Spasa nam... ipak, IMA !?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Da li biste podrzali/prikljucili se pokretu za REBOOT BiH?

DA
32
70%
NE
14
30%

Total votes: 46

klixoris

#551 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by klixoris »

Ja Dozera apsolutno razumijem sta hoce da kaze i maksimalno ga podrzavam ! Nekad mi se iz njegovih postova ucini da sam ih ja pisao :thumbup:
Covjek ne diskriminira ljude koji su se u i nakon rata doselili u Sarajevo, nego ukazuje na problem njihove (ne)integracije u grad, sto je cinjenica.
Svaki rat ili ekonomska kriza pokrece migracije, to je neminovno. Tako je i nakon WW2 masa ljudi iz malih mjesta doselila u Sarajevo, ali tada si imao koliko-toliko normalan sistem koji je kroz skole, zakonodavstvo, policiju, vojsku itd, ucio te ljude normalnom ponasanju i integrisao ih u uredjene gradske sredine. Pa i kaznom ili pendrekom, ako bi bilo nuzno

Dozer je naveo par konkretnih primjera, koji su u danasnjem Sarajevu postali standard, kao npr ponasanje u saobracaju, komsilulku itd.
Mozes li u Becu da se bahato popentras autom na trotoar, parkiras pred svoj omiljeni kafic, sjednes i ispijas kafu dok gledas kako se pjesaci provlace pored tvoje makine ? Mozes pokusati, ali to bi trajalo par sekundi, jer ne da bi te policija lincovala, nego bi poslali Kobre da malo sa tobom "popricaju"...
Ili da stanes na sred Titove, upalis sva 4 i odes u Forino na pitu ? Ili bacanje smeca po ulici, zgradi, oko zgrade, nepostovanje kucnog reda, ilegalne gradnje kako ti se prahne, nekada na tudjoj zemlji i sl. Ili baja sa skupim "dzipom" vozi 20 km/h, reda kilometarsku kolonu iza sebe i bas ga briga, kao da ne postoje drugi ljudi...Sve je to krkansko-bahato ponasanje, koje je uglavnom karakteristicno za ruralne sredine, iako ima i graCke raje koja je preuzela to ponasanje, ali cinjenica je da bi se obje frakcije vrlo lako mogle dovesti u red (kaznom i pendrekom), kada bi za to bilo volje...
Last edited by klixoris on 28/03/2018 12:22, edited 2 times in total.
Dozer

#552 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

Upravo je to poenta ovoga sto pisem. Mentalitet. Iznenadni vecinski mentalitet je pogazio preostali manjinski, urbani.

A da ova sredina nije pomogla doseljenicima/izbjeglicama, malo je reci da je netacno.
klixoris

#553 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by klixoris »

Dozer wrote:Upravo je to poenta ovoga sto pisem. Mentalitet. Iznenadni vecinski mentalitet je pogazio preostali manjinski, urbani.

A da ova sredina nije pomogla doseljenicima/izbjeglicama, malo je reci da je netacno.
Slazem se. Samo sto je drzava, odnosno drzavni sistem taj koja treba braniti gradski mentalitet. Realno, ne moze starosjedilac, onako individualno, nametati ponasanje nekome ko je dosao sa sela u grad i ko se ne zna ili jednostavno ne zeli ponasati u skladu sa pravilima ponasanja u urbanoj sredini...
Jer kako ces ti objasniti nekom krkanu da nije OK sto je parkirao auto na sred ceste i da pjesaci ne mogu normalno prolaziti ? Mozes ga samo zajmiti sakama, a u tom slucaju ti onda trpis posljedice reakcije drzave... Jako ruzna, da ne kazem odvratna i za zdravlje otrovna kultura ponasanja danas vlada u Sarajevu...
madner

#554 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by madner »

supercali wrote:
madner wrote:
512MB wrote:Dakle stranka za reboot al samo za ljude iz carsije, 75% ostale BiH su selje sa bezveze mentalitetom :?

Ovo ko da je madner himself piso...
Moj elitizam ne diskriminira.

To sto kazem glupanima da valjaju gluposti bez pokrica je plus. Svakako nikad bez argumentacije.
Ne pricaj gluposti da ne kazem sta gore
Jesi prijetio forumasici jer je prozivala tvoju majku na poziciji direktorice ustanove u tarcinu jer nije radila kako treba?
Otislo daleko od teme, ali ne.

Forumasica je pravila humanitarnu akciju kako bi zavod koji je na budzetu i ima redovne i prosjecne federacijske plate osigurao da djeca imaju jesti. Sto je prevara ljudi koji daju pare za koju je neko i poslje odgovarao jer sasvim sigurno djeca imaju sta jesti.

