''hrvatsko pitanje''???

Locked
lady midnight

Post by lady midnight »

basta sljezove boje wrote:
enes-s wrote:dawn_upon_dawn, pošto si sve napisala, sada samo čekam da na temi o visini plate, napišeš i taj detalj, pa da vidimo šta ćemo za miraz, i to je to.
selam Yenipazar, opet ti turski pricas pa te niko ne razumije :-D

tur. miraz = srp. prchija

govori brate srpski da te ceo svet razume :-D
:lol:
evo kako bi to onda izgledalo u slobodnom prevodu:

"pošto si sve napisala, sada samo čekam da na temi o visini plate, napišeš i taj detalj, pa da vidimo šta ćemo za prchiju, i to je to."

ne znam za ceo svet, ali ja znam kako bi ga ovaj svijet oko mene razumio :lol: :lol: :lol: :lol:
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Napisala si prćija, a treba prčija.
Mada je prčija nešto sasvim drugo. Miraz bi se na srpskom i ´rvatskom rekel zaostavština, tj. http://hr.wikipedia.org/wiki/Miraz
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

enes-s wrote:Napisala si prćija, a treba prčija.
Mada je prčija nešto sasvim drugo. Miraz bi se na srpskom i ´rvatskom rekel zaostavština, tj. http://hr.wikipedia.org/wiki/Miraz
nije, zaostavstina je ono sto se kod vas u Srbiji van pokrajina zove amanet. Miraz je imovina koju unosi udavaca u brak, latinski "dos". :-D
lady midnight

Post by lady midnight »

enes-s wrote:Napisala si prćija, a treba prčija.
ma yock ba, bahsta je dobro napisala, ovo "ch" je tvrdo ch, ne mehko. :D
enes-s wrote:Miraz bi se na srpskom i ´rvatskom rekel zaostavština
eh enes-s-e :D pa ti ne znash ni srpski ni 'rvatski :D chuj zaostavshtina :shock: :shock: pa miraz je ono shto zhena sa sobom nosi kad se udaje, a ne ono shto ostavi kad umre :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

i jos bi se jaro zenio :D :D :D
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Zaostavština od njene porodice. Znači obiteljska.
lady midnight

Post by lady midnight »

danas wrote:i jos bi se jaro zenio :D :D :D
jes vala, i uz to buducom doktUricom :lol: :lol: :lol: a ne zna razliku izmedju zhenidbe i preseljenja u vjechna lovishta :lol: :lol: :lol:
mada, kada malo promislim, sigurno nije jedini :oops: :oops: :D
enes-s

Post by enes-s »

Ako doktorira, to ne znači da će biti doktorica, već doktor nauka.
lady midnight

Post by lady midnight »

enes-s wrote:Ako doktorira, to ne znači da će biti doktorica, već doktor nauka.
hvala ti shto me poduchi, zhiv bio :D ali kod nas si doktUrica, bilo da si doktorirala medicinu, knjizhevnost ili neshto drugo :D
osim ako te poneko ne nazove profesoricom :oops: :oops: :D
danas

Post by danas »

de mu pojasni jos i ko je od koga ukrao titulu 'doktor' :D :D
lady midnight

Post by lady midnight »

danas wrote:de mu pojasni jos i ko je od koga ukrao titulu 'doktor' :D :D
ma vazda oni od nas, zna se :D:D:D
basta sljezove boje

Enese, oklen si ti? Govoris purgerski, a Zagreb se po najnovijem prevodi na engleski kao Oklen City
Šapat

Post by Šapat »

E, jebi ga...

Taman smo poceli fino komunicirati tamo na 17-18 strani, cak se i slozili u
nekim stvarima vrlo bitnim za nasu djecu (jebo nas), ali djaba. Onda se opet sve okrene na prepucavanje ko kako prica, od kad tako prica, jel' to normalno ili nije, itd. Ljudi, stvarno ste katastrofa...

Evo, postavicu jednu hipotezu, za koju mislim da bi bila najbolja za sve ako bi se i ostvarila, ali jedino pod uslovom da se zaborav nacionalizam i "vitalni nacionalni interesi". Napravicu malu digresiju od izvorne teme, ali mislim da cete shvatiti poentu.

