Srpska moralna katarza!?
-
Safet90
#552 Re: Srpska moralna katarza!?
daddy-kool wrote: A ta velikosrpska ideologija "superiornosti" bi bila smiješna da nije proizvela tolike zločine i uopšte zlo.
Zasto to zovete velikosrpskom ideologijom? To je jednostavno srpska ideologija posto je prihvacena i podrzana od vecine srpske populacije
-
hizo ramidovic
#553 Re: Srpska moralna katarza!?
nazalost, velikosrposka ideologija razumije jedino jezik sile. uostalom, tim jezikom je i napravila svo zlo na ovim prostorima. najbolji dokaz za to je agresija na bih 92-95. onaj ko se sjeca tog perioda zna da su sva primirja i sve pokusaje mirnog rjesenja sukoba prekrsili velikosrpski sljedbenici, iskljucivo zbog toga sto su bili uvjereni u usvoju vojnu pobjedu jer su imali iza sebe kompletnu tzv. jna. oruzje i vojna sila te tzv. armije davala im je samopouzdanje te su bili uvjereni da ce svoju ideju realizirati na taj nacin. ustvari, svi mirovni pregovori njima su uglavnom sluzili za pregrupisavanja snaga i pripreme za nove napade.hAZNADAR wrote: Mozemo se mi sloziti da je katarza nemoguca i ideologija superiornosti prisutna,.. ali kakoprotiv toga. Silom ne mozes, - dakle - mozemo se barem bolje upoznati. Pa mozda konfrontirati na nekom razumnijem i civilizacijski boljem nivou.
no, nakon pocetnih uspjeha, kako je vrijeme odmicalo, porazi su postali sve cesci i njihova samouvjerenost u pobjedu sve je vise opadala. nakon 'pusione' u hrvatskoj, postali su svjesni da ce i u bih izgubiti, te ih se tako natjeralo na mirovne pregovore.
dakle, moralna katarza kod srba moguca je samo onda kad velikosrpska ideja umre ili bude toliko slaba da nema nikakvog uticaja u narodu. hoce li se to desiti u skoroj buducnosti, ni ptice ne znaju...
- sinuhe
#554 Re: Srpska moralna katarza!?
Nije li svaka strana koristila mirovne pregovore za pregrupisanja?
ArBiH je koristila demilitarizovanu zonu na Igmanu, a Hrvati napali Zapadnu Slavoniju nakon otvaranja autoputa za civilni saobracaj(ovo nazivas pusionom).
ArBiH je koristila demilitarizovanu zonu na Igmanu, a Hrvati napali Zapadnu Slavoniju nakon otvaranja autoputa za civilni saobracaj(ovo nazivas pusionom).
-
hizo ramidovic
#555 Re: Srpska moralna katarza!?
o cemu ti trabunjas?sinuhe wrote:Nije li svaka strana koristila mirovne pregovore za pregrupisanja?
nakon ofanzive tzv vrs linije su uspostavljene oko malog polja na igmanu a dalje je bio unprofor (tj. odatle je pocinjala tzv demilitarizovana zona) i tamo nikakvih vojnika arbih nije bilo niti je iz te zone moglo biti bilo kakvih vojnih dejstava...
- sinuhe
#556 Re: Srpska moralna katarza!?
http://www.nytimes.com/1994/10/30/world ... trike.htmlOctober 30, 1994
United Nations officials have been trying to persuade the Bosnian soldiers to leave the demilitarized zone. But the Bosnian Government has said the soldiers are necessary to protect the one Government-held road out of Sarajevo, which runs over Mount Igman.
