Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
- Porodice Foht
#551 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Ovaj JVC, i dalje sam uvjeren je sjemenistarac ili svjezi svrsenik ako ne Franjevacke bogoslovije u Visokom tu negdje pa bih ga pitao kao pozvanoga na temu o svecima i mucenicima u krscanstvu. Fakat, nadam se samo da nije uvredljivo ovo sto cu pitati jer zelim samo da se bolje razumijemo a nikako da te provociram.
Jednom sam se tako zadesio u nekoj zupi gdje mi bosanski franjevac rece da je na uredskoj slici na zidu lik sv.Nikole Tavelica, mucenika, za kojega rekose da je zastitnik zupe i putnika, ako sam dobro zapamtio. Poslije izguglam ko je covjek.
Nikako mi nije jasno sta je tog nesretnika nagnalo da u XIV stoljecu ode pred glavnog kadiju Jerusalima i pokusa ga preobratiti na krscanstvo. Heej, glavnog kadiju. Svjetina kad je cula zgomba ga bezbeli i ubije a crkva kasnije proizvede u sveca i mucenika.
KOntam Crni Nikola kud bas tamo, sto nisi pokusao nekog efendiju u Rumeliji preobratiti nego on bas u bivsu Cabu muslimana udario ali hajde sta ces, neki ga vjerski zanos zaveo i ode glava. Lici mi malkice na nase budale koji odose u Siriju da sto prije budu sehidi.
Vjerujte ja i dalje ne vjerujem da i sami sv.Nikola voli da ga metnu na zid i slave kao nekog zastitnika znajuci kako ti franjevci zive skromno i pobozno.
Kako i koga ce hudi Nikola zastititi, JVC? Sta to on moze uraditi a kosti mu se u prah pretvorile? U islamu je to uzgred golemi sirk (pripisivanje Bogu druga) pa je steta da to i nasi dragi krscani cine, nekako to meni evo samo izleti ispod prstiju na tastaturi.
Ako nije problem ukratko da mi pojasnis taj fenomen svetih ljudi u koje samo papinim ukazom koliko znam mogu biti proizvedeni pobozni ljudi crkve koji su ucini krupno djelo ili napor za vjeru i dali zivot na tom putu. Sad se sjetih Marije Tereze a u tu odabranu grupu uguralo se malo Hrvata. Poznato je da je to uspjelo Stepincu. Fala unaprijed.
Jednom sam se tako zadesio u nekoj zupi gdje mi bosanski franjevac rece da je na uredskoj slici na zidu lik sv.Nikole Tavelica, mucenika, za kojega rekose da je zastitnik zupe i putnika, ako sam dobro zapamtio. Poslije izguglam ko je covjek.
Nikako mi nije jasno sta je tog nesretnika nagnalo da u XIV stoljecu ode pred glavnog kadiju Jerusalima i pokusa ga preobratiti na krscanstvo. Heej, glavnog kadiju. Svjetina kad je cula zgomba ga bezbeli i ubije a crkva kasnije proizvede u sveca i mucenika.
KOntam Crni Nikola kud bas tamo, sto nisi pokusao nekog efendiju u Rumeliji preobratiti nego on bas u bivsu Cabu muslimana udario ali hajde sta ces, neki ga vjerski zanos zaveo i ode glava. Lici mi malkice na nase budale koji odose u Siriju da sto prije budu sehidi.
Vjerujte ja i dalje ne vjerujem da i sami sv.Nikola voli da ga metnu na zid i slave kao nekog zastitnika znajuci kako ti franjevci zive skromno i pobozno.
Kako i koga ce hudi Nikola zastititi, JVC? Sta to on moze uraditi a kosti mu se u prah pretvorile? U islamu je to uzgred golemi sirk (pripisivanje Bogu druga) pa je steta da to i nasi dragi krscani cine, nekako to meni evo samo izleti ispod prstiju na tastaturi.
Ako nije problem ukratko da mi pojasnis taj fenomen svetih ljudi u koje samo papinim ukazom koliko znam mogu biti proizvedeni pobozni ljudi crkve koji su ucini krupno djelo ili napor za vjeru i dali zivot na tom putu. Sad se sjetih Marije Tereze a u tu odabranu grupu uguralo se malo Hrvata. Poznato je da je to uspjelo Stepincu. Fala unaprijed.
- Bloo
- Globalna šefica
#552 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
@arzo
Šta je manaqib?
Šta je manaqib?
- MarlboroGold
#553 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Pa i Tito je bio svetac za komuniste... valjda "ljudske gromade" u tom vremenu budu tako gledane, pa se kasnije samo prenosi s koljena na koljeno da i dan danas ljudi drže hvalospjeve u vezi njih. Dan danas imaš ljude sa njegovim slikama kod kuće, na poslu ili na društvenim mrežama.
Želili to oni sami ili ne, oni su ikone, idoli itd. na osnovu čega se stvara kult ličnosti i daleko nakon njihove smrti
Želili to oni sami ili ne, oni su ikone, idoli itd. na osnovu čega se stvara kult ličnosti i daleko nakon njihove smrti
- Humljanin
#554 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Smrcak15 wrote:dacha bosanac wrote:Čitam i rekoh samo da vas pozdravim riječima onog koji kaže:Ja sam Put, Istina i Život.
Punktum, tačka. Nije rekao Pavle, Ivan, Petar, protestanti, katolici ili pravoslavni. Rekao je onaj koji je isti juče, danas i zauvijek, koji bješe, jeste i koji će opet doći.slazem seJa sam Put, Istina i Život.![]()
Put---jedini pravi Put Bogu i Raju u Isusovo vrijeme je Isusov put, drugog puta nije bilo.
Istina--naravno da je istina, covjek je Boziji poslanik, ta nece dolazit sa lazima da poziva Bogu.
Zivot- slijedjenje isusa u isusovo vrijeme mogao si zasluziti vjecni Zivot u Raju.
Vidiš koliko si sam u sebi kontradiktoran.
Kažeš: "slijeđenjem Isusa u Isusovo vrijeme mogao si zaslužiti vjecni Zivot u Raju."
Po tebi kao da Bog daje istinu sa rokom ispravnosti?
Šta je se promijenilo od tada? Zašto se, po tebi, nije moglo slijeđenjem Isusa nakon nekih 100 godina od njegova rođenja doći u vječni život? Je li nakon 200 godina njegov nauk nevaljan? Nakon 300 godina je možda pogrešan?
Šta je to u Isusovu nauku nevaljano danas?
Šta je to u isusovu nauku pogrešno danas?
Šta je to u Isusovu nauku neprimjenjivo danas?
A vjerojatno hoćeš reći da je Isusu istekao rok trajanja godine 626 ? Do tada je istina koju je Bog preko njega podučavao prestala biti istina?
