Osmanlije su ............

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#551 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by Chmoljo »

čisto onako informativno: Franc Prešern je također žrtva mitomanije. prema pričanju kolege Slovenca u Sloveniji se na sve moguće načine pokušava od Franca stvoriti uglednog, dotjeranog i nadasve trijeznog gospodina koji je djecu darovao bombonama, a zaboraviti na notornu pijanicu koji je počesto usran hodao "Malom njihovom" :mrgreen:

poenta? mitomanije ima svugdje, na svakom koraku. idealizujemo preminule roditelje, djeda, nanu/baku... zaboravimo njihove mane, još kad je u pitanju neko od "višeg značaja" to se onda sistematski radi...

zašto spominjem Prešerna? ma yebe se nekome za neku Sloveniju i njihove mitiće :oops: tako da bi ovaj mogao i postati ugledan...

eto... a sad da opomenem sebe zbog off topica:

Chmoljo, prestani sa off topicom, nije ti prvi put. zadnja opomena!

:mrgreen: :sax:
callmethebreeeze

#552 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by callmethebreeeze »

jako, jako, jako zanimljiv clanak u FT o danasnjoj ulozi turske:

"Turkey has long mattered – as Nato ally, friend of Israel, EU applicant and energy route to the west. But its growing economic strength and diplomatic reach give it influence over some of the toughest issues facing Washington and other capitals: from frozen conflicts in the Caucasus to Iran’s nuclear ambitions to the threat of disintegration in Iraq. “We are neither surprised by nor disturbed by an activist Turkish agenda in the Middle East,” Philip Gordon, assistant secretary at the US state department, said in Ankara this month."

http://www.ft.com/cms/s/0/af859474-d868 ... e2340.html
ljubav_aha

#553 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

Chmoljo wrote:čisto onako informativno: Franc Prešern je također žrtva mitomanije. prema pričanju kolege Slovenca u Sloveniji se na sve moguće načine pokušava od Franca stvoriti uglednog, dotjeranog i nadasve trijeznog gospodina koji je djecu darovao bombonama, a zaboraviti na notornu pijanicu koji je počesto usran hodao "Malom njihovom" :mrgreen:

poenta? mitomanije ima svugdje, na svakom koraku. idealizujemo preminule roditelje, djeda, nanu/baku... zaboravimo njihove mane, još kad je u pitanju neko od "višeg značaja" to se onda sistematski radi...

zašto spominjem Prešerna? ma yebe se nekome za neku Sloveniju i njihove mitiće :oops: tako da bi ovaj mogao i postati ugledan...

eto... a sad da opomenem sebe zbog off topica:

Chmoljo, prestani sa off topicom, nije ti prvi put. zadnja opomena!

:mrgreen: :sax:
Chmoljo :lol:

naprotiv,ne pokusavam idealizirati bilo koga,oni koji idealizirjau,to rade iz politickih razloga,koji vode narodne mase u bolju ili losoju buducnost ,sto i jeste jedan odmotiva otvaranj moje teme :)
ljubav_aha

#554 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

callmethebreeeze wrote:jako, jako, jako zanimljiv clanak u FT o danasnjoj ulozi turske:

"Turkey has long mattered – as Nato ally, friend of Israel, EU applicant and energy route to the west. But its growing economic strength and diplomatic reach give it influence over some of the toughest issues facing Washington and other capitals: from frozen conflicts in the Caucasus to Iran’s nuclear ambitions to the threat of disintegration in Iraq. “We are neither surprised by nor disturbed by an activist Turkish agenda in the Middle East,” Philip Gordon, assistant secretary at the US state department, said in Ankara this month."

http://www.ft.com/cms/s/0/af859474-d868 ... e2340.html

clanak jeste iznteresantan ,ali turska ipak nije jos spremna

"Ahmet Davutoglu, foreign minister and architect of the policy, rejects the expansionist tag of “neo-Ottoman” bandied about by AK critics, preferring his well-used slogan, “zero problems with neighbours”. The US and the European Union praise this unobjectionable aim: to act as a force for stability in an unstable region"
ljubav_aha

