gitara&gitaristi

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply

moj izbor

fender
85
43%
gibson
67
34%
ostalo
48
24%

Total votes: 200

agent_zero

#551 Re: gitara&gitaristi

Post by agent_zero »

agent_zero wrote:Narode, kakav je stagg f300-bk, valja li čemu i kakav je u pređenju sa ibanez gax30?
E ja mi kolega gitarista...

Niko za godinu dana nije našao za shodno da mi odgovori... :roll:
vicious

#552 Re: gitara&gitaristi

Post by vicious »

Averus wrote:Kupljena, svirana, zavoljena! :D

Sinoć žena i ja sjeli i pjevali, ja "svirao" (mnogo sam zahrđao)... Predivan osjećaj :thumbup:

Zvuk je odličan, pogotovo kad se uzme u obzir cijena i klasa gitare, ne mogu biti zadovoljniji :bih:

Ako se nakanim, postaviću clip i slikice :D Ali neću sad, lijen sam :roll:
Super, nek bude sretna i da te dobro služi :)
vicious

#553 Re: gitara&gitaristi

Post by vicious »

agent_zero wrote:
agent_zero wrote:Narode, kakav je stagg f300-bk, valja li čemu i kakav je u pređenju sa ibanez gax30?

A ybg, vjerovatno niko nema konkretnih iskustava s tim gitarama :D

Sudeći prema ovim nekim mišljenjima na netu, ta Ibanez je puno bolja:
Stagg
Ibanez
agent_zero

#554 Re: gitara&gitaristi

Post by agent_zero »

vicious wrote:
agent_zero wrote:

A ybg, vjerovatno niko nema konkretnih iskustava s tim gitarama :D

Sudeći prema ovim nekim mišljenjima na netu, ta Ibanez je puno bolja:
Stagg
Ibanez
Ok, hvala :thumbup:

Ima li nešto još da bi ti lično mogao preporučiti u tom cjenovnom rangu?
vicious

#555 Re: gitara&gitaristi

Post by vicious »

agent_zero wrote: Ok, hvala :thumbup:

Ne znam stvarno nista konkretno, samo ti mogu predložiti da odeš u Artist i u Brother Music Shop i da pogledas sta ima i da isprobas. U Artistu imas povoljne Jay Turser kopije Strata i Les Paula (ovu drugu i ja sebi namjeravam uzeti), a u Brotheru pogledaj Cort gitare, vrlo solidne a vjerujem da ima nekih modela otprilike u tom rangu. Ako bas hoces Ibanez vidi sta ima u Amedexu.
agent_zero

#556 Re: gitara&gitaristi

Post by agent_zero »

vicious wrote:

Ne znam stvarno nista konkretno, samo ti mogu predložiti da odeš u Artist i u Brother Music Shop i da pogledas sta ima i da isprobas. U Artistu imas povoljne Jay Turser kopije Strata i Les Paula (ovu drugu i ja sebi namjeravam uzeti), a u Brotheru pogledaj Cort gitare, vrlo solidne a vjerujem da ima nekih modela otprilike u tom rangu. Ako bas hoces Ibanez vidi sta ima u Amedexu.
Ne bih Jay Turser strat, slušao sam kako zvuči, previše je klasična rock gitara. Treba mi nešto distorzičnije :-D Ok mi je onaj Squier Fat Strat, odlično zvuči, ali zato je i sa finom cijenom. Onog Ibaneza (GAX30) više nema u ponudi, osim na piku.

Kakva je ova Idol serija od Washburna?
vicious

#557 Re: gitara&gitaristi

Post by vicious »

agent_zero wrote:
vicious wrote:

Ne bih Jay Turser strat, slušao sam kako zvuči, previše je klasična rock gitara. Treba mi nešto distorzičnije :-D Ok mi je onaj Squier Fat Strat, odlično zvuči, ali zato je i sa finom cijenom. Onog Ibaneza (GAX30) više nema u ponudi, osim na piku.

