Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
-
LipeCvat
#551 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Kod mene u mahali rahmetli Jusuf imao pet sinova i jednu kćer. Još uvijek se sjećam kuće u kojoj su živjeli,nekako mi ostalo bojim se zauvijek u sjećanju. Šparet,sofra,urolati dušeci poredani po ormarima i u ćoškovima... I ne,nije mi 103 godine. Da bi prehranio svoju porodicu Jusuf je svakodnevno sa svojim konjem Bimbom stajao kod Džavidove kafane čekajući eventualne mušterije kojima treba transport stvari. Njegova žena Nura je po pijaci prodavala robu iz Trsta koju je zahvaljujući mnogobrojnost njene porodice mogla prenijeti preko granice u večim količinama.Išli su i njeni sinovi i njena kći sa Nurom rahmetli do Trsta,spavali po podu autobusa,prelazili pješke par puta preko granice ...
U mahali niže ,niz Sanu ,živio je sa svojih pet sinova i jednom kćeri Hekto rahmetli. Da bi preživjeli u SFRJ Hekto i njegovih pet sinova s svakodnevno “ vadili “ pijesak iz Sane i prodavali . Godinama sam igrao lopte,brao bagrem i krao voće sa ponekim od ovih Jusufovih i Hektinih sinovima,znači svjedočio umjeću njihovih očeva i matera u organizovanju njihovoj porodičnog života u uslovima koje pokušah opisati ukratko.
Negdje početkom sedamdesetih moj amidža rahmetli preko neke “ štele” dobi posao u Jugomontaži iz Zagreba koja je već u Rotterdam-u imala ugovorene poslove tako da je amidža počeo karijeru u jednoj od zemalja protivnica proleterijata.
Nakon dvije godine po prvi put se vratio na godišnji u našu čaršiju i mahalu sa Mantom. Hektini sinovi su i dalje “ vadili” pijesak iz Sane,Jusufovi sinovi a kćerka su i dalje pomagali prilikom prevoza stvari sa Bimbom a i u prevozu robe iz Trsta.
I Hekto i njegovi sinovi u ovoj priči su Muslimani , kao i Jusuf i njegovi snovi a i njihove kćerke su Muslimanke. Moj amidža je takođe Musliman .
U mahali niže ,niz Sanu ,živio je sa svojih pet sinova i jednom kćeri Hekto rahmetli. Da bi preživjeli u SFRJ Hekto i njegovih pet sinova s svakodnevno “ vadili “ pijesak iz Sane i prodavali . Godinama sam igrao lopte,brao bagrem i krao voće sa ponekim od ovih Jusufovih i Hektinih sinovima,znači svjedočio umjeću njihovih očeva i matera u organizovanju njihovoj porodičnog života u uslovima koje pokušah opisati ukratko.
Negdje početkom sedamdesetih moj amidža rahmetli preko neke “ štele” dobi posao u Jugomontaži iz Zagreba koja je već u Rotterdam-u imala ugovorene poslove tako da je amidža počeo karijeru u jednoj od zemalja protivnica proleterijata.
Nakon dvije godine po prvi put se vratio na godišnji u našu čaršiju i mahalu sa Mantom. Hektini sinovi su i dalje “ vadili” pijesak iz Sane,Jusufovi sinovi a kćerka su i dalje pomagali prilikom prevoza stvari sa Bimbom a i u prevozu robe iz Trsta.
I Hekto i njegovi sinovi u ovoj priči su Muslimani , kao i Jusuf i njegovi snovi a i njihove kćerke su Muslimanke. Moj amidža je takođe Musliman .
- tandmand
#552 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
kaće opet Jugoslavija?
šta se čeka, ko koči?
šta se čeka, ko koči?
