Reci mi samo kome da vjerujem: "Tvom pisanju ili tvom niku"?°u° wrote:
Prije dvije hefte sam imao rodbinu u gostima u istom danu skoro bukvalno od Vardara pa do Triglava. Jedni sa same slovenačke granice a drugi iz Kumanova. Inače mi je rodbina dobrim dijelom izmješana, kao i moj brak.
Ne smatram se jugoslovenom, ne osjećam više nikakvu potrebu za nekom sličnom pripadnosti. Nema Juge ali nema ni one Bosne kakvu bi ja volio. Zaboli me za bošnjake, srbe hrvate i ostale. Imam rodbinu i prijatelje i po ovoj i po bivšoj državi. I sad mi ovi drugi formalno dođoše stranci.
Jedino u slučaju kakve globalne tarapane (ne dao Bog), bez nuklearki, da se nađe neka nova grupa ljudi pa da iskoristi šansu kao oni koji su napravili Jugu. Ovako ostaje kod mnogih samo san i nostalgija za nekim starim vremenima.
Jugoslovenstvo
- GeeTnT
#551 Re: Jugoslovenstvo
- BHCluster
- BHCluster
- BHCluster
- pustopoljina
#555 Re: Jugoslovenstvo
...da me neko pita, rekla bih- ne osjecam se jugoslaven(k)om. Rat je previse uticao na mene, da bi se mogao vratiti onaj stari osjecaj. onu pionirsku zakletvu ne gledam kao jugoslavenske, nego ljudske vrline.
takodjer, neko je napisao da je za njega jugoslavija bas to- te ispravne vrijednosti, humano ponasanje, solidarnost i postovanje...to su univerzalne ljudske vrijednosti, ne jugoslavenske.
medjutim, ono sto mislim, moglo bi se podvuci pod jugoslavenstvo:
da se igdje ozbiljno povede prica o tome da nam jezici dobiju jedinstven naziv- i to: juznoslavenski- pristala bih bez puno razmisljanja i usprkos tom nekom bosanskom sentimentu. moj bosanski identitet je ukorijenjen dobrim dijelom u inatu: da nije bilo onog i onakvog rata, ne bi mi bilo nesto jako bitno...ovako mi je jako bitno, hbt. granatirali su mene, nas, grad, drzavu zbog toga...i to jos, mi, koji smo samo granatirani smo super prosli. pozitivna stvar je sto sam svjesna toga. negativna stvar...nema negativne stvari
s obzirom da me ni najmanje ne interesuje kako se drugi izjasnjavaju.
iako zajednicki jezik moze predstavljati osnov za neku novu jugoslaviju, ne vidim to kao neku opasnost...nekako je logicno da ima te neke jugoslavije, koliko je logicno da postoji EU, koliko je logicno da postoje SAD, a ne samo nekih nezavisnih pedesetak drzava. znam da su u trendu separatisti, ali mislim da to nije trend koji ima buducnost.
ovo sto je cyprus napisao- potpuno razumijem i osjecam slicno. kulturoloski, vidim nas kao jugoslavene. Uticaj te drzave i pogotovo zajednickog jezika je jednostavno bio i jeste vrlo jak.
jugoslaven nostalgicar nisam, to nije jedina dobra zemlja, to nisu jedini dobri ljudi na svijetu, ali veselimo se i cmizdrimo uz iste pjesme, citamo iste knjige i novine i trazimo subtitles za filmove i mnoge generacije dijele zajednicka sjecanja.
kad bih bas trazila opis za onu jugoslaviju, sfrj, rekla bih- utopija. zao mi je sto smo svi pristali na manje (u svakom smislu), ali stanje je takvo kakvo je... nije bila optimalna, nismo mi bili optimalni...i eu se moze gledati kao utopija i mnogi joj predvidjaju propast...ja samo mislim da je vrijeme srednjevjekovnih gradova-drzava proslo i da se ne moze vratiti-srecom. barem smo imali taj neki pokusaj utopije i znamo za te neke vrijednosti kojima treba stremiti.
cak iako opet izbije neki svjetski rat i opet se naprave neka tektonska pomjeranja...mislim da je krajnji ishod i vrhunac razvoja- one world
ako se nadje nacin da se ostvare svi ti neki principi sloboda, morala, etike, da se ispostuje svacija tradicija, a ne velica jedna odredjena i ponudi napredak- a mislim da moraju, onda samo globalizacija ima smisla u razvoju covjecanstva.
