Ugradnja plina, cijena, papirologija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
preludezalude

#551 Re: atestiranje plina

Post by preludezalude »

NEOPLAN wrote:Pozdrav narode, dizanje teme iz mrtvih radi jednog problema koji imam, a nadam se pomoci.

Imam ugradjen plin u auto, atestiran, upisan u saobracajnu, atest vazi do 2017., sve ok. Medjutim, policija me handrila kad god me zaustavila zasto ne nosim papire od atesta sa sobom u autu i ja iste stavim u auto u kasetu bas zbog toga. Ali onda nastaje problem, obiju mi auto i izmedju ostalog odnesu i papire od atesta za plin. :-)

E sad, istice mi registracija, ovi u mupu traze dokaz da atest jos vazi, a ja ne mogu da dokazem jer vise nemam te papire. Kontao sam da odem u agenciju gdje je radjen atest da trazim kopiju istog (vjerovatno imaju u sistemu), ali ne mogu da se sjetim kako se zove firma koja je radila atest. Nisam ja ugradjivao plin u auto vec vlasnik prije mene tako da ne znam ni gdje se nalazi ta firma. Bilo bi mi od velike pomoci ako neko ima spisak ovlastenih ustanova za atestiranje u Sarajevu. Hvala
Policija te nije trebala nista handriti oko papira od atesta, ako je plin upisan u saobracajnu. Ako je upisan u saobracajnu, onda znaci da je atestiran. Ako nije upisan u saobracajnu, onda je to druga prica. Ako imas sve papire od ugradnje, onda nebi trebao imati problema. Najbolje je da se obratis onome ko je odradio atest.
NEOPLAN

#552 Re: atestiranje plina

Post by NEOPLAN »

Pa rekoh da su mi ukrali papire od atesta, tako da nisam znao u kojoj je ustanovi radjen atest.

A policija tvrdi da moram nositi papir od atesta sa sobom zato što u saobraćajnoj ne piše do kad važi atest :-)

Uglavnom riješio sam problem, atest je radjen u firmi AMC - Automotive Centar Sarajevo, gdje sam dobio kopiju atesta.

Hvala svima
prsan

#553 Re: atestiranje plina

Post by prsan »

Trebas nositi sa sobom knjizicu u kojoj pise do kad ti vrijedi atest.ostale papire od atesta nemoras nositi.
preludezalude

#554 Re: atestiranje plina

Post by preludezalude »

Ako je auto registrovano, onda automatski i atest vrijedi do isteka registracije. Nema sta policajac zagledati u papire od plina. Tehnicki pregled je to vec odradio i ako atest nije u redu onda nebi prosao tehnicki pregled i vozilo nebi moglo biti registrovano. Tehnicki pregled je taj koji provjerava tehnicku ispravnost auta pa tako i plinske instalacije pa tako i vrijednost atesta plinske instalacije.
prsan

#555 Re: atestiranje plina

Post by prsan »

Trajanje atesta se odreduje po datumu i godini proizvodnje plinskog rezervoara.
nema veze kad istice registracija vozila.
tako da je policajac bio u pravu.
NediM17

#556 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

E da cujem misljenje, mehanicari, plinasi, forumasi i svi ostali koji se kontaju u materiju.

Kupio sam SX4 sa 1.6 VVT motorom i zelim ugraditi plin, medjutim, kao i kod 90% Japanaca, ventili i sjedista ventila su mekani i vremenom bi se sjebali, i onda glava, zdra'o.

Posto plin za razliku od benzina nema aditiva koji stvara sloj na ventilu koji ne dozvoljava da dodje do ostecenja ventila/sjedista ventila kada ventil udari u sjediste, jasno je da auto treba mazalicu ventila.

