Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ci-Nick

#551 Re: Bitcoins

Post by Ci-Nick »

Tomahawk11 wrote:
Ci-Nick wrote:Ja ću uložiti kad izmisle perpetuum mobile,..do tad sam zadovoljan prinosom od desetak procenata na uloženi kapital .
Reci i nama u šta ulažeš, što si škrt :D
Ne, svako neka sebi bira,.. konzervativno ili hazarderski ali ne treba nikog vrijeđati,.. tipa ovi nazivi "Bošnjo",.. eto on će penziju zaraditi,.. da svih 7 milijardi ljudi ulože u bitcoin i da se obezbjede za penziju.
Nek mašine vrte dok vanzemaljci ne kupe.
Tomahawk11
Globalni moderator

#552 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Ci-Nick wrote:
Tomahawk11 wrote:
Ci-Nick wrote:Ja ću uložiti kad izmisle perpetuum mobile,..do tad sam zadovoljan prinosom od desetak procenata na uloženi kapital .
Reci i nama u šta ulažeš, što si škrt :D
Ne, svako neka sebi bira,.. konzervativno ili hazarderski ali ne treba nikog vrijeđati,.. tipa ovi nazivi "Bošnjo",.. eto on će penziju zaraditi,.. da svih 7 milijardi ljudi ulože u bitcoin i da se obezbjede za penziju.
Nek mašine vrte dok vanzemaljci ne kupe.
Slažem se, ne treba vrijeđati.
Nego onako, 10% je zanimljiva zarada, pogotovo ako je stabilna.
Dozer

#553 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Da li je iko ovdje probao one BTC mining software-e/aplikacije?
prometheus

#554 Re: Bitcoins

Post by prometheus »

prometheus wrote:IOTA i ETH ce se boriti za 1. poziciju s bitcoinom, nije iskljucena mogucnost da u buducnosti vladaju sve tri ili da ce nastati jos jace valute. Velika vecina altcoinsa ce pasti i/ili nestati, bilo to iz tehnickih razloga (jaka konkurencija boljih valuta) ili sto se radi o cistim prevarama. Jako dobra prilika za ostvarivanje solidne penzije, mozda cak i nesto bolje, ali isto tako jako velike sanse za izgubiti sve.

Ja drzim iota, strat, ripple, eth, wtc i gas. Neke su za dugotrajni hold, ostale za trading i vracanje ulozenog. Minimalni rizik sto bi reko Edo. Cekamo korekcije za jos jedan ulog prije poleta u svemir :zoka:
Da ne bude da nije receno, Iota je kandidat za sve ili nista, velike su sanse da bude kriptodiviza 2.0, referent za ostale. Tehnologija tangle koja nema nikakve veze sa blockchainom. Info i ulijetanje na slijedecu korekciju, ili plakanje za pola godine/godinu. :D
forest gump

#555 Re: Bitcoins

Post by forest gump »

Dozer wrote:Da li je iko ovdje probao one BTC mining software-e/aplikacije?

Mining se danas radi u antminer farmama koje troše enormne količine el.energije. Ne kontam kakav profit misliš ostvariti sa nekom aplikacijom?

forest gump

#556 Re: Bitcoins

Post by forest gump »

Ovi mali crypto igrači su presmiješni. Još ne kontaju da je čitava crypto scena postala vlasništvom bogatih poduzetnika i da ih isti samo koriste za vlastite potrebe.
Dozer

#557 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Nisi upratio da postoje BTC Mining aplikacije...?

Sistem slican PPC-u, samo sto je ovdje isplata u BTC.
Imas kamaru tih aplikacija. Poenta je da za pregled kojekakvih reklama i video klipova dobijes satoshise. Svaka aplikacije se veze za tvoj BTC account, i onda mozes povuci zaradjene satoshise. Kako koja aplikacija, ali minimalno povlacenje ide od 250.000 do 450.000 satoshisa, odnosno od 0.0025 do 0.0045 BTC-a.

