Spor oko prikazivanja lika Muhammeda a.s.

Rasprave o vjerskim temama.
digger

Post by digger »

avicena wrote:Ne znam koliko je primjer adekvatan za aktuelnu situaciju.
Vjera je učenje koje podrazumijeva ne samo to nego još stvari sa kojima se svi ne slažu....zato nema prisile u vjeri....uzmi ili ostavi.....
"Ko uvrijedi nemuslimana ja ću ga optužiti pred Bogom na
Sudnjem danu." Hadis.......
Da li ja shvatam da je "hadis" tumacenje Kurana koje je napisala neka visa vjerska osoba. Objasni mi je li to tacno.

Jer ako sam u pravu, gornje nema nikakvog smisla. Ako je vec Muhamed dobio direktne instrukcije i obrazlozio ih u knjizi, ko je taj da to moze "interpretirati" (objasniti) na svoj nacin?
Stari

Post by Stari »

Puno je razlicitih diskusija sa slicnom temom pokrenuto tako da se nadam da cete me ispricati ....sto sam objasnjenje dao na onoj drugoj temi. Ovako otprilike ....ako ce vam to ...ublaziti duhovnu bol ....samo naprijed ...palite zastave i skandirajte pred ambasadama....ako nas ovamo zbog toga nagare...nema veze. Necemo mi ovdje nikakve trake nosati na rukama...pobjeci cemo... u tome barem imamo iskustva. Kad smo jednom preboljeli tu nostalgiju....sad je to vise manje rutina.

Nego kako ce sarajlije ....kad budu morali bjezati od onihy istih sto pale danas zastave....valja ce sarajlijama nauciti ono gradivo koje mi samo ponavljamo....kad se oni tamo ....neminovno namnoze.
Last edited by Stari on 08/02/2006 15:35, edited 1 time in total.
Edit

Post by Edit »

sa http://news.yahoo.com/fc/world/religion:
KABUL, Afghanistan - Police shot four protesters to death Wednesday to stop hundreds from marching on a southern U.S. military base, as Islamic organizations called for an end to deadly rioting across the Muslim world over drawings of the Prophet Muhammad.
"Islam says it's all right to demonstrate but not to resort to violence. This must stop," said senior cleric Mohammed Usman, a member of the Ulama Council -- Afghanistan's top Islamic organization. "We condemn the cartoons but this does not justify violence. These rioters are defaming the name of Islam."
Krivokapic

Post by Krivokapic »

Fair Life wrote:
daduli_sa wrote:(...)
Mozda je bolje pitanje kako bi se osjecali pripadnici drugih vjerskih zajednica kada bi se neka sredina eto odlucila da u novinama objavi cool neku reklamu na kojoj se nalazi recimo.... krst okrenut naopacke?! Pa sta, medijaska sloboda :shock: :x
Mislis nesto ovako... uvrijedljivo.

Image

Milioni ovakvih fotografija se objavljuje svaki dan... i nikom nista.

Negdje sam gore napisao da... kome religija popije mozak, al' bas posrce, u glavi mu ne ostane corbe ni da vrana umoci kljun.
Ja nevidim da se neko protivio od vas ovim slikama koje je Fair Life predstavio, iako ako se ne varam Isus ili Isa a.s. je također božiji poslanik.

Kad vam već to ne smeta, evo vam za vaš napaceni um malo viceva o Isi a.s., pa se smijte do zore.

http://vicevi.net/index.php?st=vicevi&v ... m&strana=0

PS: Fotografija je ekstra ;)
Prenj

Post by Prenj »

Stari wrote: ...
Nego kako ce sarajlije ....kad budu morali bjezati od onihy istih sto pale danas zastave....valja ce sarajlijama nauciti ono gradivo koje mi samo ponavljamo....kad se oni tamo ....neminovno namnoze.
Cim se oni namnoze, a izgleda prema danasnjim rezultatima da im to dobro ide, to ce iskoristiti kao povod "branioci evropskih vrijednosti" iz istocnog i zapadnog komsiluka pa ce i nas i njih potjerati iz BiH, da bi konacno mogli podijeliti zemlju Bosnu. Sljedeci put nece doci americka konjica da nas spasava.
Krivokapic