Radi se o generalnom uredjenju BiH u kojem ne bi postojali entiteti, postojao bi jedan drzavni budzet koji bi se dijelio opstinama, a Ustavom bi bila zagarantovana ravnomjerna i fer podjela. Primjecujete da nema nacionalnog kljuca, mada znam da ce sada neko odmah povuci pitanje vecine ovdje ili ondje. Nebitno.
Dalje, samim postojanjem jednog, drzavnog budzeta, ukinuli bi se svi ostali budzeti koji danas postoje (entitetski, kantonalni itd.), i automatski bi se izbjegle mogucnosti da jedan kanton ima veci budzet od entiteta, ali i da se neki kanton ili opstina guse sami u sebi jer nemaju dovoljno vlastitog ekonomskog kapaciteta.
Obrazovanje bih uredio kako sam vec i rekao - svi imaju iste predmete, a na licni izbor je maternji jezik. Vjeronauku bih izbacio skroz, a uveo istoriju religija za sve, tak da svi uce o svemu, a ne kao sada samo usmjereno, sto automatski stvara segregaciju u sedmogodisnjim mozgovima. A ovi mozgovi jos uvijek nisu dovoljno razvijeni da bi sami znali podijeliti sta je sta, tako da se vec sada od njih pravi topovsko meso za nekih 15-20 godina.

Koje su prednosti ovog i ovakvog sistema? Pa prvo, svi bi imali priblizno ista sredstva na raspolaganju, sve opstine i to bez obzira na vecinu koja zivi u njima. Preduslovi za razvoj cijele drzave bi tako ili ostvareni i moglo bi se krenuti naprijed.
Razlike izmedju budzeta, recimo, kantona Sarajevo i Hercegovacko-Neretvaske zupanije ne bi bili u desetinama miliona KM, nego puno manji, ali bi se automatski mogucnosti razvoja ovog manjeg povacele.

Itd. itd...

Ukratko, ukidanje danasnjih podjela, konacno stvaranje jedne drzave, jedne nacije - Bosansko Hercegovacke sa svim religijama koje postoje, i eto na u EU za 2 godine.

Ali...ne moze ovo jer imamo Covice, Dodike, Izetbegovice, Silajdzice, Cavice, Ljubice i ine druge koji o ovakvoj ideji i ne razmisljaju, jer ce im se automatski sjebat pozicije i povlastice... I njih bas i ne zanima sto su nase pozicije i povlastice sjebane odavno, sto ce reci - nemamo ih.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

lady midnight wrote:
basta sljezove boje wrote:
enes-s wrote:dawn_upon_dawn, pošto si sve napisala, sada samo čekam da na temi o visini plate, napišeš i taj detalj, pa da vidimo šta ćemo za miraz, i to je to.
selam Yenipazar, opet ti turski pricas pa te niko ne razumije :-D

tur. miraz = srp. prchija

govori brate srpski da te ceo svet razume :-D
:lol:
evo kako bi to onda izgledalo u slobodnom prevodu:

"pošto si sve napisala, sada samo čekam da na temi o visini plate, napišeš i taj detalj, pa da vidimo šta ćemo za prchiju, i to je to."

ne znam za ceo svet, ali ja znam kako bi ga ovaj svijet oko mene razumio :lol: :lol: :lol: :lol:
izvini @Sapat, ali moram doktUra nam opce prakse enesa jos jednom razocarati :D:D

hem nemam miraza hem nemam ni plate :D a ni doktUrata na pomolu :D on vec konta neka ce mu naci rjesenja za sva pitanja, pa jos porijeklom herka :D pa jos govori po hrvatski :D majku mu, pa enese tebi je sa-x kompletno razocarenje.

evo jedan ravnicarski za tebe: "Mami svetlo na sledecem bregu..." :D:D:D
Last edited by Bea_Trix on 16/09/2007 16:44, edited 2 times in total.
enes-s

Post by enes-s »