Posto nije imala argumente kada sam nasao godisnji izvjestaj prihoda i rashoda pocela je sa tim "argumentima" i neko se htio tuci u njeno ime. Jedna prosjecna forumska tema. :D
supercali

#555 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by supercali »

madner wrote:
Otislo daleko od teme, ali ne.

Forumasica je pravila humanitarnu akciju kako bi zavod koji je na budzetu i ima redovne i prosjecne federacijske plate osigurao da djeca imaju jesti. Sto je prevara ljudi koji daju pare za koju je neko i poslje odgovarao jer sasvim sigurno djeca imaju sta jesti.

Posto nije imala argumente kada sam nasao godisnji izvjestaj prihoda i rashoda pocela je sa tim "argumentima" i neko se htio tuci u njeno ime. Jedna prosjecna forumska tema. :D
A nije bilo zbog pronevjere novca zbog kojeg je i proglasena krivom pa je smjenjena sa mjesta vd direktorice da bi nakon odredjenog vremena bila vracena u istu sluzbu?
klixoris

#556 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by klixoris »

Sarajmen wrote:
klixoris wrote:
Dozer wrote:Upravo je to poenta ovoga sto pisem. Mentalitet. Iznenadni vecinski mentalitet je pogazio preostali manjinski, urbani.

Slazem se. Samo sto je drzava, odnosno drzavni sistem taj koja treba braniti gradski mentalitet. Realno, ne moze starosjedilac, onako individualno, nametati ponasanje nekome ko je dosao sa sela u grad i ko se ne zna ili jednostavno ne zeli ponasati u skladu sa pravilima ponasanja u urbanoj sredini...
Jer kako ces ti objasniti nekom krkanu da nije OK sto je parkirao auto na sred ceste i da pjesaci ne mogu normalno prolaziti ? Mozes ga samo zajmiti sakama, a u tom slucaju ti onda trpis posljedice reakcije drzave... Jako ruzna, da ne kazem odvratna i za zdravlje otrovna kultura ponasanja danas vlada u Sarajevu...
Naravno da ćeš trpiti reakciju države, jer bi na taj pogrešan način državi uzeo ingerencije, jer bi u svoje ruke uzeo da provodiš pravdu. Ispravniji pristup je da se obratiš prvom policajcu i ukažeš na taj konkretan slučaj nepropisnog parkiranja. Policajac je uslovno rečeno država i ima ingerencije da to rješava na propisani način. Ni policajac neće najvjerovatnije primijeniti mjeru šaketanja, već npr. kazniti novčano. Da ne idemo dalje sa mogućnostima... raja je pravila i teme tipa ''parking papak''. I to je jedan od načina.
Ti jednostavno kao građanin uradiš ono što je do tebe, na ispravan i dopušten način, koristeći poluge zakona na eliminisanju takvog ponašanja. Radi to svakako i policija, ali je stanje takvo da ispada kao da nije dovoljno.
Imam osjećaj da će se @supercali javiti u vezi tog problema sa nedopuštenim parkiranjem.
Ti ko da ne zivis u BiH. Policajci dodju pa parkiraju na taj isti trotoar, odmah do ranije parkiranog papka, sjednu u istu kafanu da ispijaju kafu i popunjavaju listic za kladionicu :-)
To je ono sto sam ranije napisao - nema sistema. Ne radi sam od sebe, ne radi ni kada ti od njega zatrazis reakciju...
supercali

#557 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by supercali »

Sarajmen wrote:
klixoris wrote:

Naravno da ćeš trpiti reakciju države, jer bi na taj pogrešan način državi uzeo ingerencije, jer bi u svoje ruke uzeo da provodiš pravdu. Ispravniji pristup je da se obratiš prvom policajcu i ukažeš na taj konkretan slučaj nepropisnog parkiranja. Policajac je uslovno rečeno država i ima ingerencije da to rješava na propisani način. Ni policajac neće najvjerovatnije primijeniti mjeru šaketanja, već npr. kazniti novčano. Da ne idemo dalje sa mogućnostima... raja je pravila i teme tipa ''parking papak''. I to je jedan od načina.
Ti jednostavno kao građanin uradiš ono što je do tebe, na ispravan i dopušten način, koristeći poluge zakona na eliminisanju takvog ponašanja. Radi to svakako i policija, ali je stanje takvo da ispada kao da nije dovoljno.
Imam osjećaj da će se @supercali javiti u vezi tog problema sa nedopuštenim parkiranjem.
Samo zvati policiju nek udaraju kazne
Gdje god nadjes parking papka ti drota posadi
Dozer