#555 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

zonbirile wrote:zato Albanija ima nacionalno određenje i nacionalnog junaka Skenderbega i ne zamlačuje se lažima i lažnim istorijskim herojima i istinama,uostalom ko je to heroj Bosne iz doba osvajanja Bosne.
situacija u albaniji mi nije blisko poznata,tacnije detaljima,ali se albaniji godinama nije moglo pricati ni uciti,znam da se situacija mijenja,ali neznatno i trenutno nezapazeno
callmethebreeeze

#556 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

kako mislis nije spremna?
ljubav_aha

#557 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

callmethebreeeze wrote:kako mislis nije spremna?

postoje unutarnje struje drzave koje se jos uvijek sukobljavaju sa ciljem i statusom drzave
kamen spoticanja

#558 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by kamen spoticanja »

ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote: a ko ceka turke 17 godina,jedan turska zvanicna institucija prosla kroz tunel 93. i osnovala skolu u sarajevu...dosli su turci davno,ili ti odavno nisi prosetala sarajevom :)
narod u bih zivi taman toliko kolik rade,i na sebi i oko sebe :) no tu nam nisu mrski turci krivi :) al evo kazu i tu ce nam jos vise pomoci :)
simbolika ovog mosta najljepse se ocrtava kroz nedavnu izjavu ahmeta davutoglua u samom sarajevu "mi cemo doci na konjima" :)
e sad autoput kroz albaniju plus ovaj sto ce ici kroz sandzak do sarajeva i beograda...mislim da je simbolika vise nego jasna :) a i konji su im dobri
potkovani
:)
evo bila je i dova,kazu da se dova najbolj priam kad je drugi za tebe uputi :)
svako dobro zelim :)
bila sam u sarajevu u augustu mjeseceu,u BiH nije bilo tolikog siromstva kao danas,pa gdje su ti turci da dadnu nesto sirotinji ,zato nije tacno kad kazes da je svima dobro :!:

a ilidza ima koliko trenutno novih univerziteta :mrgreen: hoce li sirotinja dobiti turske stipnedije :razz:

ma hoce turci u evropu,moraju graditi savremeni auto-put ,jer ova nova avio komapnija ne funkcionira prema ocekivanjima :lol:
ah rodila majka THY ne funkcionira prema ocekivanima :shock: :-)
zato croatia airlines funkcionira prema ocekivanjima :) nego ti ono budes u skandinaviji,vidim da su ti turci plaho mrski,pa mozda da ostanes gore,ne predvidja se bas da ce turci do skandinavije tako brzo stici
no medjutim na balkan-e tu su vec duboko
s novim fatihom :)
kamen spoticanja

#559 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:
callmethebreeeze wrote:kako mislis nije spremna?

postoje unutarnje struje drzave koje se jos uvijek sukobljavaju sa ciljem i statusom drzave
koje unutarnje struje?
sekularisti?
ljubav_aha

#561 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

callmethebreeeze wrote:ljubavi :D , jel' mislis na ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_state

drug,ja jos pijem kafu jutarnju :lol: za mene si bas uranio ;-)
kamen spoticanja wrote: koje unutarnje struje?
sekularisti?
evo uzivaj u citanju ,gospon callmethebreeze je postavio odgovor,koji je uh detaljan :-)
callmethebreeeze

#562 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:

drug,ja jos pijem kafu jutarnju :lol: za mene si bas uranio ;-)
kamen spoticanja wrote: koje unutarnje struje?
sekularisti?
evo uzivaj u citanju ,gospon callmethebreeze je postavio odgovor,koji je uh detaljan :-)
pa teske teme zahtijevaju detaljne odgovore. :D
_majevica_

#563 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by _majevica_ »

povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Povelja je svojevremeno bila veoma pozitivna.Posmatrajuci druge drzave kako su gledale u svom osvajackom
pohodu na druge narode,religije i pagane...
Neki od prepisa i prevoda povelje..
http://www.ghbibl.com.ba/index.php?Item ... &task=view
ljubav_aha wrote:tema nije protiv veza sa truskom,tema je protiv predstavljanja vlastitie drzave na iskljucivo korijenima jedne okupatorske kulture
Cuj,Turska je bila agresor kao i neke druge agresorske zemlje u okruzenju BiH.Nego sta smatras ovo podebljano...
korijeni okupatorske kulture..tj.sta je okupatorska kultura??I Gdje je vidis prije i danas u BiH??
ljubav_aha

