Polaganje vozačkog u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
roki12

#551 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by roki12 »

Ja ti lično preporučujem maxline bio sam na obuci prije godinu i jos sam preporucivao niko se nije zalio bio je jedio neki manijak instruktor al sam cuo da on neradi vise , a ostalo sto se tice sve odlicno ja sam na 12 rata platio da znas i bilo mi je odlicno sve , evo ti ih na fejsu pa ta vidi http://www.facebook.com/maxline.autoskola i sretno gdje god budes polagao :-)
1korisnik

#552 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by 1korisnik »

Ej ljudi je li iko zna koliko se ceka vozacka kada se polozi, tj. koliko njima treba da oni izrade vozacku?
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#553 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by mali_milojica »

Od predavanja zahtjeva do podizanja vozacke ne bi trebalo biti duze od 15 dana.
1korisnik

#554 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by 1korisnik »

A dobije li se potvrda sa kojom mozes voziti dok ne bude gotova vozacka? Jbg, vamo mi taman nekad pada kupovina auta
illuminated

#555 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by illuminated »

1korisnik wrote:A dobije li se potvrda sa kojom mozes voziti dok ne bude gotova vozacka? Jbg, vamo mi taman nekad pada kupovina auta
Ako polozis u subotu, mislim da je potvrda u utorak. Drug neki dan polozio za motor i tako su mu rekli.
daxon

#556 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Ne postoji nikakva potvrada koja mijenja VD i sa kojom se može voziti. Ko vam kaže drugačije, taj laže, ili ni sam ne poznaje zakon pa lupa gluposti.
Jedini dokument koji je validan prilikom upravljanja MV i koji policija traži na uvid, jeste važeća vozačka dozvola i ništa drugo.
Vozačka dozvola obično bude gotova za nekih 10 dana od dana predaje zahtjeva, mada, oni će vam na šalteru reči "dođite za 15 dana", ali uvijek bude ranije gotova.
goran16v

#557 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by goran16v »

Ja sam danas vidio novi spisak nedovoljenih radnji prilikom polaganja vozackog ispita i bodovanje, sta su oni uveli to je strahota. Dogurali su dotle da kandidat mora znati krenuti uzbrdo bez rucne da auto ne krene nazad, neke gluposti o nekim procjenama, reagovanjima, sto komisija moze apsolutno subjektivno da ocjenjuje - za ne povjerovat! Bez obzira sto sam na tockovima evo vec 15 god, presao 7 cifara km, cisto sumnjam da bi uz sav trud i znanje 45 minutnu voznju uradio sa manje od 100 negativnih poena kolika je granica za prolaz, a kamoli neki isprepadani kadidat poslije 35 casova voznje. Koga cega vozacki ispit - zelim vam svu srecu!
dream16

#558 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by dream16 »

goran16v wrote:Ja sam danas vidio novi spisak nedovoljenih radnji prilikom polaganja vozackog ispita i bodovanje, sta su oni uveli to je strahota. Dogurali su dotle da kandidat mora znati krenuti uzbrdo bez rucne da auto ne krene nazad, neke gluposti o nekim procjenama, reagovanjima, sto komisija moze apsolutno subjektivno da ocjenjuje - za ne povjerovat! Bez obzira sto sam na tockovima evo vec 15 god, presao 7 cifara km, cisto sumnjam da bi uz sav trud i znanje 45 minutnu voznju uradio sa manje od 100 negativnih poena kolika je granica za prolaz, a kamoli neki isprepadani kadidat poslije 35 casova voznje. Koga cega vozacki ispit - zelim vam svu srecu!
Evo bas sam prije dva dana polagala vozacki po novom pravilniku i polozila iz prve nakon 35 casova. Istina je da su uveli neke promjene ali nista sto znatno utice na nacin polaganja. Na onoj maloj uzbrdici gdje se kretalo sa rucnom sada se prvo krece "na vagu" pa onda sa rucnom, i polukruzno okretanje se radi ranije tj. cim skrenete i izravnate auto. Najbitnije im je sada da se pravilno rade provjere (posebno okretanje glavom) ali mislim da se za nepaljenje zmigavaca gubi manje bodova nego prije. To oko procjena i reagovanja nisam primijetila da se posebno gleda ali valjda se odnosi na sveukupan dojam o voznji kandidata (a realno nece pustiti nikoga ko ne izgleda sigurno i opusteno). Usput, kada parkirate u rikverc bitno je da osigurate auto, tj stavite u ler i dignete rucnu. Moj instruktor to nije znao pa mi je ispitivac rekao da to uradim ali mi nije oduzeo bodove. :)
benjamin1992

