DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Nadzornik

#551 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Nadzornik »

Dozer wrote:
Po ovome nam onda treba malo vise od 4 godine da namirimo one inicijalne 3.000 koje smo platili vise za tog dizelasa, i tek tada taj auto pocinje postajati isplativ. Naravno, pod uslovom da ga se planira voziti bar jos dvije godine, kako bi se zaista i isplatilo inicijalno ulaganje.
S obzirom da je glavni argument za dizela njegova manja potrosnja, mislim da je ova racunica sasvim dobar pokazatelj i smjer za kalkulaciju.
Trebas uzeti u obzir da dizelasi bolje drze cijenu i pri daljnjoj prodaji.
I ako vec moramo da sve uzmemo u obzir,ne daj Boze rata,u tom slucaju zaboravi na benzince,nafte i loz ulja nikada nije nestalo... :D
Rugafet

#552 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Rugafet »

vauvau wrote:
Nemoj sad da zovem moju sestrićnu da te isprovaljuje
A ona je doktor nauka samo da znaš
Stisni pa nju ispravi
A mene svi razumiju
:lol:

Aha Dozer haj sad da te vidim
Dozer

#553 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Nadzornik wrote:
Dozer wrote:
Po ovome nam onda treba malo vise od 4 godine da namirimo one inicijalne 3.000 koje smo platili vise za tog dizelasa, i tek tada taj auto pocinje postajati isplativ. Naravno, pod uslovom da ga se planira voziti bar jos dvije godine, kako bi se zaista i isplatilo inicijalno ulaganje.
S obzirom da je glavni argument za dizela njegova manja potrosnja, mislim da je ova racunica sasvim dobar pokazatelj i smjer za kalkulaciju.
Trebas uzeti u obzir da dizelasi bolje drze cijenu i pri daljnjoj prodaji.
I ako vec moramo da sve uzmemo u obzir,ne daj Boze rata,u tom slucaju zaboravi na benzince,nafte i loz ulja nikada nije nestalo... :D
:lol: :lol:
Sto jes' - jes' :D
Mada, u ove nove dizelase bi se ono ratno moglo nasuti jednom, i preci nekih 10-ak km, od cega zadnja 2 na inerciji, i to je to :lol:
Ono je onda mogao prezivjeti samo Gogo 2 :D

A kasnija prodaja i cijena, dosta tu zavisi od kilometraze, godista, stanja, marke. Dodje to na otprilike isti onaj inicijalni odnos, tako da se tu nista ne gubi. Opisah ranije moje slucajeve.
Last edited by Dozer on 14/05/2018 15:24, edited 3 times in total.
Dozer

#554 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Rugafet wrote:
vauvau wrote:
Stisni pa nju ispravi
A mene svi razumiju
:lol:

Aha Dozer haj sad da te vidim
Vala, bas tako. I mene suze obljevaju :lol: :lol: :lol:

Nego, jel' ta sestricna bar cemu :per:
Nadzornik

#555 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Nadzornik »

vauvau wrote: Eto ti si pismen
Stisni pa nju ispravi
Cuj da je ispravi,kako bi je Dozer zguzvo ko dizelas benzinca sa obrtnim momentom... :D
Dozer

#556 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Nemoj tako...ipak mu je to sestricna. I to super-pismena dr.sci. (samo nam nije naglasio kojih .sci) :zid:

(Smrle, jes' to ti, Allaha ti :D )
Cossack

#557 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Cossack »

https://www.buyacar.co.uk/cars/diesel-c ... uk-drivers

The extra taxes and surcharges that have been introduced, or are expected, include:

Higher road tax and company car tax for diesel drivers
Diesel car charges to drive in the centre of London
Diesel charges in other cities
Parking surcharges for diesel cars
Increased cost of parking permits for diesel owners
Fines for driving in certain East London streets

Image
beni-bu-man

#558 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by beni-bu-man »

Dozer wrote:Nemoj tako...ipak mu je to sestricna. I to super-pismena dr.sci. (samo nam nije naglasio kojih .sci) :zid:

( Smrle, jes' to ti, Allaha ti :D )

idi jebi se :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

da je on do sad bi tema bila puna cudesnih brojeva i sura o dizelu
Dozer

#559 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Ako nije on, onda mu je brat po pismenosti :lol:

Nego, imal' te dr.sci. sestricne gdje :D
amar1994

#560 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by amar1994 »

Cossack wrote:https://www.buyacar.co.uk/cars/diesel-c ... uk-drivers

The extra taxes and surcharges that have been introduced, or are expected, include:

Higher road tax and company car tax for diesel drivers
Diesel car charges to drive in the centre of London
Diesel charges in other cities
Parking surcharges for diesel cars
Increased cost of parking permits for diesel owners
Fines for driving in certain East London streets

Image
to je to , nemoj slucajno da ustede na gorivu ljudi , udri penale :izet: :thumbup:
amar1994

#561 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by amar1994 »

condy wrote: Ne bih sa ovim složio. Dizelski motori novijih generacija nemaju nikakvih vibracija u vožnji, prigušeni su i u kabini se ništa više ne čuju od benzinca. Odlika dizelaša je dobra uglađenost. Daleko uglađeniji od manjih benzinaca sa više KS jer ne traže često šaltanje i više obrtaje. Ovjde govorim o standardnim benzincima/dizelašima, a ne benzincima sa sportskim perfomansama od ili preko 2.0 kubika, koji je uglađen kao i dizelaš. Ovi manji nemaju šanse na tom planu sa većim dizelašima. To je uglađenost, kad i na manjim obrtajima razvijaju maksimalni obrtni moment, kad ne traži da često potežeš ručicu mjenjača. Nisu dizelaši posebno skuplji, tu su negdje sa benzincima istih perfomansi, barem ona vozila za koja ja poznajem cijene. Konkretno novi VW 1.5 tsi od 150 ks, cijenom je kao 2.0 tdi od 150 ps, ali i dalje on nema u vožnji na cesti njegove perfomanse. Ima na papiru, ali u realnoj vožnji nije toliko agilan i uglađen, pogotovo ako je uparen sa manuelnim mjenjačem. Noviji dizelaši čak manje zagađuju od benzinaca, i problem dizelaša nije ekologija već sve strožije eko norme i razvoj dizelaša prema njima. Noviji benzinci nisu kao nekad, klasični motori, atmosferci, svaki noviji benzinski motor od kojeg se traže perfomanse je isto složen motor, koji ima turbinu, i dosta slične komponente kao dizelaši, a i dalje troši više od uporednog dizelaša. Ne postoji niti jedan argument protiv dizelaša a za benzinca osim u jačim i većim izvedbama. Postoje sklonosti prema određenom motoru, ali to ne znači da je ovaj drugi dizelaš slabiji motor. Pogotovo jer se u dizelaše puno više u autoindustriji uložilo u zadnje dvije decenije u odnosu na benzince. Treba pisati argumentovano a ne hvaliti svog konja, i voditi se nekim predrasudama o dizelašima kakve su bile prije 20 i kusur godina, kakve vibracije, buka i sl. Nema toga
ma jasta su jarane , mozda dok su novi , dizel je dobar al klepece svaki taman da je zlatni :thumbup:

kad sjednes iz novijeg dizela u novijeg benzinca sve ti je jasno :)
Dozer

#562 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Ne sekiraj se. Sve ce se to sliti ovdje kod nas. Bice dizelasa starih godinu-dvije po cijeni onog starog 7-8.
Doduse, to ce biti za nase dilere takve cijene vani, a ovdje ce i dalje biti isto, pa cak i skuplje, jer ce svi oni zadrzati cijene kao i sada, cak ce ih i podici jer ce vozila biti novija.
Niko od njih nece propustiti sansu za extra-extra profit.

Zao mi je samo naseg naroda koji ce k'o blesav poletiti da to kupuje... A onda za 3-4 godine nece moci nikome prodati.
Last edited by Dozer on 14/05/2018 15:09, edited 4 times in total.
Nadzornik

#563 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Nadzornik »

amar1994 wrote:
Zato sada ugradjuju u Teslu neki specijalni zvuk slican TDI radi sigurnosti pjesaka... :D
Dozer

#564 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Logicno. Nece ugradjivati zvuk benzinca :D
Nadzornik

#565 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Nadzornik »

Dozer wrote:Logicno. Nece ugradjivati zvuk benzinca :D
Pa da,obzirom koliko su benzinci tihi i necujni uskoro ce i oni morati ugradjivati dodatni zvuk slican dizel motoru... :D
beni-bu-man

#566 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by beni-bu-man »

Nadzornik wrote:
Dozer wrote:Logicno. Nece ugradjivati zvuk benzinca :D
Pa da,obzirom koliko su benzinci tihi i necujni uskoro ce i oni morati ugradjivati dodatni zvuk slican dizel motoru... :D

ja nabacio remus na vectru sad raja bjezi od mene 8-)
Dozer

#567 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

To necemo gledati i slusati. Doduse, mozda i hocemo, za brzine ispod 40/h. Mene ljudi dosta cesto uopste ne cuju kada im prilazim s 10-20/h, pa umjesto da im sviram i rizikujem da nekoga opali srce, ja dodam malo ture.

