Sulejman Bugari

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Broj 1

#551 Re: Sulejman Bugari

Post by Broj 1 »

Mahalsko jasta!
Sta tebe briga od cijih se para on skolovao.
Vazno je sta covjek propovjeda, a do sada ja jos nisam cuo uvredu iz njegovih usta.
Ti mi licis na one komesare CK ili udbe, sad bi ti tabirio o njegovom finansiranju, a ovdje se prica o njegovom nacinu propovjedanja. Ja samo mogu reci, da nam je bogdo svaki efendija ovako skolovan i nadaren.
Mnogo skolovanih efendija su se sveli samo na pogrebne sluzbenike, a u stvari to bi im trebo biti zadnji posao.
KadSeMrtviProbudimo wrote:
Broj 1 wrote:Ma to bi ja nazvao mahalskim nacinom razmisljanja. sad bi on da tabiri od cega se i cijih para covjek skolovao. Hebem ti papuanca ko ga napravi.

Papuanac, zasto je toliko zabolilo najbezazlenije pitanje od cijih para se skolovao u Saudijskoj Arabiji. Od svojih nije, nije ih imao niti je gdje mogao zaraditi do tada, školovanje u SA je skupo, bilo i onda, a i sada je. Čemu izljevi žući na ovakvo pitanje, koje je u potpunosti usklađeno sa postom njegove biografije (ako nas već mora zanimati kada je došao u Sarajevo,kada je i gdje završio srednjoškolsko obrazovanje i kada je otišao na nastavak studija (mada je evidentirana izvjesna praznina između srednje i islamskog fakulteta). Nije pisano još, npr. od čijih para je kupio ogromnu kuću na Vratniku, od kakvih para ju je potpuno sanirao nakon požara, ili npr. kako može od plaće postići plaćanje po 4.500 KM za ćerkino školovanje na Vracama, i td i td. To je mahalsko, i to nas ne zanima :D

Ti posmatraj moje pitanje kao mahalsko, kako hočeš, ali ono nije takvo.
Možda ti ne znaš, ali ja znam da su "onih godina" mnogi odlazili na školovanja o trošku država domaćina, i ne samo država domaćina, već i raznih interesnih grupacija, i vjerskih i političkih, da bi kasnije postajali njihovi izvori informacija i ideološki sljedbenici, a često i propagandisti ili inicijatori promjena...A u BiH su se desile mnoge značajne promjene, naročito u vrijeme kada su se mnogi "odškolovali".

Ja sam samo pitao, jer čitam da neki ovdje o njemu sve znaju...
arzuhal

#552 Re: Sulejman Bugari

Post by arzuhal »

Allahumme, inni e'uzu bike en ekune minel-džahilin!

Ej ti koji već mrtav i liježeš i budiš se... ;-)

Čestitog hafiza Sulejmana ef. Bugarija je školovao, odškolovao, instruisao i usmjerio Alija Horman iz Gunjana, kod Pazarića, poznatiji kao Ali-Dedo, kadasallahu sirrehu.

Također, jedan od učitelja mu je i njegov punac, hadži-Alija, kutub vratnički.

pure_love

#553 Re: Sulejman Bugari

Post by pure_love »

jel Ali dedo ziv ?
arzuhal

#554 Re: Sulejman Bugari

Post by arzuhal »

pure_love wrote:jel Ali dedo ziv ?
Nije, rahimehullahu te'ala. Preselio je 2003. Hadži-Alija Muhić je preselio 2006.
KadSeMrtviProbudimo

#555 Re: Sulejman Bugari

Post by KadSeMrtviProbudimo »

pure_love wrote:ma Sulejman Bugari je zakooon ,,zakon kontas? nije ti vadio iz dzepa,a i da jeste,,,e neka je :D

Ne vadi on meni iz džepa po 50 KM za polusatnu seansu, već lakovjernim, onim koji slijepo vjeruju u svaku propagandu o njemu.
Ako je i tebi izvadio iz džepa da bi te riječima i kockom šećera izliječio, neka je... :D
Ti najbolje znaš je li uspio :D

Neki kažu da je Sulejman Bugari jedan od najbogatijih imama u BiH, pitam se samo kako?
BHF_Manijak