[ The Government troops also fired heavy artillery shells at a French United Nations observation post in the demilitarized zone, Reuters quoted a spokesman for the United Nations peacekeeping force as saying. "A strong protest is going be lodged," said the spokesman, Lieut. Col. Tim Spicer, and commanders of the force later warned of possible NATO air strikes on the Bosnians if the shelling was repeated. So far, such air strikes have been used only against the Serbs. ]
-
hizo ramidovic
#557 Re: Srpska moralna katarza!?
put za sarajevo nalazio se izvan demilitarizovane zone i unprofor nad njim nije imao nikakve ingerencije.sinuhe wrote:http://www.nytimes.com/1994/10/30/world ... trike.htmlOctober 30, 1994
United Nations officials have been trying to persuade the Bosnian soldiers to leave the demilitarized zone. But the Bosnian Government has said the soldiers are necessary to protect the one Government-held road out of Sarajevo, which runs over Mount Igman.
[ The Government troops also fired heavy artillery shells at a French United Nations observation post in the demilitarized zone, Reuters quoted a spokesman for the United Nations peacekeeping force as saying. "A strong protest is going be lodged," said the spokesman, Lieut. Col. Tim Spicer, and commanders of the force later warned of possible NATO air strikes on the Bosnians if the shelling was repeated. So far, such air strikes have been used only against the Serbs. ]
glede artiljerijske vatre, unutar demilitarizovane zone nije bilo artiljerijskih orudja arbih, jer su sva povucena na sigurno odstojanje...
- sinuhe
#558 Re: Srpska moralna katarza!?
Ne vjerujem da oficir zapadne vojske ne zna otkud granata dolazi. Govori se o zastiti puta a ne o njegovom polozaju u demilitarizovanoj zoni. Isto spominje i Michael Rose u knjizi ili nekom clanku.
-
hizo ramidovic
#559 Re: Srpska moralna katarza!?
ako su granate padale u demilitarizovanu zonu ne znaci da su u istoj bila i orudja koja su gadjala.sinuhe wrote: Ne vjerujem da oficir zapadne vojske ne zna otkud granata dolazi..
pa o cemu ja govorim? ako je put bio izvan zone unprofora, oni nisu imali nista sa tim putem, a i normalno je da ga neko cuva, jer je to bila jedina komunikacija sarajeva sa ostatkom svijeta.sinuhe wrote:Govori se o zastiti puta a ne o njegovom polozaju u demilitarizovanoj zoni.
kad procitah ovo ime, sve je postalo jasno.sinuhe wrote: Isto spominje i Michael Roseu knjizi ili nekom clanku.
vozdra!
- sinuhe
#560 Re: Srpska moralna katarza!?
Oficir zapadne vojske nece napisati lazni izvjestaj.
-
hizo ramidovic
#561 Re: Srpska moralna katarza!?
kako koji...sinuhe wrote:Oficir zapadne vojske nece napisati lazni izvjestaj.
za ovog koji je tvoja refernca vjerujem da hoce.
- sinuhe
#562 Re: Srpska moralna katarza!?
Nije Rose pisao izvjestaj vec random francuski oficir kojeg se situacija na Balkanu i ne tice, on pise ono sto vidi.
- madner
#563 Re: Srpska moralna katarza!?
Mislim da je bilo par krsenja zone od strane ARBiH, jedan slucaj je bio bas poznat.
-
hizo ramidovic
#564 Re: Srpska moralna katarza!?
nebitno. spomenuo si rosea kao izvor informacija, a ja ti rekoh sta mislim o njemu i koliko mu vjerujem.sinuhe wrote:Nije Rose pisao izvjestaj vec random francuski oficir kojeg se situacija na Balkanu i ne tice, on pise ono sto vidi.
dakle, u izvjestaju se kaze da su gadjani polozaji unutar demilitarizovane zone a ne da se u toj zoni nalaze orudja niti da 'vladine trupe' koriste tu zonu za nekakva pregrupisavanja, manevre itd.
-
Dr.med.vet.
#565 Re: Srpska moralna katarza!?
