Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- Ozimician
#551 Re: Neradna nedjelja u FBiH
https://www.klix.ba/biznis/privreda/ko- ... /230807074
Konačno odličan tekst koji bukvalno potvrđuje sve ono što sam ovdje na temi napisao.
Ključno je da iza ovoga stoje: veliki trgovački lanci, naftni lobi i katolička crkva.
Radnici su ti koji će prvi stradati u ovome; radnici na benzinskim pumpama odmah prve nedjelje, ostali vjerovatno nešto kasnije.
Isključivo ekonomski gledano:
Ovdje gdje ja živim, dakle ultra-right Bavarska, nedjelja je mrtav dan u svim gradovima osim Minhena (pod uslovom da je lijepo vrijeme). Bukvalno prošetaš centrom grada od 100 000 stanovnika, sretneš nekoliko ljudi u gradu. Kafići su prazni ili poluprazni. Otužno gledati takve scene.
Eh tako, par puta godišnje organizuje se "Shopping Sunday" i budu otvorene trgovine nekih 5h nedjeljom (i shopping centri) - tim danima ne možeš vjerovati gdje si došao, narod kupuje, kafići i restorani puni, djeca se igraju okolo.
Ja znam po sebi, ako idem u shopping, usput ću nešto i pojesti i popiti u gradu, obići možda još nešto zanimljivo usput. Ako već ne mogu u shopping, glupo mi otići onako do praznog grada, pojesti nešto i vratiti se u stan. Depresivno izgleda totalno.
Doduše ovdje je stanovništvu dosta ispran mozak od strane crkve i medija, pa oni i ne preispituju ispravnost te odluke, teško se s njima može i pričati na tu temu.
Konačno odličan tekst koji bukvalno potvrđuje sve ono što sam ovdje na temi napisao.
Ključno je da iza ovoga stoje: veliki trgovački lanci, naftni lobi i katolička crkva.
Radnici su ti koji će prvi stradati u ovome; radnici na benzinskim pumpama odmah prve nedjelje, ostali vjerovatno nešto kasnije.
Ovdje gdje ja živim, dakle ultra-right Bavarska, nedjelja je mrtav dan u svim gradovima osim Minhena (pod uslovom da je lijepo vrijeme). Bukvalno prošetaš centrom grada od 100 000 stanovnika, sretneš nekoliko ljudi u gradu. Kafići su prazni ili poluprazni. Otužno gledati takve scene.
Eh tako, par puta godišnje organizuje se "Shopping Sunday" i budu otvorene trgovine nekih 5h nedjeljom (i shopping centri) - tim danima ne možeš vjerovati gdje si došao, narod kupuje, kafići i restorani puni, djeca se igraju okolo.
Ja znam po sebi, ako idem u shopping, usput ću nešto i pojesti i popiti u gradu, obići možda još nešto zanimljivo usput. Ako već ne mogu u shopping, glupo mi otići onako do praznog grada, pojesti nešto i vratiti se u stan. Depresivno izgleda totalno.
Doduše ovdje je stanovništvu dosta ispran mozak od strane crkve i medija, pa oni i ne preispituju ispravnost te odluke, teško se s njima može i pričati na tu temu.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#552 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Niti sam ja drzava, niti imam mogucnost da nekog natjeram da radi nesto, osim na izborima. Ostatak se nezadovoljstva radnika kanalisu preko sindikata. U mojoj bransi je to regulisano tako da radimo radnim danima(zamisli!) a odmaramo vikendom, tako da nisam imao potrebe da od svog sindikata trazim tako nesto. Mozes da zakljucis, nemam odgovor zasto je u drugoj bransi tako kako je. Poslusat cu tvoju zalbu pa cu na sljedecim izborima dati glas onim koji obecaju posvetit paznju tome
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#553 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa jesul stradali radnici u toj ultra bavarskoj, zale li se sto ne rade nedjeljom? Jel radnice iz lidl razmisljaju da odsele u drzave gdje mogu i nedjeljom radit, da im bude lakse?Ozimician wrote: ↑08/08/2023 19:30 https://www.klix.ba/biznis/privreda/ko- ... /230807074
Ima li bavarska problem sa propasti turizma zbog neradne nedjelje?
