Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zijancer

#551 Re: Recepti

Post by zijancer »

dobrrro, kako se pravi ona tiroLska gibanica :shock: :-) :-)
ajmeeeeee hitTTTno je :P
:cry:
:razz:
samo gost

#552 Re: Recepti

Post by samo gost »

Tirolska, međimurska, prekmurska.....ima više varijanti i naziva ali u svakom slučaju - poezija!

Imaš ovaj recept od Indigo-x. http://www.coolinarika.com/recept/732476

a imaš i ovu jednostavniju varijantu (samo jufke) - slično receptu Ane Ugarković - http://www.coolinarika.com/recept/729931

Edit: pogledaj i ovo - divan blog Cookete i prekomurska gibanica. http://cosmo2503.blogspot.com/2009/12/s ... gdani.html
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#553 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

minjonja wrote:
ekstrakt vanilije? jel to ono u flasicama, ona aroma?
Jeste.
minjonja

#554 Re: Recepti

Post by minjonja »

ladyblue18 wrote:
minjonja wrote:
ekstrakt vanilije? jel to ono u flasicama, ona aroma?
Jeste.

hvala puno :-D
_22222_d

#555 Re: Recepti

Post by _22222_d »

ima li neko neki dobar recept za sladoled?
da nije iz kese sa praskom vec neki fini kremasti?
hvala unaprijed
samo gost

#556 Re: Recepti

Post by samo gost »

_22222_d wrote:ima li neko neki dobar recept za sladoled?
da nije iz kese sa praskom vec neki fini kremasti?
hvala unaprijed
Ovo nije baš sladoled, ali je kremasta ledena slastica. http://www.coolinarika.com/recept/ledolina
Irm@

#557 Re: Recepti

Post by Irm@ »

s obzirom da jos uvijek ima jagoda evo jednog recepta za sladoled od jagoda :)
3 velika žumanjka
100 g šećera
200 ml mlijeka
300 g jagoda
3 žlice limunovog soka
125 g pavlake
125 ml slatkog vrhnja

Mlijeko stavite u posudu zagrijavajte na laganoj vatri dok ne provri, pa ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Žumanjke pjenasto istucite sa 75g šećera pa im dodajte malo toplog mlijeka i dobro promiješajte. Potom smjesu jaja i šećera uspite u ostatak mlijeka i kuhate na lagnoj vatri dok se ne zgusne (ne smije proključati). Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Jagode izrezite na cetvrtine, pospite ostatkom secera, zalijte limunovim sokom i ispasirajte. 4 kasike od te smjese odvojite i ostavite sa strane.
Kad se krema od jaja ohladila, dodajte joj propasirane jagode, pavlaku i tučeno slatko vrhnje. Dobro promiješajte. Sladoled prebacite u plastičnu posudu s poklopcem, a između svakog sloja sladoleda poprskajte malo prethodno odvojenog pirea od jagoda (na taj način ćete dobiti crvene šare). Sladoled stavite u zamrzivač na 4-5 sati i gotovo :D

sladoled je pravila moja tetka a ja sam joj pomagala..i iako ne volim vocne sladolede ovaj mi je bio fantazija..
eto nadam se da ce vam se svidjeti :)
pozdrav
ladyblue18

#558 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Samo da kazem da sam pravila ono cudo "the perfect cheesecake" i da apsolutno nije uspjelo.

Svaki cheesecake mi je do sada uspio ali se nisu pekli, ovo je ispala totalna propast. :roll:

Naoko divan, odlican, ali kada sam ga razrezala...puding :roll: :(
Nikada vise necu peci cheesecake.

I vjerovatno je nedostatak to sto ne ide zelatina, gustin ocigledno nije odradio svoje.
tech10

#559 Re: Recepti

Post by tech10 »

cheesecake je najbolji sa pljevaljskim sirom. :-D
ladyblue18

#560 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Koristila sam natura vita krem sir i dukatelu, philadelphie eto nema nigdje da se nadje ne kontam kako. :-) helem....

Pratila sam recept vjerno i sve iscitala, "pekla" u vodi, jaja svjeza, prenocio u kalupu...i onda razocarenje kad sam ga razrezala.
Jedino moze biti do toga sto sam jaja na kraju umutila sa mikserom, nisam znala da to nije bas pametno. :roll:
Hvala na savjetu. Iduci put ce valjda bolje ispasti.
wewa

#561 Re: Recepti

Post by wewa »

ladyblue18 wrote:Koristila sam natura vita krem sir i dukatelu, philadelphie eto nema nigdje da se nadje ne kontam kako. :-) helem....

Pratila sam recept vjerno i sve iscitala, "pekla" u vodi, jaja svjeza, prenocio u kalupu...i onda razocarenje kad sam ga razrezala.
Jedino moze biti do toga sto sam jaja na kraju umutila sa mikserom, nisam znala da to nije bas pametno. :roll:
Hvala na savjetu. Iduci put ce valjda bolje ispasti.
jesi koristila jaja sobne temperature?
ladyblue18

#562 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Ma jesam. Ali dzaba. :-) Mogu samo ovako nagadjati sta je otislo po zlu.
wewa

#563 Re: Recepti

Post by wewa »

ladyblue18 wrote:Ma jesam. Ali dzaba. :-) Mogu samo ovako nagadjati sta je otislo po zlu.
a nista - vise srece drugi put, ovo smazes kasikom :thumbup: :D
leticija

#564 Re: Recepti

Post by leticija »

