Svake godine od obicne gripe umre cca 650000 ljudi. Sta nam to govori?tranquil wrote: ↑02/02/2020 13:52Da budemo iskreni, H1N1 je, kao što možeš i vidjeti u pregledu koji si ti postavio u prethodnom postu, odnijeo dosta više žrtava, a informacija o tome da su ljudi umirali od vakcina nije tačna, tj. sigurno jesu, kao i od drugih lijekova, ali radi se o minornom broju na nivou statističke greške, barem kada se poredi s brojem ljudi umrlih od samog virusa.salik79 wrote: ↑02/02/2020 13:38 Kada se samo sjetim panike za H1N1, to mediji, to nas Mimo Sahinpasic galami na prof.dr. Mirsadu Hukic, dok mu pokusava objasniti da to uopce nije tako tragicno kako mediji "navijaju", da nema potrebe za zalihama vakcina....Jok, dok se nisu nabavile vakcine u vrijednosti 2 miliona maraka hajka nije splahnula. Poslije kada su ljudi poceli umirati od vakcina, umjesto od gripe, prestade i vakcinacija. Nakon toga, nakon epidemije, je uslijedilo unistavanje vakcina koje nas je kostalo ko zna koliko....
Tako to ide, iz ciklusa u ciklus...
Naravno, da se kod nas i vakcinisanje svelo na talove, i da su skupo nabavljali robu isteklog roka, to mi nije teško povjerovati.
Negdje sam čitao (zdravstveni izvještaj) da se pokazalo da je širenje bolesti i smrtnost od H1N1 bila veća upravo u zemljama koje su odbile vakcinaciju.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- salik79
#551 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
- tranquil
#552 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Karantena se stavlja
A) jer pomaže da se obuzda širenje
B) jer Kina to sebi može priuštiti
Bolest se brže širi od SARSa ali je daleko bezazlenija, I sličnija gripi. Kao i od gripe, umiru ljudi iz rizičnih grupa, stari i bolesni. U samoj Kini, medijan starosti umrlih je 75 godina. To je nešto što paničarski mediji prešućuju.
A) jer pomaže da se obuzda širenje
B) jer Kina to sebi može priuštiti
Bolest se brže širi od SARSa ali je daleko bezazlenija, I sličnija gripi. Kao i od gripe, umiru ljudi iz rizičnih grupa, stari i bolesni. U samoj Kini, medijan starosti umrlih je 75 godina. To je nešto što paničarski mediji prešućuju.
- tranquil
#553 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Sve se slažem s tobom, uključujući i to za paniku od gripe i od H1N1. Samo kažem da je kod H1N1 dobro da je vakcina bila na raspolaganju, i da je panika od vakcine bila štetnija od panike zbog bolesti.salik79 wrote: ↑02/02/2020 13:57Svake godine od obicne gripe umre cca 650000 ljudi. Sta nam to govori?tranquil wrote: ↑02/02/2020 13:52Da budemo iskreni, H1N1 je, kao što možeš i vidjeti u pregledu koji si ti postavio u prethodnom postu, odnijeo dosta više žrtava, a informacija o tome da su ljudi umirali od vakcina nije tačna, tj. sigurno jesu, kao i od drugih lijekova, ali radi se o minornom broju na nivou statističke greške, barem kada se poredi s brojem ljudi umrlih od samog virusa.salik79 wrote: ↑02/02/2020 13:38 Kada se samo sjetim panike za H1N1, to mediji, to nas Mimo Sahinpasic galami na prof.dr. Mirsadu Hukic, dok mu pokusava objasniti da to uopce nije tako tragicno kako mediji "navijaju", da nema potrebe za zalihama vakcina....Jok, dok se nisu nabavile vakcine u vrijednosti 2 miliona maraka hajka nije splahnula. Poslije kada su ljudi poceli umirati od vakcina, umjesto od gripe, prestade i vakcinacija. Nakon toga, nakon epidemije, je uslijedilo unistavanje vakcina koje nas je kostalo ko zna koliko....
Naravno, da se kod nas i vakcinisanje svelo na talove, i da su skupo nabavljali robu isteklog roka, to mi nije teško povjerovati.
