Cernobil-20 godina poslije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#551 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Domaci izdajnik »

_BataZiv_0809 wrote:Ko te pita kad je mobilizacija. Sirotinja u ratu daje sinove, bogati volove. Tako je u svakom sistemu odvajkada, kako god se ideoloski krstio.
U ratu država daje topove, bogati volove, a sirotinja sinove. Bogat izdvoji najgoru ragu, a sirota majka sina jedinca.

Dimitrije Tucović

Serija je realna i surova do bola, mada ima malo zapadnog jedenja govana i podcjenjivanja sovjeta.
alibaba_i_30_godina

#552 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by alibaba_i_30_godina »

Altsa wrote:Ignatenko bila u poodmakloj trudnoci kada je dosla u bolnicu. Medutim s obzirom da je bila mrsava na to nisu obratili paznju. Takoder je bila sa muzem po cijeli dan. S obzirom da su imali mogucnost da budu od 9h-21h po cijeli dan je provodila sa njim. njoj su i nekog razloga to dopustali dok drugima ne. Ono sto nisu htjele da rade bolnicarke zbog radijace ona je radila. Kuhala je ruckove i donosila ozracenim koji su bili u grupi sa njenim muzem dok su mogli da jedu. Kasnije je rodila sina u knjizi se ne navodi s kim je imala dijete. mali je bio non-stop bolestan kao i ona. Medutim ljubav koju je ona osjecala prema svom suprugu je bilo tesko prikazati u seriji, a ljubav je bila nevjerojatna.
Da, nisu mogli sve baš detaljno prikazati ali dosta stvari jesu. Čak su našli glumicu koja liči Ljudmili. U stvarnosti je ona rodila 2 mjeseca nakon smrti muža i to je dijete umrlo nedugo nakon poroda, otkazala jetra i još neki problemi. Curica je bila u pitanju. Rečeno joj je kao da je u suštini beba nju spasila i da je ''pokupila'' svu radijaciju na sebe. Ima knjiga koju je napisala neka ukrajinska novinarka za koju je dobila Nobelovu nagradu, volio bih je pročitati sada.

Image
Altsa

#553 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Altsa »

alibaba_i_30_godina wrote:
Altsa wrote:Ignatenko bila u poodmakloj trudnoci kada je dosla u bolnicu. Medutim s obzirom da je bila mrsava na to nisu obratili paznju. Takoder je bila sa muzem po cijeli dan. S obzirom da su imali mogucnost da budu od 9h-21h po cijeli dan je provodila sa njim. njoj su i nekog razloga to dopustali dok drugima ne. Ono sto nisu htjele da rade bolnicarke zbog radijace ona je radila. Kuhala je ruckove i donosila ozracenim koji su bili u grupi sa njenim muzem dok su mogli da jedu. Kasnije je rodila sina u knjizi se ne navodi s kim je imala dijete. mali je bio non-stop bolestan kao i ona. Medutim ljubav koju je ona osjecala prema svom suprugu je bilo tesko prikazati u seriji, a ljubav je bila nevjerojatna.
Da, nisu mogli sve baš detaljno prikazati ali dosta stvari jesu. Čak su našli glumicu koja liči Ljudmili. U stvarnosti je ona rodila 2 mjeseca nakon smrti muža i to je dijete umrlo nedugo nakon poroda, otkazala jetra i još neki problemi. Curica je bila u pitanju. Rečeno joj je kao da je u suštini beba nju spasila i da je ''pokupila'' svu radijaciju na sebe. Ima knjiga koju je napisala neka ukrajinska novinarka za koju je dobila Nobelovu nagradu, volio bih je pročitati sada.

