Ginekologija - sve o tome
Moderator: anex
-
encian
#551 Re: Ginekologija i vagine....
sto se tice imuniteta, ja radim sljedece: par puta godisnje pojedem teglu meda pomijesanu sa propolisom, polenovim prahom i maticnom mlijeci. redovno planinarim. zapravo me planinarenje drzalo na nogama kad nisam nista uzimalaprije nego sam pocela sa medom i nalazi bili grozni.
- Šeherzada
- Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....
#552 Re: Ginekologija i vagine....
Gdje se u Sarajevu rade 4 ciljana brisa u zivotu zene ,ima li privatno i kolika je cijena?
- Generain
#553 Re: Ginekologija i vagine....
Da li ima u Sarajevu da se kupe Plan-B pilule za dan poslije ?
Da li se izdaju bez recepta i da li imaju ikakve pilule za dan poslije da se izdaju bez recepta?
Da li se izdaju bez recepta i da li imaju ikakve pilule za dan poslije da se izdaju bez recepta?
- Mis mekinjas
#554 Re: Ginekologija i vagine....
Generain wrote:Da li ima u Sarajevu da se kupe Plan-B pilule za dan poslije ?
A da jednostavno koristite kondome, ili se naučite sexati bez posljedica?????
-
shljashtecha
#555 Re: Ginekologija i vagine....
Ne znam za bas te "Plan-B" ali imas Vikelu (ma sve je to isto, samo drugi fabricki naziv) koja ide jedino uz recept. Cijena je oko 28 KM cini mi se i mozes je nabaviti u svakoj apoteci (kako u dezurnim tako i u onim privatnim)... A sta ti fali otici kod ginekologa po recept??Generain wrote:Da li ima u Sarajevu da se kupe Plan-B pilule za dan poslije ?
- Generain
#556 Re: Ginekologija i vagine....
Maloljetnici a mrsko nam cekati još par mjeseci
@Raščupana
Ovo je ako nešto pođe po zlu pa da ne bude belaja kasnije
@Raščupana
- jedna
#557 Re: Ginekologija i vagine....
kako ćete znati je li nešto "pošlo po zlu" ???Generain wrote:Maloljetnici a mrsko nam cekati još par mjeseci![]()
@Raščupana
drago dijete, kondom glavu čuva!
- bez_ideje
#558 Re: Ginekologija i vagine....
Ne treba vam recept za Vikelu........ni u drzavnim ni u privatnim apotekama.
djeluje do 72 sata,mada nakon 24 sata dejstvo opada!
-
shljashtecha
#559 Re: Ginekologija i vagine....
stvarno?? bila sam upucena u drugacije... moja greska onda, izvinjaJEM se ondabez_ideje wrote:Ne treba vam recept za Vikelu........ni u drzavnim ni u privatnim apotekama.
- Dioda
#560 Re: Ginekologija i vagine....
Generain wrote:Haj da i ja nešto priupitam
Nego djevojka mi je bila na moru prije par godina i imala je mjesecnicu i nosila je tampon.Naime sa visine od par metara je skocla u vodu i nije sigurna da li joj je himen nastradao u tom podvigu![]()
Mi bismo rado provjerili ali eto necemo još da odemo u te vode, pa ima li ikakav nacin da se provjeri postojanje himena osim one klasicne metode?
Posjet ginekologu je iskljucen, oboje smo maloljetni (17).
Umjesto da se raspitujes o (ne)postojanju himena kod tvoje drage, puno ti je pametnije bilo da se raspitas o metodama kontracepcije.Generain wrote:Da li ima u Sarajevu da se kupe Plan-B pilule za dan poslije ?
-
MAN-lion's coach
#561 Re: Ginekologija i vagine....
...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:14, edited 1 time in total.
- Generain
#562 Re: Ginekologija i vagine....
Mah, zato se i informiramo 
-
MAN-lion's coach
#563 Re: Ginekologija i vagine....
...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:13, edited 1 time in total.
-
kolobok
#564 Re: Ginekologija i vagine....
Nisu te tabletice baš bezazlena stvar.
Em je to hormonska bomba em ne dopuštaju zametku da se usadi u maternicu.
Pa ti vidi...
Em je to hormonska bomba em ne dopuštaju zametku da se usadi u maternicu.
Pa ti vidi...
- bez_ideje
#565 Re: Ginekologija i vagine....
A da je bomba jest...mescini jednako 12 onih regularnih antibebi odjednom
i ograniceno na 2 puta godisnje najvise.......
