Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Građanin

#551 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by Građanin »

kaballero wrote:Doktore razumijem u potpunosti, imaju posla sa raznom smrdljivom marvom. Kada ti danas na pregled dodje 30 bahatih seljacina koji nisu u stanju da se okupaju i koji nemaju osnovne kulture moras i ti postati takav da bi te razumjeli.Mada je mnogo manji broj bahatih doktora nego sestara, one su niko i nista a vole da se kur*ce kao da su neko i nesto. Kada specijalista nakon 8 godina skolovanja ima platu kao portir u BHT-u ili FDS-u tu nesto nije uredu. A i ljudi sto pljuju po medicinskim radnicima, samo trebaju da se sjete sta su za nas radili u ratu i sta rade i dan danas. Nije nam zao kada damo drotu 20KM na kafu kada nas uhvati da smo prosli kroz crveno ili vozili brzo( jos kazemo uh dobro sam prosao), nije nam problem da damo 200KM kada treba da se polozi vozacki, nije problem da damo 2000-3000 KM nekom nacelniku opstine sa 2-3 razreda osnovne da dobijemo neku dozvolu. Ali nam je veliki problem kada treba dati covjeku koji nam je spasio zivot, to je smijesno. Ipak mislim da vecina doktora radi posteno svoj posao (makar oni koji su to bili i prije rata) i da je problem u narodu, ne treba im nositi cokolade,pica,bombonjere. Ako je tako onda bi trebali da nosimo sa sobom uvijek po nesto jer jbg, ako nas zaustavi policajac da mu damo cokoladu, kada uplacujemo novac u banci jednu za radnicu na salteru, ili kada krenemo na cevape jednu milku sa keksom da ponesemo i konobaru. Problem je u citavom drustvu koje je korumpirano i oni koji i sami uzimaju tudji novac na ovaj ili onaj nacin oni se uvijek prvi bune. Treba krenuti od politicara,pa preko tuzitelja koji koriste zapljenjenu robu, koji u svom autu imaju moj ili vas ukradeni cd-player pa sve do policajca koji uzima 20 KM na kaficu, tek onda ce nam svima biti bolje.

Ne znam je li pišeš kao ljekar, pa braniš svoju struku, ili zaista ne vidiš dalje od nosa. Ovih, „30 bahatih seljačina“, nije došlo zbog vruće pogače, nego zbog bolesti.Šta je problem kod poštene sestre ili medicinskoga tehničara. I oni su u procesu liječenja izuzetno bitni, ne treba ničiji posao podcjenjivati.“ Kada specijalista nakon 8 godina skolovanja ima platu kao portir u BHT-u ili FDS-u tu nesto nije uredu.“ „Malo morgen“ specijalista ima platu kao portir, i gdje nađe baš FDS, ima još stotine firmi gdje je plata puno manja i portira i svih ostalih uposlenika pa i onih sa najvećim kvalifikacijama. Nešto ne znam doktore da su socijalni slučajevi, Bogami kada vidiš kakva auta voze i kakve vikendice imaju i kako im djeca žive, kao da nisu pojedini dio siromašnoga BiH društva, pojedini žive kao faraoni. Čast jednom broju stručnjaka, ali treba znati da ima stručnjaka i u drugim strukama, pa imaju mnogo, mnogo, manje , zarađuju manje, a rade pojedini mnogo više, npr. inžinjeri u privatnim firmama, a ima još mnogo primjera, ne treba gledati samo javne ustanove. Tačno je da treba u obračunu protiv mita i korupcije, krenuti frontalno i u svim segmentima društva, ali ako ne potplatiš npr. nekog službenika za dobivanje neke dozvole, nečeš je dobiti ili češ se načekati, a ako ne platiš hirurga i pored ovjerene knjižice zdravstvenoga osiguranja, koje plačaš godinama, i ne samo ti ,nego i tvoj bračni partner, i tvoji roditelji, i roditelji tvojih roditelja, Bogami valja u „crnu zemlju“, tj. u grob, jer te brojni hirurzi neće , ako im ne platiš mimo plate , htjeti oprisati. Eto u tome je razlika, život je , zbog bahatosti njihove, počesto u pitanju !!!

P.S.
I da ne budem pogrešno shvaćen. I pored toga što ne podcjenjujem ni jednu struku, slažem se da bi doktori, kada su plače u pitanju, trebali biti na samom vrhu. Ali istovrmeno, treba usvojiti zakon , da za dokazano uzimanje mita, doktor ostaje bez licence za rad i kazna zatvora do 10 godina. Pa bujrum. I ukinuti istovremenu privatnu praksu i rad u javnoj ustanovi !!!
Last edited by Građanin on 31/05/2010 09:20, edited 1 time in total.
zonbirile

#552 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by zonbirile »

@doktor sa
jednostavno valjaš gluposti,korupcija je kažnjivo djelo,bez obzira na visinu plaće i godine školovanja.Kada već porediš portirske plaće,hajmo ispitati imovinu portira i doktora.Po onoj staroj doktorskoj-para se uzima dok je suza u oku-samo pravna država i licenciranje ih može dovesti pameti.Primjer sa kriminaliziranim sudstvom je očit,i pored najveće plaće prije 5g i dalje su najkorupiraniji segment društva.
immuno

#553 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by immuno »

