NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Kroksica

#551 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Kroksica »

Joe McCarthy wrote:
Vaš bog je zabranio u Kur'anu da pratite bilo kakve druge riječi sem njegovih iz Kur'ana.

To plesanje oko istine i generalno licemjerstvo muslimana je razlog zašto sam napustio ovu kontradiktornu religiju. Nešto govorite da je vaša vjera "čista od ljudskih dodatka za razliku od Krišćanstva" dok većina današnjeg Islama počiva upravo na LJUDSKIM DODATCIMA KOJI SU UŠLI U ISLAMSKU TEOLOGIJU 250 GODINA NAKON SMRTI VAŠEG PROROKA. :thumbup:
Ti zbog hadisa napustio Islam? Zasto nisi samo napustio hadis?
Joe McCarthy

#552 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

Kroksica wrote:
Joe McCarthy wrote:
Vaš bog je zabranio u Kur'anu da pratite bilo kakve druge riječi sem njegovih iz Kur'ana.

To plesanje oko istine i generalno licemjerstvo muslimana je razlog zašto sam napustio ovu kontradiktornu religiju. Nešto govorite da je vaša vjera "čista od ljudskih dodatka za razliku od Krišćanstva" dok većina današnjeg Islama počiva upravo na LJUDSKIM DODATCIMA KOJI SU UŠLI U ISLAMSKU TEOLOGIJU 250 GODINA NAKON SMRTI VAŠEG PROROKA. :thumbup:
Zato što neću da trunem u religiji dvoličja i licemjerstva.

S Kur'anom nemam gotovo nikakvih problema, to ću priznat. Ali hadisi su uništili vašu vjeru i nikad se više neće oporavit, ili se vratit na period za vrijeme Islamskog Zlatnog doba. Nastavit će degenrirat sa svakom generacijom, dok jednostavno ljudi ne odu za logičnije religije ili pređu u agnostike. To je žalosna sudbina Islama, za koju svi znate da je istina koliko god pokušavali da sakrijete ili ignorirate to.
Joe McCarthy

#553 Re:

Post by Joe McCarthy »

zapamti wrote:Slobodni da budemo šejtanski igrači = super

A da slijedimo Uputu = loše

E žalosno je da to neko vidi dobrim, i još mu uljepšano što to može kazati na forumu.

Tvrdi da nije zaveden, tvrdi da nije nasjeo na zatupljivanje. Preispitaj ti sebe bolje, ali budi iskren. Nemoj misliti da stanje tvoga srca ili prsa nisu poznata tvome Stvoritelju. Od Njega Plemenitog se ne možeš sakriti. Njega Moćnog ne možeš prevariti.
Na forumu možeš oblačiti razne maske ispred drugih ljudi; ali analiziraj prsa svoja.
Analizirao i upravo zato napusio.

Toliko kontradikcija, toliko ljudskih dodataka, uvijeravanja o "vjeri ne taknute čovječijim rukama"... Na kraju nisam mogao podnjeti da se lažem i zavaravam čitav život stvarima za koje ZNAM da nistu istina.

Ja sam uradio iskreniju stvar od većine stažista muslimana po đamijama koji svaki petak dođu, iselame se za poznanicima, saslušaju malo hodžu, odrade sedmičnu gimnastičku vježbu, onda na kafu/pivo pa adio do sljedećeg petkovonog mumljanja na arapskom u po dana.
NokMot

#554 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by NokMot »

Kroksica wrote:
Joe McCarthy wrote:

Nikad nisam ostavljao komentare na religijski podforum ali sada zaista moram.

Ovog forumaša poznajem. Bio je pripadnik mutezelijske sekte (sekte koju je večina priznate uleme proglasila otpadničkom od Islama baš kao i ahmedije). Uglavnom, mnogi pripadnici te sekte su napustili Islam. Neki iz neznanja (pranje mozgova) a neki i zbog para. I ta sekta kao i ahmedije su ubačene krtice koje su kreirali englezi i engleske obavještajne službe podkraj 19. stoljeća sa ciljem da razbiju islam iznutra. Njihovo glavno djelovanje je na negiranju hadisa i Sunneta Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s.

Uglavnom, ovaj forumaš nije dostojan za daljnju diskusiju i samim tim preporućujem da ga ignorišete.

