Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- HardcoreMX
#551 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
...
Last edited by HardcoreMX on 08/04/2018 12:19, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#552 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Mišljah da su hašiš (zajedno sa duhanom) ipak makruh, a ne haram.arzuhal wrote:Šuti, prestravih se...Tastatura mi dvaput ispala iz ruku dok sam prepravljao...Idemedosumom wrote:Nek' si to popravio, da ne bi ispalo kako ExNihilo pita
Osim ako ćete se držati analogije, kao u nekim stvarima.
Pitam zbog značenja riječi sharab i njenog značenja.
- ExNihilo
#553 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ne odnosi se na tebe.arzuhal wrote:
Da, niko neće osporiti većinu toga što si ti naveo, ali će se i navesti i suprotni dokazi koji su snažniji i rašireniji kroz sve mezhebe, veoma logični dokazi: od pitanja šta je hamr pa do pitanja primjene hadda, itd.
Koja je to većina alkoholnih pića koju je Ebu Hanifa uredno konzumirao?
Ako se "bukvalista" na mene odnosi, da pojasnim: uopće me ne interesuje jesi li musliman ili ne, nebitno je, to si pokazao i to si tražio.
Koliko se sjećam, spominjala su se alkoholna pića spravljena od meda, žitarica i kukuruza. Ukratko, alkoholna pića koja su bila dostupna u to vrijeme, a nisu se spravljala od grožđa ili datula.
Koja od tih je on lično pio ili preferirao, ja stvarno ne znam. Međutim, treba spomenuti i to da pravnici hanefijske škole pojašnjavaju kako je Ebu Hanifa konzumirao ova pića iz ibadetskih razloga, tj. kako bi mu piće dalo snage za ibadet, s obzirom da je bio poznat kao čovjek koji je iznimno mnogo vremena provodio u namazu.
Meni se, opet, činio kao da ga pravdaju na taj način, ili kao da se stide, pa ga nastoje abolirati odgovornosti u svjetlu stava Imama Muhameda koji će kasnije preuzeti praktično primat.
Eh, lijep dan, grehota provesti za tastaturom. Odoh napolje, možda drmnem jednu pivu po hanefijskom mezhebu.
- arzuhal
#554 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ja sam tu mislio na opijate generalno, na ono što muti pamet i umrtvljuje insana, jer to je suština zabrane. Duhan, iako ne spada u opijate, kod većine se smatra haramom zbog njegove štetnosti na organizam (i druge ljude, bića oko nas) u skladu s ajetom o nedovođenju sebe svojim rukama u propast, odnosno hadisom da se šteta ne nanosi ni sebi ni drugima, itd. Tamo gdje je duhan ipak ocjenjen kao mekruh, ipak je mekruh-i-tahrimen (pokuđeno djelo blisko haramu).Bloo wrote:Mišljah da su hašiš (zajedno sa duhanom) ipak makruh, a ne haram.arzuhal wrote:Šuti, prestravih se...Tastatura mi dvaput ispala iz ruku dok sam prepravljao...Idemedosumom wrote:Nek' si to popravio, da ne bi ispalo kako ExNihilo pita
Osim ako ćete se držati analogije, kao u nekim stvarima.
Pitam zbog značenja riječi sharab i njenog značenja.
-
dadinjo33
#555 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Arapski naziv "muskir", "intoksikant" ("Svaki muskir je khamr ("vino"), a svaki khamr je haram-zabranjen"), u arapskom ima znacenje sire od alkoholnih pica ili narkotika. Rijec, naime, oznacava sve ono sto muti razum, zamagljuje moc rezonovanja, iskrivljuje percepciju stvarnosti, pa tu potpadaju i razna robovanja ideologijama, posebno zato sto je po tom hadisu dato najsire znacenje, tj. "svaki muskir".Bloo wrote:
I druge stvari proizvode efekat "opijenosti" - na primjer hašiš, ergo isto je haram?
- arzuhal
#556 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Evo malo iz "Hanefijskog fikha" od Abdulhamida Mahmuda Tuhmaza (knjiga III, "Kazneno pravo u islamu", str. 406), koga više interesuje:ExNihilo wrote:Ne odnosi se na tebe.arzuhal wrote:
Da, niko neće osporiti većinu toga što si ti naveo, ali će se i navesti i suprotni dokazi koji su snažniji i rašireniji kroz sve mezhebe, veoma logični dokazi: od pitanja šta je hamr pa do pitanja primjene hadda, itd.
Koja je to većina alkoholnih pića koju je Ebu Hanifa uredno konzumirao?
