Ivo Andrić

Locked
seln

#551 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

ExNihilo wrote:Nije, Meša je šupak jer se izjasnio Srbinom. To smo davno apsolvirali.
Neki su supci i bez izjasnjavanja, cisto iz potrebe da budu uvijek u pravu.
Koji "vi" ste apsolvirali?
John Cleese

#552 Re: Ivo Andrić

Post by John Cleese »

ExNihilo wrote:Osvrnuo sam se na ono što ti kao forumaš imaš pravo da mi spočitaš, a to je eventualna materijalna pogreška u mom pisanju. To da li ću ja koristiti ovu ili onu riječ - apsolutno nećeš ti određivati. Da, koristio sam i koristit ću riječ balija u značenju koje sam ranije istaknuo. Imaš problem s tim? Zaboli me kita. To moralisanje s visoka i pokušaje cenzure ostavi za miševe s upalom nacionalnog identiteta kojima je u 21. stoljeću jedna jebena riječ tabu i koji dozvoljavaju da ista uzdrmava njihovo kolektivno biće. Jasno?

Eh, sada kada smo se tako lijepo dogovorili, hajde da se vratimo na materijalne pogreške, pa da konstatiramo da si ofulao loptu. Dakle, nisam referirao na Klaić Bogoljuba, o kome gore pišeš, već na rječnik Nikole Klaić/Anić/Domović. Jebeš ga, prije nego što bih osuo paljbu na autora I doveo u pitanje njegove kompetencije, ja bih najprije provjerio da li uopće pričamo o njemu.

No, dobro. Što se tiče Skaljića, kojeg uzimaš kao jedino kompetentnog, i on ističe da Bali (kao lično ime) postoji u turskom jeziku, te da riječ označva "starinca" i na turskom. Čudi me da ti je to promaklo. Bilo kako bilo, ta riječ je neminovno došla kod nas preko Turaka i turskog jezika, sam Skaljić navodi primjer Bali-efendije kao prvog bosanskog kadije, a da li su etimološki korijeni riječi u arapskom ili turskom - manje je bitno.
Prvo, imam ja pravo da komentiram sta god hocu i kako hocu, dok god nije u sasma nepodnosljivoj suprotnosti sa pravilima ovog foruma, a o tome gdje je granica dopustive digresije, zna se ko odlucuje - ne bih rekao da si ti taj.

Drugo, kad se sluzis niskostima, bilo ko ko ti se tim povodom kriticki obrati, a ne zeli se spustiti na tvoj komunikacijski nivo i vrijedjati te, obraca ti se "s visoka" zbog prirode stava koji zastupa, bez narocite namjere i bez imalo truda da to postigne.

Trece, ako te nesto boli, potrazi strucnu pomoc - postoje ljudi koji se time s uspjehom bave.

Cetvrto... trivia:
-autor Klaicevog rjecnika je Bratoljub Klaic
-Nikola Klaic i Sime Anic su koautori rjecnika koji si se sad sjetio da pomenes, a autor je Zelimir Domovic, pa bi bio red pomenuti prvo njega, kad si vec inicijalno pomenuo samo jednog od trojice. (Nemoj pogresno shvatiti, ne zamjeram ti - da si znao, pomenuo bi, uvjeren sam. Uzgred, Nikola Klaic nije zensko.)

Peto... Kako sam mogao nesto "propustiti", a u isto vrijeme to sto sam "propustio" napisati u prvom obracanju tebi, umni moj korespondentu...
Idemo ponovo... Od arapske rijeci nastaje tursko musko licno ime, koje zadrzava znacenje arapske rijeci od koje je nastalo - o kakvom "izvorno - turskom" znacenju onda ti tu buncas?
Dalje, od turskog imena, nastaje nase, od kog potice pogrdna rijec koja se tebi toliko dopada, a koja za to svoje svojstvo ima zahvaliti slicnosti u izgovoru sa nasim rijecima koje sam takodje vec naveo.
Ako ti jos uvijek nije jasno, reci, ima ciko i bojice, pa cemo crtati.
U medjuvremenu, idemo pa-pa.

