Željeznice - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#551 Re: Željeznice - all about

Post by Jimmy McNulty »

Ma njima se iskreno jebe za putnički saobraćaj, oni ovamo pare drmaju, a pogotovo će pare uzimat ako se ArcelorMittal Zenica i ŽRS ne dogovore oko cijene prijevoza. :izet:
Tesla Edison

#552 Re: Željeznice - all about

Post by Tesla Edison »

Jimmy McNulty wrote:Mislim da ŽFBH ipak ima vise od 9 lokomotiva.
ŽFBH ima preko 60-tak lokomotiva. Nedavno su iz Turske stigle Asee koje smo im rentali. Lokomotiva ima ali...

... ne mogu sve lokomotive vući Talgo garniture. Mogu jedino tiristorizirane lokomotive a tih je trenuto oko 12 komada (brojevi 441-900 do 441-911). Inače, te lokomotive samo vanjskim izgledom liče na stare Asea lokomotive. Iznutra su novi Končar motori, nova elektronika a upravljačnica je u potpunosti digitalizovana i automatizovana. Čak posjeduje neke sisteme koji neće još dugo biti aktivni na našim prugama a jedan o njih je i GSM/LTE-R terminal.

Stara ASEA lokomotiva:

Image

Tiristorizirana ASEA/KONČAR lokomotiva (jedini tip koji može vući Talgo):

Image

Lokomotive koje su bile rentane Turskoj:

Image

Ista ta lokomotiva kad je vraćena ŽFBH-u:

Image

Budući da su izgledom dosta slične, lokomotive iz turske rente i obične tiristorizirane ASEA/KONČAR lokomotive mogu se razlikovati po logu kompanije. Tiristiorizirane imaju natpis Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine dok lokomotive koje su bile u renti Turskoj imaju samo natpis ŽFBH i isti dosta odudara od ostalih logotipa i natpisa koji se mogu vidjeti na lokomotivama.

Manjak imamo u dizel i parnim lokomotivama. Dizelke su dosta stare i jako ih je skupo održavati. Imamo nekoliko modernizovanih dizel hidrauličnih lokomotiva (serija DB 212) koje smo dobili kao donaciju od njemačkog DB-a. Nekoliko njih je modernizovao Gredelj i one su sad skoro kao nove. Ostale su stare američke lokomotive serije 661 poznate pod nazivom Kenedijke i kupljene su sredinom 50-tih godina iz SAD-a.

Modernizovane "žutke" donirane iz njemačke:

Image

A ovako su izgledale kao donacija:

Image

Parne su također jako potrebne posebno u tuzlanskom bazenu za prijevoz uglja ali ima ih svega par ispravnih tako da se za vuču vozova sa ugljem koriste deficitarne dizelske lokomotive. Pruga od Doboja do Zvornika nije elektrificirana tako da višak električnih lokomotiva trenutno stoji u Rajlovcu i čeka bolje dane.

Jedina parnjača u Tuzlanskom kantonu (izviljavam se na lošoj rezoluciji, nisam mogao bolju naći)

Image
drndalo

#553 Re: Željeznice - all about

Post by drndalo »

Sta je s parnjacom iz Kaknja?

Do prije par godina je cesto mogla biti vidjena kao manevarka na stanici oko cementare...
Tesla Edison

#554 Re: Željeznice - all about

Post by Tesla Edison »

drndalo wrote:Sta je s parnjacom iz Kaknja?

Do prije par godina je cesto mogla biti vidjena kao manevarka na stanici oko cementare...
Mislim da je ona data rudniku na korištenje i koristi se samo za manevar.
DrugaGimnazija

#555 Re: Željeznice - all about

Post by DrugaGimnazija »

Jimmy McNulty wrote:Mislim da je najmanje 5 kompozicija u upotrebi:
2 za Sarajevo-Doboj(Zenica)
2 za Sarajevo-Capljina
1 za Sarajevo-Bihac
Trenutno je potrebno:
1 nocna (Bihac)
1 dnevna (Banja Luka)
2 dnevne (Capljina)

S tim sto u Capljinu cesto takodje ide nocna kojoj se zakljucaju vagoni za spavanje. Od ljetnog reda voznje ce ici jos jedan za Capljinu.

