Prvi korpus ARBiH

Post Reply
Zlajs

#551 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by Zlajs »

samo ukazujemo na lazi koje je napisao DR. cuj 45 tenkova heheh ako nista to mogu 10000% potvrdit da ih nije bilo 45.
PM72

#552 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:17, edited 1 time in total.
PM72

#553 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:18, edited 1 time in total.
PM72

#554 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:32, edited 1 time in total.
agent_zero

#555 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by agent_zero »

Komad budale, koja laprda gluposti i priča bajke za malu djecu.

A prekjučer taj isti budalaš na TVSA izjavi kako se borio kod Elektroprivrede koja se nalazi pored mosta Suade i Olge :-)

Tuga i žalost ko i na koji način kupi poene i kome se daje medijski prostor...
zateznistub

#556 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by zateznistub »

Kao i na svim ostalim temama, pljuni majstore tu si najjaci. Bio sam u ratu ovdje, ranjavan vise puta ali nisam bio na mojmilu i ne znam koliko je tenkova ni transportera bilo.

Bilo bi mozda interesantnije citati knjige koje bi vi eventualno izdali sa vasim viđenjem rata i vasim zaslugama.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#557 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by arman1 »

PM72 wrote:
Šta si ti uradio na polju oslobađanja Trnova ili konkretnije brda Mojmilo.?[/quote]

Ja i nisam pisao knjige i lagao o 45 uništenih tenkova.Oslobađao Trnovo nisam a ni Mojmilo.Učestvovao sam u odbrani Trga Pere Kosorića još kad su tramvaji radili i ljudi išli po gradu.Je'l ti to dovoljno?[/quote]
Onda si konstantno hebavao mater Šefki Hodžiću i njegovom hvalospjevu tareta i kompanije.
PM72

#558 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by PM72 »

IZBRISANO
PM72

#559 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by PM72 »

IZBRISANO
dječak sa šibicama

#560 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

PM72 wrote:Šta kaže,njegovi borci u kasarni Jusuf Džonlić zarobili 167 šlepera punih oružja....o zemljo otvori se.Čuj 167 šlepera?! Kojeg oružja? Toalet papira? Pa u Faletićima koje je bilo najveće skladište oružja oko Sarajeva pa nije bilo 50 šlepera a imali su haubice,topove,minobacače i tim oružjem i granatam su nas gađali bar pola godine.Šta samozvani doktor uradi sa 167 šlepera oružja? Na Bistriku su zaustavili dva šlepera sa oružjem pa se digla frka a samozvani doktor očigledno nema pojma šta znači jedan šleper pun oružja a kamoli 167 komada...
Ovo je stvarno pretjerivanje, ako zaista to tvrdi.

Prvo, JNA nikada nebi ostavila 167 slepera oruzja, a koliko znam ni u jednoj kasarni u Sarajevu nista nije zarobljeno, samo je ostalo ono sto je JNa prilikom povlacenja ostavila.

Zna se sta je zarobljavanje kasarne, Varazdin ili Bjelovar, a i tamo su JNA vojnici uspjeli prije zarobljavanja oruzja puno toga onesposobiti, posebno tenkove, koji su mahom morali na remont.

167 slepera, punih oruzja, pa time bi se moglo naoruzati dva tri korpusa, do zuba.
PM72

#561 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by PM72 »

IZBRISANO
Nekako s proljeća

#562 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by Nekako s proljeća »

Zamolio bih te da navedeš izvor citiranog. Rečenice su mi nekako poznate ali mi valjda zbog tvog ''seciranja '' izvornih, ima nejasnoća i kontradiktornosti. Eto, ako može pa da razmijenimo informacije oko dislociranja kasarne ''Jusuf Dzonlić''

Nešto sam čitao danas ..pa naletih na jedan presretnuti razgovor osumnjičenog ratnog zločinca gen. Mladića iz tog vremena, a nakon što su snage branilaca zauzele ovaj vojni objekat-kasarnu.