problemi kojima se politika danas 90% bavi su nebitne stvari- nebitne za covjecanstvo. nestaje nam pitka voda, smanjuje se cist zrak, a tri godine se postavljaju dvojezicne table...
ako se kad razvije onaj hepek- univerzalni prevodilac, kao u star-treku...onda je to to. vjerovatno ja to necu docekati, ali neko hoce i zavidim mu vec sad.
takodjer, neko je napisao da je za njega jugoslavija bas to- te ispravne vrijednosti, humano ponasanje, solidarnost i postovanje...to su univerzalne ljudske vrijednosti, ne jugoslavenske.
medjutim, ono sto mislim, moglo bi se podvuci pod jugoslavenstvo:
da se igdje ozbiljno povede prica o tome da nam jezici dobiju jedinstven naziv- i to: juznoslavenski- pristala bih bez puno razmisljanja i usprkos tom nekom bosanskom sentimentu. moj bosanski identitet je ukorijenjen dobrim dijelom u inatu: da nije bilo onog i onakvog rata, ne bi mi bilo nesto jako bitno...ovako mi je jako bitno, hbt. granatirali su mene, nas, grad, drzavu zbog toga...i to jos, mi, koji smo samo granatirani smo super prosli. pozitivna stvar je sto sam svjesna toga. negativna stvar...nema negativne stvari
iako zajednicki jezik moze predstavljati osnov za neku novu jugoslaviju, ne vidim to kao neku opasnost...nekako je logicno da ima te neke jugoslavije, koliko je logicno da postoji EU, koliko je logicno da postoje SAD, a ne samo nekih nezavisnih pedesetak drzava. znam da su u trendu separatisti, ali mislim da to nije trend koji ima buducnost.
ovo sto je cyprus napisao- potpuno razumijem i osjecam slicno. kulturoloski, vidim nas kao jugoslavene. Uticaj te drzave i pogotovo zajednickog jezika je jednostavno bio i jeste vrlo jak.
jugoslaven nostalgicar nisam, to nije jedina dobra zemlja, to nisu jedini dobri ljudi na svijetu, ali veselimo se i cmizdrimo uz iste pjesme, citamo iste knjige i novine i trazimo subtitles za filmove i mnoge generacije dijele zajednicka sjecanja.
kad bih bas trazila opis za onu jugoslaviju, sfrj, rekla bih- utopija. zao mi je sto smo svi pristali na manje (u svakom smislu), ali stanje je takvo kakvo je... nije bila optimalna, nismo mi bili optimalni...i eu se moze gledati kao utopija i mnogi joj predvidjaju propast...ja samo mislim da je vrijeme srednjevjekovnih gradova-drzava proslo i da se ne moze vratiti-srecom. barem smo imali taj neki pokusaj utopije i znamo za te neke vrijednosti kojima treba stremiti.
cak iako opet izbije neki svjetski rat i opet se naprave neka tektonska pomjeranja...mislim da je krajnji ishod i vrhunac razvoja- one world
problemi kojima se politika danas 90% bavi su nebitne stvari- nebitne za covjecanstvo. nestaje nam pitka voda, smanjuje se cist zrak, a tri godine se postavljaju dvojezicne table...
ako se kad razvije onaj hepek- univerzalni prevodilac, kao u star-treku...onda je to to. vjerovatno ja to necu docekati, ali neko hoce i zavidim mu vec sad.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#556 Re: Jugoslovenstvo
sHo se prepadosHe zeljeni minderasHi povorke od sebilja do marsalke... prpa od crvenijeH kmera
-
pemanapemani
#557 Re: Jugoslovenstvo
Nikako da se shvati da bosanski identitet nema veze sa miješanjem ili nemješanjem različitih naroda u BiH.sabina1 wrote:Dobro ali ovo se u određenoj mjeri odnosi i na Bosance zar ne ?Fudo387 wrote:
De ba, da se ne lazemo.
Potomci Mustafe i Mare, i obrnuto, ne pase im ni jedna trenutna kombinacija i drze se neke svoje furke koja im omogucava mir u porodici. Ok je to, nista strasno, zivi ljudi.
E sad, da volite kenjat, jbg, volite.
Al' samo na internetu.
