discus herniae

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Dozer

#551 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Moze prestati bol skroz. Ali - nemoj da te zavara, jer onda neki pokret moze sve vratiti :D
Nalaz i klinicka slika (fizicka) ne moraju biti uopste u skladu. U ZG sam poslao MR, a kad sam dosao na pregled doktor mi rece da je po MR-u mislio da ce me uvesti u kolicima :D

Vjezbanje - 1-2x dnevno je sasvim OK. Ne treba sad ni pretjerivati. Ali, to su sve vjezbe istezanja sto radis u kuci, ne toliko jacanja misica. Jacaju oni sa svakom vjezbom, logicno, ali samo s tim vjezbama ce ti trebati jedno 3 godince da dodjes do optimale.
eni83

#552 Re: discus herniae

Post by eni83 »

Juuuuhuuuu nisi mi bolju vijest mogao saopstiti ja sam mislila da je kraj i da cu na operaciju mada mi nije logicno sto mi je bolje sve mislim ono ce dalje iscuriti i strah me svakog pokreta. Tako si me oraspolozio da nemas pojma psihicki rasteretio da ti bog dragi da sve najbolje u zivotu ti je jedna dobra osoba :thumbup: . Hvala ti do neba :-D
Klotzina

#553 Re: discus herniae

Post by Klotzina »

Evo da se i ja javim,cetvrti dan kako idem na DTK i osjecam mali napredak,malo bolje hodam,malo bolje spavam :-D Samo mi je cudno da me jedan nikako ne boli dok drugi dan malo vise boli.Ne pijem nikako tablete protiv bolova,samo pronerv i jednom sam samo uvece popio apaurin.
Dozer jesi li ti pio sta za bolove tokom terapije? Ja nesto kontam da je bolje da ne pijem da bas vidim ima li napretka,
SFX1

#554 Re: discus herniae

Post by SFX1 »

Vrlo često se o operaciji ovdje piše kao o nekom strašnom bauku. Ipak, nije baš tako. Još uvijek sam svjež od operacije, nekih mjesec dana. I za sad je sve OK. Godinu i nešto više sam živio sa stalnim bolom. Ne velikim, Dizdarević je rekao da sam "trpljiv" jer bi po MRI-u trebalo da zapomažem, ali stalnim bolovima koji nisu prestajali ni sekundu (Disk je iscurio i nalegao na nerve u visini L4-L5). Život se promijenio, nagore. Fizička aktivnost nula bodova, a ni ostalo nije bilo bogznačemu (Citaj, ispuse k'o dusica). I onda mi je prekipilo. Snimio se, otišao pomenutom Dizdarevicu i Saftiću. Prosao 15 DTK terapija koje meni nažalost nisu ni najmanje pomogle i jedino preostalo je bila operacija. Spakovao se za ZG, legao na stol, i za 40-tak minuta, mada ovo zbog anestezije možda nije potpuno tačno, riješio se jada. Sada me još boli noga, nije strašno i to rješavam jednim Ibuprofenom kad mi bol dojadi ili poljulja moral :) Još mjesec dana i onda ću znati jesam li na konju ili pod konjem. Nadam se na konju jer baš treba biti baksuz pa se naci u tih 2, 3% onih sa regresijom. Eto, za sad toliko. I evo još jednom, treba pokušati sve prije ali operacija nije kraj svijeta. :) Naprotiv.
bumerangss

#555 Re: discus herniae

Post by bumerangss »