Sta znaci "mali crypto igrac"?
U cemu to danas ne postoje veliki i mali igraci?
I, po kojem pravilu neko ko je danas "mali igrac" ne moze postati veci i ostvariti finu zaradu u ovome?

Berza je cudo, ali nije prevelik bauk i upravo mali igraci tu mogu dobro profitirati, na raznim stvarima.
Veliki svim tim diriguju i upravljaju, logicno. Ali, tu ne postoji nista cudno ni nepoznato.

Evo ti primjer kako sam ja to odradio prije nekih 11 godina (2006), kada je pocela prica o ruskoj kupovini rafinerije u B. Brodu.
Tada je postojala, kao i danas, Banjalucka berza, a jedna dionica rafinerije kostala 0,35 KM. Kada je ta prica pocela, u roku od mjesec dana dionica je skocila na 0,45-0,50.
I ja tada uzmem 1000 dionica za 500 KM. A to uradim jer sam znao da ce Dodo krenuti s pumpanjem.
4-5 mjeseci kasnije, kada se uslo u zvanicne pregovore s Rusima i kada je potpisan predugovor, jedna dionica je dobacila do 2,20 KM.
I ja prodam tada svih 1000, i zaradim 1.700 KM.

Logicno, ocekivao sam drastican pad odmah nakon sto Rusi preuzmu rafineriju i nakon sto se pocnu otpustati radnici radi velikih i tada poznatih dugovanja. I to se i desilo.
Dionice su nekad na ljeto 2007. pale na 0,65, i tada sam opet kupio 1000 komada. Znao sam da ce pasti jos, ali sam ih ciljano uzeo da stoje, dugorocno. I jos uvijek ih imam, a vrijednost im je danas oko 0,25 (nisam provjeravaoa odavno, mozda je i manja, mozda i nesto veca, nemam pojma).

Ali, poenta je da se i s malim iznosom na berzi moze zaraditi. Nekada malo, a nekada i masala, kao sto je to danas slucaj s hiljadama malih ulagaca BTC-a.
Last edited by Dozer on 04/12/2017 12:56, edited 1 time in total.
forest gump

#558 Re: Bitcoins

Post by forest gump »

Ne budi smiješan. Potražnja bitcoinu diže vrijednost. Oni koji su u vakat nakupovali BTC-a sada ulažu šakom i kapom u marketing BTC-a. Klasična piramidalna šema. Average Joe će biti sretan ako za godinu dana bude dobar 300$. Milion takvih average Joe-ova će podići vrijednost BTC-u što će pomenutim poduzetnicima donijeti milionske profite. I sve tako do pucanja balona kada će ovi Joe-vi ostati bez ičega a neki će zgrnuti možda i milijarde.
forest gump

#559 Re: Bitcoins

Post by forest gump »

O samoj funkcionalnosti BTC-a kao valute je suvišno pričati.

Prespora distribucija i update sve većih ledgera. Blokovi od 1mb i nedostatak konsenzusa za hardfork. Ogromne cijene transaction fee-ja. Nemogućnost refunda, flash crashovi...

http://www.businessinsider.com/flash-cr ... ry-2017-12
Dozer

#560 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Pa ja sam odmah i rekao da je ovo prenapuhani balon, i da ce doci do drasticnog sunovrata u jednom momentu. Ali, nece to biti sutra, ne brini.

U medjuvremenu, trenutno najjeftinije crypto valute ce postepeno rasti i za 2-3 godine dobacice sigurno do 500-1000% trenutne vrijednosti, kako koja.
Zar onda nije poprilicna dobit ako se danas ulozi 100 necega, a za npr. 3 godine dobije 50.000-100.000?
Last edited by Dozer on 04/12/2017 13:05, edited 1 time in total.
forest gump

#561 Re: Bitcoins

Post by forest gump »

Sve to stoji. Ali se također sve svodi na to da je neko nafurao milione da rade za siću kako bi se taj neko ogrnuo milionima ako ne i milijardama.

