Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zgembo_sa

#551 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zgembo_sa »

Cijene stanova su vec dobro spustene, a pravi pad tek predstoji. Ne obazirite se na oglase koje objavljuju agencije, one uveliko spekuliraju sa cijenama, raspitajte se kod ljudi koji prodaju vlastite stanove, kod kupaca koji su nedavno kupili stan ili ga namjeravaju kupiti. Jos uvijek prodavci cekaju neko cudo da se desi, jos uvijek gradjevinske firme crpe interne rezerve za vracanje kredita dobijenih za izgradnju objekata... Kad skontaju da kriza nece cudesno nestati onda ce krenuti panika, a onda cijene mogu i drasticno da padnu. Ja sam jos davno rekao da ce se prave razmjere krize osjetiti tek u septembru ove godine. Predvidjam tada cijene novogradnje vec od nekih 1500 KM, a vlasnici starih stanova ce to htjeli ne htjeli morati pratiti, sto ce reci da ce morati spustiti cijene i nize... Naravno, stoji da ce cijene u strogom centru biti nesto vise imune na ovaj pad cijena, ali to ne znaci da se nece i na njima osjetiti.
Kralj Tvrtko XXVIII

#552 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Moj prijatelj kupio na Breki stan neki dan za 2100 maraka po kvadratu.
jazzer

#553 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by jazzer »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Moj prijatelj kupio na Breki stan neki dan za 2100 maraka po kvadratu.
Da ne bi nagadjali sta se desava sa cijenama hajde da ovdje, kao sto je i Kralj Tvrtko, navodimo
ono sto pouzdano znamo o kretanju cijena. Evo nesto i od mene. Buduci da trazim stan prije nekih
6,7 mjeseci prijatelj moga jarana (kojeg i ja znam) mi nudi stan na C. Vili (54 m2, blizu vjetrenjace) za 125000,00.
Prije pet dana taj isti covjek, opet preko jarana, nudi taj isti stan za 105000. Jaran kaze da bi ga on
dao i za 100000,00 da ga iko hoce.
Arc_Angel

#554 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Arc_Angel »

jazzer wrote:
Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Moj prijatelj kupio na Breki stan neki dan za 2100 maraka po kvadratu.
Da ne bi nagadjali sta se desava sa cijenama hajde da ovdje, kao sto je i Kralj Tvrtko, navodimo
ono sto pouzdano znamo o kretanju cijena. Evo nesto i od mene. Buduci da trazim stan prije nekih
6,7 mjeseci prijatelj moga jarana (kojeg i ja znam) mi nudi stan na C. Vili (54 m2, blizu vjetrenjace) za 125000,00.
Prije pet dana taj isti covjek, opet preko jarana, nudi taj isti stan za 105000. Jaran kaze da bi ga on
dao i za 100000,00 da ga iko hoce.

mislim da je ovo odlicna ideja

samo pazite da nas ne proglase izdajicama :-) :-) :-) :-)

ideja je odlicna trebamo je podrzati svi

:sax: :sax: :sax: :sax:

freedom of speech
Master.DKP

#555 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Master.DKP »

Zakoni trzista cesto ne odgovaraju nekome, cesto nikome ali to je tako. Ako pogledate realno usllovno receno kada bi cijena "novogradnje" bila 1 500 KM sa PDV-om tada bi se desilo da niti jedna gradevinska firma tj banka ne bi vise nista gradila ! To znaci da bi imali jednako rastucu potraznju sa insuficijentom ponudom koja stagnira i opet bi ti dovodilo to rasta.

Probajte za razliku od nepotrebnih poluinformacija i razglabanja "kako bih ja volio stan u gradu za 1 000 KM" potraziti analizu neke od Banaka u BiH tj u Sarajevu pa ce te vidjeti da ljudi rade sve da bi dosli do hipotekarnog kredita i za 12 % i samim tim "dizu" vrijednost robe koju zele da kupe a to je nekretnina ! Sa druge strane pogledajte iz ugla vlasnika stanova u Sarajevu ! Mali je broj njih koji "moraju" da prodaju svoju nekretinu odmah sada ! Ako se cijena ustabilila tj u nekim dijelovima grada pala, to i jeste znak za vlasnike nekretnina da "cekaju" ruga vremena za prodaju osim ako ne mora iz sebi znanih razloga da proda.

