Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ExNihilo

#551 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

arzuhal wrote:
ExNihilo wrote:Ima u fikhu jedan gedankenexperiment. Ka'e, ako tebi neko ukrade cenera, je li dopušteno tebi da mu poslije ukradeš cenera? :D
Ištakae? :mrgreen:
Dominira stav da, kakvog li iznenađenja, nije dopušteno. :D
arzuhal

#552 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:
ExNihilo wrote:Ima u fikhu jedan gedankenexperiment. Ka'e, ako tebi neko ukrade cenera, je li dopušteno tebi da mu poslije ukradeš cenera? :D
Ištakae? :mrgreen:
Dominira stav da, kakvog li iznenađenja, nije dopušteno. :D
the thrill's gone...
SamoVasGledam

#553 Re: Ateizam vs. Religija

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:
SamoVasGledam wrote: Ali ja nisam imao šta da izgubim. Gladovao sam, umirao sam od gladi... Mogao sam samo da dobijem.
ne mogao si da i isgubis to sto si ulozio, i uvijek je veca vjerovatnoca da ces prije izgubit nego dobit, jer je tako sistem uradjen.

a osobe koje su primorane na nesto, gleda im se kroz prste i nepisu grijesi kao onima koji nisu primorani.
Znači zabranjeno ti je ovo i ono, imaš razna ograničenja... ali ako ne možeš da izdržiš onda j*** ga, nebitno.

Na kraju krajeva možda su mene baš te zabrane, ograničenja, a samim tim i manjak prilika dovele do takve situacije.

Zato ja generalno i ne volim religije, jer ih smatram licemernim. Uvode nekakve zakone, pravila, restrikcije, ali pod određenim okolnostima ukoliko će ti doneti dobro možeš da ih prekršiš.

Slično je i sa Biblijom kada Bog govori Mojsiju ''Ne ubij, ne kradi, ne čini preljubu'', a kasnije mu dopušta i da ubija i da krade i da otima device od drugih naroda (pitam se zašto).
Smrcak15

#554 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:
Smrcak15 wrote:
SamoVasGledam wrote: Ali ja nisam imao šta da izgubim. Gladovao sam, umirao sam od gladi... Mogao sam samo da dobijem.
ne mogao si da i isgubis to sto si ulozio, i uvijek je veca vjerovatnoca da ces prije izgubit nego dobit, jer je tako sistem uradjen.

a osobe koje su primorane na nesto, gleda im se kroz prste i nepisu grijesi kao onima koji nisu primorani.
Znači zabranjeno ti je ovo i ono, imaš razna ograničenja... ali ako ne možeš da izdržiš onda j*** ga, nebitno.

Na kraju krajeva možda su mene baš te zabrane, ograničenja, a samim tim i manjak prilika dovele do takve situacije.

Zato ja generalno i ne volim religije, jer ih smatram licemernim. Uvode nekakve zakone, pravila, restrikcije, ali pod određenim okolnostima ukoliko će ti doneti dobro možeš da ih prekršiš.

Slično je i sa Biblijom kada Bog govori Mojsiju ''Ne ubij, ne kradi, ne čini preljubu'', a kasnije mu dopušta i da ubija i da krade i da otima device od drugih naroda (pitam se zašto).

to sto je zabranjeno zabranjeno je za tvoje bolje. a nije zato sto je Bogu nesto ceif.....kao eto eci peci pec ti si mali zec ja mala vjerverica eci peci pec, to cu zabranit i onda nanovo pa sta se srecom izabere da se zabrani :-)
Na kraju krajeva možda su mene baš te zabrane, ograničenja,
za ttvoje bolje

sta mislis zasto su zabrane i ogranicenja u trafici, za koga je to radjeno jeli da bude bolje za sviju nas ili da strahujes kada ce ti andjeo smrti doci kad god krocis na ulicu :-)

jer ih smatram licemernim. Uvode nekakve zakone, pravila, restrikcije, ali pod određenim okolnostima ukoliko će ti doneti dobro možeš da ih prekršiš.
slabo rezonujes

evo recimo muslimanima je svinjetina dozovljena samo da se prezivi

ako je recimo svinjetina stetna za zdravlje ako se cijelo vrijeme konzumira, zato je i zabranjeno

ali ako ce svinjetina ucinti da prezivis taj period iako mozda uciniti stete u tijelu tokom jela

znaci bira se manje zlo, to je pravilo u islamu, smrt ili bolest, biras bolest u ovoj situaciji.
arzuhal

#555 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Smije se zaliti zalogaj gutljajem vina ako se kreneš davit... :mrgreen: Mislim ako nema već vode ili kiselog mlijeka, a zadesi se butelja...
SamoVasGledam

#556 Re: Ateizam vs. Religija

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:
to sto je zabranjeno zabranjeno je za tvoje bolje. a nije zato sto je Bogu nesto ceif.....kao eto eci peci pec ti si mali zec ja mala vjerverica eci peci pec, to cu zabranit i onda nanovo pa sta se srecom izabere da se zabrani :-)
Pa čekaj, ako je to samo za moje dobro i ako to ne utče na Boga nikako, onda Bog ne može da mi naređuje ili zabranjuje može samo da me savetuje da to ne činim, zar ne?