eni83 wrote:Ma daj nemoj me zafrkavati vidis da sam nova u ovome i ne znam i te vise nazive :P ma necu vala ici na naj snimak sami da me muce s tom iglom imam vec kod kuce jednu :P malo se zezam al puno hvala dozeru na savjetima znam da sam dosadna al jbg izvini. Sto se tice tog "starinskog" mucenja vidjet cu nekad kasnije dok mi se jos malo smiri ovo stanje ja sam velika kukavica.Ja samo da kazem dozeru da cu ti opet dosadjivati ako me nesto bude zanimalo doktorima vise ne idem zato sto sam sve obisla jedino mi preostaje kuca i ovaj forum. Pozdrav za sve :-D
Ja imam DH i radio sam EMNG na neurologiji i nema nikakvih igala i bocanja! To je sad valjda moderniji, kompjuterski uredjaj gdje dr koristi samo neke elektrode koje samo prisloni na nogu i gleda parametre na monitoru i diktira ih sestri koja na drugom kompu kuca nalaz. Dozer je u pravu da taj nalaz samo potvrdi rezultate CT-a ili magneta ali eto mene je moja dr Kološinac spec.neurolog putila i na taj pregled. Zakljucak nalaza mi je, ne sjecam se dobro, uglavnom... parametri na granici polineuralgije... da je pristna demijelinizacija diskretno a teže desno... sto i nije tako loše s obzirom da sam imao težu dg. parezu nervus peroneusa desne noge kao posljedicu kompresije te hernije na korijene nervus ishiadicusa!

Stanje je sad mnogo bolje nego prije godin i po kad je bilo aktno i kad mi je dr fizijatar rekao da je to indikacija za operaciju ali da cemo pokusati prvo sa fizikalnim. Danas je stanje mnogo bolje, ne hramljem i ne "vucem stopalo za sobom" kao prije mada ni danas ne mogu hodati na peti desne noge. Ledja me ujutru malo bole ali u toku dana budem ok.

Šetam po kilometar-dva svaki dan i jednom u 10-ak dana odem na terme, kad obaveze dozvole sto su mi preporucili i svi doktori jer je plivanje najbolji dekompresijski tretman i to prirodni bez upotrebe sile kao na DTK koja ipak moze biti i stetna za razliku od plivanja gdje je tijelo u vodi i u prirodnom bestezinskom stanju, lebdi kao kosmonauti a pri tom su ti ekstremiteti aktivni tj nervi rade, komanduju mišicima nogu i tako se prije regenerišu za razliku od DTK gdje miruješ sto i nije preporucljivo. Tako mi je dr objasnio.

Ukratko, od DH se ne umire ali se sa njom umire :D to znaci procenat oporavka je razlicit ali rijetko kad je 99 a 100% nikad. Jer to nije hemijsko oboljenje kao pritisak i šecer gdje popijes tabletu i dovedeš stanje u normalu, vec fizicko ostecenje, pucanje diska ciji puknuti fragmenti s vremena na vrijeme, više ili manje iritiraju, nadražuju kicmene nerve (tad boli). Zato je cilj, jedina terapija DH taj bol umanjiti, po mogucnosti ukloniti sto duži period a za to je najbolje šetati, NE TRCATI jer se na taj nacin nerv još više "suzbija", plivati sto više i raditi ove vježbe sto je dozer objasnio i pokazao slikama ali oprezno i u granicama sa svojim fizickim stanjem... i naravno po mogucnosti ne dizati nista tesko a ako vec mora onda iz cuceceg polozaja i sa "upregnutim, stisnutim" (ne znam kako da se izrazim :mrgreen: ) stomacnim i ledjnim mišicima sto sprecava nastanak nove DH ili smanjuje mogucnost pogoršanja postojece DH

Moram na posao :run:
Dozer

#556 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Klotzina wrote:Evo da se i ja javim,cetvrti dan kako idem na DTK i osjecam mali napredak,malo bolje hodam,malo bolje spavam :-D Samo mi je cudno da me jedan nikako ne boli dok drugi dan malo vise boli.Ne pijem nikako tablete protiv bolova,samo pronerv i jednom sam samo uvece popio apaurin.
Dozer jesi li ti pio sta za bolove tokom terapije? Ja nesto kontam da je bolje da ne pijem da bas vidim ima li napretka,
Ne. Namjerno, da bih mogao pratiti stanje.
A to sto malo popusti, pa onda malo jace zaboli, je radi istezanja misica. I logicno je. MJesecima su bili u stalnom grcu, povremeno se opustajuci samo kad spavas, ali ni tada u potpunosti jer ih je svaki pokret u snu ponovo grcio.
Nastavi ti tuci ProNerv, a kad zavrsisi s DTK, onda nakon 7-10 dana lagano u teretanu, 2-3x sedmicno, a mozes i 4, zavisno od raspolozivog vremena, i redom sve navedene vjezbe kako je i receno. Za 2-3 mjeseca od tada ces vec biti OK, a 6 mjeseci kasnije vjerovatno vise neces ni osjecati bolove, i tek ces ih povremeno osjetiti nakon duzeg hodanja ili stajanja, ali nece biti ni blizu sadasnjih i bice dovoljno da samo opustis ledja 5-10 min sjedece, polulezeci ili lezeci. Meni bude dovoljno da sjednem i zapalim, i onda opet mogu picit' :D

