Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
S4mpion

#551 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by S4mpion »

Dope_Man wrote:
broj dva wrote: Odakle taj um što stvara umove, koji um ga stvori ? I koji um stvori um što stvara umove ?
Da bi mogao biti vjernik morao bi vjerovati da ideja boga daje odgovor na pitanja a u stvari sve što postiže je da gura pitanja korak unatrag.
I tu je kraj te ideje, ali naravno, niti jedan vjernik ne zeli da se pozabavi tim pitanjem. Jednostavno: "on postoji oduvjek" je odjednom sasvim dovoljno, a taj odgovor je neprihvatljim ako govoris o materiji koja cini univerzum. Sto sam i ranije na ovoj temi spominjao. Naravno, nikada se niko od vjernika nece uhvatiti u kostac sa ovim pitanjem.
Ljudi su ti rekli, to je njihovo vjerovanje.

Možeš i ti reći da je život oduvijek, da je svemir oduvijek, vrijeme, prostor oduvijek, da je sve nastalo slučajno, ali se se moraš pomiriti s činjenicom da je to tvoje vjerovanje i neprihvatljivo je kao naučni dokaz, ali može proći kao vjerovanje.
Sara03

#552 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Sara03 »

vatrogasac wrote:...
Allaše dragi, izgleda da baš moram na našem. Ovdje ona metafora o vjerniku kao golubu, koji se hladno pokaki, obori sve pijune na tablici i odleprša sa osmjehom, ima naročitog smisla.
Reuters wrote:“We don’t call it the ‘God particle’, it’s just the media that do that,” a senior U.S. scientist politely told an interviewer on a major European radio station on Tuesday.

“Well, I am from the media and I’m going to continue calling it that,” said the journalist - and continued to do so.
Dakle, termin "božja čestica" za Higgsov bozon ne koriste naučnici, pogotovo ne oni iz CERN-a, nego senzacionalistički mediji... Hence i tvoj Google search.
Reuters wrote:According to people who have investigated the subject, the term originated with a 1993 history of particle physics by U.S. Nobel prize winner Leon M Lederman.

The book was titled: “The God Particle: If the Universe is the Answer, What is the Question?”

Physicists say Lederman, who over the years has been the target of much opprobrium from his scientific colleagues, tells friends he wanted to call the book “The Goddamned Particle” to reflect frustration at the failure to find it.

But, according to that account, his publisher rejected the epithet - possibly because of its potential to upset a strongly religious U.S. public - and convinced Lederman to accept the alternative he proposed.
Druga stvar, taj isti termin, kojeg jedino mediji obilato koriste, nije nastao iz razloga što naučnici smatraju da je bog ili neko drugo nadnaravno biće, iniciralo nastanak iste ili je imalo bilo kakvog učešća u tome. Znam, žao mi je. Zapravo, radi se o tome, da je jedan Nobelovac u naslovu svoje knjige česticu htio osloviti sa "the goddamn particle", što u prijevodu na naš znači vražja ili prokleta čestica, jer ju je bilo tako teško pronaći. No, uredništvo izdavačke kuće, skrenulo mu je pažnju da bi takav naziv mogao biti neprimjeren za izrazito religiozno američko tržište, pa je došlo do cenzure i skraćivanja naziva (iz "goddamn particle" u "god particle"). Opet, boga ni na vidiku.

Nadam se da je jasnije (čisto sumnjam)...
vatrogasac

#553 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Sara03 wrote:
I dobro da sumiramo, koristi le se taj izraz ili ne koristi što je suština priče koju si ti započela jer je kod mene ta sintagma bila pod navodnicima što isto možeš provjeriti?

Image
Sara03

#554 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Sara03 »

:facepalm:

Sam si potencirao da se u naučnim krugovima koristi iz totalno drukčijeg razloga, nećemo se praviti, zaboga... Takva kvalifikacija neće proći i na to sam te već uputila, ali ti i dalje možeš misliti što ti je volja, to ne branim niti mogu.
King Theoden

#555 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Da se nadovezem na svoj zadnji post...

Evo ajeta gdje su ateJisti opisani:

“On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena - željni smutnje i svog tumačenja - slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" - A samo razumom obdareni shvaćaju.” (3:7)

Kako se fino ogradise.

Ima ajeta koji su jasni i oni su “glavnina”, a one koji nisu jasni zanemarite jer njihovo pravo znacenje samo Allah zna.

Image
I opet, prosipanje po ko zna koji put :lol:
exampLe.