Kao sto je neko vec napisao, da se rat zavrsio sa jasnim pobjednikom i porazenim, mozda bi se moglo pricati o katarzi...u ovoj situaciji, katarza kao kod Njemaca nakon WWII se nece nikada dogoditi.. Modza je off topic, ali....Samo da navedem licni primjer od prosle godine...Inace sam totalno nacionalno neopterecen i uopste ne cijenim ljude po porijeklu, smatram sebe stanovnikom svijeta, a ne pripadnikom nekih grupica....mozda nebitno...uglavnom ja tako, naivan, dobijem kao Bosnjak posao u Doboju i nadjem stan u zgradi u kojoj su svi zitelji porijeklom sa strane, Srbi...Ja sam to znao, ali nisam tome pridavao neku veliku paznju...Kada su doticni culi da ce se u zgradu useliti Bosnjak sa porodicom, bukvalno su se svi skupili i vlasnicu stana htjeli da tuku! Nevjerovatno! Tu sam bio nekih 7-8 mjeseci, gdje sam se citavo vrijeme osjecao kao krme u Teheranu, mislim da su imali strah od nas....Jako cudan osjecaj,vjerujte....A posto sam po profesiji veterinar, obilazio sam i sela oko Doboja i moram da kazem, da su u principu Srbi dobri ljudi, domacini, ali da su generalno ideoloski isprani, dozivio sam mnogo neugodnosti, ali mnogo i prijatnih iznenadjenja, a na kraju je ipak moj zakljucak, da treba jako puno vremena da prodje, da bi se opet doslo do iskrenog suzivota bez neke potajne zadrske u dusi. Srbi kada cuju da si Bosnjak, momentalno pocinju pricu o ratu, kako to niko nije htjeo i sl, te smatram da je to i neka vrsta katarze i mozda najvise sto mi mozemo da ocekujemo....Osjecam da oni iskreno zale za svim, da osjecaju krivnju, ali to je narod koji ima veliko postovanje prema vlasti, te se pojedinac nikada nece usuditi da kaze javno nesto drugacije od kolektivne svijesti.....Mi Bosnjaci, smo na neki nacin cudni ljudi, spremni smo sve da zaboravimo, samo da budemo prijatelji sa svima, otuda i nase rasprave o moralnoj katarzi kod Srba, za koju ja iskreno mislim da je gotovo nemoguca kod cijelog naroda, onako sistemski... Moram da napomenem da sam zivio i radio u Posavini, gdje su vecina Hrvati i da je situacija idukamo bolja, naravno posavski hrvati su nesto posebno...
Sada zivim u jednoj zapadnoj zemlji, u mjestu gdje su svi 100% tradicionalno katolici,gdje svi znaju da sam Musliman i osjecam se slobodnije i zaista dijelom zajednice, puno puno vise nego sto je bio slucaj u mojoj BiH, u nasem Doboju..
Sada zivim u jednoj zapadnoj zemlji, u mjestu gdje su svi 100% tradicionalno katolici,gdje svi znaju da sam Musliman i osjecam se slobodnije i zaista dijelom zajednice, puno puno vise nego sto je bio slucaj u mojoj BiH, u nasem Doboju..
-
Objektivni navijac
#566 Re: Srpska moralna katarza!?
hizo ramidovic wrote:o cemu ti trabunjas?sinuhe wrote:Nije li svaka strana koristila mirovne pregovore za pregrupisanja?
nakon ofanzive tzv vrs linije su uspostavljene oko malog polja na igmanu a dalje je bio unprofor (tj. odatle je pocinjala tzv demilitarizovana zona) i tamo nikakvih vojnika arbih nije bilo niti je iz te zone moglo biti bilo kakvih vojnih dejstava...
Gdje si ti Rizo ratovao u Diznilendu
Kroz UNPA zonu smo pregazili kao kroz plitak potok
Kompletne operacije ArBiH 94-e na tom pravcu su isle kroz UNPA zonu. Od juna 94 do 13 decembra 1994. Kada je zauzeta i posljednja teritorija sa obje strane UNPA zone i ona je izgubila svaki smisao
Vrh scena : Djeluju dva ZIS-a 50 metara ispod francuske osmatracnice, po polozajima VRS na Bjelasnici,lokalitet Mocevica. Francuski oficir silazi ljut ko zvijer ,vice da ce zvati US avijaciju. General ArBiH mu pruzi satelitski telefon i uz lezeran osmjeh kaze : Hocete li da se posluzite mojim telefonom
U ratu i ljubavi,nikakva pravila ne vaze. No to nema veze sa katarzom,koja nam je potrebna. U stvari potrebno nam je pomirenje ali jbg.