Za kraj, ako ti se zaista toliko dopada ta rijec, daj je istetovirati na celu.
Nije to, boga mi, losa ideja, uopste nije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#553 Re: Ivo Andrić

Post by _BataZiv_0809 »

seln wrote: Kiki upadne kao padobranac, baci bombu i ti to nazivas argumentom? I ja tebe molim da zakljucke donosis kao nepristrasni posmatrac, a ne kao Srbin.
samo da udje u zapisnik i da se ne moze brisati :wink:
ExNihilo

#554 Re: Ivo Andrić

Post by ExNihilo »

seln wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
seln wrote: Leba ti? Pa pogledaj ostale "argumente", bog ti pamet odrzao.
Argument, pa makar i najgluplji, mi je zanimljiviji od prepucavanja na licnoj osnovi. Molim te da prestanes sa ad hominemom, onako ljudski. :)
Kiki upadne kao padobranac, baci bombu i ti to nazivas argumentom? I ja tebe molim da zakljucke donosis kao nepristrasni posmatrac, a ne kao Srbin.
Čovjek te zamoli da ne koristiš ad hominem, a ti mu na to repliciraš da je Srbin. :shock:

Ovo treba u udžbenike staviti kao primjer ad hominema.
seln

#555 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

_BataZiv_0809 wrote:
seln wrote: Kiki upadne kao padobranac, baci bombu i ti to nazivas argumentom? I ja tebe molim da zakljucke donosis kao nepristrasni posmatrac, a ne kao Srbin.
samo da udje u zapisnik i da se ne moze brisati :wink:
Evo jos jednom, da potvrdi moju namjeru da nema brisanja.
Kikibombona

#556 Re: Ivo Andrić

Post by Kikibombona »

seln wrote:Kiki upadne kao padobranac, baci bombu i ti to nazivas argumentom? I ja tebe molim da zakljucke donosis kao nepristrasni posmatrac, a ne kao Srbin.
Odbjegli patrioto, nisam iznosio nikakve argumente, samo sam postavio pitanje.

Bice da je Nedu tetka kazala kako se pismo nalazi u biblioteci u Friburgu. Toliko me zanimalo.
seln

#557 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

ExNihilo wrote:
seln wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Argument, pa makar i najgluplji, mi je zanimljiviji od prepucavanja na licnoj osnovi. Molim te da prestanes sa ad hominemom, onako ljudski. :)
Kiki upadne kao padobranac, baci bombu i ti to nazivas argumentom? I ja tebe molim da zakljucke donosis kao nepristrasni posmatrac, a ne kao Srbin.
Čovjek te zamoli da ne koristiš ad hominem, a ti mu na to repliciraš da je Srbin. :shock:

A tebe molim da mi se skines s kurca. Ako ce ti tako biti lakse, eto, prepametan si za mene, nemam argumente protiv tvog narcisoidnog trabunjanja.
John Cleese

#558 Re: Ivo Andrić

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:Kod izvrsnog Miše Marića u "Namigivanju zvijezdama" sam čuo kako se Mika Antić u dva navrata pokušao sresti s Andrićem i nije uspio. Jednom, kaže, bili u istom restoranu (nekog hotela, ako se ne varam), pa je Mika izrazio želju da makar minuticu sjedne s Andrićem, pitao konobara, a konobar mu donio odgovor, parafraziram:"Drug Andrić trenutno je izvolio da večera a prema redu kojeg se uobičajeno drži, ispušit će cigaretu na miru i neće imati vremena da vas primi za svoj sto jer će se ubrzo povući u svoju sobu na počinak..."

Dakle, **pak, ne terorista :mrgreen:

Hej, propustiti šansu da upozna velikog Miku Antića! :-)
Ja sam negdje slusao i Antica kako o tome prica.
Stekao sam tada utisak da se Andric nije cak ni toliko potrudio da bude uljudan i da je odgovor bio mnogo kraci... a Mika mu nije zamjerio, samo se iskreno rastuzio.
seln

#559 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

Kikibombona wrote:
seln wrote:Kiki upadne kao padobranac, baci bombu i ti to nazivas argumentom? I ja tebe molim da zakljucke donosis kao nepristrasni posmatrac, a ne kao Srbin.
Odbjegli patrioto, nisam iznosio nikakve argumente, samo sam postavio pitanje.