- arzuhal
#555 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Mnozina od manqabe - vrlina, odlika, pohvalno svojstvo, i sl.Bloo wrote:@arzo
Šta je manaqib?
-
šarf
#556 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Diwan,Diwan wrote:Mnogo stvari se od tada promjenilo, mnogo voda proteklo, vremena prošlo, mnogo toga se izmjenilo, nastalo, nestalo .... Govoriti o religijama koje su nastale prije 2000 ili 1400 godina i životu tada i životu sada je neusporedivo. Ako uzmemo vrijeme od prije 30, 50 godina i sada, imamo mnoge i velike promjene, ogromne, a šte tek reći za vrijeme prije 2000 godina. Isus danas i Isus juće su, bi bile dvije različite osobe. Isus 21 vijeka bi bio Isus ovoga vremena, a ne Isus prije vijekova i vijekova. Nama svima treba živi Isus, Buda, Muhamed ovoga vremena sa živom riječju. Kome je Isus rekao to što je rekao? Meni sigurno nije jer tada nisam ni postojao, a i svi mi i mnogi drugi prije, a nečiji drugi problem je to što implementira prošlost u 21 vijek, što implemetira izreke upučene određenim ljudima, skupini ili narodu u određenom vremenskom razdobolju da važi za sva vremena, sve ljude i narode i ciijeli kosmos. Meni se Isus nije obratio, niti ga poznajem, a nisam siguran ni da ga ti ili bilo tko drugi poznaje jer nisi živio u tom periodu. O čemu mi pričamo.dacha bosanac wrote:Čitam i rekoh samo da vas pozdravim riječima onog koji kaže:Ja sam Put, Istina i Život.
Punktum, tačka. Nije rekao Pavle, Ivan, Petar, protestanti, katolici ili pravoslavni. Rekao je onaj koji je isti juče, danas i zauvijek, koji bješe, jeste i koji će opet doći.
Ja ovdje iako spominjem Isusa, pošto repliciram na izreku koja se pripisuje Njemu, a ja ne znam da li je ona istinita, čak i kad bi izuzeli sve gore navedene primjedbe, Odnosi se na svaku drugu religijsku ubijeđenost koju tzv. Vjernici njeguju i vjeruju. To što oni vjeruju da je tako, ne mora uopšte biti da je tako. Danas ima toliko medijske manipulacije unatoč tome što se mnoge stvari mogu provjeriti jer postoje zapisi, tonski,video itd, a još živimo u istom vremenu, bukvalno smo sudionici toga, a opet često puta znamo biti prevareni i zavedeni. O čemu mi pričamo onda kada govorimo o nečemu što dolazi iz daleke prošlosti. Da li nam je to uopšte potrebno? Ti si isključio sve druge koji ne znaju za Isusa, ili koji ne znaju za Muhameda a.s., na propast, ne-spasenje, na stranputicu itd.
Šta ćemo sa indijancima, eskimima, kojekakvim drugim narodima znanim i neznanim kojima oni nisu poznati?
Šta ćemo sa taoistima, budistima, hindusima, petim i desetim.
Izađimo malo iz vlastite mahale i sokaka.
Ti ćeš reći neka svako slijedi svoje, ja slijedim Isusa. Ako slijediš Isusa, zašto Ga onda namećeš?, kao jedinu istinu i put? Isto važi za druge. Postojanje religija nije spriječilo zlo na ovoj planeti, koje je trajalo tada, a i prije tog tada, a koje traje i sada, a znamo da je mnogo od tih zla učinjeno u ime religija.
Živ i zdrav bio, za razliku od ovih dogmatskih pozdrava i okvira koji siju mržnju i rastavljaju ljude. I vjeruj u svog Isusa. On će ti biti put i jeste ti put, ali nemoj očekivati da bude i jeste po tvojim mjerilima, viziji, shvatanju itd.
kada bi se u našem vremenu pojavio od Boga poslan čovjek,kakvu poruku bi očekivao da će izreći,kakve zapovijedi?Ne bi rekao ništa što već nije rečeno.
Razumijem da neki žele nešto što bi bilo po njihovoj mjeri,željama,stavovima,pa bi napravili neku modernu religiju.To govori da nisu razumjeli svrhu Božje poruke,nisu razumjeli svrhu božanskog zakona.Ne laži,ne kradi,ne ubij ...Kakvu drugu poruku bi očekivao od Boga?
Ljubi bližnjeg kao samog sebe.Ima li potrebe da svakoj novoj generaciji dođe neko ko će ponoviti te riječi.
Sve što čovjeku treba već rečeno i napisano,ne očekujmo ništa novo i drugačije.
- vazi
#557 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
“ Vjerovjesnici su braca a njihova vjera je jedna “

-
allem_77
#558 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Nekada su dovoljni dani, a ne godine ili stotine godina da se zaluta što se vjere tiče. Mislim da to čak i u Bibliji piše? Mojsije i zlatno tele. Četrdeset ili manje dana, je trebalo da ljudi toga vremena promjene vjeru. Iako su gledali svojim očima neka od čuda.Humljanin wrote:
Vidiš koliko si sam u sebi kontradiktoran.![]()
Kažeš: "slijeđenjem Isusa u Isusovo vrijeme mogao si zaslužiti vjecni Zivot u Raju."
Šta je se promijenilo od tada? Zašto se, po tebi, nije moglo slijeđenjem Isusa nakon nekih 100 godina od njegova rođenja doći u vječni život? Je li nakon 200 godina njegov nauk nevaljan? Nakon 300 godina je možda pogrešan?
A vjerojatno hoćeš reći da je Isusu istekao rok trajanja godine 626 ? Do tada je istina koju je Bog preko njega podučavao prestala biti istina?
Moje mišljenje je da u toku jednog dana čovjek može da uradi nešto što izvodi iz vjere, a da toga nije ni svjestan? Najbitnije je da ga smrt ne zadesi u takvom stanju.
- dacha bosanac
#559 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
@allem_77: čovjek te pita šta je u Isusovom nauku pogrešno tj. šta se promjenilo. Ne pita te o kršćanstvu i njegovim denominacijama, nego o Isusu.
Mislim, šmrčku mi je glupo da odgovaram jer ili neće ili ne može da shvati. Isus nije pokazao put, nije ukazao na istinu, niti je vodio do života. Isus kaže da on jeste i put i istina i život i da ko vjeruje u Njega ima vječni život. To niko nikada od poslanika o kojima govorite nije rekao. Isus jeste.
Mislim, šmrčku mi je glupo da odgovaram jer ili neće ili ne može da shvati. Isus nije pokazao put, nije ukazao na istinu, niti je vodio do života. Isus kaže da on jeste i put i istina i život i da ko vjeruje u Njega ima vječni život. To niko nikada od poslanika o kojima govorite nije rekao. Isus jeste.