Selam alejkum :)
fatamorgana

#555 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by fatamorgana »

Ovo gore što reče za engleske obavještajne službe se isto kaže i za vehabije.
Al' nek' si ti preporuĆio, :wink:
Joe McCarthy

#556 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

NokMot wrote: Nikad nisam ostavljao komentare na religijski podforum ali sada zaista moram.

Ovog forumaša poznajem. Bio je pripadnik mutezelijske sekte (sekte koju je večina priznate uleme proglasila otpadničkom od Islama baš kao i ahmedije). Uglavnom, mnogi pripadnici te sekte su napustili Islam. Neki iz neznanja (pranje mozgova) a neki i zbog para. I ta sekta kao i ahmedije su ubačene krtice koje su kreirali englezi i engleske obavještajne službe podkraj 19. stoljeća sa ciljem da razbiju islam iznutra. Njihovo glavno djelovanje je na negiranju hadisa i Sunneta Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s.

Uglavnom, ovaj forumaš nije dostojan za daljnju diskusiju i samim tim preporućujem da ga ignorišete.

Tri stvari;
1) Nisam musliman, iz IZ mi govore da sam bio sunija, a nikad nisam eksperimentisao sa sektama.
2) Mutzeelije postoje od 800ih godina i upravo oni su razlog zašto Islam je imao svoje zlatno doba. A ako cemo o kultovima koje su ubacili Englezi, ne trebas nista dalje gledat od Saudijske Arabije i Saudijske pobune protiv vaseg halifata tokom 1. Svjetskog rata.
3) I ajd zanemarit cu te ad hominem napade, jer je to znak da nisi sposoban za dalju diskusiju, vec ako znas kako se zovem reci mi ime i koji fax sam zavrsio (sve osobe s kojima sam imao bilo kakvu teolosku diskusiju znaju to)?

Shalom :)
Ali_G

#557 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Ali_G »

Pa sto onda nisi mutezelija? Nemaa problem sa Kur'anom, pod mutezelijama bilo zlatno doba, u cemu je problem?

Sent from my ASUS Transformer Pad TF300T using Tapatalk
NokMot

#558 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by NokMot »

Ali_G wrote:Pa sto onda nisi mutezelija? Nemaa problem sa Kur'anom, pod mutezelijama bilo zlatno doba, u cemu je problem?

Problem je što su dobili lovu za ovakvo djelovanje po forumima. Samo brate ignoriši i ne sekiraj se :). Šta god da ti kažeš oni će ti pucati kontru. Uvježbani su za raspravu i to im je uža specijalnost. Ne zamaraj se sa njim, poznajem ga i znam o kakvoj se osobi radi. Samo ignoriši i miran si ;)
NokMot

#559 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by NokMot »

fatamorgana wrote:Ovo gore što reče za engleske obavještajne službe se isto kaže i za vehabije.
Izinjavam se na tipfeleru ;)
mujke82

#560 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by mujke82 »

Razlika između Mu´tazila, Ašâ´ira i Mâturîdijja

Govornik: Imâm Sâlih bin Fauzân el-Fauzân
Izvor: http://www.alfawzan.af.org.sa/sites/def ... lyh_08.mp3

Pitanje:
Koja je razlika između Mu´tazila, Ašâ´ira i Mâturîdijja?

Odgovor:
Mu´tazile potrđuju imena a negiraju svojstva. Znači potvrđjuju samo imena. Oni vjeruju da ta imena nemaju značenja i negiraju Allâhova (´azze ve džell) svojstva.
Ašâ´ire potvrđuju imena i neka svojstva dok poriču ostala svojstva. Njihovo stanje je bolje nego kod Mu´tazila jer potvrđuju neke od svojstava a istovremeno negiraju ostala. Mâturîdijje su kao Ašhâ´ire, ne postoji razlika među njima, osim što se prva skupina veže za Abûl-Hasan el-Aš´arî a druga za Ebû Mansûr El-Mâturîdî. Međutim učenje je isto.
Joe McCarthy

#561 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

Ali_G wrote:Pa sto onda nisi mutezelija? Nemaa problem sa Kur'anom, pod mutezelijama bilo zlatno doba, u cemu je problem?

Zato što je (Sunizam) Islam prošao tačku spasa, postao je ništa više nego kancerogena ideologija koja uništava svaku državu u kojoj se god dozvoli proširit a zatupljuje i unazađuje sve koju nacije koje se pokore pod njom.