Velika vecina je vjerovatno cula za Flash Lube, medjutim, ima vise razlicitih nacina ubrizgavanja ulja za podmazivanje ventila u cilindre. Nesto mi ovi primitivni mehanizmi nisu cemu, jer ubrizgavaju jednaku kolicinu ulja, ili motor radio na leru, ili na 7k RPM. Postoje skuplje varijante, i najvise mi se svidjela ova koja gura ulje u tecnu fazu plina, ovisno o kolicini plina (tj. sto auto zesce vozis, i ovaj mehanizam ubacuje vise ulja za podmazivanje ventila), i ulje skupa s plinom, uz pomoc plinskih dizni ulazi u cilindre, i na kraju ti dodje kao da vozis na benzin, koji vec u sebi ima takve aditive.

Evo jedan dobar link u vezi toga: http://autoplin.org/podmazivanje-ventila/

Sta vi misite? Meni majstor u jednom servisu rece da su ove skuplje kapaljke samo bacanje para, uz duzno postovanje, ja se bas i ne bih slozio.
530i

#557 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by 530i »

Tjeraj ga na benzin!?

A za plin traži što boljeg ili najboljeg majstora...
corsa

#558 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by corsa »

Ma trazi kakvog bilo, bolje sto jeftinijeg, svakako ce te plin zajebavati! :D
O'zone
Globalni moderator

#559 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by O'zone »

Vidim u Darkom akcija Za LPG-TECH sequent 850 KM sa atestom od 7 godina i garancijom dvije godine
bach

#560 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by bach »

Našao jedan pravo fin autić, Toyota je u pitanju sa LPG -om. Ali vlasnik kaže istekao atest za plin.

Šta da se radi?

Treba li samo obaviti proceduru reatesta i platiti 175 Km harača državi ili se mora ugrađivati nova plinska instalacija?
SHTEVELEC

#561 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by SHTEVELEC »

mislim da treba samo odraditi atest instalacije i boce (boce sam radio u kiseljaku, ne znam tacno kako se zovu, mozda plinomatic)
NediM17

#562 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

@530i

Do sada sam imao dizelku i plinasa, dakle oba auta stedljiva, tako da mi se nesto i ne daje 15-16KM za 100km.

Naravno, raspitacu se na koji sistem da idem, i koju mazalicu ventila da stavim, jer auto je nov (zapravo ga nisam jos ni preuzeo :mrgreen: ), i ne namjeravam ga skoro mijenjati, tako da hocu da se to sve napravi kvalitetno, i kako Bog zapovijeda.

@Corsa
U prethodonom autu, izuzmemo li problem koji sam imao na isparivacu i koji je rijesen u garanciji, plinom sam zaista bio prezadovoljan. Kao sto rekoh, ovaj Suzukijev motor i plin mogu raditi skupa, ali ako zelis da to sve potraje, nema mjesta fuseraju.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#563 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Romeo 80 »

bach wrote:Našao jedan pravo fin autić, Toyota je u pitanju sa LPG -om. Ali vlasnik kaže istekao atest za plin.

Šta da se radi?

Treba li samo obaviti proceduru reatesta i platiti 175 Km harača državi ili se mora ugrađivati nova plinska instalacija?
Ma samo uradiš novi atest instalacije i to je to. Eventualno se zamijeni ili popravi nešto ako je potrebno i piči dalje! ;-)
muha_sa

#564 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by muha_sa »

bach wrote:Našao jedan pravo fin autić, Toyota je u pitanju sa LPG -om. Ali vlasnik kaže istekao atest za plin.

