Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post Reply
jefferson

#551 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by jefferson »

@Thorgenson:
1. Ovaj argument cujem pocesto. Je li ti shvatas da smo mi posljednji izasli iz te zajednice Jugoslavije (ne racunam CG, oni i Srbi su braca). Je li shvatas da su sve ostale republike godinu ili manje prije, otisle u nezavisnost. Zar to nije odgadjanje? Daljnjim odgadjanjem nezavisnosti - ti danas ne bi imao ovo sto imas. Budi siguran u to. Ne bi imao drzavu. Mozda je nakaradna. Ali je ne bimao ni ovakvu nakaradnu. A svakako bi nas poklali ili protjerali u rezervat. Sa ili bez nezavisnosti - pa ne budi naivan.

Sve isto bi se desilo, samo sto to bio neki unutrasnji sukob, jer ti nemas fakticki drzavu, odgodio si nezavisnost. Tek tada strane sile bi bolio qrac sta se ovdje desava. Srbija bi ti preuzela sve, stjeran bi bio u spomenuti rezervat i ti bi izasao onda jel i rekao Eh ljudi, ajmo sad da trazimo tu nezavisnost. :-)
Slovenija i HR su otisle godinu ranije, a Izetbegovic nije zna za to vrijeme bil pisao ili srao. On je znao sta ce biti ako ode u nezavisnot i htio je da odgodi to, a onda je napraso krenuo u tu avanturu. Za tih godinu dana, mi smo mogli uspostaviti veze sa obavjestajnim sluzbama koje bi nam pomogle, komandnu strukturu itd.
2. Mi se ne mozemo porediti sa CG. Ne mozemo. Nikako.
Naravno da ne mozemo. CG nije imala nista za reci. Mi smo veci i bogatiji bili i imali smo kadra iz bivse diplomatije koji se mogao angazovati. Ovaj kreten je ostavio Raifa Dizdarevica u Fojnici da fata zjale dok je zaposlio Muhameda Sacirbegovica da se kocka sa drzovom a i parama.

3. Slazem se, mogli smo se poceti naoruzavati. Ali kako mislis da se naoruzavas? Mi smo i te 91' godine bili zajednica muslimana, srba i hrvata. Pobogu mi smo tada bili u drugoj drzavi. Ajd mi objasni kako se naoruzavati. Sta? Reci ces Karadzicu - E Radovane, ajmo se mi zajedno naoruzati. Ili Radovane, eto mi cemo se malo naoruzati, zlu ne trebalo. Sta ce reci JNA? Dakle, to se moralo raditi pod strogom tajnoscu. A kako dovuci kamione oruzja i kojoj vojsci ga dati, kome vjerovati?

Jedino sto nismo trebali jeste pustiti JNA kolone da izlaze iz gradova, tu se slazem. Ali opet, mi smo ovdje bili izmiksano podrucje, nije se to moglo tek tako uraditi.
Mogla se uspostaviti komandna struktura kako treba, veze sa obavjestajnim sluzbama itd. Nije sve u broju tenkova i haubica. Srbi su sve to imali, pa nisu mogli Sarajevo uzeti. Zato su nam oficiri tokom rata padali ko glineni golubovi, a Daidza Cengic bio glavni logisticar.

4. Ovo se slazem. Trebalo se vise lizati za zapadom, a ne istokom. Ali realno mi zapad nismo pretjerano ni zanimali. Treba biti realan. Mislim ono uvode ti emargo jbt zivot, tebe kolju ovdje.
Hamolj

#552 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Hamolj »

Mohamad Sissoko wrote:
Hamolj wrote:

Kako god okreneš ne bi valjao.
Juče baš lik piše kako je izdao sve nas potpisivanjem Daytona, ja rekoh da nije potpisao svaka naredna žrtva bi išla mu na račun a ev dole već ide kritika kako oko ne potpisivanja kutiljerovog plana i naknadnih žrtava....
Lik šta god da je uradio bio bi mu isti racku.Ko ga ne gotovi naci ce nacin da ga popljuje a vidim imas dvije struje pljuvanja ...ebo ti majku sto ne potpisa i...ebo ti majku sto potpisa
Da smo se osamostalili bez rata, bez ikakvih podjela opet nekome ne bi valjalo. Onda bi bilo 'ebo mater što smo se uopće osamostalili. Ja kažem da je naš narod stoka i nije da neko od njih pokušava realno i činjenično pisati, ovo je samo pokušaj liječenja frustracija i životnih tegoba koje su im nanijeti vlastitom nesposbnosti. Normalno, lakše čovjeku uvijek bude kad se desi belaj, a on nije kriv, tako i oni pokušavaju sebi duševno olakšati.
Hamolj

