Da se nikad ne zaboravi ...

Post Reply
fukara_tz

Post by fukara_tz »

valterbranisarajevo wrote:Da ne otvaram posebnu temu.

In memoriam

Ivan Mijačević, oficir ARBiH, komandant odbrane Gradačca :(
08.09.2007

Gradacac

Ivan Mijačević (1947—2007.)

Postoje ljudi koji u civilnom život uvode sasvim mirne i nevidljive živote daleko odjavnosti, ničim ne pokazujući kako će, kad počne deset najtežih godina s njima, postati odlučni i hrabri komandanti Armije BiH. Jedan od takvih ljudi je bioi Ivan Mijačević, brigadir Armije BiH, koji je prije četiri dana preminuo od posljedica teškog moždanog udara zbog kojeg je izgubio moć govora i ostao nepokretan.

Slučaj je htio da sam u maju mjesecu ove godine bio na jednoj književnoj manifestaciji u Gradačcu gdje su me, nakon razgovora o ratu u Gradačcu i okrugu Bihać, moji domaćini Ernes i Nerma autom prošetali po periferiji grada na kojoj su bile prve linije odbrane. Često bih imao taj veteranski refleks želju, da vidim liniju ratišta, koja se iscrtavala po krajolicima meni nepoznatog grada. Tokom vožnje Ernes mi je pričao o Ivanu Mijačeviću i teškim životnim uslovima u kojima se nalazi, zaboravljen i napušten, kako to već biva sa svim istinskim herojima u ovoj zemlji, koja se tako lako odriče onih koji su joj idealistički udarali temelje pod kišom granata i metaka.

Nakon povlačenja JNA iz Slovenije, u čijem sastavu je bio oficir, Mijačević se vraća u Gradačac i uključuje u formiranje TO gdje postaje i njen prvi komandant, a zatim i prvi komandant 107. brigade 2. korpusa(koja poslije dobija naziv viteška). Nakon komandovanja brigadom u najtežim danima i mjesecima odbrane Gradačca, Mijačević je smijenjen ukazom Predsjednika svih Bošnjaka na kugli zemaljskoj, kako je to slikovito napisao bloger zlimfur, te prije toga navodi da su ga vrbovali u HVO, ali je to Mijačević odbio rečenicom: „Ja nisam Hrvat po zanimanju, nego samo po nacionalnosti.“
Ova rečenica komotno može ići uz bok onoj legendarnoj rečenici Mate Parlova: „Ja ne mogu biti nacionalista, ja sam prvak svijeta.“

Postoje takvi ljudi, tihi i mirni, koji u momentima najvećeg magnovenja, bunila, i straha, a rat na početku tako izgleda, imaju snage i volje da predvode druge ljude u borbi za goli fizički opstanak. Kada rat završi, oni se vraćaju u sjenku iz koje su se pojavili. Pretvaraju se u puke brojeve u rubrici gdje su smješteni demobilisani borci ili ratni vojni invalidi.

I, nažalost, jedino žive u sjećanjima svoje rodbine, i ljudi koji znaju istinsku vrijednost hrabrosti i poštenja.

(Faruk Šehić - Oslobođenje)
fukara_tz

Post by fukara_tz »

09.09.2007

Zvornik/Memici

U zemlju spušten 21 tabut sa ostacima ubijenih Zvorničana

Feriza Omerovića su ubili školski drugovi

Na Šehidskom mezarju u Memićima kod Kalesije jučer je obavljena dženaza i u zemlju spušten 21 tabut sa posmrtnim ostacima Bošnjaka ubijenih 1992. godine na području općine Zvornik.
Među onima čija je duša našla smiraj je i Feriz Omerović (1965) iz Zaseoka kod Zvornika. Njegove majka Emira i sestra Hanifa jučer su dugo milovale tabut orošen kapima kiše.