-
sandzokan
#553 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Nisam znao da je izjašnjavanje o nacionalnoj/etničkoj pripadnosti bilo dirigovano. Imaš li neke dokaze?Kejn wrote: Ne govorimo o tome kako se tačno neko izjašnjavao već da li se mogao izjasniti nekako uopšte. Po popisima iz 48 i 53-će Bošnjaci su se izjasnili kao neopredjeljeni jugoslaveni jer je to bio jedini modalitet... teza da nisu znali načisto šta su je slična tezi da je Tvrtko bio bosanski Srbin ili Hrvat.
- HAVANA
#554 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Zasto se prica uopste o tim stvarima i proslim vremenima? Ok,nije vam valjalo,hajmo radit,pravit pare,djecu,drzavu...Meni je bilo dobro onda,i sad mi je odlicno,ja cu se za sebe pobrinuti kako god,dok sam ziv i u kojem god sistemu.Dok koprcam nogama i rukama, koprcacu se.Ima sad stvari u ovom jadu i bijedi koje su dobre i mogu se iskoristiti za dobru pricu sto se tice posla.Od kukanja i opterecavanja proslim vremenima nema nista.Prodje zivot.Za dobre stvari u proslom sistemu bio je zasluzan sistem.Za dobre stvari u ovom sistemu nije zasluzan sistem.Splet okolnosti i desavanja ovde i u svijetu.Umjesto kuknjave radi,djeluj,prekvalifikuj se,snalazi se...Nema vise sigurnosti i socijalizma.Htjeli ste kapitalizme,demokratije...Plivajte.
Eto ne ide se u trst,blize vam je autopijaca,to je sad in i platezna moc.Slika nas.Trst je sad za hadzije.
-
hAZNADAR
#555 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Pa istini za volju,... Hrvati su pokrsteni pod Francima, Srbi pod Bizantom,.. no to pretpostavljam nisu bili okupatori!? Ono prijatelji i referendum o krscanstvu.Vrhbosanski wrote:hAZNADAR wrote:
Nego kada spominjemo vec imena - postojao je jedan fenomen u bivsoj drzavi.
Mnogi muslimani su svojoj djeci davali nemuslimanska imena - bolje receno imena koja su bila u opticaju kod Srba, Hrvata,...
Poput Dragan, Zoran, Goran, Maja, Nevena, Sasa, Milenko, Davor, Natasa,..... licno poznajem neke.
Docim ne znam niti sam cuo niti za jednog Srbina ili Hrvata koji je svom djetetu dao muslimansko ime.
Ocigledno je neko kakav jeste bio po JUSU a neko se morao dokazivati.
To su slavenska imena... Koji bi vrag Srbi i Hrvati nadjevali arapska i turska imena kada imaju svoja nacionalna imena dok Bošnjaci su se odrekli svojih predokupacijskog nasljeđa? Danas imaš simpa stvar da Bošnjaci koji mašu ljiljanima i kunu se u Bosnu prije nadivaju imena svojoj djeci po Turčinu koji je uništio Bosnu, nego po našem prvom kralju koji ju je postavio na mapu.
Drago mi je sto jugoslovenska ekipa koja se vec ranije ovdje oglasila o stranim i domacim imenima, stranoj i domacoj vjeri - ima priliku da ovo cita. Takav omalovazavajuci stavovi o Bosnjacima su nista drugo ni Jugo naslijedje.
- HAVANA
#556 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Fudo koci.U cetvrtak.tandmand wrote:kaće opet Jugoslavija?
šta se čeka, ko koči?
- insomnia78
#557 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Muslemanitandmand wrote:kaće opet Jugoslavija?
šta se čeka, ko koči?