#556 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

pure_love wrote:ma Sulejman Bugari je zakooon ,,zakon kontas? nije ti vadio iz dzepa,a i da jeste,,,e neka je :D

Ne vadi on meni iz džepa po 50 KM za polusatnu seansu, već lakovjernim, onim koji slijepo vjeruju u svaku propagandu o njemu.
Ako je i tebi izvadio iz džepa da bi te riječima i kockom šećera izliječio, neka je... :D

Neki kažu da je Sulejman Bugari jedan od najbogatijih imama u BiH, pitam se samo kako?
Moj prijatelju moj,krhko je znanje...Prvo se raspitaj pa onda pricaj...Pitaj one u komuni za izlijecenje od ovisnosti koliko vrijedi Bugari,pitaj one koji mu u dzamiju odu na razgovor,da naglasim BESPLATAN razgovor,niko ni tebi ne brani,ako toliku zelju imas,otidji i otvoreno pitaj covjeka neke stvari,jer sam ja bio i pricao sasvim normalno sa covjekom,marke mi nije uzeo,ah da,jos da naglasim,mozes mislit od tolikih para koje ima, "CAK" je sebi uspio da jedno auto MARUTTI priusti i to godiste ako nije `80 i neko!! :roll: :zzzz: Sad zamisli,lezi frajer na lovi,ne zna sta ce od nje...
A na kraju krajeva i da ima nek ima,sto,jel ti grijeh imati pare?Kod nas ti je pravilo jel neko pare ima,il je ukro il je na ilegalan nacin zaradio,puno smo nakvih teorija zavjere itd,a covjek je rega 100%,otidji i sam se uvjeri,sta ti je na dusi pitaj...
Last edited by BHF_Manijak on 23/11/2009 19:21, edited 1 time in total.
pure_love

#557 Re: Sulejman Bugari

Post by pure_love »

ma nemoj da ga branis od ovog lika,njemu svako ko ima ahmediju smeta,a za Bugarijem citava Bosna prica koliko je dobar tako da jedan zao glas nista ne znaci

ako Bugari ima,hvala Allahu neka ima,nije grijeh imati!! zapitaj se koliko je Bugari izveo narkomana na pravi put,koliko je bosnjaka vratio vjeri,i koliko je srba i hrvata preveo na islam
lerdi

#558 Re: Sulejman Bugari

Post by lerdi »

Svi koji kritikuju rad Sulejmana Bugarija mislim da nikad nisu niti otišli na jedno od druženja koje organizuje. Mislim da ako već nekoga hočeš da komentarišeš onda moraš i vidjeti ili ćuti šta on radi. Ja sam par puta bio na njegovim druženjima i svaki put mi je bilo lijepo, jer čovjek jednostavno zrači pozitivnom energijom. Nešto kao don Anto Ledić kojeg je isto tako svaki put užitak slušati. Na predavanjima hafiza Bugarija ja nikad nisam ćuo ništa loše, čak šta više uvijek je propagirao da se ljudi druže, vole i poštuju.
arzuhal

#559 Re: Sulejman Bugari

Post by arzuhal »

Kada neko kritikuje, bio musliman (pod musliman mislim na vjernika muslimana ) ili ne, reisa Cerića (ili sutra nekog drugog reisa), to mi je sasvim razumljivo, iz više razloga. I još dosta zvaničnika u strukturi IZ se kritikuju, i ne reagujem ni damarom jer nastojim da sagledam iz kojih razloga neko upućuje kritiku, kakvim argumentima, dokle to ide, itsl. Kao što i ja sam imam dosta kritika i primjedbi na račun/rad/nerad odgovornih u IZ-u (pogotovo na Ured za hadždž i dijasporu, recimo).

Ali kada neko uzme tako podlo valjati laži na račun Sulejmana Bugarija - onda tu više nema nikakve konstruktivne kritike, stvarnih razloga, nego čista mržnja, zloba, podlost, kukavičluk, prezir prema svemu što je islamsko, šta god to bilo. A svako ko poznaje hafiza Bugarija, zna o čemu pričam.