Memići: Dženazu, koju je klanjalo oko 2.000 ljudi, predvodio Idriz ef. Memić
Image

Zločinci nisu birali

- Jedan dio njegovog tijela pronašli su u Orahovcu, a drugi u masovnoj grobnici na Crnom vrhu. Nama su to donedavno krili. Odveli su ga i ubili njegovi školski drugovi Mile Jevtin, Zoran, Vinko Jokić, a sve je organizirao stolar Pero. Sve su nam to bile komšije - govore kroz suze Emira i Hanifa.
Jedan do drugog u mezare su jučer spušteni i otac i sin Husejin i Nijaz Gojkić. Kada je odveden sa Bijelog potoka, zajedno sa još oko 750 zvorničkih Bošnjaka, Nijaz je imao tek nešto više od 17 godina.
- On je najmlađa žrtva koju danas ukopavamo. Najstariji je Husejin Karaosmanović, rođen 1909. godine. To govori da zločinci nisu birali, već su išli na to da zatru sve što je muslimansko i bošnjačko - kaže Hakija Smajlović, sekretar Udruženja porodica nestalih osoba Zvornik.

Istrajati na kazni

U kratkom obraćanju prisutnima predsjednik ovog udruženja Ahmet Grahić upozorio je da se žrtve i njihove porodice ne smiju zaboravljati, te da se mora istrajati na kažnjavanju zločinaca.
- Ratni zločinci više ne prijete ovim tabutima, već prijete nama živima - kazao je on.
Dženazu u Memićima, koju je klanjalo oko 2.000 ljudi, predvodio je izaslanik muftije tuzlanskog prof. Idriz ef. Memić.

Nema sela koje nije stradalo

Na Šehidskom mezarju u Memićima, sa jučerašnjih 21, do sada su ukopane 543 osobe. Većina ih je ubijena u prvim danima agresije na BiH. Njihova tijela su pronađena u nekoliko masovnih grobnica.
- Ukupan broj osoba sa područja općine Zvornik koje se vode kao nestale iznosi 1.550. Praktično ne postoji nijedno zvorničko selo u kojem neko nije stradao od zločinačke ruke -kaže Hakija Smajlović

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... z=7&isasp=
fukara_tz

Post by fukara_tz »

09.09.2007

Grabovica

Predsjedavajući Komšić na Grabovici položio vijenac i zapalio svijeću

Image

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić posjetio je danas mjesto Grabovica gdje su prije 14 godina pripadnici Armije BiH počinili zločin nad civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti, kojom prilikom su ubijena 33 civila, saopćila je glasnogovornica Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Irena Kljajić.

Tokom svog boravka, predsjedavajući Komšić položio je vijenac i zapalio svijeću na spomeniku civilnim žrtvama u Grabovici.

(FENA)

14. godišnjica zločina u Grabovici: Komšić zapalio svijeću i položio vijenac

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je obišao mjesto Grabovica gdje su pripadnici Armije BiH prije 14 godina zvjerski počinili zločin nad civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti, kojom prilikom su 8. i 9. rujna 1993. godine ubijena 33 civila. Tijekom svog boravka, predsjedavajući Komšić je položio vijenac i zapalio svijeću na spomeniku civilnim žrtvama u Grabovici.

Image

U 12 sati na mjesnom groblju u Grabovici služena je i sveta misa zadušnica.

Obilježavanju tragedije Hrvata Grabovice nazočit će brojna izaslanstva, među kojima i najviši dužnosnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

(Bljesak.info)
fukara_tz

Post by fukara_tz »

09.09.2007

Grabovica

14. godišnjica zločina u Grabovici

Na mjesnom groblju u Grabovici kraj Jablanice danas je služena sveta misa u povodu 14. godišnjice od zločina nad Hrvatima toga mjesta. Kako je u svojoj propovjedi podsjetio don Marijo Zelanović, 8. i 9. rujna 1993 bit će zapamćeni po tragediji koja je zadesila 33 mještanina hrvatske nacionalnosti, koje su u Grabovici na području općine Mostar ubili pripadnici Armije BiH.

Image

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Srečko Boras u izjavi za Fenu napomenuo da je čin sjećanja na nemili događaj 1993. godine podsjetnik i za mlađu generaciju da se to nikada ne ponovi. Konstatirao je da do danas nisu pronađeni posmrtni ostaci 11 hrvatskih civila koji su stradali u Grabovici.

Nakon koncelebrirane svete mise upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Spomeniku civilnim žrtvama Domovinskog rata Grabovice. Vijence su položili predstavnici političkih stranaka, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

I predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić posjetio je danas mjesto Grabovica gdje su prije 14 godina pripadnici Armije BiH počinili zločin nad civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti.

Tijekom svog boravka, predsjedavajući Komšić položio je vijenac i zapalio svijeću na Spomeniku civilnim žrtvama Domovinskog rata Grabovica.