#558 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

@SaraFina
Da ne kopiram cijeli post...
Kazes da je tako u glavnom gradu EU, Briselu pretpostavljam, i ne sumnjam da jeste jer sam i sam imao prilike biti tamo i vidjeti neke stvari. Ali, taj sistem se i te kako trudi da takve stvari sreze u korijenu. Taj ili ti koji jedu na haubi auta i piju pive to mogu uraditi samo tada. Bice uredno sklonjeni, pa onda i upozoreni, a ako ponove istu stvar ide poprilicno visoka novcana kazna. Da ne pricamo o njihovom automatskom zavodjenju u sistem kao prekrsilaca, sto ce im sigurno, a pogotovo u opetovanom slucaju, napravit ii te kakve probleme u buducnosti kada im budu trebali kakvi papiri i sl.

Novcana kazna je svakako onda tu, a to sto oni nemaju od cega da plate, sistem savrseno ne zanima. I to se evidentira, i dodje na naplatu prvom prilikom, inace nema XY drugih stvari.

Ovdje je problem sto se sistem uopste ne trudi da to mijenja, a i ono sto se, kao, trudi - nedovoljno je. Razlozi jasni - ljudi koji cine sistem su vecinom isti kao i onaj koji parkira na sred ulice i ode piti kafu, a pri tome su ti i takvi glavni glasaci ENV politika. Zato u institucijama i ustanovama i imamo cijelu plejadu nesposobnih, zaposlenih po stranackim i familijarnim linijama, na izmisljena radna mjesta bez realnih funkcija i duznosti, stotine objekata bez gradjevinske i urbanisticke dozvole, divlje prikljucke na vodu, struju, plin, itd.itd.itd.

A sve jer to tako odgovara - sistemu.
Toga, mislim, da u Briselu bas i nema.
A porediti doseljenike iz Austrije u Brisel sa npr. doseljenikom iz Kanjine ili Kalinovika u Sarajevo je malo...khm...
Onaj iz Austrije je navikao na sistem, pa ma odakle da je, jer tamo sistem funkcionise na svakom pedlju zemlje. A ovaj ovdje nije ni znao za postojanje sistema dok nije dosao, i onda prvo njemu valja prihvatiti da posotji nesto st ose zove sistem i pravila zivljenja u toj sredini, pa mu se valja onda naviknuti na to (sto smo svjedoci da ide prilicno sporo i tesko), a onda i svoju djecu nauciti na sve to, sto je jos teze jer se u kuci ipak i dalje zivi po svom vlastitom sistemu.

Nisu dzaba sociolozi rekli da su za postajanje gradjaninom (u smislu urbane sredine) potrebne 3 generacije, i ne postoje dzaba segmenti sociologije koji se nazivaju ruralna, urbana i prigradska sociolgija. A sve se to uveliko tice naucenog stila zivota u datoj okolini.
Evo malo stiva, pa da i zavrsimo s ovom temom, ako nije problem...
Ruralna sociologija
Urbana sociologija

Razlike izmedju ruralne i urbane sociologije, a samim tim i sredine i nacina zivota, razmisljanja, mentaliteta:

I, jos jednom napomena - sve ovo uopste ne znaci da su ljudi rodjeni izvan urbanih sredina glupi, lijeni, naopaki, "s greskom", manje vrijedni, generalno sposobni, itd.. Ne.
SaraFina

#559 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by SaraFina »

MaD_ProfessoR wrote:
SaraFina wrote:
Dozer wrote:I moram ti reci da si - u krivu. 100%.
Prvo, a sto sam do sada naglasio jedno 1000x, ja nemam apsolutno nisa protiv ljudi kao ljudi, kao ni protiv toga odakle su ili gdje su rodjeni. Ali, imam svega protiv mentaliteta koji nije svojstven urbanoj sredini kakva je grad, kao i protiv onih koji taj mentalite po svaku cijenu zele uvesti i uveli su u grad.

2. Krava u diskusiji s Fudom nije bila uopste to sto si ti skontala, nego samo kontraargument Fudi koji se podsmjehivao na ono "krava na sestom spratu", u smislu da se krava ama bas nikako nije mogla tu naci. A jeste, sto nas onda vraca nazad na tacku br.1.

3. Vapaj za prijeratnim stanovnicima Sarajeva? Moj vapaj? Ozbiljno? Ja ako sam ista rekao o tome i o njima, to je moglo biti samo i jedino opet u smislu mentaliteta i emancipacije.

