E ja mi kolega gitarista...agent_zero wrote:Narode, kakav je stagg f300-bk, valja li čemu i kakav je u pređenju sa ibanez gax30?
Niko za godinu dana nije našao za shodno da mi odgovori...
Moderator: _BataZiv_0809
E ja mi kolega gitarista...agent_zero wrote:Narode, kakav je stagg f300-bk, valja li čemu i kakav je u pređenju sa ibanez gax30?
Super, nek bude sretna i da te dobro služiAverus wrote:Kupljena, svirana, zavoljena!
Sinoć žena i ja sjeli i pjevali, ja "svirao" (mnogo sam zahrđao)... Predivan osjećaj![]()
Zvuk je odličan, pogotovo kad se uzme u obzir cijena i klasa gitare, ne mogu biti zadovoljniji![]()
Ako se nakanim, postaviću clip i slikiceAli neću sad, lijen sam
A ybg, vjerovatno niko nema konkretnih iskustava s tim gitaramaagent_zero wrote:E ja mi kolega gitarista...agent_zero wrote:Narode, kakav je stagg f300-bk, valja li čemu i kakav je u pređenju sa ibanez gax30?
Ok, hvalavicious wrote:A ybg, vjerovatno niko nema konkretnih iskustava s tim gitaramaagent_zero wrote:E ja mi kolega gitarista...agent_zero wrote:Narode, kakav je stagg f300-bk, valja li čemu i kakav je u pređenju sa ibanez gax30?
Sudeći prema ovim nekim mišljenjima na netu, ta Ibanez je puno bolja:
Stagg
Ibanez
Ne znam stvarno nista konkretno, samo ti mogu predložiti da odeš u Artist i u Brother Music Shop i da pogledas sta ima i da isprobas. U Artistu imas povoljne Jay Turser kopije Strata i Les Paula (ovu drugu i ja sebi namjeravam uzeti), a u Brotheru pogledaj Cort gitare, vrlo solidne a vjerujem da ima nekih modela otprilike u tom rangu. Ako bas hoces Ibanez vidi sta ima u Amedexu.agent_zero wrote: Ok, hvala![]()
Ima li nešto još da bi ti lično mogao preporučiti u tom cjenovnom rangu?
Ne bih Jay Turser strat, slušao sam kako zvuči, previše je klasična rock gitara. Treba mi nešto distorzičnijevicious wrote:Ne znam stvarno nista konkretno, samo ti mogu predložiti da odeš u Artist i u Brother Music Shop i da pogledas sta ima i da isprobas. U Artistu imas povoljne Jay Turser kopije Strata i Les Paula (ovu drugu i ja sebi namjeravam uzeti), a u Brotheru pogledaj Cort gitare, vrlo solidne a vjerujem da ima nekih modela otprilike u tom rangu. Ako bas hoces Ibanez vidi sta ima u Amedexu.agent_zero wrote: Ok, hvala![]()
Ima li nešto još da bi ti lično mogao preporučiti u tom cjenovnom rangu?
Pojma nemam, stvarnoagent_zero wrote:Ne bih Jay Turser strat, slušao sam kako zvuči, previše je klasična rock gitara. Treba mi nešto distorzičnijevicious wrote:Ne znam stvarno nista konkretno, samo ti mogu predložiti da odeš u Artist i u Brother Music Shop i da pogledas sta ima i da isprobas. U Artistu imas povoljne Jay Turser kopije Strata i Les Paula (ovu drugu i ja sebi namjeravam uzeti), a u Brotheru pogledaj Cort gitare, vrlo solidne a vjerujem da ima nekih modela otprilike u tom rangu. Ako bas hoces Ibanez vidi sta ima u Amedexu.agent_zero wrote: Ok, hvala![]()
Ima li nešto još da bi ti lično mogao preporučiti u tom cjenovnom rangu?Ok mi je onaj Squier Fat Strat, odlično zvuči, ali zato je i sa finom cijenom. Onog Ibaneza (GAX30) više nema u ponudi, osim na piku.