-
slucajni_prolaznik1
#566 Re: Ginekologija i vagine....
bez_ideje wrote:ja kad sam zadnji put provjeravala i cilj te tabletice je da ne dopusti da se to usadi tamo
![]()
![]()
![]()
![]()
A da je bomba jest...mescini jednako 12 onih regularnih antibebi odjednom![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
sve teme iz ginekologije....
http://medicinabih.info/category/ginekolog/
- ljubav_aha
#567 Re: Ginekologija i vagine....
meni uopste nije jasno zasto zene sebi dozvole piti ovakvo smecebez_ideje wrote:ja kad sam zadnji put provjeravala i cilj te tabletice je da ne dopusti da se to usadi tamo
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- suncica24
#568 Re: Ginekologija i vagine....
A da provjeravate tamo gdje je provjeravanju i mjesto: Kod ginekologa?
- bez_ideje
#569 Re: Ginekologija i vagine....
A nuzda sredstva ne bira,pukne kondom....pijance ljudi,pa se opuste i previse...a onda ujutru kuku,gdje ce sta ce.........pametnom i jednom dosta ! Bolje i to,nego da drustvo na kafi skuplja lovu za abortus! Mene uzasava da ce nekog biti stid kupit paket kondoma na trafici,ne vadit ga kontajuci da nije "peh",opet stid otic u apoteku po vikelu,pa po test za trudnocu......ko da je bgm svrab pa ce proc ako ignorises....onda opet stid kod ljekara......pa dodju u 6-tom mjesecu ili ih nesto "zaboli" stomak pa direkt u radjaonu!ljubav_aha wrote:meni uopste nije jasno zasto zene sebi dozvole piti ovakvo smecebez_ideje wrote:ja kad sam zadnji put provjeravala i cilj te tabletice je da ne dopusti da se to usadi tamo
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A za ove sto unaprijed planiraju pilulu za dan poslije........nemam rijeci
Evo ekonomski savjet ,kad vec ne fermate zdravorazumski= paket kondoma 3 KM, Vikela 30 KM, u paketu tri kondoma ili ono spesl edisn rozo durex od 6 komada,poslije oboje zdravi-pravi.....Vikela-hormonska bomba,ne podnosi je svaki organizam dobro...ukoliko povratis unutar 4 sata nakon uzimanja ,moras uzeti jos jednu ,jope 30 KM,mucnina,glavobolja,lupanje srca i pojacano znojenje.....
Isplati li se?
- ljubav_aha
#570 Re: Ginekologija i vagine....
suncica24 wrote:A da provjeravate tamo gdje je provjeravanju i mjesto: Kod ginekologa?
ginekolog/inja savjetuje tvoj izbor,znaci kao prevenciju od trudnoce,koju ti,kao pacijentikinja biras
- ljubav_aha
#571 Re: Ginekologija i vagine....
bez_ideje wrote:A nuzda sredstva ne bira,pukne kondom....pijance ljudi,pa se opuste i previse...a onda ujutru kuku,gdje ce sta ce.........pametnom i jednom dosta ! Bolje i to,nego da drustvo na kafi skuplja lovu za abortus! Mene uzasava da ce nekog biti stid kupit paket kondoma na trafici,ne vadit ga kontajuci da nije "peh",opet stid otic u apoteku po vikelu,pa po test za trudnocu......ko da je bgm svrab pa ce proc ako ignorises....onda opet stid kod ljekara......pa dodju u 6-tom mjesecu ili ih nesto "zaboli" stomak pa direkt u radjaonu!ljubav_aha wrote: meni uopste nije jasno zasto zene sebi dozvole piti ovakvo smece
A za ove sto unaprijed planiraju pilulu za dan poslije........nemam rijeci![]()
![]()
![]()
![]()
Nazalost-bruka ih je takvih!
Evo ekonomski savjet ,kad vec ne fermate zdravorazumski= paket kondoma 3 KM, Vikela 30 KM, u paketu tri kondoma ili ono spesl edisn rozo durex od 6 komada,poslije oboje zdravi-pravi.....Vikela-hormonska bomba,ne podnosi je svaki organizam dobro...ukoliko povratis unutar 4 sata nakon uzimanja ,moras uzeti jos jednu ,jope 30 KM,mucnina,glavobolja,lupanje srca i pojacano znojenje.....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Isplati li se?
ima jos nacina :
Ženska sterilizacija i muška vazektomija zamišljene su kao stalno sredstvo kontrole radjanja. Ovo su jednostavne operacije koje podvezuju jajovode kod žena i presecaju semenovode kod muškaraca. Vazektomija se obicno izvodi pod lokalnom anestezijom i traje nekoliko minuta. Za žensku sterilizaciju potrebno je duže vremena i može se izvesti pod opstom ili lokalnom anestezijom.
