Politika Hrvata u BiH - III
- Point.
-
Novak20
#552 Re: Politika Hrvata u BiH - III
To se ti praviš blentav ???
Znaš ti dobro da je Ž.K. uz Edima i sl. samo simbol oduzimanja političkih prava jednom konstitutivnom narodu kojemu je BiH domovina.
- JohnnyS
#553 Re: Politika Hrvata u BiH - III
palermo wrote: ↑19/02/2022 21:41Da ne budem nepotreban advokat Greanu.....al malo i ti izvrćeš njegove riječi...
eleneis.....ja se slažem sa tobom da Hrvati imaju puno pravo da se bore za sebe.....ono što meni jeste problem (ne baš moj problem, ovo više retorički) je što ja baš ne vidim neki smisao ove borbe, ne vidim ideju, ne vidim kako Hrvati (čak i da se raspadne Bosna i Hercegovina) mogu biti u boljoj poziciji nego sada.
Ja se ne mogu više složiti s tim da je povijest hrvatske politike u Bosni i Hercegovini zapravo 30 godina pogrešaka, autodestrukcije i ničeg dobrog. U krajnjem slučaju, HDZ s obje strane granice je kriminalna organizacija od kojeg je gora samo alternativa (meni je najjače kad su spominjali HRS kao neku zamjenu za HDZ, bez da su znali da su gole ustaše u pitanju). Ja ih prezirem npr bezgranično, danas mi je muka bila proći preko Rondoa jer su svi oni uhljebi s akreditacijama zaposjeli sve terase. Fuj. Ali... Sve to ne znači da se meni prvom sviđa postojanje Željka Komšića. Generalno sam bio indiferentan prema njemu, malo zavidan jer ima nešto bolju plaću od mene za kudikamo manje posla, ali recimo kad su bili izbori u Mostaru i kad je došao podržati bošnjački blok nije se udostojio preći "liniju razgraničenja". I što bih ja prihvatio takvu osobu koja se još ponaša kao da su devedesete i punkt na bulevaru. Ovdje na forumu ljudi misle da ako si protivnik izbora Komšića da si automatski separatist, uzpovac, hadezeovac što ja znam... ja mogu razumjeti da bi nekog iz Donje Mahale frustriralo da je Mostar u nekoj "hrvatskoj izbornoj jedinici". Kako vi ne razumijete da Hrvate frustrira Komšić i mogućnost potpune političke marginalizacije?
-
DonieBrasco
#554 Re: Politika Hrvata u BiH - III
U najavi povrat nadleznosti na Herceg Bosnu, kao i imovina Herece Bosne.
Prijedlog zakona i sami zakoni su spremni usvojti ce ih HNS.
Prijedlog zakona i sami zakoni su spremni usvojti ce ih HNS.
Last edited by DonieBrasco on 19/02/2022 22:00, edited 1 time in total.
-
babanovac
#555 Re: Politika Hrvata u BiH - III
Vratis se na svjedocenje Ive Komsica, sa susreta sa Bobanom 1992, postavio je neko 3-4 stranice ispred ove. Kaze Boban, citiram: "... bem ti Isusa, samo nam je izborni zakon bitan..."
-
palermo
#556 Re: Politika Hrvata u BiH - III
Kojih bolan prava ? Pa pogledaj šta vi tražite pa malo razmisli pa ako i onda budeš imao potrebu da galamiš...a ti galami, al neće piti vode
Last edited by palermo on 19/02/2022 22:13, edited 1 time in total.
- Gandalf
#557 Re: Politika Hrvata u BiH - III
Pozivati hadeze na razum je uzaludan posao.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#558 Re: Politika Hrvata u BiH - III
https://www.klix.ba/vijesti/bih/predsje ... /211105048
Ko nađe na ovim slikama zastavu BiH, plaćam mu ćevape.
Ako naiđeš na YT video gdje na nekoj svadbi u Grudama auta prolaze sa zastavama BiH, vodim te na pečenje.
Ne vrijeđajte našu inteligenciju. Molim vas.
-
babanovac
#559 Re: Politika Hrvata u BiH - III
-
Novak20
#560 Re: Politika Hrvata u BiH - III
Trideset je godina od rata. .ebe mi se za Bobana i Ivu. Jedan je mrtav, drugi može lagati bez da ga mrtvak ospori, a RS ode svojim putem dok svi pljuju po Hrvatima.
Sve i da je istina što Ivo priča, .ebe se ovih mlađih za naprđivanje koje neće povećati plaću, kupiti novo auto i omogućiti život dostojan čovjeka u Evropi 21. stoljeća.