DTK radis s pauzama od 2-3 dana? Tako bi trebalo, zato te pitam. Ponedeljak i cetvrtak ili petak je neka mjera.
eni83 wrote:Juuuuhuuuu nisi mi bolju vijest mogao saopstiti ja sam mislila da je kraj i da cu na operaciju mada mi nije logicno sto mi je bolje sve mislim ono ce dalje iscuriti i strah me svakog pokreta. Tako si me oraspolozio da nemas pojma psihicki rasteretio da ti bog dragi da sve najbolje u zivotu ti je jedna dobra osoba :thumbup: . Hvala ti do neba :-D
Eto, sad udri u sex, slobodno :lol: :lol: :lol:
SFX1 wrote:Vrlo često se o operaciji ovdje piše kao o nekom strašnom bauku. Ipak, nije baš tako. Još uvijek sam svjež od operacije, nekih mjesec dana. I za sad je sve OK. Godinu i nešto više sam živio sa stalnim bolom. Ne velikim, Dizdarević je rekao da sam "trpljiv" jer bi po MRI-u trebalo da zapomažem, ali stalnim bolovima koji nisu prestajali ni sekundu (Disk je iscurio i nalegao na nerve u visini L4-L5). Život se promijenio, nagore. Fizička aktivnost nula bodova, a ni ostalo nije bilo bogznačemu (Citaj, ispuse k'o dusica). I onda mi je prekipilo. Snimio se, otišao pomenutom Dizdarevicu i Saftiću. Prosao 15 DTK terapija koje meni nažalost nisu ni najmanje pomogle i jedino preostalo je bila operacija. Spakovao se za ZG, legao na stol, i za 40-tak minuta, mada ovo zbog anestezije možda nije potpuno tačno, riješio se jada. Sada me još boli noga, nije strašno i to rješavam jednim Ibuprofenom kad mi bol dojadi ili poljulja moral :) Još mjesec dana i onda ću znati jesam li na konju ili pod konjem. Nadam se na konju jer baš treba biti baksuz pa se naci u tih 2, 3% onih sa regresijom. Eto, za sad toliko. I evo još jednom, treba pokušati sve prije ali operacija nije kraj svijeta. :) Naprotiv.
Sam si rekao krucijalnu stvar - operacija nije bauk, ali - vani! Ovdje je to aktivnost koja se moze podvesti pod "u par s dzokerom", jer su metode koje nasi koriste odavno zastarjele. U ZG vec rade sve koristeci puno modernije tehnike, a u Sloveniji su jos napredniji, odnosno Slovenija je kao i Austrija, Njemacka, itd..
A to sto te noga trenutno boli i nakon mjesec dana... Ne bih da te prepadam, ali poznajem ljude koji su to takodjer operisali, i niko nije imao nikakve bolove u nogama nakon toga. Ali, isto tako, poznajem i par njih koji su danas na Mishelinkama, a mozda je i Dunlop u pitanju, nisam siguran :D (crnjak, znam, ali....jbg...realnost), kao i dvoje kojima se DH vratila na istom mjestu (L4, L5) jer operacija nije odradjena kako treba. Oni jesu imali bolove u nozi nakon operacije.
Nadam se da je kod tebe ipak nesto drugo u pitanju, tj. da ti je nerv vjerovatno previse bio ostecen do operacije, jer i to moze biti problem, a bol u nozi indicira upravo neki problem s nervom.
Uzmi i ti ProNerv. Inace, to su Njemacke tablete namjenski pravljenje za hranjenje i revitalizaciju nerava, i koliko sam upoznat na trzistu ne postoje bolje od toga.