U Hrvatskoj Jugoslovena nema ,znamo sve , nisu željeli , bili primorani , milicija ih terorisala zbog NDH , hrvatsko proljeće...plus Vukovar , Milošević , kinski pobunjenici....itd , itd
U Srbiji ih je ponajviše i ako posmatramo a najviše ih je u Vojvodini....recimo da se ovo može podvesti pod ljude koji žele neki vojvođanski nacionalni identitet kojeg nema pa biraju neko jugoslovenstvo ,ili žal za vremenima kada je Vojvodina u Jugoslaviji bila gotovo nezavisna.
I da vjerovatno pokoji Srbin iz centralne Srbije koji žali za dobrim životom.
Bosna i Hercegovina , ko zna , vjerovatno neki partizanski potomci ili ljudi koji imaju porijeklo iz čitave Jugoslavije jer su Bosanci u ovoj utrci "ostalih" i najlogičniji izbor.
Govorim o ličnom primjeru. Meni je bosanski identitet najviše usadila pokojna baka. Žena koja je svaki dan molila barem jednu krunicu (grupa katoličkih molitvi u trajanju od cca. pola sata - 45 min.). Da skratim, 90% šire porodice religijski katolici i većinom Hrvati, a ja Bosanac od kad znam za sebe.
Imam prijatelje, religijski muslimane, koji se izjašnjavaju kao Bosanci i nemaju nikakve druge identifikacije.
Bosanstvo i jugoslavenstvo se jednostavno ne mogu porediti. Bosna ima svoj historijski, jezički i kulturni kontinuitet koji traje blizu 1000 godina.
Jugoslavenska ideja je postojala/postoji stotinjak godina.
Glupo je što se bosanstvo predstavlja kao neko utočište za one koji ne znaju šta su, ne žele uvrijediti jednog roditelja, prolazna furka, hipi komuna... Ko biva, kad već moram u neku grupu, odoh u Bosance.
Jedino gluplje od navedenog je predtavljati ovo malo Bosanaca kao ubačene elemente koji žele raz.ebati bošnjaštvo.
Naravno, nisam mislio na tebe da si glupa.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#558 Re: Jugoslovenstvo
Drzava se raspala prije pocetka rata. Pobogu zato i jest bila agresija. A da nije ista drzava u pitanju mozes provjeriti i u UN-u. Jedna je bila osnivac te organizacije, druga je morala traziti ponovni prijem.LBVIEW wrote:
Ma nije to SKOJ, k'o sto ni JNA nije bombardovala Vukovar, Dubrovnik, Sarajevo...
Tako kazu ovi vejki Srbi, ovaj Jugosloveni na forumu.
-
palermo
#559 Re: Jugoslovenstvo
Lijepo si ti ovo napisao. I naravno, teško je i nezahvalno polenisati sa ličnim osjećajima. Ona su ivjek lična, i tu čimnjenice, dokazi, istina ili neistina zapravo i ne igraju neku veliku ulogu. Ipak, dopustit ćeš mi da se osvrenm samo na par tvojih teza.cyprus wrote:
Hajd, da ti još jednom probam nacrtat, nadam se da ćeš onda prestat zapitkivati...
Rekoh već, moje jugoslavenstvo nije političkog, nego kulturnog karaktera... Smatram da pripadam jugoslavenskoj kulturi... Svojom kulturom smatram i bošnjačku, i srpsku, i hrvatsku... Već sam i to rekao, možda je dominantan razlog moje porijeklo... Da u svojoj porodici nemam i Bošnjake, i Srbe, i Hrvate, koji žive u BiH, Srbiji, i Hrvatskoj, možda moj identitet ovako ne bi izgledao... Ali to je već hipotetičko pitanje... Poenta je da se ne želim odreći kulturnog identiteta bilo kojeg od spomenutih naroda... Dakle, cijela jebena poenta je u tome - srpski, hrvatski i bošnjački identiteti su i moji identiteti... A jugoslavenstvo mi se učinilo kao najprikladniji naziv za to... Bosanstvo ne, jer ne mislim da Karakaj, Izačić ili Doljani predstavljaju krajnje geografske tačke ove kulture kojoj pripadam...
Ali nisam pristalica ideje da se političke granice moraju poklapati sa kulturnim... Dapače, izraziti sam protivnik takve ideje... Zbog toga svoje kulturno jugoslavenstvo nisam pretočio u političko...