"kad ti danas dodje 30 bahatih seljacina koji se ni okupali nisu........." boze jeli moguce da neko ovako vidi profesiju doktora,med.sestre,tehnicara ........halooooooooooooo svi medicinski radnici od portira do profesora su tu ( bolnice,ambulante,ordinacije) samo zbog jednog i jedinog nekoga ko je PACIJENT !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nemogu da vjerujem da bilo ko moze ovako opisati svoj radni dan mislim na medicinsko osoblje.Radila sam u fabrici u ambulanti i na sistematski pregled su dolazili radnici recimo iz valjaonice,livnice u radnim odijelima i cizmama koje su sve drugo nego ciste.Ti ljudi su radili i zaradjivali hljeb u toj fabrici i nikome nije padalo napmet da bilo kojem radniku kaze sto nisi noge opro ( zbog EKG-a morali su skidati cizme ) i normalno je da noge smrde ti ljudi su prije tog pregleda izlili poneku tonu celika !On je placen za svoj celik a mi smo bili placeni za svoj posao a miriso on ili ne nikome nije bilo vazno.U ratu jel ranjenik mislio eh mozda me danas trefi da se okupam al prije toga ide pitanje cime????? Da me ko neshvati pogresno biti pacijent je nesto sto se moze svakome desiti i desava se onaj ko ima srecu da bude izlijecen je sretan i sretnik onaj ko mora da tu titulu nosi duze vremena ili cijeli zivot zasluzuje paznju,pomoc,razumijevanje.
nevenkagaragic

#554 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Građanin wrote:
kaballero wrote:Doktore razumijem u potpunosti, imaju posla sa raznom smrdljivom marvom. ...

Ne znam je li pišeš kao ljekar, pa braniš svoju struku, ili zaista ne vidiš dalje od nosa. ...
P.S.
I da ne budem pogrešno shvaćen. I pored toga što ne podcjenjujem ni jednu struku, slažem se da bi doktori, kada su plače u pitanju, trebali biti na samom vrhu. Ali istovrmeno, treba usvojiti zakon , da za dokazano uzimanje mita, doktor ostaje bez licence za rad i kazna zatvora do 10 godina. Pa bujrum. I ukinuti istovremenu privatnu praksu i rad u javnoj ustanovi !!!
Zakoni postoje, samo NEMA zainteresovanih da ih sprovode bez "BABE I STRICEVA"
http://forum.pravosudje.ba/viewtopic.ph ... 0&start=60

Po dosadasnjim diskusijama, pogotovo poslednjih nekoliko ukljucujuci i forumasa DoctorSa, mogu samo pohvaliti naslov teme i cestitati forumasu uvjek dobar gost na originalnosti (uz napomenu : cast izuzecima, a "izuzeci potvrdjuju pravilo", zar ne?).

Usput da napomenem da u svemu, ipak, treba polaziti PRVO OD SEBE!
Zato se svakoga dana, nepunih pet godina pitam da li bi moj sin Denis danas bio ziv da smo ponudili mito?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#555 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by ladyblue18 »

Banned user for reason “prekrsena pravila foruma”
» kaballero 14 DANA
maya83

#556 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by maya83 »

Da dodam i ja svoj doprinos:
Prije tri mjeseca moja nana je pala sa visine od nekih 2 metra. Apsurdna pozadinska priča (pela se sa svojih 70 godina da obreže drvo) pa o njoj neću dužiti.
Nakon poziva komšije koji je došao u pomoć, došla je Hitna.
Ženu koja je pala sa te visine, izgubila dva puta svijest i osjeća bolove u leđima su "pregledali" i zaključili da joj nije ništa.
Dali joj muskularno analgetik i otišli.
Navečer, kada su se moji roditelji vratili sa posla trpila je užasne bolove, pa je opet pozvana Hitna. Ovaj put je došla druga ekipa iz drugog dijela grada. Doktorica koja je bila u timu je ostala u šoku kad je čula šta su kolege uradile.
Iznjeli su je na nosilima, sa svom potrebnom imobilizacijom.
Hospitalizirana je odmah, i pregledom je utvrđeno da je napukao grudni pršljen. Zbog osteoporoze, umjesto da nakon što je dobila pojas i propisano mirovanje, umjesto da zaraste, pršljen je potpuno pukao.
Nakon dva mjeseca, odnosno na kontroli kada je ustanovljeno da nema poboljšanja, data je i terapija za osteoporozu (neću reći da se sve plaća, to se podrazumjeva da nisu sa esencijalne liste).
Sad čekao narednu kontrolu, i ako ne bude progresa, moraće na operaciju. U biti, da je odmah odvedena u bolnicu, možda bi se sve opet razvijalo na ovaj način. Ali je van pameti ostaviti nekoga nakon takvog pada kod kuće i još mu maskirati jedini odbrambeni mehanizam koje tijelo ima i koji te sprječava da dodatno pogoršaš povredu: BOL.
nevenkagaragic

#557 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Hmmm...svasta! Ocito "pali" nacionalna "karta"?
Jos ce se poceti medjusobno tuci, a gde su tu pacijenti, ako su uopste vazni??

Hirurgu prijećeno smrću

Datum: 02.06.2010 19:00
Autor: Jasmina Šarac
Image

TUZLA - Hirurg Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla Franc Mitrović prijavio je prijetnje smrću, iza čega u pozadini navodi nacionalnu netrpeljivost i sukob s medicinskom sestrom s Odjeljenja abdominalne hirurgije UKC Tuzla.

Osim menadžmentu UKC Tuzla, slučaj je prijavio policiji. Mitrović navodi da je s izvjesnom sestrom Ajšom, za koju vjeruje da je poslala mafijaše da mu prijete smrću, u sukobu već dvije godine jer ona profesionalno ne obavlja posao.
"Ona zlostavlja moje pacijente, prijeti im i plaši ih, neće da uzima nalaze koje ja napišem. Upozoravao sam direktora da nije edukovana da radi taj posao i da je premjesti, ali ništa nije urađeno. Preko toga bih i prešao, ali ne mogu da pređem preko prijetnji zbog kojih tri dana nisam spavao", izjavio je Mitrović.

