Bosanac=Bosnjak
- ze kalanga
#551 Re: Bosanac=Bosnjak
Pa znaš kako, postoje ljudi i neljudi.
Ipak, geografske odrednice su jedno, etničke drugo, vjeroispovjesne treće. To ne treba miješati. Niti na osnovu toga generalizovati.
Apsolutno svačije je pravo da se izjasni kako želi. I apsolutno niko nema pravo nikome da nameće jednu od tri odrednice.
Ipak, geografske odrednice su jedno, etničke drugo, vjeroispovjesne treće. To ne treba miješati. Niti na osnovu toga generalizovati.
Apsolutno svačije je pravo da se izjasni kako želi. I apsolutno niko nema pravo nikome da nameće jednu od tri odrednice.
- Sanjarko
#552 Re: Bosanac=Bosnjak
ze kalanga wrote:Ne može geografska odrednica imati skraćenicu.
Ili je jedno, ili je drugo.
Bošnjak iz Mostara ne može biti geografski Bosanac. Apsolutno. Srbin iz Trebinja takođe ne može biti geografski Bosanac.
Kao što Hrvat iz Gradiške ne može biti Hercegovac.
Bosna je starija od te vojvodine.
Znas Hercegovina znaci Vojvodina.
Herceg=Vojvoda Vina=Zemlja
Neko prisalto ovo Hercegovina Bosni i sad Bosna i Hercegovina.
Ono bilo u Imenu Bosne ovo Hercegovina uvijek.
Ironija da se Pokrajina u Srbiji zove Hercegovina na nasim jezicima Vojvodina.
- ze kalanga
#553 Re: Bosanac=Bosnjak
Umjesto smajlija volio bih da sam pročitao nešto konkretno.
- Sanjarko
#554 Re: Bosanac=Bosnjak
ze kalanga wrote:Umjesto smajlija volio bih da sam pročitao nešto konkretno.
Ne konkretno je.
Joj Boze sacuvaj.
http://forum.klix.ba/bosanac-bosnjak-p1 ... #p13024205
Ne moze bit konkretnije.
- ze kalanga
#555 Re: Bosanac=Bosnjak
Nigdje nisam ulazio u podjele među bh muslimanima. To je vaše pravo i vaše pitanje.
Govorio sam o prečestom mješanju ili nepoznavanju tri vrste pripadnosti.
Govorio sam o prečestom mješanju ili nepoznavanju tri vrste pripadnosti.
- Sanjarko
#556 Re: Bosanac=Bosnjak
Ako Bog da Prekrstit cemo mi ovo Bosna i Hercegovina u Bosna i slavit cemo njen novi Imendan jednog dana.Vizionar 1985 wrote:ze kalanga wrote:Umjesto smajlija volio bih da sam pročitao nešto konkretno.![]()
Ne konkretno je.
Joj Boze sacuvaj.
http://forum.klix.ba/bosanac-bosnjak-p1 ... #p13024205
Ne moze bit konkretnije.
Ako Bog da.
- ze kalanga
#557 Re: Bosanac=Bosnjak
Ništa protiv.
Pitanje je koliko je realno.
Pitanje je koliko je realno.
- Connaisseur Karlin
#558 Re: Bosanac=Bosnjak
mogu biti obojejapin_mutapi wrote:da li su vojvođani srbijanci ili srbi
a mogu biti i Madzari
- dustaban
#559 Re: Bosanac=Bosnjak
Shodno ovome, Zukorlic je, pretpostavljm, Bosnjak Srbijanac ?!japin_mutapi wrote:srbin nije jednako srbijanac
nisu svi srbi srbijanci, niti su svi srbijansci srbi
- GeeTnT
#560 Re: Bosanac=Bosnjak
On je Bosnjak, a da li je uz to srbijanac nije do njega jer Srbija nije zavrseni projekat...dustaban wrote:Shodno ovome, Zukorlic je, pretpostavljm, Bosnjak Srbijanac ?!japin_mutapi wrote:srbin nije jednako srbijanac
- sadie_forever
#561 Re: Bosanac=Bosnjak
ja sam bosnjakinja iz BIH,postoje bosnjaci iz sandzaka ,srbije ,makedonije itddustaban wrote:Ne ide mi u glavu kako pojedinci još uvijek jašu mrtvog konja dokazivanjem da su Bošnjaci samo dio Bosanaca (zajedno sa ostalim Bosancima-nebošnjacima). Džaba što jezička i svaka druga logika kazuje da je riječ o istom pojmu, odnosno o klasičnom primjeru sinonima. Da ne navodim sad da i povijesne činjenice to potvrđuju (nekad su se Bošnjacima nazivali i bosanski nemuslimani)
Čini mi se da sam nekad davno ovu stvar objasnio jednostavnom prigodnom basnompa evo da ponovim:
Sjeli Vuk, Međed i Lisica da se dogovore kako da nazovu šumu u kojoj žive.