Ipak, ono što bih jako volio, jeste sprovođenje tog zlog i podmuklog plana nas Jugoslavena, koji podrazumijeva pomirenje naroda na ovom prostoru... Ne pomirenje politika - nacionalističkim politikama je mjesto na otpadu historije, one se ni u teoriji ne mogu izmiriti... Nego pomirenje na ljudskom, personalnom nivou... Da Milan ne mrzi Avdu kojeg nikad nije upoznao samo zato što se zove Avdo, ili obrnuto...
Promišljanje na temu Jugoslavije je bar u mom slučaju drugi par cipela... To je ideja koju nisu izmislili komunisti... Komunisti su samo imali najviše uspjeha u provođenju iste... Nije to bilo idealno, ali u poređenju sa svim drugim sistemima koji su obitavali na ovom prostoru, to je nesumnjivo bio najsvjetliji dio naše historije... Međutim, mislim da komunizam u savremenosti predstavlja uteg za neko eventualno novo jugoslavenstvo... Jer šta drugo prosječnom čovjeku može pasti na um kao asocijacija na jugoslavenstvo, nego Tito i petokraka... A znamo (znam i ja) da je to vrijeme prošlo... Dakle, ako bi jugoslavenstvo imalo neku budućnost, bilo etno-kulturnu, bilo političku, ono mora biti redefinisano... A pravo da ti kažem (vjerovala ti ili ne), nije da sam ja toliko zainteresovan za to pitanje... Nisam ja nikakav fanatik, pa ni jugoslavenski...
Kulturni identitet je uvijek dio političkog identiteta. Njegova preteča, uvod, sastavni dio, nazovi kako hoćeš.....tvoja teza je zapravo oportunistička, i može se ukopiti u onu našu starinsku....."j....a da mi ne uđe". Mislim ako je to već samo na nivou kulturnog identiteta, zašto se ograničoiti na jugoslovenski, zašto ne evropski, zar jedan Proust, Havel, mađarska kinematografija i ini...nisu isto dio našeg kulturnog identiteta. Ako zaista ostajemo samo na razinama kulture....Zbog toga svoje kulturno jugoslavenstvo nisam pretočio u političko...
ovom rečenicom ti zapravo pokazuješ da priča o samo kulturnom idenitetu i nije baš tačna, jer jugolovenstvo (kako ga ti ovdje definišeš) ima jasnu ideološku i vrijednosnu potku. Sa kojom se ja ne slažem. Jer uvjeren sam da nas nije jugoslovenstvo držalo na okupu 40 godina, nego nas je držao čvrsti jednopartijski sistem sa svim svojim pratećim elementima, I takođe sam uvjeren da jugoslovenstvo samo po sebi ne donosi mir i pomirenje među narodima. Mislim, ja nikada ne navijam za Đokovića, ne navijam za hrvatsu nogometnu reprezentaciju, ne navijam zapravo nikada i niučemu za Srbiju i Hrvatsku, ali sam jako daleko od bilokakvog nacionaliste, posebno nekog rigidnog ili kakvog već (naravno, ovu tezu o sebi ne mogu potkrijepiti dokazima, tako da ostaje da mi vjeruješ ili ne vejruješ).Ipak, ono što bih jako volio, jeste sprovođenje tog zlog i podmuklog plana nas Jugoslavena, koji podrazumijeva pomirenje naroda na ovom prostoru
Pomirenje na ovim prostorima neće donijeti nikakva jugolovenska ideja, kao što ga neće donijeti ni neko integralno bosanstvo, nego ga jedino može donijeti prihvatanje općecivilizacijskih vrijednosti , ili možda tačnije rečeno onog sistema vrijednosti u kojem pravo na različitost i prihvatanje te različitosti jesu njegovi istinski temelji.
- madner
#560 Re: Jugoslovenstvo
Pa koji sistem vrijednost je nosilac tih vrijednosti?
-
palermo
#561 Re: Jugoslovenstvo
Liberté, égalité, fraternité......da previše ne pametujemmadner wrote:Pa koji sistem vrijednost je nosilac tih vrijednosti?
pa sam prosudi kojim sistemima vrijednosti je ovo imanentno odnosno kojim sistemima vrijendosti je temelj.....
- madner
#562 Re: Jugoslovenstvo
Slazem se da je to jedini pravi sistem i donjeo sam vec svoj sud sta to predstavlja, samo da vidim sta ti kazes. 