-
allem_77
#560 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Ništa u Isusovom nauku, nije pogrešno, ali samo u vrijeme dok je On bio među ljudima. Isus jeste ukazao na put. Jeste ukazao na istinu.dacha bosanac wrote:@allem_77: čovjek te pita šta je u Isusovom nauku pogrešno tj. šta se promjenilo. Ne pita te o kršćanstvu i njegovim denominacijama, nego o Isusu.
- Humljanin
#561 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
allem_77 wrote:Ništa u Isusovom nauku, nije pogrešno, ali samo u vrijeme dok je On bio među ljudima. Isus jeste ukazao na put. Jeste ukazao na istinu.dacha bosanac wrote:@allem_77: čovjek te pita šta je u Isusovom nauku pogrešno tj. šta se promjenilo. Ne pita te o kršćanstvu i njegovim denominacijama, nego o Isusu.
Znači i ti misliš da je istina sa rokom trajanja.
Vrijedi li to i za proroka Muhameda?
Možete li navesti šta je to u Isusovom učenju izgubilo vrijednost ili je pogrešno?
- arzuhal
#562 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Kada ljudi govore iz dva različita koordinatna sistema, odmah treba prestati s pričom koju formalno zovemo i dijalog. Jer to nije ni nagovor, a pogotovo razgovor. To je dovikivanje, ili još bolje - nadvikivanje.
A od toga aman baš nikakvog hajra ni za koga nema. Držim da je odnos spram toga ponajbolji indikator nečije pameti.
I šta preostaje? Pa da se ljudi fino upitaju za zdravlje, "ljubimruke", "lijepo vrijeme danas, nije li?", ići u ribu, na kahvu...
A od toga aman baš nikakvog hajra ni za koga nema. Držim da je odnos spram toga ponajbolji indikator nečije pameti.
I šta preostaje? Pa da se ljudi fino upitaju za zdravlje, "ljubimruke", "lijepo vrijeme danas, nije li?", ići u ribu, na kahvu...
-
allem_77
#563 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Sve ima zapisan rokHumljanin wrote:allem_77 wrote:Ništa u Isusovom nauku, nije pogrešno, ali samo u vrijeme dok je On bio među ljudima. Isus jeste ukazao na put. Jeste ukazao na istinu.dacha bosanac wrote:@allem_77: čovjek te pita šta je u Isusovom nauku pogrešno tj. šta se promjenilo. Ne pita te o kršćanstvu i njegovim denominacijama, nego o Isusu.
Znači i ti misliš da je istina sa rokom trajanja.
Vrijedi li to i za proroka Muhameda?
Možete li navesti šta je to u Isusovom učenju izgubilo vrijednost ili je pogrešno?
1.Kur'an: “A zašto oni ne razmisle o sebi? Allah je stvorio Nebesa i Zemlju i ono što je između njih – s ciljem i do roka određenog. A mnogi ljudi ne vjeruju da će pred Gospodara svoga zaista izaći.”[1]
2. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Zaista... Svaki rok je zapisan.”[2]
3. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Svaka sudbina ima odredbu, svaka odredba ima rok, svaki rok je zapisan: ‘Allah briše šta hoće, a učvršćuje šta hoće; u Njega je Glavna knjiga.’”[3]
Razvrstavanje rokova
4. Kur'an: “On vas je od zemlje stvorio i rok odredio, a konačan rok je kod Njega, pa vi ipak sumnjate.”[4]
5. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao o riječima Svevišnjeg: Allah briše šta hoće, a učvršćuje šta hoće; u Njega je Glavna knjiga: “On briše od roka šta hoće, a dodaje mu šta hoće.”[5]
Možda pronađeš odgovor?
A što se tiče istine, ona ima dosta duži rok trajanja. A ne kako vi mislite, da se istina računa od početka Isusovog naučavanja.
- Smrcak15
#564 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Humljanin wrote:Smrcak15 wrote:slazem seJa sam Put, Istina i Život.![]()
Put---jedini pravi Put Bogu i Raju u Isusovo vrijeme je Isusov put, drugog puta nije bilo.
Istina--naravno da je istina, covjek je Boziji poslanik, ta nece dolazit sa lazima da poziva Bogu.
Zivot- slijedjenje isusa u isusovo vrijeme mogao si zasluziti vjecni Zivot u Raju.
Vidiš koliko si sam u sebi kontradiktoran.![]()
ne, nego Bog daje istinu a narod je izkorumpira i , sta se desi sa teglom meda kad u njega udje muhe, trunje i ostale prljavstine, sve se odbaci i donese se novi med, tako isto kada ljudi zatruju Isusovu nauku onda Bog salje drugog poslanika da ispravlja greske ljudi sto su uradili sa naukama prijasnjih poslanika.Po tebi kao da Bog daje istinu sa rokom ispravnosti?
skoro sve.Šta je se promijenilo od tada?
pa dovoljno je bilo to sto se pojavio Pavle poslije isusa, ukinuo zakone koje isus licno zabranio da se ukidaju, i onda krscani dodju i povjeruju prici Pavla a odbace priacu isusa.
stvari su jednostavne, ma koliko surove bile
Isus jasno kaze, zakoni se ne smiju ukidati i tacka.
Pavle kaze, ukidamo zakone, od sad idemo po novome a ne po starome.--->tad automatski nastaje nova vjera, koja se kasnije nazvala krscanstvo.
i onda krscani to vrlo rado prihvate.....a zasto prihvate???
Pa odgovor je jednostavan, zato sto im je Pavle olaksao , ne moramo se sad bakcati sa nekakvim starim glomaznim zakonima, radimo sta nam je volja po svom ceifu i to je to...naravno da je to narodu milije prihvatiti koji nisu postojani u vjeri, kojima nije bas toliko stalo do isusove nauke.
da , moguce je , svako ko je slijedio istinsku Isusovu nauku do dolaska novog poslanika takav ako Bog da ide u raj. to je opce poznato u islamskom vjerovanju.Zašto se, po tebi, nije moglo slijeđenjem Isusa nakon nekih 100 godina od njegova rođenja doći u vječni život?
kada dolaze nova pravila od boga sa novim poslanikom, tad svi trebamo da se prikljucimo novom poslaniku ako je on zaista od Boga.
ne, cak sad Isusova nauka je valjana, samo sto vi ne slijedite isusovu nauku nego PavlovuJe li nakon 200 godina njegov nauk nevaljan? Nakon 300 godina je možda pogrešan?
