Hidzab je ljudsko pravo!!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
mirza_15

#551 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

Connaisseur Karlin wrote:
Zato na moju zlaost? Trebas razmisliti kako je drugimmm zenama msulimanka u svijetu,ali tebe to uospte nije ni briga ;-)

Zeni je nepravilno propisano,to je sustina problema. :)
Prvo, ne govorimo o svijetu. Govorimo o BiH.
Drugo, ko si ti da kazes da je nepravilno propisano? Koje su ti reference? Ides u kontru desetinama, mozda i stotinama hiljada ljudi koji su se bavili izucavanjem islama kroz skolski sistem, pa pretpostavljam da imas jake reference dok to radis. Evo, u Sarajevu ima FIN pa ih mozes posjetiti i iznijeti im svoju revolucionarnu teoriju za koju niko od muslimana nije cuo od postanka islama. Sta mislis kako bi reagovali kad bi culi takvu teoriju? Plakali bi od smijeha.
animals

#552 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by animals »

mirza_15 wrote:
Ali kakve TO veze ima sa nacinom religjskog odjevanja?

Ako zelis pricati o maramama ,turbanima,takke kapicama:

eh, a ovako bi trebao biti tretiran nacin nosenja hidzaba :)

Mnogi muskraci muslimani nemaju pokrivnu glavu tokom klanjanja u dzamiji! Zasto je to tako ?
Pa pametnice moja to nema veze sa nacinom odjevanja i tradicijom kako konstantno nastojis nametnuti nego sa propisom. Zeni je propisano, muskarcima ne. Kraj price. I to se na tvoju zalost nece mijenjati bez obzira na tvoje zelje i pozdrave.
Da mi je tvoju pamet,da se odmorim :-)
zagortenej

#553 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by zagortenej »

SamoVasGledam wrote:Inače zanimljivo kako je nastalo to pokrivanje žena u Islamu. Prema hadisu Omer je insistirao da se Muhamedove žene pokriju što je ovaj odbijao. Zbog toga je Omer odlučio da uhodi Muhamedove žene dok su išle noću napolje da vrše nuždu (jakog li prijatelja) i da ih poziva po imenu, dajući tako do znanja da ih prepoznaje iako je mrak. Ubrzo nakon toga došla je objava o pokrivanju Muhamedovih žena. Da li zato što je Muhameda bilo sramota nakon toga ili je neki drugi razlog u pitanju, Omer je isterao svoje i Allah je napokon uslišio njegovu želju.

http://sunnah.com/bukhari/4/12

Zanimljiva priča kako je do svega došlo.
Zanimljivo je da je isti taj Omer, za vrijeme svoje vladavine, zabranjivao robinjama da se pokrivaju. Prenosi se da, kada bi vidio robinju, udario bi je štapom, govoreći kako je hidžab samo za slobodne žene.
Connaisseur Karlin

#554 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by Connaisseur Karlin »

mirza_15 wrote:
Zato na moju zlaost? Trebas razmisliti kako je drugimmm zenama msulimanka u svijetu,ali tebe to uospte nije ni briga ;-)

Zeni je nepravilno propisano,to je sustina problema. :)
Prvo, ne govorimo o svijetu. Govorimo o BiH.
Drugo, ko si ti da kazes da je nepravilno propisano? Koje su ti reference? Ides u kontru desetinama, mozda i stotinama hiljada ljudi koji su se bavili izucavanjem islama kroz skolski sistem, pa pretpostavljam da imas jake reference dok to radis. Evo, u Sarajevu ima FIN pa ih mozes posjetiti i iznijeti im svoju revolucionarnu teoriju za koju niko od muslimana nije cuo od postanka islama. Sta mislis kako bi reagovali kad bi culi takvu teoriju? Plakali bi od smijeha.
Pa FIN podrzava ortodoskni Islam :)
Shvati u svakoj religiji postoje ortokdsna usmjerenja i pogledaj poziciju njenih pripadnika u svijetu. :)
Mozda je vama u BiH to novost,ali jednostavno nije. :) Postoje intelktulaci,literatura,raodvi koji pisu o tome. References psotoje ,ali se jako malo pise i prica o njima u BiH i mogim drugim sredinama. :)
aurora313

#555 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by aurora313 »

mirza_15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:...Mnogi muskraci muslimani nemaju pokrivnu glavu tokom klanjanja u dzamiji! Zasto je to tako ?
Pa pametnice moja to nema veze sa nacinom odjevanja i tradicijom kako konstantno nastojis nametnuti nego sa propisom. Zeni je propisano, muskarcima ne. Kraj price...
Pošto je svaka religija muški izum, i ne treba tražiti ništa od muških a posebno u islamu. Tvrda pravila su za žene: kako se obući, šamar ako ne sluša muža (ali jok ako je obrnuto), kamenovanje ako je laHka dok je lahak muškarac muškarčina (izuzev ako je peder), odsjecanje klitorisa... ho'š još primjera?
mirza_15