Post by Krivokapic »

Prenj wrote:
Stari wrote: ...
Cim se oni namnoze, a izgleda prema danasnjim rezultatima da im to dobro ide, to ce iskoristiti kao povod "branioci evropskih vrijednosti" iz istocnog i zapadnog komsiluka pa ce i nas i njih potjerati iz BiH, da bi konacno mogli podijeliti zemlju Bosnu. Sljedeci put nece doci americka konjica da nas spasava.
To ti je sve demokratija na balkanski način. :x :x :x
danas

Post by danas »

Stari wrote: Nego kako ce Sarajlije ....kad budu morali bjezati od onihy istih sto pale danas zastave....valja ce sarajlijama nauciti ono gradivo koje mi samo ponavljamo....kad se oni tamo ....neminovno namnoze.
au, Stari... :shock:
pa sta nam ti preporucujes da radimo? nesto "preventivno", mozda po karadzicevom receptu? :roll:
3per

Post by 3per »

http://www.sorrynorwaydenmark.com/

Ne razmisljaju svi isto.
digger

Post by digger »

A wrote:OK, hajde zamisli ovo: u Bosni se zabrani nosenje marama na nastavi.
Ja mislim da si krivo pocela. Treba da stoji:
" Zamisli ovo, u Bosni se zabrani dolazak u skolu BEZ marama..." :)
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Nove karikature Muhameda u francuskom listu Charlie Hebdo
Francuski satirični list Charlie Hebdo objavio je karikature na račun više religija, a među njima je i jedna nova karikatura Muhameda. Islamske organizacije iz Francuske preko suda su htjele spriječiti izlazak ovih novina na osnovi poticanja rasne i religijske mržnje, no sud je ovo odbacio. Na naslovnici novog izdanja ovog tjednika nova je karikatura Muhameda koji je rukama prekrio lice i govori "Teško je kad te vole budale". Članovi uredništva alternativnog američkog tjednika New York Press napustili su redakciju nakon što je izdavač njihovih novina odbio objaviti karikature Muhameda prvotno objavljene u Danskoj. Glavni urednik lista Harry Siegel izjavio je u ime svog uredništva da je New York Press, poput većine drugih novina, time izdao svoja profesionalna načela

evo budalestina izgleda nema kraja.
rumenko

Post by rumenko »

danas su ako ne lazu u francuskom listu izasle nove karikature....vidi link

http://www.index.hr/clanak.aspx?id=305592
danas

Post by danas »

SiSaJuMe wrote:Na naslovnici novog izdanja ovog tjednika nova je karikatura Muhameda koji je rukama prekrio lice i govori "Teško je kad te vole budale".
drago mi je vidjeti da su kolege iz francuskih novina napokon shvatile uvredu i bol koje vidjenje muhamedovog lika nanosi vjernicima, pa su mu ovog puta pokrili lice.
znaci, nema razloga za zalbu sada... :oops:
CiCiban

Post by CiCiban »

stari

Puno je razlicitih diskusija sa slicnom temom pokrenuto tako da se nadam da cete me ispricati ....sto sam objasnjenje dao na onoj drugoj temi. Ovako otprilike ....ako ce vam to ...ublaziti duhovnu bol ....samo naprijed ...palite zastave i skandirajte pred ambasadama....ako nas ovamo zbog toga nagare...nema veze. Necemo mi ovdje nikakve trake nosati na rukama...pobjeci cemo... u tome barem imamo iskustva. Kad smo jednom preboljeli tu nostalgiju....sad je to vise manje rutina.

i sada dolazimo do sustine problema.. .. dva igraca.. jedan drzi sibicu ..drugi crijevo da gasi pozar... kakav je kome od njih izbor?
avicena

Post by avicena »

digger wrote:
avicena wrote:Ne znam koliko je primjer adekvatan za aktuelnu situaciju.
Vjera je učenje koje podrazumijeva ne samo to nego još stvari sa kojima se svi ne slažu....zato nema prisile u vjeri....uzmi ili ostavi.....
"Ko uvrijedi nemuslimana ja ću ga optužiti pred Bogom na
Sudnjem danu." Hadis.......
Da li ja shvatam da je "hadis" tumacenje Kurana koje je napisala neka visa vjerska osoba. Objasni mi je li to tacno.