- JohnnyS
#554 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Opet svi o katoličkoj crkvi, a u SFRJ se nedjeljom nije radio. Valjda Tito slušao Stepinca
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#555 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Prelistao par zadnjih stranica, to neumijesnih komentara, vrijeđanja, katastrofa. Furamo se da smo kultura i humanisti, a tjerali bi radnika da radi od "zvijezde do zvijezde".
Lično me ne pogađa kao osobu da li će ta nedjelja biti radna ili ne. Iz pozicije običnog čovjeka, razumijem uposlenike u trgovinama, jer treba im.
Žele da imaju jedan dan s porodicom, da se odmore.
Idući izgovore za one koji hoće da nedjelja bude radna su loši:
-A gdje će porodica ta sad nedjeljom kad ništa ne radi / Mogu na planinu, jezero, raditi nešto zajedno, obraitit pažnju i provesti vrijeme s djecom.
- Raditi će duže / teoretski, ne bi trebali ako ćemo se voditi slovom zakona, pošto je to rijetko, raditi će vjerovatno isto kao i do sada nažalost, uz slobodnu nedjelju
- Šta ako mora doktoru ili na roditeljski / koliko sam upoznat radnici trgovina obično rade u 2 smjene, pa to svakako neće biti problem. Oni koji rade jednu smjenu mogu dobiti taj dan, te sate slobodno, uz nadoknadu sati ili smanjenje plate
- Neću moći na kafu / neće se odnositi na ugostiteljske objekte
- Kao ćemo to primjeniti na benzinske pumpe / Neće se primjeniti a i nema potrebe, ima ih dosta koji rade "turnuse" 12-24, 12-48.
Ne vidim zaista ni jedan jedini problem da ta nedjelja bude neradna, da li mi je bitno, kao kupcu nije, svejedno, čak štaviše ide mi u korist da je nedjelja radna. Kao čovjeku s empatijom i pokušaja solidarnosti s običnim čovjekom, ako se zaista zalažu i ako je zaista većina radnika u trgovinama saglasna s ovim (da nedjelja bude neradna), neka dobiju tu nedjelju slobodnu.
Lično me ne pogađa kao osobu da li će ta nedjelja biti radna ili ne. Iz pozicije običnog čovjeka, razumijem uposlenike u trgovinama, jer treba im.
-A gdje će porodica ta sad nedjeljom kad ništa ne radi / Mogu na planinu, jezero, raditi nešto zajedno, obraitit pažnju i provesti vrijeme s djecom.
- Raditi će duže / teoretski, ne bi trebali ako ćemo se voditi slovom zakona, pošto je to rijetko, raditi će vjerovatno isto kao i do sada nažalost, uz slobodnu nedjelju
- Šta ako mora doktoru ili na roditeljski / koliko sam upoznat radnici trgovina obično rade u 2 smjene, pa to svakako neće biti problem. Oni koji rade jednu smjenu mogu dobiti taj dan, te sate slobodno, uz nadoknadu sati ili smanjenje plate
- Kao ćemo to primjeniti na benzinske pumpe / Neće se primjeniti a i nema potrebe, ima ih dosta koji rade "turnuse" 12-24, 12-48.
Ne vidim zaista ni jedan jedini problem da ta nedjelja bude neradna, da li mi je bitno, kao kupcu nije, svejedno, čak štaviše ide mi u korist da je nedjelja radna. Kao čovjeku s empatijom i pokušaja solidarnosti s običnim čovjekom, ako se zaista zalažu i ako je zaista većina radnika u trgovinama saglasna s ovim (da nedjelja bude neradna), neka dobiju tu nedjelju slobodnu.
- W0rM
#556 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja ne znam u kojem ti gradu uBavarskoj živiš, ovo što si napisao nije sasvim tačno. Nedjelja je za Nijemce makar, porodičan dan, odeš na jezera - puno, staze za šetanje - puno, kafići u gradu rade, kebabi rade. Ne kontam, kao oni su toliko ekonomski jaki da mogu sebi priuštiti nedjelju slobodno? Oni su kao glupa i zatucana nacija?Ozimician wrote: ↑08/08/2023 19:30 https://www.klix.ba/biznis/privreda/ko- ... /230807074
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#557 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Baš takoW0rM wrote: ↑08/08/2023 19:37SpoilerShowPrelistao par zadnjih stranica, to neumijesnih komentara, vrijeđanja, katastrofa. Furamo se da smo kultura i humanisti, a tjerali bi radnika da radi od "zvijezde do zvijezde".