Najvise komentara i optuzivanja "nekog drugog" dolazi od ljudi koji niti prodaju nekretninu niti imaju realne uslove da kupe nekretninu u Sarajevu ! I onda takvih onda dolazi "ideja" da ce cijena biti 1 000 KM/m2 i da ce oni svojih 50 m2 u gradu Sarajevu moci kupiti za 50 000 KM sa PDV-om !
( Samo ni tada nece to imatu u keshu pa se nadaju da ce kamata u Banci niti 4 % na 30 godina za stan od 50 000 KM te ce njima "realna rata" biti 70 KM )

Stan u toku rata proteklog u Sarajevo (92-95) je bio 50 000 KM kada je dnevno na grad padalo po 1 000 granata ne vidim kako sada kada cijela dijaspora iz svih bosanskih malih sela i gradova hoce samo Sarajevo kao "osiguranje" i jednu od opcija u zivotu ! Da li vi imate podatak da preko 100 000 ljudi iz Sandzaka u zadnjih 10 godina je doslo u Sarajevo i tu se naselilo, kupili ili iznajmilo nekretninu ?!
madner

#556 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by madner »

Masteru, u kojoj banci se ljudi otimaju za kredite?

Stanje je trenutno tako da banke imaju pare, ali gotovo niko ne trazi kredit.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#557 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Truba »

jes jes došlo je 100000 al se odselilo 200000 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

i sve dok se bude pričalo o ekonomiji i nečijem profitu

a ne o pravdi i USTAVNOJ kategoriji bit će nam vako... i imat ćemo bijelu kugu i iseljavanje mladih i sve više neoženjenih i neudatih i ljude u 35 koji žive s roditeljima
ahuseino

#558 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by ahuseino »

madner wrote:Masteru, u kojoj banci se ljudi otimaju za kredite?

Ne znam jeli to situacija samo u Bosni, ali globalno, banke nisu imale pare (propalo), dok nije pochela kvazi-nacionalizacija. Sada banke imaju pare (dobile od drzave, a drzava dobila od banaka na rijech :-) ), samo sto banke sjede na parama ne daju nikom' nista jer ih je strah da im neche vratit' :wink:

Sad' che ih drzava pocheti gurati da daju pare ljudima...

Norvezani kazu "trosi u krizi, nemoj shtediti..."
Master.DKP

#559 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Master.DKP »

Dobro je neko spomeno navodnu "norvesku" poslovicu "U krizi trosi, nemoj stediti". Recimo evo neka se neko javi iz Norveske, procitam sam negdje u Economistu da Norveska ima tolike zalihe novca da moze sada da izrdzi jos godinama bez ikakvih "eksternih" uticaja na norveski bankarski sistem. Takoder kazu da su kamatu spsustili na ispod 2 %, tj norveska centralna banka je pod tim "kamatama" upumpala novca u banke i ekonomiju.

Dobro je neko primjetio da banke namijerno "sjedi" na parama i ne pusta novac da "cirkulise" sve dok se ekonomija ne "ohladi". Naravno da Banka ima novac i da ga dobija (kupuje) od drzave ( centrale banke) ili drugih komercijalnih banaka, ali izgleda da je tajna taktika banke da malo "zastavi krvotok" da bi jednostavno tako pojacala soj uticaj i stovrila potpunu ovisnost u svojim uslugama.

Bez bankovnih kredita nema gradnje i trgovine, gube se radna mijesta, gube svi od taxi vozaca koji vozi "trgovca" i graditelja do gradilista do pumpe gdje se toci benzin :)

Posto nemam tacan broj iz bilo koje banke,evo recimo Raiffeisen Bank BH ima godisnji izvjestan na net svojoj zvanicnoj web stranici pa pogledajte koliko je kreditnih sredstava plasirano 2008 godine i recimo tamo 2007 i 2006 ! Godisnje porast je oko 20 % ! To nema ni u Kini !

U Sarajevu smo imal rat 4 godine i jos 5-6 godina iza rata se nije nista gradilo samo obnavljalo postojece. Znaci imamo 10 godina "supljine" gradnje, tj oko 5 000 stanova godisnje koliko je prije rata procijenjeno da grad "raste". Evo budimo realni da sada Sarajevu treba za narednih par godina 10 000 stanova, ne skupih nego krojih za potrebe prosijecnog BH gradanina.

