Debili nisu prihvatili promjene...

Ahmmed

Post by Ahmmed »

Revolucionar wrote:
sudnjidan wrote:
joker wrote:Eh eto vam sretena pa sa njim dogovarajte ustav.

Pricaju o konsenzusu, a ponasaju se ko Henri Ford kada je odgovorio na zahtjeve da se pravi Ford i u drugim bojama osim crne "mozete kupiti Ford koje god boje hocete, pod uslovom da je crn"...

Gdje su one apologete dogovorenih "promjena", sto se malo ne hrvu sa sretenom?...
Pitanje je pogresno adresirano. Trebalo bi ga postaviti onima koji su obecali da ce "sa ili bez pristanka sretena i sretenovih" napraviti vise od dogovorenih ustavnih promjena, odnosno da ce ukinuti entitete. Eto vam Sretena pa pricajte sa njim o ukidanju RS. Koliko vidim po Sretenovom razmisljanju, Hare osnivach je pogodio kada je rekao da ce i u RS-u vremenom rasti patriotska svijest o nuznosti ukidanja entiteta. Samo sto nije ukinuta RS, hiljade ljudi u Banjoj Luci, kao prije 17 godina u Istocnom Berlinu, traze brisanje granica i podjela, zele jedinstvenu BiH... 8)
Ukidanje RS je neminovno i desut ce se prije ili poslije po svemu sudeci poslije,problem je sto su ljudi u RS-u jos uvjek i nesto u vecoj dozi zasljepljeni nacionalizmom,i sto se jos uvjek tim filuju.Ali problem je upravo u tome sto ce to biti poslije.Ovako ne ide,svima je jasno,sami sebo skacemo u stomak zbog morbidnih razmisljanja nekoliko bolesnih glava.Vrijeme je stati tome u kraj iu ne vrtiti istu plocu,ljudi smo bosanci i hercegovci.Tukli smo se ne ide,vrijeme je da se pocnemo voliti,ako nista da probamo.:) :D :D

Bojim se da je riječ o preko nekoliko glava :D

A to....da je vrijeme da se počnemo voljeti, pa voljeli smo se i prije nego što je "tuča" počela.... :-)

I što bi Kada Hotić iz Srebrenice rekla:
"Ne treba mene niko ni sa kim mirit, ja se ni sa kim nisam ni svađala..."
Revolucionar

Post by Revolucionar »

Reina wrote:
sudnjidan wrote: hiljade ljudi u Banjoj Luci, kao prije 17 godina u Istocnom Berlinu, traze brisanje granica i podjela, zele jedinstvenu BiH... 8)
pa ako se poredimo sa berlinskim zidom onda ima jos da cekamo...
ali bice srusen kad tad... :)
Ama sve dok postoje oni koji hoce da ga grade,samo rusenje nije dovoljno!!! :D
Revolucionar

Post by Revolucionar »

Ahmmed wrote:
Revolucionar wrote:
sudnjidan wrote: Pitanje je pogresno adresirano. Trebalo bi ga postaviti onima koji su obecali da ce "sa ili bez pristanka sretena i sretenovih" napraviti vise od dogovorenih ustavnih promjena, odnosno da ce ukinuti entitete. Eto vam Sretena pa pricajte sa njim o ukidanju RS. Koliko vidim po Sretenovom razmisljanju, Hare osnivach je pogodio kada je rekao da ce i u RS-u vremenom rasti patriotska svijest o nuznosti ukidanja entiteta. Samo sto nije ukinuta RS, hiljade ljudi u Banjoj Luci, kao prije 17 godina u Istocnom Berlinu, traze brisanje granica i podjela, zele jedinstvenu BiH... 8)
Ukidanje RS je neminovno i desut ce se prije ili poslije po svemu sudeci poslije,problem je sto su ljudi u RS-u jos uvjek i nesto u vecoj dozi zasljepljeni nacionalizmom,i sto se jos uvjek tim filuju.Ali problem je upravo u tome sto ce to biti poslije.Ovako ne ide,svima je jasno,sami sebo skacemo u stomak zbog morbidnih razmisljanja nekoliko bolesnih glava.Vrijeme je stati tome u kraj iu ne vrtiti istu plocu,ljudi smo bosanci i hercegovci.Tukli smo se ne ide,vrijeme je da se pocnemo voliti,ako nista da probamo.:) :D :D