On ističe da ga je na radnom mjestu posjetio mlađi muškarac, koji se predstavio kao sestrić medicinske sestre s kojom je doktor u sukobu i zaprijetio mu da će ga ubiti.

"Rekao mi je da će me zapaliti, da zna gdje živim, a ona mi je rekla da idem tamo gdje su moji. Koji su to moji, gdje su moji kada ja u UKC Tuzla radim već 20 godina", rekao nam je Mitrović.

On je razočaran i postupkom menadžmenta UKC Tuzla jer nisu reagovali na njegove prijave protiv pomenute sestre Ajše. Smatra da ju je trebalo premjestiti na drugi odjel, čime bi bila izbjegnuta eskalacija međusobnih sukoba, a koja je rezultirala prijetnjama smrću. Tuzlanski hirurg kaže da je zbog straha za vlastitu sigurnost obznanio i prijavio prijetnje kojim je izložen jer je, kako dodaje, "kasno ako se nešto desi".

U UKC Tuzla jučer nismo uspjeli dobiti komentar o prijetnjama doktoru Mitroviću i njegovom sukobu s medicinskom sestrom s Odjeljenja hirurgije.

Ovim povodom oglasio se Općinski odbor HDZ 1990, koji je upozorio na prijetnje tuzlanskim Hrvatima i od odgovornih zatražio procesuiranje počinitelja. Osim slučaja Mitrović, ova stranka smatra da je ubistvo bolničkog čuvara Marka Brašnjića, kojeg je prošle sedmice na smrt pretukao taksista Elmir B., posljedica nacionalne netrpeljivosti.
(Nezavisne novine)
http://www.nezavisne.com/hronika/vijest ... smrcu.html
starii

#558 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by starii »

maya83 wrote:Da dodam i ja svoj doprinos:
Prije tri mjeseca moja nana je pala sa visine od nekih 2 metra. Apsurdna pozadinska priča (pela se sa svojih 70 godina da obreže drvo) pa o njoj neću dužiti.
Ženu koja je pala sa te visine, izgubila dva puta svijest i osjeća bolove u leđima su "pregledali" i zaključili da joj nije ništa.
Navečer, kada su se moji roditelji vratili sa posla trpila je užasne bolove, pa je opet pozvana Hitna. Ovaj put je došla druga ekipa iz drugog dijela grada. Doktorica koja je bila u timu je ostala u šoku kad je čula šta su kolege uradile.
Hospitalizirana je odmah, i pregledom je utvrđeno da je napukao grudni pršljen. Zbog osteoporoze, umjesto da nakon što je dobila pojas i propisano mirovanje, umjesto da zaraste, pršljen je potpuno pukao.
Nakon dva mjeseca, odnosno na kontroli kada je ustanovljeno da nema poboljšanja, data je i terapija za osteoporozu (neću reći da se sve plaća, to se podrazumjeva da nisu sa esencijalne liste).
Sad čekao narednu kontrolu, i ako ne bude progresa, moraće na operaciju. U biti, da je odmah odvedena u bolnicu, možda bi se sve opet razvijalo na ovaj način. Ali je van pameti ostaviti nekoga nakon takvog pada kod kuće i još mu maskirati jedini odbrambeni mehanizam koje tijelo ima i koji te sprječava da dodatno pogoršaš povredu: BOL.
e ne znam sta ce nama na drvetu :)))
mani se tih lijekova za osteoporozu nego odmah na op...sretno
nevenkagaragic

#559 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Od janura pratim ovaj neverovatan, tragican slucaj koji se desio u Sarajevu.
Jos uvek nije poznato ima li lekarske greske ili ne. Sve je obavijeno tajnom...
Pokusava li se zastititi "neko" iz Klinickog centra?

Image
http://img443.imageshack.us/img443/1686 ... aarifo.jpg
"Dnevni avaz", 02.06.2010.godine

"Dnevni avaz", 22.01.2010.godine
http://img715.imageshack.us/img715/8596 ... nadja8.jpg

"Dnevni avaz", 11.02.2010.godine
http://img130.imageshack.us/img130/6009 ... rifovi.jpg

"Dnevni avaz", 17.03.2010.godine
http://img138.imageshack.us/img138/4980 ... aosmrt.jpg

"Dnevni avaz", 06.05.2010.godine
Image
http://img411.imageshack.us/img411/3237 ... rifovi.jpg
Građanin

#560 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by Građanin »

Ma ljudi, doktori i sestre/tehničari trebaju samo normalno raditi svoj posao. Bez korupcije na radnom mjestu, jer i pored toga što je traženje "naknada" za posao za koji si uredno plačen, kod nas prisutno i u drugim strukama, u zdravstvu je to najbolnije. U pitanju je ipak život i zdravlje nas, ljudi !!!
nevenkagaragic

#561 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

UKC Tuzla JESTE crna rupa, UKC JESTE jad i beda od zdravstvene ustanove, ali cini mi se da ovaj doktor svesno preteruje u kvalifikacijama ili su ipak neki drugi razlozi za ovaj sukob? Doktori su inace (vecinom) sujetne uobrazene individue.
Na kraju krajeva, nasilnik je NASILNIK, kriminalac je KRIMINALAC, bez obzira kako mu ime.