4. Da, ljudi jesu otjerani sa svojih ognjista iz IB i Podrinja, i to je cinjenica koju ja niti sam sporio, niti cu ikada sporiti. Ali, isto tako, cinjenica je da su svi oni poprilicno naplatili i jos uvijek naplacuju sve to. Zrtve su zrtve, i tu nema govora da to nije tako. Ali, prezivjeli su i te svoje zrtve i te kako ovdje naplatili, bukvalno. Rezultat toga je da se iz svacijeg dzepa odvojila, a odvaja i danas, poprilicna cifra na ime raznoraznih naknada za ove i one zrtve. Ne znam jesi li ikada bila npr. u Vogosci, gore, desno od semafora, iza brda? Otidji, bice ti jasno o cemu pricam. Poznajem neke srebrenicanke koje su cak napustile i posao u nekim drzavnim ustanovama i upravama jer im je 70% penzije na ime poginulog clana porodice bila veca cifra od plate. Vise im se isplatilo to, nego da rade. A imaju bukvalno trospratne kuce, ali i stanove koje su dobile nakon reintegracije. Uz sve to, vratile su i imovinu u Srebrenici. I sve to ne placaju oni koji su pobili te ljude, nego mi, koji smo takodjer ratovali i branili se, a od toga imamo m..o labudovo. Isto je i sa focacima, visegradjanima, itd. Posteno? Mozda... Nekome... Meni ni slucajno.

Ali, to je SDA glasacka masinerija...
Ne mogu oni mentalitet uvoditi u gradske sredine i ja razumijem da vjerovatno u najmanju ruku "neobično" izgledaju ti pokušaji. Nažalost 20 i nešto godina je prošlo od rata i Sarajevo nikad vjerovatno neće imati onu strkturu stanovništva kakva je tebi bliska i sa kojom si odrastao. No te ljude pogrešno je izopćavati, nego ih je neminovnost prihvatiti i pomoći im u prilagodjavanju.
Što se povratka tiče vjerovatno ima i slučajeva koje opisuješ, ali ima i ljudi kojima su kompletne porodice stradale, a povratak je neodrživ na teritoriji RS za bošnjačke povratnike. Nažalost, ta RS je na kraja rata bila klasificirana kao neka prolazna "kategorija" većini "neobavještenih i neosviještenih". Ali sada ljudi su izrodili djecu koja su odrasli ljudi, a koja se uopće ne sjećaju rata i logično je da se ni zbog njih, ni njihove budućnosti a i zbog egzistencije ne žele vratiti u Podrinje.
Podrinja je realno pustara. Upućeni tvrde da i devedesetih je izgledalo isto kao sada. Znači gdje bi ti te ljude vratio? Općenito RS osim BL i BN ljuštura. I sasvim mi je logično da ljudi i pored povrata imovine ne žele nazad.
Da ne govorim o lošim sjećanjima i preživljenim traumama.
Ja ih ne krivim.
Nemoguće, tj neosnovano je tvrditi da su ti ljudi neprihvaćeni, i da im nije pružena pomoć u prilagođavanju. Pročitah da si i ti u nekom evropskog gradu, pa mogu pretpostaviti da si imala pomoć u prilagodbi drugačijem sistemu življenja, ako ništa kroz primjer života ljudskih bića koja te okružuju, pa tek potom zakona koji određuju kako će se osobe ponašati.

(kada si stigla tu gdje živiš nisi uzela ustav, krivični zakonik i učila što je zabranjeno i kažnjivo, nego si promatrala kako se društvo ponaša i sopstveno ponašanje gradila u skladu sa time, nadograđivala vlastiti identitet novim spoznajama).

Ja ih lično ih krivim što nisu uradili skoro ništa da se ponašaju u skladu sa mjestom koje ih je prihvatilo, već su nastavili djelati prema postulatima sela.

Nisam imala pomoć lično došla sam nakon rata kao djvojčica u taj evropski grad. Medjutim, masa ljudi sa Ex Yu prostora živi ovdje od 60' i 70' pa nadalje 90' kad su došli iz ratom zahvaćenih krajeva.
Sad trenutno radim na projektu prilagodjavanja ovog vala novopristiglih izbjeglica. I mislim da dobro znam o čemu govorim.

@Dozer, i tebi od govorim ujedno. Lijep pozz
Dozer

#560 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

supercali wrote: Samo zvati policiju nek udaraju kazne
A ni ovo bas ne pije vode. Murija dodje, vide nema znaka zabrane parkiranja, i kazu - ne mozemo nista. Trebao sam maloprije slikati gdje lik parkira auto - u prolaz koji je ulaz/izlaz za garaze, a istovremeno i pozarni put. Ljudi se svaki dan pored njega provlace bukvalno kroz iglene usi, po 5-6 cm s obje strane. ALi, doticni radi u Telekomu, auto mecka A klase, pa valjda konta da moze kako hoce. Murija dodje i samo kaze da nema znaka i da ne mogu nista.