Bice da je Nedu tetka kazala kako se pismo nalazi u biblioteci u Friburgu. Toliko me zanimalo.
Borce za ljudska i kurdska prava, koliko je tvoj ili bilo ciji drugi "argument" bolji od njegovog?
Svi vadite iz guzice i pisete sto ste culi, procitali ili jednostavno izmislili.
Kruhtejebo, kakav bal vampira... nabijaju drugima na nos nedostatak izvora, a ne potrude se da priloze ijedan vlastiti.
Ned071

#560 Re: Ivo Andrić

Post by Ned071 »

nazalost, nije tetka... ali se puno toga iscitalo, pa se doslo i do tog podatka. zato mi se i svidja ova rasprava, sto pricaju ljudi koji citaju. sto je danas rijetkost

inace, kad se vec spominje, dzaba raspravljate... niko ne zna sta tacno znaci riječ bali(ja)... Korijen joj je sasvim drugaciji od onoga u sta se pretvorila posljednjih decenja...
Edin H.

#561 Re: Ivo Andrić

Post by Edin H. »

John Cleese wrote:
arzuhal wrote:Kod izvrsnog Miše Marića u "Namigivanju zvijezdama" sam čuo kako se Mika Antić u dva navrata pokušao sresti s Andrićem i nije uspio. Jednom, kaže, bili u istom restoranu (nekog hotela, ako se ne varam), pa je Mika izrazio želju da makar minuticu sjedne s Andrićem, pitao konobara, a konobar mu donio odgovor, parafraziram:"Drug Andrić trenutno je izvolio da večera a prema redu kojeg se uobičajeno drži, ispušit će cigaretu na miru i neće imati vremena da vas primi za svoj sto jer će se ubrzo povući u svoju sobu na počinak..."

Stekao sam tada utisak da se Andric nije cak ni toliko potrudio da bude uljudan i da je odgovor bio mnogo kraci... a Mika mu nije zamjerio, samo se iskreno rastuzio.
Je li MIka bio "pri kafi"? :D
statixx

#562 Re: Ivo Andrić

Post by statixx »

hAZNADAR wrote:Colakovic je u svom dnevniku dana 1. XI 1953. g. zapisao: ”Sta da pisem? O cemu? O nenapisanim romanima, o mnogim jalovim odlukama da opisem stvarnost nase danasnjice, ili da dokazem Ivi Andricu, kako on ne poznaje dusu Bosne, koju tako majstorski falcificira...”
Za nekoliko trenutaka zbrisana je čaršija koja je počivala na vekovnoj tradiciji, u kojoj je uvek bilo i pritajene mržnje, i surevnjivosti i verske netrpeljivosti i osveštanih grubosti i svirepstava ali i čojstva i merhameta i osećanja za red i meru, osećanja koje je sve te zle nagone i grube navike držalo u snošljivim granicama i, na kraju, mirilo ih i podvrgavalo opštim interesima zajedničkog života.
A sta je to dusa Bosne, nekakva trajna kategorija. Ili je dinamicna i promjenjiva shodno historijskim drustvenim okolnostima. Ako bi neki pisac za stotinjak godina napisao pripovijetku i smjestio je u danasnji vakat, negdje u Mostaru ili Bosanskom Petrovcu, da li bi to bila prava slika bosanskog duha i da li bi ljudi, pod pretposatvkom da je nasa zemlja izrasla u normalno drustvo i obnovila medjuljudske odnose, zamjerili pripovjedacu pojedine opise i optuzili ga za raspirivanje mrznje?
arzuhal

#563 Re: Ivo Andrić

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:
Šta, "hominem"? Okačite vi to mačku o rep. Toga nema ovdje i to nikada neće proći onima koji misle da će ukinuti Srpsku. Postoji samo "ad srbinem", i sa jedne i sa druge strane Drine.