Mi muslimani smo ti sad koji slijedimo isusovu nauku, jer Isusova nauka je identicna islamskoj nauci, mi muslimani i Isus smo iste vjere, to je u sustini nas poslanik a ne poslanik krscana, kada sustinski gledamo. Ko to vise slijedi Isusa sad djelima i vjerovanjima od muslimana, krscani sigurno ne.
isusova nauka je ok, to je islamska nauka....ako istinski hoces da slijedis Isusova onda jedini nacin ti je islamska nauka, jer Bog daje istu vjeru svima samo zakoni se mijenjaju od vremena i mjesta prema potrebama ali je vjera ista.Šta je to u Isusovu nauku nevaljano danas?
Ljudi su ti koji mijenjaju boziju vjeru i onda prave razlicite vjere, zato kada citas malo bolje bibliju vidis da je to neka vrsta proto-islama ili na islam posmatras kao noviju verziju judaizma.
Isusova nauka sto se tice starijih zakona jeste dotrajala ali ne vjerski komponenta, to je uvijek isto.A vjerojatno hoćeš reći da je Isusu istekao rok trajanja godine 626 ?
Zasto je Isusova nauka o starim zakonima dotrajala?
iako u starijim zakonima su i dalje ok, i zato su prisutni i dalje u islamu, Isus je bio poslat samo Izraelu a ne cijelom svijetu, dok Muhammed je poslat cijelom covjecantvu za sva vremena, zato su zakoni morali se mijenjati i prilagodjavati novim mjestima i vremenima od strane Boga.
nipostoDo tada je istina koju je Bog preko njega podučavao prestala biti istina?
Isusova vjerovanja su i danas validna kao i tad, i identicna su islamu.
razlika je u zakonima samo. a zakoni se mijenjaju od strane BOga shodno vremenu i mjestu.
Sta biva kada drzava donese novi zakon pa potisne u stranu stari, naravno da se mora slijediti novi, ne znaci da je stariji bio los nego sad novi zakon se prilagodjava novom vremenu i mjestu, pa je dosao novi zakon, a stari zakon je bio istina u svoje vrijeme i validan, kada vrhovna vlast, tj Bog donese novi zakon svu ljudi na planeti se moraju povinovati tom zakonu....jer sta biva sa osobom koja nece da placa porez po novom zakonu nego hoce da slijedi stariji zakon i placa manje,naravno da ce dobiti kaznu od drzave tako isto dolazi i kazna od Boga. samo sto je od Boga bolnija i strasnija.
- Smrcak15
#565 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
dacha bosanac wrote:@allem_77: čovjek te pita šta je u Isusovom nauku pogrešno tj. šta se promjenilo. Ne pita te o kršćanstvu i njegovim denominacijama, nego o Isusu.
evo ti nudim da mi argumentovano sa dokazima uvjeris da bi ja shvatioMislim, šmrčku mi je glupo da odgovaram jer ili neće ili ne može da shvati.
sta ba nije pokazao put, pa zar nije slijedjenje njega, slijedenje njegovog puta ka Bogu i vjecnom zivotu u Raju??Isus nije pokazao put, nije ukazao na istinu, niti je vodio do života.
kakav ba Isus put, pa nije Isus asfaltiran da se po njemu gaza i vozaju auta, nego kaze ja sam put, to jeste onaj nacin zivota ako i ti isto tako zivis i vjerujes kao sto ja zivim i vjerujem, slijedis moj put...to jke pravo znacenje, a ti kao da hoces da bas bukvalno t opredstavis Isus je put, je li asfaltiran il betonirani onda?? i de mi reci koje firme su ga asfaltirale onda ako cemo tako bukvalno razumjeti to sto kaze?Isus kaže da on jeste i put i istina i život i da ko vjeruje u Njega ima vječni život.
- Humljanin
#566 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Puno priče i puno demagogije a skoro ništa argumentirano.
Nadovezao sam se na tvoju izjavu da je Isusov nauk bio istina dok je on bio na Zemlji i da se moglo doći u raj slijedeći ga samo u njegovo vrijeme.
Pitao sam šta je to u Isusovu nauku postalo lažno, pogrešno ili neprimjenjivo?
Kako je i zašto istekao rok Božijoj Istini koju je preko Isusa objavio svijetu?
Kada je istekla validnost toj istini?
Kako se to može dogoditi?
Da li to znači da se Bog predomišlja?
Šta je to u Muhamedovom nauku "naprednije" ili "nadograđenije" u odnosu na Isusov nauk?
Evo da ti izađem u susret, pa da kažem da zanemariš Scetoga Pavla i ono što je on propovijedao, štta je nevalidno ili korumpirao u Isusovom nauku?
Kako je to tada mogla biti istina o Bogu, a nakon par decenija je pogrešno?
Konkretno reci šta je od onoga što je Isus govorio "laž" i da je netočno?
Šta je to naprednije u Muhamedovom nauku u odbosu na Isusov?
Je li možda to da je Isus opraštao preljubnicama a Muhamed ih kamenovao?
Ili možda to da je Isus govorio o svetosti braka između jednog muškarca i jedne žene, a Muhamed naučavao poligamiju?
Nadovezao sam se na tvoju izjavu da je Isusov nauk bio istina dok je on bio na Zemlji i da se moglo doći u raj slijedeći ga samo u njegovo vrijeme.
Šta je to u Muhamedovom nauku "naprednije" ili "nadograđenije" u odnosu na Isusov nauk?
Evo da ti izađem u susret, pa da kažem da zanemariš Scetoga Pavla i ono što je on propovijedao, štta je nevalidno ili korumpirao u Isusovom nauku?
Ili možda to da je Isus govorio o svetosti braka između jednog muškarca i jedne žene, a Muhamed naučavao poligamiju?
- Smrcak15
#567 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Humljanin wrote:Puno priče i puno demagogije a skoro ništa argumentirano.
posto je isus zagovarao stare zakone, citas onda stari zavjet i vidis kako su zakoni daleko ostriji tad bili nego ovi u islamu, sto je Bog olaksao.
naprimjer
Izlazak 21,15 Tko udari oca svojega ili mater svoju, ima se kazniti smrću.
Izlazak 21,16 Tko ugrabi čovjeka pa ga je već prodao, ili je još u ruci njegovoj, ima se kazniti smrću.
Izlazak 21,17 Tko proklinje oca svojega ili mater svoju, ima se kazniti smrću.
mozes li se ti drzati ovoga sad, nesto te roditelji naljute, ti ih prokletes i zasluzis onda smrtnu kaznu ?
ili ovo
Matej 5,28 A ja vam kažem: Svaki, koji pogleda na ženu požudno, već je u srcu svojemu učinio s njom preljubu.