Ako se "bukvalista" na mene odnosi, da pojasnim: uopće me ne interesuje jesi li musliman ili ne, nebitno je, to si pokazao i to si tražio.![]()
Koliko se sjećam, spominjala su se alkoholna pića spravljena od meda, žitarica i kukuruza. Ukratko, alkoholna pića koja su bila dostupna u to vrijeme, a nisu se spravljala od grožđa ili datula.
Koja od tih je on lično pio ili preferirao, ja stvarno ne znam. Međutim, treba spomenuti i to da pravnici hanefijske škole pojašnjavaju kako je Ebu Hanifa konzumirao ova pića iz ibadetskih razloga, tj. kako bi mu piće dalo snage za ibadet, s obzirom da je bio poznat kao čovjek koji je iznimno mnogo vremena provodio u namazu.
Meni se, opet, činio kao da ga pravdaju na taj način, ili kao da se stide, pa ga nastoje abolirati odgovornosti u svjetlu stava Imama Muhameda koji će kasnije preuzeti praktično primat.
Eh, lijep dan, grehota provesti za tastaturom. Odoh napolje, možda drmnem jednu pivu po hanefijskom mezhebu.Šalim se, nikada nisam kontao šta ljudi vide u alkoholu. Bili vjernici ili ne.

- ExNihilo
#557 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Prije nego se ispalim, da kažem još i ovo, dok mi je na umu.
Kada kažem (a to se rijetko dešava, zbog negativnih iskustava) prijateljima vjernicima da, zapravo, nema konsenzusa među islamskim učenjacima po većini pitanja, pa tako ni alkohola ili čak prirode samog Boga, gledaju me kao da sam lud. Nekoliko puta sam doživio da mi kažu "pazi šta pričaš".
Doduše, ne prijatelji, već random likovi koji bi se našli u društvu.
Nebrojeno mnogo puta sam čuo da, nakon što se navede određeno razmimoilaženje među učenjacima, muslimani zbunjeno, ali iskreno, uzviknu: Zar islam nije jedan?!
Sve to, barem meni, sugerira da je islam radikalno cherry pickan od strane uleme, da je među višestoljetnim raspravama i tumačenjima učenjaka neko probrao prihvatljive stavove i kanonizirao islam, napravio abridged verziju islama, a onda je puku predstavio kao apsolutnu. Naravno, ne mislim da je potrebno, pa ni moguće, da svaki musliman zna sve fikhske ili akidetske finese među svim mogućim pitanjima, ali je potrebno da se konceptualno razumije kako takve finese postoje, da se naglasi prostor koji je ostavljen za raspravu i ideje. Dakle, kraće rečeno, da se stvari ne reduciraju.
Kada kažem (a to se rijetko dešava, zbog negativnih iskustava) prijateljima vjernicima da, zapravo, nema konsenzusa među islamskim učenjacima po većini pitanja, pa tako ni alkohola ili čak prirode samog Boga, gledaju me kao da sam lud. Nekoliko puta sam doživio da mi kažu "pazi šta pričaš".
Nebrojeno mnogo puta sam čuo da, nakon što se navede određeno razmimoilaženje među učenjacima, muslimani zbunjeno, ali iskreno, uzviknu: Zar islam nije jedan?!
Sve to, barem meni, sugerira da je islam radikalno cherry pickan od strane uleme, da je među višestoljetnim raspravama i tumačenjima učenjaka neko probrao prihvatljive stavove i kanonizirao islam, napravio abridged verziju islama, a onda je puku predstavio kao apsolutnu. Naravno, ne mislim da je potrebno, pa ni moguće, da svaki musliman zna sve fikhske ili akidetske finese među svim mogućim pitanjima, ali je potrebno da se konceptualno razumije kako takve finese postoje, da se naglasi prostor koji je ostavljen za raspravu i ideje. Dakle, kraće rečeno, da se stvari ne reduciraju.
-
sekerbay
#558 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Bez da ulazim u ove vaše rasprave koje vrijeđaju inteligenciju, moradoh zastati i upitat se ima l pod ovom hadiskom kapom slabiji hadis od onog u kojem se veli da će učenjak imat dvije nagrade ako pogodi i jednu ako promaši 
Taj hadis je perfektna brana i štit za ove tolmače koja im omogućava da bez ovodunjalučkih sankcija rasprđavaju o čemu goj požele
Zna se kome je ostavljeno u amanet da tumači vjeru.