Zivo me zanima sta bi bilo kada bi neka garaza tamo planula i vatrogasci ne bi mogli proci od njega...
Dozer

#561 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

SaraFina wrote: Nisam imala pomoć lično došla sam nakon rata kao djvojčica u taj evropski grad. Medjutim, masa ljudi sa Ex Yu prostora živi ovdje od 60' i 70' pa nadalje 90' kad su došli iz ratom zahvaćenih krajeva.
Sad trenutno radim na projektu prilagodjavanja ovog vala novopristiglih izbjeglica. I mislim da dobro znam o čemu govorim.

Nikakav problem Fina Saro, ali i dalje pokusavas porediti neuporedivo. Sistem tamo i sistem ovdje, kao i ljudi koji sve to vode su - nebo i zemlja. Znam, bio, vidio. A vidim i ovo ovdje.

A ogromna vecina ljudi s nasih prostora koje si navela sigurno su se prilagodili tom sistemu i vrijednostima tamo, zar ne? Htjeli, ne htjeli - morali su, jer su ih i vecinska okolina, ali i sistem natjerali na to.
To je ono sto ovdje nedostaje.
Last edited by Dozer on 28/03/2018 15:59, edited 3 times in total.
supercali

#562 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by supercali »

Dozer wrote:
supercali wrote: Samo zvati policiju nek udaraju kazne
A ni ovo bas ne pije vode. Murija dodje, vide nema znaka zabrane parkiranja, i kazu - ne mozemo nista. Trebao sam maloprije slikati gdje lik parkira auto - u prolaz koji je ulaz/izlaz za garaze, a istovremeno i pozarni put. Ljudi se svaki dan pored njega provlace bukvalno kroz iglene usi, po 5-6 cm s obje strane. ALi, doticni radi u Telekomu, auto mecka A klase, pa valjda konta da moze kako hoce. Murija dodje i samo kaze da nema znaka i da ne mogu nista.

Zivo me zanima sta bi bilo kada bi neka garaza tamo planula i vatrogasci ne bi mogli proci od njega...
Pa po trotoarima ne treba biti znaka jer je ispravljeno ono sto su zajebali bili
MarlboroGold

#563 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by MarlboroGold »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vandali ... /180328055

Još jedan od razloga zašto je potreban restart. Da li je moguće da smo ovoliko zaostali?
MaD_ProfessoR

#564 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by MaD_ProfessoR »

SaraFina wrote:

Nisam imala pomoć lično došla sam nakon rata kao djvojčica u taj evropski grad. Medjutim, masa ljudi sa Ex Yu prostora živi ovdje od 60' i 70' pa nadalje 90' kad su došli iz ratom zahvaćenih krajeva.

Upravo na to sam ti i skrenuo pažnju. Krenimo od toga da lično nisi imala pomoć, a to je zapravo ono što sam i napisao; promatrala si sugrađane, iz njihovih obrazaca ponašanja učila i prilagođavala se, nadograđivala identitet, bez da si morala (kao djevojčica) iščitavati zakonike nove zemlje/grada i djelovati prema njima. Sa novopridošlima u glavni grad o kojima je u prethodnim postovima riječ, mahom nije bilo tako, već su čvrsto zakovali seoske postulate u gradsko okrilje, iz razloga koje je @Dozer već nabrojao.

Pozdrav :thumbup:
Dozer

#565 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

MarlboroGold wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/vandali ... /180328055

Još jedan od razloga zašto je potreban restart. Da li je moguće da smo ovoliko zaostali?
Obviously yes, as you see...
Dozer

#566 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

Ima i toga. I zato smo danas - zestoka manjina, u svakom smislu.
triconja

#567 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by triconja »

Dozer wrote:
triconja wrote:
Dozer wrote: Pazi sad :D
Nacionalista - Da.
Pripadnik etnije - Ne, po slobodnoj volji.
Twilight zone...Sta li cemo sad :D
E jebiga sad jaro, nisam za taj slucaj jos cuo. Treba tebe poslat u cern da vrse istrazivanja na tebi jer to nije normalno tako :lol: :lol: :lol:
Zapravo je abnormalno to sto ti nisi cuo za to, tj. sto ti je mozak ispran ENV lazima :lol:
I tacno sam znao u kakvom ce stilu biti odgovor. Zato i napisah gore "Zona sumraka" :D
Hajd ba, mozda i ja postanem trostruki nacionalista nekad pred pemziju. :lol: :thumbup:
SaraFina

#568 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by SaraFina »

Dozer wrote:
SaraFina wrote: Nisam imala pomoć lično došla sam nakon rata kao djvojčica u taj evropski grad. Medjutim, masa ljudi sa Ex Yu prostora živi ovdje od 60' i 70' pa nadalje 90' kad su došli iz ratom zahvaćenih krajeva.