Citat:
Razgovor vođen dana 29.05.1992.godine između Mladić Ratka i Potpare a zatim između Mladić Ratka i Baroša

Mladić Ratko: Halo.
Potpara: Foča ovde.
Mladić Ratko: Je li Potpara tu?
Potpara: Da.
Mladić Ratko: Jesi ti Mišo?
Mladić Ratko:
Potpara: Momentalno je mirno, a inače od 17 i 20 se učestano dejstvuje i palo je šest mina, jedan pitomac je lakše ranjen, povređen.
Mladić Ratko: J 5Da.
Potpara: A sad momentalno
Mladić Ratko: Je li mu ukazana pomoć?
Potpara Jeste, sve je ukazano na vreme i ...
Mladić Ratko: Je li ovaj dejstvuje...
Potpara: Molim?
Mladić Ratko: Je li dejstvuje...
Potpara: Sad momentalno ne, tišina je.
Mladić Ratko: Budite krajnje oprezni. Oni žele da isprovociraju...
Potpara: Molim?
Mladić Ratko: ... da znaš. Prvo prisluškuju ove razgovore, ali ja ću ti...
Potpara:
Mladić Ratko: ... ja ću ti morati, ovaj, kazati, govoriti vama istinu, jer istinu, mi njih možemo čuti.
Mladić Ratko: Ovako, oni žele napadima na kasarne da ispovociraju dejstva naša po gradu.
Potpara: Da, dobro.
Mladić Ratko: Kažite to ljudima da ljudi znaju.
Mladić Ratko: Budite krajnje oprezni i uzdržani.
Potpara: Dobro.
Mladić Ratko: |~~Sledeće, prenesi svima da je, vojska u Pazariću dobila hranu.
Mladić Ratko: Da je tamo stanje se popravilo, da nema nikakvih problema, dobili su hranu.
Mladić Ratko: I imamo za sada. Daj mi ga malo.
Potpara: Evo momenat.
Baroš: Molim?
Mladić Ratko: Baroš?
Baroš: Da?
Mladić Ratko: Zdravo. Kako si?
Baroš: Pa, evo, malo me srce dira.
Mladić Ratko: Srce te dira. Bolje se, malo se više odmaraj. Neka malo ovaj Potpora više radi, a ti malo budi više, ovaj, odmaraj. Slušaj, vako, prvo ovaj razgovor, nama, oni slušaju, znaš, jer imaju iste uređaje kao i ti.
Baroš: Dobro.
Mladić Ratko: Drugo, oni nastoje napadima na kasarne i napadima ovamo prema jedinicama da ispovociraju naša dejstva prema gradu.
Baroš: Da.
Mladić Ratko: Vi budite krajnje oprezni. Ukoliko oni budu nastavljali sa napadima, mi se nećemo uzdržavati. Dobro mi se zaklonite.
Mladić Ratko: Ovi u Pazariću su dobri. Uspostavio sam sa njima sigurne veze koje ne mogu ovi idioti slušati.
Mladić Ratko: Dobila je tamo vojska hranu i biće tamo sve u redu.
Mladić Ratko: E, tako. Ja mislim da si zadovoljan.
Baroš: Zvao je Panić mene.
Mladić Ratko: Šta veli?
Baroš: Pa, on, šta ja znam, verovatno su slušali oni taj razgovor.
Mladić Ratko: Da.
Baroš: Oko izlaska, oko ovog teškog naoružanja, da se to ostavi, da će on razgovarati sa Alijom.
Mladić Ratko: Dobro.
Baroš: Da je razgovarao sa Karadžićem i tako i da bi to trebalo sutra da to bude riješeno.
Mladić Ratko: Ništa nećemo ostaviti. Ostavit ćemo samo, mi ćemo njima dati ono, što je po ugovoru od 10-oga. Taj ćemo ugovor realizovati ako oni hoće. Jesi me razumeo?
Baroš: Jesam.
Mladić Ratko: E, tako. Ti se pripremi. Nemoj da vas brukaju kao ovu kasarnu Jusuf Džonlić.
Mladić Ratko: Tamo smo im ostavili naoružanje svo teško i opet su napali kolone, a vas bi masakrirali. Ništa se ti ne sekiraj, svi ćete vi izaći. Vi se tu dobro držite, neće biti nikakvih problema.
Mladić Ratko: Daj mi malo Potporu da ga još čujem.
Baroš: Evo.
Mladić Ratko: Halo, halo.
Potpara: Molim, tu sam.
Mladić Ratko: Hej, Potpora. Ovo što je rek'o general Panić o nekakom ostavljanju teškog naoružanja
Potpara: Da, da.
Mladić Ratko:
1 Nemoj da se zanosite, ovi su, ostavili smo tamo celokupno naoružanje u kasarni Jusuf Džonlić.