#564 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

_majevica_ wrote:povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Povelja je svojevremeno bila veoma pozitivna.Posmatrajuci druge drzave kako su gledale u svom osvajackom
pohodu na druge narode,religije i pagane...
Neki od prepisa i prevoda povelje..
http://www.ghbibl.com.ba/index.php?Item ... &task=view
ljubav_aha wrote:tema nije protiv veza sa truskom,tema je protiv predstavljanja vlastitie drzave na iskljucivo korijenima jedne okupatorske kulture
Cuj,Turska je bila agresor kao i neke druge agresorske zemlje u okruzenju BiH.Nego sta smatras ovo podebljano...
korijeni okupatorske kulture..tj.sta je okupatorska kultura??I Gdje je vidis prije i danas u BiH??

link koji si postavio je procitan davno ,danke :)

molim te,procitaj moj prvi post,pa ces razumjeti :!:

kultura koju su okupatori ostavili u BiH , ocevidno je treminologija zvucala dviosmisleno,trosmisleno
ljubav_aha

#565 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

callmethebreeeze wrote:pa teske teme zahtijevaju detaljne odgovore. :D

sto mislis o clanku koji sma postavila sinoc,izuzento jednostavno objasnjava nekoliko prepreka za tursku

tvoj danasnji clanak je odlican

wiki-clanak je detaljan jer nisma upoznata sa svim mogucim grupama
callmethebreeeze

#566 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:
callmethebreeeze wrote:pa teske teme zahtijevaju detaljne odgovore. :D

sto mislis o clanku koji sma postavila sinoc,izuzento jednostavno objasnjava nekoliko prepreka za tursku

tvoj danasnji clanak je odlican

wiki-clanak je detaljan jer nisma upoznata sa svim mogucim grupama
okej je onaj clanak, ali to su poznate informacije. upravo je ovo natezenje eu, jedan od razloga sto se turci okrecu vise ka bliskom istoku. ako si procitala tekst iz FT, turci ce pokusati sjediti na obe stolice, a zanimljivo je da li mogu durati na oba fronta. kako bilo, sigurno je da igraju, veliku, veliku ulogu.
kamen spoticanja

#567 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

:) ocekivao sam to :)
e sad malo ekspertize s lica mjesta :D
godine 2003. ako se ne varam na jednoj privatnoj televiziji pocela se emitovati jedna domaca turska serija slikovitog naziva "Kurtlar Vadisi", http://en.wikipedia.org/wiki/Kurtlar_Vadisi (u slobodnom prevodu "zemlja vukova"),
na pocetku je sve licilo na jednu klasicnu nacionalisticku tv novelu,no kako je vrijeme prolazilo postalo je jasno o cemu se radi...naime projekat ko je u kratkom vremenu postao nesto u sto su se kleli SVI turci,projekat je vladajuce partije AKP-a,jako su jasno objasnili ono sto se zove "derin devlet" jal ti ga po vaski deep state :D
no nije bilo jasno zasto se to radi,dok nije sredinom jula 2007 godine sekularisticka struja nije pokusala da izvede drzavni udar koristeci armiju,sto je u proslosti bila normalna pojava...no tad se desilo nezamislivo...udar nije prosao :) armija nije reagovala po staroj matrici :)
a onda je na povrsinu isplivala afera ERGENEKON,naime u kratkom vremenu pohapseni su mnogi od "izvodjaca radova" na pripremi drzavnog udara iz 2007 godine...i jos uvijek se hapse
sto je jos indikativnije uhapsen je veliki broj vojnih lica,cak i nekoliko generala,a ko iole poznaje strukture i nacin rada turske vojske zna koliko je to bilo moguce,recimo 1999.god

ono sto zelim da kazem da je sada vladajuca partija ujedno i derin devlet ili ti ga deep state,ujedno i armija,

trenutno jos uvijek steka kod nekih prosekularistickih medija ali i to ide u nekom pozitivnom pravcu,ipak je proces slozen :)
zasto je to tako,i odkud tolike promjene spolja izgleda neshvatljivo
no ovaj proces ustvari traje vec decenijama i sad daje prve konkretne rezultate
jedan od rezultata je uostalom i to sto se toliko prica o turcima kao faktoru trenutno
uostalom iz tog razloga pokretac je i postavio ovakvu temu ;-)
da se jos vise prica o njima :)
ljubav_aha