Nikakav problem Fina Saro, ali i dalje pokusavas porediti neuporedivo. Sistem tamo i sistem ovdje, kao i ljudi koji sve to vode su - nebo i zemlja. Znam, bio, vidio. A vidim i ovo ovdje.

A ogromna vecina ljudi s nasih prostora koje si navela sigurno su se prilagodili tom sistemu i vrijednostima tamo, zar ne? Htjeli, ne htjeli - morali su, jer su ih i vecinska okolina, ali i sistem natjerali na to.
To je ono sto ovdje nedostaje.

I ti pokušavaš usporediti čovjeka s drugog kontinenta, druge vjere, kulture i običaja (gdje je recimo normalno da jedva punoljetni Afganistanac) ubije rodjenu sestru u haustoru zgrade jer se "odmetnula" od porodice. I to zato što je u prihvatilištu gdje su smješteni zatražila zaštitu (od psihologa i socijalnih radnica zbog psihičkog zlostavljanja oca i brata). Znači taj dječak i njegov otac ozbiljno su (otac bolestan, a dječak pod utjecajem oca, takodjer ne može izrasti u zdravu osobu) "društveni problem" mnogo veći europskoj sredini, (a sličnih problema je sigurno na hiljade još), nego neki Podrinjac koji ispred ulaza zgrade u Šeheru parkira ili na samom trotoaru. Galamdžija i s balkona baca smeće ili subotom opijen pusti glasno narodnjake do pola četiri ujutro. Mislim kad već razgraničavaš da u BiH sistema nema, shvati da su i ti "problemi" s kojim se susrećete VI urbana raja obične budalaštinje u odnosu na ovako ozbiljne stvari kakvih je masa po evropskim gradovima.
Pa jarane ako ti kao urbani momak( i tebi slični ) ne možeš s nekim "šljegnutim" došljom u tvoj haustor pod tim kakvim - takvim sistemom i uz pomoć njega, dovesti "novopridošlog komšiju" iz recimo Podrinja u red, kako ćete danas sutra izaći na kraj ako se stvarno po predvidjanjima naseli masa Arapa ili kasnije Afrikanaca?
To će bukvalno biti onda raspad i društvenog sistema i života ljudi koji dole žive. Uključujući i tebe.
Razmisli logički samo. Ponavljaš nema sistema. Nema ni stvarnih problema, a ako naidju očekujte igranku.
Zato "integriši" komšiju iz Podrinja biće ti od pomoći, vjeruj mi.
SaraFina

#569 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by SaraFina »

Sarajmen wrote:Boga mi je i do nas. Ne znam odakle bih krenuo sa primjerom a moram od neke tačke. Možda iz onog vremena kada su se u Bosnu i Hercegovinu iz susjedne Hrvatske, nakon što je odštampala svoj novac i tako amortizovala monetarni udar iz Srbije, u vrećama donosili inflacijom obezvrijeđeni dinari a odnosile devize stanovništva. U tom transferu je mali dio profita ostajao u rukama onih koje smo zvali švercerima ili preprodavcima deviza. Nisu to radili samo oni sa akcentom ljudi iz sandzaka, al' je raji ostalo u sjećanju kao da jesu.
Raja k'o raja, ha haha he hehe i epilog u smislu ''vid' ovih sandzaklija'', pa kad' se otvoreno pojaviše radikali bi ''vid' ovih četnika'' , pa poslije ''vid' ovih papaka'' , pa vid' ovih unproforaca''...pa dođe vrijeme da se kaže i ''vid' ovih šipaca'' , pa ''vid' ovih kineza'' ... ne znam šta je zadnje, al' daj da završim misao sa ''vid' ovih arapa''.