Kakva je ova Idol serija od Washburna?
Pojma nemam, stvarno :)
Ma svakako ništa dok sam ne probas, dakle udri! :D

EDIT: uh sad vidim u Artistu ima ova:
Blade Player Dayton
stoji cijena za zadnji komad 484 KM, ali Blade su inače odlične gitare tako da bi i ova mogla biti dobra kupovina.
agent_zero

#558 Re: gitara&gitaristi

Post by agent_zero »

Ne sviđa mi se oblik te gitare, nekakav pokušaj mixa stratocastera i telecastera, a i cijena te mi je dosta preko budžeta. :|

A to što kažeš probati, mogu oni meni tamo uključiti na beton pojačalo i da zvuči super, a kad ja priključim na neku home varijantu pojačala, da dobijem nešto sasvim drugo.

Bitno mi je da ima dobar overdrive, da ima duple pickcup coile... recimo volio bih kad bi bilo nešto u stilu telecaster modifikacije u crnoj boji, ali sa duplim bridge i neck pickup-ima i sa malo širim vratom. :mrgreen:

Btw, zna li se ima li onaj kovačević što pravi gitare neki sajt?
vicious

#559 Re: gitara&gitaristi

Post by vicious »

agent_zero wrote:Ne sviđa mi se oblik te gitare, nekakav pokušaj mixa stratocastera i telecastera, a i cijena te mi je dosta preko budžeta. :|

A to što kažeš probati, mogu oni meni tamo uključiti na beton pojačalo i da zvuči super, a kad ja priključim na neku home varijantu pojačala, da dobijem nešto sasvim drugo.

Bitno mi je da ima dobar overdrive, da ima duple pickcup coile... recimo volio bih kad bi bilo nešto u stilu telecaster modifikacije u crnoj boji, ali sa duplim bridge i neck pickup-ima i sa malo širim vratom. :mrgreen:

Btw, zna li se ima li onaj kovačević što pravi gitare neki sajt?
Ne sviđa ti se oblik, ok poštujem... naravno ukusi su različiti, i meni je recimo strat oblik bezveze (znam, blasfemija! Ali nekako mi je uvijek bio ljepši Les Paul, i po zvuku i po izgledu) :)

Ali ti si onda fakat ozbiljno razmatrao ovaj cirkus? :D
Image

Pa eto kad spomenu telecaster, probaj ovaj Jay Turser, traži da prikopčaš na najslabije pojačalo koje imaju u radnji, reci da vidiš kakva je za kućnu varijantu :D
agent_zero

#560 Re: gitara&gitaristi

Post by agent_zero »

Sho, sha fali flying V obliku za metala i hc-a? :D

Gledao sam i taj JT, ali kako pomalo bacim pogled i na druge (gitarske) forume, uglavnom oni malo iskusniji govore da ko misli drljati žešću po gitari, nema šta da gleda stratocastere, telecastere i njima slične.

Eh sad jeli to zaista tako ili pojedinci smatraju da je "grijeh" svirati takvu muziku na tim gitarama, to je već onda druga priča :) .

P.S.

Evo ovakav jedan ne bi bio loš, ne mora čak ni original, može i stagg i JT i squier:

Image

Ovakav svira Jim Root iz Slipknota.
vicious

#561 Re: gitara&gitaristi

Post by vicious »

A jbg buraz, ko bi tebi ugodio :D za tebe je neka baš custom made gitara, ali teško da ćeš tako nešto naći po nekoj prihvatljivoj cijeni. :sad:

Ma možda ti je najbolje onda vidjeti ove neke Washburn modele, ima ova WI100C za 277 KM zadnji komad, ili XM12, XMSTD2 PB - za ove dvije piše da su baš za shreddere ;) a i cijenom su tu ispod 3 stoje.
agent_zero

#562 Re: gitara&gitaristi

Post by agent_zero »

Ma znam :), ali tako ti je to kad tražiš gitaru koju nemaš namjeru mijenjati... trenutnu gitaru (doduše akustara) koristim od 1997 (isto nova kupljena u radnji). Zato hoću da uzmem nešto da sam miran do penzije :D
vicious