@bumerangss
Sve tacno, pogotovo za plivanje. Jedini "problem" s plivanjem jeste sto zahtijeva zaista dug vremenski period (mislim da sam pisao ranije o ovome) za minimalan oporavak, a svima sa DH je prevashodni cilj da na neki nacin otpuste prignjeceni nerv.

Ja bih uvijek stvari poredao na ovaj nacin, i ko moze da ih se pridrzava - odlicno:
1. DTK
2. Vjezbanje (lagana teretana i plivanje, ko ima toliko vremena za oboje. Ja, nazalost, nemam :(. Ali, teretana daje brze rezultate.)
2.1. ProNerv uporedo
3. Operacija (kao zadnja opcija i ukoliko prethodne ne daju zadovoljavajuce rezultate).
Klotzina

#557 Re: discus herniae

Post by Klotzina »

Dozer wrote:
Klotzina wrote:Evo da se i ja javim,cetvrti dan kako idem na DTK i osjecam mali napredak,malo bolje hodam,malo bolje spavam :-D Samo mi je cudno da me jedan nikako ne boli dok drugi dan malo vise boli.Ne pijem nikako tablete protiv bolova,samo pronerv i jednom sam samo uvece popio apaurin.
Ne. Namjerno, da bih mogao pratiti stanje.
A to sto malo popusti, pa onda malo jace zaboli, je radi istezanja misica. I logicno je. MJesecima su bili u stalnom grcu, povremeno se opustajuci samo kad spavas, ali ni tada u potpunosti jer ih je svaki pokret u snu ponovo grcio.
Nastavi ti tuci ProNerv, a kad zavrsisi s DTK, onda nakon 7-10 dana lagano u teretanu, 2-3x sedmicno, a mozes i 4, zavisno od raspolozivog vremena, i redom sve navedene vjezbe kako je i receno. Za 2-3 mjeseca od tada ces vec biti OK, a 6 mjeseci kasnije vjerovatno vise neces ni osjecati bolove, i tek ces ih povremeno osjetiti nakon duzeg hodanja ili stajanja, ali nece biti ni blizu sadasnjih i bice dovoljno da samo opustis ledja 5-10 min sjedece, polulezeci ili lezeci. Meni bude dovoljno da sjednem i zapalim, i onda opet mogu picit' :D

DTK radis s pauzama od 2-3 dana? Tako bi trebalo, zato te pitam. Ponedeljak i cetvrtak ili petak je neka mjera.

E odlicno da znam :thumbup: Pretpostavio sam da bi bilo pametno ne piti tablete.
DTK radim svaki dan i danas mi je peti,poceo od ponedjeljka.odmor preko vikenda pa opet od pon. do petka,bar je do sad tako bilo.
Moram ih 10 odraditi pa mi je receno poslije toga da sacekam 10 dana i onda na kontrolu da provjerimo da li je bol nestala,ako nije u tom slucaju operacija.
Dozer

#558 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Klotzina wrote: E odlicno da znam :thumbup: Pretpostavio sam da bi bilo pametno ne piti tablete.
DTK radim svaki dan i danas mi je peti,poceo od ponedjeljka.odmor preko vikenda pa opet od pon. do petka,bar je do sad tako bilo.
Moram ih 10 odraditi pa mi je receno poslije toga da sacekam 10 dana i onda na kontrolu da provjerimo da li je bol nestala,ako nije u tom slucaju operacija.
Hmmm.... Mislim da se ne treba raditi svaki dan. Bar su meni u ZG tako rekli i tako radili, a i po netu sam iscitao da moraju biti pauze izmedju tretmana, kako bi se istezanje desavalo postepeno, a ne konstantno.

