Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
whiplasher

#551 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by whiplasher »

zgembo_sa wrote:
whiplasher wrote:Pa zasto bi ih zvao? To je sve ok, to sto zaduzuju duplo. Posle deset dana rasksnjize i sve bude ok. Banka nema veze stim, to je do Vise, ne do banke (ispravljam se).
Pa ako nas ima jos koji smo kod iste banke, koristimo istu karticu i nemamo takvih problema onda moze zatraziti objasnjenje od banke. Duplo zaduzivanje nema nikakve logike ni smisla i naravno da treba nazvati.
U banci ti nece reci nista, jer nista ni nemaju stim. To radi Visa, a zbog cega, tesko ce ti neko reci...
zgembo_sa

#552 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by zgembo_sa »

whiplasher wrote:
zgembo_sa wrote:
whiplasher wrote:Pa zasto bi ih zvao? To je sve ok, to sto zaduzuju duplo. Posle deset dana rasksnjize i sve bude ok. Banka nema veze stim, to je do Vise, ne do banke (ispravljam se).
Pa ako nas ima jos koji smo kod iste banke, koristimo istu karticu i nemamo takvih problema onda moze zatraziti objasnjenje od banke. Duplo zaduzivanje nema nikakve logike ni smisla i naravno da treba nazvati.
U banci ti nece reci nista, jer nista ni nemaju stim. To radi Visa, a zbog cega, tesko ce ti neko reci...
Ja bih ipak radije pitao banku koja je izdala karticu i ima ugovor sa VISA-om, jer oni sigurno bolje znaju od nekog anonimca sa nekog foruma.
whiplasher

#553 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by whiplasher »

Pa pitao sam ja u banci i nisam dobio nikakav odgovor. Nemaju oni pojma oko toga, bar u banci gdje ja imam racun.
zgembo_sa

#554 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by zgembo_sa »

Probaj poslati mail, mozda ga proslijede nekome ko bi mogao znati odgovor.
whiplasher

#555 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by whiplasher »

ma mrzi me, jer mi u principu ni ne smeta. Dosta puta sam placao preko paypala i svaki put su mi kroz 10-15 dana vracali taj "duplo zaduzeni" iznos. Nikada mi sa kartice nije skinuto duplo. Stoji ono 15-tak dana u pendingu, posle toga rasknjize to, storniraju i sve bude ok.
whiplasher

#556 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by whiplasher »

Evo upravo idem s bankomata. Vratili mi taj dupli iznos, proslo 11-12 dana. I svaki put i je tako, dva puta skinu, nakon 10-15 dana vrate pare. isti slucaj i kada ne prodje uplata.
latinalover

#557 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by latinalover »

evo i meni danas vratili iznos..pogledah na bankomatu..a stigao mi je danas i je dan fini mali mp4 playe ,philips 2gb....ukupno me kostalo 50KM 8-)
lord-executioner

#558 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by lord-executioner »

Ma nije nikako u redu to sa duplim iznosom, i ja ne razumijem ko moze tvrditi da je to normala. Ja imam Raiffeisenovu debitnu, Visa Electron, narucio sam do sad sigurno stotinjak proizvoda razlicitog cjenovnog ranga, i to ne samo sa eBay-a, nego i sa nekoliko drugih stranica preko kojih se placalo PayPal-om, apsolutno nikad se nije desilo da skinu mrvicu vise od onog sto treba ( podrazumijevajuci tu sitnu naknadu za konverziju valute ), a kamoli duplo. Preporucujem vam da se raspitate u banci da li je to uobicajen dio njihovog sistema, jer ako jeste, prebacite se na nesto sto nece nebulozno racunati. Primijetio sam da se dosta ljudi zalilo na Raiffeisen, sto mi je interesantno jer nikada ni s njima nisam imao problema, uvijek su bili turbo ljubazni i susretljivi, a nisam clan parlamenta niti njihovog upravnog odbora ili uopce bilo kojeg drzavnog organa :D
Mačak