Nego...gdje nam ode onaj experAt...? Trazi dr.sci. sestricnu...? :D
Nadzornik

#568 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Nadzornik »

beni-bu-man wrote:

:D

beni-bu-man

#569 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by beni-bu-man »

Nadzornik wrote:
beni-bu-man wrote:

:D

eh to mi treba :mrgreen:

neki dan cekaju na semaforu dok se meni ne upali zeleno da bi mogli preci onim svojim retardiranim nogicama preko crveno, jos se bune sto sam kreno na njih :evil:
condy

#570 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by condy »

amar1994 wrote:
condy wrote: Ne bih sa ovim složio. Dizelski motori novijih generacija nemaju nikakvih vibracija u vožnji, prigušeni su i u kabini se ništa više ne čuju od benzinca. Odlika dizelaša je dobra uglađenost. Daleko uglađeniji od manjih benzinaca sa više KS jer ne traže često šaltanje i više obrtaje. Ovjde govorim o standardnim benzincima/dizelašima, a ne benzincima sa sportskim perfomansama od ili preko 2.0 kubika, koji je uglađen kao i dizelaš. Ovi manji nemaju šanse na tom planu sa većim dizelašima. To je uglađenost, kad i na manjim obrtajima razvijaju maksimalni obrtni moment, kad ne traži da često potežeš ručicu mjenjača. Nisu dizelaši posebno skuplji, tu su negdje sa benzincima istih perfomansi, barem ona vozila za koja ja poznajem cijene. Konkretno novi VW 1.5 tsi od 150 ks, cijenom je kao 2.0 tdi od 150 ps, ali i dalje on nema u vožnji na cesti njegove perfomanse. Ima na papiru, ali u realnoj vožnji nije toliko agilan i uglađen, pogotovo ako je uparen sa manuelnim mjenjačem. Noviji dizelaši čak manje zagađuju od benzinaca, i problem dizelaša nije ekologija već sve strožije eko norme i razvoj dizelaša prema njima. Noviji benzinci nisu kao nekad, klasični motori, atmosferci, svaki noviji benzinski motor od kojeg se traže perfomanse je isto složen motor, koji ima turbinu, i dosta slične komponente kao dizelaši, a i dalje troši više od uporednog dizelaša. Ne postoji niti jedan argument protiv dizelaša a za benzinca osim u jačim i većim izvedbama. Postoje sklonosti prema određenom motoru, ali to ne znači da je ovaj drugi dizelaš slabiji motor. Pogotovo jer se u dizelaše puno više u autoindustriji uložilo u zadnje dvije decenije u odnosu na benzince. Treba pisati argumentovano a ne hvaliti svog konja, i voditi se nekim predrasudama o dizelašima kakve su bile prije 20 i kusur godina, kakve vibracije, buka i sl. Nema toga
ma jasta su jarane , mozda dok su novi , dizel je dobar al klepece svaki taman da je zlatni :thumbup:

Sta klepece na vasim dizelasima :?
Livorno

#571 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Livorno »

amar1994 wrote:Nas kad bi sa benzincem 1.6 ovako malo trosila , nikad a mozda nitad :lol:

https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 02349.html

al mu se isplati , lik je nakucao 280 hiljada za 6god :-)
basicm wrote:Zar nije jedini problem dizela ekologija?
ja mislim da je glad za porezom najveci problem , bas me interesuje sta ce izmislit kad sve predje na gorivne celije i baterije :izet:
Ti nasao ektremni primjer male potrosnje na spritmonitor.de
Evo ispod link, odabrana mazda 1.6 dizel, 85 kw 2012 god. I vidi sad, od 38 vozila, najmanja potrosnja je ovaj primjer sto si ti naveo 3,98
Prosjek je 5,74 a najveca potrosnja je 7,31

https://www.spritmonitor.de/de/uebersic ... power_s=85
amar1994

#572 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by amar1994 »

pa sta , benzinac sa 105ks da nizbrdo ide ne moze prici ni blizu u tome je poenta :thumbup:
Throttle

#573 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Throttle »

Benzinac nizbrdo ne trosi nista :mrgreen:
amar1994

#574 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by amar1994 »

Metafora :lol: :mrgreen:
amar1994

#575 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by amar1994 »

condy wrote: Sta klepece na vasim dizelasima :?
dizel motor :D

benzinac je zakon sto se toga tice , stanes na semafor ne znas jel upaljen ili ugasen :-)
Post Reply