Trebalo mi je više od pola života, desetine i desetine knjiga da pročitam, i ko zna koliko sati razgovora sa hodžama da dođem do ovog zaključka i dosta hrabrosti da ovo priznam ovaj jednostavni zaključak.

Islam je mrtav od 1300ih godna, nakon što ste dopustili da ljudi nadograđuju riječi vašeg boga. Ovaj zombi u Islamskoj koži koji se prevlači po svijetskoj pozornici će kad tad propast pod težinom svoje nazadnosti.
Joe McCarthy

#562 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

NokMot wrote:

Problem je što su dobili lovu za ovakvo djelovanje po forumima. Samo brate ignoriši i ne sekiraj se :). Šta god da ti kažeš oni će ti pucati kontru. Uvježbani su za raspravu i to im je uža specijalnost. Ne zamaraj se sa njim, poznajem ga i znam o kakvoj se osobi radi. Samo ignoriši i miran si ;)
Hahahahahahah xD

Oplako :D

Ovo je najbolje što sam ikad pročitao. Evo sada Englezi troše svoj prozeni novac da obuče Bošnjake kako da unosimo razdor među Muslimanima :lol:

Buraz ako je ijednom muslimanu bilo donacija sa strane to su bili oni sa kratkim pantalonama i duge brade :D

A nisi mi još rekao moje ime i prezime (sa mojom dozvolom) kad me već znaš, samo to reci i sam ću izbrisat svaku moju "plaćenu riječ" i dozvoliti ti da se vratiš u svoju komormalnu pećinu :D
Ali_G

#563 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Ali_G »

Pa sto ne slijedis Islam bez uplitanja sunizma? Sam si rekao da imas problem sa hadisima koji su skupljani nekoliko stotina godina nakon smrti Poslanika saws. Pa ti se onda pridrzavaj samo Kur'ana, jer su po tvon tumacenju hadisi ubaceni, a samim time remete izvorni Islam. Odluci se o cemu govoris.
Kakve veze imaju hodze u svemu tome? Jel to posmatras religiju preko njenog klera?
Nisi ti, meni se cini procitao mnogo literature. Pola zivota proveo u kobajagi nekom istrazivanju i onda upadas k'o padobranac, prica ni glave ni repa...
Odjavljujem se
Pozz

Joe McCarthy

#564 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

Ali_G wrote:Pa sto ne slijedis Islam bez uplitanja sunizma? Sam si rekao da imas problem sa hadisima koji su skupljani nekoliko stotina godina nakon smrti Poslanika saws. Pa ti se onda pridrzavaj samo Kur'ana, jer su po tvon tumacenju hadisi ubaceni, a samim time remete izvorni Islam. Odluci se o cemu govoris.
Rekao sam šta mislim :)
Ali_G wrote:Kakve veze imaju hodze u svemu tome? Jel to posmatras religiju preko njenog klera?
Nisi ti, meni se cini procitao mnogo literature. Pola zivota proveo u kobajagi nekom istrazivanju
Proizvod se gleda po svim svojim komponentama, a literature koje sam se načitao samo oni koji me poznaju mogu to potvrditi, pa nema potrebe da guslam u prazno.
Ali_G wrote: i onda upadas k'o padobranac, prica ni glave ni repa...
Gdje je kontradikcija u mojim postovima? Rekao sam da čisto iz darvinističke perspektive, nemam problema sa Kur'anom, dok hadisi su jednostavno zatupljivanje. Toliko vremena je prošlo u sinergiji da su Kur'an i hadisi postali gotovo sinonimni.
Jedno ne može postojati bez drugog, pa je najbolje riješenje bilo za mene da se riješim čitavog paketa :thumbup:

Lijep pozdrav.
antidebil

#565 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by antidebil »

Joe McCarthy wrote:
NokMot wrote: Nikad nisam ostavljao komentare na religijski podforum ali sada zaista moram.

Tri stvari;
1) Nisam musliman, iz IZ mi govore da sam bio sunija, a nikad nisam eksperimentisao sa sektama.
2) Mutzeelije postoje od 800ih godina i upravo oni su razlog zašto Islam je imao svoje zlatno doba. A ako cemo o kultovima koje su ubacili Englezi, ne trebas nista dalje gledat od Saudijske Arabije i Saudijske pobune protiv vaseg halifata tokom 1. Svjetskog rata.
3) I ajd zanemarit cu te ad hominem napade, jer je to znak da nisi sposoban za dalju diskusiju, vec ako znas kako se zovem reci mi ime i koji fax sam zavrsio (sve osobe s kojima sam imao bilo kakvu teolosku diskusiju znaju to)?

