Zaustavite religijsku segregaciju u vrticima Sarajeva!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Evo jedan biser sa vjeronauka u OS.

AKO GOVORIS PROSTE RIJECI ODRVENICE TI JEZIK!
vektor68

Post by vektor68 »

Link se i odnosi na predskolske ustanove u BL, dakle vrtice.

A jel ovo OK.?? ili je to OK jer je u RS.
mostarac

Post by mostarac »

vektor68 wrote:Link se i odnosi na predskolske ustanove u BL, dakle vrtice.

Nije OK nigdje, ali obzirom da to tamo smrdi, onda mora da zasmrdi u sarajevu kako bi bili ravnopravni, je li tako. Ako bosnjacka djeca u banjaluci praznuju svetog savu, onda nije uredu da mi nekog jovana ne jebuckamo u glavu, cisto onako ravnopravnosti radi. Nedobog da odemo do banjaluke pa da trazimo da to ne bude tako. gdje ces to? To je "njihovo".
majko moja sacuvaj me boze ovakve logike i ovakvog nacina razmisljanja
poplava

Post by poplava »

Gledano argumentom vecine, jeste. Ali nije OK, i to ni u RS ni u Fed. S tim da to kod nas ne pise ni na kakvom papiru, a provodi se.
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

poplava wrote:
bosanska rijec wrote: Ti po zakonu imas pravo na dva dana u toj godini za vjerske blagdane, pa izvoli. Pa normalno da skole ne rade za bajram, jer vecina su Bosnjaci, kao sto i to dijete za bozic ima pravo da ne ide u skolu, a plus ne ide u skolu za bajram. Pa vidi da li je normalno da cijela skola ne radi a vecina ne praznuje , zar nije normalnije da ta dva djaka dobiju slobodne dane. Radim u ustanovi gdje ima i Srba , Bosnjaka i Hrvata , i nikad se nije desilo da ne radimo . Bosnjaci rade kad je bozic, Hrvati kad je bajram itd.
Po tome je onda normalno i da u RS-u obiljezavaju slave koje je odredila tamosnja vecina, jel' tako?
Ili mozda ipak ovo sve zajedno ne valja?
man jarabi covjeka kontas li ti ista. Ti po zakonu u FBiH imas pravo na dva dana slobodna i ti ga u privatnoj reziji obiljezavaj kako god hoces u drzavnim institucijama se ne obiljezava. Za razliku od toga "krsna slava" se obiljezava poput nekog drzavnog praznika u javnim ustanovama vlade rs politicari i popovi halooo cujemol se doktore... a kad tako rade u vladinim institucijama u skolama je mogu mislit ... :oops:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Vektore, do peticije Vedrane Pinjo niko nista nije pricao o ovome.
Dabome da ne valja. Stavise, to je fuj i odurno i tek sad vidim da je ima istine u onome sto cuh - tesko da ce koji hodza ili pop sa ovih prostora u raj :D

Djeci rekose ako govore proste rijeci da ce im BOG odrvenit jezik. I jos nekakve nebuloze. Dijete doslo kuci prestravljeno. Mama otisla u skolu, izvrnula sve ko carapu jer je saznala da je njeno dijete, iako je ona rekla NE za casove vjeronauke, ipak bilo na tom casu, jer je jedino iz razreda reklo NE pa nije imalo gdje biti...

I posadi mama dijete ispred sebe i krene...

PICKA KURAC PICKA KURAC SISA i tako cijelu minutu...i pokaze djetetu da joj nije jezik odrvenio, objasni djetetu zasto se te rijeci ne smiju korisiti i zasto ih strashe da ce im jezik odrvenit, a nece, i dijete prebaci u drugu skolu.... Toliko o tome da silni vjeroucitelji svih konfesija sire mir i blagostanje...

sinoc direktorica Vrtica prvo kaze nema ankete, onda kaze da je bila anketa i da ju je odobrilo ministarstvo, a jutros njena izjava u oslobodjenju TEK CEMO ANKETIRATI...