Hajde ti to za sljedecu sedmicu razgodi sam. Reci im da ces dolaziti svaki treci dan, pa otidji u ponedeljak, onda u cetvrtak, pa u subotu, pa utorak, i na kraju cetvrtak. Slobodno, mozes ti sam sebi napraviti raspored. Njima je ionako najbitnije da naplate.
Ovo s pauzama ima logike, jer - ako se istezanje radi svaki dan, za kicmu je to ok i najbolje, naravno.
Ali - nije za misice koji tu kicmu drze. Ako se oni istezu svakodnevno, logicno je da moze doci do upale jer nisu na to navikli, a s upalom dolazi i do blagog grcenja (i bola, koji ti sad vjerovatno osjecas).
Ali, ako im se pruzi mogucnost da se nakon jednog istezanja malo oporave od toga kroz tu pauzu od dan-dva, onda se i oni postepeno navikavaju na istezanje i nema upale, i lakse se adaptiraju na novonastalo stanje.
Klotzina

#559 Re: discus herniae

Post by Klotzina »

Dozer wrote:
Klotzina wrote: E odlicno da znam :thumbup: Pretpostavio sam da bi bilo pametno ne piti tablete.
Hmmm.... Mislim da se ne treba raditi svaki dan. Bar su meni u ZG tako rekli i tako radili, a i po netu sam iscitao da moraju biti pauze izmedju tretmana, kako bi se istezanje desavalo postepeno, a ne konstantno.

Hajde ti to za sljedecu sedmicu razgodi sam. Reci im da ces dolaziti svaki treci dan, pa otidji u ponedeljak, onda u cetvrtak, pa u subotu, pa utorak, i na kraju cetvrtak. Slobodno, mozes ti sam sebi napraviti raspored. Njima je ionako najbitnije da naplate.
Ovo s pauzama ima logike, jer - ako se istezanje radi svaki dan, za kicmu je to ok i najbolje, naravno.
Ali - nije za misice koji tu kicmu drze. Ako se oni istezu svakodnevno, logicno je da moze doci do upale jer nisu na to navikli, a s upalom dolazi i do blagog grcenja (i bola, koji ti sad vjerovatno osjecas).
Ali, ako im se pruzi mogucnost da se nakon jednog istezanja malo oporave od toga kroz tu pauzu od dan-dva, onda se i oni postepeno navikavaju na istezanje i nema upale, i lakse se adaptiraju na novonastalo stanje.
Ima logike da budu pauze,a opet kontam mozda su i stavili tako da u 10 dana sve odradim pa poslije 10 odmora da provjerimo.Svakako cu sad preko vikenda napraviti pauzu pa vidjeti kako to izgleda sa odmorom.Poslusat cu te i pitati ih danas ili u ponedjeljak da to razvucemo malo.
Dozer

#560 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Ne moras pitati, samo reci da hoces da to malo razgodis, i napravite nove termine.
eni83

#561 Re: discus herniae

Post by eni83 »

Hvala bumerangss na detaljnom objasnjenju svakako da cu i ja abd polako korak po korak ka ozdravljenju i nadam se da cu uspjeti ako nista ublaziti bolove i nauciti ziviti s ovim stanjem. Eeee dozeru "LUDI COVJECE" polako to sa sexom ti hoces da mi i ovi zdravi diskovi iskoce pa da se sva ukocim :lol: . A kod mene ti je ona stara " lezi hljebe da te jedem" imam tu "srecu" ne moram ici na posao i da sam okruzena divnim osobama koji mi pomazu.
eni83

#562 Re: discus herniae

Post by eni83 »

Eeeee sta je sa diskuskasima niko se ne javlja svi su valjda ok sta je sa klotzinom jel zavseno mucenje kakvi su rezultati
Dozer

#563 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Uspjesno su ga prepolovili :lol: :lol:
eni83

#564 Re: discus herniae

Post by eni83 »