#553 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Hamolj »

Ljudi moji Alija nije ništa mogao spriječiti. Pokušao je sve da spriječi, ali nije išlo. Stranci su nam odavno već bili nanijjetili rat ne bi li pretrpili štete i razaranja da bi nas učinili zavisnim o kreditima i donacijama. Amerika je 95. stala pred vojsku i rekla dosta, mislite da to nije mogla uraditi odmah 92. ? Jeste, ali kome bi onda glumila dobročinitelje i spasioce.
Fudo387

#554 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Fudo387 »

Hamolj wrote:Broz silom uredio i dok je bilo sile funkcionisalo je. To je jedini razlog zašto je ona država bila funkcionalnija.
A dobro, sta mu je preostalo?
90% ruralnog stanovnistva, u citavoj zemlji dva insana sa zavrsenim fakultetom, 99% ne zna ni sta je olovka a kamo li da zna citati i pisati?
Pendrek preko ledja, idi rovi brda, pravi cestu, prugu...nesta, i ne pricaj jer objektivno nista i ne znas.
palermo

#555 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by palermo »

jefferson wrote:@Thorgenson:
1. Ovaj argument cujem pocesto. Je li ti shvatas da smo mi posljednji izasli iz te zajednice Jugoslavije (ne racunam CG, oni i Srbi su braca). Je li shvatas da su sve ostale republike godinu ili manje prije, otisle u nezavisnost. Zar to nije odgadjanje? Daljnjim odgadjanjem nezavisnosti - ti danas ne bi imao ovo sto imas. Budi siguran u to. Ne bi imao drzavu. Mozda je nakaradna. Ali je ne bimao ni ovakvu nakaradnu. A svakako bi nas poklali ili protjerali u rezervat. Sa ili bez nezavisnosti - pa ne budi naivan.

Sve isto bi se desilo, samo sto to bio neki unutrasnji sukob, jer ti nemas fakticki drzavu, odgodio si nezavisnost. Tek tada strane sile bi bolio qrac sta se ovdje desava. Srbija bi ti preuzela sve, stjeran bi bio u spomenuti rezervat i ti bi izasao onda jel i rekao Eh ljudi, ajmo sad da trazimo tu nezavisnost. :-)
Slovenija i HR su otisle godinu ranije, a Izetbegovic nije zna za to vrijeme bil pisao ili srao. On je znao sta ce biti ako ode u nezavisnot i htio je da odgodi to, a onda je napraso krenuo u tu avanturu. Za tih godinu dana, mi smo mogli uspostaviti veze sa obavjestajnim sluzbama koje bi nam pomogle, komandnu strukturu itd.
Naravno da ne mozemo. CG nije imala nista za reci. Mi smo veci i bogatiji bili i imali smo kadra iz bivse diplomatije koji se mogao angazovati. Ovaj kreten je ostavio Raifa Dizdarevica u Fojnici da fata zjale dok je zaposlio Muhameda Sacirbegovica da se kocka sa drzovom a i parama.

3. Slazem se, mogli smo se poceti naoruzavati. Ali kako mislis da se naoruzavas? Mi smo i te 91' godine bili zajednica muslimana, srba i hrvata. Pobogu mi smo tada bili u drugoj drzavi. Ajd mi objasni kako se naoruzavati. Sta? Reci ces Karadzicu - E Radovane, ajmo se mi zajedno naoruzati. Ili Radovane, eto mi cemo se malo naoruzati, zlu ne trebalo. Sta ce reci JNA? Dakle, to se moralo raditi pod strogom tajnoscu. A kako dovuci kamione oruzja i kojoj vojsci ga dati, kome vjerovati?

Jedino sto nismo trebali jeste pustiti JNA kolone da izlaze iz gradova, tu se slazem. Ali opet, mi smo ovdje bili izmiksano podrucje, nije se to moglo tek tako uraditi.
Mogla se uspostaviti komandna struktura kako treba, veze sa obavjestajnim sluzbama itd. Nije sve u broju tenkova i haubica. Srbi su sve to imali, pa nisu mogli Sarajevo uzeti. Zato su nam oficiri tokom rata padali ko glineni golubovi, a Daidza Cengic bio glavni logisticar.