Eto, nije da nije i do nas.
:thumbup:
SaraFina

#570 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by SaraFina »

Sarajmen wrote:E sad', kako i na koji način postići balans, da se spremno i na pravi način dočeka na primjer dio migranata iz pominjane Afrike, ukoliko do njega ipak dođe. A da to ne bude nastavak onog ''vid' ovih afrikanaca'' ili kako li već. I zašto ne bi imali više respekta za u ovom slučaju za bilo koga ko bi nam mogao ukazati na neko dobro ili pametno rješenje , koje bi nam koristilo da zauzmemo najbolji mogući stav po pitanju tih očekivanih migranata. Da je na civilizacijskom nivou, da se njim izrazi ljudska solidarnost, a da se istovremeno među stanovništvom Bosne i Hercegovine ne napravi dodatni nered.
Ti ljudi ako krenu, definitivno će se tek onda europa susresti sa nečim dosad nevidjenim. I ovi zadnji valovi izbjeglica biće neusporedivi s tim ljudima i problemima koje ćemo imati.
bluesjunior

#571 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by bluesjunior »

Neće bit lako, al uspjećeš Saro zaštitićeš Evropu...svi smo uz tebe
Dozer

#572 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

triconja wrote: Hajd ba, mozda i ja postanem trostruki nacionalista nekad pred pemziju. :lol: :thumbup:
Ja mogu biti samo mono-nacionalista. Trostruki, ama bas nikako :D
Sta bi uopste bilo "trostruki nacionalista" :lol:
Dozer

#573 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

SaraFina wrote: I ti pokušavaš usporediti čovjeka s drugog kontinenta, druge vjere, kulture i običaja (gdje je recimo normalno da jedva punoljetni Afganistanac) ubije rodjenu sestru u haustoru zgrade jer se "odmetnula" od porodice. I to zato što je u prihvatilištu gdje su smješteni zatražila zaštitu (od psihologa i socijalnih radnica zbog psihičkog zlostavljanja oca i brata). Znači taj dječak i njegov otac ozbiljno su (otac bolestan, a dječak pod utjecajem oca, takodjer ne može izrasti u zdravu osobu) "društveni problem" mnogo veći europskoj sredini, (a sličnih problema je sigurno na hiljade još), nego neki Podrinjac koji ispred ulaza zgrade u Šeheru parkira ili na samom trotoaru. Galamdžija i s balkona baca smeće ili subotom opijen pusti glasno narodnjake do pola četiri ujutro. Mislim kad već razgraničavaš da u BiH sistema nema, shvati da su i ti "problemi" s kojim se susrećete VI urbana raja obične budalaštinje u odnosu na ovako ozbiljne stvari kakvih je masa po evropskim gradovima.
Pa jarane ako ti kao urbani momak( i tebi slični ) ne možeš s nekim "šljegnutim" došljom u tvoj haustor pod tim kakvim - takvim sistemom i uz pomoć njega, dovesti "novopridošlog komšiju" iz recimo Podrinja u red, kako ćete danas sutra izaći na kraj ako se stvarno po predvidjanjima naseli masa Arapa ili kasnije Afrikanaca?
To će bukvalno biti onda raspad i društvenog sistema i života ljudi koji dole žive. Uključujući i tebe.
Razmisli logički samo. Ponavljaš nema sistema. Nema ni stvarnih problema, a ako naidju očekujte igranku.
Zato "integriši" komšiju iz Podrinja biće ti od pomoći, vjeruj mi.
Bojim se da toga o cemu ti pricas ima i ovdje, i to koliko hoces...
http://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/364 ... ao-suprugu
http://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/364 ... em-radnici
http://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/359 ... -s-gostima
http://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/355 ... a-po-glavi
Ima i ovoga:
http://avaz.ba/kantoni/sarajevo/365192/ ... radio-kucu

A ovo je odraz nadobudnog djeteta i jos nadobudnijeg babe koji mu nije objasnio neke stvari jer, vjerovatno, to smatra suvisnim (nije mi bilo mrsko uslikati, kad sam vec prolazio. Ono o cemu pricah jucer...)...
Image
Seyfo

#574 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Seyfo »

Eno Hrvatska kupuje izraubovane izraelske avione jer MORA. U suštini, kupuju "savezništvo" s njima. Kad uđemo u sve saveze, unije, bratstva, sestrinstva, grupe, regije, zone i druge torove kojima težimo, nama je milijarde narodnih para bacati za tuđi otpad, tuđe ćejfove i tuđu naklonost.
Dozer

#575 Re: Spasa nam... ipak, IMA !?

Post by Dozer »

Sarajmen wrote: ''Vid' ove @Sare, što se razmahala :D k'o Željka na skupštinskoj sjednici''.