Četvrtak, 03. lipanj 2010. 18:47
Tuzla: Liječnik Mitrović strahuje za svoj život, jer je Hrvat

http://www.dnevnik.ba/index.php?option= ... Itemid=461
maya83

#562 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by maya83 »

starii wrote:
maya83 wrote:Da dodam i ja svoj doprinos:
e ne znam sta ce nama na drvetu :)))
mani se tih lijekova za osteoporozu nego odmah na op...sretno
nan je obrezivala jabuku, jer nije mogla sačekati vikend da to uradi moj tata. (stari ljudi i njihovo neshvaćanje koliko godina imaju)
Ja se iskreno nadam da neće ići na operaciju, jer neznam kako će podnijeti opću anesteziju... ode ovo u offtopic..
Incub

#563 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by Incub »

Sto se tice ugrozenog Mitrovica to je samo njegovih 5 minuta.
Ako je bilo prijetnji neka policija ispita,a ko je on da odreduje da se Medicinska sastra premjesti na drugo odjeljenje.
Ovo je zanimljivo- kod nas da se doktori u Tuzli a vjerovatno i u ostatku BiH ponasaju kao vlasnici odjeljenja na kojima su samo uposlenici kao i sestre,spremacice,servirke i ostali. Ako njemu niste po volji ne mozete tu raditi,premjestaju vas kako se kome svidi...
Inace dovoljno je da samo pitate u bolnici ko je Franco (Mitrovic) i svi ce vam reci da se radi o teskom diletantu koji sluzi kao maskota na Hirurgiji,covjek hoce da bude Hirurg a nikad nece biti.
Zalosno je sto ga vecina kolega i ostalog osoblja ismijava ali eto opet pitajte koga god hocete i svi ce reci da je nesposoban. Covjek se zainatio kao moze a da je Bogdom davno krenuo sa drugom specijalizacijom.
Inace je poznat u gradu gdje god se pojavi pa onako red,raja ceka,on odma kaze:"Ja sam doktor u operacionoj sali i mene cekaju pacijenti"-u smislu da se on pusti preko reda :lol: :lol: :lol:
Ako neko sta dobaci pocne socijalu :" A sta mislite da vasa majka ceka u sali" :x :x - a najzalosnije njega niko nikad nije ni cekao.
Opet ako su mu prijetili nije fer a da je ugrozen ma daj ne bi ni ostao zadnjih 20god.
nevenkagaragic

#564 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

MONSTRUOZNO...MONSTRUOZNO...ali JA ipak nisam iznenadjena.
U ovoj drzavi SVE je moguce, nazalost...a o "profesionalnosti" (SPREZI) lekara i tuzioca mi je SVE dobro poznato.
Eh, a Ustavni sud? JA jos cekam odgovor, no bez optimizma, jer, kako kazu : "ista meta, isto odstojanje"...
To je BH stvarnost, ali ipak Emiru Filipovicu zelim da ustraje u trazenju pravde.

16-06-2010 02:00

Emir Filipović: Mog sina su ubili u bolnici da ne svjedoči o saobraćajnoj nesreći!

Image

Advokat Faruk Balijagić podnio je Ustavnom sudu BiH apelaciju u ime Emira Filipovića i Mirzeta Hadžiselimovića iz Sanskog Mosta, čija su djeca poginula u saobraćajnoj nesreći u Bihaću u kojoj je učestvovalo i SFOR-ovo vozilo.

Strašna tajna

Ovaj slučaj, kako navode ovi roditelji prate zataškavanja, ali i neprofesionalnost MUP-a, kantonalnog tužilaštva, pa čak i Kantonalne bolnice u Bihaću.

-Za nekoliko dana će se napuniti punih sedam godina od nesreće. Na licu mjesta su poginuli mladići Amir Hadžiselimović i Aladin Lukač. Moj sin Rezak je preživio, razgovarao sa vatrogascima koji su ga izvadili iz vozila, pa čak i sa ljekarima u bolnici. Međutim, ono što im je rekao o stvarnom uzroku nesreće, najvjerovatnije ga je koštalo glave. Ustavni sud će naći niz dokaza o propustima medicinskog osoblja, ali ja lično tvrdim da su ga ubili pod nečijim pritiskom da bi se zataškala istina- iznio nam je Emir Filipović ove svoje hrabre tvrdnje.

Naime, u prijemnom listu stoji da je primljen u bolnicu i da se povrijeđeni «žali se na bolove u predjelu desne strane grudnog koša, desne noge i glave». Ovo je otkucano pisaćom mašinom, a dalje je rukom dopisano da nema ni pulsa ni krvnog tlaka , što je kontradiktorno i sumnjivo, a njegov otac posjeduje i njegove nalaze poslije nesreće na kojima se jasno vidi da mu je puls 80, a krvni pritisak 135 sa 70!

Misteriozna smrt

Nakon toga je misteriozno umro! Kako ni jedna povreda koju je imao nije bila smrtonosna, u izvještaju o smrti kao uzrok je navedeno nagnječenje glave. Sve je to zaključeno na osnovu vanjskog pregleda, a tužilaštvo je napravilo ogroman propust jer nije naložilo obdukciju.
-Dvije godine nakon dženaze mog sina, angažovao sam nezavisnog vještaka Miroslava Rakočevića, zaključeno je da su naveli lažan uzrok smrti, jer nagnječenje glave kao povreda nije ni postojala- kazao nam je Emir.

-Što se tiče povreda koje su naveli u ljekarskim nalazima, sa sigurnošću se može tvrditi da se radi o lakim tjelesnim povredama koje nisu uticale na uzrok smrti- naveo je specijalista za sudsku medicinu i patologiju primarijus dr Miroslav dr. Rakočević.

Nesretni roditelji već sedam godina tragaju za istinom, njihova priča upućuje na zavjeru velikih proporcija, ali ostaje pitanje: Zašto?