Međed, kao najjači, predloži naziv Medovija!
Vuk i lija se odmah usprotiviše i vele
- Pa nije u redu Medo da se naša zajednička šuma po tebi zove.
- kako po meni? - veli on - nisam ja Medo nego Međed. Mede smo svi mi stanovnici Medovije. Ti si Medo-lija, on je Medo-vuk, a ja sam Medo-međed!
- Novi_Nick
#562 Re: Bosanac=Bosnjak
Zavisi kako se Bosnjaci iz drugih drzava izjasnjavaju. Primjer: Bosnjak iz Srbije se izjasnjava kao pripadnik bosnjackog naroda a ako se jos izjasnjava i nacionalno/drzavno kao Bosnjak/Bosanac i Hercegovac ili skraceno Bosanac onda je njemu maticna drzava Bosna i Hercegovina i on pripada u tom slucaju manjinskom narodu i naciji u Srbiji. Ili ako se Bosnjak iz Srbije izjasnjava kao pripadnik Bosnjakog etnickog naroda a uzeo je nacionalnost/drzavljanstvo Srbije gdje i rodzen onda on pripada vecinskoj srpskoj naciji sa bosnjackim porijeklom u drzavi Srbiji i u tom slucaju ne pripada manjinskoj Bosnjacko/Bosanskoj Naciji u Srbiji. Shodno tome se tretiraju svi Bosnjaci rodzeni u drugim drzavama Balkana i sire.GeeTnT wrote:On je Bosnjak, a da li je uz to srbijanac nije do njega jer Srbija nije zavrseni projekat...dustaban wrote:Shodno ovome, Zukorlic je, pretpostavljm, Bosnjak Srbijanac ?!japin_mutapi wrote:srbin nije jednako srbijanac
Last edited by Novi_Nick on 04/11/2016 23:41, edited 1 time in total.
- dustaban
#563 Re: Bosanac=Bosnjak
Na momente zavidim vama koji ste tako istrajni u samozavaravanju...
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#564 Re: Bosanac=Bosnjak
da, gospodin zukorlić je bošnjak srbijanac, ali pošto ima i bh državljanstvo, on je ujedno i bosanac(i hercegovac)dustaban wrote:Shodno ovome, Zukorlic je, pretpostavljm, Bosnjak Srbijanac ?!japin_mutapi wrote:srbin nije jednako srbijanac
- Novi_Nick
#565 Re: Bosanac=Bosnjak
Tacno, naravno ako se i sam Zukorlic izjasnio tako onda on ima i dvojno drzavljanstvo Srbije i BiH!japin_mutapi wrote:da, gospodin zukorlić je bošnjak srbijanac, ali pošto ima i bh državljanstvo, on je ujedno i bosanac(i hercegovac)dustaban wrote:Shodno ovome, Zukorlic je, pretpostavljm, Bosnjak Srbijanac ?!japin_mutapi wrote:srbin nije jednako srbijanac
- japin_mutapi
#566 Re: Bosanac=Bosnjak
zukorlić je i sandžaklija, jer je porijeklom iz geografsko-historijske oblasti poznate kao sandžak(oblast sandžaka podijeljena je između crne gore i srbije)
rođen u opštini tutin - živi i radi u novom pazaru
dakle;
bošnjak
srbijanac
bosanac
sandžaklija
tutinac
pazarac
ni jedna od ovih odrednica ne potire drugu, niti je obezvrjeđuje ... čovjek samo može biti bogatiji i bolji
dakle;
bošnjak
srbijanac
bosanac
sandžaklija
tutinac
pazarac
ni jedna od ovih odrednica ne potire drugu, niti je obezvrjeđuje ... čovjek samo može biti bogatiji i bolji
- dustaban
#567 Re: Bosanac=Bosnjak
a sta ako ima i drzavljanstvo Hrvatske (sto ne sumnjam da takodje ima) ?!
