Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
-
saale
#551 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Zasto Bog dozvoljava stradanja ubistva, logore (Ausvic,Srebrenicu), glad..zar bog nije dobar????
-
r_faruk
#552 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
to te on iskusava.... i nas je od 92 pa na ovamo iskusavaosaale wrote:Zasto Bog dozvoljava stradanja ubistva, logore (Ausvic,Srebrenicu), glad..zar bog nije dobar????
-
saale
#553 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
dar_faruk wrote:to te on iskusava.... i nas je od 92 pa na ovamo iskusavaosaale wrote:Zasto Bog dozvoljava stradanja ubistva, logore (Ausvic,Srebrenicu), glad..zar bog nije dobar????
ILI ono sve je pred odredjeno..
znaci Bog je znao da ce Četnici poklat i pobit hiljade i hiljade Srerbrenicana
-
r_faruk
#554 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
naravno da jeste, pa on sve zna!
-
Shiba
#555 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Pa naravno. Hoće on to tako. Malo dijeli AIDS djeci po Africi, malo gleda jedeš li svinjetinu. Što? Pa on najbolje zna.Dope_Man wrote:jel to gore Smrle spomenu mogucnost da je dijete umrlo kao kazna roditeljima.. ma divno
Što se tiče Hitlera i Dženneta, to je samo onako iz glave. Ne daj Bože (pun intended) da se čovjek malo dublje zamisli, bilo bi tu raznoraznih mogućih situacija i scenarija koji nemaju apsolutno nikakvog smisla a "savršena knjiga" ne može to da ti razjasni. Nije Muhamed mislio da je bitno ili nije imao vremena da se nateže oko toga pošto je pazio u koliko ajeta se spominje dan a u koliko noć.
- Zaitsev
#556 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Da se ne zaboravi!
- zforumas
#557 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Znal' ko gdje servisirati ovog robota i koje ulje uzet' 
- Towelie
#558 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Zaitsev wrote:
Da se ne zaboravi!
- Smrcak15
#559 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Shiba wrote: Možda 'vako, možda 'nako. Zar nema to negdje malo preciznije? Ja sam mislio da kod tebe nema mjesta za nagađanje. I ako ideš prvo da odradiš kaznu, onda će jednom i Hitler stići do Dženneta, kad "odradi" što treba. Zar neće to biti malo neugodno?
I neko je jednom prilikom rek'o da psi ne idu u Džennet. Ne vidim ih ni na ovim tvojim slikama. Šta je s tim? Što može Hitler a moj ker ne može?
zato sto se nemoze precizan dati odgovor zbog raznolikosti stanja ljudi na Sudnjem danu osim ako nije precizirano Kur'anom i hadisom, koji ce biti u tim pozicijama, i nemoze se dati samo jedan odgovor, ovo je opsirno pitanje.Zar nema to negdje malo preciznije?
ne, to samo vazi za grijesne vjernike.I ako ideš prvo da odradiš kaznu, onda će jednom i Hitler stići do Dženneta,
nece zato sto nece biti takva situacija po onome sto Kur'an kaze i hadis.Zar neće to biti malo neugodno?
psi u dzennet, nece uci ali nijeiskljuceno da nece biti pasa u dzennetu koji su stvoreni tamo, jer je poznato po Kur'anu i Hadisu da ce biti zivotinja u Dzennetu.I neko je jednom prilikom rek'o da psi ne idu u Džennet. Ne vidim ih ni na ovim tvojim slikama. Šta je s tim?
ali ove zivotinje sa ovog svijeta nece ulaziti tamo.
ni ker ni Hitler.Što može Hitler a moj ker ne može?
- Smrcak15
#560 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
mora da je povukao koju sinoc pa ga gravitacija vuce unazadZaitsev wrote:
Da se ne zaboravi!
- Dope_Man
#561 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Je li se menici cini ili si ga okrenu u rikvercZaitsev wrote:
Da se ne zaboravi!
-
Shiba
#562 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
@Smrcak15
Zahvaljujem na detaljnom i opširnom odgovoru iako mi se nimalo ne dopada.
Ja nisam željan vode, preživio sam i sanirao tri klizišta. Ne treba mi plaža, ne treba mi rijeka. Nisam željan pića, pijem samo vodu. Nisam željan djevica, nemam posebno prijatna iskustva s njima, puno je posla oko njih a uloženi trud se vraća tek nakon nekog vremena (ako i tad). Džennet mi se čini sve manje i manje atraktivnim, pogotovo sad pošto si mi razjasnio da moja žena i moj Pujdo idu u Džehenem kako god okreneš.