Negdje sam čitao (zdravstveni izvještaj) da se pokazalo da je širenje bolesti i smrtnost od H1N1 bila veća upravo u zemljama koje su odbile vakcinaciju.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#554 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
znaci ta ne trebamo avta vozat i prelaziti cestu...de .BAsalik79 wrote: ↑02/02/2020 13:57Svake godine od obicne gripe umre cca 650000 ljudi. Sta nam to govori?tranquil wrote: ↑02/02/2020 13:52Da budemo iskreni, H1N1 je, kao što možeš i vidjeti u pregledu koji si ti postavio u prethodnom postu, odnijeo dosta više žrtava, a informacija o tome da su ljudi umirali od vakcina nije tačna, tj. sigurno jesu, kao i od drugih lijekova, ali radi se o minornom broju na nivou statističke greške, barem kada se poredi s brojem ljudi umrlih od samog virusa.salik79 wrote: ↑02/02/2020 13:38 Kada se samo sjetim panike za H1N1, to mediji, to nas Mimo Sahinpasic galami na prof.dr. Mirsadu Hukic, dok mu pokusava objasniti da to uopce nije tako tragicno kako mediji "navijaju", da nema potrebe za zalihama vakcina....Jok, dok se nisu nabavile vakcine u vrijednosti 2 miliona maraka hajka nije splahnula. Poslije kada su ljudi poceli umirati od vakcina, umjesto od gripe, prestade i vakcinacija. Nakon toga, nakon epidemije, je uslijedilo unistavanje vakcina koje nas je kostalo ko zna koliko....
Svake 24 sekunde jedna osoba pogine u prometnim nesrećama u svijetu, ukupno 1,35 miliona godišnje
- salik79
- salik79
#556 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ko ima malo vremena:
https://streckermemorandum.com/
Usput, korona virus je patentiran:
https://patents.justia.com/patent/10130701
https://streckermemorandum.com/
Usput, korona virus je patentiran:
https://patents.justia.com/patent/10130701
- tranquil
#557 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Vezano za ponovno dobijanje bolesti od čega strahuješ, imam dva pitanja.pici wrote: ↑02/02/2020 13:53 ma znam al rata nece biti... zasto se ovakva karantena stavlja... virus nije pojasnjen i nema izvor... samo nagadjanja... bojaz od razvoja mutacije u neke opasnije varijante postoji i moguc je... zbog toga ovakva panika u kini ali i u svijetu... naucnici ne znaju kako da ga zaustave osim karantene u tom je najveci problem... ko garantira da onaj ko ga je prelezo nece opet ga fasovat u jos gorem obliku... niti jedne nema objave o ozdravljenju potpunom od virusa vec da je u tijelu i cuci ko karcinom i ceka da se ponovo aktivira.... nemaju ni lijek ni objasnjenje za virus, zato je opasan i ovakva srtka...
Koliko si puta preležao (dakle ponovo dobio) običnu gripu, i
Od toga, koliko si puta od obične gripe umro?
- pici
#558 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
joooj logike ko u vulkaca tobejarabi... znao sam prelezat gripu i dobiti jos jacu temperaturu iako sam dobio antibiotike koji su mi inicirali drugu gripu i temperaturu od 40 stepani, dobio jace antibiotike i izlijecio se, jak imunitet ali sam bio srhvan, da je potrajalo dan-dva zavrsio bi u bolnici sa upalom pluca, mozda i sa smrtnim ishodom... al ima lijek... od obicne gripe se umire ako na vrijeme se ne lijeci a i imunitet igra vaznu ulogu... imamo i antibiotike... vulkanactranquil wrote: ↑02/02/2020 14:27Vezano za ponovno dobijanje bolesti od čega strahuješ, imam dva pitanja.pici wrote: ↑02/02/2020 13:53 ma znam al rata nece biti... zasto se ovakva karantena stavlja... virus nije pojasnjen i nema izvor... samo nagadjanja... bojaz od razvoja mutacije u neke opasnije varijante postoji i moguc je... zbog toga ovakva panika u kini ali i u svijetu... naucnici ne znaju kako da ga zaustave osim karantene u tom je najveci problem... ko garantira da onaj ko ga je prelezo nece opet ga fasovat u jos gorem obliku... niti jedne nema objave o ozdravljenju potpunom od virusa vec da je u tijelu i cuci ko karcinom i ceka da se ponovo aktivira.... nemaju ni lijek ni objasnjenje za virus, zato je opasan i ovakva srtka...