- Gandalf
#561 Re: Politika Hrvata u BiH - III
ŽK ovim hadezeovcima dođe kao neki Thanos u njihovom nekom izmaštanom konstitutivnom univerzumu.
-
palermo
#562 Re: Politika Hrvata u BiH - III
Imam zaista razumjevanje za određene frustracije Hrvata. A usput znam da im nije ni lako, jer nažalost dovedeni su u situaciju da više unutar samih njih ne postoji (ili makar ja sumnjam da postoji) demokratski potencijal.JohnnyS wrote: ↑19/02/2022 21:53
Ja se ne mogu više složiti s tim da je povijest hrvatske politike u Bosni i Hercegovini zapravo 30 godina pogrešaka, autodestrukcije i ničeg dobrog. U krajnjem slučaju, HDZ s obje strane granice je kriminalna organizacija od kojeg je gora samo alternativa (meni je najjače kad su spominjali HRS kao neku zamjenu za HDZ, bez da su znali da su gole ustaše u pitanju). Ja ih prezirem npr bezgranično, danas mi je muka bila proći preko Rondoa jer su svi oni uhljebi s akreditacijama zaposjeli sve terase. Fuj. Ali... Sve to ne znači da se meni prvom sviđa postojanje Željka Komšića. Generalno sam bio indiferentan prema njemu, malo zavidan jer ima nešto bolju plaću od mene za kudikamo manje posla, ali recimo kad su bili izbori u Mostaru i kad je došao podržati bošnjački blok nije se udostojio preći "liniju razgraničenja". I što bih ja prihvatio takvu osobu koja se još ponaša kao da su devedesete i punkt na bulevaru. Ovdje na forumu ljudi misle da ako si protivnik izbora Komšića da si automatski separatist, uzpovac, hadezeovac što ja znam... ja mogu razumjeti da bi nekog iz Donje Mahale frustriralo da je Mostar u nekoj "hrvatskoj izbornoj jedinici". Kako vi ne razumijete da Hrvate frustrira Komšić i mogućnost potpune političke marginalizacije?
A Komšić, mislim da se on mogao davno riješiti.....al nažalost on je postao koristan i Bošnjacima a i Hrvatima. Bošnjacima da mogu pokazati da i oni imaju aduta iliti konja za trku....a Hrvatima je Komšić postao, kako rekoh u drugom postu, kao srpski svat....izgovor za sve i svašta. I da se opet vratim onom što sam sve rekao, uz svo razmjevanje frustracija hrvatskog čovjeka, ja zaista ne vidim šta je zapravo krajnji cilj ovog što radi HNS uz podršku zagrebačke klike.....zapravo znam, to je pretvaranje FBiH u hrvatsku koloniju.....al brate, to košta, toliko košta da se bojim da baš nije isplativa investicija....
A što se tiče foruma, jebat ga, ja sam odavno ovdje SDA bot, malo ljudi ovdje uloži trud da razmisli prije nego što pritisne ono submmit.....mislim, forum je ovo, već time što si član pristaješ da čitaš svašta i slušaš svašta......nemoj da te to sekira
- dulekrele
#563 Re: Politika Hrvata u BiH - III
Bas moras biti teska budala ili se praviti lud pa za ovo sto rade hrvati pripisivati clanu predsjednistva iz hrvatskog naroda.
-
Lug
-
mo-town
#565 Re: Politika Hrvata u BiH - III
Ma Zeljko nego sta. Kriv i za Cvetkovic-Macek 1939 i Milosevic-Tudjman 1991. i za Karadzic - Boban 1992.
Sve njegovo maslo.
-
konami666
#566 Re: Politika Hrvata u BiH - III
To je bilo prije rata, trenutno je poslijeratna situacija koja je drugačija. Nekad je bila i kraljevina Bosna pa vise ne postoji. Pola teritorije BiH su ti isti koji su pokrenuli referendum za nezavisnost, odpisali u Dejtonu.
I još kada se na to doda da je Hrvatska u EU i NATO, mnogo bolje veze i sa istokom i sa zapadom, da se zaključiti u kojem smjeru ovo sve ide. To možemo vidjeti u izostanku osuda visokih zvanicnika istoka i zapada na politiku koja se vodi u Hrvatskoj i HNS-u, tacnije nikakvih reakcija nije bilo.