4. Ovo se slazem. Trebalo se vise lizati za zapadom, a ne istokom. Ali realno mi zapad nismo pretjerano ni zanimali. Treba biti realan. Mislim ono uvode ti emargo jbt zivot, tebe kolju ovdje.
Raif Dizdarević trebao biti umjesto Muhameda Šaćirbegovića :? o, jebo te šta čovjek ovdje sve neće pročitati........srećom još uvijek me služi pamćenje
Last edited by palermo on 10/08/2017 21:17, edited 1 time in total.
Hamolj

#556 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Hamolj »

Fudo387 wrote:
Hamolj wrote:Broz silom uredio i dok je bilo sile funkcionisalo je. To je jedini razlog zašto je ona država bila funkcionalnija.
90% ruralnog stanovnistva, u citavoj zemlji dva insana sa zavrsenim fakultetom, 99% ne zna ni sta je olovka a kamo li da zna citati i pisati?
Pendrek preko ledja, idi rovi brda, pravi cestu, prugu...nesta, i ne pricaj jer objektivno nista i ne znas.
Sve to stoji, ali sad od pendreka praviti neko umijeće...
Fudo387

#557 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Fudo387 »

Hamolj wrote:
Fudo387 wrote:
Sve to stoji, ali sad od tog praviti neko umijeće...
Pa i nije neko umijece, vise sablon.
Skonto frajer sa kakvim likovima ima posla i primjenio dokazanu taktiku Dzingis Kana.
Eto, pustio su mu na savijest, nije proslo pet minuta on izvadio gusle i sjekiru, pravac komsijina kuca.
I sad imas sta imas.
General War

#558 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by General War »

Hoooj ljebe :sad:
General War

#559 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by General War »

Hamolj wrote:Ljudi moji Alija nije ništa mogao spriječiti. Pokušao je sve da spriječi, ali nije išlo. Stranci su nam odavno već bili nanijjetili rat ne bi li pretrpili štete i razaranja da bi nas učinili zavisnim o kreditima i donacijama. Amerika je 95. stala pred vojsku i rekla dosta, mislite da to nije mogla uraditi odmah 92. ? Jeste, ali kome bi onda glumila dobročinitelje i spasioce.
Srce moje...a sto koji racqu nije odstupio sa polozaja?
Fudo387

#560 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Fudo387 »

General War wrote:
Hamolj wrote:Ljudi moji Alija nije ništa mogao spriječiti. Pokušao je sve da spriječi, ali nije išlo. Stranci su nam odavno već bili nanijjetili rat ne bi li pretrpili štete i razaranja da bi nas učinili zavisnim o kreditima i donacijama. Amerika je 95. stala pred vojsku i rekla dosta, mislite da to nije mogla uraditi odmah 92. ? Jeste, ali kome bi onda glumila dobročinitelje i spasioce.
..i ustupio ga, kome?
Raifu Dizdarevicu?
Škobo Habu

#561 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Škobo Habu »

Hamolj wrote:
Sam si sve objasnio, ali nešto nisam siguran da kontaš poentu.

Da ti pomognem: otiš'o turkofilni esnaf jer nije moga sa živi u zemlji kaura, a ostala raja na vjetrometini. Kao i sto puta do sada.
Kako da stručnjak za šerijatsko pravo pronađe zaposlenje u AU :? :?

Sad mu je po tebi vjerovatno grijeh što je stručnjak za šerijatsko, a ne za kršćansko. Ko mu je kriv, što nije učio i jedno i drugo, ha ya. I da je turkofilni esnaf i dalje je inteligentniji od stočara koji ne može biti ni turkofilni esnaf.[/quote]

Da rezimiramo jednu činjenicu: ti uopšte ne znaš ništa o uređenju Islamske zajednice iz vremena AU okupacije.

Ne samo da su postojali šerijatski sudovi, već AU nije ukinula ni tadašnji feudalni sistem. Muslimanske begovske porodice i dalje su bile 90 % vlasnici zemlje u BiH. AU je nasljedila otomanski agrarni sistem. Dalje nemoj pisati, ne radi mene, već radi sebe. Brukaš se. Ovo je ipak forum, a ne lokalni aktiv SDA omladinaca.
Hamolj

#562 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Hamolj »

Škobo Habu wrote:

Ne samo da su postojali šerijatski sudovi, već AU nije ukinula ni tadašnji feudalni sistem. Muslimanske begovske porodice i dalje su bile 90 % vlasnici zemlje u BiH. AU je nasljedila otomanski agrarni sistem. Dalje nemoj pisati, ne radi mene, već radi sebe. Brukaš se. Ovo je ipak forum, a ne lokalni aktiv SDA omladinaca.
Sigurno da ne znam sve, ali i tvoj pokušaj da me izofiraš nekim "poluznanjem" je jedan. Koliko su još dugo postojali šerijatski sudovi za vrijeme AU ?
General War

#563 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by General War »

Fudo387 wrote:
General War wrote:
..i ustupio ga, kome?
Raifu Dizdarevicu?
A da, alija je bio kralj a ne predsjednik predsjednistva..a i dobio je najvise glasova muslimana :-) nejma pametnijeg od njega.
jefferson

#564 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by jefferson »

palermo wrote:
jefferson wrote:@Thorgenson:

Raif Dizdarević trebao biti umjesto Muhameda Šaćirbegovića :? o, jebo te šta čovjek ovdje sve neće pročitati........srećom još uvijek me služi pamćenje
Raif Dizdarevic je trebao biti umjesto Harisa Silajdzica. Sacirbegvica sam naveo kao primjer.
Hamolj

#565 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Hamolj »

General War wrote: A da, alija je bio kralj a ne predsjednik predsjednistva..a i dobio je najvise glasova muslimana :-) nejma pametnijeg od njega.
Isto to bi mogli procirati i na važnost tvog mišljenja.
palermo

#566 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by palermo »

jefferson wrote:
Raif Dizdarevic je trebao biti umjesto Harisa Silajdzica. Sacirbegvica sam naveo kao primjer.
Raif Dizdarević.....Raif koji je u prevečerje rata govorio na velikom Slobinom mitingu......de, drug, izbriši ovo što si napisao.....
Fudo387

#567 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Fudo387 »

General War wrote:A da, alija je bio kralj a ne predsjednik predsjednistva..a i dobio je najvise glasova muslimana nejma pametnijeg od njega.
Ima, eto ti si pametniji.
Prosto je nevjerovatno kako te taj muslimanski zivalj sa genetskom greskom nije primjetio i dao ti snasu.
Ono, general, rat, zajeban avatar, idealna kombinacija.
Maraschino

#568 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Maraschino »

jefferson wrote: Raif Dizdarevic je trebao biti umjesto Harisa Silajdzica. Sacirbegvica sam naveo kao primjer.
:lol: :lol:

To onaj Jovicev guzni haver. Da nebi Bogicevica v. Srbija bi bila do Karlovca a i dalje.
Mohamad Sissoko

#569 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Mohamad Sissoko »

Kad je narod vec, tog Raifa nazivao izdajnikom... :zjev:
Dobar mu izbor j'bte :-)
Škobo Habu

#570 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Škobo Habu »

palermo wrote:
jefferson wrote:
Raif Dizdarević.....Raif koji je u prevečerje rata govorio na velikom Slobinom mitingu......de, drug, izbriši ovo što si napisao.....
Raif Dizdarević je govorio na mitingu kao jedan od tadašnjih jugoslovenski funkcionera, a ne sa pozicija miloševićevske politike.

Izviždan je, a tvdi se da su mitingaši psovali "mater tursku":
Fudo387

#571 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Fudo387 »

Škobo Habu wrote:
palermo wrote:
jefferson wrote:
Raif Dizdarević je govorio na mitingu kao jedan od tadašnjih jugoslovenski funkcionera, a ne sa pozicija miloševićevske politike.

Sta, nije znao na kakav miting ide?
Zajebali ga?
jefferson

#572 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by jefferson »

palermo wrote:
jefferson wrote:
Ja i? Rasim Delic je do Aprila 1992 bio u "JNA" pa je postao komadant vojske.
General War

#573 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by General War »

Hamolj wrote:
General War wrote: A da, alija je bio kralj a ne predsjednik predsjednistva..a i dobio je najvise glasova muslimana :-) nejma pametnijeg od njega.
Isto to bi mogli procirati i na važnost tvog mišljenja.
Pa tvoje je misljenje da aljo nije vise od " ovoga" cini mi se...
palermo

#574 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by palermo »

Škobo Habu wrote:

de bolan, za razliku od većine drugih tvoji postovi su ozbiljni i može se o tvojim tezama razgovarati ( na nekoj drugoj temi) ali brate......Raifu sam ja tada mater psovao, doduše ne tursku....
General War

#575 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by General War »

Škobo Habu wrote:
palermo wrote:
jefferson wrote:

Jel to za vakta Sejde Bajramovica? :mrgreen:
Post Reply