![]()
- musicman80
-
ja71
#560 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Antibiotici ne pomažu kod viralnih oboljenja poput gripe ili corone
- musicman80
- pici
#562 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
a unaske se odmah prepisuju antibiotici za sve... meni je na osnovu upale grla i manje temperature tj virusa gripe doktorica prepisala antibiotike koji su rezultirali jos vecom upalom i temperaturom... da bi od druge doktorice dobio antibiotike samo tri komada ali strahovito jake koji unistavaju crijevnu floru... voltaren cepice sam gurao u dupe da mi spadne teperatura na nekih prihvatljivih 37-38 stepeni... gripa nije opasna ako se adekvatno lijeci al ovaj virus ne znaju sta je samo nagadjanja...
https://www.index.hr/vijesti/clanak/mus ... 53204.aspx
evo je izgleda u HRSMRTONOSNI VIRUS
Muškarac u izolaciji u osječkoj bolnici, sumnja se na koronavirus
-
ja71
#563 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Više me strah teorija zavjere po internetu nego samog virusa
- tranquil
#564 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Medijan starosti umrlih u Kini je 75 godina, sve ljudi sa lošim imunitetom, dakle isto kao i smrtni slučajevi obične gripe.pici wrote: ↑02/02/2020 14:36joooj logike ko u vulkaca tobejarabi... znao sam prelezat gripu i dobiti jos jacu temperaturu iako sam dobio antibiotike koji su mi inicirali drugu gripu i temperaturu od 40 stepani, dobio jace antibiotike i izlijecio se, jak imunitet ali sam bio srhvan, da je potrajalo dan-dva zavrsio bi u bolnici sa upalom pluca, mozda i sa smrtnim ishodom... al ima lijek... od obicne gripe se umire ako na vrijeme se ne lijeci a i imunitet igra vaznu ulogu... imamo i antibiotike... vulkanactranquil wrote: ↑02/02/2020 14:27Vezano za ponovno dobijanje bolesti od čega strahuješ, imam dva pitanja.pici wrote: ↑02/02/2020 13:53 ma znam al rata nece biti... zasto se ovakva karantena stavlja... virus nije pojasnjen i nema izvor... samo nagadjanja... bojaz od razvoja mutacije u neke opasnije varijante postoji i moguc je... zbog toga ovakva panika u kini ali i u svijetu... naucnici ne znaju kako da ga zaustave osim karantene u tom je najveci problem... ko garantira da onaj ko ga je prelezo nece opet ga fasovat u jos gorem obliku... niti jedne nema objave o ozdravljenju potpunom od virusa vec da je u tijelu i cuci ko karcinom i ceka da se ponovo aktivira.... nemaju ni lijek ni objasnjenje za virus, zato je opasan i ovakva srtka...
![]()
![]()
Ako dobiješ corona virus, iako je to malo vjerovatno, preživjećeš ga kao što si i običnu gripu.
- King Theoden
#565 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Da. Evo sa Tajlanda javljaju da su izliječili neku ženu dajući joj koktel u kojem je bio i lijek za hiv.musicman80 wrote: ↑02/02/2020 15:01
Kinezi su preporucili da se oboljelima daju antiviralni lijekovi za HIV.
-
freelancerBIH
#566 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Ja sam ovo jos negdje cuo prije 5-6 dan da se lijekovi za ebolu i HIV mogu koristit, izgleda da su ih tek sad poceli koristit i da je jako efektivnoKing Theoden wrote: ↑02/02/2020 17:08Da. Evo sa Tajlanda javljaju da su izliječili neku ženu dajući joj koktel u kojem je bio i lijek za hiv.musicman80 wrote: ↑02/02/2020 15:01
Kinezi su preporucili da se oboljelima daju antiviralni lijekovi za HIV.