#568 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

tacno,ali ne moze TO TAKO :)

interesatno je kako gospoda iz BiH upravo podrzava sultane,sve za novac,razumijem,ali je malo komicno posmtarati turke koji ne zele da ih svijet posmatra na TAKAV nacin ,uostalom, koga tacno BiH podrzava u Turskoj /ovdje ne mislim iskljucivo na ataturka/ :?:

razumijem turke sto placu za prosloscu,ali gospda iz BiH me u tome odusevljava
;-) sve za novac :-D
Last edited by ljubav_aha on 25/12/2009 18:09, edited 1 time in total.
_majevica_

#569 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by _majevica_ »

ljubav_aha wrote:molim te,procitaj moj prvi post,pa ces razumjeti :!:

kultura koju su okupatori ostavili u BiH , ocevidno je treminologija zvucala dviosmisleno,trosmisleno
Iz prvog posta ..ko to jos prihvata sta Ceric govori a kamoli da kroji historiju ili da vrednuje po svojoj zelji
neke dogadjaje iz proslosti BiH. :-)
Nego drugi ti je post vec na mjestu..kao i link pod naslovom:
""Bosna i Hercegovina u potrazi za izgubljenim identitetom..""

Nego da se vratim na temu Turska se treba svatiti kao osvajacka tadasnja sila...Danasnja BiH ne treba imati nista
posebno sa Turskom sto nema sa drugim zemljama u okruzenju i sa drugim drzavama Evrope.
BiH kao sadasnja zemlja treba da ima neke prijateljske zemlje a to se pokazuje nekim prijateljstvom u pomoci u razvoju
kako ekonomskom,socijalnom,...znaci u podrsci razvoja i jacanja nase zemlje.Medjutim mi mozemo reci da imamo vise
prijateljskih drzava ali koliko one sta podrzavaju i pomazu(ajd recimo obostrano)to prijateljstvo...
ljubav_aha

#570 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

majevica,nravno, da treba razvijati prijatlejske odnose sa svima ,ali tako gospoda u BiH ne zeli
kamen spoticanja

#571 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

ljubav_aha wrote:tacno,ali ne moze TO TAKO :)

interesatno je kako gospoda iz BiH upravo podrzava sultane,sve za novac,razumijem,ali je malo komicno posmtarati turke koji ne zele da ih svijet posmatra na TAKAV nacin ,uostalom, koga tacno BiH podrzava u Turskoj /ovdje ne mislim iskljucivo na ataturka/ :?:

:) uh sto mi se neko nasekirao :)
moze to tako duso moja,vidis da moze :)
i ti mene odusevljavas :-D THY ne funkcionise :-) oooo mnogo dobro :)
ljubav_aha

#572 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:

:) ocekivao sam to :)
e sad malo ekspertize s lica mjesta :D
godine 2003. ako se ne varam na jednoj privatnoj televiziji pocela se emitovati jedna domaca turska serija slikovitog naziva "Kurtlar Vadisi", http://en.wikipedia.org/wiki/Kurtlar_Vadisi (u slobodnom prevodu "zemlja vukova"),
na pocetku je sve licilo na jednu klasicnu nacionalisticku tv novelu,no kako je vrijeme prolazilo postalo je jasno o cemu se radi...naime projekat ko je u kratkom vremenu postao nesto u sto su se kleli SVI turci,projekat je vladajuce partije AKP-a,jako su jasno objasnili ono sto se zove "derin devlet" jal ti ga po vaski deep state :D
no nije bilo jasno zasto se to radi,dok nije sredinom jula 2007 godine sekularisticka struja nije pokusala da izvede drzavni udar koristeci armiju,sto je u proslosti bila normalna pojava...no tad se desilo nezamislivo...udar nije prosao :) armija nije reagovala po staroj matrici :)
a onda je na povrsinu isplivala afera ERGENEKON,naime u kratkom vremenu pohapseni su mnogi od "izvodjaca radova" na pripremi drzavnog udara iz 2007 godine...i jos uvijek se hapse
sto je jos indikativnije uhapsen je veliki broj vojnih lica,cak i nekoliko generala,a ko iole poznaje strukture i nacin rada turske vojske zna koliko je to bilo moguce,recimo 1999.god