#559 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by benjamin1992 »

dream16 wrote:
goran16v wrote:Ja sam danas vidio novi spisak nedovoljenih radnji prilikom polaganja vozackog ispita i bodovanje, sta su oni uveli to je strahota. Dogurali su dotle da kandidat mora znati krenuti uzbrdo bez rucne da auto ne krene nazad, neke gluposti o nekim procjenama, reagovanjima, sto komisija moze apsolutno subjektivno da ocjenjuje - za ne povjerovat! Bez obzira sto sam na tockovima evo vec 15 god, presao 7 cifara km, cisto sumnjam da bi uz sav trud i znanje 45 minutnu voznju uradio sa manje od 100 negativnih poena kolika je granica za prolaz, a kamoli neki isprepadani kadidat poslije 35 casova voznje. Koga cega vozacki ispit - zelim vam svu srecu!
Evo bas sam prije dva dana polagala vozacki po novom pravilniku i polozila iz prve nakon 35 casova. Istina je da su uveli neke promjene ali nista sto znatno utice na nacin polaganja. Na onoj maloj uzbrdici gdje se kretalo sa rucnom sada se prvo krece "na vagu" pa onda sa rucnom, i polukruzno okretanje se radi ranije tj. cim skrenete i izravnate auto. Najbitnije im je sada da se pravilno rade provjere (posebno okretanje glavom) ali mislim da se za nepaljenje zmigavaca gubi manje bodova nego prije. To oko procjena i reagovanja nisam primijetila da se posebno gleda ali valjda se odnosi na sveukupan dojam o voznji kandidata (a realno nece pustiti nikoga ko ne izgleda sigurno i opusteno). Usput, kada parkirate u rikverc bitno je da osigurate auto, tj stavite u ler i dignete rucnu. Moj instruktor to nije znao pa mi je ispitivac rekao da to uradim ali mi nije oduzeo bodove. :)
Meni se cini da ako zmigavac sada nosi 50 negativnih, znaci 2 puta zaboravis, padas. @daxon bi to trebao znati.
Nedavno sam i ja polagao, negativne bodove sam dobio jer "nisam dovoljno osmotrio raskrnicu." Tamo uz ono brdo pored energopetrola, ruta 3 ( za one koji polaze sa vrbanje). Pa kad ides uzbrdo, prva ulica sa desne strane, svi koji dolaze iz nje imaju prvenstvo prolaza. Problem je sto ima hebeni betonski zid od kojeg ti nista ne vidis dok ne izadjes sa autom do pola raskrnice. Iako sam maksimalno usporio i bio oprezan, pogledao, jer mi je instruktor vise puta na to skrenuo paznju, ciko iz komisije je procijenio da nisam dobro osmotrio. :-) Totalni idiotizam, i da hoce, tj. ako je nadrkan onaj iz komisije moze ti na svakoj raskrnici, po njegovoj slobodnoj procjeni, reci da nisi dovoljno dobro osmotrio, pogledao lijevo-desno, da si nesiguran bla bla... Kao da je namjerno napravljeno da te sto lakse moze zavalit, ako mu je ku*cu cejf.
:) Sretno svima koji izlaze na polaganje.
dream16

#560 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by dream16 »