Zato bi forumaši @Kadasemrtviprobudimo i @Macak u cizmama trebali otvoreno deklarisati kao ljudi kojima se islam a priori gadi i što im izaziva alergiju do anafilaktičkog šoka, umjesto da samo lažu i lažuckaju kako mi to nije namjera, ali moram da kažem i slične gluposti za naivne, da ljudi više ne troše virtualnu tintu i stvarno vrijeme zamajavajući se s vama. Pa se zajebavajte sa svojim saradnicima k'o što ih ima i vidovita Džemila.
Zlata M.

#560 Re: Sulejman Bugari

Post by Zlata M. »

Ma,da ne meljemo do prekosutra...!!! ...bas ima tako puno i bas je najbogatiji ?! Ma hvala Gospodaru ako je tako! Elhmdulillahi.
Kakvo je ovo stalno poturanje teorija o lopovluku svega sto se jos mice po ovoj Zemaljskoj kugli ?!
Moze li bas biti da niko ziv ne valja ?!
...cak ni oni koji duse necije spasavaju ?! Ni oni ?!
A on spasava duse,svidjalo se to nekom ili ne.
U danasnje vrijeme koje je toliko puno svakakvog zla...u vrijeme u kome covjeku govor Bozanske ljubavi lijeci dusu vise nego bilo koji psihijatar,a dejstvo traje duze od bilo kojeg sedativa...u danasnje vrijeme...?!
...i pojavi se neko ko to moze,ko zna kako,ko crpi direktno sa Izvora....da mi sad tu dodje neko ko sve to hoce da obezvrijedni :shock: ...tek onako...usput...operirajuci nekakvim brojkama ?! (za koje ja licno nemam nikakvog dokaza)
Pa gdje je tu ljubav prema covjeku ?!
Pa ako sam human covjek,ako se radujem tudjem boljitku jer sam human covjek,ne moram biti vjernik da bih rekla : Hvala mu sto postoji !
nc nc nc nc...
KadSeMrtviProbudimo

#561 Re: Sulejman Bugari

"Zlata M."]
...A on spasava duse,svidjalo se to nekom ili ne...Pa gdje je tu ljubav prema covjeku ?!
i ovo je ljubav, između ostalih...plus način kako se "spasavaju duše".
"pure_love"
...ako Bugari ima,hvala Allahu neka ima,nije grijeh imati!! zapitaj se koliko je Bugari izveo narkomana na pravi put,koliko je bosnjaka vratio vjeri,i koliko je srba i hrvata preveo na islam
Postoje i drugi vjerski službenici u BiH, službenici drugih konfesija, koji takođe promoviraju ljubav čovjeka prema čovjeku i sve ostalo što njihova vjeroispovijest nalaže, ali su oni "za nas nepoznati", jer su skromni, jer su iskreno sasvim predani svojoj profesiji, svojoj vjeri, za razliku od ovakvih "reformatora" vjere, njenih propagandista...marketingških "spasioca duša", poznatih u cijelom svijetu.

U našoj državi u zadnje dvije decenije ništa nije slučajno, pa ni imam Bugari!

Obično pitanje: Koliko muškaraca (koliku masovnost u ljudstvu, zapravo) trenutno može imam Bugari mobilizirati i povesti "za sobom"? U zemlji i izvan.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#562 Re: Sulejman Bugari

Post by dr.gog »

Mein liebe efendija :D ..a zašto bi kvragu efendija Bugari bilo koga htio okupljati za bilo što?
BHF_Manijak

#563 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

"Zlata M."]
...A on spasava duse,svidjalo se to nekom ili ne...Pa gdje je tu ljubav prema covjeku ?!
"pure_love"
...ako Bugari ima,hvala Allahu neka ima,nije grijeh imati!! zapitaj se koliko je Bugari izveo narkomana na pravi put,koliko je bosnjaka vratio vjeri,i koliko je srba i hrvata preveo na islam
Postoje i drugi vjerski službenici u BiH, službenici drugih konfesija, koji takođe promoviraju ljubav čovjeka prema čovjeku i sve ostalo što njihova vjeroispovijest nalaže, ali su oni "za nas nepoznati", jer su skromni, jer su iskreno sasvim predani svojoj profesiji, svojoj vjeri, za razliku od ovakvih "reformatora" vjere, njenih propagandista...marketingških "spasioca duša", poznatih u cijelom svijetu.