(Bljesak.info)
Last edited by fukara_tz on 17/10/2007 12:48, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

........ Koncept vlasti je zaborav... ako želimo da ostanemo ljudi i rasčistimo sa repovima iz prošlosti... prvo moramo rasčistiti sa ovom vlasti i njenim konceptom vladavine.....
fukara_tz

Post by fukara_tz »

10/09/07

Grabovica

Prošlo 14 godina od stradanja hrvatskih civila u Grabovici

Tijela ubijenih bačena u Neretvu?

Prošla je i 14. godina od stradanja 33 hrvatska civila u selu Grabovica, a bol preživjelih članova porodica koje su mučki ubili pripadnici voda 9. motorizovane brigade Armije RBiH još nije izbrisana s njihovih lica.

Zločinci na slobodi

Na dan kada se desio masakar u Grabovici, Ankica Marić nije bila u selu. Tek poslije je saznala o tragičnoj vijesti.

„Kad upalim televiziju, stalno slušam priče o Karadžiću i Mladiću, a ja znam da su karadžići i mladići koji su u izvršili pokolj u Grabovici u Sarajevu. Na slobodi. Gdje je tu pravda. I ja osjećam istu bol kao i ljudi u Srebrenici“, govori Ankica.

U Grabovici je tokom jučerašnjeg dana vrvjelo od ljudi. Služena je sveta misa i položeni vijenci na spomen-obilježje nastradalim. Vijence su položili i Željko Komšić, Božo Ljubić, Martin Raguž, Srećko Boras, Zvonko Jurišić, Ljubo Bešlić...

No, tako je samo svakog 9. septembra u godini. Ostalih 364 dana u Grabovici je gotovo sablasna atmosfera.

„Infrastruktura uveliko otežava život u Grabovici, jer nema autobusa, nema vozova, pa djeca koja bi i živjela ovdje ne bi imala prevoz do škole. Nekoliko porodica je ovdje došlo da žive, no to su mahom starije osobe. Mlađi su u većim gradovima zbog posla, škole, porodice, karijere“, priča nam Drago Marić.

Kako oprostiti zločin?, ponavlja Drago ovo pitanje nekoliko puta, pa zamišljeno daje odgovor:

„Da bi svi mi oprostili ove zločine, neko treba zatražiti oprost. To još nije učinjeno. Članovi nastradalih porodica smatraju da se istina o ovim zločinima itekako zna, a da se još niko ne usuđuje da je kaže. Treba da nam se kaže istina, makar ona bila i najbolnija. Ako su tijela završila u Neretvi, neka to bude tako, ali da znamo istinu. To bi uveliko olakšalo život porodicama.“

Nerasvijetljeni zločini
Od 33 pobijena civila, sudbina njih 22 još nije poznata. Članovi porodice
smatraju da su tijela nestalih bačena u Neretvu. No, najviše ih boli to što je do sada odgovaralo samo nekoliko ljudi, i to zbog ubistva tri člana porodice Zadro.

Za zločine počinjene nad porodicom Zadro, Kantonalni sud u Mostaru je prije mjesec dana osudio Nihada Vlahovljaka, komandanta voda 9. motorizovane brigade Armije RBIH, i njegove vojnike Harisa Rajkića i Seada Karagića na kaznu zatvora od po 13 godina. Ostali zločini, koji su desili isti dan u Grabovici, ostali su još nerasvijetljeni.

http://www.oslobodjenje.com.ba/index.ph ... &Itemid=44
fukara_tz

Post by fukara_tz »

10.09.2007

Sutra počinju pojedinačne ekshumacije u Bratuncu i Srebrenici

Image

Ekspertni tim za ekshumacije pod vodstvom Tužiteljstva Tuzlanskoga kantona sutra ponovno počinje s pojedinačnim ekshumacijama, izjavila je glasnogovornica Tužiteljstva Jasna Subotić.

Pojedinačne ekshumacije vršit će se na području općina Srebrenica i Bratunac, a od 13. rujna započet će radovi na ekshumaciji iz masovne grobnice Zeleni Jadar u Srebrenici.