#556 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Ooooo, ko nam je to dos’o, Dino zvani Argument. :lol:
broj dva

#557 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

S4mpion wrote:
Dope_Man wrote:
broj dva wrote: Odakle taj um što stvara umove, koji um ga stvori ? I koji um stvori um što stvara umove ?
Da bi mogao biti vjernik morao bi vjerovati da ideja boga daje odgovor na pitanja a u stvari sve što postiže je da gura pitanja korak unatrag.
I tu je kraj te ideje, ali naravno, niti jedan vjernik ne zeli da se pozabavi tim pitanjem. Jednostavno: "on postoji oduvjek" je odjednom sasvim dovoljno, a taj odgovor je neprihvatljim ako govoris o materiji koja cini univerzum. Sto sam i ranije na ovoj temi spominjao. Naravno, nikada se niko od vjernika nece uhvatiti u kostac sa ovim pitanjem.

Možeš i ti reći da je život oduvijek, da je svemir oduvijek, vrijeme, prostor oduvijek, da je sve nastalo slučajno, ali se se moraš pomiriti s činjenicom da je to tvoje vjerovanje i neprihvatljivo je kao naučni dokaz, ali može proći kao vjerovanje.
Dakako da je moje vjerovanje nepeohvativo kao naučni dokaz. Niko ne tvrdi da je život oduvjek. Ni svemir koliko ja znam, nemamo baš neke predstave šta je bilo prije BB. Nema ništa što upućuje (makar ne dokazima) na stvoritelja, što ostavlja prostora za slučajnost.
Ali nauka i teorije se mogu mjenjati u svjetlu novih ili bolje shvaćenih činjenica, u nauci nema dogme,
King Theoden

#558 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Ooooo, ko nam je to dos’o, Dino zvani Argument. :lol:
Čovječe, džaba se sramotiš. Ozbiljno. Najiskrenije.
exampLe.

#559 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:
exampLe. wrote:Ooooo, ko nam je to dos’o, Dino zvani Argument. :lol:
Čovječe, džaba se sramotiš. Ozbiljno. Najiskrenije.
Opet ti. :zzzz: :oops: :-)
King Theoden

#560 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Opet ti.
Ne ja, nego ti. Zar ti nije jednostavnije povući se ili barem govoriti o vlastitim iskustvima?
Ovako su to prosipanja jer tvrdiš nešto što je netačno. Taj ajet je paradni primjerak lošeg prevoda.
exampLe.

#561 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Dino34 wrote:
exampLe. wrote:Opet ti.
Ne ja, nego ti. Zar ti nije jednostavnije povući se ili barem govoriti o vlastitim iskustvima?
Ovako su to prosipanja jer tvrdiš nešto što je netačno. Taj ajet je paradni primjerak lošeg prevoda.
Pa ne opet...

Image
King Theoden

#562 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Plači mala, plači :lol:
S4mpion

#563 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by S4mpion »

broj dva wrote:
S4mpion wrote:

Dakako da je moje vjerovanje nepeohvativo kao naučni dokaz. Niko ne tvrdi da je život oduvjek. Ni svemir koliko ja znam, nemamo baš neke predstave šta je bilo prije BB. Nema ništa što upućuje (makar ne dokazima) na stvoritelja, što ostavlja prostora za slučajnost.
Ali nauka i teorije se mogu mjenjati u svjetlu novih ili bolje shvaćenih činjenica, u nauci nema dogme,
Pa ovo nije baš tačno, do sad smo se naslušali priča o vječnosti vremena i prostora, između ostalog i od onih koji sebe smatraju ateistima.

I slučajni nastanak je takođe vjerovanje, vjerovanje kojem su ateisti skloniji.
arzuhal

#564 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by arzuhal »

I jest vala glupost jedan djelić pojavnog svijeta nazivati "božijim"... Ibn Arebi, kadasallahu sirrehu, bi to nazvao kufrom, nevjerovanjem.
allem_77

#565 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Sara03 wrote: Opet, boga ni na vidiku.

Šta je to, da bi ateisti, nevjernici... povjerovali u postojanje Boga? Je li to VIĐENJE BOGA? Ili bi prihvatili i neki od malo slabijih dokaza? Odnosno koji je to manji dokaz?
Zamislite da vjera i vjerske knjige, poslanici... ne postoje.
broj dva

#566 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

allem_77 wrote:
Sara03 wrote: Opet, boga ni na vidiku.

Šta je to, da bi ateisti, nevjernici... povjerovali u postojanje Boga? Je li to VIĐENJE BOGA? Ili bi prihvatili i neki od malo slabijih dokaza? Odnosno koji je to manji dokaz?
Zamislite da vjera i vjerske knjige, poslanici... ne postoje.
Nek jedan amputirani ud "naraste" nakon molitve i ja sam vjernik. Ili neko ekvivalento čudo koje prkosi zakonima prirode. Međugorske gospe i slično ne priznajem.
exampLe.

#567 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Bilo bi mi dovoljno da jedna molitva majke (cije dijete je na samrti jer boluje od raka npr.) bude uslisena, pa da to dijete odmah ozdravi.