Obično pitanje: Koliko muškaraca (koliku masovnost u ljudstvu, zapravo) trenutno može imam Bugari mobilizirati i povesti "za sobom"? U zemlji i izvan.
Previse jarane zivis u strahu,materemi moje,opsut se bolan,nece ti zlocasti Bugari nista :roll: :paranoid: Predan je on itekako svojoj profesiji i nije nikakav reformator vjere,propagira vjeru onakvu kakvu je propagirao i sam Poslanik,marketinga nije zeljan,ali nije on kriv sto ga svijet voli i sto na svakom koraku bruji za njim i zeljni su susreta sa njim,a to se bas i ne mzoe glumiti,ta otvorenost prema ljudima,ta pozitivna energija koju on siri,za razliku od tebe koji ovdje samo paranoises i zivis u nekom strahu i sumnji,Bugarija ce biti i sa tobom i bez tebe,kao i mase ljudi koji ga vole,tebi se to svidjelo ili ne,a da li je manipulator,otidji pa se i sam uvjeri a ne samo da slova na tastaturi trosis,glumaca ima naravno,no svaki put da covjek glumi,u svaka daoba dana kada ga posjetis i bilo kojim danom,ne vjerujem bas...Njemu publicitet ne treba vjeruj,to mu je samo dodatni umor,ima ga i bez medija,i previse...
M.O.S-

#564 Re: Sulejman Bugari

Post by M.O.S- »

Ma ne zna ni on sam sta hoce???
PROVOKATOR :D
mirsoooo

#565 Re: Sulejman Bugari

Post by mirsoooo »

pure_love wrote:ma nemoj da ga branis od ovog lika,njemu svako ko ima ahmediju smeta,a za Bugarijem citava Bosna prica koliko je dobar tako da jedan zao glas nista ne znaci

ako Bugari ima,hvala Allahu neka ima,nije grijeh imati!! zapitaj se koliko je Bugari izveo narkomana na pravi put,koliko je bosnjaka vratio vjeri,i koliko je srba i hrvata preveo na islam
Znaš mene kao ateistu ovaj lik i njegovo dijelo užasno nervira i provocira.
Zar ne treba reći "koliko ovisnika o drogama spasio" a ne izveo na pravi put, jer to pravi put zvuči kao da moraš da budeš vjernik da bi ti on pomogao, zar ne?
A ovo što kažeš koliko je Bošnjaka vratio vjeri u to ne ulazim ne znam ni kako su otišli od nje, mada mi se prilično fašistoidnim čini ova tvoja rečenica o Srbima i Hrvatima, jel to sad neki trijumf što je nekoga obrlatio da više nije ono što je bio???
BHF_Manijak

#566 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

mirsoooo wrote:
pure_love wrote:ma nemoj da ga branis od ovog lika,njemu svako ko ima ahmediju smeta,a za Bugarijem citava Bosna prica koliko je dobar tako da jedan zao glas nista ne znaci

Znaš mene kao ateistu ovaj lik i njegovo dijelo užasno nervira i provocira.
Zar ne treba reći "koliko ovisnika o drogama spasio" a ne izveo na pravi put, jer to pravi put zvuči kao da moraš da budeš vjernik da bi ti on pomogao, zar ne?
A ovo što kažeš koliko je Bošnjaka vratio vjeri u to ne ulazim ne znam ni kako su otišli od nje, mada mi se prilično fašistoidnim čini ova tvoja rečenica o Srbima i Hrvatima, jel to sad neki trijumf što je nekoga obrlatio da više nije ono što je bio???
Tebe kao ateistu provocira?cime to?TO on javno nesto iznosio protiv ateista nesto ili?! :? :-? Naprotiv,svakog covjeka kao covjeka gleda ane na njegovo vjersko opredjeljenje,naciju,spol itd itd,imas pogresne inofrmacije o njemu ako suprotno mislis!Cak i u razgovorus a tobom ne bi vjeru pominjao iz respekta prema tvom opredjeljenju ateizmu,osim ako ti ne bi zelio da diskutujes o vjerskim temama...
Zlata M.