E dušo moja, ne mislim ja ništa, imam ja za 3 žene, ne brini. :D Mašala, rodilo mi na sve strane, i ovde i tamo.
Evo jedna purgerska za tebe:
Некакав зет дође у пунице, и сједећи код ватре види ђе двије жене добро посоле један лонац, па помисли у себи да оно што се у лонцу кува, већ није за јело, и као што су зетови у пуницама шаљиви и безобразни, намисли да га и он јошт тако пресоли, да се ни у уста узети не може, па онда оставши сам у кући, завуче обје руке у сланицу и заграби пуне прегршти соли. Сланица је била од дрвета и имала округлу јаму, на коју се со унутра сипала и напоље вадила. На ону јаму он руке увуче ласно у сланицу, али их заједно, још пуне соли, ни по што није могао напоље извући, и тако мучећи се око тога и натежући, руке подбуну да најпослије ни једне ни празне није могао извући. Кад у том неко рупи на врата, он брже боље сједне, па сланицу с рукама метне међу ноге, да се не би виђело шта му се догодило. Кад потом сједну за вечеру, он од срамоте не смједне казати шта му се догодило, него рече да је сит и да не може вечерати ништа. И тако послије многога нуђења и мољења, он на чудо и жалост свију кућана не ћедне ни сјести за софру нити и шта окусити. Кад се по вечери чељад разиђу из куће, он устане и носећи сланицу на рукама изиђе на поље, па угледавши за кућом кроз мрак своју пуницу ђе стоји, помисли да је пањ некакав, па разманувши сланицом удари је по плећима колико игда може, говорећи тамо њој матер: "Ти мени не даде вечерати." Пуница се на то тргне, и одговори му: "Ана те темате било! Како ти нијесам дала вечерати? Та нијесам ли те звала и нудила више од десет пута!"
dena00

Post by dena00 »

Evo da se i ja javim i odgovorim na neko blesavo pitanje koje je netko ovdje postavio. Sorry više se ne sjećam tko.
Znam da bi ti želio da nas se Hrvati iz Hrvatske odreknu, ali na tvoju žalost to se neće dogoditi. Živjela sam u Zg sedam godina i vratila sam se zbog ljubavi prvenstveno. Toliko imam dobrih prijatelja gore da se doslovno biju kod koga ću prespavati kad im dođem. U tih 7 god. nikad me nitko nije ni loše pogledao a kamoli nešto rekao. Međutim stvari se mjenjaju i meni je ponuđen odličan posao u Mostaru, a kao što sam gore navela dečko mi živi u Mostaru i također ima odličan posao da se nisam mislila ni sekunde. Još mi je firma uvezana sa Zagrebom pa sam često poslovno gore. Evo ovaj tjedan sam baš išla u Zg i bila kuma mojoj najdražoj prijateljici,a koja je čista zagorka :lol:
Za vas koji pričate o novokomponiranom jeziku samo informacija da je na snazi još uvijek pravopis iz 1971. Babić, Finka, Moguš
I ostavite se priča o jednoj naciji ipak je to utopija bar za neko vrijeme još. Možda vama koji često mjenjate naciju i nije, ali moj dedo je bio Hrvat kao i moj tata ,naravno i ja, a nadam se i moje dijete i teško će te nas u suprotno ikada uvjeriti
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

inace, ne mislim da je pitanje toga kako ko govori, kako ko zeli da govori ili kako ko misli da onaj Drugi govori sasvim nebitno za ovu raspravu. dok kod bude "nemoj mi toga, nemoj mi tako pricati" bit ce i dvije skole pod jednim krovom i kruske i jabuke. dakle, obrnuto je. nece negiranje nicijeg identiteta kreirati nikakav novi, svebosanski identitet.
and

Post by and »

mi bosanci imamo samo jednu domovinu i zelimo da u njoj zivimo.1992 je bio rat zbog toga sto su nam srbi pokusali reci da bijeljina,banja luka...nisu u bih.vi ste im se pridruzili i vi ste pokusali reci da su mostar,siroki brijeg..u hrvatskoj.i jednima i drugima je dokazano da to nije tako.znaci svima nam je ziviti u bih,a kako cemo zivjeti bi trebalo biti stvar dogovora.nekima je bih mjesto boravka a nekima je domovina.ako vam bih nije domovina zasto vam je smetala zastava sa ljiljanima ako ona nije vasa bas kao i ova sa zvijezdama.nama je ta zastava svetinja.je li to kompromis.
uostalom dajte vi neki prijedlog kako bi po vama trebala izgledati bih.
fritz

Post by fritz »

E dušo moja, ne mislim ja ništa, imam ja za 3 žene, ne brini. Very Happy Mašala, rodilo mi na sve strane, i ovde i tamo.
Evo jedna purgerska za tebe:
Некакав зет дође у пунице, и сједећи код ватре вla..bla bla