U suprotnom to je odnos ''roditelja i malog deteta'' gde malo dete usled nemogućnosti racionalnog razmišljanja i nezavisnog života je primorano da sluša roditelje i da radi šta mu se kaže.

Isto tako izgleda da tvoj Bog gleda na ljude kao na decu koja su sama nesposobna da odluče šta će i kako će, pa im on ''za njihovo dobro'' naređuje i zabranjuje, osim eto u određenim uslovima kada im je dozvoljeno da krše te zabrane.

Smrcak15 wrote:za ttvoje bolje

sta mislis zasto su zabrane i ogranicenja u trafici, za koga je to radjeno jeli da bude bolje za sviju nas ili da strahujes kada ce ti andjeo smrti doci kad god krocis na ulicu :-)
Ne razumem baš najbolje šta želiš da kažeš. Ograničenja i zabrane u saobraćaju ne postoje zbog pojedinca, već zbog svih učesnika u saobraćaju, jer ti ako ih kršiš ne rizikuješ samo svoj život, već živote i ostalih učesnika u saobraćaju kao i uništavanje tuđe imovine.

S druge strane ti ako konzumiraš svinjetinu ili odigraš kladioničarski tiket to se tiče jedino tebe.
jer ih smatram licemernim. Uvode nekakve zakone, pravila, restrikcije, ali pod određenim okolnostima ukoliko će ti doneti dobro možeš da ih prekršiš.
Smrcak15 wrote:evo recimo muslimanima je svinjetina dozovljena samo da se prezivi

ako je recimo svinjetina stetna za zdravlje ako se cijelo vrijeme konzumira, zato je i zabranjeno

ali ako ce svinjetina ucinti da prezivis taj period iako mozda uciniti stete u tijelu tokom jela

znaci bira se manje zlo, to je pravilo u islamu, smrt ili bolest, biras bolest u ovoj situaciji.
E i ti pišeš kao da konzumacija svinjetine automatski donosi bolest, kao da je to gotova stvar. Evo ja i moji konzumiramo svinjetinu otkad znam za sebe, pa niko zbog svinjetine nije imao problema. Ali dobro, ti živiš u nekom svom svetu.

Zar onda ne možeš i da kažeš da je nehegijenski i nezdravo imati seksualne odnose sa 4 žene čime povećavaš rizik za širenje seksualno prenosivih bolesti? Mislim eto, ako ćemo da generalizujemo sada za to kao i za svinjetinu.
SamoVasGledam

#557 Re: Ateizam vs. Religija

Post by SamoVasGledam »

arzuhal wrote:Smije se zaliti zalogaj gutljajem vina ako se kreneš davit... :mrgreen: Mislim ako nema već vode ili kiselog mlijeka, a zadesi se butelja...

Druže Arzuhal, molim Vas obratite pažnju šta pišete. Pomisliće svet, ne daj Bože, da imate nekakvih iskustava po ovom pitanju!
Smrcak15

#558 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Evo jedno pitanje za ateiste

Kako objasnjava te da je slobodnja volja izrasla iz gomile atoma koji se pokoravaju zakonima fizike???
pussysmoke

#559 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

Smrcak15 wrote:Evo jedno pitanje za ateiste

Kako objasnjava te da je slobodnja volja izrasla iz gomile atoma koji se pokoravaju zakonima fizike???
Slobodna volja? Definiši. Ne shvatamo na isti način značenje riječi.
Ti misliš da imaš slobodnu volju. Ja znam da nemam.
Smrcak15

#560 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

pussysmoke wrote:

Slobodna volja da radi sta hoces lako ti je volja,
Da li roboti imaju slobodnu volju? nemaju.

Jes li sad shvatio ???
Bloo
Globalna šefica

#561 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:

Jes li sad shvatio ???
Zat i možeš da radiš kako hoćeš, kako ti je volja?

Ja ne mogu.