Kaze ne slusaju im se Indeksi
-
sandzokan
#558 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Apsolutno se slažem sa ovim, ništa mi nemamo od pljuvanja po Jugoslaviji ili od plakanja za njom. Toliko problema u ovoj državi da nam nije potrebna rasprava o problemima prošle.HAVANA wrote:Zasto se prica uopste o tim stvarima i proslim vremenima? Ok,nije vam valjalo,hajmo radit,pravit pare,djecu,drzavu...Meni je bilo dobro onda,i sad mi je odlicno,ja cu se za sebe pobrinuti kako god,dok sam ziv i u kojem god sistemu.Dok koprcam nogama i rukama, koprcacu se.Ima sad stvari u ovom jadu i bijedi koje su dobre i mogu se iskoristiti za dobru pricu sto se tice posla.Od kukanja i opterecavanja proslim vremenima nema nista.Prodje zivot.Za dobre stvari u proslom sistemu bio je zasluzan sistem.Za dobre stvari u ovom sistemu nije zasluzan sistem.Splet okolnosti i desavanja ovde i u svijetu.Umjesto kuknjave radi,djeluj,prekvalifikuj se,snalazi se...Nema vise sigurnosti i socijalizma.Htjeli ste kapitalizme,demokratije...Plivajte.Eto ne ide se u trst,blize vam je autopijaca,to je sad in i platezna moc.Slika nas.Trst je sad za hadzije.
- HAVANA
#559 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
https://youtu.be/Q7e6CAnZZoginsomnia78 wrote:Muslemanitandmand wrote:kaće opet Jugoslavija?
šta se čeka, ko koči?
-
hAZNADAR
#560 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
cyprus wrote:hAZNADAR wrote:I da cyprus - bez ikakve ograde i rezerve ne stedim fasiste. A danas je ocigledno da su Jugosloveni po svojim stavovima najblizi fasizmu.
Da napravimo neku tabelu, upitnik,.. po pitanju tolerancije prema svim narodima i vjerama i vidimo kako u stvarnosti Ko Sta propagira?![]()
![]()
Ne volim tu riječ jer su je izlizali do besvjesti, ali ovo je jedan enciklopedijski primjer SPINA... Znači Jugoslaveni su fašisti, a antifašisti su onda pretpostavljam oni kojima je "loša bila četres peta", što bi rek'o jedan popularni glazbenikBizzaro world... Neka paralelna dimenzija
![]()
Nego, prije nego poručim da možeš svoje ukućane nazivat fašistima, a mene nećeš, možda ipak bolje da zatražim objašnjenje...
Dakle, po čemu sam ja to fašista? Eto ako mi možeš ukazati, bio bih ti jako zahvalan... Ako se stvarno pokaže da jesam fašista (a ja to zaista ne želim biti), sve ću učiniti da se promijenim... De pucaj, zaista bih volio čut objašnjenje... Ali ne neki tvoj traktat, kakvih se milion ovdje moglo pročitati... Konkretno - šta me to čini fašistom ili bliskim fašizmu?
Jugosloveni/Jugonostagicari/Bosanci negiraju Bosnjacima bosanski jezik i to samo Bosnjacima i nikome drugome.
Takodjer negiraju bosnjacko ime ili ga ismijavaju, omalovazavaju, nazivaju izmisljenim,.. 'olidej in, alijin minder, bookirova raja.
Samo Bosnjake tumace kao strance, jer imaju stranu vjeru, strana imena, stranu kulturu, nazadnu i primitivnu vjeru, .... i inace su jedini oni naznaceni kao produkt okupacije i prirodne selekcije.
Takodjer ih tumace kao intelektualno nize, škart, civiliziacijski inferiornije naspram drugih.
Ljude samo ocjenjuju na osnovu ideoloske podobnosti - skroz im nebitno necije postenje, karakter, kultura,...
Predrasude od strane Jugoslovena mozes samo cuti jos od srpskih i hrvatskih ekstremista.
- tandmand
#561 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Alija potajno slušao "The Clash " i tako je to krenulo.insomnia78 wrote:Muslemanitandmand wrote:kaće opet Jugoslavija?
šta se čeka, ko koči?
- horkesh
#562 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
To je bila zemlja u kojoj su se o regalima pjesme spjevale.