Trenutno je jedna dnevna garnitura izvan upotrebe (7D2) jer je slupana u Šurmancima kod Capljine u decembru 2017. Sve ostale (4 dnevne i 4 nocne) bi trebale biti na raspolaganju, osim za vrijeme redovnog odrzavanja.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#556 Re: Željeznice - all about

Post by Jimmy McNulty »

https://www.slobodnaevropa.org/a/bih-hrvatska-vozovi/29802738.html?fbclid=IwAR1M3Bn75LRHHYhCFWV26cvOgBKnUEwHFOhlLjOIPgka0Yq2njJbHSYo0RY
Istovremeno, Namir Mahmutović, direktor Sektora za teretni i putnički promet u Željeznicama Federacije BiH navode da su Hrvatske željeznice odlučile da povećaju cijene trase od 10 do 15 eura po voznom kilometru, protiv čega su se pobunili ne samo predstavnici Bosne i Hercegovine, već i sindikalni predstavnici Hrvatske, Srbije i Slovenije.
Iduci put kad se budete pitali zasto vise ne vozi Talgo izvan granica BiH.

Ugledni britanski novinar napisao na Twitteru: Moderno je, jeftino i učinkovito. Većina Bosanaca i Hercegovaca ni ne zna da postoji ili bi odbili da vjeruju da ovakvo nešto postoji
Strancima valja, nama ne.
Nivelacija

#557 Re: Željeznice - all about

Post by Nivelacija »

Dobar voz brate strava ali vozis se od Zenice do Sarajeva vjecnost..1 sat i 40 min a autom 40 min..

Da je 60 min pa bio bi krcat svaki dan.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#558 Re: Željeznice - all about

Post by Jimmy McNulty »

Jbg, loša pruga, ne smije brže iznad ograničenja. U Hercegovini na nekim dijelovima ide i 100 km/h.

Evo danas neko uslikao parnu iz Tuzle.
Image
Tesla Edison

#559 Re: Željeznice - all about

Post by Tesla Edison »

Voz do Mostara stigne prije nego bilo koji automobil. O autobusu da i ne govorim
Do Zenice se putuje nešto duže nego autom ali kad god bi birao između, izabrao bih voz iz prostog razloga što je neuporedivo jeftinije i udobnije tako da duže putovanje ne smeta.

Što se tiče južne pruge, tu voz ide u prosjeku 100 km/h a na mnogim dionicama i preko 130 km/h. Kompletna dionica južne pruge je nova, nedavno obnovljena i bez problema bi vozovi mogli ići i 160 km/h ali zbog lošije signalizacije i puno neosiguranih pružnih prijelaza (što je opštinska odgovornost) brzina je reducirana na oko 100 km/h u prosjeku.

U normalnoj zemlji se prvo obnovi i modernizuje pruga i željeznica pa tek onda se grade autoputevi i sl. Kod nas je sve naopako a željeznica je kičma ekonomije bilo koje zemlje.
Tesla Edison

#560 Re: Željeznice - all about

Post by Tesla Edison »

Jimmy McNulty wrote:Jbg, loša pruga, ne smije brže iznad ograničenja. U Hercegovini na nekim dijelovima ide i 100 km/h.

Evo danas neko uslikao parnu iz Tuzle.
Image
Odlična slika :thumbup:
megaribi1

#561 Re: Željeznice - all about

Post by megaribi1 »

TESLA_EDISON wrote:Voz do Mostara stigne prije nego bilo koji automobil. O autobusu da i ne govorim
Do Zenice se putuje nešto duže nego autom ali kad god bi birao između, izabrao bih voz iz prostog razloga što je neuporedivo jeftinije i udobnije tako da duže putovanje ne smeta.

Što se tiče južne pruge, tu voz ide u prosjeku 100 km/h a na mnogim dionicama i preko 130 km/h. Kompletna dionica južne pruge je nova, nedavno obnovljena i bez problema bi vozovi mogli ići i 160 km/h ali zbog lošije signalizacije i puno neosiguranih pružnih prijelaza (što je opštinska odgovornost) brzina je reducirana na oko 100 km/h u prosjeku.