#563 Re: gitara&gitaristi

Post by vicious »

agent_zero wrote:Ma znam :), ali tako ti je to kad tražiš gitaru koju nemaš namjeru mijenjati... trenutnu gitaru (doduše akustara) koristim od 1997 (isto nova kupljena u radnji). Zato hoću da uzmem nešto da sam miran do penzije :D
E onda bolje se još malo strpi, akumuliraj kapital i uzmi sebi nešto što će ti biti 100% po ćeifu! ;)
r_faruk

#564 Re: gitara&gitaristi

Post by r_faruk »

Blade je fenomenalna gitara, vidim da ti je neko vec preporucio...
Ja imam jednog Blade-a i prezadovoljan sam.
Otidji probaj, neces se pokajati sigurno. Koliko maksimalno novca dajes za gitaru?

http://mk-musicinstruments.com/craft evo kovacevica, al su dobro skupe
agent_zero

#565 Re: gitara&gitaristi

Post by agent_zero »

Pa budžet je poprilično ograničen, prvo iz razloga što uz gitaru kupujem i svu prateću opremu (od pojačala, pa nadalje), a druga stvar nisam profesionalac, niti se bavim muzikom i sviranjem na profi bazi, više iz ljubavi i nekog svog gušta, tako da mi ne treba ništa skupo, nešto dovoljno za kućnu (amatersku) radinost :).

Btw, youtube obiluje recenzijama i kometarima, interesatno mi je bilo pročitati na par klipova kako ljudi preferiraju Jay Turser stratove u odnosu na Squier stratove, pišu bolji ton i da je malo lakša Turser gitara. I stvarno, na jednom od klipova lik svirao jednu za drugom Tursera i Squier i fakat malo jači ton imao Turser.

Npr. dvoumio sam se, ako recimo budem uzimao neki strat, da li uzeti Squier, Turser ili Stagg, sad bi definitvno lakše odlučio.

I vidim da su i Washburn gitare pohvalili na dosta recenzija, tako da će i to biti jedan od užih izbora.
Hakiz

#566 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

agent_zero wrote:Pa budžet je poprilično ograničen, prvo iz razloga što uz gitaru kupujem i svu prateću opremu (od pojačala, pa nadalje), a druga stvar nisam profesionalac, niti se bavim muzikom i sviranjem na profi bazi, više iz ljubavi i nekog svog gušta, tako da mi ne treba ništa skupo, nešto dovoljno za kućnu (amatersku) radinost :).

Btw, youtube obiluje recenzijama i kometarima, interesatno mi je bilo pročitati na par klipova kako ljudi preferiraju Jay Turser stratove u odnosu na Squier stratove, pišu bolji ton i da je malo lakša Turser gitara. I stvarno, na jednom od klipova lik svirao jednu za drugom Tursera i Squier i fakat malo jači ton imao Turser.

Npr. dvoumio sam se, ako recimo budem uzimao neki strat, da li uzeti Squier, Turser ili Stagg, sad bi definitvno lakše odlučio.

I vidim da su i Washburn gitare pohvalili na dosta recenzija, tako da će i to biti jedan od užih izbora.
Ne znam da li si kupio gitaru, ali ako se dvoumiš između Stagg, Turser, Squier (koji se kod nas prodaju, ima i odličnih Squiera ali nema ih kod nas) i slično i Ibaneza, moja preporuka je Ibanez. Naime, Ibanez je poznat po tome da i kod jeftinih gitara ima odlične, lako svirljive vratove. Probao sam i Squier i Turser. Stagg nisam.

Jedina stvar koja se meni kod Ibaneza (oni koje sam ja probao) ne sviđa je ta što su im pickupovi za moj ukus prejasni, presvijetli. Ja volim malo tamniji zvuk, više džez i bluz nego rok (naročito metal), a Ibanez mi je nedovoljno "taman". Osim Artcore gitara koje sam probao, ali to je nešto drugo. Gitare Ibanez sa punim tijelom su mi prejasne. Da se to rješavati pedalama, pojačalima, ekvilajzerima itd, ali kako ja volim stvari pojednostaviti, ne želim kupovati pedale da bih dobio na gitari zvuk koji neka druga gitara već ima "ugrađen".

Washburn bih uzeo u obzir kod akustičnih gitara.