Meni se cini da ako zmigavac sada nosi 50 negativnih, znaci 2 puta zaboravis, padas. @daxon bi to trebao znati.
Nedavno sam i ja polagao, negativne bodove sam dobio jer "nisam dovoljno osmotrio raskrnicu." Tamo uz ono brdo pored energopetrola, ruta 3 ( za one koji polaze sa vrbanje). Pa kad ides uzbrdo, prva ulica sa desne strane, svi koji dolaze iz nje imaju prvenstvo prolaza. Problem je sto ima hebeni betonski zid od kojeg ti nista ne vidis dok ne izadjes sa autom do pola raskrnice. Iako sam maksimalno usporio i bio oprezan, pogledao, jer mi je instruktor vise puta na to skrenuo paznju, ciko iz komisije je procijenio da nisam dobro osmotrio. :-) Totalni idiotizam, i da hoce, tj. ako je nadrkan onaj iz komisije moze ti na svakoj raskrnici, po njegovoj slobodnoj procjeni, reci da nisi dovoljno dobro osmotrio, pogledao lijevo-desno, da si nesiguran bla bla... Kao da je namjerno napravljeno da te sto lakse moze zavalit, ako mu je ku*cu cejf.
:) Sretno svima koji izlaze na polaganje.
Eh da, na toj raskrsnici svima preporucujem da voze u prvoj brzini. Dodje na prvoj i na trecoj ruti pa se onda silazi niz onu usku strmu ulicicu. Vozila sam tu, prosla prvom i ispitivac je rekao da je uredu. Imala sam srece sa ispitivacem sto jest jest, dosao mi je neki stari cikica koji je valjda najbolji ispitivac. Bas je fin, sve vrijeme prica, opusteno, cak i naglasava kada idem pravo na raskrsnici dok svi ostali sute. Izgubila sam 70 bodova jer jednom nisam okrenula glavu na kretanju nakon rucne, nisam provjerila da li su sva vrata zatvorena na pocetku (idiotizam jer da nisu vidjelo bi se na kontrolnoj tabli, to je tesko fuliti) i jednom sam krenula a nisam bila u brzini pa mi je auto malo otislo unazad. Uglavnom, zelim srecu svim buducim kandidatima :)
daxon

#561 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

benjamin1992 wrote:Meni se cini da ako zmigavac sada nosi 50 negativnih, znaci 2 puta zaboravis, padas. @daxon bi to trebao znati.
Da, žmigavac nosi 50 negativnih bodova, a nepravovremeno gašenje žmigavca 20 negativnih bodova.
48. Ne uključuje pokazivač smjera za vožnju unazad = 30 negativnih bodova.
49. Ne daje ili ne daje pravovremeno znakove pokazivačima smjera = 50 negativnih bodova.
50. Ne isključuje pravovremeno pokazivač smjera = 20 negativnih bodova.
obrazac za ocjenjivanje upravljanja
benjamin1992 wrote: Iako sam maksimalno usporio i bio oprezan, pogledao, jer mi je instruktor vise puta na to skrenuo paznju, ciko iz komisije je procijenio da nisam dobro osmotrio.
Ukoliko sa tvoje desne strane nije naišlo vozilo kojemu si oduzeo prednost, dakle, ukoliko nije bilo oduzimanja prava prvenstva prolaza drugom vozilu, "čiko iz komisije", svoju subjektivnu procjenu i konstataciju može "okačiti mačku o rep". Kod takvih situacija, instruktor treba da se suprotstavi ispitivaču, pogotovo ako je vidio i siguran je, da je njegov kandidat vodio računa i uvjerio se da sa desne strane ne dolazi vozilo. Naravno, nakon ispita, kandidat ima pravo uputiti žalbu predsjedniku komisije, a instruktor i autoškola trebali bi maksimalno stati iza svog kandidata, ukoliko su uvjereni da je ispitivač bio zlonamjeran te je nepravedno ocjenio kandidata. Uostalom, opisana situacija sama po sebi, sve da je ispitivač u pravu te da je pravilno procjenio kako kandidat nije pogledao ima li vozila sa desne strane, ta greška nikako ne može biti eliminatorna, već nosi 30 negativnih bodova.