Kakva je ova Idol serija od Washburna?
Ne sviđa ti se oblik, ok poštujem... naravno ukusi su različiti, i meni je recimo strat oblik bezveze (znam, blasfemija! Ali nekako mi je uvijek bio ljepši Les Paul, i po zvuku i po izgledu)agent_zero wrote:Ne sviđa mi se oblik te gitare, nekakav pokušaj mixa stratocastera i telecastera, a i cijena te mi je dosta preko budžeta.![]()
A to što kažeš probati, mogu oni meni tamo uključiti na beton pojačalo i da zvuči super, a kad ja priključim na neku home varijantu pojačala, da dobijem nešto sasvim drugo.
Bitno mi je da ima dobar overdrive, da ima duple pickcup coile... recimo volio bih kad bi bilo nešto u stilu telecaster modifikacije u crnoj boji, ali sa duplim bridge i neck pickup-ima i sa malo širim vratom.
Btw, zna li se ima li onaj kovačević što pravi gitare neki sajt?

E onda bolje se još malo strpi, akumuliraj kapital i uzmi sebi nešto što će ti biti 100% po ćeifu!agent_zero wrote:Ma znam, ali tako ti je to kad tražiš gitaru koju nemaš namjeru mijenjati... trenutnu gitaru (doduše akustara) koristim od 1997 (isto nova kupljena u radnji). Zato hoću da uzmem nešto da sam miran do penzije
Ne znam da li si kupio gitaru, ali ako se dvoumiš između Stagg, Turser, Squier (koji se kod nas prodaju, ima i odličnih Squiera ali nema ih kod nas) i slično i Ibaneza, moja preporuka je Ibanez. Naime, Ibanez je poznat po tome da i kod jeftinih gitara ima odlične, lako svirljive vratove. Probao sam i Squier i Turser. Stagg nisam.agent_zero wrote:Pa budžet je poprilično ograničen, prvo iz razloga što uz gitaru kupujem i svu prateću opremu (od pojačala, pa nadalje), a druga stvar nisam profesionalac, niti se bavim muzikom i sviranjem na profi bazi, više iz ljubavi i nekog svog gušta, tako da mi ne treba ništa skupo, nešto dovoljno za kućnu (amatersku) radinost.
Btw, youtube obiluje recenzijama i kometarima, interesatno mi je bilo pročitati na par klipova kako ljudi preferiraju Jay Turser stratove u odnosu na Squier stratove, pišu bolji ton i da je malo lakša Turser gitara. I stvarno, na jednom od klipova lik svirao jednu za drugom Tursera i Squier i fakat malo jači ton imao Turser.
Npr. dvoumio sam se, ako recimo budem uzimao neki strat, da li uzeti Squier, Turser ili Stagg, sad bi definitvno lakše odlučio.
I vidim da su i Washburn gitare pohvalili na dosta recenzija, tako da će i to biti jedan od užih izbora.

Ja se slazem da je squier bezze gitara, stagg je po meni solidna, nista losija od strate, a sad Ibanez, zavisi. Jesu kvalitetne gitare, ali ako nije za razvlacenje po lokalima, svaka ce potrajati. Ibanez meni ima specifican sound, sto hakiz kaze onako malo prejasan zvuk, znaci ok je, ali ja sam npr nekad svirala sa bigg muff pedalom i zvuk je bio nidje veze sa bigg muffom poredeci sa npr mustangom. E to je gitaraHakiz wrote:Ne znam da li si kupio gitaru, ali ako se dvoumiš između Stagg, Turser, Squier (koji se kod nas prodaju, ima i odličnih Squiera ali nema ih kod nas) i slično i Ibaneza, moja preporuka je Ibanez. Naime, Ibanez je poznat po tome da i kod jeftinih gitara ima odlične, lako svirljive vratove. Probao sam i Squier i Turser. Stagg nisam.agent_zero wrote:Pa budžet je poprilično ograničen, prvo iz razloga što uz gitaru kupujem i svu prateću opremu (od pojačala, pa nadalje), a druga stvar nisam profesionalac, niti se bavim muzikom i sviranjem na profi bazi, više iz ljubavi i nekog svog gušta, tako da mi ne treba ništa skupo, nešto dovoljno za kućnu (amatersku) radinost.