U normalnoj zemlji se prvo obnovi i modernizuje pruga i željeznica pa tek onda se grade autoputevi i sl. Kod nas je sve naopako a željeznica je kičma ekonomije bilo koje zemlje.
Da, nama je san kada jednom u dalekoj budućnosti bude gotov koridor 5C ca će se za oko 2 sata stizati do mora, a prije oko 40 godina je bilo moguće Olimpic Express vozom putovati od Sarajeva do Ploča za 2 sata i 27 minuta.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#562 Re: Željeznice - all about

Post by Jimmy McNulty »

Sarajevo - Čapljina prema redu vožnje je 2 sata i 30 minuta. Ako nema nekih nepredviđenih problema do Mostara stiže za oko 2 sata, čak i manje ako je "sve ko po loju". Ja sam se iznenadio ljetos kad reče "Poštovani putnici, stižemo u stanicu Mostar". Kad prije bokte :D Onda maksuz zadeveram se i odem na stranice i uporedim sa busem koji Sa - Ča ide najbrže za oko 3.5 sata, a poneki i preko 4.
Tesla Edison

#563 Re: Željeznice - all about

Post by Tesla Edison »

megaribi1 wrote:
TESLA_EDISON wrote:Voz do Mostara stigne prije nego bilo koji automobil. O autobusu da i ne govorim

Da, nama je san kada jednom u dalekoj budućnosti bude gotov koridor 5C ca će se za oko 2 sata stizati do mora, a prije oko 40 godina je bilo moguće Olimpic Express vozom putovati od Sarajeva do Ploča za 2 sata i 27 minuta.
Trenutno Talgom do Mostara je 1 sat i 48 minuta a do Čapljine je 2 sata i 25 minuta (veoma često dođe ranije nego po RV). Prijeratni rekord je oboren nakon obnove pruge.

Da se obnovi pruga Sarajevo-Doboj, do Bihaća bi se putovalo oko 4 sata i 40-tak minuta. ŽRS je remontovao prugu Doboj-Banja Luka a dionica Banja Luka - Bihać je obnovljena 1989. godine a od tada se nije puno koristila te samim tim stanje pruge je izvrsno.

Treba spomenuti i dionicu Doboj-Zvornik koja je izgrađena i puštena u promet 1992. godine. Ta pruga je također u izvrsnom stanju. Trenutno nema putničkog saobraćaja ali ta dionica ima veliki potencijal za uspostavljanje linija Sarajevo-Beograd i Sarajevo-Sofija-Istambul. Time bi zaobišli Hrvatsku i njihove reketaške cijene.
megaribi1

#564 Re: Željeznice - all about

Post by megaribi1 »

TESLA_EDISON wrote:
megaribi1 wrote:
TESLA_EDISON wrote: Treba spomenuti i dionicu Doboj-Zvornik koja je izgrađena i puštena u promet 1992. godine. Ta pruga je također u izvrsnom stanju. Trenutno nema putničkog saobraćaja ali ta dionica ima veliki potencijal za uspostavljanje linija Sarajevo-Beograd i Sarajevo-Sofija-Istambul. Time bi zaobišli Hrvatsku i njihove reketaške cijene.
Imaju dva problema: stanje dionice Šabac-Mali Zvornik koje ograničava brzinu na 30 km/h i potreba za mnogo mijenjanja lokomotiva: Doboj (zbog prelaska na dizel lokomotivu i drugog operatera), Tuzla (slijepi kolosijek), Zvornik (promjena operatera), Šabac (slijepi kolosijek), Ruma (prelazak na električnu lokomotivu). Putovanje bi trajalo duže od autobuskog, ali za noćnu vožnju voz je bolja varijanta od autobusa, pa taman duplo duže putovao.
Haris.ba

#565 Re: Željeznice - all about

Post by Haris.ba »

TESLA_EDISON wrote: Do Zenice se putuje nešto duže nego autom ali kad god bi birao između, izabrao bih voz iz prostog razloga što je neuporedivo jeftinije i udobnije tako da duže putovanje ne smeta.
Nije nešto duže. Nego više nego duplo duže. I to je usko grlo putničkog željezničkog prevoza. Dionica koja bi bila najprometnija, a otvorila bi i prevoz Zenica - Mostar.

Ali, mislim da i kad bi se pružni prelazi napravili kako treba, opet bez duplog kolosjeka ništa.

A kad već maštamo, možete misliti da se napravi pruga Maglaj - Tuzla da se zaobiđe Doboj? I onda dalje za Brčko i Bijeljinu.