Matej 5,29 Ako te dakle sablažnjava oko tvoje desno, iskopaj ga i baci ga od sebe, jer je bolje za te, da propadne jedan od udova tvojih, negoli da se sve tijelo tvoje baci u pakao.
ako imas problema sa gledanjem u zene, golotinja i tako to....imas li ti hrabrosti sebi oko iskopati da ne bi to gledao?
bog nije objavio istinu svijetu, nego je poslao Isusa samo jednom narodu to jeste objavio istinu samo narodu Izraela, jasno ti to Isus kaze u bibliji.Kako je i zašto istekao rok Božijoj Istini koju je preko Isusa objavio svijetu?
Ako su neki zakoni bili teski i neprimjenjivi za buduca vremena, Bog je taj koji smije mijenjati zakone i olaksavati narodu sa dolaskom novog poslanika.
Istina nije prava rijec da ovdje koristis, jer se radi o dvije stvari
Vjerovanja i zakoni.
vjerovanja su uvijek ista i ne mijenjaju se.
Zakoni se mijenjaju od strane Boga zavisno od vremena i mjesta.
Sa dolaskom Muhammeda, zakoni neki su zadrzani, a neki izmijenjeni tj . olaksani.
ne, nego daje zakone prema potrebama ljudi , tj mjesta i vremena.Da li to znači da se Bog predomišlja?
ovo je ogromno pitanje gdje bi se knjige mogle pisati.Šta je to u Muhamedovom nauku "naprednije" ili "nadograđenije" u odnosu na Isusov nauk?
ali ukratko, Muhammedova i Isusova nauka je ista, nema tu nista naprednije sto se tice vjerovanja, ti jednostavno mijenjas pojmove, ne bratas sa pojmovima na pravim mjestima ba
razlike su tu samo u zakonima, koji su bili mijenjani sa vremena na vrijeme od mjesta do mjesta.
druga stvar sto se tice vjerovanja, jeste da mi imamo vise detalja o vjerovanju od Muhammeda nego sto imamo od Isusa zabiljezeno, na koji nacin i kako da se vjeruje.
Isusova nauka nije nevaljala, se sastoji od vjerovanaj i zakona, vjerovanja su ista kao u Muhamemda, nema tu razlike, jedino su zakoni razliciti, a zakoni se mijenjaju od strane Boga prema potrebama drustva u razlicitim vremenima i mjestima.Evo da ti izađem u susret, pa da kažem da zanemariš Scetoga Pavla i ono što je on propovijedao, štta je nevalidno ili korumpirao u Isusovom nauku?
a ko je to rekao, niko to od muslimana ne tvrdi. istina o Bogu koju isus propovjeddao je ista onda kojiu mi muslimani sad vjerujemo. mi muslimani smo na toj vjeri isusa sad, dok vi krscani niste.Kako je to tada mogla biti istina o Bogu, a nakon par decenija je pogrešno?
nista , kao sto kazem, ne postavljas stvari na prava mjesta.Konkretno reci šta je od onoga što je Isus govorio "laž" i da je netočno?
imas vise detalja potrebnih za pravo potpuno vjerovanje.Šta je to naprednije u Muhamedovom nauku u odbosu na Isusov?
a da malo bolje, citas bibliju i islamske tekstove shvati bi neke stvari.Je li možda to da je Isus opraštao preljubnicama a Muhamed ih kamenovao?
Muhammed kada je presudio zidvskom paru u preljubi, presudio im je po njihovoj knjizi Tori a ne po Kuranu, da si imalo informaisan o ovome.
je li to isus kaze da se ne smije raditi poligamija?Ili možda to da je Isus govorio o svetosti braka između jednog muškarca i jedne žene, a Muhamed naučavao poligamiju?
Poligamija je rjesenje za neka drustva koja imaju manjak muskaraca, evo recimo da je pravilo jedan muskarac jedna zena, da nema poligamije, ako zena ima vise nego muskaraca, da l ito znaci da ostale zene ne mogu uci u poligamni brak nego moraju zivijeti i umrijeti same bez bracnog partnera.
vidis poligamija je rjesenje za problem, a poligamija nije nacin kako bi imao neki svoj ceif. jer su obaveze ogromne, i obaveze prema svim tim zenama pretezu ceif , tako da ispadne na kraju poligamija izvrsavanje obaveza prema svim tim zenama a ne uzivancija/ceif.
- JVC
#568 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Nakon stranica prepucavanja, optuzivanja i ko zna cega jos, temeljna razlika izmedu islama i krscanstva je Isus.
U Bibliji, mesijanska prorocanstva govorila su o Mesiji kao kamenu temeljcu Izaija 28:16
"Stog ovako govori Jahve Gospod: "Evo, postavljam na Sion kamen odabrani, dragocjen kamen ugaoni, temeljac. Onaj koji u nj vjeruje neće propasti."
Psalam 118:22 "Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni."
Matej, Marko i Luka (ne Pavle) biljeze Isusa koji govori ovome odlomku i kao potpunom ispunjenu tog prorocanstva u Njemu
1. Matej 21:42 "Kaže im Isus: "Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo - kakvo čudo u očima našim!"
2. Marko 12:10 "Niste li čitali ovo Pismo: Kamen što ga odbaciše graditelji, postade kamen zaglavni."
3. Luka 20:17 "A on ih ošinu pogledom i reče: "A što ono piše: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni?"
Apostol Petar (ne Pavle) kasnije je koristio ovaj odlomak kako bi osudio zidovske vjerske vode, govoreci, "On je onaj kamen koji vi graditelji odbaciste, ali koji postade kamen zaglavni." Dj. apostolska 4:11
Petar je o ovome govorio na vise mjesta u Pismu 1. Petrova 2:6 i onda dodaje u nastavku "Vama dakle koji vjerujete - čast! A onima koji ne vjeruju - kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni i kamen spoticanja, stijena posrtanja; oni se o nj spotiču, neposlušni Riječi, za što su i određeni." I nakon 2000 godina jos uvijek je kamen spoticanja.
Pa tek onda Pavle kaze na sljedeci nacin i u skladu sa apostolskim vjerovanjem, a ne nesto sto je on izmislio, Efezanima 2:19-20
Tako dakle više niste tuđinci ni pridošlice, nego sugrađani ste svetih i ukućani Božji nazidani na temelju apostola i proroka, a zaglavni je kamen sam Krist Isus.
U Bibliji, mesijanska prorocanstva govorila su o Mesiji kao kamenu temeljcu Izaija 28:16
"Stog ovako govori Jahve Gospod: "Evo, postavljam na Sion kamen odabrani, dragocjen kamen ugaoni, temeljac. Onaj koji u nj vjeruje neće propasti."