Mogu li i ja dole s njima? Imam li izbora ili moram da idem praviti sranja, da "osiguram" sebi mjesto na vrijeme?
Ja nisam željan vode, preživio sam i sanirao tri klizišta. Ne treba mi plaža, ne treba mi rijeka. Nisam željan pića, pijem samo vodu. Nisam željan djevica, nemam posebno prijatna iskustva s njima, puno je posla oko njih a uloženi trud se vraća tek nakon nekog vremena (ako i tad). Džennet mi se čini sve manje i manje atraktivnim, pogotovo sad pošto si mi razjasnio da moja žena i moj Pujdo idu u Džehenem kako god okreneš.
Mogu li i ja dole s njima? Imam li izbora ili moram da idem praviti sranja, da "osiguram" sebi mjesto na vrijeme?
- Smrcak15
#563 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Dope_Man wrote: Rece covjek koji vjeruje u kolekciju antickih mitova bez ikakvih dokaza, a pored nje ima istu knjigu zvanu Biblija u koju ne vjeruje. Isti covjek koji nije mogao zalijepiti link bar JEDNE naucne studije na milion tema za koje je tvrdio da ima naucne dokazePa mene bi, Srmle, bilo stid pogledati se u ogledalo, ali eto.
Evo ti dokazi Smrle:
''Zar Zemlju posteljom nismo učinili, i planine stupovima,''
''...koji vam je Zemlju učinio posteljom, a nebo zdanjem; koji s neba spušta kišu i čini da s njom rastu plodovi, hrana za vas.''
''Allah vam je učinio Zemlju prebivalištem, a nebo zdanjem''
--- ''Pa zašto oni ne pogledaju kamile - kako su stvorene, i nebo - kako je uzdignuto, i planine - kako su postavljene, i Zemlju - kako je prostrta?!''
''I kad bi vidjeli da komad neba pada, rekli bi: "Oblaci nagomilani!"''
''Mi smo po Zemlji nepomične planine razmjestili da ih ona ne potresa, i po njima smo staze i bogaze stvorili da bi oni kuda žele stizali. I to što je nebeski svod osiguran Naše je djelo..''
Sve ovo, a ima ih jos, jasno govori da je nebo posmatrano kao cvrsti objekat po kom su postavljeni odredjeni objekti poput Sunca, mjeseca i zvijezda, bez da je Sunce zvijezda kao i druge. Inace, pitao si ranije zasto bi bog spominjao snijeg.. pa eto, bezveze spominje kamile, nebo i planine kao nesto sto je stvorio. Moga je tu reci i ''u zemljama delekim vodu sam prahom ucinio, da po njoj hodati mozete i komad mesa cuvati u tom prahu a da ne istruhne, o doista sam mnogo velik'' ili nesto slicno. Ali nije, jer ni bog u Muhamedovoj glavi nije znao za snijeg kao ni sam Muhamed.
Ovaj boldirani dio je posebno smijesan, suprotnost od onoga sto danas znamo. Zemljotresi su uglavnom u podrucjima gdje se tektonske ploce sudaraju, a ista ta naguravanja ploca stvaraju planine.. dakle haman su pa neraskidivo vezani.
But hey, that's just a theory..
druze , nisi u poziciji da sudis Kur'anu dok sam ja na forumu, jer poznajem sta Kur'an kaze u orginalnom tekstu u tom ajetu a ti neznas, nego tvoja pozicija je da kazes de nam objasni kako to Kur'an kaze nepomicne planinenepomične planine razmjestili da ih ona ne potresa
ja cu ti ukratko reci, ne govori Kur'an nepomicne, uopste nema te rijeci u orginalnom tekstu, nego se tu koristi rijec Rawasiya, sto znaci sidro
tacan preved bi bio, Planine smo ucinili kao sidra. a ne nepomicne.
cak sta vise upravo Kur'an govori da su pomicne
27:88.Ti vidiš planine i misliš da su nepomične, a one promiču kao što promiču oblaci – to je Allahovo djelo koji je sve savršeno stvorio; On, doista, zna ono što radite.
smijesan si ti meni kad mislis da mozes Kur'an oboriti tek tako lahko bezx da poznajes sta on tacno kaze u orginalnu na arapskom.