-
hizo ramidovic
#567 Re: Srpska moralna katarza!?
mozda je i bilo tako tamo gdje si ti ratovao, za te slucajeve ne znam. ja govorim o podrucju velikog polja na kojem osim francuza nije bilo stacioniranih vojnika arbih ni artiljerijskih orudja te o putnoj komunikaciji za sarajevo.Objektivni navijac wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Gdje si ti Rizo ratovao u Diznilendu![]()
![]()
![]()
Kroz UNPA zonu smo pregazili kao kroz plitak potok![]()
Kompletne operacije ArBiH 94-e na tom pravcu su isle kroz UNPA zonu. Od juna 94 do 13 decembra 1994. Kada je zauzeta i posljednja teritorija sa obje strane UNPA zone i ona je izgubila svaki smisao![]()
Vrh scena : Djeluju dva ZIS-a 50 metara ispod francuske osmatracnice, po polozajima VRS na Bjelasnici,lokalitet Mocevica. Francuski oficir silazi ljut ko zvijer ,vice da ce zvati US avijaciju. General ArBiH mu pruzi satelitski telefon i uz lezeran osmjeh kaze : Hocete li da se posluzite mojim telefonom![]()
U ratu i ljubavi,nikakva pravila ne vaze. No to nema veze sa katarzom,koja nam je potrebna. U stvari potrebno nam je pomirenje ali jbg.
-
hAZNADAR
#568 Re: Srpska moralna katarza!?
jel moze bez trolanje tema o Rouzu, granatama, UN, demilitarizovanim zonama i opcenito o ratu?
- fakat
#569 Re: Srpska moralna katarza!?
Bosanski rat je bio izuzetno dobro dokumentovan i medijski pracen, medjunarodne institucije su davno odradile svoj posao, neke jos rade, bezbroj inostranih strucnjaka je dao svoje misljenje, bila je tu i osuda cjelokupne civilizirane medjunarodne zajednice, sankcije, izolacija, na kraju cak i bombardovanje….pa ipak danas 2014-e treba nekome iz samog epicentra dogadjaja iznova objasnjavati ko je na koga pucao i sta nam se to desilo… i to nije rijec o nekim drcnim cetnicima nego o onima koji sebe predstavljaju kao neutralne i objektivne, bivse borce ARBIH, liberale i ljevicare, iz partizanskih porodica
. Toliko o katarzi, o nedostatku elementarne ljudskosti drugi put.
-
Objektivni navijac
#570 Re: Srpska moralna katarza!?
Dogadjaj koji opisao se zbio lokalitetu Crnoga vrha na Igmanu ,usred zasticene zonehizo ramidovic wrote:mozda je i bilo tako tamo gdje si ti ratovao, za te slucajeve ne znam. ja govorim o podrucju velikog polja na kojem osim francuza nije bilo stacioniranih vojnika arbih ni artiljerijskih orudja te o putnoj komunikaciji za sarajevo.Objektivni navijac wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Gdje si ti Rizo ratovao u Diznilendu![]()
![]()
![]()
Kroz UNPA zonu smo pregazili kao kroz plitak potok![]()
Kompletne operacije ArBiH 94-e na tom pravcu su isle kroz UNPA zonu. Od juna 94 do 13 decembra 1994. Kada je zauzeta i posljednja teritorija sa obje strane UNPA zone i ona je izgubila svaki smisao![]()
Vrh scena : Djeluju dva ZIS-a 50 metara ispod francuske osmatracnice, po polozajima VRS na Bjelasnici,lokalitet Mocevica. Francuski oficir silazi ljut ko zvijer ,vice da ce zvati US avijaciju. General ArBiH mu pruzi satelitski telefon i uz lezeran osmjeh kaze : Hocete li da se posluzite mojim telefonom![]()
Francuze sa Velikoga polja smo maltene dnevno maltretirali i pljackali ,visili smo im na ledjima od prvoga dana uspostave UNPA ,sve dok ih 13 decembra nismo definitivno pregazili
ArBiH je kompletnu operaciju oslobadjanja Bjelasnice i Treskavice vodila kroz UNPA zasticenu zonu. A tom putnom komunikacijom smo do kraja rata prebacivali kompletno naoruzanje i ljudstvo.