-Razmišljali smo o motivima zataškavanja i isprva smo sumnjali da je to zbog SFOR-a i podaničkog odnosa naših «stručnjaka» prema njima, ali smo se varali. Sve ukazuje na to da je nesreću skrivilo treće vozilo, zbog kojeg se sve zataškava, a koje je važnije i od SFOR-a- kazao nam je Emir.

Zabranjeno pitanje

- Moj sin je proglašen krivim za nesreću, i ja ću se do kraja boriti da dokažem istinu!- kazao nam je drugi roditelj Mirzet Hadžiselimović, koji je angažovao i nezavisnog sudskog vještaka za analizu saobraćajnih nezgoda Zuhdiju Lojića. I njegov izvještaj ukazuje na zataškavanja, kao na primjeru parnice nastale na vozilu unesrećenih koje su nastale na suprotnoj strani od one koja je imala kontakt sa SFOR-om.

Kako stoji u apelaciji, u ovom slučaju roditeljima je bilo zabranjeno da postavljaju pitanje «Zašto», iako je Tužilaštvo trebalo da vodi slučaj u njihovom najboljem interesu. Neophodno je da Ustavni sud naloži pokretanje istrage, kako bi vratili kredibilitet tužilaštvu, a unesrećenim roditeljima smiraj i koliko toliko, povratiti povjerenje u pravdu i pravnu državu.
F. Bender
(SAN)
http://www.san.ba/index.php?id=12234
nevenkagaragic

#565 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Da, bez sumnje..."sami sebe" kontrolisu.
A kad se "upre prstom" (tuzi) onda "kontrolu" preuzimaju zastitnici. Sve je "super"...

17-06-2010 02:00
Lje­ka­ri kon­tro­li­ra­ju sa­mi se­be

Ri­jet­ki su slu­ča­je­vi u BiH da ne­ki me­di­cin­ski ra­dnik bu­de otpu­šten zbog ne­ma­ra, a ra­zlog je što se ve­ći­na gra­đa­na, iako sva­ko­dne­vno pri­ča­ju o nes­tru­čnos­ti po­je­di­nih do­kto­ra, ni­kad ni­su usu­di­li uprti prstom i ka­za­ti ko je kriv. Za­to ni­ti je­dan Dom zdrav­lja ili kli­ni­ka, bez kon­kre­tnih do­ka­za ne mo­gu otpus­ti­ti "ne­mar­nog" me­di­ci­na­ra. Po­se­ban pro­blem je što se kon­tro­la obav­lja unu­tar is­te us­ta­no­ve, što po­vla­či su­mnju u mo­gu­ći su­kob in­te­re­sa.

Bez otpu­šta­nja
Ba­kir Na­kaš, di­re­ktor Opće bol­ni­ce "Ab­du­lah Na­kaš", ka­že za "San" da u us­ta­no­vi na či­jem je če­lu pos­to­je me­ha­ni­zmi kon­tro­le me­di­cin­skih ra­dni­ka, ta­ko da bi­lo ka­kav ne­mar ne mo­že os­ta­ti ne­pri­mje­ćen. U ovoj bol­ni­ci ni­je bi­lo slu­ča­je­va otpu­šta­nja zbog ne­ma­ra za­to što se, tvrdi Na­kaš, me­di­cin­ski ra­dni­ci kon­tro­li­šu re­do­vnim pro­ce­du­ra­ma.

- Pos­to­ji in­sti­tu­ci­ja nad­zo­ra što zna­či da su še­fo­vi i ru­ko­vo­di­oci od­go­vor­ni za stru­čni rad po­je­di­nih upo­sle­ni­ka bi­lo da se ra­di o ses­tra­ma ili do­kto­ri­ma, ta­ko da ta mo­gu­ćnost zlo­upo­tre­be ili ne­ma­ra, a da os­ta­ne ne­pri­mje­će­na je ap­so­lu­tno ne­mo­gu­ća - ka­že Na­kaš i pod­vla­či da ako pa­ci­jent ima pri­tu­žbe za ne­mar uvi­jek mo­že do­ći di­re­kto­ru zdrav­stve­ne us­ta­no­ve, a ako ni­je za­do­vo­ljan ni nje­go­vim mje­ra­ma, sli­je­di kan­to­nal­no na­dle­žno mi­nis­tar­stvo, in­spe­kci­ja i sud kao kraj­nja in­stan­ca. Sli­čna si­tu­aci­ja je i u Kli­ni­čkom cen­tru Uni­ver­zi­te­ta Sa­ra­je­vo gdje ka­žu da pos­to­ji odre­đe­na hi­je­rar­hi­ja nad­gle­da­nja zdrav­stve­nih ra­dni­ka.

- Pos­to­je stru­čni ko­le­gi­ji i sve se ugla­vnom ra­di ko­le­kti­vno i ne­ma go­vo­ra da ne bu­de pri­mje­ćen po­je­di­na­čni ne­mar - tvrde u kli­ni­ci.

No­vi za­kon
Zla­tan Per­šić, por­tpa­rol fe­de­ral­nog Mi­nis­tar­stva zdrav­stva is­ti­če da ako je do sa­da i bi­lo pro­ble­ma s ne­ma­rom, to će se pro­mje­ni­ti usva­ja­njem no­vog za­ko­na o pra­vi­ma, oba­ve­za­ma i od­go­vor­nos­ti­ma pa­ci­je­na­ta ko­ji još če­ka odo­bre­nje Do­ma na­ro­da Par­la­men­ta FBiH. Za­kon je, ka­že on, još ši­re de­fi­ni­sao i re­gu­li­sao pra­va, oba­ve­ze i od­go­vor­nos­ti pa­ci­je­na­ta.