Btw, youtube obiluje recenzijama i kometarima, interesatno mi je bilo pročitati na par klipova kako ljudi preferiraju Jay Turser stratove u odnosu na Squier stratove, pišu bolji ton i da je malo lakša Turser gitara. I stvarno, na jednom od klipova lik svirao jednu za drugom Tursera i Squier i fakat malo jači ton imao Turser.
Npr. dvoumio sam se, ako recimo budem uzimao neki strat, da li uzeti Squier, Turser ili Stagg, sad bi definitvno lakše odlučio.
I vidim da su i Washburn gitare pohvalili na dosta recenzija, tako da će i to biti jedan od užih izbora.
Jedina stvar koja se meni kod Ibaneza (oni koje sam ja probao) ne sviđa je ta što su im pickupovi za moj ukus prejasni, presvijetli. Ja volim malo tamniji zvuk, više džez i bluz nego rok (naročito metal), a Ibanez mi je nedovoljno "taman". Osim Artcore gitara koje sam probao, ali to je nešto drugo. Gitare Ibanez sa punim tijelom su mi prejasne. Da se to rješavati pedalama, pojačalima, ekvilajzerima itd, ali kako ja volim stvari pojednostaviti, ne želim kupovati pedale da bih dobio na gitari zvuk koji neka druga gitara već ima "ugrađen".
Washburn bih uzeo u obzir kod akustičnih gitara.
Što se pojačala tiče. Ako ikako finansijski možeš, kupi pojačalo koje ima efect loop.To ti je bitno ako ćeš vremenom dodavati pedale. Naime, važno je pedale stavljati po tačnom redoslijedu jer ako jednu pedalu staviš ranije ili kasnije u lancu, to može značajno promijeniti zvuk.
Pa, recimo, kupiš pojačalo koje ima clean kanal, driver (gain), možda jednostavni ekvilajzer (treble i bas) i to je sve. A ti hoćeš, na primjer, da koristiš reverb efekat i moraš kupiti reverb pedalu (jer ga tvoje pojačalo nema). A hoćeš i da koristiš gain na pojačalu. Reverb se postavlja kao posljednja ili pretposljednja pedala u lancu. A u tvom slučaju gain dolazi iza reverba. I recimo nikako ne možeš dobiti željeni zvuk. Pojačalo sa loopom ima izlaz poslije pretpojačala (dijela sa gain i clean opcijama) i ulaz prije dijela koje služi da pojača signal i pošalje u zvučnik (pojačalo snage). U navedenom primjeru ti prikopčaš reverb pedalu na loop, tada ti reverb dođe iza pretpojačala i neposredno ispred pojačala snage, što mu je "prirodno" mjesto.
Ja sam odustao od single coil (Stratocaster tip) gitara. Moj tip gitare je humbucker semihollow (Gibson ES-335 tip). Muzika koju volim i slušati i svirati se najčešće svira na tim tipu gitare. I sa pojačalom sa cijevima, ne tranzistorima ili integrisanim kolima.