Ne vidim sto je to uopste vazno !! Rat ko rat. No sa obzirom da je rat stao,trebamo se posvetiti ne katarzi,nego pomirenju. A pomirenje je isto vrsta katarze. No ,mada je Bosnjacima pomirenje maltene strateski interes,Srbi su daleko,daleko pomirljiviji i objektivniji povodom ratnih zbivanja.
-
hizo ramidovic
#571 Re: Srpska moralna katarza!?
pa sto odma' ne kazes, jebemu misha...Objektivni navijac wrote: Dogadjaj koji opisao se zbio lokalitetu Crnoga vrha na Igmanu ,usred zasticene zone![]()
Francuze sa Velikoga polja smo maltene dnevno maltretirali i pljackali ,visili smo im na ledjima od prvoga dana uspostave UNPA ,sve dok ih 13 decembra nismo definitivno pregazili![]()
![]()
ArBiH je kompletnu operaciju oslobadjanja Bjelasnice i Treskavice vodila kroz UNPA zasticenu zonu. A tom putnom komunikacijom smo do kraja rata prebacivali kompletno naoruzanje i ljudstvo.
Ne vidim sto je to uopste vazno !! Rat ko rat. No sa obzirom da je rat stao,trebamo se posvetiti ne katarzi,nego pomirenju. A pomirenje je isto vrsta katarze. No ,mada je Bosnjacima pomirenje maltene strateski interes,Srbi su daleko,daleko pomirljiviji i objektivniji povodom ratnih zbivanja.
- Stoner
#572 Re: Srpska moralna katarza!?
Možeš li molim te da detaljnije obrazložiš ovo boldirano?Dr.med.vet. wrote:Kao sto je neko vec napisao, da se rat zavrsio sa jasnim pobjednikom i porazenim, mozda bi se moglo pricati o katarzi...u ovoj situaciji, katarza kao kod Njemaca nakon WWII se nece nikada dogoditi.. Modza je off topic, ali....Samo da navedem licni primjer od prosle godine...Inace sam totalno nacionalno neopterecen i uopste ne cijenim ljude po porijeklu, smatram sebe stanovnikom svijeta, a ne pripadnikom nekih grupica....mozda nebitno...uglavnom ja tako, naivan, dobijem kao Bosnjak posao u Doboju i nadjem stan u zgradi u kojoj su svi zitelji porijeklom sa strane, Srbi...Ja sam to znao, ali nisam tome pridavao neku veliku paznju...Kada su doticni culi da ce se u zgradu useliti Bosnjak sa porodicom, bukvalno su se svi skupili i vlasnicu stana htjeli da tuku! Nevjerovatno! Tu sam bio nekih 7-8 mjeseci, gdje sam se citavo vrijeme osjecao kao krme u Teheranu, mislim da su imali strah od nas....Jako cudan osjecaj,vjerujte....A posto sam po profesiji veterinar, obilazio sam i sela oko Doboja i moram da kazem, da su u principu Srbi dobri ljudi, domacini, ali da su generalno ideoloski isprani, dozivio sam mnogo neugodnosti, ali mnogo i prijatnih iznenadjenja, a na kraju je ipak moj zakljucak, da treba jako puno vremena da prodje, da bi se opet doslo do iskrenog suzivota bez neke potajne zadrske u dusi. Srbi kada cuju da si Bosnjak, momentalno pocinju pricu o ratu, kako to niko nije htjeo i sl, te smatram da je to i neka vrsta katarze i mozda najvise sto mi mozemo da ocekujemo....Osjecam da oni iskreno zale za svim, da osjecaju krivnju, ali to je narod koji ima veliko postovanje prema vlasti, te se pojedinac nikada nece usuditi da kaze javno nesto drugacije od kolektivne svijesti.....Mi Bosnjaci, smo na neki nacin cudni ljudi, spremni smo sve da zaboravimo, samo da budemo prijatelji sa svima, otuda i nase rasprave o moralnoj katarzi kod Srba, za koju ja iskreno mislim da je gotovo nemoguca kod cijelog naroda, onako sistemski... Moram da napomenem da sam zivio i radio u Posavini, gdje su vecina Hrvati i da je situacija idukamo bolja, naravno posavski hrvati su nesto posebno...
