Identitet Bosnjaka

Post Reply
CPT

#551 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

pemanapemani wrote:Sta o tome misle velikosrbi i velikohrvati me uooce ne zanima.
O Tito.... Bosna nije nacionalna drzava (jednog naroda/nacije/jedne grupe/xyz). Bosna ima 3 konstitutivna naroda. 2 narod se ne osjecaju kao Bosanci ili Bosnjaci. Sta god Bosnjaci mislili o tome, svaka prica u tom pravcu je vec u startu uzaludna. Nepotrebna i ide na stetu Bosnjaka...
Kejn

#552 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Kejn »

Dozer wrote:
Kejn wrote: Pa sta bi sa tom famoznom "bh. nacionalnost" sa licnih karti :lol: Ukidose je :-) Znaci bh. nacionalnost ukinuta :lol: Mozes se ti poistovjecivati i sa Dzedajima. Dzedaji se također ne spominju u bh. ustavu. To ne mjenja cinjenicu da kao legalan i pravni konstrukt takvo nesto ne postoji. Tj. postoji ali na forumu samo.
I izvan BiH ;)

A, sta bi s tom famoznom "srpskom nacionalnoscu" u BiH? Nije je nikad ni bilo, pa nije ni mogla biti ukinuta :lol:
Mozes se nacionalno poistovjecivati i sa Dzedajima. Dzedaji se takodjer ne spominju kao nacionalnost u Ustavu, isto kao ni nacionalni Srbi :lol:
To ne mijenja cinjenicu da kao legalan i pravni konstrukt (cuj - legalan i pravni konstrukt :D) takvo nesto ne postoji. Tj. postoji, ali samo na forumu, i izvan BiH, tj. za one rodjene u Srbiji :D
Te teatralije ti neće puno pomoći u dokazivanju tzv. "bh nacionalnosti" :roll: Ponavljam, to je pojam bez ikakvog pravnog temelja. Pojam koji postoji jedino na klix forumu
CikaPaja

#553 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CikaPaja »

samo neznalice mogu stavljati znak jednakosti između nacije i državljanstva a kao dokaz da je to notorna glupost je primjer Sjeverne Irske
dakle po "teoriji" ovih zagovornika to nisu nikakvi Irci nego su Ujedinjeni Kraljevćani ?!?! :lol: jerbo su u United Kingdom
takođe nema ni Škota, Velšana
svi su oni ujedinjeni kraljevčani :lol:

zar treba još raspredat?

takođe treba spomenuti u kontekstu Sjeverne Irske i činjenicu kako je religija bila veoma odlučujuća u mnogim stvarima što je upravo primjer Sjeverne Irske
iako jedna nacija, Irci, njih je religija podjelila pa je Ircima protestantima bliži i draži Englez iz UK u čijem sastavu i jesu, nego braća katoličke vjere u samoj Irskoj
Last edited by CikaPaja on 11/04/2019 20:19, edited 1 time in total.
CikaPaja

#554 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CikaPaja »

pemanapemani wrote:

Nacija -Bosanac - BiH
Narod - Bosnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Ukrajinac...
narod je srednjovjekovna kategorija koja je prerasla u naciju krajem 19.vijeka
danas postoje samo nacije
a što neki nisu prežvakali tematiku pa spominju i nekake etnije koje su kao i pleme preteča naroda govori o njihovom neznanju

elem, nema Bosanac jer je država Bosna i Hercegovina, dakle more samo Bosanskohercegovac što je notorna glupost kao i Ujedinjeni Kraljevčanin :lol:

dakle u BH postoje nacije Bošnjaci ,Srbi, Hrvati kao konstitutivni
Dozer

#555 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Budalastina na budalastinu...fakat nevjerovatno...

Jedan se uhvatio nekakve besmislene mantre o ljevici i fgr, a sad u to utrpava i nekakva "malogradjanska tumacenja urbanog", i to sve spocitava nekakav lik koji je iz ko zna koje malogradjanske vukojebine zavrsio u dijaspori, i ne pada mu na pamet da se vrati u svoje i na svoje, u BiH... I to spocitava meni, cija je familija vec preko 200 godina u Sarajevu. Mislim da prilico dobro znam sta je malogradjanstina, a sta urbano... :D
I, povrh svega, jos me utrpava u nekakve Srbe i Hrvate (nije nacisto), a ja zadrti Bosanac s dna kace, koji nema niti je ikad imao ikoga u Srbiji ili Hrvatskoj (osim raje), i koji je ovdje proveo 4 godine ratujuci i braneci ovu drzavu. Klocijada na vrhuncu, nema sta... :D

Drugi pametuje o svemu i svacemu, a sve samo kako bi izbjegao dati konkretne odgovore na konkretna pitanja, jer ti odgovori ne gode njegovoj "idealnoj" mantri u koju su ga ubijedili...