#559 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Mačak »

hm, zna li iko je li se šta promijenilo u BiH u vezi "lijeganja" para na karticu a preko PayPal-a?
ma nešto mi to nikako nije u redu. ne mogu fakat da skontam zašto vrijedi plaćanje preko kartice i PayPal-a a obratni smjer (primanje love) ne vrijedi? i to izgleda samo u par egzotičnih država na kugli zemaljskoj (jedna je BiH, naravno).
pisao sam u Rajfajzen u vezi toga ali mi nisu ništa odgovorili. ne tiče ih se to.
da li se netko obraćao PayPal-u? zamolio bih nekoga od forumaša ko dobro zna engleski da napiše pismo-molbu-upit PayPal-u u vezi ovoga gore pa da to postira ovdje. helem, onda neka svako koga interesuje ova problematika to pismo pošalje PayPal-u pa možda nešto i uspijemo riješiti.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#560 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by corolla02 »

Mačak wrote:hm, zna li iko je li se šta promijenilo u BiH u vezi "lijeganja" para na karticu a preko PayPal-a?
ma nešto mi to nikako nije u redu. ne mogu fakat da skontam zašto vrijedi plaćanje preko kartice i PayPal-a a obratni smjer (primanje love) ne vrijedi? i to izgleda samo u par egzotičnih država na kugli zemaljskoj (jedna je BiH, naravno).
pisao sam u Rajfajzen u vezi toga ali mi nisu ništa odgovorili. ne tiče ih se to.
da li se netko obraćao PayPal-u? zamolio bih nekoga od forumaša ko dobro zna engleski da napiše pismo-molbu-upit PayPal-u u vezi ovoga gore pa da to postira ovdje. helem, onda neka svako koga interesuje ova problematika to pismo pošalje PayPal-u pa možda nešto i uspijemo riješiti.
Ne vjerujem da mu je to bas primarna zadaca jer je vezan samo za ebay, osim kad ti nesto prodas ili se mozda varam. Imam account na oboma mada ih vele nesto ne koristim, pa se ne susrecem svaki dan sa ovim. Balans mi je uvjek $0 na paypalu sa kojim imam registriran checking racun i credit karticu sa kojom mogu da platim neki iznos, ali ne uvjek. Online banking, po meni, bi trebao pokrivati ostalo te transfere novca sa racuna na racun.

I kao sto si ti vec rekao uvjek ima opcija telefonom ili emailom da se provjeri sa customer servisom
Eborg

#561 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Eborg »

A svi mi i mislimo na Ebay uglavnom.Imam par stvari koje bih volio prodati (igre i sl.) a vjerujem da je veci interes na medjunarodnom trzhishtu nego na nashem market.ba i sl.Nazhalost,to nije moguce zbog ove chudne Paypalove politike...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#562 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by corolla02 »

Pa mozes prodati ako imas account sa Ebayom!?
Eborg

#563 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Eborg »

corolla02 wrote:Pa mozes prodati ako imas account sa Ebayom!?
Da,ali se ne mozhe naplatiti Paypalom nego nekim drugim oblicima (bank transfer i sl.).
corolla02

#564 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by corolla02 »

Eborg wrote:
corolla02 wrote:Pa mozes prodati ako imas account sa Ebayom!?
Da,ali se ne mozhe naplatiti Paypalom nego nekim drugim oblicima (bank transfer i sl.).
Stani ne razumijem bas najbolje. Kad ti kupujes od nekog koristis PayPal kao platezno sredstvo. Takodjer kad taj drugi neko kupuje od tebe on koristi opet PayPal da bi platio tebi. Onda kad ta sredstva dodju na paypal oni nakon nekog vremena do 15 dana proslijede te pare tebi na checking racun, jel' tako i dole!?
Eborg

#565 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Eborg »

Tako je na "normalnim" mjestima,ovdje nazhalost ne.U BiH te pare od prodaje ne mogu leci na moju karticu iako uredno mogu s njom placati kupovine.Zashto to Paypal ne dozvoljava josh nije jasno...
corolla02

#566 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by corolla02 »

Eborg wrote:Tako je na "normalnim" mjestima,ovdje nazhalost ne.U BiH te pare od prodaje ne mogu leci na moju karticu iako uredno mogu s njom placati kupovine.Zashto to Paypal ne dozvoljava josh nije jasno...
Sta je to majke ti, pa kako onda prodajes, ako ikako?
Eborg