-
Dr.med.vet.
#573 Re: Srpska moralna katarza!?
Naravno, mislim da su posavski Hrvati u vecini probosanski orijentirani i u Posavini se ja kao Bosnjak nisam osjecao diskriminiranim...a meni su posebni, ne samo Hrvati nego svi ljudi iz Posavine...vrijedni, radisni i posteni...
-
zavrzlama
#574 Re: Srpska moralna katarza!?
Tesko ce doci do te katarze kad istu iniciraju uglavnom nesrbi i stranci...zar nije logicno da srbi podsticu istu ,jer se radi o njihovoj sramoti....nakon 1999-e,jedan broj srpskih politicara je pokretao to pitanje,ali su vecina njih danas pod zemljom,a nekolicina sretnika nosi glavu na ramenima ali su medijski blokirani,politicki blokirani i javno sikanirani...
srpska moralna katarza je srpski interes ,medjutim glavni krivac sto te katarze nema je SPC...srz problema je objasnio @haznadar...
Ipak po meni katarza se odvija i srbi je itekako osjecaju,a to je slomljeni zubi velikosrpskom vojno-politickom aparatu ,gdje se ne cesto zbog frustracija ,velikosprski faktor paraleno sa nesrbima sveti i srbima....
Najbolja pomoc srbima da prodju moralnu katarzu je da njihove potencijalne zrtve urade sve da ne postanu lak plijen,jer je najbitniji korak da srbi otpocnu svoju moralnu katarzu da nema potencijalnih i lakih zrtava zbog kojih danas trebaju da prodju istu katarzu....malo je komplikovano za shavatiti ,ali mudri ce skontati
srpska moralna katarza je srpski interes ,medjutim glavni krivac sto te katarze nema je SPC...srz problema je objasnio @haznadar...
Ipak po meni katarza se odvija i srbi je itekako osjecaju,a to je slomljeni zubi velikosrpskom vojno-politickom aparatu ,gdje se ne cesto zbog frustracija ,velikosprski faktor paraleno sa nesrbima sveti i srbima....
Najbolja pomoc srbima da prodju moralnu katarzu je da njihove potencijalne zrtve urade sve da ne postanu lak plijen,jer je najbitniji korak da srbi otpocnu svoju moralnu katarzu da nema potencijalnih i lakih zrtava zbog kojih danas trebaju da prodju istu katarzu....malo je komplikovano za shavatiti ,ali mudri ce skontati
-
Martinez_
#575 Re: Srpska moralna katarza!?
Apsolutno, jačanje okolnih nacionalizama će podstaći srpsku katarzuzavrzlama wrote: Najbolja pomoc srbima da prodju moralnu katarzu je da njihove potencijalne zrtve urade sve da ne postanu lak plijen,jer je najbitniji korak da srbi otpocnu svoju moralnu katarzu da nema potencijalnih i lakih zrtava zbog kojih danas trebaju da prodju istu katarzu....malo je komplikovano za shavatiti ,ali mudri ce skontati