U isto vrijeme, to je bila ozbiljna država, za razliku od ove današnje. Potpuno mi je nejasno zašto moderni bošnjakizam (FGR) ismijava stvari poput zeznutih milicajaca i spavanja na klupama, to je samo ilustracija tadašnje stvarnosti. Danas ne možeš klupu dovoljno zabetonirati, a da je bošnjačka mladež ne uništi za par dana.
Materijalnih dobara danas imamo više, ali su daleko neravnopravnije raspoređeni, a ozbiljne institucije tek treba da porodimo.
Ljudi zaboravljaju da je čak i u komunističkoj Jugoslaviji bilo uspješnih Bošnjaka, vjernika, a probijali su se svojim sposobnostima, moglo se i to.
Zanimljivo, većina takvih Bošnjaka su učestvovali u stvaranju SDA
U isto vrijeme, to je bila ozbiljna država, za razliku od ove današnje. Potpuno mi je nejasno zašto moderni bošnjakizam (FGR) ismijava stvari poput zeznutih milicajaca i spavanja na klupama, to je samo ilustracija tadašnje stvarnosti. Danas ne možeš klupu dovoljno zabetonirati, a da je bošnjačka mladež ne uništi za par dana.
Materijalnih dobara danas imamo više, ali su daleko neravnopravnije raspoređeni, a ozbiljne institucije tek treba da porodimo.
Ljudi zaboravljaju da je čak i u komunističkoj Jugoslaviji bilo uspješnih Bošnjaka, vjernika, a probijali su se svojim sposobnostima, moglo se i to.
Zanimljivo, većina takvih Bošnjaka su učestvovali u stvaranju SDA
- LBVIEW
#563 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
A nisu bili ni 68-asi poput ovijeh s "domacim" imenima - kopirali Srbe i Hrvate koji su uvijek bili plaho napredni.insomnia78 wrote:Muslemanitandmand wrote:kaće opet Jugoslavija?
šta se čeka, ko koči?
Dje ce kad su u zapecku, na minderu ispijali kahve i cibucili.
Last edited by LBVIEW on 14/05/2018 00:07, edited 1 time in total.
- LBVIEW
#564 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Nije Clash vec Queen, posto je vokal, kao Iranac, im'o veze s ajatolahom.tandmand wrote:Alija potajno slušao "The Clash " i tako je to krenulo.insomnia78 wrote:Muslemanitandmand wrote:kaće opet Jugoslavija?
šta se čeka, ko koči?
- LBVIEW
#565 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ma nije istina sda ce se javiti najveci medju njima - Djeneral da to opovrgne.hAZNADAR wrote:cyprus wrote:hAZNADAR wrote:I da cyprus - bez ikakve ograde i rezerve ne stedim fasiste. A danas je ocigledno da su Jugosloveni po svojim stavovima najblizi fasizmu.
Da napravimo neku tabelu, upitnik,.. po pitanju tolerancije prema svim narodima i vjerama i vidimo kako u stvarnosti Ko Sta propagira?![]()
![]()
Ne volim tu riječ jer su je izlizali do besvjesti, ali ovo je jedan enciklopedijski primjer SPINA... Znači Jugoslaveni su fašisti, a antifašisti su onda pretpostavljam oni kojima je "loša bila četres peta", što bi rek'o jedan popularni glazbenikBizzaro world... Neka paralelna dimenzija
![]()
Nego, prije nego poručim da možeš svoje ukućane nazivat fašistima, a mene nećeš, možda ipak bolje da zatražim objašnjenje...
Dakle, po čemu sam ja to fašista? Eto ako mi možeš ukazati, bio bih ti jako zahvalan... Ako se stvarno pokaže da jesam fašista (a ja to zaista ne želim biti), sve ću učiniti da se promijenim... De pucaj, zaista bih volio čut objašnjenje... Ali ne neki tvoj traktat, kakvih se milion ovdje moglo pročitati... Konkretno - šta me to čini fašistom ili bliskim fašizmu?
Jugosloveni/Jugonostagicari/Bosanci negiraju Bosnjacima bosanski jezik i to samo Bosnjacima i nikome drugome.