Treci je u istoj recenici kontradiktoran sam sebi po 3-4x, i ocigledno uopste ne moze ni da pojmi kategorije o kojima prica, a ubijedjen je da sve savrseno razumije...

Cetvrti ni sam ne zna sta je htio reci, pa onda nadrvi svega i svacega, i pri tome je 100% sigran da je napisao sustu istinu...

A, da sve bude tragikomicnije, svi su u dijaspori, planiraju se ovamo vratiti (mozda) kad zarade penzije. Ako se kojim slucajem ovdje opet zapuca - njih 1000% necemo vidjeti da ovako svesrdno brane puskom bosnjastvo i Bosnjake u koje se ovdje zaklinju, nego ce ostati na sigurnoj i bezbjednoj distanci kojekakvih Skandinavija, Amerika, itd., par hiljada km daleko.
Da sve bude jos gore, mislim da su svi redom ili mlada predratna, ili ratna, a mozda cak i poslijeratna djeca. Do '93, ili cak i kasnije, nisu ni culi termin "Bosnjak/ci", a pogotovo nisu znali sta on znaci ili sta je znacio dok im se o tome nije aktivno pocelo tupiti od neke 2000.
Ocigledno - ne znate ni danas, i na svaki moguci nacin pokusavate izbjeci istorijske cinjenice o tome. Upravo identicno onome sta i kako rade oni na koje stalno pljujete, tj. Srbi i Hrvati.

Konkretna razlika izmedju vas i njih je...kakva tacno...? Nikakva.
CPT

#556 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:A, da sve bude tragikomicnije, svi su u dijaspori, planiraju se ovamo vratiti (mozda) kad zarade penzije. Ako se kojim slucajem ovdje opet zapuca - njih 1000% necemo vidjeti da ovako svesrdno brane puskom bosnjastvo i Bosnjake u koje se ovdje zaklinju, nego ce ostati na sigurnoj i bezbjednoj distanci kojekakvih Skandinavija, Amerika, itd., par hiljada km daleko.
Da sve bude jos gore, mislim da su svi redom ili mlada predratna, ili ratna, a mozda cak i poslijeratna djeca. Do '93, ili cak i kasnije, nisu ni culi termin "Bosnjak/ci", a pogotovo nisu znali sta on znaci ili sta je znacio dok im se o tome nije aktivno pocelo tupiti od neke 2000.
Ocigledno - ne znate ni danas, i na svaki moguci nacin pokusavate izbjeci istorijske cinjenice o tome. Upravo identicno onome sta i kako rade oni na koje stalno pljujete, tj. Srbi i Hrvati.

Konkretna razlika izmedju vas i njih je...kakva tacno...? Nikakva.
Ono kad nemas nista vise za reci pa potegnes za dijasporu :-) Kao da to ima neka veze sa tumacenjem termina, ratom ili xyz. Predratnoj djeci je neko drugi odredjivao kako ces se izjasnjavati. Ili si taj dio propustio? Moja majka (recimo) se nije smijela biti ni muslimanka, jos manje Bosnjakinja.

Btw, odakle ti potreba da drugima odredjujes XYZ pripadnost?
CPT

#557 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Image
Dozer

#558 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Moj stari je vazda bez problema bio musliman. A ova mantra da se to nije smjelo u onom sistemu, da je to bilo zabranjeno, da se nije dalo ici u crkve i dzamije i slicne budalastine - to su sve notorne lazi ovih "osvijestenih i pravovjernih" kleptomana.
Ja imam malo vise godina, pa se meni te bajke i lazi ne mogu prodavati kao vama koji niste tada bili ni svjesni samih sebe, a kamoli okoline i desavanja i procesa u njoj. A mozda niste bili ni roodjeni.
Ukratko, ili ti laze mati, ili ti laze neko drugi u njeno ime. Bez uvrede.

I nikome ja nista ne odredjujem. Samo vam iznosim fakticko stanje, kako biste (mozda) shvatili da vas sve redom prave budalama, i to samo radi njihovih licnih interea. I jednih, i drugih, i trecih.