- Dope_Man
#564 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Sad ce ti on reci da ces imati sve sto pozelis, znace bog tvoje zelje i dati ti ih. Istina ne mozes dobiti svoju zenu, ali mozes nekog robota koji izgleda kao ona. Ne mozes ni kera, al hajde bice neki novi Pujdo.Shiba wrote:@Smrcak15
I sta cemo Smrle.. uzmimo tvoj google translate arapski iz originalnog Kur'ana kojeg nema i recimo da su sidra. Sidra za sta? Lijepo pise tu da su postavljene da se zemlja ne bi tresla, a ja ti rekoh kako nastaju planine.. dakle hebes ga neko je nesto fulio.
Last edited by Dope_Man on 28/02/2017 12:28, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#565 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Dope_Man wrote: Nego mi nesto drugo upade u oko.. jel to gore Smrle spomenu mogucnost da je dijete umrlo kao kazna roditeljima.. ma divno
a boze sacuva naopako razmisljanja, zasto iskrivljavas sta sam rekao?? nikad to nisam rekao
nego smrt djeteta bude kao iskup na kraju, dijete kako tako je umrlo, zbog nekih okolnosti, poslije ako su vjernici pa to moze da bude uzrok da im se oprosti ti grijesi.
- Smrcak15
#566 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
on to ne odobrava ali pusta da se desi, jer dao nam je slobodnu volju i zbog koje ce svako da odgovarasaale wrote:Zasto Bog dozvoljava stradanja ubistva, logore (Ausvic,Srebrenicu), glad..zar bog nije dobar????
na kraju cemo mu se svi vratiti pa cemo svi odgovarati za svako djelo na ovom svijetu.
jer da Bog sprecava sve moguce zlocine, to vise onda nije test na zemlji da se pusti da ljudi rade kako hoce pa da poslije odgovaraju za svoja djela.
- Smrcak15
#567 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Shiba wrote:Pa naravno. Hoće on to tako. Malo dijeli AIDS djeci po Africi, malo gleda jedeš li svinjetinu. Što? Pa on najbolje zna.Dope_Man wrote:jel to gore Smrle spomenu mogucnost da je dijete umrlo kao kazna roditeljima.. ma divno
Što se tiče Hitlera i Dženneta, to je samo onako iz glave. Ne daj Bože (pun intended) da se čovjek malo dublje zamisli, bilo bi tu raznoraznih mogućih situacija i scenarija koji nemaju apsolutno nikakvog smisla a "savršena knjiga" ne može to da ti razjasni. Nije Muhamed mislio da je bitno ili nije imao vremena da se nateže oko toga pošto je pazio u koliko ajeta se spominje dan a u koliko noć.
teske su ovo rijeci na racun Boga, optuzujes Boga za AIDS, kao da je on krivac za to a ne ljudi svojim djelimaMalo dijeli AIDS djeci po Africi, malo gleda jedeš li svinjetinu. Što? Pa on najbolje zna.
vidi se da je nagadjanje.Što se tiče Hitlera i Dženneta, to je samo onako iz glave. Ne daj Bože (pun intended) da se čovjek malo dublje zamisli, bilo bi tu raznoraznih mogućih situacija i scenarija koji nemaju apsolutno nikakvog smisla a "savršena knjiga" ne može to da ti razjasni. Nije Muhamed mislio da je bitno ili nije imao vremena da se nateže oko toga pošto je pazio u koliko ajeta se spominje dan a u koliko noć
ne sudi knjizi na osnovu svog nagadjanja
-
Shiba
#568 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
I meni se čini.Dope_Man wrote: Sad ce ti on reci da ces imati sve sto pozelis, znace bog tvoje zelje i dati ti ih. Istina ne mozes dobiti svoju zenu, ali mozes nekog robota koji izgleda kao ona. Ne mozes ni kera, al hajde bice neki novi Pujdo.
"Eh nek' si doš'o. Evo ti ova kućerina kraj vode iako imaš fobiju od vode al' tako ti je, nema u nas diskriminacije. Vidi ba kako je lijepo. Žena ti se krčka u Džehenemu al' evo ti ova druga, ista je. Pujde nema, džaba pitaš. Nek' je bio dobar k'o hljeb - nikad nije ni im'o šanse da dođe ovamo. Evo ti ovo drugo stvorenje, isto ti je to ba. Šta komplikuješ tu, sjedi i uživaj."