Poštujem kome je to ok, ali ja recimo iz principa ne želim biti dio toga.
Dozer

#562 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

I tu grijesis. I to debelo.

Bez ljutnje, ali to je totalno pogresan princip... Neko ce uvijek i u svemu profitirati daleko vise nego ti ili ja, ali - to je tako. I nije bit uopste gledati nekoga tamo, nego gledati sebe i svoju racunicu.
Meni je povrat na ulozeno od npr. 150-200% godisnje vise nego dobra zarada, i savrseno me ne zanima sto ce neko tamo na tu moju dobit od 10-20.000 zaraditi 1 ili 2 milijarde. Tebi mozda to nije OK, i to je u dure. Ali, da li je bas ispravno?
forest gump

#563 Re: Bitcoins

Post by forest gump »

Apsolutno ispravno. Makar meni. Piramidalne šeme su za mene prevara. Sad da li se radi o BTC-u ili Herbalajfu, nebitno.
Dozer

#564 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Stvar je u tome sto BTC, ili bilo koja druga crypto valuta, nisu nikakva piramidalna sema...
To jeste virtuelna lova, ali iza nje stoji vrijednost u pravoj lovi.
Jeste trenutno prenapuhano, ali i kada padne, nece pasti nize od stvarne protuvrijednosti u stvarnoj lovi.

Trenutno potraznja diktira vrijednost, a potraznja je u ovomo momentu "na plafonu". I zato je i rast BTC-a kakav jeste. Ali, kako ranije rekoh, vrlo brzo ce to stati, pa polako stagnirati neki kraci period, a onda ide jako dole. Ali, nece otici dole ispod 7-8 milja, sto je za nekoga ko je ulozio 1-2-5-10$ i dalje enormna zarada.
Last edited by Dozer on 04/12/2017 13:20, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#565 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Pa piramidna je šema i kad radiš....ti dobiješ, lupam, 1000-1500, a onaj iznad tebe 3000, pa onaj iznad njega 5000...
Hendrix

#566 Re: Bitcoins

Post by Hendrix »

forest gump wrote:Sve to stoji. Ali se također sve svodi na to da je neko nafurao milione da rade za siću kako bi se taj neko ogrnuo milionima ako ne i milijardama.

Poštujem kome je to ok, ali ja recimo iz principa ne želim biti dio toga.
Mislim da je ovde u pitanju cinjenica da si zakasnio na voz zvani BTC pa si sada moralna vertikala sto se njega tice :)

Ovakve postove gledam po stranim forumima non stop...svi su extra moralni i principijelni kada je rijec o BTC-u ma nema dalje, niko nece da zaradi pare uopste to je valuta za kriminalce ovo ono, pranje para. Piramidalna shema zasto? Niko te ne tjera da ubacis jos 10 ljudi u igru kao Herbalife da bi zaradio, trgovanje BTC je otvoreno za sve i nema nikakvih piramidalnih pravila uopste tu. Ulozis, raste ili ne raste, prodas i to je to. Marketing imas i u obicnom trgovanju dionicama, ljudi salju vijesti, nekad i lazne ne bi li digli cijenu da prodaju...to nije nista novo. Ali ni to nije piramida.

To sto si ti opisao da je neko nafurao milione da bi sica bila sjebana je opis i stock marketa i manipulacije cijenama na njemu, gdje veliki igraci kupe milione a mali gube ili zarade 5$. Da li bi ulagao i tu s obzirom na moralnu stranu? Pa svi znamo da postoje veliki igraci koji vuku konce, kripto ili bankarski sistem uvijek je ista shema.
Dozer

#567 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

U svakom slucaju, ja cu sebi uzeti ovih nekih jeftinih "boba" za 200-300$, pa neka se "kisele" do 2020. ;-)
Btw, u protekla 3 dana sam na 4 uredjaja prikupio 230.000 satoshisa ;)
Hendrix

#568 Re: Bitcoins

Post by Hendrix »