Šta da se radi?

imal papire o ugradjenom plinu :?
bach

#565 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by bach »

muha_sa wrote:

Šta da se radi?

imal papire o ugradjenom plinu :?
Čekam da mi lik javi...
corsa

#566 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by corsa »

NediM17 wrote:

@Corsa
U prethodonom autu, izuzmemo li problem koji sam imao na isparivacu i koji je rijesen u garanciji, plinom sam zaista bio prezadovoljan. Kao sto rekoh, ovaj Suzukijev motor i plin mogu raditi skupa, ali ako zelis da to sve potraje, nema mjesta fuseraju.
Ma ja koga god sam pitao kako su zadovoljni sa plinom svi mi otprilike isto kazu: "Super, extra! E samo..."
Uglavnom kod svakoga ima ovo e samo ili kao sto si ti rekao "izuzmemo li problem..." Uglavnom jeste usteda na gorivu, ali auto nikad ne radi kako treba i stalno neka nerviranja i odlasci kod majstora. te dosteluj ovo te dosteluj ono.
Mozda sam ja budala, ali ne dam rahatluka voznje na benzin bez sikiracije, a plus mi zao auta, iako je punoljetan! :D
SHTEVELEC

#567 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by SHTEVELEC »

Ne znam ko ti je govorio e samo, al' kod mene evo vec trece auto na plin, jedini problem sam im'o zbog losih elektro instalacija, sto se tice plina nista, sipaj i vozi (a bas dosta prelazim, sa trenutnim autom sam za godinu presao 40k, sve na plinu i to atiker, najjeftiniji sistem)
corsa

#568 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by corsa »

Pa jesi li imao problem sa elektroinstalacijama vezano za plin ili samo elektroinstalacije? Ne kontam kakve veze imaju elektroinstalacije sa plinom. Nisam ja rekao da su mi ljudi spominjali neke druge kvarove vec samo vezane za plin, ali bar deset ljudi koje znam da voze na plin mi je reklo e samo.
NediM17

#569 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Šta da se radi?

Druze, atest je tu najmanji problem. Ako je taj auto vozan na plin bez Flashlube-a, to je grob od motora. Vecina japanskih motora ima mekana sjedista ventila, i ako je on vec jednu turu atesta (5 godina) vozio na plin bez mazalice ventila i vjerovatno bez redovnog stelovanja ventila (doduse ako ima hidropodizace onda OK), onda bjezi od tog auta ko djavo od krsta, jer ces uskoro imati uvalu za novu glavu.
SHTEVELEC

#570 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by SHTEVELEC »

corsa wrote:Pa jesi li imao problem sa elektroinstalacijama vezano za plin ili samo elektroinstalacije? Ne kontam kakve veze imaju elektroinstalacije sa plinom. Nisam ja rekao da su mi ljudi spominjali neke druge kvarove vec samo vezane za plin, ali bar deset ljudi koje znam da voze na plin mi je reklo e samo.
kablovi, svjecice, bobine - tu mi je bio ugradjeni obicni sistem (ne sequent) i on je bas osjetljiv na struju, sa sequentom jos nikakav problem, samo idem redovno na zamjene filtera i to je to
preludezalude

#571 Re: atestiranje plina

Post by preludezalude »

Da, atest se odredjuje po plinskom rezervoaru, ali ako je auto registrovano onda je i automatski i plin atestiran ako je upisan u saobracajnu.
Policajac apsolutno nije bio u pravu. Policajac je tu da provjeri validnost saobracajne dozvole, a ne tehnicke ispravnosti vozila.
prsan

#572 Re: atestiranje plina

Post by prsan »

NEOPLAN wrote:Pozdrav narode, dizanje teme iz mrtvih radi jednog problema koji imam, a nadam se pomoci.

Imam ugradjen plin u auto, atestiran, upisan u saobracajnu, atest vazi do 2017., sve ok. Medjutim, policija me handrila kad god me zaustavila zasto ne nosim papire od atesta sa sobom u autu i ja iste stavim u auto u kasetu bas zbog toga. Ali onda nastaje problem, obiju mi auto i izmedju ostalog odnesu i papire od atesta za plin. :-)