Kako @pemanapemani lijepo rece - velikosrpska politika, a i velikohrvatska, najvise se boje bosanstva. Njima savrseno odgovarate vi takvi, Bosnjaci, koji se ponasate identicno njima - zadrto za svoju etniju, negirajuci BH ili bosansku naciju. Upravo ono sto i oni rade. Identicno.

Taj spomenik koji si postavio...bolje ga makni... On pokazuje nesto vise i dublje (a ti to ocito ne kontas) od toga da je i tada postojao naziv Bosnjaci (sto niko ni ne spori).
CPT

#559 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:Moj stari je vazda bez problema bio musliman. A ova mantra da se to nije smjelo u onom sistemu, da je to bilo zabranjeno, da se nije dalo ici u crkve i dzamije i slicne budalastine - to su sve notorne lazi ovih "osvijestenih i pravovjernih" kleptomana.
Ja imam malo vise godina, pa se meni te bajke i lazi ne mogu prodavati kao vama koji niste tada bili ni svjesni samih sebe, a kamoli okoline i desavanja i procesa u njoj. A mozda niste bili ni roodjeni.
Ukratko, ili ti laze mati, ili ti laze neko drugi u njeno ime. Bez uvrede.

I nikome ja nista ne odredjujem. Samo vam iznosim fakticko stanje, kako biste (mozda) shvatili da vas sve redom prave budalama, i to samo radi njihovih licnih interea. I jednih, i drugih, i trecih.

Kako @pemanapemani lijepo rece - velikosrpska politika, a i velikohrvatska, najvise se boje bosanstva. Njima savrseno odgovarate vi takvi, Bosnjaci, koji se ponasate identicno njima - zadrto za svoju etniju, negirajuci BH ili bosansku naciju. Upravo ono sto i oni rade. Identicno.

Taj spomenik koji si postavio...bolje ga makni... On pokazuje nesto vise i dublje (a ti to ocito ne kontas) od toga da je i tada postojao naziv Bosnjaci (sto niko ni ne spori).
Da, pocni od svog starog pa apliciraj na citav narod. Ignorisi da smo cak i oficielno u najboljem slucaju bili samo "muslimani". Moja majka a i ostala djec a ne samo da nisu mogli biti muslimani vec su redovno kaznjavani. Fizicki i verbalno. Citav zivot nosi oziljke (na rukama) tih vremena. Sigurno cak u litareturi naci o tome jer nije bila jedina.

Taj spomenik ne pokazuje nista lose i poruka tog spomenika nije naziv na tom spomeniku. A ti to ocitno nisi skontao...
Dozer

#560 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CikaPaja wrote: dakle u BH postoje nacije Bošnjaci ,Srbi, Hrvati kao konstitutivni
Kao konstitutivni - sta? Narodi :lol:

Valjda zato imamo Dom nacija, a ne Dom naroda :D

Iz Ustava:
Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u ženevi 08.09.1995. godine i u Njujorku 26.09.1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:
CPT

#561 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:
CikaPaja wrote: dakle u BH postoje nacije Bošnjaci ,Srbi, Hrvati kao konstitutivni

Iz Ustava:
Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u ženevi 08.09.1995. godine i u Njujorku 26.09.1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:
pise Bošnjaci, Hrvati i Srbi

jer vidim da nisi skontao bit citata....
Dozer

#562 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote: Da, pocni od svog starog pa apliciraj na citav narod. Ignorisi da smo cak i oficielno u najboljem slucaju bili samo "muslimani". Moja majka a i ostala djec a ne samo da nisu mogli biti muslimani vec su redovno kaznjavani. Fizicki i verbalno. Citav zivot nosi oziljke (na rukama) tih vremena. Sigurno cak u litareturi naci o tome jer nije bila jedina.

Taj spomenik ne pokazuje nista lose i poruka tog spomenika nije naziv na tom spomeniku. A ti to ocitno nisi skontao...
Ne kontam...Ti mozes poceti od svoje stare, a ja ne mogu od svog starog...? Zasto?

Sta je poruka spomenika koju nisam skontao, osim da se Austrijanci (inace, ovdje bili okupatori, isto kao i Turci prije njih, a i Svabe nakon njih) zahvaljuju Bosnjacima sto su branili - okupatorsku Austriju? Dakle, Bosnjaci su u tome bili - sta? Branioci, ili kvislinzi?
Dozer

#563 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote:
Dozer wrote:

Iz Ustava:
pise Bošnjaci, Hrvati i Srbi

jer vidim da nisi skontao bit citata....
Pise NARODI genije, a ne NACIJE. To je bit citata.
A pise i jos nesto iza toga, cisto za slucaj da nisi vidio...
Nacionalniid_BOSANCI

#564 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

CPT wrote:
pemanapemani wrote:Sta o tome misle velikosrbi i velikohrvati me uooce ne zanima.