Postoji nekoliko nacina sterilizacije žene, a najuobicajni je laparaskopijom, pri cemu se jajovodi podvežu prstenom. Ni muška ni ženska sterilizacija ne uticu na proizvodnju hormona odgovornih za seksualni nagon, pa se seksualni osecaji ne menjaju, osim na bolje, zbog uklanjanja rizika neželjene trudnoce. Sterilizacija se nekada birala kao izlaz u nuždi za parove s mnogo dece. Danas se za nju uglavnom odlucuju parovi koji su zavrsili stvaranje porodice. U mnogim zemljama jedna od pet žena u plodnoj dobu se sterilise ili se muškarci podvrgnu vazektomiji. U savremenom društvu to se doživljava pozitivnim i odgovornim korakom. S druge strane, u doba narastajucih slomova brakova, javljaju se i mnogi zahtevi za povratkom na staro stanje. Ali povratne operacije cesto nisu uspešne pa bi se na sterilizaciju trebalo odluciti samo nakon dubokog promišljanja svih posledica.
Vazektomijom se sprecava prolaz zrelih spermatozoida iz semenika u polni organ. Zahvat se izvodi hirurškom metodom tako da se oba semenovoda podvežu ili spale. Ovaj se zahvat cesto zamenjuje sa kastracijom, kod koje se u potpunosti sprecava proizvodnja muških hormona te se muškarcu oduzima i reproduktivna sposobnost i muškost. Nakon sterilizacije se kod muškarca proizvodnja novih spermatozoida (spermatogeneza) odvija potpuno normalno i nema bitnih problema u endokrinim funkcijama. Vazektomija je siguran, brz i jednostavan postupak, koji se obicno uradi u ambulanti u lokalnoj anesteziji. Sterilizacija se izvodi za 5 - 10 minuta, a muškarac je spreman za odlazak kuci vec nakon 20-tak minuta. Vazektomija se ne preporucuje muškarcima koji imaju upalu genitalnih organa, smetnje u zgrušavanju krvi, hipertonicarima i diajbeticarima.
Neplodnost se ne pojavljuje odmah, jer izmedu mesta gde su semenovodi podvezani i mesta eakulacije ostaju spermatozoidi koji su sposobni za oplodnju. Zbog toga se nakon operativnog zahvata, posle 7 dana vrši laboratorijski pregled sperme (spermiogram) i ponovno nakon tri nedelje, odnosno tako dugo dok dva nalaza ne budu negativna.
Komplikacije nakon sterilizacije su retke, a ogledaju se u emocionalnim smetnjama zbog izgubljene sposobnosti oplodjivanja, a veoma retko dolazi do upala ili krvarenja. Kod 1 - 4 % muškaraca, nakon vazektomije dolazi do spontane rekanalizacije semenovoda (semenovodi se vrate u stanje pre operacije). Ponovno uspostavljanje prethodne sposobnosti oplodjivanja može se vratiti kod polovine sterilizovanih muškaraca, dok do zaceca dolazi samo u cetvrtini slucajeva. Savremeni se muškarci sve više odlucuju za ovu metodu, jer je brza, jednostavna i ne zahteva ležanje u bolnici. Seme se pre zahvata može deponirati u banku sperme i kasnije upotrebiti za eventualnu vestacku oplodnju.
- bez_ideje
#572 Re: Ginekologija i vagine....
Jes,samo ce ti balkanski lola bez razmisljanja poslat zenu na sterilizaciju,iako je riskantnija i komplikovanija procedura,nego uopste uzeti u obzir vazektomiju...Takve od milja zovem-bivoli!
To je pametna stvar,samo mi nije bas opcija za ovo dvoje B plan maloljetnika!
- ljubav_aha
#573 Re: Ginekologija i vagine....
bez_ideje wrote:Jes,samo ce ti balkanski lola bez razmisljanja poslat zenu na sterilizaciju,iako je riskantnija i komplikovanija procedura,nego uopste uzeti u obzir vazektomiju...Takve od milja zovem-bivoli!
egoisticni sovinsticki bivoli
bez_ideje
-
encian
#574 Re: Ginekologija i vagine....
ja mislim da se oni koji uzimaju opciju pilula tipa Plan B i abortusa kao izlaz iz situacije koja jos nije nastala - jednostavno ne bi trebali seksati.
- bez_ideje
#575 Re: Ginekologija i vagine....
Da se kladimo da ce se takvi prvi sexat
@ljubav_njaa-nis se ti ne sikiraj,lose je koncipiran naslov teme za balkanske lole...ne sadrzi rijec pi*ka....,cisto sumnjam da vamo zalaze

@ljubav_njaa-nis se ti ne sikiraj,lose je koncipiran naslov teme za balkanske lole...ne sadrzi rijec pi*ka....,cisto sumnjam da vamo zalaze