E sad, istice mi registracija, ovi u mupu traze dokaz da atest jos vazi, a ja ne mogu da dokazem jer vise nemam te papire. Kontao sam da odem u agenciju gdje je radjen atest da trazim kopiju istog (vjerovatno imaju u sistemu), ali ne mogu da se sjetim kako se zove firma koja je radila atest. Nisam ja ugradjivao plin u auto vec vlasnik prije mene tako da ne znam ni gdje se nalazi ta firma. Bilo bi mi od velike pomoci ako neko ima spisak ovlastenih ustanova za atestiranje u Sarajevu. Hvala

Pitaj predhodnog vlasnika na kojem tehnickom pregledu je radjen atest.
oni ce pomocu broja sasije naci tvoj dokument.
i trebo bi dobiti novi atest besplatno.
svi koji su u poplavama izgubili papire tako su dobili nove.
prsan

#573 Re: atestiranje plina

Post by prsan »

preludezalude wrote:Da, atest se odredjuje po plinskom rezervoaru, ali ako je auto registrovano onda je i automatski i plin atestiran ako je upisan u saobracajnu.
Policajac apsolutno nije bio u pravu. Policajac je tu da provjeri validnost saobracajne dozvole, a ne tehnicke ispravnosti vozila.
Nisi upravu,ako je auto registrovan neznaci automatski da mu vrijedi atest i ako je upisan u saobracajnu.
Nazovi bilo koji tehnicki pregled ovlasten za atestiranja plina pa provijeri kod njih.
Neprovjerava policajac tehnicku ispravnost vozila,nego valjanost dokumenata tj atesta u ovom slucaju.
ako hocete da ste 100 % cisti od policije sto se tice plina obavezno lpg naljepnica,pp aparat 2 kg sa 6 mj. pregledima,i knjizica od atesta u kojoj pise do kad vazi atest.
preludezalude

#574 Re: atestiranje plina

Post by preludezalude »

Vozilo ne moze imati po zakonu upisan plin u saobracajnu i da je vozilo registrovano ako plin nije atestiran. Zakljucak se namece sam po sebi. Ako policajac sumnja na tehnicku neispravnost vozila, on moze samo da vozilo posalje na vanredni tehnicki pregled. Policajac nema sta da provjerava papire od atesta. To je posao tehnickog pregleda pri registraciji vozila koji izda valjan dokument i koji se preda u mup i mup ovjeri saobracajnu da je sve ok. Policajac nikakve papire od plina ne treba da trazi, niti papire od presirokih guma, niti papire od naknadno ubacenih ksenona... Moze samo poslati auto na vanredni tehnicki zbog sumnje u neispravnost tj tehnicku neispravnost vozila.
prsan

#575 Re: atestiranje plina

Post by prsan »

preludezalude wrote:Vozilo ne moze imati po zakonu upisan plin u saobracajnu i da je vozilo registrovano ako plin nije atestiran. Zakljucak se namece sam po sebi. Ako policajac sumnja na tehnicku neispravnost vozila, on moze samo da vozilo posalje na vanredni tehnicki pregled. Policajac nema sta da provjerava papire od atesta. To je posao tehnickog pregleda pri registraciji vozila koji izda valjan dokument i koji se preda u mup i mup ovjeri saobracajnu da je sve ok. Policajac nikakve papire od plina ne treba da trazi, niti papire od presirokih guma, niti papire od naknadno ubacenih ksenona... Moze samo poslati auto na vanredni tehnicki zbog sumnje u neispravnost tj tehnicku neispravnost vozila.
Npr imas atest koji ti vrijedi do 20.04.2015 a registrovano auto do npr 20.10.2015

sta ce bit kad te policija zaustavi u medjuvremenu i zatrazi knjizicu od atesta?

atest ti je isteko i napisat ce ti kaznu.

eto slucaj kad imas upisan lpg u saobracajnu a nevazi ti atest vise.
isto tako mozes podmitit nekog da te pusti na tehnickom sa isteknutim atestom i imas upisan lpg ali nemas atest.
i kako moze znat policajac jel imas ti atest samo na osnovu upisanog lpg u saobracajnu?
Post Reply