Image
Ima se knjiga uzeti u Laguninoj knjizari.
alibaba_i_30_godina

#554 Re: Cernobil-20 godina poslije

Altsa wrote:
Ima se knjiga uzeti u Laguninoj knjizari.
Da, evo vidim 16.50 KM. Danas ću otići da kupim, ako stignem. Hvala.
Naslovnica

#555 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Naslovnica »

Bakir1 wrote:
Dobar prilog.
:thumbup:
zomri

#556 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by zomri »

zomri wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:Malo mi je samo bezveze što su izmislili onaj lik Komyuchuk ili kako se već preziva ona fizičarka iz Minska.
nego su trebali napraviti casting za još 100+ glumaca da bi predstavljali stvarnih 100tinjak naučnika koji su učestvovali u ovome?
Naravno da ne, pretjeruješ sa tim 100+ glumaca. Sasvim bi dovoljno bilo da su angažovali još par statista koji bi tu samo sjedili i eventualno rekli 2-3 rečenice, a da je glavni fokus na sadašnjim karakterima, kao i do sada. Ova priča sa Komyuchuk je nekako previše na silu samo eto da bi bila neka žena u seriji, isto kao što rade za ove novije serije i formate kada ubacuju neke od pripadnika LGBT populacije i ostale.

Razumijem da se ne može u potpunosti sve predstaviti onako kako je bilo, ali pokušaj makar što vjerodostojnije. Ovako sam stekao dojam da je stvarno bio neko poput ove jake žene, što nije tačno. O nekim događajima ranije nisam bio upoznat, kao većina ovdje. Uprkos svemu, serija je jako dobra i interesantna.

Tražio sam Ignatenko porodicu i vidim da je to sve prikazano tako kako je zaista i bilo. Koliko je samo još takvih sličnih priča.
ma niđe veze, da je neka agenda tog tipa ubacili bi kakvog crnca, lgbt i slično. žene su u rusiji bile dosta prominentne u nekim djelatnostima, nauka je jedna od njih pa ne vidim problem što je lik žensko. ovo je samo narativni alat gdje se radi lakšeg storytellinga kreira neki lik jer bi inače bilo neizvodivo.
Naslovnica

#557 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Naslovnica »

Ovo je Pripyat & Duga radar tour.
alibaba_i_30_godina

#558 Re: Cernobil-20 godina poslije

zomri wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:Malo mi je samo bezveze što su izmislili onaj lik Komyuchuk ili kako se već preziva ona fizičarka iz Minska.
Naravno da ne, pretjeruješ sa tim 100+ glumaca. Sasvim bi dovoljno bilo da su angažovali još par statista koji bi tu samo sjedili i eventualno rekli 2-3 rečenice, a da je glavni fokus na sadašnjim karakterima, kao i do sada. Ova priča sa Komyuchuk je nekako previše na silu samo eto da bi bila neka žena u seriji, isto kao što rade za ove novije serije i formate kada ubacuju neke od pripadnika LGBT populacije i ostale.

Razumijem da se ne može u potpunosti sve predstaviti onako kako je bilo, ali pokušaj makar što vjerodostojnije. Ovako sam stekao dojam da je stvarno bio neko poput ove jake žene, što nije tačno. O nekim događajima ranije nisam bio upoznat, kao većina ovdje. Uprkos svemu, serija je jako dobra i interesantna.

Tražio sam Ignatenko porodicu i vidim da je to sve prikazano tako kako je zaista i bilo. Koliko je samo još takvih sličnih priča.
ma niđe veze, da je neka agenda tog tipa ubacili bi kakvog crnca, lgbt i slično. žene su u rusiji bile dosta prominentne u nekim djelatnostima, nauka je jedna od njih pa ne vidim problem što je lik žensko. ovo je samo narativni alat gdje se radi lakšeg storytellinga kreira neki lik jer bi inače bilo neizvodivo.
Nije meni problem što je lik žensko, dapače. Problem mi je što je tako važan lik u seriji potpuno izmišljen, nevažno sada što je u pitanju žena. To sam napisao i u prvobitnom postu, a isto bih mislio i da je u pitanju muškarac. Njih troje su centralni likovi serije, po meni bi bilo sasvim logično da su i stvarni. Za druge sporedne likove manje-više i nije toliko bitno.