Za sve vrste cheesecake, najbolje je i najjeftinije napraviti domaci sir.
Proces traje 2 dana.
Ugrijati 1 l mlijeka na 39-40ºC, ubaciti 2 mala jogurta i sok od pola limuna, dobro izmijesati da se jogurt rastvori, pokriti i ostaviti na toplo mjesto preko noci (najbolje je u toplu rernu).
Sutradan sir procijediti kroz gazu, zategnuti i zajedno sa gazom ostaviti u djevdjir da okaplje preko noci. Odozgo pritisnuti nekim tezim predmetom.
Sutradan imate pravi mascarpone.
terra_incognita

#565 Re: Recepti

Post by terra_incognita »

Znam ovaj recept, sir je zaista dobar ali nije mascarpone, on je masniji.
U mascarpone ide još puter i vrhnje i to :

500 gr mladog sira (gore opisanog)
200 gr vrhnja
250 gr putera
Umutiti mixerom i ostaviti preko noći u frižideru.
leticija

#566 Re: Recepti

Post by leticija »

U pravu si Indigo, ja sam napisala mascarpone misleci na fini kremasti sir slicne teksture koji se dobije na ovaj nacin.

Nisam sigurna, ali mislim da se za nemasni sir koristi obrano mlijeko, a ne cjelovito.
Kupovno cjelovito mlijeko ima 30% masnoce na 100ml.
ladyblue18

#567 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Eh bice da je do masnoce, nisam ni pomislila na to. :-)

Hvala svima, iduci put necu zeznuti. :D
RosaSpinosa

#568 Re: Recepti

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 05/11/2012 21:58, edited 1 time in total.
immuno

#569 Re: Recepti

Post by immuno »

lady sto se tice tvog nesupjelog kolaca sa sirom iz mog iskustva ( ja pravim tortu od sira gdje je samo sir,puter,sok od limuna,secer,i puding u prahu) mislim da nisi mozda dovoljno sacekala da se ohladi kolac jer puding je tek cvrst kad je totalno hladan i prema tome "sirna masa" kolaca se mora dobro ( ja svoju tortu ostavim najmanje 4-5 sati da se hladi) ohladiti.Nadam se da je samo to problem jer kolaci sa sirom su vrlo prakticini i lako uspijevaju.
ladyblue18

#570 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

immuno wrote:lady sto se tice tvog nesupjelog kolaca sa sirom iz mog iskustva ( ja pravim tortu od sira gdje je samo sir,puter,sok od limuna,secer,i puding u prahu) mislim da nisi mozda dovoljno sacekala da se ohladi kolac jer puding je tek cvrst kad je totalno hladan i prema tome "sirna masa" kolaca se mora dobro ( ja svoju tortu ostavim najmanje 4-5 sati da se hladi) ohladiti.Nadam se da je samo to problem jer kolaci sa sirom su vrlo prakticini i lako uspijevaju.
Ma dje nisam, pa napravila ga posljepodne, i onda tek iduci dan skinula kalup, i sve to fino... :D
Do masnoce je ipak bilo.
Lullaby5

#571 Re: Recepti

Post by Lullaby5 »

a ima li neko isproban recept za tufahije pliz? pravila sam ih nekoliko puta, ali mi se nije svidio rezultat! mislim da su krivi recepti, a ne kuharica :D
melrose

#572 Re: Recepti

Post by melrose »

Lullaby5

#573 Re: Recepti

Post by Lullaby5 »

hvala hvala :thumbup:
sheilak

#574 Re: Recepti

Post by sheilak »

Ima li neko mozda nekakav recept za kolac ili tortu koje ne treba peci u rerni? Nesto gdje bi keks sluzio umjesto kore? :)
melrose

#575 Re: Recepti

Post by melrose »

Pa takav je tiramisu npr. ili trifles. Za tiramisu ti treba neka zdjela cca. 20x30 cm, duplo pakovanje piskota (cca 400 gr - sto je previse, ali samo jedno pakovanje je premalo), 250 gr mascarpone-a, 500 ml slaga (ulupati), zelatina za hladne kreme (za 500 ml tecnosti, to je obicno jedno pakovanje), 3-4 jaja i secer po ukusu. Naravno kava za namakanje piskota. Umutiti jaja (cijela) sa secerom, ulupati slag, pomijesati, dodati mascarpone, zelatinu (to je gotova krema). Kremu pustiti da se pocne zelirati, tako da piskote ne isplivavaju na povrsinu, nego da slojevi ostanu priblizno iste debljine. Namakati piskote, slagati ih u zdjelu (kalup), pokriti 1/3 kreme, i tako dok ne dobijes 2 reda piskota i 3 reda kreme. Pred posluzivanje posuti kakaoom.

Za trifle i nema nekog odredjenog recepta, bit je u tome da se izmjenjuju redovi biskvita-mozes upotrijebiti piskote (ponekad natpoljenog u sok ili alkohol) sa vanili kremom, krokantom, cokoladom, vocnim sosem, vocem, slagom. Inspiriraj se slikama. Trifle i ne mora biti cvrst jer se jede iz case, a ako se pravi u velikoj zdjeli, onda se vadi kasikom za svakoga i o.k. je da se 'raspadne'.

Ili ova i sl. torte, samo umjesto da peces biskvit upotrijebi kekse: recept za Stracciatella Sahnetorte

Ili Indigo-icina torta od Qwark sira: recept
Post Reply