Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DaffyDuck

#551 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DaffyDuck »

MrShadow wrote:Ma nema sanse da to usvoje, cuj 51%, ne moze me niko natjerati da placam penziono, to je svugmje proizvoljno. odoh odmah u EU ako do ovoga dodje ili cu radije otvoriti racun u HR i njima platiti 24% poreza bez obaveza za zdravstvo i penziju
:lol: :lol:

gdje vi zivite i iz kakvog ste se sna probudili :-)

i placas prema rezidentnosti (prebivalistu).

Ne mozemo mi zaraditi koliko Fadil i kompanija mogu potrositi :wink:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#552 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Zato prodaš sve nekretnine i ideš dalje :mrgreen:
kica

#553 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Shit
Last edited by kica on 16/07/2018 22:08, edited 1 time in total.
MrShadow

#554 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

kica wrote:Koliko neko uopste moze kontrolisat koliko ti dodje preko Western Uniona

gledam u Hrvatskoj to ni kod njih jos nije zazivjelo a 20 godina su ispred nas ?

Jel ima ko kakve cvrste dokaze da je iko ikad ikog iz poreske zvao radi ovog ?

Ja sam pitao 2 knjigovodju i oba kazu da je to u domenu naucne fantastike, jer nemaju niti kapacitete niti znanja da to kontrolisu toliko pogotovo jer za Western Union nemas niti racun u banci.

Kazu da obica pravna lica jedna stignu kontrolisat i dolazit u bilo kakve kontrole, kamo li fizicka lica ?

*Napomena: u BiH preko ovih sistema Western Union, MoneyGram i slicno rodbina posalje preko 3 MILIJARDE KM. (Link: https://www.radiosarajevo.ba/biznis/eko ... bih/258401

To su hiljade transfera dnevno u BIH. Ja nekad kad udjem u banku 5 ljudi ispred mene, od toga 3 covjeka dizu Western Union
Western sluzi za fizicka lica, ni jedna firma ti nece posao putem toga platiti. Nece porezna westerne zvati, ali western sam ima limite, pokusaj primiti 20 uplata u par dana, odmah ce te zvati.
kica

#555 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Da to razumjem, ali ovo se sve i odnosi na fizicka lica, nigdje oni nisu naveli da ce da "kontrolisu samo sto ti firma placa", sta ako radis za pojedinca i covjek ti placa za program svaki mjesec 2.000 us $ putem Skrilla

Pazi mi imamo preko 30.000 ljudi iz BiH koji su u: Afganistanu, Iraku, Naftnim platformama, strjuardese, rade na brodu, svi primaju platu u BiH preko deviznih.

Ako jednom porezniku treba oko 2-3 dana da obradi 1 predmet, to je samo na njih 90000 dana.

Trebali bi zaposliti minimalno jos 200-300 poreznih radnika samo da ove predmete moze da obradi.
Last edited by kica on 16/07/2018 22:55, edited 2 times in total.
Haris.ba

#556 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

Nesamostalni rad je kad radis za neku firmu iz inostranstva kao njihov zaposlenik ( ugovor o radu), a u BiH si.

Vjerovatno ima jos varijanti. Ali smisao nesamostalnosti je da si i odnosu rada, da imas poslodavca.
kica

#557 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Haris.ba wrote:Nesamostalni rad je kad radis za neku firmu iz inostranstva kao njihov zaposlenik ( ugovor o radu), a u BiH si.

Vjerovatno ima jos varijanti. Ali smisao nesamostalnosti je da si i odnosu rada, da imas poslodavca.
"posljednje vrijeme raste broj fizičkih lica - građana koji ostvaruju prihode iz inostranstva i iste naplaćuju putem PayPal-a ili nekog od drugih servisa elektronskog on-line plaćanja ili direktno na devizne račune, odnosno na druge vrste računa otvorenih kod banke."

Da a sta je ako nemas ugovor, a primas novac iz inostranstva.
kica

#558 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Haris.ba wrote:Nesamostalni rad je kad radis za neku firmu iz inostranstva kao njihov zaposlenik ( ugovor o radu), a u BiH
Aha
Last edited by kica on 16/07/2018 23:10, edited 2 times in total.
Haris.ba

#559 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Haris.ba »

kica wrote:
Da a sta je ako nemas ugovor, a primas novac iz inostranstva.
Pa ako je za odredjeno djelo da odradis, to je ugovor o djelu. On nije nuzno da bude u pisanom obliku.

Samo ugovor o radu mora biti u pisanom obliku.
kica wrote:
Ako ti posalje 10 ljudi po 1500 KM iz inostranstva na npr: MoneyGram, na osnovu usmenog ugovora o poklonu, kako to regulisati.

Porezna nikako ne moze doci do tih ljudi jer su van BIH.