O Tito.... Bosna nije nacionalna drzava (jednog naroda/nacije/jedne grupe/xyz). Bosna ima 3 konstitutivna naroda. 2 narod se ne osjecaju kao Bosanci ili Bosnjaci. Sta god Bosnjaci mislili o tome, svaka prica u tom pravcu je vec u startu uzaludna. Nepotrebna i ide na stetu Bosnjaka...

1. Moramo znati osnovne stvari i zapamtiti ih zauvjek iz generacije u generaciju, da je u interesu Srbije i Hrvatske radi podijele teritorije Bosne i Hercegovine i njenih resursa, uvijek bilo i bice u buducnosti vazno, da mute vodu narodnog i nacionalnog identiteta temeljnom narodu u Bosni i Hercegovini Bosnjacima, i onim iz drugih naroda koji se izjasnjavaju u Drzavnom/Nacionalnom smislu Bosanci i Hercegovci.

Situacija u Bosni i Hercegovini danas je slijedeca. Bosna i Hercegovina danas ima najvise gradjana iz:
1.etnickog Naroda Bosnjaka (Bosniaka) koji takodje imaju i drzavnonacionalni identitet Bosanci i Hercegovci.

2. Zatim imamo dijelove gradjana iz drugih manjinskih etnickih naroda kao sto je jedan dio Srba, Hrvata, Albanaca, mjesovitih brakova i drugih koji se u smislu etnickog Naroda sami nazivaju/izjasnavaju kao Srbi, Hrvati, Albanci i drugi ali se u drzavnonacionalnom smislu zele i izjasnjavaju kao Bosanci i Hercegovci.

3. Zatim imamo manjinske narode Srbe, Hrvate, Albance i druge koji se zele i izjasnjavaju kao etnicki Narodi: Srbi, Hrvati, Albanci i drugi a tako se isto izjasnjavaju i u drzavnonacionalnom smislu kao Srbi, Hrvati, Albanci i drugi.

Najvise gradjana u drzavi Bosni i Hercegovini je pod tackama 1 i 2, kojih je oko 70% i koji se izjasnjavaju tako, a najmanje gradjana iz drzave Bosne i Hercegovine je pod tackom 3, koji se izjasnjava tako i njih je oko caa 30%. Ova danasnja struktura izjasnjavanja razlicitih narodnih i nacionalnih identiteta, odgovara u potpunosti i strukturi stanovnistva koji su se 1992 godine izjasnili na referendume drzave Bosne i Hercegovine, i izborili se za samostalnost njihove drzave Bosne i Hercegovine.

Eto to vam je takva prijasnja i danasnja struktura izjasnjavanja stanovnika drzave Bosne i Hercegovine, i to je sasvim u redu i korektno, i ispunjava osnovna demokratska ljudska prava stanovnika da se izjasnjavaju kako oni zele i u kakvu drzavu vjeruju.
CPT

#565 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:A pise i jos nesto iza toga, cisto za slucaj da nisi vidio...
Bit je u imenima, pored imena ostalih naroda pise BOSNJAK. Ne pise BOSANAC. Kontas? Ako vec ides u tom pavcu onda bi trebalo pisati
BOSNAC PRAVOSLAVAC, BOSANAC KATOLIK, BOSANAC MUSLIMAN. Kao sto vidis toga nemas? Sto ce reci da je BOSANAC (u najboljem slucaju) geografska odrednica. Jel tako?
CPT

#566 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote: Da, pocni od svog starog pa apliciraj na citav narod. Ignorisi da smo cak i oficielno u najboljem slucaju bili samo "muslimani". Moja majka a i ostala djec a ne samo da nisu mogli biti muslimani vec su redovno kaznjavani. Fizicki i verbalno. Citav zivot nosi oziljke (na rukama) tih vremena. Sigurno cak u litareturi naci o tome jer nije bila jedina.

Ne kontam...Ti mozes poceti od svoje stare, a ja ne mogu od svog starog...? Zasto?