Taj hadis je perfektna brana i štit za ove tolmače koja im omogućava da bez ovodunjalučkih sankcija rasprđavaju o čemu goj požele
- arzuhal
#559 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ehli-bejtu?sekerbay wrote:Bez da ulazim u ove vaše rasprave koje vrijeđaju inteligenciju, moradoh zastati i upitat se ima l pod ovom hadiskom kapom slabiji hadis od onog u kojem se veli da će učenjak imat dvije nagrade ako pogodi i jednu ako promaši
-
sekerbay
#560 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
... i meni 
Osim njih, tu su i drugi koji su osposobljeni tj imaju izun da pričaju.
-
dadinjo33
#561 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Islam, prije svega radi sebe samog, ali i zdravlja i zivota citave planete, treba reformu. Ako je nekad, eventualno u svojim izvorima, i imao neke duhovnosti, ubrzo, pa do danas, je postao formalisticka pravnicko-inkvizitorska religija, zasnovana na kultu licnosti i slijepom formalizmu, koja svojim sljedbenicima nastoji ne ostaviti nimalo prostora za razmisljanje, nego isprogramirati ne samo najbanalnije svakodnevne postupke, nego cak i misli, stvarajuci tako pozeljnu bazu sljedbenika sa osnovnim svojstvom robotiziranosti u slijepom slijedjenju.
Da je Muhamed, kojim slucajem, rekao da su u lazi kratke noge, za pet minuta bi vec oko njega bili "ashabi" sa zidarskim metrima zadjevenim za pas, a par stotina godina poslije bi islamski pravnici te metre koristili kao poligrafe. Kao sto je, uostalom, Muhamed rekao da ce prva za njim umrijeti njegova zena najduze ruke, pa ashabi, najbolja generacija koja je ikad krocila Zemljom, sa metrima potrcali da mjere duzinu ruku njenog lesa, pa ujvatili Muhameda u lazi. Pa se neko onda dosjetio da je Muhamed mislio figurativno, na najdarezljiviju od svojih zena. Da je ta zena, kojim slucajem, imala najduze ruke, bila bi to jos jedna Muhamedova mudziza, poput slike onog kanala na Mjesecu koju smrčci danas koriste kao valjda otisak Muhamedovog kaziprsta kojim je, kao sto Kur'an tvrdi, rascijepio Mjesec.
Da je Muhamed, kojim slucajem, rekao da su u lazi kratke noge, za pet minuta bi vec oko njega bili "ashabi" sa zidarskim metrima zadjevenim za pas, a par stotina godina poslije bi islamski pravnici te metre koristili kao poligrafe. Kao sto je, uostalom, Muhamed rekao da ce prva za njim umrijeti njegova zena najduze ruke, pa ashabi, najbolja generacija koja je ikad krocila Zemljom, sa metrima potrcali da mjere duzinu ruku njenog lesa, pa ujvatili Muhameda u lazi. Pa se neko onda dosjetio da je Muhamed mislio figurativno, na najdarezljiviju od svojih zena. Da je ta zena, kojim slucajem, imala najduze ruke, bila bi to jos jedna Muhamedova mudziza, poput slike onog kanala na Mjesecu koju smrčci danas koriste kao valjda otisak Muhamedovog kaziprsta kojim je, kao sto Kur'an tvrdi, rascijepio Mjesec.
- arzuhal
#562 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
sekerbay wrote:... i meni
- Gojeni H
#563 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Vozi me jednom nakav Pakistanac, negdje daleko od domovine, i poce vazit' o alkoholu kao haramu. A ja, posto Patana sad fizicki u vecini slucajeva mogu prepoznati, i posto im znam slabu tacku, kazem: "Ja ba, isto kao i opijum."arzuhal wrote:Da.Bloo wrote: I druge stvari proizvode efekat "opijenosti" - na primjer hašiš, ergo isto je haram?
A kad on poce kako nigdje u Kur'anu ne pise da je opijum haram, kako to nije isto ...
*Patan/Pastun - etnicka grupa. Vecinska populacija Sjeverozapadne provincije u Pakistanu i pastunskog dijela istocnog Afganistana.
- HardcoreMX
#564 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
ocigledno da su sistemi kao demokratija i komunizam prepisivali od serijata, a njima tutnuli nekakve klerike od kojih se oni sami oslobodili..inace da ironija bude jos veca islam ne poznaje nikakve klerike odnosno svestenstvo...