Inače, o novom obrascu za ocjenjivanje ispita iz upravljanja MV, već sam u nekom od svojih ranijih postova dao svoje mišljenje, stoga, da se ne ponavljam, nemam šta pozitivno dodati o ovom nestručno sklepanom i proturječnom obrazcu za ocjenjivanje upravljanja
hopi

#562 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by hopi »

48. Ne uključuje pokazivač smjera za vožnju unazad
ne kontam na šta se ovdje misli?
daxon

#563 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by daxon »

Sva četiri.
hopi

#564 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by hopi »

aha vidiš to nisam znao, jel to nešta novo ili je oduvijek tako, ne sjećam se toga kada sam polagao da sam učio
zLatk0

#565 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by zLatk0 »

I prije je bilo da sva 4 moraš upaliti prije nego ćeš stati i krenuti unazad (nakon ručne) - Vrbanja početna
benjamin1992

#566 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by benjamin1992 »

daxon wrote: Ukoliko sa tvoje desne strane nije naišlo vozilo kojemu si oduzeo prednost, dakle, ukoliko nije bilo oduzimanja prava prvenstva prolaza drugom vozilu, "čiko iz komisije", svoju subjektivnu procjenu i konstataciju može "okačiti mačku o rep". Kod takvih situacija, instruktor treba da se suprotstavi ispitivaču, pogotovo ako je vidio i siguran je, da je njegov kandidat vodio računa i uvjerio se da sa desne strane ne dolazi vozilo. Naravno, nakon ispita, kandidat ima pravo uputiti žalbu predsjedniku komisije, a instruktor i autoškola trebali bi maksimalno stati iza svog kandidata, ukoliko su uvjereni da je ispitivač bio zlonamjeran te je nepravedno ocjenio kandidata. Uostalom, opisana situacija sama po sebi, sve da je ispitivač u pravu te da je pravilno procjenio kako kandidat nije pogledao ima li vozila sa desne strane, ta greška nikako ne može biti eliminatorna, već nosi 30 negativnih bodova.

Inače, o novom obrascu za ocjenjivanje ispita iz upravljanja MV, već sam u nekom od svojih ranijih postova dao svoje mišljenje, stoga, da se ne ponavljam, nemam šta pozitivno dodati o ovom nestručno sklepanom i proturječnom obrazcu za ocjenjivanje upravljanja
Nije bila eliminatorna, niko nije dolazio sa desne strane, a i da je jeste, bio sam spreman da ga propustim. Dao mi je negativne bodove, tih 30 kao ste rekli. Odmah tu mi je rekao, citiram: "Moglo se je i malo bolje pogledati, a?". Nisam nista odgovorio, samo sam se skoncetresio da rutu odradim do kraja kako treba. Kad smo se vratili na pocetno mjesto, i kada mi je rekao za tu "gresku", instruktor je stao na moju stranu, i sto se toga tice sve je bilo uredu. Medjutim, recimo situacija da neko ima vec 80 negativnih, i onda mu radi te "procjene" da jos 30, kandidat pada. U svakom slucaju, previse slobode ima komisija, odnosno pravilnik je napisan tako da ga svako moze tumaciti kako zeli. Idiotizam kako god.
iizuka

#567 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by iizuka »

eh ne znam Kod mene je jedan Brat polagao u MaxLine bio je zadovoljan dok drugi brat nije bio zadovoljan ( na kraju je tek iz 5 puta polozio) , ja sam Polagao u Coach i iskreno bilo mi je shit hapends , zakacio me ovaj novi pravilnik i prvi put pao zato sto je auto jadno citavih 1200 kubika a u njemu nas trojica, a sva trojica smo oko 110kg :( znaci nema sanse.... al et rijesio se , ( da vam odma kazem u 3 puta koliko sam izlazio 2x sam nudio po 200km nisu htjeli uzeti)

A sada mi djevojka polaze u autoskoli Sahovic kaze da je super s nekim instruktorom mslm. Nihad da je .... ugl
dobila je gratis 5 dana moru jer se kofa upisala u autoskolu..... al opet kazem sta su uradili od ovih Vozackih bljaaak
1korisnik