- PreWiBa
#567 Re: Politika Hrvata u BiH - III
Zato što je teško razlikovati između botova i ozbiljnih učesnika razgovora, kojih zasigurno ima!!!JohnnyS wrote: ↑19/02/2022 21:53palermo wrote: ↑19/02/2022 21:41
Da ne budem nepotreban advokat Greanu.....al malo i ti izvrćeš njegove riječi...
eleneis.....ja se slažem sa tobom da Hrvati imaju puno pravo da se bore za sebe.....ono što meni jeste problem (ne baš moj problem, ovo više retorički) je što ja baš ne vidim neki smisao ove borbe, ne vidim ideju, ne vidim kako Hrvati (čak i da se raspadne Bosna i Hercegovina) mogu biti u boljoj poziciji nego sada.
A sada se i ja osjećam neugodno kad vidim da je toliko Hercegovaca na ovoj temi
-
Novak20
#568 Re: Politika Hrvata u BiH - III
-
konami666
#569 Re: Politika Hrvata u BiH - III
Ja mislim da bi Hrvatskoj najbolja opcija, da izbalansiraju omjer stanovništva u BiH, bila da ponude svim Bošnjacima putovnicu pod uslovom da se odsele u EU
mislim da bi ostalo 200k stanovnika svakog od naroda.
-
daddy-kool
- Point.
#571 Re: Politika Hrvata u BiH - III
- PreWiBa
-
Novak20
- nikad_vise
#574 Re: Politika Hrvata u BiH - III
[quote
Datum 13.05.2018
]Komentarišući komemoraciju u Blajburgu, koju je organizovala Hrvatska, Vučić je rekao novinarima u Beogradu da to nije "ni prva, ni posljednja" i da će Hrvati svake godine to obilježavati, jer se time ponose, što Srbija ne razumije.
On je naveo da su Srbi i Hrvati po brojnosti toliko mali da i jedni i drugi polako nestaju.
"Samo združeno i zajedno moći ćemo da opstanemo i ostanemo, ma koliko to Hrvatima bilo teško i mnogim Srbima još teže da čuju. Voleli to mi ili ne, drugog izbora nećemo imati, voleli to Hrvati ili ne, ni oni drugog izbora neće imati", rekao je Vučić.
On je napomenuo da je po popisu 1991. godine Hrvata u BiH bilo 760.895, a 2013. godine 540.000, a procjena 2018. godine je da ih ima 320.000, iako će oni da kažu da ih je 380.000.
"Dovoljno govori da za samo 25 godina izgubite 60 odsto stanovništva, a slični procesi se dešavaju i sa Srbima, kojih je 1991. godine u BiH bilo 1.366.000, a danas oko 1.080.000. To je manji pad nego kod Hrvata, ali je drastičan. I najmanji pad je kod Bošnjaka sa 1.900.000 na 1.750.000, ali i kod njih je pad. Kod svih je pad", rekao je Vučić.[/quote]
Bosnjaci,Bosanci,ProBiH Hrvati i Srbi su danas sigurno preko 60 % u drzavi,mozda cak i vise i jedini razlog ovog zbijanja redova Srba i Hrvata u BiH je taj da im polahko klizi njihov 100godisnji nacionalisticki plan rusenja drzave i prisvajanja teritorije jer se njihova populacija smanjuje na terenu a manevarskog prostora imaju sve manje.
Nisu bez razloga krenuli u secesionizam,lobiranja,prijetnje,ucjene i sta sve ne samo da jos vise ucvrste svoj polozaj i nas ucine ovisnijim o volji njihovih matica i daju kljuceve ove drzave u Beograd i Zagreb.
Hrvata danas u BiH nema ni 300 000 hiljada,i toga su i oni svjesni zato su krenuli na sve ili nista zajedno sa Srbima jer za 4/5 godina su u jos nepovoljnijoj sitvaciji jer ce ih biti za par hiljada manje natalitetom,iseljavanjem,asimilacijom i slicno.
Sto se tice Bosnjaka,za razliku od svih predhodnih godina do zadnjeg rata,danas se i Bosnjak nesto pita.Jedino sto je potrebno jest da neki glupi Mujo ne pristane na spisak lijepih zelja HDZ/a.
Sto se mene licno tice,ovu drzavu mozemo preimenovati iz Bosne i Hercegovine u Rahat i Patnju.
Ako ovo ne moze biti drzava svih njenih gradjana gdje su svi ravnopravni i vrijede isto na svakom pedlju ove zemlje,onda neka bude ovakva nikakva u nefunkcionalna,ali nece i ne smije biti torovska i etnicki podijeljena gdje dvije manjine odlucuju u ime ogromne vecine gradjana BiH.