Sta je poruka spomenika koju nisam skontao, osim da se Austrijanci (inace, ovdje bili okupatori, isto kao i Turci prije njih, a i Svabe nakon njih) zahvaljuju Bosnjacima sto su branili - okupatorsku Austriju? Dakle, Bosnjaci su u tome bili - sta? Branioci, ili kvislinzi?
Ja nisam poceo od svoje stare. To ti doslovce pise u recenici prije toga. Ili si taj dio prolosti propustio? Zaboravio? Drugi su odredjivali kako ce se Bosnjaci nazivati. Kako mislis da taj izraz nestao u jugoslavenskim vremenima? Slucajno? Bosnjaci se odlucili da se vise nece zvati Bosnjaci?

Bit slike je oblik spomenika i u samom spomeniku nema nista lose ili pogresno.

Znaci od ovog (Bosnjaka):
Image

do ovog ("muslimana"), slucajno naravno...
Image

jer prije nisu znali za izraz Bosnjak i ta prica.... :roll: :-)
CPT

#567 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:Najvise gradjana u drzavi Bosni i Hercegovini je pod tackama 1 i 2, kojih je oko 70% i koji se izjasnjavaju tako, a najmanje gradjana iz drzave Bosne i Hercegovine je pod tackom 3, koji se izjasnjava tako i njih je oko caa 30%. Ova danasnja struktura izjasnjavanja razlicitih narodnih i nacionalnih identiteta, odgovara u potpunosti i strukturi stanovnistva koji su se 1992 godine izjasnili na referendume drzave Bosne i Hercegovine, i izborili se za samostalnost njihove drzave Bosne i Hercegovine.
Popis stanovnistva, zadnji i aktuelni:
50,11% Bošnjaka 15,43% Hrvata i Srba 30,78%. Onih koji se nisu izjasnili je 0,77%
50,7 posto građana islamske vjeroispovijesti, 15,19 posto su katolici, a 30,75 pravoslavci.
Dozer

#568 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote:
Bit je u imenima, pored imena ostalih naroda pise BOSNJAK. Ne pise BOSANAC. Kontas? Ako vec ides u tom pavcu onda bi trebalo pisati
BOSNAC PRAVOSLAVAC, BOSANAC KATOLIK, BOSANAC MUSLIMAN. Kao sto vidis toga nemas? Sto ce reci da je BOSANAC (u najboljem slucaju) geografska odrednica. Jel tako?
Tacno tako. Pise Bosnjak, kao i Srbin i Hrvat, ali pise i da su to narodi, ne nacije. Kontas?
Ovo ostalo sto si napisao su besmislice, koje samo dokazuju ono sto sma i rekao - nemas pojma sta je sta, sta s cim ima ili nema, i moze ili ne mora imati ikakve veze.

"Bosanac" jeste geografska odrednica, isto kao i Srbijanac, i Hrvat (iz HR), i Slovenac, i Amerikanac, i Japanac, i, i, i... ali je istovremeno i ime nacije, isto kao i kod svih ostalih. Dakle - nije tako kako si ti "skont'o" :D
Dozer

#569 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote: Ja nisam poceo od svoje stare. To ti doslovce pise u recenici prije toga. Ili si taj dio prolosti propustio? Zaboravio? Drugi su odredjivali kako ce se Bosnjaci nazivati. Kako mislis da taj izraz nestao u jugoslavenskim vremenima? Slucajno? Bosnjaci se odlucili da se vise nece zvati Bosnjaci?

Bit slike je oblik spomenika i u samom spomeniku nema nista lose ili pogresno.

Znaci od ovog (Bosnjaka):
Image

do ovog ("muslimana"), slucajno naravno...
Image

jer prije nisu znali za izraz Bosnjak i ta prica.... :roll: :-)
Jok, eto, ja sam poceo od svog starog, a ti ne od svoje stare... :roll:
I opet pokazujes koliko nemas pojma o cemu pricas. Naziv "Bosnjaci" su ovdje na kraju zabranili upravo Austrougari, pa onda Kraljevina i NDH nastavile s tim, kao i Juga nakon njih.

Ja kazem da vi, ti i kompanija ovdje, niste znali za taj izraz sve do nekad iza rata, a pogotovo niste znali sta je znacio i koga je predstavljao u kojem istorijskom vremenskom periodu. Ocito ne znate ni sad.
CPT

#570 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote:
Tacno tako. Pise Bosnjak, kao i Srbin i Hrvat, ali pise i da su to narodi, ne nacije. Kontas?
Ovo ostalo sto si napisao su besmislice, koje samo dokazuju ono sto sma i rekao - nemas pojma sta je sta, sta s cim ima ili nema, i moze ili ne mora imati ikakve veze.