ono sto zelim da kazem da je sada vladajuca partija ujedno i derin devlet ili ti ga deep state,ujedno i armija,

trenutno jos uvijek steka kod nekih prosekularistickih medija ali i to ide u nekom pozitivnom pravcu,ipak je proces slozen :)
zasto je to tako,i odkud tolike promjene spolja izgleda neshvatljivo
no ovaj proces ustvari traje vec decenijama i sad daje prve konkretne rezultate
jedan od rezultata je uostalom i to sto se toliko prica o turcima kao faktoru trenutno
uostalom iz tog razloga pokretac je i postavio ovakvu temu ;-)
da se jos vise prica o njima :)
pazi,mogla sma otvoriti temu odnos BiH prema svim drzavama,no gospoda u BiH najvise isitcu i teze ka prijatljestvu sa turskom na vlro pogresan nacin

drugo,o turskoj se intenzivnro pirca jos od 2004 godine,kao i o svim drzavaama koje zele uci u EU

jedan od motiva teme je : muslimani u BiH zele svojom prosloscu sebe pribliziti turcima,pa to je jadno :!:
ljubav_aha

#573 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote:tacno,ali ne moze TO TAKO :)

:) uh sto mi se neko nasekirao :)
moze to tako duso moja,vidis da moze :)
i ti mene odusevljavas :-D THY ne funkcionise :-) oooo mnogo dobro :)
moja uvecana slova nemaju veze sa mojom nervozom,sto cu se nervirati,oov je sasvim nomrlana koneverzacija

nisam razmujela sto se moze ,jos nisma primejtila da se moze,molim te obasjni,kako se TO moze :?:
kamen spoticanja

#574 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

_majevica_ wrote:
ljubav_aha wrote:molim te,procitaj moj prvi post,pa ces razumjeti :!:

Iz prvog posta ..ko to jos prihvata sta Ceric govori a kamoli da kroji historiju ili da vrednuje po svojoj zelji
neke dogadjaje iz proslosti BiH. :-)
Nego drugi ti je post vec na mjestu..kao i link pod naslovom:
""Bosna i Hercegovina u potrazi za izgubljenim identitetom..""

Nego da se vratim na temu Turska se treba svatiti kao osvajacka tadasnja sila...Danasnja BiH ne treba imati nista
posebno sa Turskom sto nema sa drugim zemljama u okruzenju i sa drugim drzavama Evrope.
BiH kao sadasnja zemlja treba da ima neke prijateljske zemlje a to se pokazuje nekim prijateljstvom u pomoci u razvoju
kako ekonomskom,socijalnom,...znaci u podrsci razvoja i jacanja nase zemlje.Medjutim mi mozemo reci da imamo vise
prijateljskih drzava ali koliko one sta podrzavaju i pomazu(ajd recimo obostrano)to prijateljstvo...
turska okupator...slozili se svi
nedavno srbija vojno pokusala da bude-kako su bosnjaci prosli-slozili se svi
trenutno i srbija i hrvatska ekonomski okupiraju najdrazu nam domovinu-kako prolaze bosnjaci-slozili se svi :)
e sad namjerno sam ostavio da se svi pitamo pod kojom silom je bosnjacima bolje bilo?slozit cemo se svi :D
ili cemo opet trunit da mi mozemo sami sebe vodit :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#575 Re: povelja sultana mehmeda II fatiha prezentacija povelje danas

Post by Chmoljo »

kamen spoticanja wrote: turska okupator...slozili se svi
nedavno srbija vojno pokusala da bude-kako su bosnjaci prosli-slozili se svi
trenutno i srbija i hrvatska ekonomski okupiraju najdrazu nam domovinu-kako prolaze bosnjaci-slozili se svi :)
e sad namjerno sam ostavio da se svi pitamo pod kojom silom je bosnjacima bolje bilo?slozit cemo se svi :D
ili cemo opet trunit da mi mozemo sami sebe vodit :)
pogrešno pitanje, treba se pitati je li i pod jednom silom svima dobro bilo?

zar nismo svi ovdje za multietičnu, građansku, demokratsku jednu i jedinu? ili je to samo načelno?
Post Reply