- Po­red žal­bi di­re­kto­ri­ma, mi­nis­tar­stvi­ma, in­spe­kci­ja­ma ovim za­ko­nom smo pre­dvi­dje­li i pos­tav­lja­nje ko­mi­si­ja za pri­go­vo­re pa­ci­je­na­ta te kva­li­tet i bez­bje­dnost kva­li­te­ta uslu­ga. Za­ko­nom je pre­dvi­đen i Zdrav­stve­ni sa­vjet pri lo­kal­nim sa­mou­pra­va­ma ko­ji bi bio sas­tav­ljen od pred­sta­vni­ka opći­ne i čla­no­va udru­že­nja pa­ci­je­na­ta ko­ji bi se ba­vio pra­vi­ma pa­ci­je­na­ta i ra­zma­trao žal­be - Re­kao je Per­šić.
Dž. Bu­snov

Je­dan pre­dmet
U Ure­du om­bud­sme­na za ljud­ska pra­va BiH ka­žu ka­ko ova in­sti­tu­ci­ja tre­nu­tno ima sa­mo je­dan pre­dmet ko­ji se ti­če ne­ma­ra lje­ka­ra, a tre­nu­tno je u fa­zi ra­zma­tra­nja.
(SAN)
http://www.san.ba/index.php?id=12254
nevenkagaragic

#566 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Pronadjoh jedan dobar tekst. Steta bi bilo ne podeliti ga s vama.

Hipokrat na godišnjem odmoru
nevenkagaragic

#567 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Tekst je star, ali poucan...dobro je znati sta i kako se radi.

Hirurg odsjekao bebu misleći da je tumor
Incub

#568 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by Incub »

Slucaj iz naseg susjedstva,ipak se oni obracunavaju a kod nas od rata pa na ovamo mafija na lijekovima pare zgrce.
Gotovo pola bolnice pohapseno,policija radi svoj posao,nije doktor nedodirljiv kao u Bosni.

U Srbiji se dogodio novi skandal vezan za sustav zdravstvene zaštite. Uhićeni Nenad Borojević, ravnatelj Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu, njegov zamjenik Zoran Tomašević, Zoran Bekić, načelnik pedijatrije u tom institutu i Ivana Popović, načelnica ljekarne, osim za primanje mita od skoro milijun eura od tri farmaceutske tvrtke, sumnjiče se i da su pacijentima oboljelim od raka davali dvostruke ili trostruke doze cistostatika, saznaje „Blic”.

- Zasad se sumnja da je 20 pacijenata, među kojima ima i djece, dobivalo neadekvatnu terapiju. Polovina je dobivala dvostruke ili trostruke doze citostatika, a drugoj polovini su davani lijekovi, iako nije bilo potrebe. Provjeravamo da li je netko od pacijenata umro zbog neadekvatne terapije - kaže izvor „Blica”.

Poslije 14-mjesečne istrage, u suradnji sa Ministarstvom zdravlja, u akciji „Kraba”, a zbog sumnje da su davali mito, uhićeni su i ravnatelj beogradskog predstavništva Farmaceutske kuće „Roš” Vojislav Petrović, ravnatelj onkološkog sektora u „Farma Svisu” Andrej Soretić i Predrag Marinković iz poduzeća „Astra zeneka”.

- Borojević i njegovi suradnici se sumnjiče da su po prethodnom dogovoru sa predstavnicima favorizovanih i unaprijed određenih farmaceutskih kompanija uvodili nove i proširivali već postojeće indikacije za njihove citostatike. Sve lijekove plaća Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Da bi povećali potrošnju, osumnjičeni su prepisivali više lijekova nego što je pacijentima bilo potrebno - rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Osumnjičeni su uhićeni u svojim domovima i nitko se nije opirao uhićenju.Saslušani su danas po podne, nakon čega im je određen policijski pritvor od 48 sati.

Zanimljivo je da su uhićeni Dr. Borojević i Dr. Tomašević bili članovi dvije važne stručne komisije Ministarstva zdravlja i RZZO koje odlučuju o primjeni i uvođenju novih citostatika u terapiju pacijenata u Srbiji. Dr. Tomašević je bio član Komisije za citotoksične lijekove, bez koje se nije donosila nijedna odluka o proširivanju indikacija za citostatike.
zonbirile

#569 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by zonbirile »

Incub wrote:Slucaj iz naseg susjedstva,ipak se oni obracunavaju a kod nas od rata pa na ovamo mafija na lijekovima pare zgrce.
Gotovo pola bolnice pohapseno,policija radi svoj posao,nije doktor nedodirljiv kao u Bosni.

U Srbiji se dogodio novi skandal vezan za sustav zdravstvene zaštite. Uhićeni Nenad Borojević, ravnatelj Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu, njegov zamjenik Zoran Tomašević, Zoran Bekić, načelnik pedijatrije u tom institutu i Ivana Popović, načelnica ljekarne, osim za primanje mita od skoro milijun eura od tri farmaceutske tvrtke, sumnjiče se i da su pacijentima oboljelim od raka davali dvostruke ili trostruke doze cistostatika, saznaje „Blic”.

- Zasad se sumnja da je 20 pacijenata, među kojima ima i djece, dobivalo neadekvatnu terapiju. Polovina je dobivala dvostruke ili trostruke doze citostatika, a drugoj polovini su davani lijekovi, iako nije bilo potrebe. Provjeravamo da li je netko od pacijenata umro zbog neadekvatne terapije - kaže izvor „Blica”.