Jer ako sam u pravu, gornje nema nikakvog smisla. Ako je vec Muhamed dobio direktne instrukcije i obrazlozio ih u knjizi, ko je taj da to moze "interpretirati" (objasniti) na svoj nacin?
Hadis je sve ono što je rekao Muhamed a.s. i koristi se kao drugi izvor islama odmah poslije Kur'ana.....
Musafir

Post by Musafir »

Danish paper rejected Jesus cartoons

Gwladys Fouché
Monday February 6, 2006

Jyllands-Posten, the Danish newspaper that first published the cartoons of the prophet Muhammad that have caused a storm of protest throughout the Islamic world, refused to run drawings lampooning Jesus Christ, it has emerged today.
The Danish daily turned down the cartoons of Christ three years ago, on the grounds that they could be offensive to readers and were not funny.

In April 2003, Danish illustrator Christoffer Zieler submitted a series of unsolicited cartoons dealing with the resurrection of Christ to Jyllands-Posten.

Article continues

--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Zieler received an email back from the paper's Sunday editor, Jens Kaiser, which said: "I don't think Jyllands-Posten's readers will enjoy the drawings. As a matter of fact, I think that they will provoke an outcry. Therefore, I will not use them."
The illustrator said: "I see the cartoons as an innocent joke, of the type that my Christian grandfather would enjoy."

"I showed them to a few pastors and they thought they were funny."

But the Jyllands-Posten editor in question, Mr Kaiser, said that the case was "ridiculous to bring forward now. It has nothing to do with the Muhammad cartoons.

"In the Muhammad drawings case, we asked the illustrators to do it. I did not ask for these cartoons. That's the difference," he said.

"The illustrator thought his cartoons were funny. I did not think so. It would offend some readers, not much but some."

The decision smacks of "double-standards", said Ahmed Akkari, spokesman for the Danish-based European Committee for Prophet Honouring, the umbrella group that represents 27 Muslim organisations that are campaigning for a full apology from Jyllands-Posten.

"How can Jyllands-Posten distinguish the two cases? Surely they must understand," Mr Akkari added.

Meanwhile, the editor of a Malaysian newspaper resigned over the weekend after printing one of the Muhammad cartoons that have unleashed a storm of protest across the Islamic world.

Malaysia's Sunday Tribune, based in the remote state of Sarawak, on Borneo island, ran one of the Danish cartoons on Saturday. It is unclear which one of the 12 drawings was reprinted.

Printed on page 12 of the paper, the cartoon illustrated an article about the lack of impact of the controversy in Malaysia, a country with a majority Muslim population.

The newspaper apologised and expressed "profound regret over the unauthorised publication", in a front page statement on Sunday.

"Our internal inquiry revealed that the editor on duty, who was responsible for the same publication, had done it all alone by himself without authority in compliance with the prescribed procedures as required for such news," the statement said.

The editor, who has not been named, regretted his mistake, apologised and tendered his resignation, according to the statement.

http://www.guardian.co.uk/international ... 01,00.html
Babsy

Post by Babsy »

Zar je ko ocekivao da se nesto slicno nece desiti?!
Da znam crtati... i mene bi desavanja kroz zadnjih par godina asocirala, "inspirirala" da nacrtam nesto slicno... pobogu... sta je tu toliko lose?
Stitch__

Post by Stitch__ »

...malo sam razmisljao...pokusao skontati postupke rulje...jebiga, ima logike...