Voljela bih da izađem gola u baštu, ne mogu. Da ostavim sve i odem daleko....ne mogu. Da uradim pun kofer stvari...koje ne mogu. Da zadavim nekog...ne mogu...
Moji porivi da učinim nešto, a na osnovu "slobodne volje" su limitirani svijetom oko mene, porodicom, trenutnim stanjem, finansijama, zdravljem...
pussysmoke

#562 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

Smrcak15 wrote:
pussysmoke wrote:

Jes li sad shvatio ???
:lol:

Koji kralj! Još pita: "Jes li sad shvatio? Šta je Religija bez Smrčka?

Da bi o navedenom govorili, prvo moramo shvatiti da ne shvatamo pojam "slobodna volja". Ti možda misliš da slobodnom voljom odlučuješ o svojim postupcima. Daleko od toga. Nalaziš se u okruženju u kojem su svi uticaji odabrani, filtrirani. Sve što vidiš, čuješ i možeš dotaknuti je odabrano i odobreno za društvo u kojem živiš. To dalje dovodi do zaključka da je sve što radiš predvidljivo. Drugi su odlučili o tome da li ćeš se roditi i kako će se odvijati većina tvog života. Pravila. Zakoni. Uticaj društva. I mi pričamo o slobodnoj volji. Ima naš narod onu kad kaže: "Ko te pita?"
Nikada nisi osjetio slobodu, zato što si svemu naučen. Naučen si i da naučeno prenosiš na druge. Ne znaš bolje od onoga što ti je prezentovano.
Ne znam da li shvataš o čemu govorim? Ne može jasnije.
Broj na papiru. Broj!
Smrcak15

#563 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

pussysmoke wrote: :lol:

Koji kralj! Još pita: "Jes li sad shvatio? Šta je Religija bez Smrčka?

Da bi o navedenom govorili, prvo moramo shvatiti da ne shvatamo pojam "slobodna volja". Ti možda misliš da slobodnom voljom odlučuješ o svojim postupcima. Daleko od toga. Nalaziš se u okruženju u kojem su svi uticaji odabrani, filtrirani. Sve što vidiš, čuješ i možeš dotaknuti je odabrano i odobreno za društvo u kojem živiš. To dalje dovodi do zaključka da je sve što radiš predvidljivo. Drugi su odlučili o tome da li ćeš se roditi i kako će se odvijati većina tvog života. Pravila. Zakoni. Uticaj društva. I mi pričamo o slobodnoj volji. Ima naš narod onu kad kaže: "Ko te pita?"
Nikada nisi osjetio slobodu, zato što si svemu naučen. Naučen si i da naučeno prenosiš na druge. Ne znaš bolje od onoga što ti je prezentovano.
Ne znam da li shvataš o čemu govorim? Ne može jasnije.
Broj na papiru. Broj!

imas dva puta, mozes da biras koji hoces, to je slobodna volja,

kad se nema sloboda volja onda je to robot stanje. cim imas da biras to je slobodna volja.

sama ti rijec kaze "slobodna volja" --->slobodan si da biras vise opcija
Bloo
Globalna šefica

#564 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

kompatibilizam
determinizam
blabla
Bloo
Globalna šefica

#565 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:[

kad se nema sloboda volja onda je to robot stanje. cim imas da biras to je slobodna volja.

Postojanje dva puta ne implicira nuzno slobodnu volju.
pussysmoke

#566 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

Bloo wrote:

Stotinu puteva od kojih možeš da biraš ne predstavljaju slobodu ako ti želiš svoj put ili ako ne želiš niti jedan, a primoran si da odabereš.
Smrcak15

#567 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:

ti tako skreces sa teme kao auta sa ceste kad je poledica :-)

ko prica o dva puta da jer to slobodna volja, nego govori postojanje dva puta ali ti ako mozes da biras, to je slobodna volja, znaci cim biras izmedju dvije ili vis eopcija to je slobodna volja

nego de nam reci da li roboti mogu da biraju sami od sebe ??? ne mogu, mogu jedino da izaberu ono sta su programirani.
Smrcak15

#568 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

pussysmoke wrote:
Bloo wrote:

Stotinu puteva od kojih možeš da biraš ne predstavljaju slobodu ako ti želiš svoj put ili ako ne želiš niti jedan, a primoran si da odabereš.
pa i to je slobodna volja, da biras sta hoces, il icak da ne uzme ni jedan, i to je slobodna volja, popada u slobodnu volju

ljudi moji pa vi i neznate sta je uopste slobodna volja, kad o ovome raspravljate.

covjek ima slobodnu volju, covjek radi po svom razumu i svijesti sta hoce i kako hoce.