Shalom :)
muteazil joe mc... :bla bla bla... ...ja nisam debil da pratim nesto sto je staro 1000 i kusur godina. nazadne zaostale stvari treba izbacit... blablabla....
teoreticar zavjere: sve je to englesko maslo....
muteazil: nije tacno. mi postojimo 1000 i kusur godina. nismo mi neka nova izmisljotina.

WTF?!? :shock: :shock:

koji si ti debil. prvo pricas o tome kako nesto ne valja jer je staro hiljadu i vise godina a onda se branis time i istices kako te tvoje gluposti imaju hiljadu i vise godina :-) :-) :-)
fatamorgana

#566 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by fatamorgana »

NokMot wrote:
fatamorgana wrote:Ovo gore što reče za engleske obavještajne službe se isto kaže i za vehabije.
Izinjavam se na tipfeleru ;)
Ma ne brini, kako se kaže "Nobady is perfect", no primjetih da su ti se potkrala još dva "tipfelera", večina i podkraj .... :wink:
nasa

#567 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by nasa »

antidebil wrote: koji si ti debil. prvo pricas o tome kako nesto ne valja jer je staro hiljadu i vise godina a onda se branis time i istices kako te tvoje gluposti imaju hiljadu i vise godina :-) :-) :-)
imas opomenu pred ban
mujke82

#568 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by mujke82 »

Braco moja draga i sestre da nas Allah uputi na pravi put i da nas ucvrsti na pravom putu amin.

Nesmije se zaliti covjek koji odluta i koji postane otpadnikom od vjere. Jer to je Allahova odredba i mi se moramo sa tim pomiriti, a taj sto je otpao od vjere ima nade sve dok je ziv da se pokaje.

Niko danas nije siguran. Moramo da ucimo vjeru svoju, da se bojimo Allaha subhane wa ta`alla i da budenmo iskreni.
schnappi

#569 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by schnappi »

Sto se tice kritike hadisa ima dobra stranica, pa ko zna njemacki bujrum...
http://www.alrahman.de/zuverlaessigkeit ... ion-islam/

Upotreba rijeci hadis u Kur`anu: (prevodim sa stranice)

7:185 Pa u koje rijeci(HADIS) cete, ako ne u Kuran, vjerovati?
12:111 U kazivanju o njima je pouka za one koji su razumom obdareni. Kur'an nije izmišljena besjeda (HADIS), on priznaje da su istinite knjige prije njega objavljene, i objašnjava sve, i putokaz je i milost narodu koji vjeruje.
31:06 Ima ljudi koji kupuju priče (HADIS) za razonodu da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.
33;53 ...i pošto jedete, raziđite se ne upuštajući se jedni sa drugima u razgovor (u HADIS). To smeta Vjerovjesniku, a on se stidi da vam to rekne,
39:23 Allah objavljuje najljepši govor (HADIS), Knjigu sličnu po smislu, čije se poruke ponavljaju, zbog kojih podilazi jeza one koji se Gospodara svoga boje,
45:06 To su Allahovi dokazi koje ti kao istinu navodimo, pa u koje će – ako ne u Allahove riječi (HADIS) i dokaze Njegove oni vjerovati?
52:34 zato neka oni sastave govor (HADIS) sličan Kur'anu, ako istinu govore!
77:50 Pa u koji će govor (HADIS), ako ne u Kur'an, vjerovati?!

6:112Tako smo svakom vjerovjesniku neprijatelje određivali, šejtane u vidu ljudi i džina koji su jedni drugima kićene besjede govorili da bi ih obmanuli – a da je Gospodar tvoj htio, oni to ne bi učinili; zato ti ostavi njih, i ono što izmišljaju –

2x se pominje hadis vezano za poslanika, u 66:3 se kritikuje sto se hadisi prepricavaju, u 33:53 se kritikuje sto se Ahadith za zabavu prenose i slusaju. Upotreba rijeci hadis je uvijek u negativnom svojstvu osim ako se radi o Kuranu kao hadisu.