Potpara: Da, da.
Mladić Ratko: Nismo mi, već ostavio ovaj Bošković tamo.
Potpara: Aha.
Mladić Ratko: A, on je, se, zatrčavo išao je tamo, je zatrčavo i što ima i što nema pravo, niti ovo-ono i kolona je opet napadnuta. Prvo, ako budemo izmještali, izmještaće se kasarna iz Pazarića.
Mladić Ratko: I pod istim uslovima onda će se izmestiti i kasarna vaša.
Mladić Ratko: Ukoliko su oni spremni da ispune plan, oni su dobili prvi deo svoga naoružanja koje je pripadalo ovoj, ovim prostorijama ove četiri opštine.
Potpara: Aha, aha.
Mladić Ratko: Oni su trebali mirno da evakuišu i Viktor Bubanj, prije i Džonlića i ovu kasarnu iz Pazarića.
Mladić Ratko: A kad to, i to da izađe vojska sa celokupnom opremom i naoružanjem i lakim i teškim.
Mladić Ratko: Pa kad bi to realizovali onda bi se išlo na kasarnu vašu. Međutim, oni su prekršili svoj deo sporazuma. Istina samo su ga poštovali kod Viktor Bubanj. Tamo smo izmestili sve, a u kasarni, u Jusufu Džonliću, ostavljeno im je i teško naoružanje. Ovaj je, sebi dozvoljavao prava i kompetencije koje nema i to na štetu vojske i na štetu, ovaj, srpskoga naroda.
Mladić Ratko: I opet su napali tu kasarnu. Zaklonili su tamo 54 vozila, opreme i tako dalje, a oružje su tamo, koje im je dato, ono je dato u stanju kakvom je bilo, jer je deo toga naoružanja, ovaj, ranije planski, ovaj, dejstvovao i ranije pripremljen njima za odstupanje. I tako kako je, tako, u stanju kakvom su našli. Vi nemojte slučajno da se zalijećete, da primate bilo kakve misare. Nikoga. Mene ćete ovde pitati. Ja sam tu na licu mesta, tu sam neposredno, ovaj, i vidim vas. Mislim da nisam dalje petsto metara od vas. Vidim šta se sve dešava. Ne sekiraj se. Pratim situaciju.
Mladić Ratko: I kad ja budem rekao da je sigurno, onda ćeš sigurno izaći. E, tako. Kao iz Zadra...
Potpara: najlakši mogući način doći i da ne bi nikome ni dlaka sa glave fali, ni njima, ni nama.
Mladić Ratko: E, tako. Ni njima, ni nama.
Potpara: Ja sam za to da to bude...
Mladić Ratko: E, tako. I ja sam, i ja sam isto.
Potpara: ...da oni ako kažu kao mediji odemo
Mladić Ratko: Tako je.
Potpara: ... a ništa nećemo da rizikujemo živote ljudi.
Mladić Ratko: 0400-3363 Isto i ja, isto opredelenje imam. Ako 'oće mir imaju ga. Ja sam naredio sinoć čim sam došao, bio je taj masovni napad i prema jedinicama i prema vama. Ta pucnjava, nekako sam uspio ljude ovamo da umirim, da se stavim pod kontrolu, da se ne dejstvuje više. Oni ovo što proizvode sada nekakve, verovatno imaju neke pantomimičare ili nekakve dobre imitatore da mogu da uspješno ovaj, imitiraju glasove i moj i tvoj i svačiji.
Potpara:
Mladić Ratko: Oni to izgleda prave tamo lakrdiju od, zavaravaju svoj narod, o nekakvim komandama mojim nema ni govora.
Potpara:
Mladić Ratko: I oni tako neka zavaravuju, zaluđuju svoj narod. Ti, od vojnika do vojnika prenesi, nemojte slučajno da se igrate, da izlažete svoje živote, niko nema rezervni život. Mi nećemo da tučemo grad, ukoliko oni ne budu kršili sporazume, ukoliko ne budu vas ugrožavali. Ali, budite krajnje oprezni, nemojte da im verujete ni za jotu.
Mladić Ratko: E, tako.
Mladić Ratko: Dobro. I pozovi me, ako ti trebam zovi me, ovi će mene pozvati i uspostaviti vezu, ovaj, sa mnom. Imam ja, inače odavde perfektnu vezu sa tobom, nego što ima gore Gagović.
Mladić Ratko: E, tako.
Mladić Ratko: Živ bio.
Potpara: Zdravo.
Mladić Ratko: Zdravo.
PM72