Haj' se odluci zeno draga :D

Moj prof.vjeronauka je bio idiot. Umjesto da na nas prenese kodeks ponasanja (sto ti je u stvari svaka od Svetih knjiga), on je srao o politici i mislio je da je smijesan kad politicare zove
Jasusi Akasa - Osusi pa uzjasi
Bill Clinton - Bil mi KliTon
itd...
vektor68

Post by vektor68 »

OK onda cemo svakom nebosnjackom djetetu dati po sliku sv save ili koja mu pripada HA dodje u vrtic da mu se mama i tata nebune da se osjeca ko kod kuce i da bude pozakonu ...
poplava

Post by poplava »

bosanska rijec wrote:
poplava wrote: Po tome je onda normalno i da u RS-u obiljezavaju slave koje je odredila tamosnja vecina, jel' tako?
Ili mozda ipak ovo sve zajedno ne valja?
man jarabi covjeka kontas li ti ista. Ti po zakonu u FBiH imas pravo na dva dana slobodna i ti ga u privatnoj reziji obiljezavaj kako god hoces u drzavnim institucijama se ne obiljezava. Za razliku od toga "krsna slava" se obiljezava poput nekog drzavnog praznika u javnim ustanovama vlade rs politicari i popovi halooo cujemol se doktore... a kad tako rade u vladinim institucijama u skolama je mogu mislit ... :oops:
Pa kazem ti da je moja cerka ucila ilahiju za bajramsku priredbu u osnovnoj skoli, a ne ide na vjeronauku. Zar to nije obiljezavanje vjerskih praznika u javnim ustanovama? Sto jest, jest - nije dolazio Reis, ali kako je krenulo...
Rambo-Amadeus

Post by Rambo-Amadeus »

ma ja ba...
nismo osjetili posljedice - pa i vjerske neukosti izmedju ostalog - u proslosti...
dokle god ima onih koji ce se sjecati i pozivati na kosovski boj bez obzira sto je od tad proslo 500 godina i sto to nije ni bitno vise, kao argument da nas ( Muslimane iliti Bosnjake, svejedno) istrijebe i u nasoj avliji prave svoju drzavu (etnicki cistu) trebamo i mi svoju djecu uciti da JESU bolja od njih jer sam i ja bolji od njih, jer "nisam ja postavio top iznad Negotina, Kraljeva..." (E. H.h.begović)...nego je bilo obratno, jer ja sa dvanaest godina nisam ni znao STA SAM, dok su oni znali da treba da nas ociste jer sam drugaciji...i to ce tako uvijek biti, ko toga nije svjestan, jadna mu li je majka...
Mikado

Post by Mikado »

Ovu temu je vec obradjivao Bakir u 60 minuta. Radi se o planu IZ da uvede obaveznu vjeronauku u obrazovanje (obdaništa, osnovne i srednje škole). Taj projekat se sprovodi vec nekoliko godina.
Vingo

Post by Vingo »

Znas sta sam zakljucila na osnovu tvog linka?
Da im je web stranica uredjenija i informativnija od JU DS....Nigdje nisam vidjela vjeronauk kao dio predskolskog programa.
Probaj opet.
Nisi nikome otkrio toplu vodu - RS je skoro pa etnicki cista i sve je podredjeno "srpskom"...Zgrazavam se nad cinjenicom da im se u vrticu obiljezava dan vojske mnogo vise no nad Svetim ovim i onim....
I zgrazavam se nad cinjenicom da se u toj istoj RS nije nasla neka NN da pokrene peticiju protiv toga.
zgrazavam se nad cinjenicom da Dodik ima crnu listu od 5 , a ne 55,000 ljudi...
zgrazavam se nad cinjenicom da peticiju te nepostojece NN sigurno ne bi podrzao broj gradjana koji je podrzao peticiju VP
I sretna sam sto zivim u Sarajevu.
Ai to me i dalje ne sprecava da zastupam stav da vjeronauci nije mjesto u vrticu.
mostarac

Post by mostarac »

bosanska rijec wrote:
za bajram djeca u Mostaru ne idu u skolu 2x2 dana, sto znaci da ni ucitelji ne rade 2x2 dana, sto znaci da drzavna institucija ne radi 2x2 dana i ne vidim razlog zasto skola ne bi radila ako makar jedno dijete ima koje nije musliman. Jebiga to je ista ona vasa nakaradna logika da ako makar jedno dijete ima koje hoce vjeronauku, ja iz svojih budzetskih sredstava to moram da platim da se malcu ispere mozak. Tako isto vodeci se vasom logikom ja ne vidim razlog da skola ne radi za bajram, au istocnom mostaru bar ne radi 2x2 dana i to ukazom ministra jer samoinicijativno djeca ne mogu ne doci u skolu i samoinicijativno je niko ne moze zatvoriti, ali eto ipak ne radi iako ima djece koja bi isla u skolu za bajram to ne moze jer njihova vrijednost nije ista kao vrijednost djece koja bi iako ponekad sama u razredu ucila vjeronauku, jer skole nisu hramovi znanja i ne postoje radi znanja, nego su skole mjesto gdje laHko okupimo skupinu djece, a to je savrsena prilika za isprat im mozgove jos dok su mali.
poplava