Ovdje pise: sljedbenici takozvanih hadisa i suneta ne slijede poslanika, nego one ljude koji su hadise sastavljali. Poslanik je slijedio samo Kuran, knjigu koja je upotpunjena i savrsena bez ikakvih kontradikcija, jedina knjiga koja je cista istina bez natruhe lazi jer Bog nad njom bdije. Bilo kakvo slijedjenje bilo cijih naredbi i zakona izvan Bozijeg je idolatrija. Idolatrija je sirk sto je najveci grijeh. Pravi vjernici prihvataju svaki harf iz Knjige u kojoj pise da je potpuna i jedina neizmjenjena. Zato na osnovu hadisa i predaja donositi zakone i presude je nepojmljivo. To treba da sluzi samo kao laka literatura, ne kao zakonodavstvo ili izvor vjere.

Da li se historija ponavlja?
-Zidovi su par stotina godina nakon smrti Mosesa sastavili Mishnu (hadis) i Gemaru (sunet) i poceli da se drze izmisljenih zakona umjesto Tore.
-Krscani su na Nikejskom saboru po prvi put smislili trojstvo i razne dogme, najjaci autoritet je Paulus i ono sto je on rekao umjesto onog sto pise u Bibliji.
-U Kuranu pise da su zastranili i jedni i drugi. Muslimani su 150-200 godina nakon smrti poslanika poceli skupljati hadise i sunet i u to vjerovati. To je nakon Kurana drugi stub vjere. Da li smo i mi zastranili?

005-066 Da se oni pridržavaju Tevrata i Indžila i onoga što im objavljuje Gospodar njihov, imali bi šta jesti, i od onoga što je iznad njih i od onoga što je ispod nogu njihovih. Ima ih i umjerenih, ali ružno je ono što radi većina njih.

Jedan hadis:govori da je poslanik zabranio da se zapisuje ista od njega i rekao zapisujte samo Kur`an.
Drugi hadis govori: ostavljam vam Kuran i sunet.
Kontradikcija?
Rijec sunet se upotrebljava u Kuranu uvijek u frazi sunet Allaha=Bozji zakon (33:38,62; 35:43; 40:85; 48:23), nigdje ne postoji izraz Muhamedov sunet, tj. Muhamedov zakon. To su naknadne izmisljotine. Samo je Bog zakonodavac.

Idschma’a (Gemeinschaftsbeschluss), auf eine ablehnende Weise verurteilend gebraucht wird, wenn es nicht in Zusammenhang mit Gott steht (20:60; 70:18; 104:2; 3:173; 3:157; 10:58; 43:32; 26:38; 12:15; 10:71; 20:64; 17:88; 22:73; 54:45; 28:78; 7:48; 26:39; 26:56; 54:44…). Rijec idzma (odredba zajednice) se uvijek upotrebljava u negativnom smislu i osudjuje osim ako nije u vezi s Bozijom rjecju.

Eto, prevela sam dio ovog clanka, mada ima na stranici jos puno interesantnih clanaka.
Kroksica

#570 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Kroksica »

Joe McCarthy wrote:
Kroksica wrote:
Joe McCarthy wrote:

Zato što neću da trunem u religiji dvoličja i licemjerstva.

S Kur'anom nemam gotovo nikakvih problema, to ću priznat. Ali hadisi su uništili vašu vjeru i nikad se više neće oporavit, ili se vratit na period za vrijeme Islamskog Zlatnog doba. Nastavit će degenrirat sa svakom generacijom, dok jednostavno ljudi ne odu za logičnije religije ili pređu u agnostike. To je žalosna sudbina Islama, za koju svi znate da je istina koliko god pokušavali da sakrijete ili ignorirate to.
Ne budi ljut. Ovo sto pricas nema smisla, ne "svidjaju" ti se hadisi pa ti se automatski ni Islam ne svidja ali ti se svidja Kur'an iako je Kur'an=Islam? Ne kontam.
fatamorgana

#571 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by fatamorgana »

Eto kroksice, nisi jedina koja ne šmeka hadise, sad vas je već dvoje! :)
Googlerica