(FENA)
brdo

Post by brdo »

T wrote:Image

Velikodostojnici
nesorta

Post by nesorta »

Dok nas ne istrjebe
fukara_tz

Post by fukara_tz »

10.10.2007

Tuzla

Večeras u Mejadnu održan skup

ODBRANA TUZLE – Pravda za Iliju Jurišića

Večeras je u velikoj dvorani SKPC "Mejdan" održan skup podrške Iliji Jurišiću pod nazivom "ODBRANA TUZLE – Pravda za Iliju Jurišića". Veliki broj Tuzlaka odazvao se pozivu organizatora (Fondacija "Istina Pravda Pomirenje") da svojim prisustvom skupu podrže Iliju Jurišića i da pogledaju premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "Žrtva je krivac" reditelja Ahmeda Imamovića.

Ilija Jurišić, bivši predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla, od 11. maja nalazi se u beogradskom zatvoru pod nepravednom, ničim dokazanom optužbom, da je jedan od sudionika navodnog ratnog zločina počinjenog 15.05.1992. godine, prilikom odlaska vojne kolone iz tuzlanske kasarne. Da bi opravdali optužnicu iz Beograda su lansirane silne laži koje su imale samo jedan cilj, da od žrtve naprave krivca. U svojoj javnosti, kojoj nikakvi dokazi nisu potrebni, oni su i uspjeli da stvore takvu sliku lažima o 200 ubijenih nenaoružanih mladih vojnika, monstruoznim maltretiranjima ranjenika, mučenjima i egzekucijama.

Image

Kao pokušaj da se na laži odgovori dokumentovanom istinom, ekipa Federalne TV predvođena rediteljem Ahmedom Imamovićem, snimila je polusatni dokumentarni film "Žrtva je krivac" koji je noćas premijerno prikazan u Mejdanu, a potom i na FTV. Nakon završene projekcije, film i desetočlana ekipa FTV-a nagrađeni su dugotrajnim aplauzom.

Da li će istina pobijediti laž, koliko u tome može da doprinese ovaj film, pokazat će vrijeme. Posebno je dojmljivo svjedočenje u filmu jednog od ranjenih vojnika koji je prvi put nakon 15 godina imao priliku da vidi sebe i šta je govorio "u kameru" iz bolničke sobe nakon zbrinjavanja na Gradini. Svoje riječi o korektnom odnosu prema njemu potvrdio je i nakon 15 godina.

Image

Nakon završene projekcije okupljenim sugrađanima obratila se i Stoja Jurišić, supruga Ilije Jurišića, koja se zahvalila svima na podršci njenom suprugu. Njene riječi "ponosna sam na svog Iliju, ponosna sam na svoj grad", propraćene su dugotrajnim aplauzom.

Film mozete pogledati ovdje rtsp://195.222.58.181:7070/ftv/zrtva-je-krivac.rm
fukara_tz

Post by fukara_tz »

10.09.2007

Tuzla

TUZLA: “ŽRTVA KAO KRIVAC” U ZNAK PODRŠKE ILIJI JURIŠIĆU

Oko 4.000 Tuzlaka i stanovnika okolnih mjesta, te iz drugih gradova BiH, prisustvovalo je sinoć u Mejdanu promociji dokumentarnog filma “Žrtva kao krivac”, koji na temelju dokumenata i autentičnih izjava svjedoka, govori o događajima koji su prethodnili sukobu na Brčanskoj malti, 15.maja 1992. godine.

Image

Autor filma je Ahmed Imamović, dok je glavninu novinarskog, istraživačkog posla priredio Damir Kaletović, novinar Federalne TV. Film je rađen u produkciji studija Artur iz Tuzle, a finansirala ga je općina Tuzla posredstvom Fondacije “Istina-pravda-pomirenje”. Sniman je uglavnom u Tuzli, ali i u Beogradu.

Najsnažniji dio svakako je izjava vojnika Vukmirice iz Begrada, koji je ranjen na Brčanskoj Malti. On je 15 godina poslije čuo izjavu koju je kao ranjenik dao u tuzlanskoj bolnici, kazavši kako je medicinsko osoblje u Tuzli prema njemu bilo veoma korektno.

Image

Film je na neki način odgovor na postupke srpkog pravosudja i vlasti u Beogradu, koji su bez ikakvih argumenata prije tri mjeseca uhapsili bivšeg predsjednika OV Tuzla, Iliju Jurišića, koji je još pritvoren u jednom od beogradskih kazamata.