#563 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:19, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#564 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Nisam dobio traženi odgovor,pa ću ponoviti pitanje konkretnije. Je li ti citiraš određene dijelove-citate iz jedne od dvije napisane knjige Lučarevića ( ako je tako navedi mi njeno ime i broj stranice iz knjige ).Koliko sam shvatio iz tvog komentara , naveo si da si imao priliku pročitati taj ''uradak'' .
Opet, ako nisi čitao izvorno Lučarevićevu knjigu, nego si citirao neki njen dio sa nekog od portala ili blogova, bilo bi fer da ih navedeš kao izvor.

Naveo sam ti transkript presretnutih razgovora, a za koje i Lučarević iznosi tvrdnju da su snage branilaca u ''ratnom plijenu'' niz kasarne Jusuf Dzonlić'' , imale upravo sredstva i tehniku kojom su i snimljeni ti i takvi razgovori neprijatelja. Da je to istinito i da je u toj kasarni ostao najveći dio od ukupnog kapaciteta te kasarne, potvrđuje i osumnjičeni ratni zločinac gen. Ratko Mladić kroz razgovor sa Barošom, 29.05.1992.

Kasarnu Maršal Tito smo zauzeli malo kasnije od ove Jusuf Dzonlić, najvjerovatnije 6 Juna 1992(http://www.famacollection.org/index.php/tb-bhs/TB-139. Ali ću u fokus vratiti ovu Jusuf Dzonlić, jer se tvoj podrugljivi komentar odnosio na nju i sumnju u broj ''šlepera '' koji su navodno branioci Sarajeva i Lučarević zarobili. Meni je malo logičniji termin vojni kamion od ''šlepera'' , ali hajde.KASARNA JUSUF DŽONLIĆ - 4. auto-bataljon - R, 563. auto transportni bataljon - ATB tehnicka radionica za remont

Evo da se podsjetimo koliko je vojnih objekata bivša JNA imala u Sarajevu 1992 godine:
"Unutrašnji obruc" Sarajeva je bio dužine oko 55 km.
Kasarne u gradu Sarajevu 1992 i jedinice u njoj.

KASARNA na Bistriku - komanda 2. vojne oblasti

KASARNA JAJCE - bataljon veze 2. vojne oblasti

KASARNA MARŠAL TITO - školski garnizon Kopnene vojske, centar vojnih skola kopnene vojske - KoV-a, na direktoj vezi sa SSNO-a, premjestena iz 1. vojne oblasti - VO ili Vojno pomorske oblasti - VPO Split, artiljerijski školski centar - AŠC, pješadijski školski centar – PŠC, škola i kursevi vetrinarske službe - ŠiK VtSl, srednja vojna škola kopnene vojske - SVŠ KOV, muzička srednja vojna škola - MSVŠ, intendatsko finansijski školski centar – InfnŠC, 744. pozadinska baza - PoB, na direktoj vezi sa SSNO-a, premjestena iz 1. vojne oblasti - VO ili Vojno pomorske oblasti - VPO Split , kasifikacija tip A.