Matej, Marko i Luka (ne Pavle) biljeze Isusa koji govori ovome odlomku i kao potpunom ispunjenu tog prorocanstva u Njemu
1. Matej 21:42 "Kaže im Isus: "Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo - kakvo čudo u očima našim!"
2. Marko 12:10 "Niste li čitali ovo Pismo: Kamen što ga odbaciše graditelji, postade kamen zaglavni."
3. Luka 20:17 "A on ih ošinu pogledom i reče: "A što ono piše: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni?"
Apostol Petar (ne Pavle) kasnije je koristio ovaj odlomak kako bi osudio zidovske vjerske vode, govoreci, "On je onaj kamen koji vi graditelji odbaciste, ali koji postade kamen zaglavni." Dj. apostolska 4:11
Petar je o ovome govorio na vise mjesta u Pismu 1. Petrova 2:6 i onda dodaje u nastavku "Vama dakle koji vjerujete - čast! A onima koji ne vjeruju - kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni i kamen spoticanja, stijena posrtanja; oni se o nj spotiču, neposlušni Riječi, za što su i određeni." I nakon 2000 godina jos uvijek je kamen spoticanja.
Pa tek onda Pavle kaze na sljedeci nacin i u skladu sa apostolskim vjerovanjem, a ne nesto sto je on izmislio, Efezanima 2:19-20
Tako dakle više niste tuđinci ni pridošlice, nego sugrađani ste svetih i ukućani Božji nazidani na temelju apostola i proroka, a zaglavni je kamen sam Krist Isus.
Last edited by JVC on 27/02/2019 10:47, edited 3 times in total.
- Humljanin
#569 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Smrcak15 wrote:Humljanin wrote:Puno priče i puno demagogije a skoro ništa argumentirano.
posto je isus zagovarao stare zakone, citas onda stari zavjet i vidis kako su zakoni daleko ostriji tad bili nego ovi u islamu, sto je Bog olaksao.
naprimjer
Izlazak 21,15 Tko udari oca svojega ili mater svoju, ima se kazniti smrću.
Izlazak 21,16 Tko ugrabi čovjeka pa ga je već prodao, ili je još u ruci njegovoj, ima se kazniti smrću.
Izlazak 21,17 Tko proklinje oca svojega ili mater svoju, ima se kazniti smrću.
mozes li se ti drzati ovoga sad, nesto te roditelji naljute, ti ih prokletes i zasluzis onda smrtnu kaznu ?
ili ovo
Matej 5,28 A ja vam kažem: Svaki, koji pogleda na ženu požudno, već je u srcu svojemu učinio s njom preljubu.
Matej 5,29 Ako te dakle sablažnjava oko tvoje desno, iskopaj ga i baci ga od sebe, jer je bolje za te, da propadne jedan od udova tvojih, negoli da se sve tijelo tvoje baci u pakao.
ako imas problema sa gledanjem u zene, golotinja i tako to....imas li ti hrabrosti sebi oko iskopati da ne bi to gledao?
bog nije objavio istinu svijetu, nego je poslao Isusa samo jednom narodu to jeste objavio istinu samo narodu Izraela, jasno ti to Isus kaze u bibliji.Kako je i zašto istekao rok Božijoj Istini koju je preko Isusa objavio svijetu?
Ako su neki zakoni bili teski i neprimjenjivi za buduca vremena, Bog je taj koji smije mijenjati zakone i olaksavati narodu sa dolaskom novog poslanika.
Istina nije prava rijec da ovdje koristis, jer se radi o dvije stvari
Vjerovanja i zakoni.
vjerovanja su uvijek ista i ne mijenjaju se.
Zakoni se mijenjaju od strane Boga zavisno od vremena i mjesta.
Sa dolaskom Muhammeda, zakoni neki su zadrzani, a neki izmijenjeni tj . olaksani.
ne, nego daje zakone prema potrebama ljudi , tj mjesta i vremena.Da li to znači da se Bog predomišlja?
ovo je ogromno pitanje gdje bi se knjige mogle pisati.Šta je to u Muhamedovom nauku "naprednije" ili "nadograđenije" u odnosu na Isusov nauk?
ali ukratko, Muhammedova i Isusova nauka je ista, nema tu nista naprednije sto se tice vjerovanja, ti jednostavno mijenjas pojmove, ne bratas sa pojmovima na pravim mjestima ba![]()
razlike su tu samo u zakonima, koji su bili mijenjani sa vremena na vrijeme od mjesta do mjesta.
druga stvar sto se tice vjerovanja, jeste da mi imamo vise detalja o vjerovanju od Muhammeda nego sto imamo od Isusa zabiljezeno, na koji nacin i kako da se vjeruje.
Isusova nauka nije nevaljala, se sastoji od vjerovanaj i zakona, vjerovanja su ista kao u Muhamemda, nema tu razlike, jedino su zakoni razliciti, a zakoni se mijenjaju od strane Boga prema potrebama drustva u razlicitim vremenima i mjestima.Evo da ti izađem u susret, pa da kažem da zanemariš Scetoga Pavla i ono što je on propovijedao, štta je nevalidno ili korumpirao u Isusovom nauku?
a ko je to rekao, niko to od muslimana ne tvrdi. istina o Bogu koju isus propovjeddao je ista onda kojiu mi muslimani sad vjerujemo. mi muslimani smo na toj vjeri isusa sad, dok vi krscani niste.Kako je to tada mogla biti istina o Bogu, a nakon par decenija je pogrešno?
nista , kao sto kazem, ne postavljas stvari na prava mjesta.Konkretno reci šta je od onoga što je Isus govorio "laž" i da je netočno?
imas vise detalja potrebnih za pravo potpuno vjerovanje.Šta je to naprednije u Muhamedovom nauku u odbosu na Isusov?
a da malo bolje, citas bibliju i islamske tekstove shvati bi neke stvari.Je li možda to da je Isus opraštao preljubnicama a Muhamed ih kamenovao?
Muhammed kada je presudio zidvskom paru u preljubi, presudio im je po njihovoj knjizi Tori a ne po Kuranu, da si imalo informaisan o ovome.
je li to isus kaze da se ne smije raditi poligamija?Ili možda to da je Isus govorio o svetosti braka između jednog muškarca i jedne žene, a Muhamed naučavao poligamiju?
Poligamija je rjesenje za neka drustva koja imaju manjak muskaraca, evo recimo da je pravilo jedan muskarac jedna zena, da nema poligamije, ako zena ima vise nego muskaraca, da l ito znaci da ostale zene ne mogu uci u poligamni brak nego moraju zivijeti i umrijeti same bez bracnog partnera.
vidis poligamija je rjesenje za problem, a poligamija nije nacin kako bi imao neki svoj ceif. jer su obaveze ogromne, i obaveze prema svim tim zenama pretezu ceif , tako da ispadne na kraju poligamija izvrsavanje obaveza prema svim tim zenama a ne uzivancija/ceif.