A to....da je vrijeme da se počnemo voljeti, pa voljeli smo se i prije nego što je "tuča" počela.... :-)

Jest dobri moj Ahmo,al situacija je jal se voljeti jal se tuci!!! Samo treba buditi ono malo ljudskosti u nama,a ja sam ubjedjen da je svi imamo i da ako nista volimo svoju djecu (ja jos doduse nemam).
Reina

Post by Reina »

Revolucionar wrote:
Reina wrote:
sudnjidan wrote: hiljade ljudi u Banjoj Luci, kao prije 17 godina u Istocnom Berlinu, traze brisanje granica i podjela, zele jedinstvenu BiH... 8)
pa ako se poredimo sa berlinskim zidom onda ima jos da cekamo...

pa je se nadam da ce vrijeme uciniti svoje i da ce vecini doci iz
guzice u glavu... ali puno toga zavisi i od MZ... haskog suda...
tuzbe BiH proti SCG... sve to moze povoljno uticati na promjenu svijesti kod gradjana....i pozitivnom razvoju situacije.... za sve nas...
nadati se... :)
Revolucionar

Post by Revolucionar »

Reina wrote:
Revolucionar wrote:
Reina wrote: pa ako se poredimo sa berlinskim zidom onda ima jos da cekamo...

pa je se nadam da ce vrijeme uciniti svoje i da ce vecini doci iz
guzice u glavu... ali puno toga zavisi i od MZ... haskog suda...
tuzbe BiH proti SCG... sve to moze povoljno uticati na promjenu svijesti kod gradjana....i pozitivnom razvoju situacije.... za sve nas...
nadati se... :)
DA tuzno je to,sto nam neko sa starne mora govoriti,i objasnjavati definiciju covjeka,ljudskosti zivota.Al et valjda tako mora: :D :D
Revolucionar

Post by Revolucionar »

MAda msatram dok ih svi mi ne osudimo u nasim glavama i pokopamo u smece proslosti po kojem necemo roviti,nista nama od lijepe nam i harmonicne Bosnice i Hercegovinice. :D :D
klif

Post by klif »

Revolucionar wrote:Sa sretenom se ne treba hrvati,vec ga prijateljeski zagrliti,i pokazati da treba unistavati iedale koji nam u nasljedje ostavise Ratko i slicni.
Ima li ovaj prijedlog pristalica?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Ahmmed wrote:
Revolucionar wrote:
sudnjidan wrote: Pitanje je pogresno adresirano. Trebalo bi ga postaviti onima koji su obecali da ce "sa ili bez pristanka sretena i sretenovih" napraviti vise od dogovorenih ustavnih promjena, odnosno da ce ukinuti entitete. Eto vam Sretena pa pricajte sa njim o ukidanju RS. Koliko vidim po Sretenovom razmisljanju, Hare osnivach je pogodio kada je rekao da ce i u RS-u vremenom rasti patriotska svijest o nuznosti ukidanja entiteta. Samo sto nije ukinuta RS, hiljade ljudi u Banjoj Luci, kao prije 17 godina u Istocnom Berlinu, traze brisanje granica i podjela, zele jedinstvenu BiH... 8)

Ejvala Kado!