Projekcija je filma bila dio skupa podrške Iliji Jurišiću, dobrom čovjeku iz susjedstva, neosnovano osumnjičenom za stradanje pripadnika tzv. “tuzlanske kolone”. Osim predsjednika UO Fondacije, Sinana Alića,, koji se za snimanje dokumentarca posebno zahvalio FTV, govorila je i Ilijina supruga Stoja Jurišić. Zahvalila se građanima Tuzle na velikoj podršci njenoj porodici, a posebno Iliji Jurišiću.

Image

Inače, snimanje filma urađenog za vrlo kratko vrijeme, koštalo je 38.000 maraka. Reditelj Ahmed Imamović naglasio je kako će film shvatiti i prihvatiti svi dobronamjerni ljudi, te da će biti velika stvar ako poslije gledanja počnu ponovno razmišljati o besmislenosti onoga što se desilo prije petnaestak godina.

http://tuzlalive.ba/portal/?p=1986

Film mozete pogledati ovdje rtsp://195.222.58.181:7070/ftv/zrtva-je-krivac.rm
damirkatkic

Post by damirkatkic »

fukara_tz
Postovanje veliko za svaki post i napisanu temu. Znao sam dosta toga, ali sada prvi put vidim neke stvari i imam priliku procitati.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

11.09.2007

Tuzla

Mirni protest zena Srebrenice

U znak sjećanja na 11. juli 1995., kada se dogodio najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, predstavnice Udruženja građana «Žene Srebrenice» i danas su u Tuzli organizirale mirne proteste. «Nismo zadovoljne procesom ekshumacija ove godine. Mislim da nije ekshumirano onoliko koliko je bilo planirano, a vjerovatno je nedostatak novca za ove namjene tome doprinio. Ovaj problem se mora riješiti, jer bez ekshumacija nema potpune istine o našim najmilijim», kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja građana «Žene Srebrenice».

Image

Nije zaobiđeno ni pitanje hapšenja najtraženijih haških bjegunaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića. U ovom udruženju još jednom ponavljaju da ne vjeruju srbijanskim zvaničnicima koji već godinama ubjeđuju međunarodnu zajednicu u ozbiljne namjere hapšenja Mladića te da su povjerenje izgubile i u glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte. «Jedanaestog jula 1995. godine 42.000 Bošnjaka Srebrenice predato je u ruke Mladiću i njegovoj vojsci. Kao ishod ove krvave epizode nestalo je ili ubijeno više od 8.000 mladića i muškaraca», istakle su još jednom srebreničke majke i zatražile potpunu istinu i pravdu za sve.

Image

Protesti zena Srebrenice kroz sliku http://www.youtube.com/watch?v=P_WVNNdL9N8
fukara_tz

Post by fukara_tz »

12.09.2007

Rogatica

Bez Bošnjaka Rogatica nema dušu koju je imala

Enver Kazić, mujezin Šudžaudinove džamije
Image

Oni koji ga poznaju plašili su se da ne doživi infarkt od silnog uzbuđenja kada je čuo svoje ime i poziv da baš on svečano otvori vrata Šudžaudinove džamije u Rogatici, gradu u kojem je proveo svoju mladost i u koji se vratio prije više od pet godina.
- Najsretniji čovjek bio sam tog momenta. Nisam vjerovao. Zvali su s bine, a ja sam se okretao da vidim zovu li to nekoga drugog - kaže Enver Kazić, mutevelija i mujezin Šudžaudinove džamije, sekretar Medžlisa IZ Rogatica, prvi povratnik u ovaj grad.

Granatiranje grada

U Rogatici se školovao, završio autoelektričarski zanat i radio u "Tehnotransu" te bio član prve generacije rukometaša Mladosti.
- Moje komšije bili su Savo, Mirko, Miko... tako smo se družili da, kada bismo jednu jabuku zagrizli, ona bi obišla sve - priča Kazić.
A onda su komšije Srbi napustili grad, počela su žestoka granatiranja, od kojih se oko hiljadu Bošnjaka skrivalo u podrumima stambenih zgrada.
- U kućama nismo smjeli biti - kaže Kazić.
Nakon tri mjeseca, u noći sa 19. na 20. juni 1992. godine, kolona od oko 1.000 civila preko Mejtaša, Vragolova i Karačića stigla do Ustiprače
- Imam dvije kćerke i usput smo se razdvojili, kako bi bar neko preživio - sjeća se Kazić.
Iz Goražda je otišao 1993. godine, a 1994. se zaposlio u TE Tuzla, gdje je dočekao penziju.