Nevjerojatno kolika količina nepoštenja i podvaljivanja.
Prosto nevjerojatno!
Nemam vremena svaki put svaku tvoju rečenicu pobijati citatima jer sam na poslu. Kad budem imao vremena sve ću što si izvrnuo i pogrešno postavio, ispraviti. Do tada samo ovo.
Da, Isus je zabranio poligamiju. Ne samo da je zabranio poligamiju, nego je zabranio i otpuštanje žene.
Ti to jako dobro znaš jer vidim da si opskrbljen svim mogućima citatima iz Biblije (čak više različitih verzija, denominacija i prijevoda) tako da se tvoja izvrćanja i podvaljivanja ne mogu opravdati neznanjem, nego isključivo namjerom da pogrešno prikažeš i izvrneš ono što je jasno.
Pitao sam te konkretno za Isusovo učenje, ti meni citiraš starozavjetne proroke. Da sam te pitao za starozavjetne proroke, ti bi meni citirao Svetoga Pavla... Tako to izgleda ide sa tobom..
Isus na jednom mjestu kaže kada su ga pitali baš o ženidbi i o Mojsijevom zakonu, Isus jasno kaže (ne Sveti Pavao, nego Isus!) da je Bog stvorio muškarca i ženu da budu jedno i da nitko nema pravo razvezati tu vezu koju je Bog svezao. Kada su ga pitali šta je sa zakonom koji im je dao Mojsije, On im je odgovorio da im je taj zakon dat zbog tvrdoće njihovih srdaca, ali da tako nije bilo otpočetka u Božjem naumu. I kaže da tko god otpusti ženu čini preljub. Što će reći da Isus tu jasno kaže da je njegov zakon savršeniji od onoga kojeg je Bog dao preko Mojsija.
To ne kaže Sceti Pavao nego Isus!
Kada ga pitaju o "oko za oko, zub za zub" , kada ga pitaju koliko puta treba opraštati, kada mu dovedu grešnice da ih kamenuje po Mojsijevom zakonu, itd itd itd... Isus tu jasno i nedvosmisleno uvodi novi zakon, zakon srca
Isus čak i pohotnu želju u srcu naziva preljubom!
To su sve Isusove riječi (nemam vremena tražiti citate, a uvjeren sam da ih ti sve imaš spremljene) , nigdje ovdje nema Svetoga Pavla. Isus ponudio savršeno ispunjenje Zakona ne samo pukim izvršavanjem nekih propisa, nego je podigao ljestvicu i ustanovio zakon srca i pameti.
Nekoliko je puta Isus korio one koji izvana vrše propise i naizgled ispunjavaju sav Zakon, ali su iznutra "izbijeljeni grobovi" i u srcu čine preljub i svako zlo.
Ja te pitam da mi pokažeš jasno koji je Muhamedov zakon ili nauk savršeniji i nadograđeniji od Isusovog!
Šta je to u Isusovom zakonu nevalidno slijediti, a u Muhamedovom je validno danas slijediti?
Upri prstom u nešto što je Isus naučavao i dokaži da je to pogrešno, te daj Muhamedov nauk koji je po tvom mišljenju savršeniji u toj istoj stvari!
- JVC
#570 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
@ Porodice Foht
Nasmijao si me sa ovim komentarom o sjemenistarcu.
Moram te razocarati
Dosta sam stariji, vec bi mogao imati i svoju zupu
da sam kojim slucajem zavrsio bogosloviju.
Bez ikakve uvrede, za sva tvoja pitanja, uzmes katekizam i vidis kako su braca katolici to objasnili. Barem danas to nije tesko.
Sola Scriptura
Nasmijao si me sa ovim komentarom o sjemenistarcu.
Moram te razocarati
Bez ikakve uvrede, za sva tvoja pitanja, uzmes katekizam i vidis kako su braca katolici to objasnili. Barem danas to nije tesko.
Sola Scriptura
- Smrcak15
#571 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
JVC wrote:Nakon stranica prepucavanja, optuzivanja i ko zna cega jos, temeljna razlika izmedu islama i krscanstva je Isus.
meni to djeluje kao da pricaju o ovom ugaonom kamenu

Matej 21,42 Tada im reče Isus: "Zar nijeste nikad čitali u Pismu: 'Kamen koji odbaciše graditelji, postade kamen ugaoni; to je djelo Gospodnje, kao čudo stoji to pred očima našim?
Matej 21,43 Zato vam kažem: "Kraljevstvo Božje uzet će vam se i dat će se narodu, koji donosi rodove njegove.
Je li isus rekao da je on taj ugaoni Kamen?
kao prvo isus nije ugaoni kamen nego covjek, to je alegorija na Kameni ugaoni koji je bio za vrijeme isusa tj Kaba u Mekki koju su hodocastili Boziji poslanici, kao Mojsije i Aron kada su protjerani bili iz egipta.
a pitas li se je li isus rekao da je taj ugaoni kamen, drugi ljudi mogu pogrijesiti u tumacenjima.Apostol Petar (ne Pavle) kasnije je koristio ovaj odlomak kako bi osudio zidovske vjerske vode, govoreci, "On je onaj kamen koji vi graditelji odbaciste, ali koji postade kamen zaglavni." Dj. apostolska 4:11
Zidovsko svetkovanje Kabe u Mekki, koju su hodocastili sa Mojsije i Aronom, kad su napustili piramidalni sistem Egipta i presli u kockasti sistem.

Abraham koji je zagradio Kabu , morao je napustiti i vratiti se nazad.Kamen koji odbaciše graditelji,
-
ovo_mi_je_nick
#572 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Gdje ima najviše keša, Vatikan i Rijad, sve jasno koliko novac ima sličnosti.
- Smrcak15
#573 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Humljanin wrote: Nevjerojatno kolika količina nepoštenja i podvaljivanja.
Prosto nevjerojatno!
Nemam vremena svaki put svaku tvoju rečenicu pobijati citatima jer sam na poslu. Kad budem imao vremena sve ću što si izvrnuo i pogrešno postavio, ispraviti. Do tada samo ovo.
Da, Isus je zabranio poligamiju. Ne samo da je zabranio poligamiju, nego je zabranio i otpuštanje žene.
Ti to jako dobro znaš jer vidim da si opskrbljen svim mogućima citatima iz Biblije (čak više različitih verzija, denominacija i prijevoda) tako da se tvoja izvrćanja i podvaljivanja ne mogu opravdati neznanjem, nego isključivo namjerom da pogrešno prikažeš i izvrneš ono što je jasno.
Pitao sam te konkretno za Isusovo učenje, ti meni citiraš starozavjetne proroke. Da sam te pitao za starozavjetne proroke, ti bi meni citirao Svetoga Pavla... Tako to izgleda ide sa tobom..