Rat je eto ucinio svoje da se niko ne vraca u BH gradova Foca, Visegrad, Banja Luka itd a razloga je milion i nije tema. Sta se recimo desava sa 100 000 bosnjaka iz regije Banja Luka koji se vracaju u BiH ? Zar se ti ljudi ne vracaju uglavnom u Sarajevo ?
madner

#560 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by madner »

ahuseino wrote:
madner wrote:Masteru, u kojoj banci se ljudi otimaju za kredite?

Ne znam jeli to situacija samo u Bosni, ali globalno, banke nisu imale pare (propalo), dok nije pochela kvazi-nacionalizacija. Sada banke imaju pare (dobile od drzave, a drzava dobila od banaka na rijech :-) ), samo sto banke sjede na parama ne daju nikom' nista jer ih je strah da im neche vratit' :wink:

Sad' che ih drzava pocheti gurati da daju pare ljudima...

Norvezani kazu "trosi u krizi, nemoj shtediti..."
Naravno, kriza je u glavi ljudi. Ekonomija funkcionise tako sto se balon stalno povecava. Ljudi koji stede pridonose krizi.
harka

#561 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by harka »

Master.DKP wrote:
Stan u toku rata proteklog u Sarajevo (92-95) je bio 50 000 KM kada je dnevno na grad padalo po 1 000 granata ne vidim kako sada kada cijela dijaspora iz svih bosanskih malih sela i gradova hoce samo Sarajevo kao "osiguranje" i jednu od opcija u zivotu ! Da li vi imate podatak da preko 100 000 ljudi iz Sandzaka u zadnjih 10 godina je doslo u Sarajevo i tu se naselilo, kupili ili iznajmilo nekretninu ?!
ako ti je neka utjeha, ja nikada nebi u Sarajevo doselila
ne zato sto nekoga mrzim ili nepodnosim,nego zato
sto mi je ili zivjela u Amsterdamu ili Sarajevu isto,
stranac tamo stranac 'vamo.Ako moram birati
manje zlo od veceg onda Amsterdam,jer stranac
u svojoj drzavi i nije bas primamljivo.
Lesli Eldridž

#562 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Lesli Eldridž »

Ja bih volio živjeti u Wienu. Stranac tamo, 100 puta bolje nego domaći bilo gdje na Balkanu, a naročito u Sarajevu. A cijene nekretnina u centru Wiena iste k'o u centru Sarajeva... :-)
madner

#563 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by madner »

Master.DKP wrote:Dobro je neko spomeno navodnu "norvesku" poslovicu "U krizi trosi, nemoj stediti". Recimo evo neka se neko javi iz Norveske, procitam sam negdje u Economistu da Norveska ima tolike zalihe novca da moze sada da izrdzi jos godinama bez ikakvih "eksternih" uticaja na norveski bankarski sistem. Takoder kazu da su kamatu spsustili na ispod 2 %, tj norveska centralna banka je pod tim "kamatama" upumpala novca u banke i ekonomiju.

Dobro je neko primjetio da banke namijerno "sjedi" na parama i ne pusta novac da "cirkulise" sve dok se ekonomija ne "ohladi". Naravno da Banka ima novac i da ga dobija (kupuje) od drzave ( centrale banke) ili drugih komercijalnih banaka, ali izgleda da je tajna taktika banke da malo "zastavi krvotok" da bi jednostavno tako pojacala soj uticaj i stovrila potpunu ovisnost u svojim uslugama.

Bez bankovnih kredita nema gradnje i trgovine, gube se radna mijesta, gube svi od taxi vozaca koji vozi "trgovca" i graditelja do gradilista do pumpe gdje se toci benzin :)

Posto nemam tacan broj iz bilo koje banke,evo recimo Raiffeisen Bank BH ima godisnji izvjestan na net svojoj zvanicnoj web stranici pa pogledajte koliko je kreditnih sredstava plasirano 2008 godine i recimo tamo 2007 i 2006 ! Godisnje porast je oko 20 % ! To nema ni u Kini !

U Sarajevu smo imal rat 4 godine i jos 5-6 godina iza rata se nije nista gradilo samo obnavljalo postojece. Znaci imamo 10 godina "supljine" gradnje, tj oko 5 000 stanova godisnje koliko je prije rata procijenjeno da grad "raste". Evo budimo realni da sada Sarajevu treba za narednih par godina 10 000 stanova, ne skupih nego krojih za potrebe prosijecnog BH gradanina.