Razrušeni mezari

- Nešto me vuklo od početka. Vidim povratak prema Zvorniku, Mahali, vrlo rovito. Ubijali su tada te povratnike. Ja sam, međutim, uvijek imao nadu da ćemo se i mi vratiti. Kada sam prvi put došao u Rogaticu, mene nije interesovala kuća, nego mezarje gdje su moji roditelji, braća i sestre ukopani. Kada sam vidio da je to razrušeno, razočarao sam se - kaže prvi povratnik u Rogaticu.
Od 5. januara 2002. godine, kada se vratio u ostatke svog doma, Kazić više nije napuštao grad. Pratili su ga podozrivi pogledi, ni komšije s kojima je odrastao nisu smjele kontaktirati s njim, a ako bi mu neko i pomogao, uradio bi to krijući od drugih.
- Sada je drugačije. Ovom svijetu u Rogatici, pravim i poštenim Srbima, mi nedostajemo. Moj prijatelj Savo često mi kaže da bez nas ovo nije ta čaršija, nema onih dućana, one duše koju je grad imao - kaže Kazić.

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =50&isasp=
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

... Samo mali komentar...

Gledao sam film dokumentarni o kojem se gore pisalo.. mislim post dva prije.. Žrtva kao krivac.... samo što zaplakao nisam... ko zna po koji put gledajući i dosjećajući se događaja iz bliske prošlosti.... uvijek me nekako počne probadati i srce mi se stegne... svi ljudi kojih nema više počlnu mi se pojavljivati pred očima.... scene one , eksplozije... dim... zima... glad... jecaji... suze... prkos... neki se tad javi u meni i dođe mi da puknem... da kažem fakat DOSTA !
Tu mislim na sve oko sebe... zar sve to je bilo da bi mi već danas to zaboravili... da bi pristali na kojekakva sranja... da nas ovi naši pastiri vodaju kao telad i bravove... da gledam zločince na svim stranama kako mi se smiju sa TV ekrana...i prave se da se desilo ništa nije... bukvalno mislim da je koncept koji nam se nameće bezuslovni zaborav....
fukara_tz

Post by fukara_tz »

13.09.2007

Srebrenica

Ekshumacija u Zelenom Jadru

Ekspertni tim Federalne komisije za traženje nestalih, odjeljenje Tuzla, počeo je danas ekshumaciju iz sekundarne masovne grobnice Zeleni Jadar 8 kod Srebrenice.

Na dubini od tridesetak centimetara pronađeno je deset skeleta.

Prema riječima Murata Hurtića, šefa Ekspertnog tima, radi se o Srebreničanima koji su ubijeni jula 1995. godine u Kravici, prvobitno sahranjeni u Glogovoj kod Bratunca, a zatim prebačeni u Zeleni Jadar.

Na ovoj lokaciji eksumacija će se nastaviti narednih dana i očekuje se da će broj pronađenih tijela i skeleta biti znatno veći.

(FENA)
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Zrtva je krivac dokumentarni film Ahmeda Imamovica koji govori o odabrani Tuzle 92. godine.

I.dio
http://www.youtube.com/watch?v=0TDMy4B55eI
II.dio
http://www.youtube.com/watch?v=10q0UIuAbIo
III.dio
http://www.youtube.com/watch?v=fWDXgeTtQAU
IV.dio
http://www.youtube.com/watch?v=xBrI-avheLc
fukara_tz

Post by fukara_tz »

13.09.2007

Sarajevo

Potvrđen identitet žrtava iz Kasindolske ulice

Preliminarno, putem DNK-metode potvrđen je identitet svih 37 muškaraca uhapšenih 14. maja 1992. godine u Kasindolskoj ulici na Ilidži od tadašnjih vlasti manjeg bh. entiteta i jednog muškarca uhapšenog 12. maja 1992. na Dobrinji, saopćeno je iz Federalne komisije za nestale osobe.

Image

Posmrtni ostaci su ekshumirani 23. maja 2007. godine iz masovne grobnice Crni vrh na Romaniji, između Pala i Sokoca.

Nakon hapšenja i odvođenja u zloglasni logor "Kula" u Lukavici, žrtve su nekoliko dana fizički zlostavljane i nakon toga odvedene na Romaniju gdje su likvidirane.