Sa ovom pricom naces imati ni jedne :oops:
enes-s

Post by enes-s »

Izvini, ali nismo svi imali sreću da se rodimo u ovako velikom gradu ( tramvajpolisu ), pa da znamo kako sa ovakvim intelektualkama ( koje misle da kad magistriraš i doktoriraš stičeš tituli lekara). Image
basta sljezove boje

mescini da je problem sto ona doktorira na Krlezi, da je Jovan Ducic u pitanju sve bi bilo u dure :-D

ova mu je pravo dobra

Tvoje sunce nose sad na zastavama,
Ti zivis u besnom ponosu sinova;
Tvoje svetlo nebo poneli smo s nama,
I zore da zrace na putima snova.

Jos si uz nas, sveta majko, koju muce;
Sve su tvoje munje, u maceva sevu,
Sve u nasoj krvi tvoje reke huce,
Svi vetri u nasem osvetnickom gnevu.

Mi smo tvoje bice i tvoja sudbina,
Udarac tvog srca u svemiru. Vecna,
Tvoj je udes pisan na celu tvog sina,
Na mac njegov rec ti strasna, neizrecna.

Mlekom svoje dojke nas si otrovala,
U bolu i slavi da budemo prvi;
Jer su dva blizanca sto si na svet dala-
Mucenik i heroj, kap suze i krvi.

Ti si znak u nebu i svetlost u noci,
Kolevka i groblje, u odeci sunca;
Ti si gorki zavet stradanja i moci,
Jedini put koji vodi do vrhunca.

Mi smo tvoje trube pobede, i vali
Tvog ognjenog mora i suncanih reka:
Mi smo, dobra majko, oni sto su dali
Svagda kaplju krvi za kap tvoga mleka.
lady midnight

Post by lady midnight »

enes-s wrote:Izvini, ali nismo svi imali sreću da se rodimo u ovako velikom gradu ( tramvajpolisu ), pa da znamo kako sa ovakvim intelektualkama ( koje misle da kad magistriraš i doktoriraš stičeš tituli lekara). Image

enes-s-e: nece te neshto ove smaje sa http://www.srbovanje.com :D:D:D ne vide se ovdje u punom grafichkom prikazu, samo kad te citiram - da nije do nas oDJeKANa :D:D
enes-s

Post by enes-s »

Pošto je vama normalno da neko menja svoje narečje, dijalekt, naglasak... onda za vas, Pekić.

"Odlaskom iz zemlje, iz nje se čupaju koreni koji nas spajaju s poreklom, rodnim tlom, njegovom istorijom i sudbinom. U tuđem svetu ne nalaze odgovarajuću hranu pa venu. Puštaju se drugi koreni. Ali oni su lažni, vestački. To su pseudokoreni alibija. Korenje za priliku. Ono nas siti ali ne hrani. U medjuvremenu, staro korenje truli. Ako niste gradjanin sveta, a malo ko od nas je rodjeni apatrid, gubitkom tog prvobitnog korenja gubite i svaku realnu sansu za povratak. O mozemo se mi fizicki vratiti, u svojoj zemlji jos dugo ziveti, pa i umreti, ali ništa više neće biti kao pre. Staro se korenje ne može obnoviti, novo se ne može pustiti. U gustoj, živoj šumi svojih sunarodnika, duboko u zemlji uraslih, mi ćemo zauvek biti tek suvo, beživotno drveće."

Mada jezik ne menjam, u ovome gore citiranom se uvek pronađem.
:(
Za ljude je jezik pomoćno sredstvo egzistencije, prilagodljivo zajednici u kojoj se živi. Za pisca je ono – jedino. On može sve promeniti, pa i zemlju, no, osim izuzetno, ne i jezik svojih dela. Dugo biti izvan kruga maternjeg jezika rizik je. Spona sa poreklom i tlom genetska je, mitska. U ljudskim i umetničkim iskušenjima ona antejski obnavlja istrošenu snagu.
enes-s

Post by enes-s »

enes-s-e: nece te neshto ove smaje sa http://www.srbovanje.com
Image
Fratris

Post by Fratris »

enes-s wrote:
Spona sa poreklom i tlom genetska je, mitska.
Cijeli citat koji si naveo jako podsjeca na neke ekstremne oblike nacionalizma, ali ove je komotno moglo biti u Mein Kampfu.
Locked