Datum 13.05.2018
]Komentarišući komemoraciju u Blajburgu, koju je organizovala Hrvatska, Vučić je rekao novinarima u Beogradu da to nije "ni prva, ni posljednja" i da će Hrvati svake godine to obilježavati, jer se time ponose, što Srbija ne razumije.
On je naveo da su Srbi i Hrvati po brojnosti toliko mali da i jedni i drugi polako nestaju.
"Samo združeno i zajedno moći ćemo da opstanemo i ostanemo, ma koliko to Hrvatima bilo teško i mnogim Srbima još teže da čuju. Voleli to mi ili ne, drugog izbora nećemo imati, voleli to Hrvati ili ne, ni oni drugog izbora neće imati", rekao je Vučić.
On je napomenuo da je po popisu 1991. godine Hrvata u BiH bilo 760.895, a 2013. godine 540.000, a procjena 2018. godine je da ih ima 320.000, iako će oni da kažu da ih je 380.000.
"Dovoljno govori da za samo 25 godina izgubite 60 odsto stanovništva, a slični procesi se dešavaju i sa Srbima, kojih je 1991. godine u BiH bilo 1.366.000, a danas oko 1.080.000. To je manji pad nego kod Hrvata, ali je drastičan. I najmanji pad je kod Bošnjaka sa 1.900.000 na 1.750.000, ali i kod njih je pad. Kod svih je pad", rekao je Vučić.[/quote]
Bosnjaci,Bosanci,ProBiH Hrvati i Srbi su danas sigurno preko 60 % u drzavi,mozda cak i vise i jedini razlog ovog zbijanja redova Srba i Hrvata u BiH je taj da im polahko klizi njihov 100godisnji nacionalisticki plan rusenja drzave i prisvajanja teritorije jer se njihova populacija smanjuje na terenu a manevarskog prostora imaju sve manje.
Nisu bez razloga krenuli u secesionizam,lobiranja,prijetnje,ucjene i sta sve ne samo da jos vise ucvrste svoj polozaj i nas ucine ovisnijim o volji njihovih matica i daju kljuceve ove drzave u Beograd i Zagreb.
Hrvata danas u BiH nema ni 300 000 hiljada,i toga su i oni svjesni zato su krenuli na sve ili nista zajedno sa Srbima jer za 4/5 godina su u jos nepovoljnijoj sitvaciji jer ce ih biti za par hiljada manje natalitetom,iseljavanjem,asimilacijom i slicno.
Sto se tice Bosnjaka,za razliku od svih predhodnih godina do zadnjeg rata,danas se i Bosnjak nesto pita.Jedino sto je potrebno jest da neki glupi Mujo ne pristane na spisak lijepih zelja HDZ/a.
Sto se mene licno tice,ovu drzavu mozemo preimenovati iz Bosne i Hercegovine u Rahat i Patnju.
Ako ovo ne moze biti drzava svih njenih gradjana gdje su svi ravnopravni i vrijede isto na svakom pedlju ove zemlje,onda neka bude ovakva nikakva u nefunkcionalna,ali nece i ne smije biti torovska i etnicki podijeljena gdje dvije manjine odlucuju u ime ogromne vecine gradjana BiH.
-
sportman1
#575 Re: Politika Hrvata u BiH - III
pemanapemani wrote: ↑19/02/2022 19:28 Karamatić, Raguž bez kose, Cvitanović, čitava plejada iz HDZ žele povratak u 1994.![]()
![]()
Imao sam čast da u studentskim danima upoznam fra Petra Anđelovića, provincijala franjevačke provincije Bosne Srebrene.
Prije nekoliko godina sam nazaočio obilježavanju godišnjice humanitarnog konvoja Bijeli put i prilično dugo razgovarao sa profesorom Slobodanom Langom i drugim ljudima koji su organizovali čitavu "ekspediciju".
Igrom slučaja znam bruku Hrvata iz srednje Bosne i svi oni odgovorno tvrde da je ARBiH 1994., nakon odbrane G. Vakufa, mogla, uz malo truda, pobijediti HVO i staviti pod kontrolu čitavu srednju Bosnu.
I onda apsurdno na kvadrat, 2022. HDZ priziva neku jebenu hb, a nedostaje skoro pola Hrvata iz te 1994., kada je hb bila pred slomom u srednjoj Bosni.
Za nekoliko godina će "legitimni predstavnici" Hrvata na koljenima moliti za istinski građansku BiH.
- Neće moliti je da ima i 50% manje Hrvata u Hercegovini, politika bi ostala ista.
Srednja Bosna je svakako otpisana jer vojno nisu uspjeli.