Koja snaga, koji moral, koja velicina ljudske duse! :thumbup:

Samo kad bi oni kojih se to najvise tice, mogli i HTJELI da shvate jednu Kadu Hotic... :oops:
muha_sa

Post by muha_sa »

Prvi sam za ovaj prijedlog----trebamo čutat i ni u ludilu pominjat stotinuhiljada mrtvih---milion protjeranih---300 masovnih grobnica na teritoriji BiH koja je genocidna tvorevina--RS.
--nedo bog pomenut--Keraterm--Manjaću-Heliodrom.........uvrijedit ćemo komšije-nema smisla-
--kako i zbog čega spominjat da su bradate zvijeri sistematski silovali više hiljada žena,djevojaka i (da bog mili sačuva) djevojčica.
--u školi djeca o ovom nesmiju učit jer treba to zaboravit.
--zašto talasat ? nema smisla.
klif

Post by klif »

Moja je nada da ce makar buduce generacije uspjeti prevazici sebe i svoje predake i izgraditi mostove koji ce ih spajati.
muha_sa

Post by muha_sa »

Te mostove mi nikad nismo ni rušili a i sad ih --pored svih nepravdi i zločina koji su nam učinjeni---gradimo.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

U BIH sve se svodi na jedan nepremostivi problem.

Svi se slazu da zlocince treba uhapsiti i kazniti.....samo neki se ne slazu da se rezultati tih zlocina poniste.
Revolucionar

Post by Revolucionar »

muha_sa wrote:Prvi sam za ovaj prijedlog----trebamo čutat i ni u ludilu pominjat stotinuhiljada mrtvih---milion protjeranih---300 masovnih grobnica na teritoriji BiH koja je genocidna tvorevina--RS.
--nedo bog pomenut--Keraterm--Manjaću-Heliodrom.........uvrijedit ćemo komšije-nema smisla-
--kako i zbog čega spominjat da su bradate zvijeri sistematski silovali više hiljada žena,djevojaka i (da bog mili sačuva) djevojčica.
Treba spominjati muho,treba pricati,na sva zvona,ali ne tako da bi budili zelju za osvetom,Vec da bi pokazali ludilo,morbidne umove.Da se nebi opet nedaj Boze zarazili.Jer u suprotnom et nam opet iste epizode.A ako se neko nadje uvrijedjenim onda ga treba lijeciti.!!!
Revolucionar

Post by Revolucionar »

zavrzlama wrote:U BIH sve se svodi na jedan nepremostivi problem.

Svi se slazu da zlocince treba uhapsiti i kazniti.....samo neki se ne slazu da se rezultati tih zlocina poniste.
Treba unistavati uzroke tih zlocina!!!
muha_sa

Post by muha_sa »

Revolucionar wrote:
muha_sa wrote:Prvi sam za ovaj prijedlog----trebamo čutat i ni u ludilu pominjat stotinuhiljada mrtvih---milion protjeranih---300 masovnih grobnica na teritoriji BiH koja je genocidna tvorevina--RS.
Treba spominjati muho,treba pricati,na sva zvona,ali ne tako da bi budili zelju za osvetom,Vec da bi pokazali ludilo,morbidne umove.Da se nebi opet nedaj Boze zarazili.Jer u suprotnom et nam opet iste epizode.A ako se neko nadje uvrijedjenim onda ga treba lijeciti.!!!
Žao mi je al zaraza nije uništena---dijagnoza postavljena a lijeka ni na vidiku.
Kako inaće objasnit njihov ponos i diku kad nose transparente sa natpisima-NOŽ-ŽICA----teško mi i citirat njihov ponos
Sarajevska je sramota što su učinili Cacini na Kazanima a ja bih sinu svom obje ruke prebio kad bi on nosio transparent na kojem piše nešto uvredljivo.
Oni se ponose genocidnom tvorevinom a sva je od masovnih grobnica
Revolucionar