A naravno, za koji dan ce se tek poceti pokazivati efektivnosti od Kineske vlade kad su stavili karantin na cijeli Wuhan, tako da ce ovo biti i vise nego dobro kroz par dan, do kraja predstojece sedmice bi se situacija po mojim saznanjima trebala stabilizirati, a broj oboljelih opadati
-
freelancerBIH
#567 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Evo i zvanicne potvrde sa reutersa:
https://www.reuters.com/article/us-chin ... SKBN1ZW0GQ
Sada je u fazi testiranja da postane standardni lijek za ovo cudeso
Zivjela tehnologija!
https://www.reuters.com/article/us-chin ... SKBN1ZW0GQ
Sada je u fazi testiranja da postane standardni lijek za ovo cudeso
Zivjela tehnologija!
- tranquil
#568 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Nimalo iznenađujuće, da lijek protiv jednog virusa pokazuje dobre rezultate protiv drugog.
Mislim da je testiranje postojećih lijekova čak standardna procedura za nove viruse.
Mislim da je testiranje postojećih lijekova čak standardna procedura za nove viruse.
- pici
#569 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
SMRTONOSNI VIRUS
Kako zaustaviti koronavirus?
Unatoč radikalnim mjerama praćenja i izolacije kojima su kineske vlasti drastično ograničile kretanje više desetaka milijuna ljudi u 15-ak gradova, broj zaraženih, onih u kritičnom stanju i mrtvih eksponencijalno se povećava. Već sada, jedva mjesec dana od registriranja prvih slučajeva, broj potvrđeno oboljelih premašio je ukupan broj oboljelih u pandemiji SARS-a u 2002. i 2003., a broj zaraženih raste i izvan Kine.
Do sada je već postalo jasno da se novi koronavirus širi brže od SARS-a, mada vjerojatno sporije od gripe. Osim toga, dosadašnja iskustva pokazuju da su simptomi teži nego kod uobičajene sezonske gripe – nova studija objavljena u uglednom medicinskom časopisu The Lancet, provedena na uzorku od 41 hospitaliziranog pacijenta, pokazala je da je čak trećini oboljelih trebalo liječenje na intenzivnom odjelu te da je oko 15% njih umrlo.
>> Objavljena analiza gena koronavirusa. Pojavio se misterij, traži hitnu reakciju
U takvim okolnostima postavlja se pitanje može li se i kako zaustaviti širenje epidemije.
Stručnjaci pritom procjenjuju da će za razvoj cjepiva trebati više mjeseci, a potom će trebati provesti klinička istraživanja na ljudima. Ako se pokaže uspješnim, trebat će ga dostaviti širom svijeta. To bi sve možda moglo potrajati i više godina.
U međuvremenu, dok se ne razviju lijekovi i cjepiva, jedine mjere koje nam ostaju na raspolaganju i dalje su rana detekcija i izolacija. Postoji mogućnost da bi one, ako se budu kvalitetno provodile, mogle biti učinkovite u ostatku svijeta, kada već nisu u Kini.
Što se u tom smislu sve može poduzeti?
Otkrivanje kontakata zaraženih
Prije svega, sustav treba identificirati i pratiti sve one koji su bili u kontaktu s osobama koje su potvrđene kao oboljele. Ako se kod njih pokažu simptomi, treba ih izolirati i istražiti imaju li virus 2019-nCoV.
Praćenje simptoma bolesti
Budući da mnogi zaraženi virusom neće biti registrirani i potvrđeni, trebat će pratiti simptome i faktore rizika koji ukazuju na moguće postojanje bolesti kod ljudi koji nisu bili izravno u kontaktu s potvrđeno oboljelima.
Kod ljudi s karakterističnim simptomima trebat će provjeriti jesu li boravili u blizini oboljelih ili u prostorima u kojima su se oni kretali. Ovo se već sada provodi.
Međutim, ako se potvrdi da čak i osobe koje ne pokazuju simptome mogu širiti bolest, trebat će provjeriti i one koji su boravili u sumnjivim prostorima, makar ne pokazuju simptome. Za provođenje ove mjere trebat će resursi koji su za kineske uvjete bili nemoguća misija. Naime, virus se ondje vrlo brzo proširio, a mnoge kineske bolnice nemaju opremu ni dovoljno stručnog osoblja za analizu virusa, niti imaju dovoljne kapacitete da smjeste sve one koji imaju simptome, a kamoli sve bez simptoma koji su potencijalno zaraženi.