Post by poplava »

vektor68 wrote:OK onda cemo svakom nebosnjackom djetetu dati po sliku sv save ili koja mu pripada HA dodje u vrtic da mu se mama i tata nebune da se osjeca ko kod kuce i da bude pozakonu ...
Mozda da probamo da im ne dajemo nista?
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Jedno je slaviti vjerske praznike a sasvim drugo je vjeru uvoditi u skolske klupe i obdanista a pogotovo na mala vrata. Vjera je privatna stvar svakoga covjeka ili bi bar tako trebalo da bude i za ucenje djece ili da bolje se izrazim nametanje vjere djeci sluze roditelji i vjerske ustanove a ne drzavne skole i drzavna obdanista. Ali kao sto sam ranije napisao ovo nije niti neocekivano niti nesto novo jer svaka dzamija izgradjena pored skole ili neke ustanove gdje treba da se okupljaju mladi je izgradjena sa ciljom a taj cilj je jasan svakome ko nije vidi svojim ocima. Dzamija pored fudbalskog stadiona na otoci, izmedju dvije skole na Grbavici, pored skole i obdanista opet na Grbavici, pored Omladinskog centra na Cengic Vili i munare ispred prozora stambenih zgrada sve tako lijepo oslikavaju i pokazuju tko je gazda i ko je dominantan i naravno sta je krajnji cilj. Obdanista su samo nastavak te sage jer odavno se u drzavoj ustanovi JU Djeca Sarajeva na svaki mguci nacin pokusavaju da oslobode od ne-bosnjackog kadra, od naziva, od starih djecijih pjesmica, od Djeda Mraza itd. I svaka cast Turskoj sto ne dozvoljava mijesanje vjere tamo gdje joj nije mjesto. Treba nama jedan Ataturk.
vektor68

Post by vektor68 »

Bravo Vingo
Vrni se na 22 stranu pa procitaj prvi post
mIRCerka

Post by mIRCerka »

vektor68 wrote:OK onda cemo svakom nebosnjackom djetetu dati po sliku sv save ili koja mu pripada HA dodje u vrtic da mu se mama i tata nebune da se osjeca ko kod kuce i da bude pozakonu ...
Evo sad da ponovim.
MI OSTALI SMO OCIGLEDNO UGROZENI.
Sta ces dati mom djetetu? Sliku Ronaldinja?
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

poplava wrote:
bosanska rijec wrote: man jarabi covjeka kontas li ti ista. Ti po zakonu u FBiH imas pravo na dva dana slobodna i ti ga u privatnoj reziji obiljezavaj kako god hoces u drzavnim institucijama se ne obiljezava. Za razliku od toga "krsna slava" se obiljezava poput nekog drzavnog praznika u javnim ustanovama vlade rs politicari i popovi halooo cujemol se doktore... a kad tako rade u vladinim institucijama u skolama je mogu mislit ... :oops:
Pa kazem ti da je moja cerka ucila ilahiju za bajramsku priredbu u osnovnoj skoli, a ne ide na vjeronauku. Zar to nije obiljezavanje vjerskih praznika u javnim ustanovama? Sto jest, jest - nije dolazio Reis, ali kako je krenulo...
a sta fali da imaju i bajramske i bozicne priredbe , moje dijete ide na priredbe gdje djeda mraz dijeli paketice, ne znam zasto on nije imao i ovakve.... :oops:
Rambo-Amadeus