Post by Revolucionar »

muha_sa wrote:
Revolucionar wrote:
Žao mi je al zaraza nije uništena---dijagnoza postavljena a lijeka ni na vidiku.
Kako inaće objasnit njihov ponos i diku kad nose transparente sa natpisima-NOŽ-ŽICA----teško mi i citirat njihov ponos
Sarajevska je sramota što su učinili Cacini na Kazanima a ja bih sinu svom obje ruke prebio kad bi on nosio transparent na kojem piše nešto uvredljivo.
Oni se ponose genocidnom tvorevinom a sva je od masovnih grobnica
Sve znam.BAs zato i treba graditi mostove,koliko god se cinilo nemoguce,jer to je jedini izlaz i jedni pravi put
sve ostalo je odlaganje istog.
Revolucionar

Post by Revolucionar »

Pitanje je kako?Eh tesko,ali znajuci da je samo tako moguce imati normalan zivot.Kako se narodski veli" sto se mora nije tesko".
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Revolucionar wrote:Pitanje je kako?Eh tesko,ali znajuci da je samo tako moguce imati normalan zivot.Kako se narodski veli" sto se mora nije tesko".

Pravi primjer je distrikt Brcko,koji treba preslikati na vise gradova u oba entiteta .
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

klif wrote:Moja je nada da ce makar buduce generacije uspjeti prevazici sebe i svoje predake i izgraditi mostove koji ce ih spajati.
Da bi izgradio most moraš imati čvrst oslonac na drugoj obali.
Revolucionar

Post by Revolucionar »

seljak_cojek wrote:
klif wrote:Moja je nada da ce makar buduce generacije uspjeti prevazici sebe i svoje predake i izgraditi mostove koji ce ih spajati.
Da bi izgradio most moraš imati čvrst oslonac na drugoj obali.
Svakako,onda treba graditi cvrst oslonac prvo!!! Nema druge ili svi upadamo u ambis:!!!Jer bez mosta se ne moze vise puta smo se uvjerili!
pisko

Post by pisko »

Naravno da se sve može.
Sa Srbima može da bude kao prije, ali samo kad u svojim glavama rsčistimo jedno – svi su Srbi isti !
Ono malo odstupanja je zavaravanje.
Ja neću rizikovati da svom dijetu govorim kako i među njima ima dobrih ljudi, pa da ga taj dobri sutra zakolje.
BiH kao država ima i nema veze sa ovom pričom, to neka svako ponaosob rastabiri sam sa sobom.
A s ovim Sretenom ili kako ono bijaše – ''Tiha noć'', ili tako nešto, ranije je konstovan umni poremećaj, tako da ga je bolje elegantno sikterisat.
klif

Post by klif »

jeza u ledja wrote:
CPETEH_2 wrote:Присјетимо се и да независност БиХ није ''усвојена'' у парламенту по законом дефинисаним правилима и да је читав процес ишао без воље и дозволе једног конститутивног народа.
Nije tacno.
Zakon nije definisao politicke stranke kao iskljucive predstavnike odredjenog naroda. Drugim rijecima zakon nije bio dovoljno definisan. U tome je zackoljica. Procitaj ponovo stivo, ako nadjes sta zanimljivo javi nam.
Uostalom zar stvarno mislis da bi EU protivzakonito priznala BiH?
Smatram da se ovdje nalazi glavnina nesporazuma u BiH.

Podjemo li od pretpostavke da su politicki predstavnici Hrvata i Bosnjaka 92. djelovali na osnovu zakona, postoji latinska izreka koja kaze "nije moralno sve sto je po pravu dozvoljeno".

Da je vodjenje pregovora o drzavnom ustrojstvu BiH trajalo od 92. pa sve do danas, mislim da bismo imali manje problema.

Primjena sile ili otpocinjanje rata s bilo koje strane ne smije biti nacin rjesavanja politickih problema.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

http://www.sarajevo-x.com

BiH deset godina nakon Daytona - na putu prema Briselu

Image

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić za vrijeme boravka u Sjedinjenim Američkim Državama obratio se i studentima i profesorima prestižnog Univerziteta Georges Washington u Washingtonu.