Radi se o slijedećim žrtvama, stanovnicima Kasindolske ulice na Ilidži: Bihorac Dervo sin Hajre, rođen 1953.; Bihorac Salih sin Hajre, rođen 1940.; Ćatović Matamut sin Avde, rođen 1946.; Dević Besim sin Seida, rođen 1970.; Dević Seid sin Hasana, rođen 1946.; Durić Alija sin Sulje, rođen 1935.; Durić Samir sin Alije, rođen 1968.; Durić Suvad sin Alije, rođen 1962.; Džanić Hasan sin Zijada, rođen 1953.; Đžanković Elmaz sin Hamida, rođen 1936. ; Džanković Rifat sin Elmaza, rođen 1971.; Đžanković Šefćet sin Elmaza, rođen 1963.; Džindo Mujo sin Hamida, rođen 1937. ; Erović Feho sin Rašida, rođen 1956.; Gačević Huso sin Redže, rođen 1959.; Gačević Šemso sin Redžepa, rođen 1951. godine; Gačević Zuhdija sin Redžepa, rođen 1968.; Hajdarević Emir sin Zildže, rođen 1973.: Hajdarević Zildžo sin Abdulaha, rođen 1948. ; Katica Emin sin Hamze, rođen 1954.; Kikić Haris sin Hamze, rođen 1971.; Kovač Rušid sin Ibre, rođen 1956. ; Kulo Emin sin Mehmeda, rođen 1934.; Kulo Hasan sin Mehmeda, rođen 1936. ; Maksumić Nail sin Alije, rođen 1948.; Martinović Ervan sin Liatifa, rođen 1967. ; Medović Habib sin Rasima, rođen 1968. ; Mulić Elmaz sin Rasima, rođen 1962.; Mulić Sabahudin sin Redžepa, rođen 1957.; Mulić Ujkan sin Redžepa, rođen 1957.; Ramović Husein sin Smaje, rođen 1954.; Rastoder Ibrahim sin Cane, rođen 1939.; Rastoder Rahman sin Cane, rođen 1933.; Selimović Sabid sin Ćamila, rođen 1951.; Turković Džafer sin Ibrahima, rođen 1956.; Turković Husein sin Jusufa, rođen 1953. ; Turković Rasim sin Jusufa, rođen 1958. i Gaši Bislim sin Hašima, rođen 1941. godine.

Nitko od zločinaca umiješanih u hapšenje, zlostavljanje, nezakonito pritvaranje, likvidaciju, ilegalno sahranjivanje i skrivanje masovnih grobnice još nije odgovarao za zločin izvršen nad stanovnicima Kasindolske ulice kao ni za zločin nad njihovim susjedima uhapšenim 9. juna 1992. godine čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Radi se o Kašelj Ivici sin Ante, rođen 1947.; Tomić Branimiru sin Mate rođen 1944.; Zuban Asimu sin Safeta, rođen 1950. i Zuban Fikretu sin Safeta, rođen 1957. godine.

Federalna komisija izrazila je posebnu zahvalnost Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu i osoblju laboratorija za DNK-analizu Međunarodne komisije za nestale osobe na njihovom promptnom reagiranju i uspješnom identificiranju žrtava.

Sastanak sa članovima porodica žrtava iz Kasindolske ulice radi upoznavanja s daljnjim aktivnostima bit će održan 14. septembra u 17.00 sati u prostorijama Mjesne zajednice Stup II na Ilidži.

(FENA)
peanuth

Post by peanuth »

fukara_tz , jel znas gdje ima Emisija sa BN-a sto su gostovali avdic i dubajic?

hvala
fukara_tz

Post by fukara_tz »

peanuth wrote:fukara_tz , jel znas gdje ima Emisija sa BN-a sto su gostovali avdic i dubajic?

hvala
Evo ima 6 video isjecaka

http://www.youtube.com/watch?v=2zm5QxmaFxs

http://www.youtube.com/watch?v=KnZhLyQuFBc

http://www.youtube.com/watch?v=oWyWZ2WUgvI

http://www.youtube.com/watch?v=xOCl8AkLPOM

http://www.youtube.com/watch?v=TyMfNnQOoYI

http://www.youtube.com/watch?v=DywUsE_EC0s

Ta emisija je prikazana ove godine 15.maja, evo ti i od prosle godine kad je gostovao samo Selim Beslagic ratni gradonacelnik Tuzle

http://www.youtube.com/watch?v=ov35Xs9I7Yo

http://www.youtube.com/watch?v=er7Wz8R2o5U
peanuth

Post by peanuth »