Rat je eto ucinio svoje da se niko ne vraca u BH gradova Foca, Visegrad, Banja Luka itd a razloga je milion i nije tema. Sta se recimo desava sa 100 000 bosnjaka iz regije Banja Luka koji se vracaju u BiH ? Zar se ti ljudi ne vracaju uglavnom u Sarajevo ?
De nemoj sirit demagogiju.
Bio je konkurs "za mlade", cijena kvadrata 1600 KM novogradnja okolo Dobrinje. Nisu imali ni 50% prijava u prvom krugu.

To je cinjenica koja pokazuje kakva je potraznja.

Sto se tice cijena, vec su fino pale.
Kralj Tvrtko XXVIII

#564 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Mah 1500 je sad valjda Dobrinja novogradnja. I nisu uspjeli da prodaju sve, Rosulje (Nova Vogosca) isto tako. Banke su podigle kamate na kredite tako da se malo ko uopste odlucuje da kupuje stan i po takvim cijenama. Mislim da se tek sad polako pocinje osjecati kriza, al isto tako mislim da ce sa vremenom biti jos gore i da ce cijene padati. Desila se dobra stvar a to je da je potraznja manja od ponude, a to uzrokuje padanje cijena. Prije 5-6 godina kvadrat na grbavici je bio 700-900 maraka a danas bi neko za njega 3000. E pa stvarno. Drago mi je zbog propadanja trzista nekretnina.
madner

#565 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by madner »

Nije jos propalo, propast ce kad gradjevinske firme budu prisiljenje da vrate kredit a nisu uspjeli prodat stambene jedinice.
Kralj Tvrtko XXVIII

#566 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Upravo i onda ce stanove da prodaje banka, po maloj cijeni samo da vrati ono sto je dala investitoru. I to je kriza ista kao i u americi.
zutipostar

#567 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by zutipostar »

NE KUPUJTE STANOVE

ISTI TAKAV CE TE KUPITI IDUCE GODINE MNOGO MNOGO JEFTINIJE.

TAMO GDJE OVE GODINE NUDE1500 ZA MLADE IDUCE GODINE CE BITI 1000 IZA MLADE I ZA STARE
Truba

#568 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Truba »

:) to se čeka
dobro ne 1000

ali 1300 za stan u zgradi koja je izgrađena 1964 niže Malte je sasvim OK cijena
Truba

#569 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Truba »

http://www.dnevniavaz.ba/forum/viewtopic.php?t=3820

jel ovo privatnik na rate prodaje... i to 25 komada

:-)
van Basten

#570 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by van Basten »

Mislim da je ovo stan u zgradi koja je rađena za RVI, demobilisane borce, Porodice poginulih boraca..., ukratko za socijalno ugrožene kategorije. Neki dan je bila vijest o uručivanju ključeva prvim porodicama... ne sjećam se tačnog broja podijeljenih ključeva.
Eto, nije dugo trebalo da neko prodaje nešto što mu je dodijeljeno kao riješenje pitanja stanovanja. Očito da je taj neko to pitanje već riješio, pa mu ovaj stan dođe kao "hljeb nad pogačom". Otišli bismo predaleko od ove teme kada bismo postavili pitanje - po kojim kriterijima je onda uopšte ta porodica došla na spisak za podjelu stanova
Truba

#571 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Truba »

po zakonu

isto kao što ovi naši novopećeni bizmisbeni prodaju stanove po 4000 :cry:
Edin H.

#572 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by Edin H. »

U Monaku kvadratni metar KM100.000, vama skupo par milja u Sarajevu :oops:
alica.k

#573 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by alica.k »

Edin H. wrote:U Monaku kvadratni metar KM100.000, vama skupo par milja u Sarajevu :oops:
i jesil kupio taj 1m2 :D?
beka_mo

#574 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by beka_mo »

alica.k wrote:
Edin H. wrote:U Monaku kvadratni metar KM100.000, vama skupo par milja u Sarajevu :oops:

:) :) Sigurno je kupio par cm2 !
alica.k

#575 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast

Post by alica.k »

beka_mo wrote:
alica.k wrote:

:) :) Sigurno je kupio par cm2 !
cm2 po cm2...imace i on svoj m2 u monaku
Post Reply