-Imajući u vidu da je jučer i prekjučer širom svijeta obilježen Dan pobjede nad fašizmom, želim vam čestitati ovaj veliki praznik. Ogroman je značaj i uloga koji su Sjedinjene Američke Države imale u pobjedi nad fašizmom. I kada smo svi vjerovali da je fašizam trajno pobijeđen, zlo se ponovilo, rekao je predsjedavajući Tihić na početku obraćanja.

Stravični zločini u najgorem obliku ponavljali su se u Bosni i Hercegovini u periodu 1992.-1995., negdje čak i gori nego u Drugom svjetskom ratu. Ponovio se fašizam! Kako drukčije, nego fašizmom, nazvati do sada pronađenih oko 500 masovnih i oko 2.500 zajedničkih grobnica u BiH?! Kako, ako ne fašizmom, nazvati stotine logora i preko hiljadu porušenih vjerskih objekata? Zar nije fašizam etničko čišćenje teritorija i protjerivanje preko milion stanovnika iz njihovih domova i stotine hiljada porušenih, popaljenih i opustošenih kuća?!

Uz zahvalnost SAD-u koje su imale odlučujuću ulogu u zaustavljanju rata i stradanja u BiH i pomoći obnovi i uspostavi demokratskog i civilnog društva BiH Tihić je naglasio da su SAD i najveći pojedinačni donator sa više od jedne milijarde USD.

- Danas, deset godina poslije, Bosna i Hercegovina je neupitna kao država i više nema ozbiljnih političkih snaga, u i izvan nje, koje mogu dovesti u pitanje njen teritorijalni integritet i suverenitet. Ostvaren je znatan napredak u povratku prognanih i raseljenih. Gotovo u potpunosti je vraćena oduzeta imovina, istina, često uništena i devastirana, rekao je, između ostalog predsjedavajući Predsjedništva BiH i nastavio:

- Povratkom se ponovno uspostavlja multietnička struktura zemlje, što ujedno jača i državu Bosnu i Hercegovinu.
…….. Osigurana je makroekonomska stabilnost, sa inflacijom kao u Evropskoj uniji. Imamo najjaču valutu u regionu. U odnosu na poslijeratni period, GDP je utrostručen. Devizne rezerve povećane su 15 puta i prošle godine iznosile su 2,2 milijardi EURA. Redovno otplaćujemo vanjski dug koji iznosi 2,1 milijardu EURA (oko 20% GDP). Konsolidiran je bankarski sistem. Industrijska proizvodnja i inozemna ulaganja u stalnom su porastu, a bilježi se kontinuiran rast javnih prihoda.

-Bosna i Hercegovina je na putu prema evroatlanskim integracijama. Početak pregovora sa Evropskom unijom za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja najznačajniji politički događaj u našoj zemlji nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma prije deset godina i označava definitivni prelazak Bosne i Hercegovine iz dejtonske u briselsku fazu, naglasio je Tihić.

-Bosna i Hercegovina ima realne šanse da se priključi grupi država koje će 2008. godine postati punopravne članice NATO. Prilkjučenje Evropskoj uniji i NATO je glavni prioritet naše vanjske politike. To je, ujedno, i najbolji način za uspostavu trajnog mira i stabilnosti ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijelom regionu jugoistočne Evrope.

- Hapšenje i izručenje Karadžića i Mladića Haškom tribunalu konačno bi zatvorilo ratnu stranicu naše povijesti. To bi omogućilo stotinama hiljada njihovih direktnih i indirektnih žrtava da konačno nađu svoj mir i posvete se normalnom životu. Njihovo hapšenje bi sigurno oslobodilo i novu količinu pozitivne energije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i regionu uopće, naglasio je Tihić.