A ti dignes svih 10 uplata svaku u drugoj banci npr.
Pa porezna i ne planira dolaziti do ljudi vani. Samo do onoga ko podize pare. Takvi iznosi su tzv.sumnjive uplate. Pozovu te i pitaju. Zasto ti neko poklanja novce. Ako ne mozes objasniti, racunaju kako im odgovara. Mozda kao prihode. A mogu i oznaciti kao pranje novca. Onda mozes pjevati borbene.
kica

#560 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

A jel ti oni obracunaju 5 zadnjih godina ili kako su naveli na stranici od 2015 do 2018 ?
kica

#561 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Jbg saljes rodbini pare da ti kucu sagradi i na kraju ti problem ispadne.
Last edited by kica on 16/07/2018 22:11, edited 3 times in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#562 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Nije normalan ako je poslao toliko preko WU, ne znam da ijedan drugi način kolje s provizijama koliko kolju oni :mrgreen:

Primio sam ja preko WU ~15 milja prije deset godina od Kineza, nije mi nikad niko pokucao na vrata :mrgreen:
free_too

#563 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by free_too »

Valjda ako placas online onda je provizija bas mala, tako mi rece kolega koji svojoj materi iz njemacke salje jendo 300 400 eura mjesecno.

Ali eto vidis, ja se sad pitam kako ovim nasim budalama objasnit ovo, isto mi rodjak salje pare jer je kupio kucu prije 10 godina, i sad je u zadnjih par godina mjenjao krov, stolariju, laminat, znaci sve sve. Tipicno dijasporski :D Tu se mozda i nakupilo 40k kroz par godina. Znaci hoce covjek kad dodje iz amerike da mu je sredjeno, a dodje jednom u 4 5 godina. Kako tim ljudima sad objasnit, da smo se mi ljudski dogovorili oko ovoga, i da to nije prihod? Ima li iko kakvu ideju? Sta bi ja sad trebao njega ganjati da mi pravi neke izjave u americi, ovjerava i salje vamo i onda se pitam jos hoce li to ovi prihvatit ili se moramo po sudu ganjati. E Bosno moja, bas nas volis :izet:
kica

#564 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Ali ko ce provjeravati 2 miliona ljudi u FBiH ?
Last edited by kica on 16/07/2018 22:19, edited 1 time in total.
kica

#565 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Velkoski wrote:Nije normalan ako je poslao toliko preko WU, ne znam da ijedan drugi način kolje s provizijama koliko kolju oni :mrgreen:

Primio sam ja preko WU ~15 milja prije deset godina od Kineza, nije mi nikad niko pokucao na vrata :mrgreen:
5 EUR provizija po uplati on-line za BiH (jer prima BIH preko 3 MILIJARDRE KM GODISNJE (tri hiljade miliona KM godisnje) od rodbine preko ovih sistema).

U banci su redovi svi dizu preko WU
Rimes87

#566 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

kica wrote:
free_too wrote:Valjda ako placas online onda je provizija bas mala, tako mi rece kolega koji svojoj materi iz njemacke salje jendo 300 400 eura mjesecno.

Ali eto vidis, ja se sad pitam kako ovim nasim budalama objasnit ovo, isto mi rodjak salje pare jer je kupio kucu prije 10 godina, i sad je u zadnjih par godina mjenjao krov, stolariju, laminat, znaci sve sve. Tipicno dijasporski :D Tu se mozda i nakupilo 40k kroz par godina. Znaci hoce covjek kad dodje iz amerike da mu je sredjeno, a dodje jednom u 4 5 godina. Kako tim ljudima sad objasnit, da smo se mi ljudski dogovorili oko ovoga, i da to nije prihod? Ima li iko kakvu ideju? Sta bi ja sad trebao njega ganjati da mi pravi neke izjave u americi, ovjerava i salje vamo i onda se pitam jos hoce li to ovi prihvatit ili se moramo po sudu ganjati. E Bosno moja, bas nas volis :izet:
Ali ko ce provjeravati 600.000 u FBiH koji primaju novce ? I ko ce uopste dostavljat te podatke od WU ?

Gore sam napisao da imamo preko 30.000 ljudi koji primaju preko deviznih racuna preko 5.000 US $ mejsecno pa do 15.000 US $ i nikom nikad ni feninga nisu dali, porezna samo da bi njih obradila trebala bi posvetiti 90.000 radnih dana.

Ko ce to sve raditi i kako ?