#567 Re: Sulejman Bugari

Post by Zlata M. »

"Zlata M."]
"pure_love"

Ljubav prema covjeku ne mora bas uvijek dolaziti od covjeka - vjernika. Na ovome svijetu ima divnih ljudi,bogatstvo jedno...a da nikada nogom nisu krocili ni u kakvu bogomolju.
Nesto kontam...ljubav i zloba su toliko razlicite...a ipak imaju zajednicku jednu osobinu : moraju se izliti i nesto ili nekog preplaviti.
Bilo koga,samo da se izliju.
roki

#568 Re: Sulejman Bugari

Post by roki »

Pa mislim,mirsooo ateista si,cemu nerviranje?
KadSeMrtviProbudimo

#569 Re: Sulejman Bugari

Ja sam ovdje skeptik i ne vjerujem u „lik i djelo“, za mene, još jednog od islamskih fanatika, manipulatora narodnim masama.

Citiraću odličnu misao:
Postao/la Zlata M. dana 23/11/2009

Ljubav prema covjeku ne mora bas uvijek dolaziti od covjeka - vjernika. Na ovome svijetu ima divnih ljudi, bogatstvo jedno...a da nikada nogom nisu krocili ni u kakvu bogomolju.
Uostalom, zar nije dozvoljeno mišljenje većine, različitih, ili svi moramo misliti, govoriti i pisati kao jedni...Čemu podizanje "stuba srama" :?
Postao/la arzuhal dana 23/11/2009

...Zato bi forumaši @Kadasemrtviprobudimo i @Macak u cizmama trebali otvoreno deklarisati kao ljudi kojima se islam a priori gadi i što im izaziva alergiju do anafilaktičkog šoka, umjesto da samo lažu i lažuckaju ...
@arzuhal, prije mi se gade ljudi koji iskrivljuju istinu i vode je "na svoj mlin".
Zlata M.

#570 Re: Sulejman Bugari

Post by Zlata M. »

KadSeMrtviProbudimo wrote:Ja sam ovdje skeptik i ne vjerujem u „lik i djelo“, za mene, još jednog od islamskih fanatika, manipulatora narodnim masama.

Citiraću odličnu misao:
Postao/la Zlata M. dana 23/11/2009

Ljubav prema covjeku ne mora bas uvijek dolaziti od covjeka - vjernika. Na ovome svijetu ima divnih ljudi, bogatstvo jedno...a da nikada nogom nisu krocili ni u kakvu bogomolju.
Uostalom, zar nije dozvoljeno mišljenje većine, različitih, ili svi moramo misliti, govoriti i pisati kao jedni...Čemu podizanje "stuba srama" :?
Postao/la arzuhal dana 23/11/2009

...Zato bi forumaši @Kadasemrtviprobudimo i @Macak u cizmama trebali otvoreno deklarisati kao ljudi kojima se islam a priori gadi i što im izaziva alergiju do anafilaktičkog šoka, umjesto da samo lažu i lažuckaju ...
@arzuhal, prije mi se gade ljudi koji iskrivljuju istinu i vode je "na svoj mlin".
Koji "stub srama"? Jok...tek ibret nad silinom mrznje koja skace sa pojave na pojavu i sa predmeta na predmet,ne birajuci...
U tom smislu,relevantan je drugi dio moga posta,a ne ovo sto ti nazva odlicnim :shock:
Pa zar od ovoliko stvari oko nas,koje je pozeljno kritikovati,ti bas nadje fenomen zvani Sulejman Bugari ?!
Nego,bez veze je i ovo sto te ljudi,ukljucujuci i mene, pokusavaju razuvjeriti.
Ja evo necu vise. :)
Broj 1

#571 Re: Sulejman Bugari

Post by Broj 1 »

Gledam ovog dedu pa dirnu u srce sa svojom pricom. Sjetih se onih lijepih dana o kojima govori.