("Neke od čuvenijih izreka Milorada Dodika Baje od 2008. do 2018. godine", Encylopedia Arzuhalica, vol. 75, Bosanska Krupa, 2002)
John Cleese

#564 Re: Ivo Andrić

Post by John Cleese »

Edin H. wrote:
John Cleese wrote:

Je li MIka bio "pri kafi"? :D
Koliko se sjecam, Mika je tamo cugao i pozelio je da Ivu casti picem.
Nije bio pijan.
A Andric jeste bio jako, mozda i pretjerano izbirljiv.
No dobro, barem nije tjerao od sebe one koje je dugo poznavao. Zuku Dzumhura je, na primjer, rado vidjao.
arzuhal

#565 Re: Ivo Andrić

Post by arzuhal »

John Cleese wrote: Zuku Dzumhura je, na primjer, rado vidjao.
Prepoznaju se tersaški rendžeri...
Edin H.

#566 Re: Ivo Andrić

Post by Edin H. »

John Cleese wrote:
Edin H. wrote:Koliko se sjecam, Mika je tamo cugao i pozelio je da Ivu casti picem.
Nije bio pijan.
A Andric jeste bio jako, mozda i pretjerano izbirljiv.
No dobro, barem nije tjerao od sebe one koje je dugo poznavao. Zuku Dzumhura je, na primjer, rado vidjao.
Znao sam :D
John Cleese

#567 Re: Ivo Andrić

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:
Ma nije to...
Zuko je bio dijete kad ga je Andric prvi put sreo - Ivo se druzio sa Zukinim ocem.
Kikibombona

#568 Re: Ivo Andrić

Post by Kikibombona »

seln wrote:Borce za ljudska i kurdska prava, koliko je tvoj ili bilo ciji drugi "argument" bolji od njegovog?
Svi vadite iz guzice i pisete sto ste culi, procitali ili jednostavno izmislili.
Kruhtejebo, kakav bal vampira... nabijaju drugima na nos nedostatak izvora, a ne potrude se da priloze ijedan vlastiti.
Nikakve argumente nisam iznosio niti se svrstavam na bilo ciju stranu. Procitao 'Na Drini cuprija' i meni dosta. Domace knjizevnike zaobilazim u sirokom luku. Vise sam pricitao knjiga Perl Bak nego svih domacih pisaca zajedno. Ivo Andric me kao licnost apsolutno ne zanima.

Jedino se malo upalim na domaci turbo-nacionalizam, s vremena na vrijeme. Ovo sa Friburgom se ucinilo kao laz pa si htjedoh potvrditi.

Desi se i meni da pogrijesim, samo sto se nakon greske izvinim. Ned se malo korigovao. Rekao je 'negdje sam procitao'. Sada znamo da je informacija apsolutno nepouzdana i da je ne treba uzeti u razmatranje. Toliko od mene.
arzuhal

#569 Re: Ivo Andrić

Post by arzuhal »

John Cleese wrote:
arzuhal wrote:
Ma nije to...
Zuko je bio dijete kad ga je Andric prvi put sreo - Ivo se druzio sa Zukinim ocem.
Znam. To je bilo kada se Ivo pokajao za sve što je pisao o muslimanima i tajno prihvatio islam.
¤ jelena ¤

#570 Re: Ivo Andrić

Post by ¤ jelena ¤ »

seln wrote:
¤ jelena ¤ wrote:

Sreća Mikina što u navedenoj namjeri nije uspio. Ne do mu bog dragi da se neđe našo s njim i da ih je neko usliko....

spao bi veliki Mika na veličinu š*pka dok si reko.... čuperak plavi.
jelena, izvini, ali seres.

Je li i Mesa supak zbog ove fotografije?