Što se pojačala tiče. Ako ikako finansijski možeš, kupi pojačalo koje ima efect loop.To ti je bitno ako ćeš vremenom dodavati pedale. Naime, važno je pedale stavljati po tačnom redoslijedu jer ako jednu pedalu staviš ranije ili kasnije u lancu, to može značajno promijeniti zvuk.

Pa, recimo, kupiš pojačalo koje ima clean kanal, driver (gain), možda jednostavni ekvilajzer (treble i bas) i to je sve. A ti hoćeš, na primjer, da koristiš reverb efekat i moraš kupiti reverb pedalu (jer ga tvoje pojačalo nema). A hoćeš i da koristiš gain na pojačalu. Reverb se postavlja kao posljednja ili pretposljednja pedala u lancu. A u tvom slučaju gain dolazi iza reverba. I recimo nikako ne možeš dobiti željeni zvuk. Pojačalo sa loopom ima izlaz poslije pretpojačala (dijela sa gain i clean opcijama) i ulaz prije dijela koje služi da pojača signal i pošalje u zvučnik (pojačalo snage). U navedenom primjeru ti prikopčaš reverb pedalu na loop, tada ti reverb dođe iza pretpojačala i neposredno ispred pojačala snage, što mu je "prirodno" mjesto.

Ja sam odustao od single coil (Stratocaster tip) gitara. Moj tip gitare je humbucker semihollow (Gibson ES-335 tip). Muzika koju volim i slušati i svirati se najčešće svira na tim tipu gitare. I sa pojačalom sa cijevima, ne tranzistorima ili integrisanim kolima.
sig_garret

#567 Re: gitara&gitaristi

Post by sig_garret »

Onda će ti se ovo sigurno dopasti :D
Image
emi_eft

#568 Re: gitara&gitaristi

Post by emi_eft »

Hakiz wrote:
agent_zero wrote:Pa budžet je poprilično ograničen, prvo iz razloga što uz gitaru kupujem i svu prateću opremu (od pojačala, pa nadalje), a druga stvar nisam profesionalac, niti se bavim muzikom i sviranjem na profi bazi, više iz ljubavi i nekog svog gušta, tako da mi ne treba ništa skupo, nešto dovoljno za kućnu (amatersku) radinost :).

Ne znam da li si kupio gitaru, ali ako se dvoumiš između Stagg, Turser, Squier (koji se kod nas prodaju, ima i odličnih Squiera ali nema ih kod nas) i slično i Ibaneza, moja preporuka je Ibanez. Naime, Ibanez je poznat po tome da i kod jeftinih gitara ima odlične, lako svirljive vratove. Probao sam i Squier i Turser. Stagg nisam.

Jedina stvar koja se meni kod Ibaneza (oni koje sam ja probao) ne sviđa je ta što su im pickupovi za moj ukus prejasni, presvijetli. Ja volim malo tamniji zvuk, više džez i bluz nego rok (naročito metal), a Ibanez mi je nedovoljno "taman". Osim Artcore gitara koje sam probao, ali to je nešto drugo. Gitare Ibanez sa punim tijelom su mi prejasne. Da se to rješavati pedalama, pojačalima, ekvilajzerima itd, ali kako ja volim stvari pojednostaviti, ne želim kupovati pedale da bih dobio na gitari zvuk koji neka druga gitara već ima "ugrađen".

Washburn bih uzeo u obzir kod akustičnih gitara.

Što se pojačala tiče. Ako ikako finansijski možeš, kupi pojačalo koje ima efect loop.To ti je bitno ako ćeš vremenom dodavati pedale. Naime, važno je pedale stavljati po tačnom redoslijedu jer ako jednu pedalu staviš ranije ili kasnije u lancu, to može značajno promijeniti zvuk.