Kućna izolacija
Ako se potvrdi da se virus prenosi asimptomatski, osobito da se to događa često, praćenje i izoliranje oboljelih postat će još zahtjevnije. Zbog nedostatka smještaja u bolnicama trebat će organizirati sustav u kojem će se osobe sa simptomima testirati i potom slati kući sa zaštitnim maskama ako im klinička slika nije teška. Pritom bi svi ukućani trebali dobiti detaljne upute o higijenskim mjerama koje trebaju poduzimati kako bi se spriječilo daljnje širenje. Svi oni trebali bi ostati u karanteni u vlastitim kućama sve dok se nalazi testova ne potvrde ili ne pokažu negativnima. Ako smještaji u bolnicama budu pretrpani, osobe kojima je dijagnosticiran virus, ali nemaju teške simptome, mogle bi se nastaviti liječiti kod kuće. One bi se hospitalizirale samo ako bi im se stanje pogoršalo. Na taj način bolnički kapaciteti ostali bi dostupni za osobe kojima je bolnička njega najpotrebnija. Time bi se također spriječilo širenje virusa među ljudima koji nisu zaraženi, a koji čekaju nalaze.
Brza dijagnostika
Još jedna mjera koja bi se mogla provoditi u slučaju preopterećenja sustava je brzo dijagnosticiranje. Ono ne zahtijeva posebnu opremu ni obrazovane stručnjake, a može dati rezultate već kroz nekoliko minuta. Takvi testovi nalik su na testove za glukozu koje svakodnevno koriste oboljeli od dijabetesa. Oni za sada ne postoje za 2019-nCoV, no za razliku od cjepiva, mogli bi biti razvijeni već kroz par mjeseci.
Slični testovi koriste se tijekom širenja sezonskih gripa. Oni bi se mogli koristiti u bolnicama, ali i na aerodromima i drugim ključnim mjestima, pa čak i kod kuće, kako bi se provjerile osobe koje pokazuju neke sumnjive simptome ili pak oni koji sumnjaju da su mogli doći u kontakt s virusom. Takvi testovi nisu osobito pouzdani pa bi svaka osoba kod koje bi nalaz bio pozitivan morala dodatno proći laboratorijsko testiranje.
Neotkrivena žarišta bolesti
Ako se masovno koriste, takvi brzi testovi također mogu otkriti neotkrivena žarišta bolesti i pomoći u utvrđivanju opsega epidemije.
U prethodnim epidemijama Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i druge medicinske institucije oklijevali su s korištenjem takvih testova zato što nisu tako precizni kao laboratorijska ispitivanja. Primjerice, takvi testovi postojali su tijekom epidemije ebole u zapadnoj Africi 2013. –2016., no nisu bili široko korišteni jer nisu bili dovoljno točni u usporedbi s laboratorijskim ispitivanjima.
Međutim, da su korišteni za prve pretrage, u kombinaciji s kasnijim potvrdnim laboratorijskim ispitivanjima, mogli su omogućiti brže otkrivanje i drastično smanjiti broj onih koji su bili izloženi laboratorijskom testiranju. Jedno istraživanje pokazalo je da je brzo testiranje moglo smanjiti opseg epidemije za trećinu, a druga studija dala je još dramatičnije rezultate. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, ovi testovi posljednjih godina postaju sve precizniji, a u slučaju nekih patogena, oni su gotovo jednako dobri kao laboratorijski.
Ove mjere neće potpuno blokirati širenje koronavirusa, no mogu ga značajno usporiti. U prilog tome govori činjenica da se on zahvaljujući pozornom praćenju i izolaciji već sada puno sporije širi izvan Kine.
tek se treba boriti sa ovim tj tek je pocelo... teorije zavjere, ma hajte molim vas, pa naucnici prvi put se susrecu sa ovim mutagenim virusom...