-
r_faruk
#569 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ovdje smo vec zakljucili da su svi prevodi jedno veliko nista i da moras znati arapski da bi citao kuran... tako da, sta god mi kazali uvijek se mozes vaditi na argument da to nije prevedeno kako treba. s obzirom da mi ne znamo arapski, sluzimo se prevodom, a ispade da je jako lose prevedeno. tako onomad meni rekose da u kuranu nigdje ne pise da muskarac smije udariti zenu i da sam citao pogresan prevod... i hajd' ti sada razgovaraj sa ljudima. ona sperma sto prsce iz kicme i bubrega, cega li vec, i zato se naslo suludo objasnjenje....
ja bih jos jednom ponovio, kuran je pisan za nepismene ljuda, pa i da je zaista objava od uzvisenog bica, zasto bi se onda morali vaditi ovakvi zakljuci o spermi, planinama, mlacenju zene....
niti u jednom jeziku ne mozes izvuci jednu rijec i suditi cijeloj recenici. pa ako znaci i sidro, to znaci stajanje, mirovanje majka mu stara....
na kojoj stranici ima kuran na arapskom?
ja bih jos jednom ponovio, kuran je pisan za nepismene ljuda, pa i da je zaista objava od uzvisenog bica, zasto bi se onda morali vaditi ovakvi zakljuci o spermi, planinama, mlacenju zene....
niti u jednom jeziku ne mozes izvuci jednu rijec i suditi cijeloj recenici. pa ako znaci i sidro, to znaci stajanje, mirovanje majka mu stara....
- Smrcak15
#570 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ti imas opciju ili dzennet ili dzehnnem, vjecne sredine nema.Shiba wrote:@Smrcak15
eh ovako, ja ti sad nudim da odes u hotel sa pet zvjezdica, najbolja hrana, da imas suprugu lijepu, da ste oboje mladi od 33 godine, nemas nikakvih nelagoda, deprisjia, bolesti, da ste sretni i uzivate u zivotu. metafora za dzennet
to je jedna opcija
imas drugu opciju
da odes u logor, da te muce, i gledas kako muce druge zbog ovih ili onih razloga, nemas sta da jedes, gladujes, smrad, strah, bol, depresija, vriskovi, klanja, vjesanja, mucenja, nepodnosljive vrucine ili hladnoce. metafora za dzehennem
druze to je opcija 2
gdje ces, jeli ti se sad dzennet cini ljepsim???
nije ti atrkativan zato sto ne postavljas stvari na odgovarajuce mjesta kao sto hitlera strpavas u dzennet, kao da kkamilu kroz iglene usi hoces da provuces, guras li guras ali ne ide.Džennet mi se čini sve manje i manje atraktivnim,
nikad ja nisam rekao da tvoja zena nece uci u dzennet , neznam ja hoce li oni sta uraditi na kraju svog zivota pa da joj se Bog smiluje, ja za sebe nemogu tvrditi da cu uci u dzennet a kamoli nekoj tamo zeni ni cuo ni vidio.pogotovo sad pošto si mi razjasnio da moja žena i moj Pujdo idu u Džehenem kako god okreneš.
Mogu li i ja dole s njima? Imam li izbora ili moram da idem praviti sranja, da "osiguram" sebi mjesto na vrijeme
kazes mozes sa svojim pujdom na klanje dole u dzehennem?? znaci vise preferias klanje i mucenje i patnje koje do ludila dovode nad dzennetom, druze ti bi molio i kumio da te pusti u dzennet da vjecno pases travu nista drugo da nejes samo da te izbave iz muka.
-
r_faruk
#571 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
imas ljudi koji vole i ovu drugu opciju... znam, ne valja, ali tako ti je....da odes u logor, da te muce, i gledas kako muce druge zbog ovih ili onih razloga, nemas sta da jedes, gladujes, smrad, strah, bol, depresija, vriskovi, klanja, vjesanja, mucenja, nepodnosljive vrucine ili hladnoce. metafora za dzehennem
- Smrcak15
#572 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
nisu velike nista, nego ima gresaka , sto je ocito u prevodima, sreca pa imamo original pa mozemo da vidimo sta tacno pise inace se nebi mogao braniti ni sekunde bez orginala.r_faruk wrote:ovdje smo vec zakljucili da su svi prevodi jedno veliko nista i da moras znati arapski da bi citao kuran... tako da, sta god mi kazali uvijek se mozes vaditi na argument da to nije prevedeno kako treba. s obzirom da mi ne znamo arapski, sluzimo se prevodom, a ispade da je jako lose prevedeno. tako onomad meni rekose da u kuranu nigdje ne pise da muskarac smije udariti zenu i da sam citao pogresan prevod... i hajd' ti sada razgovaraj sa ljudima. ona sperma sto prsce iz kicme i bubrega, cega li vec, i zato se naslo suludo objasnjenje....
