kaballero wrote:Doktore razumijem u potpunosti, imaju posla sa raznom smrdljivom marvom. Kada ti danas na pregled dodje 30 bahatih seljacina koji nisu u stanju da se okupaju i koji nemaju osnovne kulture moras i ti postati takav da bi te razumjeli.Mada je mnogo manji broj bahatih doktora nego sestara, one su niko i nista a vole da se kur*ce kao da su neko i nesto. Kada specijalista nakon 8 godina skolovanja ima platu kao portir u BHT-u ili FDS-u tu nesto nije uredu. A i ljudi sto pljuju po medicinskim radnicima, samo trebaju da se sjete sta su za nas radili u ratu i sta rade i dan danas. Nije nam zao kada damo drotu 20KM na kafu kada nas uhvati da smo prosli kroz crveno ili vozili brzo( jos kazemo uh dobro sam prosao), nije nam problem da damo 200KM kada treba da se polozi vozacki, nije problem da damo 2000-3000 KM nekom nacelniku opstine sa 2-3 razreda osnovne da dobijemo neku dozvolu. Ali nam je veliki problem kada treba dati covjeku koji nam je spasio zivot, to je smijesno. Ipak mislim da vecina doktora radi posteno svoj posao (makar oni koji su to bili i prije rata) i da je problem u narodu, ne treba im nositi cokolade,pica,bombonjere. Ako je tako onda bi trebali da nosimo sa sobom uvijek po nesto jer jbg, ako nas zaustavi policajac da mu damo cokoladu, kada uplacujemo novac u banci jednu za radnicu na salteru, ili kada krenemo na cevape jednu milku sa keksom da ponesemo i konobaru. Problem je u citavom drustvu koje je korumpirano i oni koji i sami uzimaju tudji novac na ovaj ili onaj nacin oni se uvijek prvi bune. Treba krenuti od politicara,pa preko tuzitelja koji koriste zapljenjenu robu, koji u svom autu imaju moj ili vas ukradeni cd-player pa sve do policajca koji uzima 20 KM na kaficu, tek onda ce nam svima biti bolje.
Ne znam je li pišeš kao ljekar, pa braniš svoju struku, ili zaista ne vidiš dalje od nosa. Ovih, „30 bahatih seljačina“, nije došlo zbog vruće pogače, nego zbog bolesti.Šta je problem kod poštene sestre ili medicinskoga tehničara. I oni su u procesu liječenja izuzetno bitni, ne treba ničiji posao podcjenjivati.“ Kada specijalista nakon 8 godina skolovanja ima platu kao portir u BHT-u ili FDS-u tu nesto nije uredu.“ „Malo morgen“ specijalista ima platu kao portir, i gdje nađe baš FDS, ima još stotine firmi gdje je plata puno manja i portira i svih ostalih uposlenika pa i onih sa najvećim kvalifikacijama. Nešto ne znam doktore da su socijalni slučajevi, Bogami kada vidiš kakva auta voze i kakve vikendice imaju i kako im djeca žive, kao da nisu pojedini dio siromašnoga BiH društva, pojedini žive kao faraoni. Čast jednom broju stručnjaka, ali treba znati da ima stručnjaka i u drugim strukama, pa imaju mnogo, mnogo, manje , zarađuju manje, a rade pojedini mnogo više, npr. inžinjeri u privatnim firmama, a ima još mnogo primjera, ne treba gledati samo javne ustanove. Tačno je da treba u obračunu protiv mita i korupcije, krenuti frontalno i u svim segmentima društva, ali ako ne potplatiš npr. nekog službenika za dobivanje neke dozvole, nečeš je dobiti ili češ se načekati, a ako ne platiš hirurga i pored ovjerene knjižice zdravstvenoga osiguranja, koje plačaš godinama, i ne samo ti ,nego i tvoj bračni partner, i tvoji roditelji, i roditelji tvojih roditelja, Bogami valja u „crnu zemlju“, tj. u grob, jer te brojni hirurzi neće , ako im ne platiš mimo plate , htjeti oprisati. Eto u tome je razlika, život je , zbog bahatosti njihove, počesto u pitanju !!!
P.S.
I da ne budem pogrešno shvaćen. I pored toga što ne podcjenjujem ni jednu struku, slažem se da bi doktori, kada su plače u pitanju, trebali biti na samom vrhu. Ali istovrmeno, treba usvojiti zakon , da za dokazano uzimanje mita, doktor ostaje bez licence za rad i kazna zatvora do 10 godina. Pa bujrum. I ukinuti istovremenu privatnu praksu i rad u javnoj ustanovi !!!