Poslije 14-mjesečne istrage, u suradnji sa Ministarstvom zdravlja, u akciji „Kraba”, a zbog sumnje da su davali mito, uhićeni su i ravnatelj beogradskog predstavništva Farmaceutske kuće „Roš” Vojislav Petrović, ravnatelj onkološkog sektora u „Farma Svisu” Andrej Soretić i Predrag Marinković iz poduzeća „Astra zeneka”.

- Borojević i njegovi suradnici se sumnjiče da su po prethodnom dogovoru sa predstavnicima favorizovanih i unaprijed određenih farmaceutskih kompanija uvodili nove i proširivali već postojeće indikacije za njihove citostatike. Sve lijekove plaća Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Da bi povećali potrošnju, osumnjičeni su prepisivali više lijekova nego što je pacijentima bilo potrebno - rekao je ministar policije Ivica Dačić.

Osumnjičeni su uhićeni u svojim domovima i nitko se nije opirao uhićenju.Saslušani su danas po podne, nakon čega im je određen policijski pritvor od 48 sati.

Zanimljivo je da su uhićeni Dr. Borojević i Dr. Tomašević bili članovi dvije važne stručne komisije Ministarstva zdravlja i RZZO koje odlučuju o primjeni i uvođenju novih citostatika u terapiju pacijenata u Srbiji. Dr. Tomašević je bio član Komisije za citotoksične lijekove, bez koje se nije donosila nijedna odluka o proširivanju indikacija za citostatike.
---------------------------------------
očito se spremaju u EU,putuj Srbijo,mi ostajemo gdje smo
amiria

#570 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by amiria »

Nisu svi ljekari nezainteresovani niti bahati... na vase iznenadjenje i zaprepastenje ima i onih koji svoj posao rade odgovrno i posteno.

Da se odmah razumijemo, nemam doktora u familiji (pa da to bude moj razlog sto ih branim), niti ih branim sve... ali tako uopsteno govoriti :angry: jednostavno nije posteno!!!!!!!!!!!!
duboka_misao

#571 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by duboka_misao »

amiria wrote:Nisu svi ljekari nezainteresovani niti bahati... na vase iznenadjenje i zaprepastenje ima i onih koji svoj posao rade odgovrno i posteno.

Da se odmah razumijemo, nemam doktora u familiji (pa da to bude moj razlog sto ih branim), niti ih branim sve... ali tako uopsteno govoriti :angry: jednostavno nije posteno!!!!!!!!!!!!
i ja sam iznenadjen i zaprepastjen :shock:
DoctorSa

#572 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by DoctorSa »

U Klinici za neurohirurgiju nabavljena je nova, savremena i vrlo skupocjena oprema, koja će doprinijeti još većem razvoju neurohirurgije i uveliko pospješiti liječenje u Klinici za neurohirurgiju. Ova oprema omogućiće neurohirurzima da izvode najteže operacije, a sadrži sve moguće dijelove za opreativni zahvat tumora mozga.

Oprema se sastoji od:
• MIKROSKOP „PENTERO“ – Mikroskop „Pentero“ za neurohirurgiju kombinuje rješenja za osnovne zahtjeve s nizom ostalih prednosti. To su dijagnostika tokom operacije, integracija cjelokupnog video-lanca, integracija hirurškog mikroskopa u bolničku infrastrukturu za informisanje i dokumentaciju. Mikroskop Pentero se smatra vrhunskim dostignućem savremene tehnike na području mikroskopije.
• HIGH SPEED DRILLER – je bušilica sa velikim brojem obrtaja i raznim nastavcima, što će omogućiti lakši rad neurohirurzima i manju traumu za pacijente.
• MAYFIELD – je držač za glavu pacijenta, koji se montira na operacioni sto i omogućava adekvatan položaj pri operaciji. To je sistem za intraoperativnu fiksaciju glave koji se sastoji od držača i tri pina, pomoću kojih se čvrsto fiksira glava kroz skalp do kosti lobanje.

• HALO RETRAKTOR SISTEM – ulazi u određeno područje mozga nakon toga se postavi mikroskop i omogućuje nesmetan zahvat. Multifunkcionalan je i fleksibilan za rad.

Neurohirurški tim je uvjeren da će navedena oprema značajno povećati razvoj neurohirurgije u Banjoj Luci i primijeniti na operacije koje do sada nisu bili u mogućnosti vršiti. Kako bi obučili kadar za nove neurohirurške zahvate, dana 07.6.2010. godine tim Klinike za neurohirurgiju započeo je proces edukacije u Kliničkoj bolnici Dubrava, Zagreb.
Tim ljekara Klinike za neurohirurgiju na čelu sa Dr Vesnom Ivanišević, a pod mentorstvom Dr Milorada Vilendečića dana 16.6.2010. godine, izveo je i prvu složeniju neurohiruršku operaciju, operaciju tumora mozga pacijentici B.M. (1963), koristeći po prvi put aparate najnovije generacije koji su nabavljeni za Kliniku za neurohirurgiju.
DoctorSa

#573 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by DoctorSa »

Po prvi put je na Ginekološko-akušerskoj klinici Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla uradjen operativni zahvat odstranjenja tumora unutrašnjih genitalnih organa u trećem stadiju. Operaciju je izveo multidisciplinaran tim satavljen od ginekologa, urologa i hirurga.