nisi pogresno procitao, tako stoji ali u kojim uvjetima, o tome treba da se prica a ne samo onako na suho uzeti rafalisatia ispade da je jako lose prevedeno. tako onomad meni rekose da u kuranu nigdje ne pise da muskarac smije udariti zenu i da sam citao pogresan prevod
jasno je objasnjeno Preko arapskog jezika i leksikona da nije to tako.ona sperma sto prsce iz kicme i bubrega, cega li vec, i zato se naslo suludo objasnjenje....
ako se nesto pogresno prevede, nije onda tu kriv Bog, da je original pogresan onda bi se moglo krivi Boga ali nemozes na lomacu Kuran staviti zbog loseg prevoda, nek vam je to svima jasno.i da je zaista objava od uzvisenog bica, zasto bi se onda morali vaditi ovakvi zakljuci o spermi, planinama, mlacenju zene....
neznaci stajanje, nego znaci da Planina ima funkciju sidra, da ustabili tlo.pa ako znaci i sidro, to znaci stajanje, mirovanje majka mu stara....
a sta ce ti kad ga neznas citatina kojoj stranici ima kuran na arapskom
-
r_faruk
#573 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ne znas ni ti pa ga citas.... poznajem ljude iz jordana, palestine i kuvajta... valjda oni znaju citati... ali mi treba online...
[He] who made for you the earth a bed [spread out] and the sky a ceiling and sent down from the sky, rain and brought forth thereby fruits as provision for you. So do not attribute to Allah equals while you know [that there is nothing similar to Him].
He Who has, made for you the earth like a carpet spread out; has enabled you to go about therein by roads (and channels); and has sent down water from the sky." With it have We produced diverse pairs of plants each separate from the others.
And the earth- We have spread it out, and set thereon mountains standing firm, and produced therein every kind of beautiful growth (in pairs)- https://wikiislam.net/wiki/Flat_Earth_and_the_Quran
(And the earth - We spread it out and cast therein firmly set mountains and made grow therein [something] of every beautiful kind,)https://quran.com/50 (gdje ti je sidro ovdje)
ovdje je par poredjenja citata, ima ih jos bruku, ali jasno se vidi da se aludira na ravnu zemlju kao sistem..... ne treba puno da se nadju greske, ali treba puno da ih se opravda
[He] who made for you the earth a bed [spread out] and the sky a ceiling and sent down from the sky, rain and brought forth thereby fruits as provision for you. So do not attribute to Allah equals while you know [that there is nothing similar to Him].
He Who has, made for you the earth like a carpet spread out; has enabled you to go about therein by roads (and channels); and has sent down water from the sky." With it have We produced diverse pairs of plants each separate from the others.
And the earth- We have spread it out, and set thereon mountains standing firm, and produced therein every kind of beautiful growth (in pairs)- https://wikiislam.net/wiki/Flat_Earth_and_the_Quran
(And the earth - We spread it out and cast therein firmly set mountains and made grow therein [something] of every beautiful kind,)https://quran.com/50 (gdje ti je sidro ovdje)
ovdje je par poredjenja citata, ima ih jos bruku, ali jasno se vidi da se aludira na ravnu zemlju kao sistem..... ne treba puno da se nadju greske, ali treba puno da ih se opravda
Last edited by r_faruk on 28/02/2017 13:10, edited 6 times in total.
- Smrcak15
#574 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
nema ga ko voli otici u dzehennem kad ga ugleda ocima, gdje ce poslanici moliti na sudnjem danu samo "Boze spasavaj" a dok ce nevjernicima Ovako stanje bitir_faruk wrote:imas ljudi koji vole i ovu drugu opciju... znam, ne valja, ali tako ti je....da odes u logor, da te muce, i gledas kako muce druge zbog ovih ili onih razloga, nemas sta da jedes, gladujes, smrad, strah, bol, depresija, vriskovi, klanja, vjesanja, mucenja, nepodnosljive vrucine ili hladnoce. metafora za dzehennem
Bog kaze:
18.I upozori ih na bliski Sudnji dan kada će srca do grkljana doprijeti i popriječiti se, kada nevjernici ni prisna prijatelja ni posrednika neće imati koji će uslišan biti Kur'an
- Smrcak15
#575 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
evor_faruk wrote:ne znas ni ti pa ga citas.... poznajem ljude iz jordana, palestine i kuvajta... valjda oni znaju citati... ali mi treba online...
http://www.readquranonline.org/
rijec po rijec sa prevodom na engleski
citati znam na arapski a i znam nesto rijeci.