Image
Srećo, to pitaj one koji misle da je Meša šupak, a ne mene...

ja samo nagađam da bi se to kad-tad desilo, kao što nagađaju svi ostali što ovdje iznose svoje mišljenje o tome
kakva je osoba bio čovjek, koji je mrtav još od sedamdeset i neke... :-)

I...moj ti je prijateljski savjet da ne petljaš Mešu, ako ti je zaista drag pisac, baš tako mnogo u ovu priču o Andriću niti bilo koju drugu,
jer kad ovi današnji rodoljupci zavitlaju govnjivom motkom put Ive, ista bi vrlo lako mogla potkačit i Mešu, ni krivog ni dužnog, ako se nađe u blizini tog...karijeriste mlitavog što ode u Beograd, ostavi Bosnu, oženi Srpkinju i pade pod njen uticaj. :cry:
Last edited by ¤ jelena ¤ on 28/10/2017 15:42, edited 1 time in total.
seln

#571 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

Kikibombona wrote:
seln wrote:Borce za ljudska i kurdska prava, koliko je tvoj ili bilo ciji drugi "argument" bolji od njegovog?
Nikakve argumente nisam iznosio niti se svrstavam na bilo ciju stranu. Procitao 'Na Drini cuprija' i meni dosta. Domace knjizevnike zaobilazim u sirokom luku. Vise sam pricitao knjiga Perl Bak nego svih domacih pisaca zajedno. Ivo Andric me kao licnost apsolutno ne zanima.

Jedino se malo upalim na domaci turbo-nacionalizam, s vremena na vrijeme. Ovo sa Friburgom se ucinilo kao laz pa si htjedoh potvrditi.

Desi se i meni da pogrijesim, samo sto se nakon greske izvinim. Ned se malo korigovao. Rekao je 'negdje sam procitao'. Sada znamo da je informacija apsolutno nepouzdana i da je ne treba uzeti u razmatranje. Toliko od mene.
Ok, i s moje strane, no offence.
seln

#572 Re: Ivo Andrić

Post by seln »

¤ jelena ¤ wrote:
Srećo, to pitaj one koji misle da je Meša šupak, a ne mene...

ja samo nagađam da bi se to kad-tad desilo, kao što nagađaju svi ostali što ovdje iznose svoje mišljenje o tome
Vidis, to je osnovni problem ove teme: svi nesto nagadjaju, a istovremeno optuzuju druge za ad hominem.
I...moj ti je prijateljski savjet da ne petljaš Mešu, ako ti je zaista drag pisac, baš tako mnogo u ovu priču o Andriću niti bilo koju drugu,
jer kad ovi današnji rodoljupci zavitlaju govnjivom motkom put Ive, ista bi vrlo lako mogla potkačit i Mešu, ni krivog ni dužnog, ako se nađe u blizini tog...karijeriste mlitavog što ode u Beograd, ostavi Bosnu, oženi Srpkinju i pade pod njen uticaj. :cry:
To je vec drugi par opanaka i na tu temu mogu reci samo: reci mi koje si nacije, pa cu ti reci sta mislis o Andricu kao covjeku.
John Cleese

#573 Re: Ivo Andrić

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:
John Cleese wrote:
arzuhal wrote:Prepoznaju se tersaški rendžeri...
Ma nije to...
Znam. To je bilo kada se Ivo pokajao za sve što je pisao o muslimanima i tajno prihvatio islam.
Ne razumijem, stvarno...
Ne vjerujes da se Andric druzio sa Zukinim ocem ili sta?
Zuko je o tome pisao, mogu naci i citat, ako hoces.
arzuhal

#574 Re: Ivo Andrić

Post by arzuhal »

John Cleese wrote: Ne razumijem, stvarno...
Nije, bolan, šalim se...Nisam znao da se družio, ali ne sumnjam da nije ili da ne bi...
John Cleese

#575 Re: Ivo Andrić

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:
John Cleese wrote: Ne razumijem, stvarno...
Nije, bolan, šalim se...Nisam znao da se družio, ali ne sumnjam da nije ili da ne bi...
A dobro onda.
Mislim da je to spomenuo u Putovanju bijelom ladjom. Imam knjigu tu negdje.
Locked