SherlockHolmes wrote:danas wrote:SherlockHolmes wrote:@danas
Koliko sam ja shvatio, poenta nije porediti one godine i ove, koliko god to volonteri gurali i igrali se emocijama.
a sta je poenta? mozda sam ja onda fulila temu...
ja to doba mogu sagledati samo iz realne perspektive toga vremena i mogu ga porediti sa konkretnim istorijskim -- a ne idealizovanim ili sa moje strane zeljenim -- opcijama. mozemo recimo porediti taj sistem sa frankovom diktaturom, sa causeskim, sa nizom vojnih udara koje su prezivjele grcka i turska -- sve za isto vrijeme dok smo mi robijali pod tiletom... a glasam za komuniste/parizane uvijek, jer pored ustasa i cetnika druge opcije -- kod nas -- nije tada bilo. ma sta se tvoji obozavaoci ovdje upinjali da dokazu, ne mogu da shvatim da iko misli da bi nam u velikoj srbili ili u NDH bilo bolje. a to sto drugih antifasistickih opcija -- osim tita -- u ta doba nije bilo, pa to je vec neka druga tema. koja nema puno veze sa titom. a ja bih uvijek radije zivjela pod titom nego pod frankom. i za kolegu watera -- ako je vec neko morao da me krade, i ja i moja mater vise volimo da je od te ukradene kuce napravljena skola i sud, od kojih su svi imali koristi, nego da me kradu ovi sada. koji otese crno ispod nokata a strpase sve sebi u supak.
dalje, i glasam za ono tada u poredjenju sa ovim sada, a ne u poredjenu sa necim sto je mozda moglo biti da smo mi imali pameti i sposobnosti ko sto ih izgleda nemamo. jer -- sa cime da poredim ono vrijeme ako ne sa ovim sada, kazi mi? mozemo se mi sad ovdje igrati i natezati do bogojavljenja, i porediti 'nasu' 1975-u sa svabama iz 2006-e, sa USA pod clintonom ili sa -- after all why not -- nasim licnim vizijama idealnog sistema... iako i ja i ti znamo da to nema nikakvog smisla.
exercise in futility stob' reko nas narod.
Ma slobodno glasaj za koga god hoces i koliko dugo hoces, to ti je pravo koje ti ipak nije Tile dao. Cak sta vise, sto je i poenta imao je prilike da to pravo i meni i tebi i svima ostalim da za zivota, polako i pod kontrolom, pa ipak nije. Imao je precih stvari, kazu. Bez veze mi je i pricati o Franku i Tiletu, jer se opet radi o laznoj dilemi, koje su nama uvijek bile lakse i za ispostaviti, lakse za shvatiti i lakse za "glasati". Zato smo i ovdje gdje jesmo, izmedju ostalog, pa saltamo izmedju nekakvih krajnosti, bez imalo mjere. Ne znam zasto su nam i opcije '45 (ako na to mislis) bile NDH ili Velika Srbija, dakle opet lazna dilema. Zato sto je Spancima (koji nisu aktivno ucestvovali u WW2) ostao Franko? Ili zato sto je Rumunima pod Sovjetima dosao Causesku?
Uglavnom, ne slazemo se, necemo se ocito ubijediti i bez veze je trositi tastature ad-hoc poredjenjima sa Turskom, Rumunijom ili Zimbabweom. Problem je i to sto smo se uvijek sa bas njima poredili i iz toga ucili kako da lakse postanemo gori i sebe ubijedimo da smo na pravom putu.
Ali hajd´ onako, iskreno...
Vidim, gledao si Broza u povorkama pa pretpostavljam da smo priblizno istih godina jer i ja sam ga vidio u povorci kad sam bio mali djecarac...
Dakle ovako:
Ja licno, da sam imao tu mogucnost da biram izmedju recimo politike Broza i politike Ante Markovica, bez dvoumljenja bih izabrao ovog drugog.
E sad se postavlja pitanje zasto ja nisam imao tu mogucnost.
Prvo i osnovno je da Broz NIJE DAO VLAST!