Odnos prema ratnom zločinu i zločincima je najvažnije pitanje ne samo u Bosni i Hercegovini, već i kompletnom regionu. Nije dovoljno uhapsiti samo Karadžića, Mladića i druge optužene koje traži Haški tribunal! Neophodno je da lokalno pravosuđe procesuira nekoliko stotina (možda i hiljada!) drugih zločinaca- rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Govoreći o procesu ispunjavanja uvjeta na putu prema Evropskoj uniji i NATO, Tihić je rekao da bi mogao ići i brže, navodeći da je problem i u postojećem ustavnom ustrojstvu zemlje.

-Bosna i Hercegovina danas ima nefunkcionalan i skup politički sistem, slabu državu i jake entitete. Započeli smo i proces ustavnih reformi. Postignut je politički sporazum šest najvećih političkih stranaka o modalitetima prve faze ustavnih reformi. Sporazum je podržala većina građana Bosne i Hercegovine i ubjedljiva većina članova našeg parlamenta. Nažalost, nismo uspjeli postići neophodne dvije trećine glasova potrebne za promjenu Ustava, rekao je Tihić naglašavajući da će reforme Ustava biti obaveza u narednom periodu, jer je to dobro za budućnost BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH govorio je i o odnosima sa našim susjedima i situaciji u regiji jugoistočne Evrope naglašavajući da je "Bosna i Hercegovina u potpunosti razumjela poruku Brisela da je upravo regionalna suradnja ključ za institucionalizaciju odnosa zemalja našeg regiona sa Evropskom unijom"

Tihić je u ovom dijelu obraćanja ipak istakao i dva otvorena pitanja u našem regionu: predstojeći referendum u Crnoj Gori i pitanje rješavanja statusa Kosova.

"Što se tiče referenduma u Crnoj Gori, uvjeren sam da će obje strane do kraja ispoštovati utvrđena pravila od strane EU, te da neće biti većih problema, kakav god bio rezultat referenduma. Pitanje Kosova je mnogo kompleksnije i zato njegovom rješavanju treba pristupiti mnogo opreznije. Bosna i Hercegovina je mišljenja da ga treba rješavati kompromisom kroz dijalog Beograda i Prištine", rekao je Tihić i energično odbacio "bilo kakav pokušaj dovođenja u vezu statusa Kosova sa Bosnom i Hercegovinom"!

-Svaki takav pokušaj bi direktno ugrozio mir i stabilnost cijelog regiona i imao bi nesagledive negativne posljedice, rekao je Tihić.

Prisutnima na predavanju na Univerzitetu Georges Washington Tihić se u nastvaku izlaganja i "kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bošnjačkog naroda, tj. kao bosanski musliman"

-U današnjem svijetu, sve češće čujemo one koji govore o sukobu civilizacija i nemogućnosti suživota različitih religija. U tom kontekstu najviše se spominju muslimani, pogotovu nakon terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine, usko vezujući islam kao religiju za terorizam. Na primjeru Bosne i Hercegovine i bosanskih muslimana, takve teorije padaju u vodu jer su neutemeljene. Bošnjaci, odnosno bosanski muslimani, su autohtoni evropski narod koji islam prakticira najmanje već 600 godina. Naš narod je više puta bio žrtva masovnih zločina, genocida i progona, posebno tokom dva svjetska rata i regionalnih sukoba. Posljednje u nizu takvih stradanja bosanskih muslimana bilo je u periodu 1992.-1995., kada je ubijeno oko 10% muslimanske populacije, odnosno oko 70% ubijenih tokom ovog rata. Iako smo najviše stradali, mi nikada nismo posegli za odmazdom, pogotovu ne za terorizmom kao metodom borbe, rekao je Tihić. Terorizam je nemoralan i kontraproduktivan. Nemoralan jer stradaju nevini, kontraproduktivan zato što rješava, već usložnjava probleme.
Poput ratnih zločinaca i kriminalaca, teroristi nemaju niti vjeru, ni naciju. Oni su uvijek samo teroristi i zločinci.

