Hajmo ovako, u situaciji u kojoj jedno pleme (ili narod, država, kraljevstvo i td.) pokori drugi, te ima opciju ili totalnog uništenja neprijatelja, ili porobljavanja istog - je li porobljavanje ovdje gora ili bolja opcija? Kao što sam i rekao, nekada ropstvo smatram dobrim nekada lošim, što u praksi zavisi od alternativa koje se ropstvu nude; a smrt mi je gora alternativa.Rugafet wrote:Ne znam kakve dokaze ti uopste onda ocekujes ako ti ovo nije lose. Jedino mozda da probas biti rob nekome par dana pa da na svojoj kozi osjetis 'dokaze'Irsar wrote:
Kako ovo dokazuje da je ropstvo loše? Jer postoji neka "konvencija" koja je tako to definisala, iako su i prije ljudi se "dogovarali" da je ropstvo sasvim OK?
To što ropstvo ima negativnosti ne znači da je loše, ili da je uvijek loše. Ako ćemo po tome da li nešto ima negativnosti zaključivati da li je nešto loše, onda možemo sve proglasiti lošim jer, osim Boga koji je savršen (i samim time potpuno Dobar), ne postoji ništa što je posve lišeno bar nekih negativnosti.
- Osoba koja je rob nema nikakva prava, odnosno predstavlja vlasništvo drugog čovjeka ili grupe.
- Ona je prisiljena obavljati rad i druge usluge za svog gospodara, a za to nije ovlaštena primiti nikakvu naknadu
- Ovo mi je 'najsimpaticnije' - Gospodar ima puno pravo raspolagati s robom kako hoće, uključujući tjelesne kazne, sakaćenje, pa i ubistvo.
Ovo je samo jedan djelic 'losih strana' kad si nekome rob. Mislim stvarno mi je blesavo da 30.09.9 2018 nekome moras dokazivati da je ropstvo nesto sto je u najmanju ruku lose i bolesno.
Također, u Islamu rob nije puka roba kojom gospodar može "raspolagati kako hoće", odnosno nema pravo na oduzimanje života ili sakaćenje. Ukoliko je rob još i Musliman, onda praktično ima pravo da se prema njemu ophodi kao i prema svakom drugom Muslimanu, istina uz izuzetak uživanja određenih sloboda koji slobodni Muslimani imaju.