- japin_mutapi
#568 Re: Bosanac=Bosnjak
stvar je potpuno jasno, osim dokaza da ima državljanstvo hrvatskedustaban wrote:a sta ako ima i drzavljanstvo Hrvatske (sto ne sumnjam da takodje ima) ?!
imam u planu podnijeti zahtjev za prijem u državljanstvo republike srbije - ispunjavam sve uslove, tako da je to samo pitanje procedure i vremena
dakle;
bošnjak
bosanac
srbijanac(kad dobijem pasoš)
upisom u državljanstvo r srbije, ja ne prestajem biti bošnjak, niti sam manje bosanac - ili ti smatraš drugačije
- GeeTnT
#569 Re: Bosanac=Bosnjak
dustaban wrote:a sta ako ima i drzavljanstvo Hrvatske (sto ne sumnjam da takodje ima) ?!
Ovaj kolekcionar ima izmedju ostalih i srpsko drzavljanstvo....od neki dan i rusko... sta je on? Ja mislim da je papak, a ti?
- dustaban
#570 Re: Bosanac=Bosnjak
Niste me skontali. Pitao sam KAKO SE TO KAZE, kako se zove drzavljanin Hrvatske koji nije nuzno i Hrvat.japin_mutapi wrote:stvar je potpuno jasno, osim dokaza da ima državljanstvo hrvatskedustaban wrote:a sta ako ima i drzavljanstvo Hrvatske (sto ne sumnjam da takodje ima) ?!
imam u planu podnijeti zahtjev za prijem u državljanstvo republike srbije - ispunjavam sve uslove, tako da je to samo pitanje procedure i vremena
dakle;
bošnjak
bosanac
upisom u državljanstvo r srbije, ja ne prestajem biti bošnjak, niti sam manje bosanac - ili ti smatraš drugačije
Dakle nastavite niz:
Srbin - Srbijanac
Bosnjak - Bosanac
Hrvat - ????
- Blek Stena
#571 Re: Bosanac=Bosnjak
hrvatijanac......logicno
- dustaban
#572 Re: Bosanac=Bosnjak
Blek Stena wrote:hrvatijanac......logicno
A zapravo i nije smjesno, sav ovaj balkanski jezicki cirkus jeste upravo to - podmukli zongleraj sa rjecima... koje onda postanu novi jezici, nove nacije, nove drzave...
- BHCluster
#573 Re: Bosanac=Bosnjak
Nije nego SRBIN!Blek Stena wrote:hrvatijanac......logicno
- cyprus
#574 Re: Bosanac=Bosnjak
To ostalo možda i jeste, ali Bosanac sigurno nije...japin_mutapi wrote:zukorlić je i sandžaklija, jer je porijeklom iz geografsko-historijske oblasti poznate kao sandžak(oblast sandžaka podijeljena je između crne gore i srbije)
dakle;
bošnjak
srbijanac
bosanac
sandžaklija
tutinac
pazarac
-
tnnt
#575 Re: Bosanac=Bosnjak
znači neki arap ili Englez koji uzme BiH državljanstvo postaje bosanac ?dustaban wrote:Niste me skontali. Pitao sam KAKO SE TO KAZE, kako se zove drzavljanin Hrvatske koji nije nuzno i Hrvat.japin_mutapi wrote:stvar je potpuno jasno, osim dokaza da ima državljanstvo hrvatskedustaban wrote:a sta ako ima i drzavljanstvo Hrvatske (sto ne sumnjam da takodje ima) ?!
dakle;
bošnjak
bosanac
Dakle nastavite niz:
Srbin - Srbijanac
Bosnjak - Bosanac
Hrvat - ????
malo morgen