#556 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

Ja sta vas, otvaraca ociju muslimanima, ima. Nemate sta drugo da radite pa ste si uzeli za pravo da tumacite islamske propise muslimanima? Jeste li svjesni da to samo pokazuje koliko ste optereceni istima i koliko ste ne tolerantni? Da imate kakve reference pa ni po muke. Ovako stvarno smijesno zvuci. Zamisli dodjes nekome ko je nesto izucavao 10-15 godina (srednja, fakultet, doktorat) i jos 10-15 godina radi ono sto je studirao i pricas mu kako on to ne zna. Znas ti bolje sa tri pregledana klipa. Smijesno do bola.
mirza_15

#557 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

aurora313 wrote:
mirza_15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:...Mnogi muskraci muslimani nemaju pokrivnu glavu tokom klanjanja u dzamiji! Zasto je to tako ?
Pa pametnice moja to nema veze sa nacinom odjevanja i tradicijom kako konstantno nastojis nametnuti nego sa propisom. Zeni je propisano, muskarcima ne. Kraj price...
Pošto je svaka religija muški izum, i ne treba tražiti ništa od muških a posebno u islamu. Tvrda pravila su za žene: kako se obući, šamar ako ne sluša muža (ali jok ako je obrnuto), kamenovanje ako je laHka dok je lahak muškarac muškarčina (izuzev ako je peder), odsjecanje klitorisa... ho'š još primjera?
Sada cemo malo i da lazemo. Posljednje tri tvrdnje jednostavno nisu tacne. Ali da ne sirimo pricu: islam ima svoje propise. Ko te tjera da budes musliman/muslimanka? Ne mozes bolan mijenjati propise islama kako ti se prohtije.
mirza_15

#558 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

Shvati u svakoj religiji postoje ortokdsna usmjerenja i pogledaj poziciju njenih pripadnika u svijetu. :)
Mozda je vama u BiH to novost,ali jednostavno nije. :) Postoje intelktulaci,literatura,raodvi koji pisu o tome. References psotoje ,ali se jako malo pise i prica o njima u BiH i mogim drugim sredinama. :)
Daj mi ime univerziteta gdje se uci da hidzab nije propis.

A sada imamo i novu sintagmu: ortodoksni islam. Hahaha. I to jos FIN, IZ i bosanski muslimani u toj grupi hahaha. Pa koji onda nisu ortodoksni? Oni sto se ubiju od alkohola za bajram? Ti su liberalni? Haj ne valjaj gluposti.
mirzaaa33

#559 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirzaaa33 »

Budala do budale. Svim silama zabraniti da odgajaju sljedeće generacije na način na koji oni hoće a neke generacije poslije toga će moći.. inshallah.. uživati u islamu koji je kompatibilan sa današnjom civilizacijom i društvom.
Connaisseur Karlin

#560 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

mirza_15 wrote:Ja sta vas, otvaraca ociju muslimanima, ima. Nemate sta drugo da radite pa ste si uzeli za pravo da tumacite islamske propise muslimanima? Jeste li svjesni da to samo pokazuje koliko ste optereceni istima i koliko ste ne tolerantni? Da imate kakve reference pa ni po muke. Ovako stvarno smijesno zvuci. Zamisli dodjes nekome ko je nesto izucavao 10-15 godina (srednja, fakultet, doktorat) i jos 10-15 godina radi ono sto je studirao i pricas mu kako on to ne zna. Znas ti bolje sa tri pregledana klipa. Smijesno do bola.
Haj'mo otvoriti temu o losem tratiranju i statusu muskaraca u Islamu,jer su im religijska pravila nametnula specifiacan stil zivljenja. :)

Moraz razumjeti,iako ne zelis prihavtiti cinjenicu,mnogli skoovani muslimani i muslimanke ne dijele misjenje sa tobom ,a ni sa islamskim inteltualcima koi podravaju propise ,a koji nisu utemeljeni u religiji ,ili su tradicionlni obicaji usvojeni od strane religije i zapisani u svetim zapisama. Tebi se ne dopada cinjenica,sokiran si,ne zeslis prihavtiti, to me ne iznenadjuje. Ali to nije cak ni tvoj problem!
mirza_15

#561 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

mirzaaa33 wrote:Budala do budale. Svim silama zabraniti da odgajaju sljedeće generacije na način na koji oni hoće a neke generacije poslije toga će moći.. inshallah.. uživati u islamu koji je kompatibilan sa današnjom civilizacijom i društvom.
Moze li i puskom ko 92-95? Jesi mislio na tu silu? E pa nece ici drug.
beautyfool