Naša posla.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#558 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Vidim da nemaš odgovor, jer umjesto njega nudiš dileme.izvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 19:32Niti sam ja drzava, niti imam mogucnost da nekog natjeram da radi nesto, osim na izborima. Ostatak se nezadovoljstva radnika kanalisu preko sindikata. U mojoj bransi je to regulisano tako da radimo radnim danima(zamisli!) a odmaramo vikendom, tako da nisam imao potrebe da od svog sindikata trazim tako nesto. Mozes da zakljucis, nemam odgovor zasto je u drugoj bransi tako kako je. Poslusat cu tvoju zalbu pa cu na sljedecim izborima dati glas onim koji obecaju posvetit paznju tome![]()
@geralt ne nipodštavajući ono kako si ti deverao sa svojom porodicom, opet ostaje činjenica da bi radnik trebao imati dva slobodna dana. Možda ne svake sedmice za vikend, ali sigurno bi se moglo uklapati.
Problem je što je država priznala da je nemoćna pored trgovaca.
A kad se idući put bude ibretilo visokim cijenama hrane u odnosu na standard, neka se sjeti da inspekcija nije mogla ni uposlene u trgovini zaštititi, kako će onda mušterije.
Umjesto da se i ovdje iskoristi manjak radne snage za poboljšanje njihovog statusa, mi ćemo prvo ekonomski ovo trpiti, radnici će možda i više raditi radnim danima, a trgovci će biti sretni jer su riješili problem radne snage.
A sindikati se mogu hvaliti ds su nešto izganjali. A nisu. Samo problem je što kod nas neće biti ko u mađarskoj. Jednom kad se uvede neradna nedjelja, nikad se neće to promijeniti.
- Ozimician
#559 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa kod njih je to odavno tako, tako da ja nisam mogao biti svjedok tranzicije i kako je to izgledalo.izvrsni direktor wrote: ↑08/08/2023 19:35 Pa jesul stradali radnici u toj ultra bavarskoj, zale li se sto ne rade nedjeljom? Jel radnice iz lidl razmisljaju da odsele u drzave gdje mogu i nedjeljom radit, da im bude lakse?
Ima li bavarska problem sa propasti turizma zbog neradne nedjelje?
Stariji Njemci kažu da su male trgovine propale i to se može vidjeti, nemoguće je naći malu trgovinu a da nije turska, arapska ili slično. Dakle regularnu malu trgovinu u koju Njemci zalaze (inače oni ne zalaze u turske i arapske trgovine), nećeš naći.
Što se stanja u trgovini tiče, svaki supermarket ima oglas za posao za više izvršioca, tako da očito niko ne trči tamo da radi.
Da li radnice iz Lidl razmišljaju da odu u te države? Neke da, ovdje u mom kraju u Švicarsku, gore na sjeveru idu u Nizozemsku.
Propasti turizma?
Mislim da turizam u Bavarskoj čini jako mali udio u GDP-u (mrsko mi tražiti tačne podatke), također nije sigurno brzorastuća grana privrede.
- Ozimician
#560 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pisao sam već u kojem sam gradu, Oberbayern je u pitanju.W0rM wrote: ↑08/08/2023 19:42 Ja ne znam u kojem ti gradu uBavarskoj živiš, ovo što si napisao nije sasvim tačno. Nedjelja je za Nijemce makar, porodičan dan, odeš na jezera - puno, staze za šetanje - puno, kafići u gradu rade, kebabi rade. Ne kontam, kao oni su toliko ekonomski jaki da mogu sebi priuštiti nedjelju slobodno? Oni su kao glupa i zatucana nacija?
Pa Nedjelja je za Njemce porodičan dan, a skoro 1/3 Njemaca nema porodice, žive kao samci.
Tu propagandu prosipaju mediji i katolička crkva.
Kafići i kebabi rade, ali pogledaj im promet subotom i nedjeljom pa usporedi. To što idu na jezera i staze za šetanje - jer nemaju gdje drugo, nemaju izbora. xD
Ekonomski jaki mogu svašta sebi priuštiti, problem je za ekonomski slabije. Trgovina i turizam imaju dosta manji udio u GDP-u Njemačke nego u GDP BiH. Tako da je udarac za BiH stoga dosta veći.