Takodjer negiraju bosnjacko ime ili ga ismijavaju, omalovazavaju, nazivaju izmisljenim,.. 'olidej in, alijin minder, bookirova raja.
Samo Bosnjake tumace kao strance, jer imaju stranu vjeru, strana imena, stranu kulturu, nazadnu i primitivnu vjeru, .... i inace su jedini oni naznaceni kao produkt okupacije i prirodne selekcije.
Takodjer ih tumace kao intelektualno nize, škart, civiliziacijski inferiornije naspram drugih.
Ljude samo ocjenjuju na osnovu ideoloske podobnosti - skroz im nebitno necije postenje, karakter, kultura,...
Predrasude od strane Jugoslovena mozes samo cuti jos od srpskih i hrvatskih ekstremista.
Last edited by LBVIEW on 14/05/2018 00:27, edited 1 time in total.
- tandmand
- LBVIEW
#567 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
E ta, Aljo bio inspirisan istom kad je pis'o ID.tandmand wrote:
- exliberal-ex
#568 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Jah sto nemogu ove suplje...morali ici kupovat u drugu drzavu.HAVANA wrote:Dacu ti ja mamin broj pa joj objasni kako joj je lose bilo.Fudo387 wrote:Trst je bio buvljak.Edin H. wrote:Pa bilo je, ali smo preferirali da se oblacimo u prijestonici evropske i svjetske mode, Italiji.
Lafo drzava za cojeka a moras djetetu po kaputic na kraj svijeta. Havana nece da kaze, uzeli mu osam brojeva veci, da ima kad u vojsku krene.Tatin necu,bice bezobrazan,ona je kulturnija.
Ja odem u Ameriku ponekad jer mi je jefrinije kupit neke stvari nego u Kanadi...pogledaj po evropi i dan danas ljudi idu uz Svice u Italiju/Njemacku da kupe jer im je jeftinije ...
imam osjecaj da je ovde 90 % ovih sto pricaju lose o bivsoj drzavi pisalo po prasini u to doba
- Ramzess Veliki
#569 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
O bivsoj drzavi najvise losih stvari pisu SDA-ovci koji su bili komunisti i jeli krmetinu sa srbima, pa se srame i to im je potrebno da se bolje osjecaju. Moja porodica je klala kurbane uvijek, i sve komsije i skoro cijeli grad, I niko nam nije branio.
Jedina velika mana Juge je sto nije bila afirmisana nasa Bosnjacka nacionalnost, I sto su nam raskucili obalu i teritorije prema Crnoj Gori.
Ali ima tu velike greske nasih tadasnjih politicara i intelektualaca koji su voljeli da se dodvoravaju srbima u vrhu partije.
Jedina velika mana Juge je sto nije bila afirmisana nasa Bosnjacka nacionalnost, I sto su nam raskucili obalu i teritorije prema Crnoj Gori.
Ali ima tu velike greske nasih tadasnjih politicara i intelektualaca koji su voljeli da se dodvoravaju srbima u vrhu partije.
- Kejn
#570 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Metodologija za popis iz 1948 je bila da se Bošnjaci po svom ličnom nahođenju mogu izjasniti kao jedna od tri kategorije:sandzokan wrote:Nisam znao da je izjašnjavanje o nacionalnoj/etničkoj pripadnosti bilo dirigovano. Imaš li neke dokaze?Kejn wrote: Ne govorimo o tome kako se tačno neko izjašnjavao već da li se mogao izjasniti nekako uopšte. Po popisima iz 48 i 53-će Bošnjaci su se izjasnili kao neopredjeljeni jugoslaveni jer je to bio jedini modalitet... teza da nisu znali načisto šta su je slična tezi da je Tvrtko bio bosanski Srbin ili Hrvat.