Kompleksnim operativnim zahvatom pacijentici sa karcinomom grlića maternice nakon uradjene hemo-terapije tim UKC-sa Tuzla odstranio je osim unutrašnjih genitalija i izraslinu promjera 27 centimetara. Veoma loše opšte stanje pacijentice u petoj deceniji života ali i iskustvo koje je prof. dr. Dženita Ljuca stekla saradjujući sa kolegama iz inostranstva bili su presudni da stručnjaci UKC-a Tuzla urade operativni zahvat uznapredovalog karcinoma.
"Odstranili smo u potpunosti grlić, matericu i jajnike što znači da smo odstranili i primarni dio tumora", kaže dr Ljuca. Sretni su da su uspjeli odstraniti veliki abdominalni tumefakt koji vrši pritisak na stomak zbog čega je pacijentica došla u kritično stanje i imala izuzetan bol.
Godinu dana patnji i bolova, promišljanja o najgorem sad su iza pacijentice I.S. Prema najnovijim medicinskim nalazima sve funkcije su dovedene u normalno stanje a nalazi uredni.
Operacija je s uspjehom izvedena još protekle srijede ali je multidisciplinarni tim UKC-a Tuzla medju kojima su bili doktori Mulić, Babović, Avdić i Begić, Mešanović i Keser čekali da vide kakvo će biti stanje pacijentice.
zonbirile

#574 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by zonbirile »

DoctorSa wrote:Po prvi put je na Ginekološko-akušerskoj klinici Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla uradjen operativni zahvat odstranjenja tumora unutrašnjih genitalnih organa u trećem stadiju. Operaciju je izveo multidisciplinaran tim satavljen od ginekologa, urologa i hirurga.

Kompleksnim operativnim zahvatom pacijentici sa karcinomom grlića maternice nakon uradjene hemo-terapije tim UKC-sa Tuzla odstranio je osim unutrašnjih genitalija i izraslinu promjera 27 centimetara. Veoma loše opšte stanje pacijentice u petoj deceniji života ali i iskustvo koje je prof. dr. Dženita Ljuca stekla saradjujući sa kolegama iz inostranstva bili su presudni da stručnjaci UKC-a Tuzla urade operativni zahvat uznapredovalog karcinoma.
"Odstranili smo u potpunosti grlić, matericu i jajnike što znači da smo odstranili i primarni dio tumora", kaže dr Ljuca. Sretni su da su uspjeli odstraniti veliki abdominalni tumefakt koji vrši pritisak na stomak zbog čega je pacijentica došla u kritično stanje i imala izuzetan bol.
Godinu dana patnji i bolova, promišljanja o najgorem sad su iza pacijentice I.S. Prema najnovijim medicinskim nalazima sve funkcije su dovedene u normalno stanje a nalazi uredni.
Operacija je s uspjehom izvedena još protekle srijede ali je multidisciplinarni tim UKC-a Tuzla medju kojima su bili doktori Mulić, Babović, Avdić i Begić, Mešanović i Keser čekali da vide kakvo će biti stanje pacijentice.
-------------------------------------------
pekar Pera ispekao 100 kifli za to vreme ,a Atif iskopao tonu uglja,i? Ni Pera ni Atif niti mogu niti imaju šta zavrnuti,a i kada bi bili bi uhapšeni i procesuirani.
zonbirile

#575 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by zonbirile »

DoctorSa wrote:U Klinici za neurohirurgiju nabavljena je nova, savremena i vrlo skupocjena oprema, koja će doprinijeti još većem razvoju neurohirurgije i uveliko pospješiti liječenje u Klinici za neurohirurgiju. Ova oprema omogućiće neurohirurzima da izvode najteže operacije, a sadrži sve moguće dijelove za opreativni zahvat tumora mozga.

Oprema se sastoji od:
• MIKROSKOP „PENTERO“ – Mikroskop „Pentero“ za neurohirurgiju kombinuje rješenja za osnovne zahtjeve s nizom ostalih prednosti. To su dijagnostika tokom operacije, integracija cjelokupnog video-lanca, integracija hirurškog mikroskopa u bolničku infrastrukturu za informisanje i dokumentaciju. Mikroskop Pentero se smatra vrhunskim dostignućem savremene tehnike na području mikroskopije.
• HIGH SPEED DRILLER – je bušilica sa velikim brojem obrtaja i raznim nastavcima, što će omogućiti lakši rad neurohirurzima i manju traumu za pacijente.
• MAYFIELD – je držač za glavu pacijenta, koji se montira na operacioni sto i omogućava adekvatan položaj pri operaciji. To je sistem za intraoperativnu fiksaciju glave koji se sastoji od držača i tri pina, pomoću kojih se čvrsto fiksira glava kroz skalp do kosti lobanje.

• HALO RETRAKTOR SISTEM – ulazi u određeno područje mozga nakon toga se postavi mikroskop i omogućuje nesmetan zahvat. Multifunkcionalan je i fleksibilan za rad.

Neurohirurški tim je uvjeren da će navedena oprema značajno povećati razvoj neurohirurgije u Banjoj Luci i primijeniti na operacije koje do sada nisu bili u mogućnosti vršiti. Kako bi obučili kadar za nove neurohirurške zahvate, dana 07.6.2010. godine tim Klinike za neurohirurgiju započeo je proces edukacije u Kliničkoj bolnici Dubrava, Zagreb.
Tim ljekara Klinike za neurohirurgiju na čelu sa Dr Vesnom Ivanišević, a pod mentorstvom Dr Milorada Vilendečića dana 16.6.2010. godine, izveo je i prvu složeniju neurohiruršku operaciju, operaciju tumora mozga pacijentici B.M. (1963), koristeći po prvi put aparate najnovije generacije koji su nabavljeni za Kliniku za neurohirurgiju.
-------------------------------------------------------
lijepo,hvala na informaciji,ali onako ljudski upitaj se ko skonta te aparate,ko ih napravio i od čega.Ako ne možeš i nečeš,potraži pomoć kolega,vidiš da medicina sve uspješnije liječi sve bolčesnike.
Post Reply