#562 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by beautyfool »

LolaLola wrote:Mecanje, marame na glavu, sami sebi ste uskratili i ogranicili zivot. A trazite neka prava. Koji paradoks.
Na tvoju zalost pokrivene muslimanke nisu uopste uskracene za bilo koja prava u BiH niti ce ikad biti a ovo je samo pokusaj da nam se nesto uskrati, naravno, ostat ce na pokusaju.
Connaisseur Karlin

#563 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

mirza_15 wrote:
Daj mi ime univerziteta gdje se uci da hidzab nije propis.

A sada imamo i novu sintagmu: ortodoksni islam. Hahaha. I to jos FIN, IZ i bosanski muslimani u toj grupi hahaha. Pa koji onda nisu ortodoksni? Oni sto se ubiju od alkohola za bajram? Ti su liberalni? Haj ne valjaj gluposti.
O pa ti ne znas osnovne pojmove i znacenja,a postavjeni primjeri su upravo dokaz tvog nezanja.
Connaisseur Karlin

#564 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

mirzaaa33 wrote:Budala do budale. Svim silama zabraniti da odgajaju sljedeće generacije na način na koji oni hoće a neke generacije poslije toga će moći.. inshallah.. uživati u islamu koji je kompatibilan sa današnjom civilizacijom i društvom.
:thumbup:
mirzaaa33

#565 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirzaaa33 »

mirza_15 wrote:
Moze li i puskom ko 92-95? Jesi mislio na tu silu? E pa nece ici drug.
Ne može puškom i nisam za nasilje i silu. De sad spomeni još komunjare, masone, Izrael. Slušaj, i ja sam iz BiH, pripadamo istom narodu.
mirza_15

#566 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

Connaisseur Karlin wrote: Haj'mo otvoriti temu o losem tratiranju i statusu muskaraca u Islamu,jer su im religijska pravila nametnula specifiacan stil zivljenja. :)

Moraz razumjeti,iako ne zelis prihavtiti cinjenicu,mnogli skoovani muslimani i muslimanke ne dijele misjenje sa tobom ,a ni sa islamskim inteltualcima koi podravaju propise ,a koji nisu utemeljeni u religiji ,ili su tradicionlni obicaji usvojeni od strane religije i zapisani u svetim zapisama. Tebi se ne dopada cinjenica,sokiran si,ne zeslis prihavtiti, to me ne iznenadjuje.Ali to nije cak nitvoj problem!
Ima li tog univerziteta gdje se tako uci?
Connaisseur Karlin

#567 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

beautyfool wrote:
LolaLola wrote:Mecanje, marame na glavu, sami sebi ste uskratili i ogranicili zivot. A trazite neka prava. Koji paradoks.
Na tvoju zalost pokrivene muslimanke nisu uopste uskracene za bilo koja prava u BiH niti ce ikad biti a ovo je samo pokusaj da nam se nesto uskrati, naravno, ostat ce na pokusaju.
U SAD pokrievene muslimanke koje rade kao pravnice ,advokati ili na Sudu su svjesne da imaju ogranicneu grupu klijenata koji ce traziti njihovu pomoc,jer ne mozes ocekivati od kopletene populacije istu reakciju,mnogi jednsotavno ne zele ,jer nisu vjernici,a ne jer mrze muslimane. :)
Meni je zena ,muslimanka,pokrivena,sredjivala neke papire u BiH , pocetkom 2000 godine,a meni nije smetalo,jer zena radi dobro svoj posao.

Nije uopste prica o uskracivanju prava zenama sa hidzabom,vc o nedostatku suradnje zena sa hidzabom i musliankama koje ne nose hidzab. :-D
Connaisseur Karlin

#568 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

mirza_15 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Haj'mo otvoriti temu o losem tratiranju i statusu muskaraca u Islamu,jer su im religijska pravila nametnula specifiacan stil zivljenja. :)

Moraz razumjeti,iako ne zelis prihavtiti cinjenicu,mnogli skoovani muslimani i muslimanke ne dijele misjenje sa tobom ,a ni sa islamskim inteltualcima koi podravaju propise ,a koji nisu utemeljeni u religiji ,ili su tradicionlni obicaji usvojeni od strane religije i zapisani u svetim zapisama. Tebi se ne dopada cinjenica,sokiran si,ne zeslis prihavtiti, to me ne iznenadjuje.Ali to nije cak nitvoj problem!
Ima li tog univerziteta gdje se tako uci?
Na mnogim univrzitetima,judi su doslovno pisali doktorske disertavcije vezan za doticni problem :)

izovri koristeni iz univerziteteske bibiloteke ,ne iskljucivo gradske bibiotke!
mirza_15