"Bosanac" jeste geografska odrednica, isto kao i Srbijanac, i Hrvat (iz HR), i Slovenac, i Amerikanac, i Japanac, i, i, i... ali je istovremeno i ime nacije, isto kao i kod svih ostalih. Dakle - nije tako kako si ti "skont'o" :D
Ne, nije ime nacije. BiH nije nacionalna drzava, pogotovo drzava jedne nacije ili kako god hoces to opisati. To je geografska odrednica naroda BiH.
CPT

#571 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:Ja kazem da vi, ti i kompanija ovdje, niste znali za taj izraz sve do nekad iza rata, a pogotovo niste znali sta je znacio i koga je predstavljao u kojem istorijskom vremenskom periodu. Ocito ne znate ni sad.
A da bar procitas recenicu prije toga? Ili da ti citiram? Taj naziv nisu zabranili vec su ga cak i koristili. U svakom slucaju nisu koristili Bosanaci ili variaciju tog naziva.
Image

zabranili kazes...
Dozer

#572 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote: Ne, nije ime nacije. BiH nije nacionalna drzava, pogotovo drzava jedne nacije ili kako god hoces to opisati. To je geografska odrednica naroda BiH.
Gdje to pise?
Naravno, svjestan si da je ovo sto izjavljujes upravo velikosrpska spika kojom oni negiraju drzavu BiH i pripadajucu naciju?
CPT

#573 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote: Ne, nije ime nacije. BiH nije nacionalna drzava, pogotovo drzava jedne nacije ili kako god hoces to opisati. To je geografska odrednica naroda BiH.
Gdje to pise?
Naravno, svjestan si da je ovo sto izjavljujes upravo velikosrpska spika kojom oni negiraju drzavu BiH i pripadajucu naciju?
Srbi negiraju Bosnjake kao narod i ne "BH naciju". Sa Bosancem negiras Bosnjaka jer Bosanac nema svoje religije, kulture, itd, itd.
Dozer

#574 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Ne lupaj vise, ziv bio... :roll:

Srbi negiraju i Bosnjake i Bosance kao (BH) naciju. Bosnjake prihvataju samo kao narod. Hrvati isto tako. A, ocigledno, i Bosnjaci rade isto to.

"Bosanac" objedinjuje sve etnije i religije koje su domicilne na prostoru BiH.

Odgovori mi na sljedece dvije stvari:
1. Koju naciju predstavlja nasa fudbalska, ili bilo koja druga BH sportska reprezentacija?
2. Koju naciju predstavljaju ljudi iz BiH u UN-u? (Napomena - clanice su SAMO drzave).

Evo malo stiva (slobodno mozes konsultovati i druge izvore, naravno ne srpske, hrvatske ili bosnjacke).
Bosnians (Bosnian: Bosanci / Босанци; singular: Bosanac / Босанац) are referred to as members of the general population of Bosnia, one of two main regions of Bosnia and Herzegovina. As a common demonym, the term Bosnians refers to the entire population of the region, regardless of any ethnic or religious affiliation. It can also be used as a designation for anyone who is descended from the region of Bosnia. Also, a Bosnian can be anyone who holds citizenship of the state of Bosnia and Herzegovina and thus is largely synonymous with the all-encompassing national demonym Bosnians and Herzegovinians. This includes, but is not limited to, members of the constituent ethnic groups of Bosnia and Herzegovina: Bosniaks, Serbs, and Croats. Those who reside in the smaller geographical region of Herzegovina usually prefer to identify as Herzegovinians.

As a common demonym, the term Bosnians should not be confused with somewhat similar, but not identical ethnonym Bosniaks, designating ethnic Bosniaks.
Last edited by Dozer on 12/04/2019 11:50, edited 1 time in total.
CPT

#575 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:Ne lupaj vise, ziv bio... :roll:

Srbi negiraju i Bosnjake i Bosance kao naciju. Bosnjake prihvataju samo kao narod. Hrvati isto tako. A, ocigledno, i Bosnjaci rade isto to.

"Bosanac" objedinjuje sve etnije i religije koje su domicilne na prostoru BiH.
Ne, Srbi negiraju Bosnjake. Generalno se njima fucka za Bosance. Pogotovo ako ne zive na "njihovoj" zemlji. Bosanac je samo geografska odrednica, cak i najgori cetnici sebe nazivaju Bosancima. To je samo geografska odrednica koja nista "objedinjuje". Popis stanovnistva je pokazao sta, kako i koliko. Zaista nema potreba za filozofiranjem oko toga u 2019.
Post Reply