Ovako dobijamo određenu dozu iskrivljenja stvarnih historijskih činjenica.

I da, žene jesu bile prominentne i istaknute u nauci u to vrijeme SSSR-a, ali zar nisu mogli pronaći jednu ženu ili par njih koje su zaista imale svoj doprinos u svemu ovome i na taj način im odati određeno poštovanje, nego izmisliti jednu koja nema veze ni sa čim. Ako ovaj lik trenutno predstavlja više žena, i to opet na neki način po meni umanjuje njihov značaj i ulogu jer ih je bilo više, a u seriji tek jedna. Čak i dijelom izmišljena priča za Ignatenko gdje se u seriji porodila tek u decembru nekad, a u stvarnom životu malo posle smrti muža nije toliki problem koliko ovo iznad.
zomri

#559 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by zomri »

As you may expect from a miniseries set in the Soviet Union during the 1980s, there isn't much diversity or female representation in HBO's Chernobyl. But one of the few women in power is Emily Watson's Chernobyl character Ulana Khomyuk. Ulana is a nuclear physicist who investigates what led to the real-life explosion at the Chernobyl nuclear power station in Pripyat, Ukraine. But while Watson's costars Jared Harris and Stellan Skarsgård depict people from history, Ulana never existed. Yet, Chernobyl creator Craig Mazin explained to Variety's TV Take podcast how the character of Ulana still represents a very real part of the scientific landscape in the Soviet Union at the time.

With the Chernobyl accident occurring in 1986, there's actually a fair amount of documentation about the human-created catastrophe. And Chernobyl writer Mazin told Variety how much research he did for the series. But while he noted how the show is "accurate to how dude-heavy Chernobyl was" due to many women not being in positions of political power, he created Ulana to reflect the real-life women who were prominent in medical and science fields in the Soviet Union.

"Very few women were ever in the kind of overall ruling political body of the Soviet Union," Mazin told TV Take. "But one area where the Soviets were actually more progressive than we were was in the area of science and medicine, particularly medicine. The Soviet Union had quite a large percentage of female doctors."
ferratilis

#560 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by ferratilis »

alibaba_i_30_godina

#561 Re: Cernobil-20 godina poslije

zomri wrote:
With the Chernobyl accident occurring in 1986, there's actually a fair amount of documentation about the human-created catastrophe. And Chernobyl writer Mazin told Variety how much research he did for the series. But while he noted how the show is "accurate to how dude-heavy Chernobyl was" due to many women not being in positions of political power, he created Ulana to reflect the real-life women who were prominent in medical and science fields in the Soviet Union.

"Very few women were ever in the kind of overall ruling political body of the Soviet Union,.."
Pročitao sam nekada ranije ovu izjavu i o ovome ti u suštini i pričam. Dakle, nisu bile zastupljene u politici i zašto to pokušavati na silu prikazati i ubacivati. Čisto radi priče? To je već iskrivljenje historijskih činjenica, kako gore navedoh. Sasvim sigurno da je bilo žena koje su pomagale Šerbini i Legasovu i moguće više i znale o nekim pojedinostima, pa tako ih i prikaži onda, a ne da sjede za stolom za kojim sjedi Gorbačev. Uspješne žene su se mogle pokazati i na drugi način, onako kako se situacija zaista i odigrala i sve što su uradile nakon katastrofe, od doktorica, do naučnica.

Znam da je serija u pitanju, ali svejedno.

U preview za petu epizodu se vidi također da ovaj lik ima važnu ulogu.