Bas mi drago ako je klotzini bolje pa ja sad se ufurao kao bolje mu pa hajd ko sisa ove ostale.javi se da cujemo iskustva. a i ti dozeru nas zaboravio da nam pruzas podrsku savjet itd :mrgreen:
Dozer

#565 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Pa, ne znam vise sta da vam kazem... Rekoh vec sve sto znam... Jedino da sad pocnem izmisljati, ali u tome sam tanak... :D
biscanka2

#566 Re: discus herniae

Post by biscanka2 »

eni83 wrote:Eeeee sta je sa diskuskasima niko se ne javlja svi su valjda ok sta je sa klotzinom jel zavseno mucenje kakvi su rezultati
:bolesna:
Kuburimo :cry:
U ovom periodu kad je zahladjenje i vlaga u zraku,tegobe kod diskusasa se jace odrazavaju.
Ja u ovakvim slucajevim cesto koristim pojas koji mi je ortoped odredio.
Ne znam dali se to kod nas praktikuje.
Pojas se radi po mjeri kod ortopedskih radnji.
Kako ne bi do slabljenja misica doslo nosim ga ograniceno i naravno plivanje i :vjezba: . :wink:
eni83

#567 Re: discus herniae

Post by eni83 »

OVi iskusni diskuskasi da mi kazu cime je najbolje masirati nogu, pijem pronerv 2x1 ali ponekad imam grceve trnce ma ne znam ni ja sta sve sad u listu pa u straznjici pa stopalo interesuje me osim ovih iz apoteke gelova tipa sport kreme iz vitalisa voltarena ima li nesto prirodno cime masirati nogu.Znaci ne boli me vec kao da slabi nemam pojma kakav je to osjecaj?
Dozer

#568 Re: discus herniae

Post by Dozer »

eni83 wrote:OVi iskusni diskuskasi da mi kazu cime je najbolje masirati nogu, pijem pronerv 2x1 ali ponekad imam grceve trnce ma ne znam ni ja sta sve sad u listu pa u straznjici pa stopalo interesuje me osim ovih iz apoteke gelova tipa sport kreme iz vitalisa voltarena ima li nesto prirodno cime masirati nogu.Znaci ne boli me vec kao da slabi nemam pojma kakav je to osjecaj?
Ako trne i imas grceve - sopaj magnezijum (vec receno, citaj BRE! :D)
Ja tucem sumece iz DM-a (375 mg), i grcevi mi se jave tek nakon 5-6-7 dana neuzimanja. Testirao, da vidim kad ce poceti, tj. nakon koliko dana neuzimanja :D
biscanka2

#569 Re: discus herniae

Post by biscanka2 »

Dozer wrote:
eni83 wrote:OVi iskusni diskuskasi da mi kazu cime je najbolje masirati nogu, pijem pronerv 2x1 ali ponekad imam grceve trnce ma ne znam ni ja sta sve sad u listu pa u straznjici pa stopalo interesuje me osim ovih iz apoteke gelova tipa sport kreme iz vitalisa voltarena ima li nesto prirodno cime masirati nogu.Znaci ne boli me vec kao da slabi nemam pojma kakav je to osjecaj?
Ako trne i imas grceve - sopaj magnezijum (vec receno, citaj BRE! :D)
Ja tucem sumece iz DM-a (375 mg), i grcevi mi se jave tek nakon 5-6-7 dana neuzimanja. Testirao, da vidim kad ce poceti, tj. nakon koliko dana neuzimanja :D
:thumbup:
Ote mi iz usta. :-D
eni83

#570 Re: discus herniae

Post by eni83 »

Joj joj dozeru ubit cu te :evil: pijem bolan kombinaciju calcijum i magnezijum proizvodjac solgar doduse jednu na dan al kupit cu i taj sumeci znas da ja tebe sve poslusam :-D ja sam fina curica i nemoj da se ljutis na mene :sad: . Neki dan sam malo vise vjezbala i malo pretjerala pa me zigalo vise u kicmi al zato se ovih dana vise pazim al "mislim" da mi je malo lakse svaki dan cini se sve po dlaku. MOLIM VAS DA SE NE LJUTITE NA MENE valjda mi vise dojadilo u kuci pa "PUKLA"
Dozer