#568 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by 1korisnik »

Evo ja sam juce polozio, iz prve, nakon 35 casova. Imao sam problem sa nekim trolejbusom, idem ja, on tamo na stanici, ja usporim, on stoji, nema zmigavca, idem dalje, nema zmigavca, idem jos, nema zmigavca, nema pa nema, pa taman na par metara od njega on kreten krenu i upali zmigavac. Tu sam zijanio neke bodove oko naglog kocenja. Ostalo je proslo bez problema i misljenja sam da se moze poloziti bez neke vece frke i bez stele, stvarno moras neku kardinalnu gresku napraviti pa da padas. Gledam cura neka ispred mene polaze, i treba krenuti pod rucnom, pali ona lijevi zmigavac i cekam ja, i cekam i cekam i cekam ona ne polazi. Nakon jedno minut krenu ona i ugasi joj se auto. Krene ona opet i dodje do stop znaka i nije se zaustavila. Normalno, pala, idi dijete nauci vozit.

Uglavnom, sve pohvale za Dedovic Zijada, AS Travel Trans, Ilidza. Covjek je opusten, ljudina, strpljiv i zauzima se za kandidata na polaganju. Tople preporuke svima.
Logovan

#569 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Logovan »

1korisnik wrote:Evo ja sam juce polozio, iz prve, nakon 35 casova. Imao sam problem sa nekim trolejbusom, idem ja, on tamo na stanici, ja usporim, on stoji, nema zmigavca, idem dalje, nema zmigavca, idem jos, nema zmigavca, nema pa nema, pa taman na par metara od njega on kreten krenu i upali zmigavac. Tu sam zijanio neke bodove oko naglog kocenja. Ostalo je proslo bez problema i misljenja sam da se moze poloziti bez neke vece frke i bez stele, stvarno moras neku kardinalnu gresku napraviti pa da padas. Gledam cura neka ispred mene polaze, i treba krenuti pod rucnom, pali ona lijevi zmigavac i cekam ja, i cekam i cekam i cekam ona ne polazi. Nakon jedno minut krenu ona i ugasi joj se auto. Krene ona opet i dodje do stop znaka i nije se zaustavila. Normalno, pala, idi dijete nauci vozit.

Uglavnom, sve pohvale za Dedovic Zijada, AS Travel Trans, Ilidza. Covjek je opusten, ljudina, strpljiv i zauzima se za kandidata na polaganju. Tople preporuke svima.
Ti položio a ona opravdano pala i sad se ti praviš pametan, govoriš u fazonu "idi dijete nauči voziti". Eh što ne mogu ovog pametovanja. Ti se našao nekoga kritikovati a tek položio, plus niko se nije naučen rodio.
Ambrozija

#570 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Ambrozija »

_terminaš_ wrote:
1korisnik wrote:Evo ja sam juce polozio, iz prve, nakon 35 casova. Imao sam problem sa nekim trolejbusom, idem ja, on tamo na stanici, ja usporim, on stoji, nema zmigavca, idem dalje, nema zmigavca, idem jos, nema zmigavca, nema pa nema, pa taman na par metara od njega on kreten krenu i upali zmigavac. Tu sam zijanio neke bodove oko naglog kocenja. Ostalo je proslo bez problema i misljenja sam da se moze poloziti bez neke vece frke i bez stele, stvarno moras neku kardinalnu gresku napraviti pa da padas. Gledam cura neka ispred mene polaze, i treba krenuti pod rucnom, pali ona lijevi zmigavac i cekam ja, i cekam i cekam i cekam ona ne polazi. Nakon jedno minut krenu ona i ugasi joj se auto. Krene ona opet i dodje do stop znaka i nije se zaustavila. Normalno, pala, idi dijete nauci vozit.

Ti položio a ona opravdano pala i sad se ti praviš pametan, govoriš u fazonu "idi dijete nauči voziti". Eh što ne mogu ovog pametovanja. Ti se našao nekoga kritikovati a tek položio, plus niko se nije naučen rodio.

