Tito i Bosna i Hercegovina

Locked

Tito je bio:

Pozitivna ličnost
104
82%
Negativna ličnost
23
18%

Total votes: 127

valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

SherlockHolmes wrote:
valterbranisarajevo wrote:
SherlockHolmes wrote:meni odmah lakse kad se sjetim da tako licemjernih teferica i upotrebe opijuma za narod i bas tog kalibra (za nadati se) vise nikada nece biti.
U svakom slucaju postavljanje ove fotografije je bilo duhovno rasterećenje za nas... :)
Razumijemo se, svaka religija zahtjeva duhovno rasterecenje pa i titina. Samo nemojte po nama nevjernicima, i bit ce sve OK.

Pa zato nisam stavio full sliku, nego sam dao mogucnost da je onaj ko zeli sam uveća i pogleda u punom sjaju.

Da li si ti to uradio?
valterbranisarajevo

Da li neko na ovoj fotografiji "Tito u Titovoj" može možda primjetiti iscrpljena, sumorna, mršava lica ljudi kao posljedice "diktature" i "terora"??? :lol:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

SherlockHolmes wrote:
valterbranisarajevo wrote: U svakom slucaju postavljanje ove fotografije je bilo duhovno rasterećenje za nas... :)
Razumijemo se, svaka religija zahtjeva duhovno rasterecenje pa i titina. Samo nemojte po nama nevjernicima, i bit ce sve OK.

Pa zato nisam stavio full sliku, nego sam dao mogucnost da je onaj ko zeli sam uveća i pogleda u punom sjaju.

Da li si ti to uradio?
Jesam, i ko da je neko opet neko ugasio to svjetlo o kom stalno pricamo :D

Inace gledao sam titinu povorku jednom kao mali (nije ova, cini mi se, tad mu se samo bijela rukavica vidjela). Sjecam se da sam prizeljkivao da pukne guma na pulmanu da vidim sta ce biti. :D Mladost ludost, nikom se ne ponovilo.
valterbranisarajevo

SherlockHolmes wrote:
SherlockHolmes wrote: Razumijemo se, svaka religija zahtjeva duhovno rasterecenje pa i titina. Samo nemojte po nama nevjernicima, i bit ce sve OK.

Da li si ti to uradio?
Jesam, i ko da je neko opet neko ugasio to svjetlo o kom stalno pricamo :D

Inace gledao sam titinu povorku jednom kao mali (nije ova, cini mi se, tad mu se samo bijela rukavica vidjela). Sjecam se da sam prizeljkivao da pukne guma na pulmanu da vidim sta ce biti. :D Mladost ludost, nikom se ne ponovilo.

Trebao si preskociti :-)

Sto se tice pulmana - pa nista presao bi u drugo vozilo, na tom bi kasnije bila promijenjena guma... :-?
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

valterbranisarajevo wrote:Da li neko na ovoj fotografiji "Tito u Titovoj" može možda primjetiti iscrpljena, sumorna, mršava lica ljudi kao posljedice "diktature" i "terora"??? :lol:
Ne, vidis li to ovdje?

Image

Inace prelijep pejzaz.
valterbranisarajevo

SherlockHolmes wrote:
valterbranisarajevo wrote:Da li neko na ovoj fotografiji "Tito u Titovoj" može možda primjetiti iscrpljena, sumorna, mršava lica ljudi kao posljedice "diktature" i "terora"??? :lol:
Ne, vidis li to ovdje?

Image

Inace prelijep pejzaz.

A Korčula !!!
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

Kakav pejzak, takvo i odmaralise.
Image
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

freak_with_a_laptop wrote:Kakav pejzak, takvo i odmaralise.
Image
Predivno izgleda. :) Taman odgovarajući smještaj za bandu koja je tamo ležala. :oops:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Image
i ovo lje lijepa slika. kad vec dijelimo pejzaze iz titine bih, ovo je kazu jos ljepse, tropska klima i ostale ljepote. da sam bogdo dovoljno bogat, svim bih turoperatererima rado platio kartu u jednom pravcu -- nek lijepo, bez srkleta izvide:

Image
valterbranisarajevo

Image

Stara fabrika maslinovog ulja kod Vela Luke..
freak_with_a_laptop

Image

a i Fidel ce uskoro - pa ce drugovi summit odrzati :lol:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

SherlockHolmes wrote:
danas wrote:
SherlockHolmes wrote:@danas
Koliko sam ja shvatio, poenta nije porediti one godine i ove, koliko god to volonteri gurali i igrali se emocijama.
a sta je poenta? mozda sam ja onda fulila temu...