Hvala Haveru!! ;)
fukara_tz

Post by fukara_tz »

14.09.2007

Prijedor

Neophodno se suočiti sa zločinima počinjenim u Prijedoru

Neophodno je saopćiti potpunu istinu o ratnim dešavaljima u Prijedoru, suočiti se sa stravičnim zločinima i žrtvama vratiti dostojanstvo, rečeno je danas na okruglom stu na temu "Informiranje lokalne javnosti o činjenicama koje su utvrđene u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju" koji je održan u Prijedoru.

Image

Matias Helman, predstavnik Sekretarijata MKSJ u BiH kazao je da je taj sud do sada izrekao pravosnažne presude protiv 14 osoba zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Prijedoru 1992. godine.

Helman je, učestvujući u radu okruglog stola, naglasio da je Prijedor u historiji Tribunala zabilježen kao mjesto gdje su sprovedene prve istrage i izrečeno više presuda nego u bilo kojoj općini u bivšoj Jugoslaviji.

Predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u RS-u Branko Todorović smatra da lokalne vlasti nisu dale svoj doprinos na utvrđivanju ratnih stradanja u Prijedoru, ali da je takva situacija i u drugim općinama u BiH.

Ocijenio je da lokalne zajednice i mediji nemaju hrabrosti da se suoče sa istinom o brutalnim, tragičnim i strašnim zločinima tokom rata, te da niko nije pokrenuo proces suočavanja sa istinom i proces pomirenja.

Organizatori današnje rasprave su Misija OESC-a u BiH i Program saradnje s javnošću "Autrič program" Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

(FENA)
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Potpisite pismo podrske za Iliju Jurisica

Image
Molim vas da potpisete pismo podrske Iliji Jurisicu, Tuzlaku kojeg su Srbijanske vlasti zatvorile i protiv kojeg jos nije poveden sudski postupak niti mu je sudjeno za ono za sta se optuzuje. Ilija Jurisic je bio pripadnik Tuzlanskog MUP-a, i branio svoj grad, kao i svaki BiH patriota. Nije bio u poziciji da donosi odluke, ali je uhapsen pod tuzbom o toboznjim zlocinima nad regularnim pripadnicima JNA, koji su se zatekli u koloni na Brcanskoj Malti u Tuzli, 15. Maja. Uhapsen je na teritoriji Srbije iako je gradjanin BiH. Ovo pismo izrazava podrsku Iliji, ali i pokazuje nasu frustraciju ponasanjem Srbijanske vlasti i sto je jos gore, vlasti BIH koje do ovog dana nije poduzela nikakve drasticne korake i time stavila do znanja susjednoj drzavi da se ne moze tako ponasati.

Ovim pismo takodje stavljamo do znanja Iliji da nismo zaboravili njegov doprinos borbi za nezavisnu BiH i ravnopravan zivot i tretman svih njenih stanovnika, bez obzira koliko je to danasnja, aktuelna vlast zaboravila.

http://www.thepetitionsite.com/1/podrska-Iliji-Jurisic
fukara_tz

Post by fukara_tz »

ropx wrote:Bogami i mi imamo mnogo toga što necemo zaboraviti!!!!!!
Ko to mi :? :? ako si pazljivo cito (a nisi) ovdje se postiraju svi zlocini pa sad ne znam na koga si precizno mislio :?
domi

Post by domi »

ropx wrote:Bogami i mi imamo mnogo toga što necemo zaboraviti!!!!!!

Iz postovanja prema ovoj temi, te trudu i doprinosu koji je @fukara_tz ulozio ovdje, necu koristiti sve one vulgarne izraze koji mi naviru na pamet a sa kojim bi replicirao na tvoj post.

Naprotiv, suzdrzacu se i samo zamoliti admina da brise sve ono sto ti postiras na ovoj temi.

Ukoliko vec imas sta da postiras,odnosno ukoliko imas dokaze koji se ne oslanjaju na mitove i legende tipa, 10 000 sarajevskih Srba bacenih lavovima, slobodno otvori novu temu i pokazi svijetu zlocine koji pocinjeni nad vama od strane bilo koga ( JNA, mudzahedina, ustasa i svih ostalih ), mislim da niko nece imati nista protiv.
Post Reply