Ne trazim puno od Svevisnjeg zar ne?
allem_77

#568 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

broj dva wrote:
Nek jedan amputirani ud "naraste"
Pa to već imaš u prirodi. Regeneracija,

https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Regener ... biologija)
exampLe.

#569 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

allem_77 wrote:
broj dva wrote:

:run:
tuzlak1212

#570 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by tuzlak1212 »

Dope_Man wrote:
tuzlak1212 wrote:
Dope_Man wrote: I tu je kraj te ideje, ali naravno, niti jedan vjernik ne zeli da se pozabavi tim pitanjem. Jednostavno: "on postoji oduvjek" je odjednom sasvim dovoljno, a taj odgovor je neprihvatljim ako govoris o materiji koja cini univerzum. Sto sam i ranije na ovoj temi spominjao. Naravno, nikada se niko od vjernika nece uhvatiti u kostac sa ovim pitanjem.
Zašto bi se hvatao u koštac s ovim ako otkako znam za sebe vjerujem da Bog postoji s tim da mi to niko nikad nije nametao? Prosto vjerujem i svako postavljanje pitanja i odgovor na pitanje će potvrdit moje vjerovanje. Kao što će kod ateista potvrditi nevjerovanje, veći je problem arogancija i egoizam kod pojedinaca u obje strane diskusije.
Ajmo biti realni, zasto vjerujes? Rodio si se sa vjerom u tu ideju ili su te pak, kao i sve nas, kao malog naucili toj ideji, i to ideji vezanoj za jednu specificnu religiju koja god to bila, apsolutno nebitno? Poenta je da se sigurno nisi rodio sa tim uvjerenjem - naucen si tome kao mali. Gledam djecu koja rastu i koju isto tako uce istu ideju njihovi roditelji. Ne uplicem se, ne bih nikad rekao njihovoj djeci nesto drugo osim da razmisljaju i otkrivaju svijet, pogotovo kada porastu jer ne ocekujem da djeca od 4-5 godina razmisljaju o tome duboko, nisu ni sposobni za to.

E, ti si rekao da odbijas o toj ideji i razmisljati sada kada mozes. Posteno. Ja nisam odbio, ja sam prevazisao u jednom trenutku strah od kazne zbog sumnje (cemu sam takodjer naucen u sklopu cijele te ideje) i odlucio da razmislim o toj ideji. I evo me danas, ne vjerujem u tu ideju jer kad sam bez straha o njoj razmislio vise nije imala smisla.
Vjerujem jer vjerujem, u mojoj kuci samo ja znam klanjat pa ti skontaj koliko je neko uticao na mene... Rodjeni otac mi religije zove fasizmom sad skontaj koliko su mi ista tuvili u glavu. Vjerujem od malih nogu samo sam malo mator prihvatio islamsku teologiju kao meni najlogicnijom. I da ne pripadam ni jednoj religiji ja bi opet vjerovao u Boga kao sto sam vjerovao preko 20 godina a nisam nikakve obrede pratio, to je moj svijet u koji vjerujem.

I nisam rekao da odbijam razmisljati, rekao sam da koliko god razmisljao i sta god novo otkrio to mi potvrdjuje moje vjerovanje u Njega. Identicno kao kod ateista u obrnutom slucaju.
allem_77

#571 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

exampLe. wrote:Bilo bi mi dovoljno da jedna molitva majke (cije dijete je na samrti jer boluje od raka npr.) bude uslisena, pa da to dijete odmah ozdravi.

Ne trazim puno od Svevisnjeg zar ne?
Ovdje bi ti čak i Dozer, koji ne vjeruje u Boga, rekao da to nije nemoguće. Posjeti temu gdje on svjedoči o izliječenju.
broj dva

#572 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

allem_77 wrote:
broj dva wrote:

Nakon molitve za guštera ?
Możda sam trebao specificirari da ciljam na h. sapiens...
exampLe.

#573 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

broj dva wrote:
allem_77 wrote:
broj dva wrote:

Suze me oblise. :lol:
allem_77

#574 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

broj dva wrote:
allem_77 wrote:
broj dva wrote:

U 2015. Istraživači su razvili dokaze principa biolimba (regeneracije udova) unutar laboratorija. Također procjenjuju da će za to biti potrebno još najmanje deset godina za bilo koje testiranje takvih udova kod ljudi, sa potpuno funkcionalnom kožom, mišićima, krvnim sudovima i kostima.

Ako se ovo ostvari? Šta ćeš reći? Znanstveno čudo?
Dope_Man

#575 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dope_Man »

Kad bi ljudi manje trolali, a vise koristili mozak da skontaju razliku izmedju naucnog dostignuca i naptrirodnog dogadjaja koji je posljedica npr. molitve... gdje bi mi svi bili.
Post Reply