Dozer wrote:U svakom slucaju, ja cu sebi uzeti ovih nekih jeftinih "boba" za 200-300$, pa neka se "kisele" do 2020. ;-)
Pa kako to mozes raditi jarane, imas li ti imalo morala?!?! Znas li da BTC sluzi za ubijanje djece i finansiranje terorista?!?! :D

Kad citam neke moralne price oko BTC-a pitam se kako su prije njega postojali teroristi, kriminalci i mafijasko pranje para? Izgleda sve to BTC donio sa sobom.
forest gump

#569 Re: Bitcoins

Post by forest gump »

Pa nije tajna da sama decentralizacija valute najviše koristi kriminalcima.
forest gump

#570 Re: Bitcoins

Post by forest gump »

Ransomware je doživio boom zbog BTC-a.
Tomahawk11
Globalni moderator

#571 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Hendrix wrote: Mislim da je ovde u pitanju cinjenica da si zakasnio na voz zvani BTC pa si sada moralna vertikala sto se njega tice :)
Zakasnio je na voz ako je mislio za siću, ali još uvijek se isplati ući u ovo.
Naravno, treba imati malo :D para.
Hendrix

#572 Re: Bitcoins

Post by Hendrix »

forest gump wrote:Pa nije tajna da sama decentralizacija valute najviše koristi kriminalcima.
Isto tako nije tajna da decentralizacija ustvari vodi ka boljoj evidenciji...svaka transakcija ikada u BTC-u napravljena je dostupna svima na uvid. A ne samo povlastenima koji kontrolisu sistem.

Kad imas centralizovan sistem, fino izbrises iz te baze ili uopste ne uneses transakciju u nju i sta je bilo? Koja transakcija, kad...nemam pojma o cemu pricate. :)

Svaki sistem ima dobre i lose strane, poenta je da bankarski lobi pokusava da iznese samo ove negativne u vezi BTC-a jer im smeta naravno.
drndalo

#573 Re: Bitcoins

Post by drndalo »

Dozer wrote:U svakom slucaju, ja cu sebi uzeti ovih nekih jeftinih "boba" za 200-300$, pa neka se "kisele" do 2020. ;-)
Posto zivimo u prknu u kojem zivimo, imal' neko od tih crypto buducih tigrova koji tretiraju BiH za uplate, tipa Paypalom, a ne samo vec postojecim BC ?
KAMI666

#574 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

Evo covjek se interesuje, hoce nesto da kupi, ne moze, ne podrzava banka: i ovo je isto recimo pozitivno kod BTC, ili uopste drugog coina. Covjek hoce nesto kupiti, banka ne podrzava, ovo ono, ne da prebaciti, gluposti bankarske koji ti zabranjuje transferu tvog novca gdje ti hoces. Mog kolegu zvali neki dan ec treci put, zasto on prebacuje novac negdje tamo. Covjek ih lijepo odjeba, sta to vas interesuje. Bezobrazno do bola.
Kod blockchaina to ne postoji. Sada ako hoces, posaljes coins gdje pozelis na bilo koji dio planete gdje je dostupan internet, platis i kupis sta zelis. Ne treba ti nikakav posrednik i niko te ne moze u tome sprijeciti. Transfera novca jednostavnija i sigurnija ne moze da bude.
firebird

#575 Re: Bitcoins

Post by firebird »

Koliko su smijesni ovi koji ocito blage veze nemaju o crypto svijetu. Ljubomora izbija iz njih. Misle da samo BTC postoji i krivo im sto su zakasnili. Ja sam u zadnjih 30 dana na samo 2 altkoina zaradio 100 hiljada evra. Dnevno sam u prosjeku 14-16 sati zauzet sa crypto valutama. Stalno sam u toku i pratim sva moguca desavanja. Sljedeca godina ce tek biti spektakularna. Trziste crypto valutama ce premasiti vrijednost od bilion dolara. Sanse su ogromne i samo ih treba prepoznati i iskoristiti.
Post Reply