Srbin-musliman
Hrvat-musliman
Musliman-neopredjeljen
Dakle itekako su komunisti dirigovali kako će se ko izjasniti, a također ocjena da Bošnjaci nisu znali šta su također nikako ne stoji jer se odprilike samo 4% Bošnjaka opredjelilo kao Srbin ili Hrvat musliman. Dakle itekako su znali samo u ono vrijeme Jugoslovenski demokratski standardi nisu bili napredni i razvijeni kao npr. danas
Metodologija iz 1953 je slična onoj prethodnoj s tim da su se Bošnjaci trebali opredjeliti za jednu narodnost (Srbin, Hrvat, Crnogorac, Makedonac) a ukoliko je neopredjeljen upisivao se pod dva modaliteta:
Jugosloven neopredjeljen (ako je južnoslavenskog porijekla)
Nacionalno neopredjeljen (ako nije južnoslavenskog prijekla)
Tek je 1961 uveden modalitet Musliman u smislu etničkog porijekla.
http://www.stat.si/publikacije/popisi/1 ... _T_MET.pdf
Stranica 17-ta.
- Gojeni H
#571 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
General War wrote:Njemac da ode kesom da kupi auto, ujutro bi ga cekala kripo da vidi odakle mu novac.hAZNADAR wrote:Zato su domace banke padale. Bilo je moguce dici kredit, kupiti za te pare marke na ulici i u drugoj banci dici veci kredit. bog inflacije je svota gubila vrijednost i slijed u prici nije tesko zakljuciti. Drzava stancala pare da bi pokrila.General War wrote:...kupovina na " kredit", "cekove"...je takodje postojala
Ako ko stanca pare je amerika pa eno je...niti je drzava se raspala radi stancanja para a banke i kompanije propadaju i dan danas na zapadu...pa nikom nista.
Ovaj tvoj post je meni nekada bilo najfascinantnije pisano (bez)obrazno djelo, a danas mi je jedna potvrda da bi ona drzava i bez cetnika i ustasa propala, isto kao sto mi je potvrda srzi razloga zasto smo danas,prventstveno moralno, tu gdje jesmo.
Generale, ogroman je problem da ti i tvoji istomisljenici mislite da se moglo dizati kredit, da inflacija pojede 90% kredita, da ti s osmijehom isplatis taj kufer od kredita i 30 godina kasnije kazes da je to bilo dobro i da su "nacionalisti razrusili Jugu". To je ogroman problem, prvenstveno za mentalno ali i duhovno zdravlje.
- General War
#572 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Bez- obrazno to sto tvrdis je samo ako nisi prespavao to razdoblje, sumnjam da si tako mlad, a sve ti na tanjiru servirano, ne moras nesto se puno trudit da nadjes materijala.Gojeni H wrote:General War wrote:Njemac da ode kesom da kupi auto, ujutro bi ga cekala kripo da vidi odakle mu novac.hAZNADAR wrote: Zato su domace banke padale. Bilo je moguce dici kredit, kupiti za te pare marke na ulici i u drugoj banci dici veci kredit. bog inflacije je svota gubila vrijednost i slijed u prici nije tesko zakljuciti. Drzava stancala pare da bi pokrila.
Ako ko stanca pare je amerika pa eno je...niti je drzava se raspala radi stancanja para a banke i kompanije propadaju i dan danas na zapadu...pa nikom nista.
Ovaj tvoj post je meni nekada bilo najfascinantnije pisano (bez)obrazno djelo, a danas mi je jedna potvrda da bi ona drzava i bez cetnika i ustasa propala, isto kao sto mi je potvrda srzi razloga zasto smo danas,prventstveno moralno, tu gdje jesmo.
Generale, ogroman je problem da ti i tvoji istomisljenici mislite da se moglo dizati kredit, da inflacija pojede 90% kredita, da ti s osmijehom isplatis taj kufer od kredita i 30 godina kasnije kazes da je to bilo dobro i da su "nacionalisti razrusili Jugu". To je ogroman problem, prvenstveno za mentalno ali i duhovno zdravlje.