Post by Rambo-Amadeus »

ma ja ba...
nismo osjetili posljedice - pa i vjerske neukosti izmedju ostalog - u proslosti...
dokle god ima onih koji ce se sjecati i pozivati na kosovski boj bez obzira sto je od tad proslo 500 godina i sto to nije ni bitno vise, kao argument da nas ( Muslimane iliti Bosnjake, svejedno) istrijebe i u nasoj avliji prave svoju drzavu (etnicki cistu) trebamo i mi svoju djecu uciti da JESU bolja od njih jer sam i ja bolji od njih, jer "nisam ja postavio top iznad Negotina, Kraljeva..." (E. H.h.begović)...nego je bilo obratno, jer ja sa dvanaest godina nisam ni znao STA SAM, dok su oni znali da treba da nas ociste jer sam drugaciji...i to ce tako uvijek biti, ko toga nije svjestan, jadna mu li je majka...
poplava

Post by poplava »

bosanska rijec wrote: a sta fali da imaju i bajramske i bozicne priredbe , moje dijete ide na priredbe gdje djeda mraz dijeli paketice, ne znam zasto on nije imao i ovakve.... :oops:
Pa recimo... za ovu novu godinu nije bilo deda mraza u vrticu jer nisu imali osobu koja bi bila deda mraz :-)
vektor68

Post by vektor68 »

Mirci , meni su vjesali paju patka kasnije sam se zaljubio u samatu fox i sabrinu
Last edited by vektor68 on 13/02/2011 21:17, edited 1 time in total.
Vingo

Post by Vingo »

vektor68 wrote:Bravo Vingo
Vrni se na 22 stranu pa procitaj prvi post

Jesam i ne mogu da vjerujem da ga je pisala ista osoba koja poslije rjesava problem davanjem slike Svetog save u ruke mog djeteta. :-?

Ali valjda svi tako plitko zvucimo kad smo isprovocirani...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Rambo-Amadeus wrote:ma ja ba...
Nasao si koga ces citirati, lika koji se sav sretan slikao sa Draganom Mirkovic, koja je imala nadimak Kapetan Dragana, zbog saradnje i obilaska Kapetana Dragana na cro ratistu...
Zasto ti svoje dijete ne naucis kod kuce da je musliman pravoslavac ili katolik, da obiljezava bajram ili bozic?
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

mostarac wrote:
bosanska rijec wrote:
za bajram djeca u Mostaru ne idu u skolu 2x2 dana, sto znaci da ni ucitelji ne rade 2x2 dana, sto znaci da drzavna institucija ne radi 2x2 dana i ne vidim razlog zasto skola ne bi radila ako makar jedno dijete ima koje nije musliman. Jebiga to je ista ona vasa nakaradna logika da ako makar jedno dijete ima koje hoce vjeronauku, ja iz svojih budzetskih sredstava to moram da platim da se malcu ispere mozak. Tako isto vodeci se vasom logikom ja ne vidim razlog da skola ne radi za bajram, au istocnom mostaru bar ne radi 2x2 dana i to ukazom ministra jer samoinicijativno djeca ne mogu ne doci u skolu i samoinicijativno je niko ne moze zatvoriti, ali eto ipak ne radi iako ima djece koja bi isla u skolu za bajram to ne moze jer njihova vrijednost nije ista kao vrijednost djece koja bi iako ponekad sama u razredu ucila vjeronauku, jer skole nisu hramovi znanja i ne postoje radi znanja, nego su skole mjesto gdje laHko okupimo skupinu djece, a to je savrsena prilika za isprat im mozgove jos dok su mali.

pa i ucitelj je zivo bice valjda se i na njega odnose ta dva dana po zakonu, pa eto pisite peticije pa recite da ne dozvoljavate ni ta dva dana za bladanske /praznike, ma nista hajmo ukinuti blagdane... :lol: bas se nasmija
Last edited by bosanska rijec on 05/02/2008 10:53, edited 1 time in total.
vektor68

Post by vektor68 »

Isprovociranost i nemoc uz ironoju obicno izazivaju ,kako rece plitkost, ili neko mrmljnje samom sebi u njedra.
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

poplava wrote:
bosanska rijec wrote: a sta fali da imaju i bajramske i bozicne priredbe , moje dijete ide na priredbe gdje djeda mraz dijeli paketice, ne znam zasto on nije imao i ovakve.... :oops:
Pa recimo... za ovu novu godinu nije bilo deda mraza u vrticu jer nisu imali osobu koja bi bila deda mraz :-)

ma strasno kazem ti :lol:
Post Reply