- Bloo
- Globalna šefica
#565 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Prilog kritici Dadinjove filozofije islamadadinjo33 wrote:Arapski naziv "muskir", "intoksikant" ("Svaki muskir je khamr ("vino"), a svaki khamr je haram-zabranjen"), u arapskom ima znacenje sire od alkoholnih pica ili narkotika. Rijec, naime, oznacava sve ono sto muti razum, zamagljuje moc rezonovanja, iskrivljuje percepciju stvarnosti, pa tu potpadaju i razna robovanja ideologijama, posebno zato sto je po tom hadisu dato najsire znacenje, tj. "svaki muskir".Bloo wrote:
I druge stvari proizvode efekat "opijenosti" - na primjer hašiš, ergo isto je haram?
Hvala, skontah.
-
dadinjo33
#566 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Kako mislis "ne poznaje"? Ono uzmes ti mushaf i citas i razmisljas sta ti Allah porucuje? Ne moraju, da bi ispravno razumio Allaha, posredovati izmedju tebe i Allaha buharije, muslimi, alimi, pravnici i pravnicke skole, hodze?HardcoreMX wrote:ocigledno da su sistemi kao demokratija i komunizam prepisivali od serijata, a njima tutnuli nekakve klerike od kojih se oni sami oslobodili..inace da ironija bude jos veca islam ne poznaje nikakve klerike odnosno svestenstvo...
- Idemedosumom
#567 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Sve ovisi o stepenu čitaoca. Većini za pojedine ajete ipak trebaju posrednici u vidu وَالرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ
Last edited by Idemedosumom on 08/04/2018 14:28, edited 1 time in total.
- arzuhal
#568 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Gojeni H wrote:Vozi me jednom nakav Pakistanac, negdje daleko od domovine, i poce vazit' o alkoholu kao haramu. A ja, posto Patana sad fizicki u vecini slucajeva mogu prepoznati, i posto im znam slabu tacku, kazem: "Ja ba, isto kao i opijum."arzuhal wrote:Da.Bloo wrote: I druge stvari proizvode efekat "opijenosti" - na primjer hašiš, ergo isto je haram?
A kad on poce kako nigdje u Kur'anu ne pise da je opijum haram, kako to nije isto ...CirkuZ zivi.
*Patan/Pastun - etnicka grupa. Vecinska populacija Sjeverozapadne provincije u Pakistanu i pastunskog dijela istocnog Afganistana.
- Bloo
- Globalna šefica
#569 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ovo ti namjerno jel da...Idemedosumom wrote:Sve ovisi o stepenu čitaoca. Većini za pojedine ajete ipak trebaju posrednici u vidu وَالرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ
- HardcoreMX
#570 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
sto to ne smijes reci Qur'an? tocno je da ti ne treba posrednik...mozda ti imas gurua ili nazovi ga kako hoces ili ceznes da ga imas, ali kako god to je neka druga tvoja vjera...dadinjo33 wrote: Kako mislis "ne poznaje"? Ono uzmes ti mushaf i citas i razmisljas sta ti Allah porucuje? Ne moraju, da bi ispravno razumio Allaha, posredovati izmedju tebe i Allaha buharije, muslimi, alimi, pravnici i pravnicke skole, hodze?
-
dadinjo33
#571 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Imena tih posrednika su Lat, Manat, 'Uzza.Idemedosumom wrote:Sve ovisi o stepenu čitaoca. Većini za pojedine ajete ipak trebaju posrednici u vidu وَالرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ
- Idemedosumom
-
dadinjo33
#573 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Pretvoricu se u prah ako kazem ili napisem Qur'an.HardcoreMX wrote:sto to ne smijes reci Qur'an? tocno je da ti ne treba posrednik...mozda ti imas gurua ili nazovi ga kako hoces ili ceznes da ga imas, ali kako god to je neka druga tvoja vjera...dadinjo33 wrote: Kako mislis "ne poznaje"? Ono uzmes ti mushaf i citas i razmisljas sta ti Allah porucuje? Ne moraju, da bi ispravno razumio Allaha, posredovati izmedju tebe i Allaha buharije, muslimi, alimi, pravnici i pravnicke skole, hodze?
A i ako ne napisem
-
dadinjo33
#574 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Nista, Hell-ingene. Kod tebe? Dje si?Idemedosumom wrote:Šta ima, Zagore
- ljevoruki
#575 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Da odgovorim na pitanje iz naslova:
TESKO.
Da li je potrebna?
DA, odmah I sada I vrlo temeljna reforma za koju ce ipak trebati mnogo godina, da ne kazem desetljeca.
TESKO.
Da li je potrebna?
DA, odmah I sada I vrlo temeljna reforma za koju ce ipak trebati mnogo godina, da ne kazem desetljeca.