- LBVIEW
#563 Re: Jugoslovenstvo
Drzava nije ista, samo vojska jeste, nisi ti valjda jedan o onih sto smatra kako je dovoljno promijeniti oznake?_BataZiv_0809 wrote:Drzava se raspala prije pocetka rata. Pobogu zato i jest bila agresija. A da nije ista drzava u pitanju mozes provjeriti i u UN-u. Jedna je bila osnivac te organizacije, druga je morala traziti ponovni prijem.LBVIEW wrote:
Ma nije to SKOJ, k'o sto ni JNA nije bombardovala Vukovar, Dubrovnik, Sarajevo...
Tako kazu ovi vejki Srbi, ovaj Jugosloveni na forumu.
Dalje, cija je to vojska bila jasno se nazire iz one tabele o nacionalnoj strukturi oficirskog kadra koju je postirao kolega BHCluster. Ista je pocela s pripremama za rat-RAM jos dok je formalno-pravno SFRJ postojala, i to pod "petokrakama". Toliko o Jugoslaviji, JNA i sl. ublehama.
-
statixx
#564 Re: Jugoslovenstvo
Stan'te ljudi, nemojte tako. Istinsko multietnicko drustvo moguce je samo ako vlast ne pravi razlike na osnovu etnickih i kulturnih odrednica, vec nekih drugih
, dakle monarhija ili aristokracija.
Za gradjanski prvo nam treba neki oblik ustavnog patriotizma.
Za gradjanski prvo nam treba neki oblik ustavnog patriotizma.
- insomnia78
#565 Re: Jugoslovenstvo
Ma to ovi sto Him je ofirno reci da su Srbi da ne izgube poziciju za pljuvanje po Bosni i sijanje fitne
Kaki kurac Jugosloveni
Kaki kurac Jugosloveni
- BHCluster
#566 Re: Jugoslovenstvo
insomnia78 wrote:Ma to ovi sto Him je ofirno reci da su Srbi da ne izgube poziciju za pljuvanje po Bosni i sijanje fitne![]()
Kaki kurac Jugosloveni
-
Niemand
#567 Re: Jugoslovenstvo
Ako je kulturni identitet osnova, za neko vrijeme cemo svi biti mali ameri ionako.

- General War
#568 Re: Jugoslovenstvo
Bas se srbi nasikirase da moraju da se pretvaraju koliko im bitno da komuniciraju sa frljama koji u istu tikvu i pusu...hooj 'ljebeinsomnia78 wrote:Ma to ovi sto Him je ofirno reci da su Srbi da ne izgube poziciju za pljuvanje po Bosni i sijanje fitne![]()
Kaki kurac Jugosloveni
Oni bas takve i vole, tacno isti razlog navode
- insomnia78
#569 Re: Jugoslovenstvo
Jah, valja cuvati forumsku poziciju.General War wrote:Bas se srbi nasikirase da moraju da se pretvaraju koliko im bitno da komuniciraju sa frljama koji u istu tikvu i pusu...hooj 'ljebeinsomnia78 wrote:Ma to ovi sto Him je ofirno reci da su Srbi da ne izgube poziciju za pljuvanje po Bosni i sijanje fitne![]()
Kaki kurac Jugosloveni![]()
- pici
#570 Re: Jugoslovenstvo
treba udarat pesmom ove dzamijske golubove
- pici
#571 Re: Jugoslovenstvo
Mijenjam 50 doktora nauka za jednoga mašinbravara
- pici
#572 Re: Jugoslovenstvo
jok krivi su masonskodzamahirijskovatikankocionisticka demonkratija
- General War
#573 Re: Jugoslovenstvo
Jah, nisam znao da se to placa koliko je bitno imat poziciju uvirtuelnom svijetuinsomnia78 wrote:Jah, valja cuvati forumsku poziciju.General War wrote:Bas se srbi nasikirase da moraju da se pretvaraju koliko im bitno da komuniciraju sa frljama koji u istu tikvu i pusu...hooj 'ljebeinsomnia78 wrote:Ma to ovi sto Him je ofirno reci da su Srbi da ne izgube poziciju za pljuvanje po Bosni i sijanje fitne![]()
Kaki kurac Jugosloveni![]()
- BHCluster
#574 Re: Jugoslovenstvo
Koliko para toliko Jugoslavije.
-
KENJAC
#575 Re: Jugoslovenstvo
Nesto kontam, ako ove tzv drzave sadasnje budu trajale vise nego Jugoslavija.....
...e onda nista !
...e onda nista !