broj dva wrote:prog321 wrote:razlika je u tome sto ovaj kad se povredi u Norveskoj drzava mu daje dio plate ili novcanu naknadu dok ovaj u Americi dobije kurac da se objesi sa njega
ispravi me Norvezanin ako grijesim?

---
Ne znam je li neko odgovorio ali u slucaju da ostanes vez posla iz bilo kog razloga (ako das otkaz imas 2 mjeseca karantene)imas pravo 2 godine na 80% plate.
A ako si na bolovanju primas punu platu, ako se to oduzi (a imas papire da je radi zdravstvenog stanja) drzava kroz NAV (nesto kao socijalni biro) preuzima odgovornost od poslodavca, ne znam nakon kojeg vremenskog perioda.
Porodilje mogu da biraju nakon poroda (ako imaju godinu ili vise staza) da li zele 10 mjeseci sa 100% plate ili 12 mjeseci sa 8O % plate, cak i otac dobije placeni "pappapermisjon", oko 8 sedmica.
Norveška država trenutno ima ušteđeno od nafte i plina 865 milijardi eura koje drže u dva investiciona fonda. Investicioni fondovi im ostvaruju prosječnu kamatu od 5,6% godišnje, što je novih 48 milijardi eura svake godine da sjede i ne rade ništa. Na 5,2 miliona stanovnika je to ogromna lova.
Za usporedbu, konsolidovani prihodi budžeta u BiH države, entiteta, kantona, opština, fondova, autocesta i sl. iznose ukupno 12,34 milijarde KM na 3,5 miliona stanovnika, odnosno 6,3 milijarde eura. Znači samo od godišnje kamate dobiju 8 puta više love nego što BiH ima svih budžetskih prihoda.