- pici
#570 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
pazi opet preskaces dio u kojem su mi pomogli jaki antibiotici koji su mi razderali crijeva... to sto sam izdrzljiv i jak ko bik je poseban dodatak koji je sa lijekovima bio ucinkovit tj uspjesan... evo traze neke alternative poput lijeka od HIVa... znaci da oni sa jakim imunitetom imaju velke sanse za lijecenje, oni sa slabijim kao i stari i bolesni,NE. Pa nek i dalje nastave da jedu zive zivotinje i krvave pa ce biti sljedeci virus da mu nece moci nista.tranquil wrote: ↑02/02/2020 16:12Medijan starosti umrlih u Kini je 75 godina, sve ljudi sa lošim imunitetom, dakle isto kao i smrtni slučajevi obične gripe.pici wrote: ↑02/02/2020 14:36joooj logike ko u vulkaca tobejarabi... znao sam prelezat gripu i dobiti jos jacu temperaturu iako sam dobio antibiotike koji su mi inicirali drugu gripu i temperaturu od 40 stepani, dobio jace antibiotike i izlijecio se, jak imunitet ali sam bio srhvan, da je potrajalo dan-dva zavrsio bi u bolnici sa upalom pluca, mozda i sa smrtnim ishodom... al ima lijek... od obicne gripe se umire ako na vrijeme se ne lijeci a i imunitet igra vaznu ulogu... imamo i antibiotike... vulkanac![]()
Ako dobiješ corona virus, iako je to malo vjerovatno, preživjećeš ga kao što si i običnu gripu.
-
ja71
#571 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Indijski studenti u karantini zbog koronavirusa se sjajno zabavljaju uz pjesmu i ples
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/indi ... /200202078
Ovima je do pjesme i šiza zato što nisu čitali ovaj forum pa nisu svjesni koliko je opasna Corona

Ovima je do pjesme i šiza zato što nisu čitali ovaj forum pa nisu svjesni koliko je opasna Corona
- tranquil
#572 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
U Njemačkoj, gdje se redovno prati stanje i prilično je velika transparentnost, zaraženi se dosađuju u karantinu jer su ovi koji su se prvi razbolili već ozdravili, ali ih drže na promatranju.ja71 wrote: ↑02/02/2020 19:28 Indijski studenti u karantini zbog koronavirusa se sjajno zabavljaju uz pjesmu i ples
![]()
- pici
#573 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
sasvim normalno jer je donekle utvrdjeno da je moguce imati virus u sebi i do 14 dana do aktivizacije... niko ne garantuje navodnim uspjesnim lijecenjem da je ozdravljena osoba i dalje kliconosa... tek je mjesec dana novog virusa i treba biti jako oprezantranquil wrote: ↑02/02/2020 20:18U Njemačkoj, gdje se redovno prati stanje i prilično je velika transparentnost, zaraženi se dosađuju u karantinu jer su ovi koji su se prvi razbolili već ozdravili, ali ih drže na promatranju.ja71 wrote: ↑02/02/2020 19:28 Indijski studenti u karantini zbog koronavirusa se sjajno zabavljaju uz pjesmu i ples
![]()
- tranquil
#574 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Da, sa svim mjerama opreza se slažem, naročito u ovakvoj situaciji.pici wrote: ↑02/02/2020 20:43sasvim normalno jer je donekle utvrdjeno da je moguce imati virus u sebi i do 14 dana do aktivizacije... niko ne garantuje navodnim uspjesnim lijecenjem da je ozdravljena osoba i dalje kliconosa... tek je mjesec dana novog virusa i treba biti jako oprezantranquil wrote: ↑02/02/2020 20:18U Njemačkoj, gdje se redovno prati stanje i prilično je velika transparentnost, zaraženi se dosađuju u karantinu jer su ovi koji su se prvi razbolili već ozdravili, ali ih drže na promatranju.ja71 wrote: ↑02/02/2020 19:28 Indijski studenti u karantini zbog koronavirusa se sjajno zabavljaju uz pjesmu i ples
![]()
- seoBIH
#575 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?
Zeljni smo senzacionalizma i nista vise
Sada znamo koristi net, a kada je H1N1 i SARS harao, nije nas bas bilo briga, jer nas nisu udarali sa svih strana tim informacijama, koje donose klikove, a kilovi kes.
Primjer jedan https://www.index.hr/vijesti/clanak/taj ... 53236.aspx
clanak objavljen prije 4h, niti jedan komentar, jbga, ako ovo pomaze, znaci i nije toliko ozbiljno? Koja je naredna tema o kojoj da razglabamo?
Primjer jedan https://www.index.hr/vijesti/clanak/taj ... 53236.aspx
clanak objavljen prije 4h, niti jedan komentar, jbga, ako ovo pomaze, znaci i nije toliko ozbiljno? Koja je naredna tema o kojoj da razglabamo?