#572 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Googlerica »

schnappi wrote: Da li se historija ponavlja?
-Zidovi su par stotina godina nakon smrti Mosesa sastavili Mishnu (hadis) i Gemaru (sunet) i poceli da se drze izmisljenih zakona umjesto Tore.
-Krscani su na Nikejskom saboru po prvi put smislili trojstvo i razne dogme, najjaci autoritet je Paulus i ono sto je on rekao umjesto onog sto pise u Bibliji.
-U Kuranu pise da su zastranili i jedni i drugi. Muslimani su 150-200 godina nakon smrti poslanika poceli skupljati hadise i sunet i u to vjerovati. To je nakon Kurana drugi stub vjere. Da li smo i mi zastranili?
Pravo ( jevrejsko,kriscansko,islamsko) su dovoljan dokaz da nesto ne stima sa hadisima,dogmama i sl. ( reforma zakona)!
zapamti

#573 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zapamti »

Zašto ovu temu ne prebacite u crni humor kad vam je omogućeno pisanje. Ne samo pdf humor, već pdf crni humor. Pa ko voli takva blebetanja, neka tamo to potraži.

Ono što ne možete granatom, puškom, nožem, došli ste pisanjem na forumu ili društvenim mrežama. E jeste vas šejtan prokletnik zaveo; da Allah Plemeniti sačuva ljude od vašeg zuluma. Da ljudima razotkrije svoje neprijatelje, ohola stvorenja, koja su ustala u rat protiv svoga Uzvišenog Stvoritelja.

ebu leheb je proklet ako niste znali ili se pravite da ne znate. Zašto ste krenuli njegovim stopama pa sami sebi nanosite zulum.
Dobićete vi ono što zaslužujete od vašeg Stvoritelja nemojte to nikada da smetnete sa uma!

Vrlo lahko će se prepoznati oni na koje je ova poruka naslovljena.
Joe McCarthy

#574 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

antidebil wrote: muteazil joe mc... :bla bla bla... ...ja nisam debil da pratim nesto sto je staro 1000 i kusur godina. nazadne zaostale stvari treba izbacit... blablabla....
teoreticar zavjere: sve je to englesko maslo....
muteazil: nije tacno. mi postojimo 1000 i kusur godina. nismo mi neka nova izmisljotina.

WTF?!? :shock: :shock:

koji si ti debil. prvo pricas o tome kako nesto ne valja jer je staro hiljadu i vise godina a onda se branis time i istices kako te tvoje gluposti imaju hiljadu i vise godina :-) :-) :-)
Moje gluposti? Drug, prvo ako ćeš se tako obraćat prema meni izbaci to anti iz svojeg nicka, drugo ne vjerujem u te tvoje arapske bogove, pa me iskreno zaboli šta je koji bog u vašem arapskom panteonu mudraca nekada oralno prnuo pa da odredi pravac mog života. Kontaš?

A to za Engleze i podršku sljedbenika Vehaba možeš naći u bilo kojoj historijskoj čitanci. Vehabizam je podržavan da bude protu teža Osmanlijskom halifatu, a ako misliš da prosipam šuplju samo trebaš googlovat 3 riječi da vidiš na cijoj strani su cinjenice, znaš šta, evo pomoću ti tu :D
Joe McCarthy

#575 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Joe McCarthy »

zapamti wrote:Zašto ovu temu ne prebacite u crni humor kad vam je omogućeno pisanje. Ne samo pdf humor, već pdf crni humor. Pa ko voli takva blebetanja, neka tamo to potraži.

Ono što ne možete granatom, puškom, nožem, došli ste pisanjem na forumu ili društvenim mrežama. E jeste vas šejtan prokletnik zaveo; da Allah Plemeniti sačuva ljude od vašeg zuluma. Da ljudima razotkrije svoje neprijatelje, ohola stvorenja, koja su ustala u rat protiv svoga Uzvišenog Stvoritelja.

ebu leheb je proklet ako niste znali ili se pravite da ne znate. Zašto ste krenuli njegovim stopama pa sami sebi nanosite zulum.
Dobićete vi ono što zaslužujete od vašeg Stvoritelja nemojte to nikada da smetnete sa uma!

Vrlo lahko će se prepoznati oni na koje je ova poruka naslovljena.
A zašto si se ti tako uznemirio? Zar nemaš argumente sa kojima ces odbraniti svoja vjerovanja sem kletvi?

I buraz, moja bliža familija je dala 4 šehida i jednog ljiljana Bosni pa bi cijenio da pripazis kako pricas. Ako nemozes razumno sjesti i argumentirat svoju ideološku poziciju, molim te zaobidji ovu temu. Hvala.
Post Reply