KASARNA BOSUT - centar stacioniranih veza SSNO-a

KASARNA JUSUF DŽONLIĆ - 4. auto-bataljon - R, 563. auto transportni bataljon - ATB tehnicka radionica za remont

KASARNA VIKTOR BUBANJ – 4 ili 288. bataljon Vojne policije - A. Straža u komandi grada, u Han-Pijesku, skijanje na Jahorini i tereni po Romaniji i neizbjezno Mojmilo (dril). Imala 2 čete, saobračajnu i PT vod koji su bili na ugovor. Ceta je imala komandu, i 2 voda, svaki sa po 3 odeljenja po 10 ljudi. U četi je bilo i odeljenje za protivdiverzantsku zaštitu. Prvi vod je bio sastavljen od podoficira (profesionalci), a drugi od izabranih vojnika), zaštitni puk (zaštitni motorizirani pukovi su jedinice cija je namjena bila osiguranje i zaštita komande vojnih oblasti. Koncipiran je na nacin da su u njegov sastav ušle postojece jedinice izravno vezane za komandu vojne oblasti. U miru se sastojao od: komande, komande stana vojne oblasti, bataljona vojne policije, diverzantskog odreda i voda za izlaganje stanja u vazdusnom prostoru. U ratu bi bio pojacan motoriziranim bataljonom, lakim samohodnim raketnim divizionom PVO, inzenjerijskom cetom i vodom ABHO) i vojni sud

KASARNA NEDŽARIĆI – 321. bataljon veze - BV RV i PVO i 58. bataljon vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja – bVOJIN

KASARNA SLOBODAN PRINCIP - SELJO - 346. laki artiljerijski puk PVO-a - A, drzao polozaje Trebević i Brus, 240. srednji samohodni raketni puk PVO - A (raketni sistem KUB, NATO oznaka SAM – 6. To je mobilni sistem PVO namenjen za protivvazduhoplovnu zaštitu kopnene vojske, ali i važnih državnih objekata. Na lanseru se, inače, nalaze tri rakete zemlja-vazduh, čiji je maksimalni efikasni domet 11 km. Sastav puka je 4 raketne baterije sa po 4 lansera, a na lanseru inace nalaze 3 rakete zemlja - vazduh, BUV - baterija za upravljanje vatrom, ČORT - četa za održavanje raketne tehnike i inženjerijski vod) Premjesten iz Zadra?. Samohodni raketni puk PVO formiran je 1978, a njegova prva baza je bila kasarna u Lukavici u Sarajevu. Krajem juna 1992. on je preseljen u Novi Sad?, bataljon veze 4. korpusa, 2 bataljona iz 398.brigade veze, na direktoj vezi sa SSNO-a, premjestena iz 1. vojne oblasti - VO ili Vojno pomorske oblasti - VPO Split, klasifikacija tip A. (Ako je jedinica imala "A" kvalifikaciju to je znacilo ima najmanje 4 aktivna bataljona ili diviziona i da je popunjena sa 60 - 100% ratnog brojnog stanja, "B" je imala 2-3 aktivna bataljona ili diviziona i 15-60% i "R" do 15%, bez aktivnih bataljona, u praksi obicno se radilo o minimalnim procentima popunjenosti ili manjim), tenkovski bataljon i 4. pozadinski bataljon. Pocetkom juna 1992. u kasarnu je prebacen dio 63. padobranske brigade i dio 1. Gardijske brigade?.
KASARNA SLAVIŠA VAJNER - ČIČA - 49. motorizovana brigade – mtbr - A . Angažovana je na sarajevskom ratistu pocetkom aprila 1992 i to kao 49. mehanizovana brigadu 4. korpusa JNA. Jedan dio ljudstva i materijalno tehničkih sredstva 140. mehanizovane brigade - mbr su pridodata toj brigadi. Nalazila se na liniji fronte koja se proteza od Gornjeg Kotorca nalijevo, te kod Knjeginca nadesno ili od Lukavice do Grbavice i zauzimala je položaje prema Butmiru, Dobrinji, Mojmilu i Hrasnom ili rejoni Vraca, Mojmila, Lukavice i Vojkovića. Struktura motorizovana brigade 1990: komanda, komanda stana, četa vojne policije, 2 motorizovana bataljona, 1 mehanizovani bataljon - 2 mehanizovane čete (1 mehanizovana ceta - 10 oklopnih transportera) i 1 tenkovsku četu, 1 oklopni bataljon (komanda, odjeljenje veze, pozadinski vod, 3 tenkovska voda (3 tenka i 1 komandni tenk), 3 tenkovske cete (10 tenkova svaka četa, 2 su cete bile aktivne uvijek, a u eventualnim ratnim situacijama pridodavala bi se jos jedna tenkovska ceta, cija su vozila u mirnodopskom periodu bila konzervirana),1 mehanizovana ceta (10 oklopnih transportera) sve skupa oko 280 ljudi).Ukupno 31 tenk i 10 oklopnih transportera), laki artiljerijski divizion PVO, mješoviti protivoklopni artiljerijski divizion, haubicki artiljerijski divizion, izviđačka četa, četa veze, vod ABHO, inžinjerijski bataljon, pozadinski bataljon. Pocetkom juna 1992. u kasarnu je prebacen dio 63. padobranske brigade i dio 1. Gardijske brigade?.