Pa, recimo, kupiš pojačalo koje ima clean kanal, driver (gain), možda jednostavni ekvilajzer (treble i bas) i to je sve. A ti hoćeš, na primjer, da koristiš reverb efekat i moraš kupiti reverb pedalu (jer ga tvoje pojačalo nema). A hoćeš i da koristiš gain na pojačalu. Reverb se postavlja kao posljednja ili pretposljednja pedala u lancu. A u tvom slučaju gain dolazi iza reverba. I recimo nikako ne možeš dobiti željeni zvuk. Pojačalo sa loopom ima izlaz poslije pretpojačala (dijela sa gain i clean opcijama) i ulaz prije dijela koje služi da pojača signal i pošalje u zvučnik (pojačalo snage). U navedenom primjeru ti prikopčaš reverb pedalu na loop, tada ti reverb dođe iza pretpojačala i neposredno ispred pojačala snage, što mu je "prirodno" mjesto.

Ja sam odustao od single coil (Stratocaster tip) gitara. Moj tip gitare je humbucker semihollow (Gibson ES-335 tip). Muzika koju volim i slušati i svirati se najčešće svira na tim tipu gitare. I sa pojačalom sa cijevima, ne tranzistorima ili integrisanim kolima.
Ja se slazem da je squier bezze gitara, stagg je po meni solidna, nista losija od strate, a sad Ibanez, zavisi. Jesu kvalitetne gitare, ali ako nije za razvlacenje po lokalima, svaka ce potrajati. Ibanez meni ima specifican sound, sto hakiz kaze onako malo prejasan zvuk, znaci ok je, ali ja sam npr nekad svirala sa bigg muff pedalom i zvuk je bio nidje veze sa bigg muffom poredeci sa npr mustangom. E to je gitara :kiselavoda: Imala sam nekad tako dobru Jazzmaster gitaru, i super je bila,sa svim stonerskim pedalama. Opet, nisam profesionalna muzicarka,ja sam uvijek samo za svoju dusu svirala i voljela prljaviji zvuk. Gibson jeste gitara za odredjen zvuk Ibanez vole tehnicari obicno, , a ako hoces, i volis metal i sl, uzmi ibaneza i pod pedalu. U pojacala se razumijem ko i u struju, nikako, pa poslusaj hakiza.
emi_eft

#569 Re: gitara&gitaristi

Post by emi_eft »

I sta fali telecasteru :zoka:
John Cleese

#570 Re: gitara&gitaristi

Post by John Cleese »

emi_eft wrote:I sta fali telecasteru :zoka:
Prva zica... pukla, a mrsko mi otic' kupit' novu... :|
Hakiz

#571 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

John Cleese wrote:
Prva zica... pukla, a mrsko mi otic' kupit' novu... :|
Pa drugi put kupiš kompet sa dodatnom prvom žicom. Kako ta žica najčešće puca (meni puca jer mijenjam štimove, ja sviram standardni, pola tona niže od standardnog, ton niže od standardnog i open G) proizvođači u komplete žica za koje znaju da će ih najviše koristiti muzičari koji čerto mijenjaju štimove ili koriste veliki bending stavljaju još jednu prvu (najtanju) žicu.

Tako da ti prva i dodatna žica taman traju dok dođe vrijeme da mijenjaš sve. Doduše, meni žice traju duže, to jeste rijeđe ih mijenjam nego drugi jer ja više volim (zbog tamnijeg tona) svirati sa starijim žicama, kada se na njih nakupi masnoće sa prstiju i prašine. Ne volim zvuk novih žica. Previše mi zvone. I na električnoj i na akustičnoj gitari. Pa tako kada nekom mom kolegi dođe vrijeme da mijenja žice jer smu ne zvone, meni su tek tada došla u fazu u kojoj mu daju zvuk koji želim.

Probaj uraditi ovo. Ako na primjer koristiš žice 10 kao najtanju uzmi 11. Biće je teže saviti ali manje puca.

Puno muzičara (ja takođe), ne vole zvuk najtanje žice kada sviraju akorde. Tako da neki kupe komplet 10ki i 11ki pa prve dvije stave iz 11ki a ostale (3 -6, 7, 8 ) stave iz kompleta 10ki. A drugi naprosto ne trzaju ili mutiraju prvu žicu kada sviraju akorde.