-
Horcrux
#561 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nema zabrane rada nedjeljom dok drzava ne potpise ugovor sa islamskom zajednicom!
-
tap3ah75
#562 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I dalje mi nije jasno ... zašto su benz. pumpe izuzete od ovoga?
Zašto one moraju raditi nedjeljom?
Zašto one moraju raditi nedjeljom?
- Ozimician
#563 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- Haris.ba
- W0rM
- Ludzak
#566 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nisam za to. I u Europi se nedjeljom radi. Zašto se mi pravimo pametni? Nek se radi nedjeljom, ali radnicima obezbjediti radnih 40 h. Bolje to zakonom pokriti, a ne nerad nedjeljom. Neko ima potrebu i u nedjelju kupovati.
- Didier
#567 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Da, a osoblje policije, vojske, hitne pomoći i sl. takođe ne živi od have, nego od hrane koju kupe drugim danima ako se nedjeljom ne radi.
- Haris.ba
#568 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Neka planiraju sipanje u subotu isto ko gradjani da kupuju hljeb subotom.
-
tap3ah75
- sinuhe
#570 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Na Zapadu gdje se radi nedjeljom u trgovinama je veliki protok radnika koji su spremni na fleksibilno radno vrijeme i malo ko se u tom poslu zadrzava dugo. To je i razlog zasto nije bilo vecih protesta.
- W0rM
#571 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Također su za razliku od trgovaca plaćeni za to MASNO i po ZAKONU.
- W0rM
#572 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sunce moje pametno, nek je meni dobro, a nek sirotinja crkne, jel to tvoja
- Ludzak
#573 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne trebamo ni živjeti nedjeljom. Isljučite nam i zrak nedjeljom. Čuj i benzinska pumpa da ne radi (ako nije bila ironika). Ee svašta u pm.
- Haris.ba
#574 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja sam za to da ako trgovine ne rade nedjeljom, da ne rade ni benzinske ni trafike.
A, ne zatvori trgovine da mogu benzinske prodavati hljeb.
Hajmo malo patetike i za sipace goriva. I oni imaju familiju. I oni zele sa familijom ici u prirodu.
- W0rM
#575 Re: Neradna nedjelja u FBiH
To je njihov izbor da li žele da se vjenčaju ili ne.Ozimician wrote: ↑08/08/2023 19:52Pisao sam već u kojem sam gradu, Oberbayern je u pitanju.W0rM wrote: ↑08/08/2023 19:42 Ja ne znam u kojem ti gradu uBavarskoj živiš, ovo što si napisao nije sasvim tačno. Nedjelja je za Nijemce makar, porodičan dan, odeš na jezera - puno, staze za šetanje - puno, kafići u gradu rade, kebabi rade. Ne kontam, kao oni su toliko ekonomski jaki da mogu sebi priuštiti nedjelju slobodno? Oni su kao glupa i zatucana nacija?
Pa Nedjelja je za Njemce porodičan dan, a skoro 1/3 Njemaca nema porodice, žive kao samci.
Tu propagandu prosipaju mediji i katolička crkva.
Kafići i kebabi rade, ali pogledaj im promet subotom i nedjeljom pa usporedi. To što idu na jezera i staze za šetanje - jer nemaju gdje drugo, nemaju izbora. xD
Ekonomski jaki mogu svašta sebi priuštiti, problem je za ekonomski slabije. Trgovina i turizam imaju dosta manji udio u GDP-u Njemačke nego u GDP BiH. Tako da je udarac za BiH stoga dosta veći.
Kakve veze ima to sa trgovcima što su kebabi i kafići puni nedjeljom, i kod nas su iako trgovine rade? kao "punije je nedjeljom"? Da trgovcu tipa Džambića je sigurno bitno da mu je nedjelja radna, radniku - sumnjam. Jer nemaju gdje drugo, jer nemaju gdje drugo, bukvalno im je izbor veći nego nama, bukvalno, ako je jedini izbor po tebi nedjeljom otići u trgovinu ili Shoping centar, oke, onda stoji, nemaju gdje.

Koliko god da im je slabija strana turizam, višestruko je i dalje jača od Bosanske, tako da izgovor što se tiče radnika u trgovinama - nije izgovor.