:thumbup:
1korisnik

#571 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by 1korisnik »

A ti se nasao odmah da kenjas hejteru iskompleksirani. Prvo, pojma nemas o meni, ne znas me, ne znas koliko sam prije toga vozio, ne znas nista i ti kao sad nesto osudjujes, jer si ti super tolerantan i liberalan. Po onome sto znas, mogu biti Sumaher, i zamisli kako bi sad ti glupo izgledao da je tako.

Drugo, nisi shvatio poentu. Poenta je u tome da takvih vozaca danas ima jer su na stelu prosli, a nisu naucili voziti. I onda dodju na forum i istraumiraju svakog klinca koji tek polaze sa tim kako bez stele nema uspjeha, pripremite 200KM i takve glupe price.

Prema tome odjebaus miki maus. Drugi put se potrudi da shvatis poentu price prvo.
sema911s

#572 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by sema911s »

1korisnik wrote:A ti se nasao odmah da kenjas hejteru iskompleksirani. Prvo, pojma nemas o meni, ne znas me, ne znas koliko sam prije toga vozio, ne znas nista i ti kao sad nesto osudjujes, jer si ti super tolerantan i liberalan. Po onome sto znas, mogu biti Sumaher, i zamisli kako bi sad ti glupo izgledao da je tako.

Drugo, nisi shvatio poentu. Poenta je u tome da takvih vozaca danas ima jer su na stelu prosli, a nisu naucili voziti. I onda dodju na forum i istraumiraju svakog klinca koji tek polaze sa tim kako bez stele nema uspjeha, pripremite 200KM i takve glupe price.

Prema tome odjebaus miki maus. Drugi put se potrudi da shvatis poentu price prvo.

suti nemoj da ti zovem starog pa da kaze sta i koliko

a to da si vozacina ostavi za nfs,. ti sa svojih koliko 18 i malo vise nisi ni vozaciic,., jos ces ti dugo nosit P na zadnjoj sajbi,. i to sto si vozio auto malo prije polaganja nedaje ti pravo da seres po drugima,.,.

poozzzz
1korisnik

#573 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by 1korisnik »

Imam 30 i stari mi je umro kretenu...
sema911s

#574 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by sema911s »

1korisnik wrote:Imam 30 i stari mi je umro kretenu...
tenkre kako pises puno ti je 14,., koliko imas postenja prema drugima ( ako je istina za starog sory)

samo nauci da i ti postujes druge,. jer to tvoje znanje je u odnosu na druge tolikko malo da nisi svjestan,. jer ako ti mislis da si dobar u necemu uvjek ima neko ko ce ti dokazat suprotnoo
Logovan

#575 Re: Polaganje vozačkog u Sarajevu

Post by Logovan »

1korisnik wrote:A ti se nasao odmah da kenjas hejteru iskompleksirani. Prvo, pojma nemas o meni, ne znas me, ne znas koliko sam prije toga vozio, ne znas nista i ti kao sad nesto osudjujes, jer si ti super tolerantan i liberalan. Po onome sto znas, mogu biti Sumaher, i zamisli kako bi sad ti glupo izgledao da je tako.

Imaš 30 godina a ponašaš se kao da imaš, u najmanju ruku, 18 godina. :-)
Da, ja sam se našao odmah, kao što ti kažeš, da kenjam jer ono što si napisao gore (idi dijete nauči voziti a to neko dijete tek polaže vozački) jeste za kenjanje. :wink:
Ovo što si napisao "pod prvo", ne vidim neku vezu sa onim zbog čega sam te "napao". Ovo "pod drugo" prije će biti da ti nisi shvatio poentu jer ti nemaš pravo nikome da govoriš "idi dijete nauči voziti" dok taj neko polaže vozački. Otkud ti znaš da ta neka cura, koja je bila ispred tebe (koja je napravila 2-3 velike greške), ima štelu? Mani se šuplje priče, tj. ne pametuj bezveze.
Post Reply