Ja shvatam da je na ovaj nacin najlakse kontrolisati:

Devizni racun unutar 1 banke (sve ti je na njemu), PayPal i tome slicno, a kako ove sisteme kontrolisat, nemas ni bank account uopste samo si dosao dic novac u nekoj banci u koju mozda ponovo dodjes za 2-3-4 mjeseca.
Preko lične karte. Zatraži Poreska od WU podatke o tvojim primanjima na osnovu JMBG ili broja lične karte i pasoša i voila, sve im ovi dostave po sili zakona. Razumijem ja tebe i tvoju frustraciju, ali državu ne možeš zeznuti kada su porezi u pitanju.
kica

#567 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Rimes87 wrote:
kica wrote:
free_too wrote:Valjda ako placas online onda je provizija bas mala, tako mi rece kolega koji svojoj materi iz njemacke salje jendo 300 400 eura mjesecno.

Ali ko ce provjeravati 600.000 u FBiH koji primaju novce ? I ko ce uopste dostavljat te podatke od WU ?

Gore sam napisao da imamo preko 30.000 ljudi koji primaju preko deviznih racuna preko 5.000 US $ mejsecno pa do 15.000 US $ i nikom nikad ni feninga nisu dali, porezna samo da bi njih obradila trebala bi posvetiti 90.000 radnih dana.

Ko ce to sve raditi i kako ?

Ja shvatam da je na ovaj nacin najlakse kontrolisati:

Devizni racun unutar 1 banke (sve ti je na njemu), PayPal i tome slicno, a kako ove sisteme kontrolisat, nemas ni bank account uopste samo si dosao dic novac u nekoj banci u koju mozda ponovo dodjes za 2-3-4 mjeseca.
Preko lične karte. Zatraži Poreska od WU podatke o tvojim primanjima na osnovu JMBG ili broja lične karte i pasoša i voila, sve im ovi dostave po sili zakona. Razumijem ja tebe i tvoju frustraciju, ali državu ne možeš zeznuti kada su porezi u pitanju.
A kako će poslati da li za sve ljude u fBiH ?

Da li je ovaj obračunski period kako su naveli na stranici od 2015 do 2018 ili ?
Rimes87

#568 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

kica wrote:
A kako će poslati da li za sve ljude u fBiH ?

Da li je ovaj obračunski period kako su naveli na stranici od 2015 do 2018 ili ?
Pazi, nemam ti ja odgovor na to pitanje, niti znam da li će uopšte provjeravati WU. Napisao je neko par stranica prije da je otišao i da su mu obračunali u periodu kojeg su naveli u obavještenju.
kica

#569 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Ma i mene samo onako zanima to sve jer čitam u Hrvatskoj koja je u EU ljudi Freelanceri preko 50.000kn mjesečno zarađuju preko 50.000 kuna i nemaju problema sve preko PayPal-a.

Zato mi samo zvuci nevjerovatno da u BiH rade bolje od EU.
Last edited by kica on 16/07/2018 22:55, edited 2 times in total.
kica

#570 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Šta će ovi iz Afganistana ? Imam druga koji 8 godina radi ima platu preko 7.000$

Sve potrošio i kupio nekretnine ?

Sad da mu obračunaju nema para da plati 20% obracuna
Rimes87

#571 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

kica wrote:Šta će ovi iz Afganistana ? Imam druga koji 8 godina radi ima platu preko 7.000$

Eh, vidiš, tu i jeste kvaka što mnogi ljudi neće imati te pare da plate. Ja ne znam da li se može dogovoriti s njima odgoda plaćanja? Tipa, na mjesečne rate nešto? Jer bilo bi suludo tražiti od ljudi neke cifre a faktički su nezaposleni (čisto sumnjam da će freelancerima i jedna normalna banka ili mikrokreditna organizacija dati kredit bilo koje vrste).
kica

#572 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Rimes87 wrote:
kica wrote:Šta će ovi iz Afganistana ? Imam druga koji 8 godina radi ima platu preko 7.000$

Eh, vidiš, tu i jeste kvaka što mnogi ljudi neće imati te pare da plate. Ja ne znam da li se može dogovoriti s njima odgoda plaćanja? Tipa, na mjesečne rate nešto? Jer bilo bi suludo tražiti od ljudi neke cifre a faktički su nezaposleni (čisto sumnjam da će freelancerima i jedna normalna banka ili mikrokreditna organizacija dati kredit bilo koje vrste).
ja ti znam brdo ljudi koji su tamo bili dugo ili su npr dosli prosle godine, a nemaju nista jer su sve poplacali kupili nekretnine i slicno...
Hajvan

#573 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

ima nekretnine
Rimes87

#574 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Rimes87 »

kica wrote:
Rimes87 wrote:

ja ti znam brdo ljudi koji su tamo bili dugo ili su npr dosli prosle godine, a nemaju nista jer su sve poplacali kupili nekretnine i slicno...
Mada, oni dođu s potvrdom da su im firme tamo plaćale porez i tako se izbjegne duplo plaćanje poreza. Ima u onom obavještenju piše.
kica

#575 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

e to je super ako je tako.
Post Reply