@bluesjunior :thumbup: stari, mi koji živimo u Bosni i Hercegovini, zaista nećemo imati ništa od bilo čijeg mišljenja u smislu ''jesam li vam ukaziv'o ili govorio šta može da se desi'' i sl. Pa bilo to riječ o @sari, tebi, meni ili bilo kome, ako se ne bude imalo neko optimalno rješenje za određene izazove, ne samo u vezi ove mogućnosti iz priče o emigrantima, već i sve one druge.
Stari, specifična smo država i u odnosu na druge države smo dosta ranjiviji na određene procese. Činjenica je da ih mi ne kontrolišemo pa tako ih , otklanjanjem uzroka ,ne možemo ni zaustaviti. Ostaje nam mogućnost prilagođavanja i preventivnog djelovanja. I to samo u slučaju ako to na vrijeme detektujemo i zauzmemo svoj stav, mislim na stav na državnom nivou, jer parcijalna rješenja i nisu baš dobra za sve.
Nemamo mi forumaši-ce takve ingerencije, to je jasno, čak ni ova priča '' šta bi mi to sve uradili ako bi imali te ingerencije'' nikoga ne obavezuje.

Ćakulamo na ravnopravnoj osnovi o nekim stvarima, manje ili više bitnim. Meni je razumljivo da mišljenje nekog od nas koji živi izvan Bosne i Hercegovine, nema istu težinu kao ono izneseno od strane onog ko u njoj živi, kada pričamo o konkretno ovom pitanju emigranata i njihovog tranzita kroz našu državu a naročito njihovog zadržavanja u njoj. I ne može biti isto, zbog različitog ugla gledanja. Mada je moguće da bude dosta slično, zbog povezanosti naših ljudi izvan zemlje sa svojom domovinom, zbog njima dragih ljudi u njoj, da joj žele dobro i napredak na isti način kao da u njoj i žive.

Izvinjavam se, ne želim da dramatizujem, al' je činjenica da imamo takvo stanje u državi koje vrišti od potrebe za ujedinjenjem energije svih progresivnih ljudi koji ovoj i ovakvoj državi Bosni i Hercegovini žele dobro. I tu za podjele na domicilne i dijasporu ne bi smjelo da bude puno prostora, ako se želi biti na istoj strani.

''Zavadi pa vladaj'' je starija od svih nas koji forumamo, i možemo je naći u primjeni kod svih političkih subjekata ne samo u našem društvu, već širom svijeta. Dakle, ništa novo. Ako ćemo se i mi voditi njom, po čemu bi se onda razlikovali od ostalih.

A htjeli bi da se razlikujemo.

''vid' mene što se raspisah :lol: ''
:thumbup:
Eh, sad...
Da li bi, recimo, neki novi pokret (i/ili stranka) mogao okupiti vjerovatno najbitniju kategoriju BH gradjanki/a, a to su mladi, od srednjoskolaca, preko studenata, pa do onih do 30-35 godina starosti, i koji bi se udruzili da pokrenu promjene?
Da li mi, malo stariji od toga, a koji nismo politicki okaljani i zarazeni, spadamo u kategoriju koja bi mozda to mogla inicirati i povesti?

Na koji nacin mlade ljude, na kojima, pa ma koliko to ispra(z)no zvucalo - ova drzava treba da ostane, privuci da se aktiviraju, da se pridruze jednom takvom pokretu, da se angazuju na osmisljavanju nacina i sprovodjenju aktivnosti za promjenu ovog nakaradnog sistema i unapredjenje zivota ovdje?

Da li su mladi ovdje ( i ne samo oni, nego narod u kompletu) uopste svjesni svoje realne moci i snage? Meni se cini da nisu... Jer, da jesu, masa mladih bi bila pridruzena raznim protestima penzionera, boraca, obespravljenih i opljackanih u raznim firmama, itd..
Ne toliko radi tih koji su na neki nacin ugrozeni i protestuju, nego - radi sebe samih. Jer, sutra ce i oni sami mozda biti u istoj situaciji, da rade, a nisu placeni, ili su debelo potplaceni i bez ikakve stvarne zivotne perspektive, svedeni na prezivljavanje, a ne zivot.

Ovaj sistem je, nazalost, nastiman na potpuno pogresnim osnovama i "njeguje" potpuno pogresene "vrijednosti" korupcije, nepotizma i klimoglavlja.
A sve to konstantno prozeto fabrikovanjem iracionalnog straha i nesigurnosti, srozavanjem svih sansi za boljim zivotom kroz degradaciju obrazovnog, ekonomskog i svih ostalih sistema drustva, sto sve za cilj ima samo jednu stvar - kreiranje i odrzavanje drustva/naroda u stanju apatije, cime je to isto drustvo onda savrseno podlozno svakoj manipulaciji.

Svi znamo ko sve ovo radi, i zasto, zar ne?
Post Reply