ja to doba mogu sagledati samo iz realne perspektive toga vremena i mogu ga porediti sa konkretnim istorijskim -- a ne idealizovanim ili sa moje strane zeljenim -- opcijama. mozemo recimo porediti taj sistem sa frankovom diktaturom, sa causeskim, sa nizom vojnih udara koje su prezivjele grcka i turska -- sve za isto vrijeme dok smo mi robijali pod tiletom... a glasam za komuniste/parizane uvijek, jer pored ustasa i cetnika druge opcije -- kod nas -- nije tada bilo. ma sta se tvoji obozavaoci ovdje upinjali da dokazu, ne mogu da shvatim da iko misli da bi nam u velikoj srbili ili u NDH bilo bolje. a to sto drugih antifasistickih opcija -- osim tita -- u ta doba nije bilo, pa to je vec neka druga tema. koja nema puno veze sa titom. a ja bih uvijek radije zivjela pod titom nego pod frankom. i za kolegu watera -- ako je vec neko morao da me krade, i ja i moja mater vise volimo da je od te ukradene kuce napravljena skola i sud, od kojih su svi imali koristi, nego da me kradu ovi sada. koji otese crno ispod nokata a strpase sve sebi u supak.

dalje, i glasam za ono tada u poredjenju sa ovim sada, a ne u poredjenu sa necim sto je mozda moglo biti da smo mi imali pameti i sposobnosti ko sto ih izgleda nemamo. jer -- sa cime da poredim ono vrijeme ako ne sa ovim sada, kazi mi? mozemo se mi sad ovdje igrati i natezati do bogojavljenja, i porediti 'nasu' 1975-u sa svabama iz 2006-e, sa USA pod clintonom ili sa -- after all why not -- nasim licnim vizijama idealnog sistema... iako i ja i ti znamo da to nema nikakvog smisla.

exercise in futility stob' reko nas narod.
Ma slobodno glasaj za koga god hoces i koliko dugo hoces, to ti je pravo koje ti ipak nije Tile dao. Cak sta vise, sto je i poenta imao je prilike da to pravo i meni i tebi i svima ostalim da za zivota, polako i pod kontrolom, pa ipak nije. Imao je precih stvari, kazu. Bez veze mi je i pricati o Franku i Tiletu, jer se opet radi o laznoj dilemi, koje su nama uvijek bile lakse i za ispostaviti, lakse za shvatiti i lakse za "glasati". Zato smo i ovdje gdje jesmo, izmedju ostalog, pa saltamo izmedju nekakvih krajnosti, bez imalo mjere. Ne znam zasto su nam i opcije '45 (ako na to mislis) bile NDH ili Velika Srbija, dakle opet lazna dilema. Zato sto je Spancima (koji nisu aktivno ucestvovali u WW2) ostao Franko? Ili zato sto je Rumunima pod Sovjetima dosao Causesku?

Uglavnom, ne slazemo se, necemo se ocito ubijediti i bez veze je trositi tastature ad-hoc poredjenjima sa Turskom, Rumunijom ili Zimbabweom. Problem je i to sto smo se uvijek sa bas njima poredili i iz toga ucili kako da lakse postanemo gori i sebe ubijedimo da smo na pravom putu.
Ali hajd´ onako, iskreno...
Vidim, gledao si Broza u povorkama pa pretpostavljam da smo priblizno istih godina jer i ja sam ga vidio u povorci kad sam bio mali djecarac...