po kur'anu prva svetost je allah....druga muhammed...treca ste vi...a tek cetvrta porodica....i koliko god je nama to tesko shvatiti, zivimo u svijetu sa drugacijim sistemom vrijednosti, toliko je njima tesko shvatiti nas sistem....i sad...neko je uvrijedio muhameda...to nas ne pogadja toliko...ali njih, kojima je to sveto...

zamislite da neko objavi karikaturu vase sestre/majke u nekom sramotnom polozaju? Ima li iko ko se ne bi makar pridruzio protestu radi toga? jebiga, nama je porodica prva...njima je vjera....i gora im je ova karikatura nego neka koja predstavlja njihovu porodicu

ovo ne opravdava paljenje ambasada ni ubijanje neduznih, ali mogu shvatiti zasto demonstriraju...drugacija im je svijest jebiga...

...vjerovali ili ne, ja sam ateist :D
Babsy

Post by Babsy »

i onda se pitaju zasto Zapad gleda Istok primitivnim...
Stitch__

Post by Stitch__ »

...i istok gleda zapad primitivnim...u cemu je razlika...
Stari

Post by Stari »

Kako izvjestavaju uvijek hladni i rezervisani svedjani na drzavnoj televizijskoj stanici SVT. U aktuelnim Danskim dnevnim novinama (Jylland Posten se zovu) je jucer i danas doslo do dramaticnih preokreta.

Jucer su te novine odlucile da prihvate izazov Iranske drzave i zajedno s njima pokrenu natjecaj za najbolju karikaturu sa temom genocid nad jevrejima u drugom svjetskom ratu. Cak su bili (jucer navece) stupili u kontakt sa nekim iranskim novinama. Bili su odlucni u stavu ....e sad cemo vam pokazati sta je zakon o slobodi stampe...vidjecemo ko ce prvi popustiti. Medjutim sve se to moralo odigravati bas u vecernjim satima kad schef nije bio tu...jer...jutros javljaju da Schef "Jylland Postena" zaustavlja sve to ...prije nego sto je uopste i zapocelo. Ovako se kaze:
Den danska tidningen Jyllands-Posten
kommer under inga omständigheter att
publicera karikatyrer från
Förintelsen. Det meddelade chef-
redaktören Carsten Juste i dag.

Otprilike: "Danske novine Jylland Posten nece ni pod kojim okolnostima objavljivati karikature o genocidu" -schef redakcije, Carsten Juste

svt.se/nyheter

Eh sad da vidimo kako se ovo moze tumaciti....

Jel to doslo do odgadjanja utakmice zbog vremenskih nepogoda? Ili su Iranci poveli sa 1:0? Ili je gol ponisten zbog ofsajda? Nesto odavde ne vidim dobro sta se zbiva na terenu....Sta mislite vi koji sjedite blize igrlistu pa vidite sta se zbiva ...jel sudac prekinuo utakmicu ...ili se igra jos?
Prenj

Post by Prenj »

Njihov zadnji potez nije iznenadjenje, nakon sto ih je The Guardian ulovio kako primjenjuju duple profesionalne standarde.
Ovo je sad cista vadiona ...
RPM

Post by RPM »

Bijesni Stonesi o cenzuri svojih pjesama na Super Bowlu: Apsolutno smiješno

The sound was cut when frontman Mick Jagger sang lyrics that were deemed inappropriate for TV audiences.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4688278.stm

a sloboda medija, govora, izraza, pogleda, misljenja, laganja, kleveta, uvreda, tracha .. a a ... :D :D
Prenj

Post by Prenj »

RPM wrote:Bijesni Stonesi o cenzuri svojih pjesama na Super Bowlu: Apsolutno smiješno

The sound was cut when frontman Mick Jagger sang lyrics that were deemed inappropriate for TV audiences.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4688278.stm

a sloboda medija, govora, izraza, pogleda, misljenja, laganja, kleveta, uvreda, tracha .. a a ... :D :D
Nije ti bas neki primjer.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Vrijeme je da se okonca ovo sranje

http://iskon.hr/vijesti/page/2006/02/09/0041006.html
Post Reply