Da li neko zna jeli ziv onaj sejh iz tekije koja nalazila iznad vijecnice kada se krene uz one stepenice prema kovacima?
Inace bio je hemicar po struci, ime sam mu zaboravio a stanovao je na Kovacima u blizini one pekare.
pure_love

#572 Re: Sulejman Bugari

Post by pure_love »

Ja sam ovdje skeptik i ne vjerujem u „lik i djelo“, za mene, još jednog od islamskih fanatika, manipulatora narodnim masama.

bas me zanima sta za tebe NIJE islamski fanatik :-) :lol:
BHF_Manijak

#573 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

KadSeMrtviProbudimo wrote:Ja sam ovdje skeptik i ne vjerujem u „lik i djelo“, za mene, još jednog od islamskih fanatika, manipulatora narodnim masama.
Taj isti manipaltor masa je uspio zadobiti paznju i veliku ljubav omladine,starih,djece,a ti ne mozes zadobiti paznju obicnog foruma niti da te neko respektuje ovdje,bacas ljagu sa neistinama na covjeka kojeg cijela BiH uvazava i postuje,mozes pricati sta hoces,ali promjeniti nista ne mozes to je jasno kao dan,njega ce i dalje gotiviti a ti ces i dalje zivjeti u mrznji i pakosti i razbijati glavu time kako je on manipulator,lazac,fanatik,fundamentalist itd itd :mrgreen: Sretno....Sreca hafizu pa mu posao ne zavisi od takvih ala ti i slicnih tebi...Bas vala dobro manipulise hafiz,svaka muc ast,jes vidio sta ljudi od droge spasi... :lol: 8-)
M.O.S-

#574 Re: Sulejman Bugari

Post by M.O.S- »

BHF_Manijak wrote: Taj isti manipaltor masa je uspio zadobiti paznju i veliku ljubav omladine,starih,djece,a ti ne mozes zadobiti paznju obicnog foruma niti da te neko respektuje ovdje,bacas ljagu sa neistinama na covjeka kojeg cijela BiH uvazava i postuje,mozes pricati sta hoces,ali promjeniti nista ne mozes to je jasno kao dan,njega ce i dalje gotiviti a ti ces i dalje zivjeti u mrznji i pakosti i razbijati glavu time kako je on manipulator,lazac,fanatik,fundamentalist itd itd :mrgreen: Sretno....Sreca hafizu pa mu posao ne zavisi od takvih ala ti i slicnih tebi...Bas vala dobro manipulise hafiz,svaka muc ast,jes vidio sta ljudi od droge spasi... :lol: 8-)
:lol: :lol: :lol:
nek si mu rekao :thumbup:
sta ce dusmanli kompleksas
Last edited by M.O.S- on 24/11/2009 16:42, edited 1 time in total.
Zlata M.

#575 Re: Sulejman Bugari

Post by Zlata M. »

M.O.S- wrote:
BHF_Manijak wrote: Taj isti manipaltor masa je uspio zadobiti paznju i veliku ljubav omladine,starih,djece,a ti ne mozes zadobiti paznju obicnog foruma niti da te neko respektuje ovdje,bacas ljagu sa neistinama na covjeka kojeg cijela BiH uvazava i postuje,mozes pricati sta hoces,ali promjeniti nista ne mozes to je jasno kao dan,njega ce i dalje gotiviti a ti ces i dalje zivjeti u mrznji i pakosti i razbijati glavu time kako je on manipulator,lazac,fanatik,fundamentalist itd itd :mrgreen: Sretno....Sreca hafizu pa mu posao ne zavisi od takvih ala ti i slicnih tebi...Bas vala dobro manipulise hafiz,svaka muc ast,jes vidio sta ljudi od droge spasi... :lol: 8-)
:lol: :lol: :lol:
nek si mu rekao :thumbup:
sta ce dusmanli kompleksas
ma sad... :roll: ...ne znam bas da li je i ovo par zadnjih postova (ukljucujuci i moj,"...tako mi duse koja sama sebe kori") bas to.
Ne znam ni da li je fora "zadobiti paznju obicnog foruma" svrha svega ovoga...i da li sad @KadSeMrtviProbudimo stvarno treba u 'aps?! :D
Hocu da se distanciram od ovoga, 'vako javno:
Ja rado citam njegove postove,covjek ima sta da kaze i umije to jako dobro.
Na ovoj temi je ta zestina malo na pogresnom mjestu,skepsa takodje,ali sve to nije razlog... :roll:
Ma,dobro... :roll:
Post Reply