Dakle ovako:
Ja licno, da sam imao tu mogucnost da biram izmedju recimo politike Broza i politike Ante Markovica, bez dvoumljenja bih izabrao ovog drugog.
E sad se postavlja pitanje zasto ja nisam imao tu mogucnost.
Prvo i osnovno je da Broz NIJE DAO VLAST!
I tu nema nikakve sumnje. U razloge toga mozemo ulaziti koliko hocemo, ali to moramo prihvatiti i to upravo u kontekstu onoga sto i @danas kaze - vremena u kom se sve odigravalo. Trebao bi da se sjecas blokovskih podjela i trebao bi da se sjecas uticaja (nije shuplja - puno sam toga vidio i cuo i ovdje u Svedskoj, a svi skupa smo imali priliku i da ih vidimo na djelu kad se sve pocelo rusiti) procetnickih i proustaskih elemenata u to vrijeme. Ne bih dalje nabrajao ali sasvim sigurno je u tom kontekstu bitno napomenuti i stalnu uzlaznu liniju koju je imala demokratizacija Jugoslavije u okvirima socijalizma te rast ugleda samog Broza u citavom svijetu.
Hocu da se vratim na Markovica.
1990. godina je sasvim sigurno najbolja godina koju sam ja dozivio u bivsoj Jugi. Njen pocetak je bio (a posteni i oni koji je se dobro sjecaju bi to trebali priznati) nesto sto je islo u domen naucne fantastike. Poslije, cinilo se hiljada godina neke ucmalosti u kojoj su se drustvo i ekonomija nalazili, taj je covjek sa svojom tadasnjom vladom ozario lica mnogih koji su se vec pomirili sa sudbinom da ce vjecno zivjeti u inflaciji, stabilizaciji i krizi koju komunisti ni tada nisu nazivali krizom vec, zamisli, "teskocama"... :-)
I sta se desilo? Ljudi se, iako iskreno obradovani silnim uspjesima postignutim u samo nekoliko mjeseci, nikako nisu mogli da odupru zovu nacionalizma i neke potrebe da "nasi" pobijede "njihove".
Dalje znamo kako je islo...

Sta je poenta? Ja sam, nakon svega potpuno siguran da se Broz bojao upravo toga. Godine koje je proveo na vlasti iskoristio je koliko je mogao da nas nauci da zivimo zajedno i da shvatimo da samo takvi mozemo biti jaki.
To sto smo mi bili slabi ucenici ne cini njega losim uciteljem. Ili, barem, ne samo to!
Svojim navijanjem za ovog ili onog politicara pokusavamo vrlo cesto da skinemo odgovornost sami sa sebe.
U jednoj porodici mogu biti roditelji i tri sina i zivjeti savrsen zivot. Ali, nerijetko se desi kad ti isti roditelji umru da se ta tri sina pobiju oko naslijedja. Treba li stvarno kritikovati roditelje sto im se sinovi pobise zbog stope medje? Ili bi rjesenje bilo da je babo podijelio zemlju prije smrti? Sta bi mi danas rekli da je onu Jugu Broz podijelio i mislis li da bi njegov testament bio jednako dobro prihvacen na svim stranama?
Znamo i ti i ja da bi bilo isto sto je i danas.
Bosna i Hercegovina je proglasena od strane rezima u Srbiji i Hrvatskoj malom Jugoslavijom i zbog toga je prema istim tim rezimima trebala da bude podijeljena! Na zalost, velika vecina stanovnista BiH - i to pripadnika sva tri naroda vjeruje da je to istina, samo sto to neki otvoreno zastupaju a ovi drugi ni ne znaju da isto to zele. Na osnovu njihovih djela i njihove retorike se to moze i te kako lako zakljuciti!
Naravno da se tu moze postaviti i pitanje da li je onda Jugoslavija uopste bila rjesenje. Danas je lako odgovoriti negativno na to pitanje ali je tesko ne sjetiti se i da je ta Jugoslavija bila najsvjetliji dio istorije sve i jednog od naroda koji su je cinili. Isto tako treba biti fer i reci da je Broz i komunisti nisu ni osnovali vec samo uoblicili u zajednicu koja nije bila savrsena ali svakako daleko bolje konstruisana nego ona koja je zamisljena 1918. Barem kad su interesi Bosne i Hercegovine u pitanju!

Sve u svemu, mozemo Broza pljuvati koliko hocemo, ali ako cemo biti posteni, krenucemo prvo od nas i nase odgovornosti za ono sto nam se desilo!
Sve ostalo je samo shupljiranje te bjezanje od stvarnosti i sopstvene odgovornosti!
valterbranisarajevo

Ako već govorim o kontekstu vremena, nije loše spomenuti da se uporedo sa Golim otokom, na demokratskom zapadu odvijao surovi proces zvan "Lov na vještice" u kojem su hiljade ljudi pod optužbom da su" komunisti" surovo mučeni u zatvorima a mnogi i sprženi na električnoj stolici samo zbog svojih uvjerenja ili zato što su se nekome zamjerili.

Naravno branioci demokratije i novog svjetskog poretka se neće sjetiti da napišu i to... :(
danas

Post by danas »

valterbranisarajevo wrote:Ako već govorim o kontekstu vremena, nije loše spomenuti da se uporedo sa Golim otokom, na demokratskom zapadu odvijao surovi proces zvan "Lov na vještice" u kojem su hiljade ljudi pod optužbom da su" komunisti" surovo mučeni u zatvorima a mnogi i sprženi na električnoj stolici samo zbog svojih uvjerenja ili zato što su se nekome zamjerili.