Isus na jednom mjestu kaže kada su ga pitali baš o ženidbi i o Mojsijevom zakonu, Isus jasno kaže (ne Sveti Pavao, nego Isus!) da je Bog stvorio muškarca i ženu da budu jedno i da nitko nema pravo razvezati tu vezu koju je Bog svezao. Kada su ga pitali šta je sa zakonom koji im je dao Mojsije, On im je odgovorio da im je taj zakon dat zbog tvrdoće njihovih srdaca, ali da tako nije bilo otpočetka u Božjem naumu. I kaže da tko god otpusti ženu čini preljub. Što će reći da Isus tu jasno kaže da je njegov zakon savršeniji od onoga kojeg je Bog dao preko Mojsija.
Kada ga pitaju o "oko za oko, zub za zub" , kada ga pitaju koliko puta treba opraštati, kada mu dovedu grešnice da ih kamenuje po Mojsijevom zakonu, itd itd itd... Isus tu jasno i nedvosmisleno uvodi novi zakon, zakon srca
Isus čak i pohotnu želju u srcu naziva preljubom!
To su sve Isusove riječi (nemam vremena tražiti citate, a uvjeren sam da ih ti sve imaš spremljene) , nigdje ovdje nema Svetoga Pavla. Isus ponudio savršeno ispunjenje Zakona ne samo pukim izvršavanjem nekih propisa, nego je podigao ljestvicu i ustanovio zakon srca i pameti.
Nekoliko je puta Isus korio one koji izvana vrše propise i naizgled ispunjavaju sav Zakon, ali su iznutra "izbijeljeni grobovi" i u srcu čine preljub i svako zlo.
Ja te pitam da mi pokažeš jasno koji je Muhamedov zakon ili nauk savršeniji i nadograđeniji od Isusovog!
Šta je to u Isusovom zakonu nevalidno slijediti, a u Muhamedovom je validno danas slijediti?
Upri prstom u nešto što je Isus naučavao i dokaži da je to pogrešno, te daj Muhamedov nauk koji je po tvom mišljenju savršeniji u toj istoj stvari!
evo vidimDa, Isus je zabranio poligamiju. Ne samo da je zabranio poligamiju, nego je zabranio i otpuštanje žene.
Jeruzalemska Biblija
Matej 19,29 I tko god ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili majku, ili ženu, ili djecu, ili polja poradi imena mojega, stostruko će primiti i život vječni baštiniti.
Daničić-Karadžić
Matej 19,29 I svaki, koji ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili mater, ili ženu, ili djecu, ili zemlju, imena mojega radi, primiće sto puta onoliko, i dobiće život vječni.
New International Version
And everyone who has left houses or brothers or sisters or father or mother or wife or children or fields for my sake will receive a hundred times as much and will inherit eternal life.
King James Bible
And every one that hath forsaken houses, or brethren, or sisters, or father, or mother, or wife, or children, or lands, for my name's sake, shall receive an hundredfold, and shall inherit everlasting life.
ogranicavanje da se smije samo jedan covjek jedna zena vjencanje ne rjesava problem, dok islamski nacin kazeIsus na jednom mjestu kaže kada su ga pitali baš o ženidbi i o Mojsijevom zakonu, Isus jasno kaže (ne Sveti Pavao, nego Isus!) da je Bog stvorio muškarca i ženu da budu jedno i da nitko nema pravo razvezati tu vezu koju je Bog svezao. Kada su ga pitali šta je sa zakonom koji im je dao Mojsije, On im je odgovorio da im je taj zakon dat zbog tvrdoće njihovih srdaca, ali da tako nije bilo otpočetka u Božjem naumu. I kaže da tko god otpusti ženu čini preljub. Što će reći da Isus tu jasno kaže da je njegov zakon savršeniji od onoga kojeg je Bog dao preko Mojsija.
ozeni jednu ali ako ima potrebe za vise mozes max 4 zene.
eh sad ako uzmemo naredbu samo 1 zenu ili max 4 zene.
Koji od ova dva zakona pomaze u rjesavanju problema u koliko je recimo ratno stanje i izgine dosta muskaraca, plus dosta muskaraca vise u zatvorima itd pa u drustvu bude vise zena nego muskaraca.
Koji od ova dva zakona bolje rjesava ovu situaciju?
da cujem
pa napisao sam ti covjcem, ti kao da ne znas citati....Ja te pitam da mi pokažeš jasno koji je Muhamedov zakon ili nauk savršeniji i nadograđeniji od Isusovog!
zakoni su slicni samo sto su olaksani od boga sa dolaskom Muhamemda.
eto to naprimjer ako gledas golotinju hoces li izcupati sebi oko?
Dok u islamskom pravilu, ako vidis nesto spusti pogled. i ne trebas sebi oko cupati, nego traziti oprost od Boga samo, to je dovoljno.
- JVC
#574 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Ma jok ba Smrle Predislamska povijest nam govori da su mnoga arapska plemena bila stovatelji kamena.
Stari zavjet cak govori o tim skupinama arapa koje su obozavale kamenje.
Sam Buhari je to zapisao Sahih al-Bukhari Book 59 Hadith 661:
Narrated Abu Raja Al-Utaridi:
We used to worship stones, and when we found a better stone than the first one, we would throw the first one and take the latter, but if we could not get a stone then we would collect some earth (i.e. soil) and then bring a sheep and milk that sheep over it, and perform the Tawaf around it. When the month of Rajab came, we used (to stop the military actions), calling this month the iron remover, for we used to remove and throw away the iron parts of every spear and arrow in the month of Rajab. Abu Raja' added: When the Prophet sent with (Allah's) Message, I was a boy working as a shepherd of my family camels. When we heard the news about the appearance of the Prophet, we ran to the fire, i.e. to Musailima al-Kadhdhab.
Stari zavjet cak govori o tim skupinama arapa koje su obozavale kamenje.
Sam Buhari je to zapisao Sahih al-Bukhari Book 59 Hadith 661:
Narrated Abu Raja Al-Utaridi:
We used to worship stones, and when we found a better stone than the first one, we would throw the first one and take the latter, but if we could not get a stone then we would collect some earth (i.e. soil) and then bring a sheep and milk that sheep over it, and perform the Tawaf around it. When the month of Rajab came, we used (to stop the military actions), calling this month the iron remover, for we used to remove and throw away the iron parts of every spear and arrow in the month of Rajab. Abu Raja' added: When the Prophet sent with (Allah's) Message, I was a boy working as a shepherd of my family camels. When we heard the news about the appearance of the Prophet, we ran to the fire, i.e. to Musailima al-Kadhdhab.
- JVC
#575 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke
Sad ce Avi Lipkin