robot nema slobodnu volju, radi sta je programiran
Bloo
Globalna šefica

#569 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Mislim da se ja i ti razilazimo u pristupu ovoj temi.
Odoh spavati i sanjati Russela i Kelvina...
pussysmoke

#570 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

[quote="Smrcak15"]mogu jedino da izaberu ono sta su programirani.[/quote]
[quote="Smrcak15"]jedino da izaberu ono sta su programirani.[/quote]
Smrcak15 wrote:da izaberu ono sta su programirani.
[quote="Smrcak15"]ono sta su programirani.[/quote]
[quote="Smrcak15"]programirani.[/quote]

Žalosno je to da smo tek na samom početku shvatanja gore navedenog, kao i to da se vodimo mišlju da su samo roboti programirani, bez da preispitamo ono što se nama dešava.
HardcoreMX

#571 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

termin slobodna volja je osporavan sa filozofskoga, socijalnog etc aspekta..zapravo nije nikad jednoglasno ni definisan...
pussysmoke

#572 Re: Ateizam vs. Religija

Post by pussysmoke »

HardcoreMX wrote:termin slobodna volja je osporavan sa filozofskoga, socijalnog etc aspekta..zapravo nije nikad jednoglasno ni definisan...definisati slobodnu volju je ostavljeno svakom na slobodnu volju da je definise shodno kako umije... :wink:
Naravno da do sada nije definisan. A šta misliš kolega šta ovdje sada radimo ja i Smrčak? Pa definišemo! Znamo šta narodu treba i tome smo se posvetili. Neko mora.
MarlboroGold

#573 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Slobodna volja postoji sve dok se kreće u okviru društvenih pravila koje je sredina/grupa definisala. Sve dalje od toga predstavlja kršenje tih pravila, što automatski dovodi do kažnjavanja ili izolacije. Nešto što je jednoj sredini/grupi prihvatljivo ne mora značiti i da je nekoj drugoj, tako da slobodna volja varira i uveliko je pod uticajem društvenih pravila.

Zbog naprijed navedenog ona se ne može konkretno definisati, tako da se i na njeno postojanje može staviti znak upitnika.
sekerbay

#574 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

arzuhal wrote:Smije se zaliti zalogaj gutljajem vina ako se kreneš davit... :mrgreen: Mislim ako nema već vode ili kiselog mlijeka, a zadesi se butelja...
Samo ako je kvalitetno, domaće :oops: jok ovim žgaravičarima.
Ali, da bi se išlo na sigurno tj da bi bio siguran da si uistinu izbjegao davljenje, jedan gutljaj nije dovoljan.
Dakle, preporučuje se polovka :oops:
Kikibombona

#575 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Kikibombona »

Smrcak15 wrote:ako mu nikad niko ne ukaze na pravu vjeru Boziju, ako ne cuje nikad o Bozijem poslaniku, ako nema moguicnosti da spozna, pa makar umro u nekoj drugoj vjeri, nebi me cudilo da bude podvrgnut testu na sudnjem danu.

jer pravilo u Kuranu je jasno, Bog ne kaznjava covjeka dok mu ne posalje poslanika, dok ne ukaze na dokaze i da ima mogucnost da sazna.

Ko god ima pristup, internetu, TV, knjigama, nece niko imati opravdanja,

ovo opravdanje moze da vazi vecinom za narode koji su prije zivjeli i stavrno nisu nikad nista culi o zadnjem Bozijem poslaniku niti culi ista o vjeri.
Stavi se u poziciju nekog covjeka u Cileu, koji nije imao susret sa islamom i o tome ne zna skoro nista. Zasto bi uopste poceo proucavati islam? Toliko je toga na ponudi za citanje, a prosjecan covjek uglavnom ne voli citati, pa zasto bi onda neko ko cita malo odlucio citati o islamu a ne o necemu drugom?

Tebi je islam nametnula okolina i zato je potpuno prirodno da o tome znas dosta. Ja nisam musliman al' o islamu znam dosta. Zivim sa muslimanima, islam je svuda oko mene.

Neko u Cileu nema takav kontakt i takvo okruzenje. Pored nekoliko milijardi knjiga, pored toliko toga na ponudi, zasto bi neko proucavao Kur'an i islam?

Vjera je u 99.99% stvar nasljedstva. To je neoboriv dokaz da je vjera stvar tradicije a ne izbora nakon dubokog promisljanja.

Da mi je neko kao djetetu ispirao mozak vjerom velike su sanse da bi sada bio vjernik. Sada je kasno za mene. Vjernik se postaje u ranom djetinjstvu. Ovi sto povjeruju u zrelom dobu su obicno psihicki devastirane osobe koje u vjeri traze spas od svakodnevnice.
Locked