#571 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Ma, ne daj se. Ispod cenera :lol: :lol:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#572 Re: discus herniae

Post by stetoskop »

stetoskop wrote:Kod mene par godina nakon što mi je stradao donji dio leđa, povremeno se javljao bol u lopaticama i vratu. Sada 8 godina kasnije imam ozbiljne bolove između lopatica i ramenima, koji neprestano traju protekle dvije godine. Odradio fizikalne za taj dio, nisu pomogle. Prošlog petka uradio privatno MRI grudnog i vratnog dijela, pa čekam nalaz u ovo par dana i napist ću šta je.

Boli svukuda, treba mi pola dana da TENS urađajem pređem bolne tačke :D
Dobio nalaz i bio kod neurohirurga.
Dakle pored dvije diskus hernije i mnogobrojnih postoperativnih priraslica u donjem dijelu leđa, imam i četiri diskus hernije u torakalnom dijelu uz osteofite (Th5-Th6, Th7-Th8, Th9-Th10 i Th11-Th12). U torakalnom dijelu su teške i rizične operacije i baš ako zagusti ono pravo :D , onda će me operisati.

Predloženo plivanje i uporne fizikalne, pa evo uzeo sam ProNerv, da spremno dočekam eventualne upale, započeti ću sa ibuprofen terapijom da ublažim bol i startam.
Ima li neko iskustva sa plivanjem na zatvorenom bazenu u Sarajevu, gdje je dobro za leđa i cijene?
Trebaju mi preporuke za dobrog fizijatra i cijena :D .
Dozer

#573 Re: discus herniae

Post by Dozer »

Idi i ti na DTK i odradi torakalni dio s 10 tretmana, a onda treninzi ovako:
1. Prvo u teretanu na 30-40 min. ledjnih i grudnih vjezbi (vratilo, veslanje ispravljenih ledja, potezuce vratilo, svaka vjezba 3x10 ponavljanja s tezinom od max. 60% tvoje tezine), s istezanjem ledja nakon svake (objesis se rukama na vratilo po 5-6 sec., a onda se lagano spustis. Ako je previsoko, onda neka te neko uhvati oko bokova i spusti. Nikako skakati, pa da je i samo 20cm visine). Za ovo kupi sebi bilderske proteine za povecanje mase misisca.

2. Nakon teretane u bazen na 30-40 min., pa lagano plivanje ledjno (ledjni i prsni kraul i ledjno prsno, ako se tako zovu ti stilovi kada rukama mlatis po vertikali i horizontali). 30 min. plivaj, a 10 se na kraju odmaraj plutajuci na vodi, na ledjima.

Sve ovo mozes raditi na bazenu na Otoci, jer tamo ima i teretana, tako da ne moras izlaziti nigdje nakon prvog dijela treninga, tj. teretane.

Ja bih s tvojom dijagnozom to odradio ovako. I to min. 3x sedmicno.
eni83

#574 Re: discus herniae

Post by eni83 »

ee bas mi je zao stetoskop zbog loseg nalaza kakve sad priraslice to spominjes u donjem dijelu ledja mislim da bi trebao poslusati dozera sto se tice tvoje situacije evo i ja se mnogo raspitivala i kod strucnjaka svi kazu samo vjezbanje redovno istezanje i jacanje misica ja radim kod kuce malo sam lijena ne radim redovno pa tako mislim da je teretana bolje rjesenje i jos cula sam da je dobro kantarionovo ulje zakicmu mazati i jer regenerise diskove i piti dva litra vode dnevno
Dozer

#575 Re: discus herniae

Post by Dozer »

I cackati nos redovno, iskljucivo desnim kaziprstom, a ponekad potpomagati malim prstom druge ruke. Prethodno na tom malom prstu pustiti nokat da malo naraste, radi lakseg struganja :lol: :lol: :lol:
Last edited by Dozer on 02/11/2016 14:16, edited 2 times in total.
Post Reply