P.S.
Zna li iko kakvi su bili planovi sa duplim kolosjekom prije rata Zenica - Sarajevo?
Tesla Edison

#566 Re: Željeznice - all about

Post by Tesla Edison »

Haris.ba wrote:
TESLA_EDISON wrote: Do Zenice se putuje nešto duže nego autom ali kad god bi birao između, izabrao bih voz iz prostog razloga što je neuporedivo jeftinije i udobnije tako da duže putovanje ne smeta.
Nije nešto duže. Nego više nego duplo duže. I to je usko grlo putničkog željezničkog prevoza. Dionica koja bi bila najprometnija, a otvorila bi i prevoz Zenica - Mostar.

Ali, mislim da i kad bi se pružni prelazi napravili kako treba, opet bez duplog kolosjeka ništa.

A kad već maštamo, možete misliti da se napravi pruga Maglaj - Tuzla da se zaobiđe Doboj? I onda dalje za Brčko i Bijeljinu.

P.S.
Zna li iko kakvi su bili planovi sa duplim kolosjekom prije rata Zenica - Sarajevo?
Bio je plan Podludovi -Vareš- Banovići- Tuzla ali zbog konfiguracije terena između Vareša i Banovića, od toga nema ništa. Nije se čak ni u SFRJ isplatilo.

Pravac Sarajevo Zenica ne iziskuje potrebu sa duplim kolosjekom budući da ima sasvim dovoljan broj ukrsnica već samo remont pruge i regulacija pružnih prijelaza. U tom slučaju bi se do Zenice putovalo oko 40-tak minuta, možda i kraće.
Zbog luke Ploče, identičan intenzitet saobraćaja imamo i na južnoj pruzi ali zbog nove pruge nema potrebe za duplim kolosjekom.

Maglaj - Tuzla nema smisla budući da je Doboj dosta blizu i bilo bi bacanje para. Taj novac bi bilo bolje utrošiti u remont postojećih pravaca.

Što se tiče pruge Tuzla - Zvornik, stanje pruge se može vidjeti na slikama:

Image

Image
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#567 Re: Željeznice - all about

Post by Jimmy McNulty »

Haris.ba wrote: Nije nešto duže. Nego više nego duplo duže.
Jest ako cemo porediti auto vs voz. Ako cemo porediti Talgo vs autobus onda je razlika 20 minuta. Redovno sam isao za Sarajevo skolu zavrsavat i nikad, ali nikad nije Centrotransov stigao ispod 1h15min. Prednosti autobusa su da je brzi za 20 minuta od Talga, da ga ima svaki sat i to je to. Prednosti Talga su mnogo veci komfor, jeftinija karta, udobnije putovanje, pa eto nekad se desi da radi i restoran vagon, mozes kafu srknut dok putujes.

Lokal je vec druga prica, njemu treba 2 sata i 20 minuta ko kad ima 30-ak stajanja da pokupi putnike do Sarajeva.

Ko nije u zurbi, daleko bolje mu je Talgom do Sarajeva.
Nivelacija

#568 Re: Željeznice - all about

Post by Nivelacija »

Ne znam zasto ali dio izmedju Sa i Ze je naoptereceniji u drzavi i da nikad nista nije ulozeno, modernizirano :roll: , cim skratis tu vrijeme automatski si skratio za Bihac, Doboj, Banja Luku..
Puno se gubi vremena, ja sam jednom talgom putovao skoro 2 sata dok na 3 puta dalji Mostar se dodje u skoro jednako vrijeme.
DrugaGimnazija

#569 Re: Željeznice - all about

Post by DrugaGimnazija »

TESLA_EDISON wrote: Što se tiče južne pruge, tu voz ide u prosjeku 100 km/h a na mnogim dionicama i preko 130 km/h. Kompletna dionica južne pruge je nova, nedavno obnovljena i bez problema bi vozovi mogli ići i 160 km/h ali zbog lošije signalizacije i puno neosiguranih pružnih prijelaza (što je opštinska odgovornost) brzina je reducirana na oko 100 km/h u prosjeku.
Nema dionica na kojima se saobraca preko 130. Cak nema ni dionica na kojima se saobraca preko 100.
DrugaGimnazija

#570 Re: Željeznice - all about

Post by DrugaGimnazija »

Nivelacija wrote:Ne znam zasto ali dio izmedju Sa i Ze je naoptereceniji u drzavi i da nikad nista nije ulozeno, modernizirano :roll: , cim skratis tu vrijeme automatski si skratio za Bihac, Doboj, Banja Luku..
Puno se gubi vremena, ja sam jednom talgom putovao skoro 2 sata dok na 3 puta dalji Mostar se dodje u skoro jednako vrijeme.
I ja kontam da bi bilo dobro imati dupli kolosijek izmedju Sarajeva i Zenice, tako da bi se mogao uvesti redovan (rotacijski) prigradski saobracaj na ovoj relaciji.