Sve prolazi sve dok dobijaš zvuk koji hoćeš i to dobro zvuči.
Last edited by Hakiz on 13/02/2016 18:42, edited 2 times in total.
Hakiz

#572 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

Ništa. Meni se ne sviđa. Stvar ukusa, ne kvaliteta.
Hakiz

#573 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

sig_garret wrote:Onda će ti se ovo sigurno dopasti :D
Image
Ma, nemam ja para za Gibsona :)
Hakiz

#574 Re: gitara&gitaristi

Post by Hakiz »

emi_eft wrote:Ja se slazem da je squier bezze gitara, stagg je po meni solidna, nista losija od strate, a sad Ibanez, zavisi. Jesu kvalitetne gitare, ali ako nije za razvlacenje po lokalima, svaka ce potrajati. Ibanez meni ima specifican sound, sto hakiz kaze onako malo prejasan zvuk, znaci ok je, ali ja sam npr nekad svirala sa bigg muff pedalom i zvuk je bio nidje veze sa bigg muffom poredeci sa npr mustangom. E to je gitara :kiselavoda: Imala sam nekad tako dobru Jazzmaster gitaru, i super je bila,sa svim stonerskim pedalama. Opet, nisam profesionalna muzicarka,ja sam uvijek samo za svoju dusu svirala i voljela prljaviji zvuk. Gibson jeste gitara za odredjen zvuk Ibanez vole tehnicari obicno, , a ako hoces, i volis metal i sl, uzmi ibaneza i pod pedalu. U pojacala se razumijem ko i u struju, nikako, pa poslusaj hakiza.
Sa obzirom na finansije i da nisam profesionalni muzičar, nakon jeftinog Tursera, i nakon slušanja, gledanja, istraživanja, probavanja, ono šta slijedeće nabavljam (bez pedala i ostalog sitniša) je Ibanez AS73 gitara i Ibanez TSA15 combo pojačalo. Imam Roland Microcube GX za vježbanje u sobi, možda ga zamijenim sa onim 5W Burgerom (taj je interesantan jer je lampaš a ima sklop kojim može stišati da ne smetaš komšiluku, a da ne gubiš kvalitet zvuka).

Fenderi i Marshalli koje bih volio su preskupi, Gibson takođe, Epiphone jedino naručivati (Thomann ima prihvatljiv transport, inače transport diže cijenu skoro duplo, plus carina i PDV), pa od onoga šta se ovdje može kupiti, navedena kombinacija je optimum za mene.
John Cleese

#575 Re: gitara&gitaristi

Post by John Cleese »

Hakiz wrote: Pa drugi put kupiš kompet sa dodatnom prvom žicom. Kako ta žica najčešće puca (meni puca jer mijenjam štimove, ja sviram standardni, pola tona niže od standardnog, ton niže od standardnog i open G) proizvođači u komplete žica za koje znaju da će ih najviše koristiti muzičari koji čerto mijenjaju štimove ili koriste veliki bending stavljaju još jednu prvu (najtanju) žicu.

Tako da ti prva i dodatna žica taman traju dok dođe vrijeme da mijenjaš sve. Doduše, meni žice traju duže, to jeste rijeđe ih mijenjam nego drugi jer ja više volim (zbog tamnijeg tona) svirati sa starijim žicama, kada se na njih nakupi masnoće sa prstiju i prašine. Ne volim zvuk novih žica. Previše mi zvone. I na električnoj i na akustičnoj gitari. Pa tako kada nekom mom kolegi dođe vrijeme da mijenja žice jer mu ne zvone, meni su tek tada došla u fazu u kojoj mu daju zvuk koji želim.

Probaj uraditi ovo. Ako na primjer koristiš žice 10 kao najtanju uzmi 11. Biće je teže saviti ali manje puca.

Puno muzičara (ja takođe), ne vole zvuk najtanje žice kada sviraju akorde. Tako da neki kupe komplet 10ki i 11ki pa prve dvije stave iz 11ki a ostale (3 -6, 7, 8 ) stave iz kompleta 10ki. A drugi naprosto ne trzaju ili mutiraju prvu žicu kada sviraju akorde.

Sve prolazi sve dok dobijaš zvuk koji hoćeš i to dobro zvuči.
Zice su 9 i sve su na broju, a imam i par kompleta u steku - salio sam se samo :D

:thumbup: za koristan i zanimljiv post :)
Post Reply