1. Ovaj argument cujem pocesto. Je li ti shvatas da smo mi posljednji izasli iz te zajednice Jugoslavije (ne racunam CG, oni i Srbi su braca). Je li shvatas da su sve ostale republike godinu ili manje prije, otisle u nezavisnost. Zar to nije odgadjanje? Daljnjim odgadjanjem nezavisnosti - ti danas ne bi imao ovo sto imas. Budi siguran u to. Ne bi imao drzavu. Mozda je nakaradna. Ali je ne bimao ni ovakvu nakaradnu. A svakako bi nas poklali ili protjerali u rezervat. Sa ili bez nezavisnosti - pa ne budi naivan.
Sve isto bi se desilo, samo sto to bio neki unutrasnji sukob, jer ti nemas fakticki drzavu, odgodio si nezavisnost. Tek tada strane sile bi bolio qrac sta se ovdje desava. Srbija bi ti preuzela sve, stjeran bi bio u spomenuti rezervat i ti bi izasao onda jel i rekao Eh ljudi, ajmo sad da trazimo tu nezavisnost.
Slovenija i HR su otisle godinu ranije, a Izetbegovic nije zna za to vrijeme bil pisao ili srao. On je znao sta ce biti ako ode u nezavisnot i htio je da odgodi to, a onda je napraso krenuo u tu avanturu. Za tih godinu dana, mi smo mogli uspostaviti veze sa obavjestajnim sluzbama koje bi nam pomogle, komandnu strukturu itd.
2. Mi se ne mozemo porediti sa CG. Ne mozemo. Nikako.
Naravno da ne mozemo. CG nije imala nista za reci. Mi smo veci i bogatiji bili i imali smo kadra iz bivse diplomatije koji se mogao angazovati. Ovaj kreten je ostavio Raifa Dizdarevica u Fojnici da fata zjale dok je zaposlio Muhameda Sacirbegovica da se kocka sa drzovom a i parama.
3. Slazem se, mogli smo se poceti naoruzavati. Ali kako mislis da se naoruzavas? Mi smo i te 91' godine bili zajednica muslimana, srba i hrvata. Pobogu mi smo tada bili u drugoj drzavi. Ajd mi objasni kako se naoruzavati. Sta? Reci ces Karadzicu - E Radovane, ajmo se mi zajedno naoruzati. Ili Radovane, eto mi cemo se malo naoruzati, zlu ne trebalo. Sta ce reci JNA? Dakle, to se moralo raditi pod strogom tajnoscu. A kako dovuci kamione oruzja i kojoj vojsci ga dati, kome vjerovati?
Jedino sto nismo trebali jeste pustiti JNA kolone da izlaze iz gradova, tu se slazem. Ali opet, mi smo ovdje bili izmiksano podrucje, nije se to moglo tek tako uraditi.
Mogla se uspostaviti komandna struktura kako treba, veze sa obavjestajnim sluzbama itd. Nije sve u broju tenkova i haubica. Srbi su sve to imali, pa nisu mogli Sarajevo uzeti. Zato su nam oficiri tokom rata padali ko glineni golubovi, a Daidza Cengic bio glavni logisticar.
4. Ovo se slazem. Trebalo se vise lizati za zapadom, a ne istokom. Ali realno mi zapad nismo pretjerano ni zanimali. Treba biti realan. Mislim ono uvode ti emargo jbt zivot, tebe kolju ovdje.