Naravno branioci demokratije i novog svjetskog poretka se neće sjetiti da napišu i to... :(
ne znam na koju drzavu aludiras, ali mislim da u USA niko nije bas tako mucen ni ubijen. ali jesu ljudi izvrsili samoubistva jer u toj ideoloskoj hajci su se nalazili na kojekakvim crnim listama, gubili su posao, prijatelje, porodicu -- ukratko, zivoti su im bili unisteni. a mnogi od njih cak nisu ni bili komunisti, vec su placali necije tudje cehove i okajavali tudje grijehove. sikaniranje, podmetanje, osvete -- udrobljene u ideolosku paranoju... zvuci poznato... pa se onda zamislim o 'nasem' mentalitetu kojeg nam kolega sherlock spominje. jer cini mi se da jeste tito izmislio slogan ako nisi sa nama onda si protiv nas -- bas zvuci onako komunisticki, jelde. a nemojte mi vise ni golog otoka. evo vam guantanamo u zamjenu.
Last edited by danas on 30/11/2006 00:51, edited 1 time in total.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

valterbranisarajevo wrote:Ako već govorim o kontekstu vremena, nije loše spomenuti da se uporedo sa Golim otokom, na demokratskom zapadu odvijao surovi proces zvan "Lov na vještice" u kojem su hiljade ljudi pod optužbom da su" komunisti" surovo mučeni u zatvorima a mnogi i sprženi na električnoj stolici samo zbog svojih uvjerenja ili zato što su se nekome zamjerili.

Kao prvo, preporucujem da promjenis i biblioteku i videoteku, a bogami i internet provajdera, ako si zakljucio da "branioci demokratije i novog svjetskog poretka se neće sjetiti da napišu i to".

Kao drugo, moze li link za te mnoge sprzene na stolicama zbog "uvjerenja"? Ukoliko mislis na Rosengerbergove, nisu "mnogi" (vec dvoje) i nisu zbog "uvjerenja" vec "operative". Pravedno ili nepravedno i sami procesi su duza prica.

Naravno da i demokratija ima crnih rupa (mogao bih ih vjerovatno nabrojati vise, prevashodno u vanjskoj politici i posebno u Juznoj Americi, na dalekom istoku i arapskom svijetu), ali na ovako autisticki nacin "izjednacavati strane" je ipak, izvini, bezobrazno.

@Vodenjak, razumijemo se i to je uglavnom u redu. Ipak, ne mislim da se Tito "bojao" da bi mi okrenuli demokratiju protiv sebe (mada ovo samo po sebi ne bi bilo nemoguce), vec se vise bojao za svoju poziciju i privilegije -- i on je ipak bio covjek, kakvim god ga propaganda decenijama prikazivala. To manje-vise pokazuju i stenogrami raznoraznih sjednica do kojih se moze doci, posebno ako pogledas koga se rjesavao a koga je drzao blizu. Tu nije bio drugaciji od drugih turbolidera, te je i on preferirao "poslusne" pred "sposobnima". Taj proces demokratizacije i sa manje guranja osjetljivih pitanja pod tepih je mogao trajati taman i tih 35 godina. Ako bi na kraju i izbio rat, siguran sam da bi ga svi spremnije i razumnije docekali, sa puno manje ispranih mozgova i decenijama prigusivanih emocija, pa bi time i krace trajao, i bilo bi puno manje zrtava.

I sam znas da Markovica nisu htjeli ni nacionalno vec duboko popaljeni Slovenci, Hrvati i Srbi(janci). Dakle, ono sto smo i ja i ti 1990 vidjeli u BiH cisto sa ekonomske strane je bila neka mikroidila koja vec dugo nije imala ni teoretske sanse da uspije u Jugi, posebno ne politicki. Dok smo pili kole u limenci, po prvi put kupljene na domacem trzistu, masinerija je vec bila debelo zahuktana, i to prevashodno ona iz Beograda. Rikverca (vise) nije bilo.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

danas wrote:

ne znam na koju drzavu aludiras, ali mislim da u USA niko nije bas tako mucen ni ubijen. ali jesu ljudi izvrsili samoubistva jer u toj ideoloskoj hajci su se nalazili na kojekakvim crnim listama, gubili su posao, prijatelje, porodicu -- ukratko, zivoti su im bili unisteni. a mnogi od njih cak nisu ni bili komunisti, vec su placali necije tudje cehove i okajavali tudje grijehove. sikaniranje, podmetanje, osvete -- udrobljene u ideolosku paranoju... zvuci poznato... pa se onda zamislim o 'nasem' mentalitetu kojeg nam kolega sherlock spominje. jer cini mi se da jeste tito izmislio slogan ako nisi sa nama onda si protiv nas -- bas zvuci onako komunisticki, jelde. a nemojte mi vise ni golog otoka. evo vam guantanamo u zamjenu.
:-) A je li "kolega sherlock" stavio sliku guantanama ili je to bila "koleginica danas"? Bolje ipak da ne pricam s tobom bar jos jedno par dana, ispascu gori od josifa, bukija i osame zajedno :D
freak_with_a_laptop

SherlockHolmes wrote:Je li Honecker? :D Steta sto i njega ne uvrstise na onu sliku, a toliko je, jadnik, upirao. :D
Eh, da je srece bilo i da je imalo pameti imao, umro bi on prije vakta, pa makar i na silu, da i njemu karanfile oko mauzoleja posade. A on, tokmak, cekao do kraja, do raspada komunizma, da ga marva ulicom potjera, da mu sude i da ga osude. A zasto su mu sudili? Za ubistva politickih zatvorenika i protivnika. Na Golom otoku se nisu suncali.

Eto, toliko o ljubavi i istinitoj moralnoj odanosti pionira. Ukazala im se prva prilika, a oni diktatoru noz zabise. Pitam se, kako bi Tile zavrsio? Na vrijeme je umro, to mu "zivot" spasilo.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Bas maloprije kontam sta bi bilo da je kojim cudom Tile pozivio do tamo negdje 1990... Sve kontam da bi ga jal infarkt dokrajcio kad bi vidio sta se radi po (ne)prijateljskoj Albaniji, Rumuniji, DDR-u, Cehoslovackoj, Poljskoj, Madjarskoj, Bugarskoj i SSSR-u i prijateljskoj Knez Mihajlovoj, il' bi se bar sam klepio cajnikom po glavi i za to optuzio Jovanku :D "Ako idem ja, nek ide i rospija" :D

A mozda bi i Mira i Slobo bili tu negdje u kombinaciji da produze lozu...
stickitout

Post by stickitout »

SherlockHolmes wrote:
stickitout wrote:
SherlockHolmes wrote: Ako bude i "odbornika", bit ce kao u Lovcu na Jelene, samo sa medjedima, pandama i slicnim fasistickim zlotvorima, ali i sa obrnutim ulogama. :D

aaaaa paranoje, bili koga streljali za dobrobit demokracije :-) :-) ili je mozda dovoljno 638 pokusaja atentata i unistenje ekonomije ideoloskog drustva za postizanje prljavih ciljeva demokratskog paljenja svjetla :lol: :lol:
Bih mozda Fabiana Escalantea ako laze kad to kaze, a ti proguglas pa nam se pohvalis :D Naleti da ti i knjige posudim :D

Inace, put u Kubu (ne i hodocasce) se moze samo preporuciti. Tebi bih preporucio da, po komunisticki, ne poneses ni jednog imperijalistickog dolara i, onako internacionalisticki, ostanes duze nego sto ti ulazna viza dozvoljava. :D
Nek si ti meni ziv i zdrav sa svojom hipotekom koju skupo placas, snovima o povratku u BiH kad za tebe "ljudi" odrade "san" o demokratskoj drzavi, nad egom koji nikad zadovoljen nece biti, dovoljno mi je bilo raditi 5 godina za imperijaliste da mi pasos ponude :lol: :lol: Eto ga tebi ostavljam jer si ga valjda zasluzio sprintom preko piste, hrabri moj detektivu!! Gusi se u izduvnim gasovima astona o kojem sanjas i dobro mi stoj, vize mi ne trebaju lajavko maleni, pas koji toliko laje nikad nece gristi naucit. Da bi opstao kod nas vece zube moras uzgojit, sta ces? Neko bjezi jer je primoran a neko jer je krezav, taj krezo si ti sramotnice koji se ruga zbog sopstvene izopacenosti uslijed nesposobnosti. Ko nije mogao za Tita, hvala bogu moze podvit rep pa iz malene sujete sve bljuvat jer sad mu viza ne treba! :lol: :lol: Nauci se osnovnim odlikama dostojanstva pa ce te mozda ljudi i prestat gaziti o ti maleni, maleni covjece bez osnovnih moralnih nacela :D :D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

lindjo wrote:metode prevaspitavanja:

Image

Image

Image

...prototip & inspiracija buducih logora 92-96.. :oops:

mozda cu uzjebat neko duhovnu harmoniju..ali sve istine radi 8)
A, nasao si to na vrlo objektivnoj Talijanskoj stranici, koje nigdje ni ne spomenu svoj Fasizam, al' se bavi tudjim Komunizmom?