-Mi smo, hvala Bogu, u proteklom ratu odbranili našu zemlju i narod, sačuvali kako vjersku i kulturnu tradiciju, tako i svoju evropsku autohtonost. Bez obzira na stradanja, mi smo opstali, zahvaljujući i našim susjedima Srbima - pravoslavcima i Hrvatima - katolicima. Svoju vjeru islam - i kulturu prilagodili smo okruženju i prilikama u kojima živimo, tako da nas se u svijetu prepoznaje kao bosanske ili evropske muslimane. Zajedno sa drugim bh. narodima i građanima gradimo našu zajedničku domovinu u kojoj će svi biti ravnopravni i slobodni, bez obzira na vjersku, etničku ili drugu pripadnost, riječi su Tihića, koji je i na kraju izlaganja ponovio nemale zasluge SAD-a u zaustavljanju rata u BiH i njenoj obnovi.

FENA
11/05/2006 18:21

http://www.nezavisne.com/dnevne/stav/st05122006-01.php

Datum: 11.05.2006

Piše: Rubina Čengić

Konstitutivna igra brojeva

Hrvatski član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović, tvrdeći da su Hrvati u BiH ugroženi, kaže da je u Livnu, koji bi valjda trebalo da bude hrvatski grad, od šest tužilaca samo jedan Hrvat, a od sedam sudaca opet samo jedan Hrvat. Kaže i to da u Zavodu za zapošljavanje FBiH radi 40 Bošnjaka, pet Srba i dva Hrvata, a u šumskom sektoru u srednjoj Bosni radi 950 Bošnjaka i 135 Hrvata. U pravu je Jović, on ne laže, ali očito odlučan da u Predsjedništvu BiH zastupa samo interese jednog naroda zaboravi da kaže nešto što su prije nekoliko dana rekli ombudsmeni FBiH, nakon što su se tokom deset godina sreli sa više od milion obespravljenih ljudi u FBiH. Oni kažu da je samo u Zenici tokom nekoliko prethodnih godina prodato 4.386 stanova, 547 privatnih kuća i napravljene 863 zamjene nekretnina. I dok nas vlasti ubjeđuju da je tokom rata oduzeta imovina vraćena u stopostotnom procentu, ombudsmeni imaju dokaze da u nekim opštinama u FBiH živi tek 40 odsto prijeratnog stanovništva; u opštini Banovići je prodato više od 90 odsto vraćene imovine, a u Gračanici živi tek sedam odsto povratnika, dok u administracijama opština najveći broj zaposlenih pripada većinskom stanovništvu na tom području.

Tako na primjer u sarajevskoj opštini Novi grad od 211 zaposlenih 185 su Bošnjaci, devet Hrvati i šest Srbi, u MUP-u Kantona Livno od 478 zaposlenih 391 je Hrvat, 60 Srba i 27 Bošnjaka. Isto je i u drugim javnim institucijama: u 15 od 29 upravnih odbora fakulteta, škola i institucija iz oblasti obrazovanja u Kantonu Sarajevo članovi su isključivo Bošnjaci. U UO Kliničkog centra "Koševo" u Sarajevu od njih 13 čak 10 su Bošnjaci (pojedinci se zbog unosnog članstva u UO deklarišu da pripadaju nekom drugom narodu, poput dr Mirsada Alića za kojeg kolege kažu kako tvrdi da je Hrvat). Istovremeno u poslovnici "Elektroprivrede" u Livnu rade 72 Hrvata i sedam Bošnjaka. I tako dalje i tako dalje...

Sve ovo govori da je BiH trajno podijeljena zemlja, ali to još niko nije glasno rekao. Oni koji žele da potvrde podjelu traže popis, a oni koji ne žele da je priznaju to odlučno odbijaju i tako vode mrtvu trku. U međuvremenu, građani žive uljuljkani u ubjeđenju da su podijeljenja sela ili ulice i kafići stvarnost nekog drugog i dalekog, a da je naša stvarnost nešto sasvim drugo, dok vlasti već osnovcima u školama serviraju samo jednu vjeronauku, onu većinsku, razdvajajući ih tako već od prvog dana škole i života nezaštićenog porodičnim ambijentom!