S druge strane, prije rata je ovom istom prugom prolazilo mnogo vise vozova, a Bosna Ekspres je od Sarajeva do Zenice vozio 1 sat.
Haris.ba

#571 Re: Željeznice - all about

Post by Haris.ba »

DrugaGimnazija wrote:I ja kontam da bi bilo dobro imati dupli kolosijek izmedju Sarajeva i Zenice, tako da bi se mogao uvesti redovan (rotacijski) prigradski saobracaj na ovoj relaciji.

S druge strane, prije rata je ovom istom prugom prolazilo mnogo vise vozova, a Bosna Ekspres je od Sarajeva do Zenice vozio 1 sat.
Znači da je do pružnih prelaza samo? Na koliko je Bosna Ekspres stajala stanica Zenica - Sarajevo?

Mada, to sam već ovdje pisao - Sarajevo - Zenica bi trebala biti pola sata.
megaribi1

#572 Re: Željeznice - all about

Post by megaribi1 »

Haris.ba wrote:
DrugaGimnazija wrote:I ja kontam da bi bilo dobro imati dupli kolosijek izmedju Sarajeva i Zenice, tako da bi se mogao uvesti redovan (rotacijski) prigradski saobracaj na ovoj relaciji.

Znači da je do pružnih prelaza samo? Na koliko je Bosna Ekspres stajala stanica Zenica - Sarajevo?

Kada je Olimpik Express, kasnije Bosna Express uveden on je stajao samo u Sarajevu, Zenici i Beogradu. Mislim da su kasnije dodani Doboj i Vinkovci.

A i prije Olimpika postojao je poslovni voz bijele boje. Jedan željezničar mi je pričao (da li mu vjerovati - ne znam) da se u tom vozu izuvalo i oblačile papuče.
DrugaGimnazija

#573 Re: Željeznice - all about

Post by DrugaGimnazija »

Haris.ba wrote: Znači da je do pružnih prelaza samo? Na koliko je Bosna Ekspres stajala stanica Zenica - Sarajevo?

Ne znam, ali pretpostavljam da Ekspres nije stajao na pruznim prelazima. Takodje, nije stajao na stanicama izmedju Zenice i Sarajeva.

Pola sata je malo preambiciozno, posto je pruga od stanice Sarajevo do stanice Zenica duga 93km. Maksimalna projektovana brzina izmedju Sarajeva i Zenice je 120 (na nekim mjestima i sporije). Da bi se doslo do pola sata, trebalo bi napraviti drugi kolosijek projektovan za vece brzine (sa vecim radijusima), te probusiti zeljeznicki tunel Vijenac, paralelno sa autoputem juzno od Zenice.
DrugaGimnazija

#574 Re: Željeznice - all about

Post by DrugaGimnazija »

Ove brzine su nam domet u iducih 20 godina:

Image

Image

P.S. Ovo je red voznje iz 1969, dakle prije 50 godina.
Tesla Edison

#575 Re: Željeznice - all about

Post by Tesla Edison »

DrugaGimnazija wrote:
TESLA_EDISON wrote: Što se tiče južne pruge, tu voz ide u prosjeku 100 km/h a na mnogim dionicama i preko 130 km/h. Kompletna dionica južne pruge je nova, nedavno obnovljena i bez problema bi vozovi mogli ići i 160 km/h ali zbog lošije signalizacije i puno neosiguranih pružnih prijelaza (što je opštinska odgovornost) brzina je reducirana na oko 100 km/h u prosjeku.
Nema dionica na kojima se saobraca preko 130. Cak nema ni dionica na kojima se saobraca preko 100.
Službeno ne ali "nagari" se toliko na dionici od brane HE Mostar (ne znam naziv mjesta) do Mostara. Na ostalim mjestima duž južne pruge ide glatko stotka.

Naravno, pruga na mnogim mjestima podržava i preko 160 jer je nova ali zbog signalizacije i pružnih prijelaza, brzina je redukovana skoro duplo. Kad i ako se uvede GSM-R, tada će se povećati brzine i "na papiru".
Post Reply