Prva zica... pukla, a mrsko mi otic' kupit' novu...emi_eft wrote:I sta fali telecasteru![]()
Pa drugi put kupiš kompet sa dodatnom prvom žicom. Kako ta žica najčešće puca (meni puca jer mijenjam štimove, ja sviram standardni, pola tona niže od standardnog, ton niže od standardnog i open G) proizvođači u komplete žica za koje znaju da će ih najviše koristiti muzičari koji čerto mijenjaju štimove ili koriste veliki bending stavljaju još jednu prvu (najtanju) žicu.John Cleese wrote:Prva zica... pukla, a mrsko mi otic' kupit' novu...emi_eft wrote:I sta fali telecasteru![]()
Ništa. Meni se ne sviđa. Stvar ukusa, ne kvaliteta.emi_eft wrote:I sta fali telecasteru
Ma, nemam ja para za Gibsonasig_garret wrote:Onda će ti se ovo sigurno dopasti![]()
Sa obzirom na finansije i da nisam profesionalni muzičar, nakon jeftinog Tursera, i nakon slušanja, gledanja, istraživanja, probavanja, ono šta slijedeće nabavljam (bez pedala i ostalog sitniša) je Ibanez AS73 gitara i Ibanez TSA15 combo pojačalo. Imam Roland Microcube GX za vježbanje u sobi, možda ga zamijenim sa onim 5W Burgerom (taj je interesantan jer je lampaš a ima sklop kojim može stišati da ne smetaš komšiluku, a da ne gubiš kvalitet zvuka).emi_eft wrote:Ja se slazem da je squier bezze gitara, stagg je po meni solidna, nista losija od strate, a sad Ibanez, zavisi. Jesu kvalitetne gitare, ali ako nije za razvlacenje po lokalima, svaka ce potrajati. Ibanez meni ima specifican sound, sto hakiz kaze onako malo prejasan zvuk, znaci ok je, ali ja sam npr nekad svirala sa bigg muff pedalom i zvuk je bio nidje veze sa bigg muffom poredeci sa npr mustangom. E to je gitaraImala sam nekad tako dobru Jazzmaster gitaru, i super je bila,sa svim stonerskim pedalama. Opet, nisam profesionalna muzicarka,ja sam uvijek samo za svoju dusu svirala i voljela prljaviji zvuk. Gibson jeste gitara za odredjen zvuk Ibanez vole tehnicari obicno, , a ako hoces, i volis metal i sl, uzmi ibaneza i pod pedalu. U pojacala se razumijem ko i u struju, nikako, pa poslusaj hakiza.
Zice su 9 i sve su na broju, a imam i par kompleta u steku - salio sam se samoHakiz wrote: Pa drugi put kupiš kompet sa dodatnom prvom žicom. Kako ta žica najčešće puca (meni puca jer mijenjam štimove, ja sviram standardni, pola tona niže od standardnog, ton niže od standardnog i open G) proizvođači u komplete žica za koje znaju da će ih najviše koristiti muzičari koji čerto mijenjaju štimove ili koriste veliki bending stavljaju još jednu prvu (najtanju) žicu.
Tako da ti prva i dodatna žica taman traju dok dođe vrijeme da mijenjaš sve. Doduše, meni žice traju duže, to jeste rijeđe ih mijenjam nego drugi jer ja više volim (zbog tamnijeg tona) svirati sa starijim žicama, kada se na njih nakupi masnoće sa prstiju i prašine. Ne volim zvuk novih žica. Previše mi zvone. I na električnoj i na akustičnoj gitari. Pa tako kada nekom mom kolegi dođe vrijeme da mijenja žice jer mu ne zvone, meni su tek tada došla u fazu u kojoj mu daju zvuk koji želim.
Probaj uraditi ovo. Ako na primjer koristiš žice 10 kao najtanju uzmi 11. Biće je teže saviti ali manje puca.
Puno muzičara (ja takođe), ne vole zvuk najtanje žice kada sviraju akorde. Tako da neki kupe komplet 10ki i 11ki pa prve dvije stave iz 11ki a ostale (3 -6, 7, 8 ) stave iz kompleta 10ki. A drugi naprosto ne trzaju ili mutiraju prvu žicu kada sviraju akorde.
Sve prolazi sve dok dobijaš zvuk koji hoćeš i to dobro zvuči.