Svejedno, ovo sve opet ne umanjuje činjenjicu da je u pitanju jedna od najboljih mini serija u posljednje vrijeme.
kanga

#562 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by kanga »

Image
Izbačeno je samo par detalja. Ona je živjela u krugu bolnice i visila u bolnici kod muža. Kad je on umro nije bila pokraj njega, otišla je na sahranu njegovom kolegi. Meni je jeziv i dio o cipelama. Ja sam napravila pauzu sa čitanjem dok ne završi serija.
Jeziva priča i jeziva knjiga.
alibaba_i_30_godina

#563 Re: Cernobil-20 godina poslije

kanga wrote: Izbačeno je samo par detalja. Ona je živjela u krugu bolnice i visila u bolnici kod muža. Kad je on umro nije bila pokraj njega, otišla je na sahranu njegovom kolegi. Meni je jeziv i dio o cipelama. Ja sam napravila pauzu sa čitanjem dok ne završi serija.
Dio o cipelama?

Dakle, interesantna knjiga i za preporučiti?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#564 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by _BataZiv_0809 »

Je li pricamo o Cernobilskoj molitvi
kanga

#565 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by kanga »

kanga wrote: Izbačeno je samo par detalja. Ona je živjela u krugu bolnice i visila u bolnici kod muža. Kad je on umro nije bila pokraj njega, otišla je na sahranu njegovom kolegi. Meni je jeziv i dio o cipelama. Ja sam napravila pauzu sa čitanjem dok ne završi serija.
Dio o cipelama?

Dakle, interesantna knjiga i za preporučiti?
Kad su ga trebali sahraniti, ona je donijela odijelo i cipele da mu obuku, a pošto je on bio sav napuhan, odijelo su razrezali i navukli na njega, a cipele mu nisu mogli obuti jer su mu stopala bila ogromna. Nakon sahrane ona stalno njega sanja bosog i to je mori pa su joi predložili da ode u crkvu, nađe nekog koga taj dan sahranjuju i da u kovčeg ubaci cipele i poruku za koga su.
I u seriji u sceni kad je sahrana ona drži cipele u rukama. Obrati malo pažnju. Sve žene drže cvijeće u rukama, a Ljudmila cipele.

Ono što sam pročitala je ok, na mene je baš ostavilo utisak.
kanga

#566 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by kanga »

_BataZiv_0809 wrote:Je li pricamo o Cernobilskoj molitvi
Da. Jesi li čitao?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#568 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by bitanga_sa_otesa »

Image
Bakir1

#569 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Bakir1 »

Nisu napisali koji je ono bio kamion sto je dovukao njemackog robota. Ne lici mi na rusa.
tandmand

#570 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by tandmand »

Bakir1 wrote:Nisu napisali koji je ono bio kamion sto je dovukao njemackog robota. Ne lici mi na rusa.
Nekako mi je ličilo na Kraz ... trebalo bi vratiti snimak epizode.

Serija je snimana u NE Ignalina - Litvanija, pa vjerovatno neki od kamiona koji su još u upotrebi. Inače DDR je kao bratska država, za potrebe Černobila poslala veliki broj vozila - sad pitanje je čije proizvodnje.

Ignalina (RBMK-1500) je zatvorena 2009. godine što je Litvaniju energetski teško pogodilo, jer je ta NE zadovoljavala 70% potreba države.

Image

Edit: Ipak je DEUTZ.

Image
Last edited by tandmand on 31/05/2019 22:21, edited 1 time in total.
Bakir1

#571 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Bakir1 »

Image
bitanga_sa_otesa

#572 Re: Cernobil-20 godina poslije

Bakir1 wrote:Image
jesu ovo civilni auti sto su ostali?
Bakir1

#573 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Bakir1 »

Sve su privatne aute samljeli i zakopali....
http://englishrussia.com/2011/01/10/chernobyl-vehicles/
bitanga_sa_otesa

#574 Re: Cernobil-20 godina poslije

dosta ih je ostalo na milost i nemilost zubu vremena i kradljivcima zeljeza

Bakir1

#575 Re: Cernobil-20 godina poslije

Post by Bakir1 »

I zamisli neka budala sjece te aute u staro željezo :lol:
Inace ovo je odlična tema, jesmo mi malo pokvarili fokus, ali rijetko "zdrava" tema :thumbup:
Post Reply