Ima neki vic u kojem se Srbin, Hrvat i Bošnjak svađaju šta je čije, dok jedan od njih ne ubije svog brata i kaže otprilike: "Tamo gdje je mrtvo tijelo jednog od naših, tamo je naša zemlja". Da nije tužno, bilo bi smiješno, jer pokazuje kako i u ime čega naši vlastodršci dijele zemlju i vode narod. Ombudsmeni su svojim podacima samo još jednom potvrdili da ovdje niko ne brine kako nahraniti gladne, kako zaposliti nezaposlene, kako zbrinuti beskućnike ili izliječiti bolesne. Svi brinu samo kako zaokružiti svoje!
Sta ovo Tihic izjavi u USA, da se vecina gradjana vratila u svoja prijeratna mjesta boravka :x ???
novel

Post by novel »

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ponizio je građane BiH šaljući poruku prilikom posjete Americi - da građani ne trebaju pitati šta će država dati njima, nego da trebaju davati državi. Više je nego licemjerno da Sulejman Tihić iz svoje salonske kabinetske pozicije sa platom od više hiljada maraka poziva osiromašene građane, koji su dali sve što su imali za opstanak Bosne - da daju još, jer je Sulejman Tihić personifikacija vlasti koja je brutalno otela od građana sve što su imali. Upravo su političari kao Sulejman Tihić odgovorni što su svojim bahatim ponašanjem, nebrigom i privatizacijskom pljačkom doveli građane na rub egzistencije. Gospodin Tihić bi se umjesto sramnih poruka građanima morao zapitati koliko državna vlast duguje građanima penzija, invalidnina, plata, radnih mjesta i na kraju istine o ratnim profiterima i tajkunima, dok su borci gladni branili BiH od agresije. Sulejman Tihić bi trebao znati da se država mora odužiti građanima koji su sebe davali u četiri godine agresije i deset dejtonskih godina - trpeći političare koji su se obogatili zloupotrebljavajući tragediju sopstvenog naroda, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.
:-D
senada

Post by senada »

novel wrote:
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ponizio je građane BiH šaljući poruku prilikom posjete Americi - da građani ne trebaju pitati šta će država dati njima, nego da trebaju davati državi. Više je nego licemjerno da Sulejman Tihić iz svoje salonske kabinetske pozicije sa platom od više hiljada maraka poziva osiromašene građane, koji su dali sve što su imali za opstanak Bosne - da daju još, jer je Sulejman Tihić personifikacija vlasti koja je brutalno otela od građana sve što su imali. Upravo su političari kao Sulejman Tihić odgovorni što su svojim bahatim ponašanjem, nebrigom i privatizacijskom pljačkom doveli građane na rub egzistencije. Gospodin Tihić bi se umjesto sramnih poruka građanima morao zapitati koliko državna vlast duguje građanima penzija, invalidnina, plata, radnih mjesta i na kraju istine o ratnim profiterima i tajkunima, dok su borci gladni branili BiH od agresije. Sulejman Tihić bi trebao znati da se država mora odužiti građanima koji su sebe davali u četiri godine agresije i deset dejtonskih godina - trpeći političare koji su se obogatili zloupotrebljavajući tragediju sopstvenog naroda, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.
:-D
.....novel, gospodin tihic nije sda, kao sto gospodin mirnes jeste cio boss, ili zlatko.l. jeste sdp.... sda je vrlo jaka nacionalisticka profitabilna inrernacionalna kompanija, u kojoj su tihici minorne licnosti instalirane od strane baze na marginu 'desavanja' drzavnickih poteza...
ista stvar je i sa bossom, odnosno sa mirnesom... :-D
Post Reply