I tu nema nikakve sumnje. U razloge toga mozemo ulaziti koliko hocemo, ali to moramo prihvatiti i to upravo u kontekstu onoga sto i @danas kaze - vremena u kom se sve odigravalo. Trebao bi da se sjecas blokovskih podjela i trebao bi da se sjecas uticaja (nije shuplja - puno sam toga vidio i cuo i ovdje u Svedskoj, a svi skupa smo imali priliku i da ih vidimo na djelu kad se sve pocelo rusiti) procetnickih i proustaskih elemenata u to vrijeme. Ne bih dalje nabrajao ali sasvim sigurno je u tom kontekstu bitno napomenuti i stalnu uzlaznu liniju koju je imala demokratizacija Jugoslavije u okvirima socijalizma te rast ugleda samog Broza u citavom svijetu.
Hocu da se vratim na Markovica.
1990. godina je sasvim sigurno najbolja godina koju sam ja dozivio u bivsoj Jugi. Njen pocetak je bio (a posteni i oni koji je se dobro sjecaju bi to trebali priznati) nesto sto je islo u domen naucne fantastike. Poslije, cinilo se hiljada godina neke ucmalosti u kojoj su se drustvo i ekonomija nalazili, taj je covjek sa svojom tadasnjom vladom ozario lica mnogih koji su se vec pomirili sa sudbinom da ce vjecno zivjeti u inflaciji, stabilizaciji i krizi koju komunisti ni tada nisu nazivali krizom vec, zamisli, "teskocama"...
I sta se desilo? Ljudi se, iako iskreno obradovani silnim uspjesima postignutim u samo nekoliko mjeseci, nikako nisu mogli da odupru zovu nacionalizma i neke potrebe da "nasi" pobijede "njihove".
Dalje znamo kako je islo...
Sta je poenta? Ja sam, nakon svega potpuno siguran da se Broz bojao upravo toga. Godine koje je proveo na vlasti iskoristio je koliko je mogao da nas nauci da zivimo zajedno i da shvatimo da samo takvi mozemo biti jaki.
To sto smo mi bili slabi ucenici ne cini njega losim uciteljem. Ili, barem, ne samo to!
Svojim navijanjem za ovog ili onog politicara pokusavamo vrlo cesto da skinemo odgovornost sami sa sebe.
U jednoj porodici mogu biti roditelji i tri sina i zivjeti savrsen zivot. Ali, nerijetko se desi kad ti isti roditelji umru da se ta tri sina pobiju oko naslijedja. Treba li stvarno kritikovati roditelje sto im se sinovi pobise zbog stope medje? Ili bi rjesenje bilo da je babo podijelio zemlju prije smrti? Sta bi mi danas rekli da je onu Jugu Broz podijelio i mislis li da bi njegov testament bio jednako dobro prihvacen na svim stranama?
Znamo i ti i ja da bi bilo isto sto je i danas.
Bosna i Hercegovina je proglasena od strane rezima u Srbiji i Hrvatskoj malom Jugoslavijom i zbog toga je prema istim tim rezimima trebala da bude podijeljena! Na zalost, velika vecina stanovnista BiH - i to pripadnika sva tri naroda vjeruje da je to istina, samo sto to neki otvoreno zastupaju a ovi drugi ni ne znaju da isto to zele. Na osnovu njihovih djela i njihove retorike se to moze i te kako lako zakljuciti!
Naravno da se tu moze postaviti i pitanje da li je onda Jugoslavija uopste bila rjesenje. Danas je lako odgovoriti negativno na to pitanje ali je tesko ne sjetiti se i da je ta Jugoslavija bila najsvjetliji dio istorije sve i jednog od naroda koji su je cinili. Isto tako treba biti fer i reci da je Broz i komunisti nisu ni osnovali vec samo uoblicili u zajednicu koja nije bila savrsena ali svakako daleko bolje konstruisana nego ona koja je zamisljena 1918. Barem kad su interesi Bosne i Hercegovine u pitanju!
Sve u svemu, mozemo Broza pljuvati koliko hocemo, ali ako cemo biti posteni, krenucemo prvo od nas i nase odgovornosti za ono sto nam se desilo!
Sve ostalo je samo shupljiranje te bjezanje od stvarnosti i sopstvene odgovornosti!