- cyprus
#573 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
1. Ne negiram bosanski jezik, niti Bošnjacima, niti bilo kome... Ja svoj jezik nazivam bosanskim...hAZNADAR wrote:cyprus wrote:hAZNADAR wrote:I da cyprus - bez ikakve ograde i rezerve ne stedim fasiste. A danas je ocigledno da su Jugosloveni po svojim stavovima najblizi fasizmu.
![]()
![]()
2. Ne negiram bošnjačko ime. niti ga ismijavam, omalovažavam ili nazivam izmišljenim... Jedino se protivim građenju mitova na njemu...
3. Ne tumačim Bošnjake kao strance, niti smatram da postoje strane vjere...
4. Ne tumačim Bošnjake kao intelektualno niže i civilizacijski inferiornije...
Dakle, ništa od toga za mene ne stoji, a Jugoslaven sam! Što implicira da LAŽEŠ!
5. Doduše ovo zadnje ti je djelomično tačno... Nečiju ideološku orijentaciju zaista uzimam kao važan (istina ne jedini) segment njegove ličnosti... Ljudi bliski kleronacionalmu ili generalno nacionalizmu ne kotiraju baš dobro u mojim očima... Dobro, jel onda to to? Jel me to na neki oksimoronski način čini fašistom?
-
sandzokan
#574 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Ipak je bila 12. stranicaKejn wrote: Metodologija za popis iz 1948 je bila da se Bošnjaci po svom ličnom nahođenju mogu izjasniti kao jedna od tri kategorije:
Srbin-musliman
Hrvat-musliman
Musliman-neopredjeljen
Dakle itekako su komunisti dirigovali kako će se ko izjasniti, a također ocjena da Bošnjaci nisu znali šta su također nikako ne stoji jer se odprilike samo 4% Bošnjaka opredjelilo kao Srbin ili Hrvat musliman. Dakle itekako su znali samo u ono vrijeme Jugoslovenski demokratski standardi nisu bili napredni i razvijeni kao npr. danas
Metodologija iz 1953 je slična onoj prethodnoj s tim da su se Bošnjaci trebali opredjeliti za jednu narodnost (Srbin, Hrvat, Crnogorac, Makedonac) a ukoliko je neopredjeljen upisivao se pod dva modaliteta:
Jugosloven neopredjeljen (ako je južnoslavenskog porijekla)
Nacionalno neopredjeljen (ako nije južnoslavenskog prijekla)
Tek je 1961 uveden modalitet Musliman u smislu etničkog porijekla.
http://www.stat.si/publikacije/popisi/1 ... _T_MET.pdf
Stranica 17-ta.
Hvala na dokumentu.
Imao si pravo.
-
hAZNADAR
#575 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?
Jedan zanimljiv tekst o nekadasnjoj ekonomiji
http://www.intermagazin.rs/secanje-na-b ... 1945-1991/
Drzava je bila bolja za gradjanina nego za sebe. Gradjanin je mogao prezivjeti - drzava ne. Stvorena za zivotarenje, za neradnike i fuseraj tokom radnog vremena, za kredite na stetu drzave i banke, da se ode ranije u penziju,.... Kao da se racunalo na kraj - pa veli da se uziva dok moze.
Problem je u skromnosti vjecitih podanika. Nek je kruha i igara pa nek smo i donji, nek drzava i tone dok mi uzivamo na kredit.
http://www.intermagazin.rs/secanje-na-b ... 1945-1991/
Drzava je bila bolja za gradjanina nego za sebe. Gradjanin je mogao prezivjeti - drzava ne. Stvorena za zivotarenje, za neradnike i fuseraj tokom radnog vremena, za kredite na stetu drzave i banke, da se ode ranije u penziju,.... Kao da se racunalo na kraj - pa veli da se uziva dok moze.
Problem je u skromnosti vjecitih podanika. Nek je kruha i igara pa nek smo i donji, nek drzava i tone dok mi uzivamo na kredit.