#569 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

mirzaaa33 wrote:
Ne može puškom i nisam za nasilje i silu. De sad spomeni još komunjare, masone, Izrael. Slušaj, i ja sam iz BiH, pripadamo istom narodu.
E pa da ti kazem nesto. Svidjalo se to tebi ili ne gledaces pokrivene zene kako ponosno setaju bosanskim gradovima, a ti nam sigurno neces odredjivati kako cemo odgajati djecu. Moj mali ce aBd sa mnom na dzumu, a ti se jedi kada prodjes pored punog harema begove dzamije petkom, a ovih dana i svaku noc. Znam da ti oci pune meznje zakrvave kada to vidis, ali jadan i nemocan ne mozes nista da uradis. Moraces sa tim da zivis do kraja svog zivota.
mirza_15

#570 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

mirza_15 wrote: Ima li tog univerziteta gdje se tako uci?
Na mnogim univrzitetima,judi su doslovno pisali doktorske disertavcije vezan za doticni problem :)

To Sorbona? Kada ce te vi ne muslimani nauciti da su prosla vremena kada ste vi mogli da nam odredjujete sta jeste, a sta nije islam? Cao ba. Ostalo vam jos samo da pisete po forumima i na taj nacin iskazujete svoje frustracije.
Connaisseur Karlin

#571 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

mirza_15 wrote:
mirza_15 wrote: Ima li tog univerziteta gdje se tako uci?

To Sorbona? Kada ce te vi ne muslimani nauciti da su prosla vremena kada ste vi mogli da nam odredjujete sta jeste, a sta nije islam? Cao ba. Ostalo vam jos samo da pisete po forumima i na taj nacin iskazujete svoje frustracije.
Nemuslimani? pa cijelo vrijeme pisem o muslimaksim inteltkualcima. :D :lol:

Pa poznati muslimanksi inteletualci su izasli iz Sorbone :-D jedni podrzavaju pravilo hidzba,drugi su neutralni,a treci ne podrzavaju :-D

Nije iskljucvo Sorbona,ali je lokacija zgrade i arhitektura predivna :-D
beautyfool

#572 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by beautyfool »

beautyfool wrote:
U SAD pokrievene muslimanke koje rade kao pravnice ,advokati ili na Sudu su svjesne da imaju ogranicneu grupu klijenata koji ce traziti njihovu pomoc,jer ne mozes ocekivati od kopletene populacije istu reakciju,mnogi jednsotavno ne zele ,jer nisu vjernici,a ne jer mrze muslimane. :)
Meni je zena ,muslimanka,pokrivena,sredjivala neke papire u BiH , pocetkom 2000 godine,a meni nije smetalo,jer zena radi dobro svoj posao.

Nije uopste prica o uskracivanju prava zenama sa hidzabom,vc o nedostatku suradnje zena sa hidzabom i musliankama koje ne nose hidzab. :-D
ja mislim da ni ti vise ni sama ne znas sta pises hahaha, mi muslimanke sa hidzabom ili bez nemamo nikakvih problema, vec imamo problema sa takvim kao ti koji nemaju veze sa islamom i namecu nama pravila pod plastom slobode izbora a ukidajuci nam pravo na nasu slobodu izbora.
Connaisseur Karlin

#573 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

beautyfool wrote:

ja mislim da ni ti vise ni sama ne znas sta pises hahaha, mi muslimanke sa hidzabom ili bez nemamo nikakvih problema, vec imamo problema sa takvim kao ti koji nemaju veze sa islamom i namecu nama pravila pod plastom slobode izbora a ukidajuci nam pravo na nasu slobodu izbora.
Ja vrlo dobro znam o cemu pisem,a znas i ti vrlo dobro,ali glumis da ne razumijes. ;-) Upravo profil zena poput tebe su jedan od izvora problema vezanih za status zena sa hidzabom. :) O tome se pise decenijama!
mirza_15

#574 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by mirza_15 »

Moram ja jos jednom:

:zid:
beautyfool

#575 Re: Hidzab je ljudsko pravo!!

Post by beautyfool »

beautyfool wrote:

Ja vrlo dobro znam o cemu pisem,a znas i ti vrlo dobro,ali glumis da ne razumijes. ;-) Upravo profil zena poput tebe su jedan od izvora problema vezanih za status zena sa hidzabom. :) O tome se pise decenijama!
Ja mislim da definitivno zasluzujes novu temu Q&A Connaisseur Karlin, ja se odjavljujem s ove, rekoh sta mislim, nemam ja vremena za ove maratonske diskusije.
Sretno
Post Reply