Samo jedna uspomena na to vrijeme:

Image

Benito Musolini, objesenj poslje egzekucije, sa svojom familijom.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Titova sahrana - 41 minutni video klip.

http://www.youtube.com/watch?v=i_0QYDQW ... ed&search=
Šandor

Post by Šandor »

Ponavljam se :D

Ne razumijem ljude koji misle da bi bosanski muslimani opstali da nije prevladao Tito.

Samo je jedna stvar sigurna na ovim prostorima. Da su komunisti poraženi danas bi od Sarajeva do Bosanskog Broda bilo onoliko muslimana koliko ih ima u Šapcu, Loznici i Beogradu. Bila bi po jedna džamija na 300 kilometara kvadratnih. U najboljem slučaju. :D

Komunisti su bili jedini spas. Da su tad prevladali Dražini & Pavelićevi '92 se ne bi imao ko boriti. Bosanski muslimani bi nestali.

Ali se ne treba zavaravati. SFRJ je trajala onoliko dugo koliko su je strani faktori primoravali na to. Čim je propao SSSR uništismo Jugu. Ne stranci nego mi.

Znam da su na tvrdnje o presudnoj ulozi komunizma alergični mnogi jer time na neki način pada u vodu teza o bratstvu & jedinstvu. Teza da su nas zavadili SDA, HDZ i SDS a mi smo se kao voljeli i ljubili. Nisam se naživio u ono vrijeme ali činjenice ukazuju da se ispod svega što je bilo na površini cijelo vrijeme krio sav onaj smrad od kojeg smo se skoro ugušili.

Bilo bi najbolje da je Jugoslavija opstala upravo u onom obliku u kojem je i postojala do sredine 80-tih ali vrijeme je da prihvatimo činjenicu da je to bilo nemoguće. Samo zato što za rat nije potrebno dvoje. U to smo se uvjerili barem dva puta u posljednjih 100 godina.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

lindjo wrote:
stickitout wrote:
lindjo wrote:fakat jel' ziva joka :-) ...che i fidel..jos jedna profana bajkica :roll: :D
Pa probase Fidela psici za guzu...cak 638 puta...al izgleda da ce se moart' pokakati pa da dobro onjusite :D
njaveci je crnjak sto s fidelom..odlazi u grob i komunizam...
:D pitanje je samo dana .kad...zemlja vuce sebe i bez cukija :-)

raul je nagodan lik...konacno ce kuba progledati.. :)
kao sto je irak progledao poslije dolaska demokratije? :D
mostarac

Post by mostarac »

Ma demokrate su oni strasne i slobodoumni ljudi nemoj pitat. Ja priznajem bar da mislim da demokratija nikada ama bas nikada ne moze biti funkcionalnija od humanog jednopartijskog sistema kakav je bio u Jugi. Okanite mi se sada PolPota, Staljina, Enevera Hodze i ostalih bolesnika jer tako nije bilo u Jugoslaviji. Ne treba svakome ni dozvolit mogucnost da baljezga sta hoce i da eventualno dodje na vlast.
Eto "demokrate" i "napredna inteligencijo" :D razapnite me sad.

Sta mislite o izjavi Rade Koncara pred strijeljanje:
"Ne trazim milost, niti bih vam je dao"
mostarac

Post by mostarac »

taxi_driver wrote:
lindjo wrote:
stickitout wrote: Pa probase Fidela psici za guzu...cak 638 puta...al izgleda da ce se moart' pokakati pa da dobro onjusite :D
njaveci je crnjak sto s fidelom..odlazi u grob i komunizam...
:D pitanje je samo dana .kad...zemlja vuce sebe i bez cukija :-)

raul je nagodan lik...konacno ce kuba progledati.. :)
kao sto je irak progledao poslije dolaska demokratije? :D
uuuu jes jes oni sad bas onako imaju siroke vidike i poglede

na groblja nazalost :(
Locked