#567 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Eborg »

corolla02 wrote:
Eborg wrote:Tako je na "normalnim" mjestima,ovdje nazhalost ne.U BiH te pare od prodaje ne mogu leci na moju karticu iako uredno mogu s njom placati kupovine.Zashto to Paypal ne dozvoljava josh nije jasno...
Pa iz BiH niko ni ne prodaje upravo zbog toga.Zato i kazhem da bih volio da imamo i tu opciju. ;-)
corolla02

#568 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by corolla02 »

Eborg wrote:
corolla02 wrote:
Pa iz BiH niko ni ne prodaje upravo zbog toga.Zato i kazhem da bih volio da imamo i tu opciju. ;-)
pa to je cista pljacka!
:(

Inace ni ja nemam checking karticu registrovanu i vezanu za paypal vec direktno svoj debit/checking racun (debit kartica i checking racun u SAD nemaju iste cifre radi sigurnosti bankovnog racuna). Kad sam otvarao nekad davno, paypal oni ti spreme neki mali simbolicni iznos na tvoj checking racun tako da kad ti to dobijes onda ides logujes se na pay pal i ukucas iznos koji ti je spremljen. Tad si verifikovan i mozes raditi transakcije odnosno kupovina i prodaja.
Ovo pisem, jer i dole mozda tako da umjesto kartice mozda ne treba koristiti broj tvog tekuceg/checking racuna!?
Eborg

#569 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Eborg »

Pa ovdje svi i koriste debit kartice (Visa Electron i sl.) za Paypal... ;-)
corolla02

#570 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by corolla02 »

Eborg wrote:Pa ovdje svi i koriste debit kartice (Visa Electron i sl.) za Paypal... ;-)
Eh upravo to, ovdje niko ne koristi debit karticu kao method placanja vec direktno checking account, jer ne poklapaju se cifre se debit kartice i checking accounta koji opet mora biti verifikovan! Mozda je u tome bas poenta, kazem mozda!?
Eborg

#571 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Eborg »

Ne znam,mozhda je neko od ovih nashih dezhurnih ekonomista upuceniji u to. :D
sale987

#572 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by sale987 »

Loshe skroz, nadam se da cemo uskoro moci primati novac na PP pa na banku, jer tada cemo nadam se i imati opciju slanja novca kao gift (to bi bila usteda velika za mene posto vise kupujem van Ebay-a :P )
Mačak

#573 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Mačak »

corolla02 wrote:
Eborg wrote:Pa ovdje svi i koriste debit kartice (Visa Electron i sl.) za Paypal... ;-)
Eh upravo to, ovdje niko ne koristi debit karticu kao method placanja vec direktno checking account, jer ne poklapaju se cifre se debit kartice i checking accounta koji opet mora biti verifikovan! Mozda je u tome bas poenta, kazem mozda!?
vidi, ne znam gdje je to tvoje "ovdje", pa reci ako nije tajna :-)
kad u BiH otvaraš PayPal account onda ti isti nudi transfer novca SAMO preko kartica (debitne i kreditne). tako da ne možemo odabrati neku opciju ako istu ne nudi PayPal.

i dalje ostaje otvoreno pitanje: zašto PayPal, VISA ili banka ne daju primanje novca preko PayPal?
(mislim na primanje preko PayPal-a a zatim da taj novac "legne" na karticu-račun koji sam uvezao sa PayPal).

najvjerovatnije se radi o nekom marifetluku (ne znam čijem) tj. iživljavanju prema nama u BiH. istina, nimalo me to i ne čudi u vaktu u kojem se maltene svaki idiot može komforno iživljavati u BiH bez da ga iko kazni za to.
fatality

#574 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by fatality »

ja sam bas nedavno htio prebacit novac u bosnu i da taj dole onda prebaci na svoj racun , ali sam srecom prije toga nazvao paypal(u austriji) i rekli mi da u bosni jos nisu aktivirali tu opciju da mozes dizat sa njihovog acc-a na svoj racun u banci. Sad sto i kako ne znam , ali vjerovatno imaju svoje razloge
Eborg

#575 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Eborg »

Pa oni ionako zaradjuju na tim transakcijama,nije mi jasno zashto sebi ne zhele povecati promet... :?

Jedino ako ne zhele da dijaspora jeftino shalje lovu u BiH pa tako "shtite" Western Union koji masno naplacuje svoje usluge.
Post Reply