KASARNA RAJLOVAC - 130. vazduhoplovna baza - na direktnoj vezi sa SSNO-a, premjestena iz 1. vojne oblasti - VO ili Vojno pomorske oblasti - VPO Split, Vazduhoplovno-tehnicki skolski centar -VTŠC RV i PVO, na direktoj vezi sa SSNO-a, premjestena iz 1. vojne oblasti - VO ili Vojno pomorske oblasti - VPO Split, vazduhoplovno remonti zavod ORAO, 240. srednji samohodni raketni puk PVO (KUB-M ili SAM-6 - ruski mobilni raketni sistem PVO, sastav: 4 raketne baterije sa po 4 lansera, sa 3 rakete svaki, BUV-baterija za upravljanje vatrom, ČORT-četa za održavanje raketne tehnike i inženjerijski vod)¬? Premjesten iz Zadra?

KASARNA ZMAJEVAC - skladiste sredstava veze stacioniranog bataljona 2. vojne oblasti

KASARNA FALETIĆI - skladište naoružanje i municije Teritorijalne odbrane - TO grada Sarajeva

Četničke jedinice koje su drzali obruč oko Sarajeva:

4. MJEŠOVITI ARTILJERIJSKI PUK je bio u Kiseljaku i prebaziran na Pale, a drzao je rejone Ilidže, selo Osijek i Otes

4. MJEŠOVITI PROTIVOKLOPNI ARTILJERIJSKI PUK je bio u Visokom, a prebaziran u Mokrom , na putu Pale – Sokolac ili drzao rejone Ilidže, sela Osijek i Otes

4. MJEŠOVITI PJEŠADIJSKI PUK bio je na području Crepoljskog.

ARMIJA - 3 do 7 korpusa
KORPUS - 8 000 do 15 000, a možda i više vojnika (2 do 3 divizije)
DIVIZIJA - oko 6 000 do 8 000 vojnika (3 do 5 brigada)
BRIGADA - 1 000 do 2 000 vojnika (2 do 5 bataljona)
BATALJON - 300 do 600 vojnika - 2 do 4 čete
ČETE - 50 do 100 vojnika - 2 do 4 voda
VOD - 15 do 30 vojnika - 2 do 4 odjeljenja
ODJELJENJE - 5 - 10 vojnika

120 laka pjesšadijaska brigada – R

Komanda 4 korpusa
Komanda vojnog okruga Sarajevo
340 inzp – R
367 pv – A
4 Snb – R
4 inzb – R
4 db – R
4 bv – A
Vojna bolnica
Nekako s proljeća

#565 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Mislim da ću uspjeti da pronađem jedan presretnuti razgovor , koji sam imao prilike čitati, u kojem osumnjičeni ratni zločinac gen. Mladić u razgovoru sa Gagovićem iznosi ali i dobija informacije o upravo toj koloni iz kasarne Jusuf Dzonlić, koju je na neki način ''na svoju ruku'' izveo gen. Bošković i koja je bila razbijena po gradu od strane branilaca . I nisam siguran, ali mislim da je pominjana cifra od preko 150 kamiona u koloni, a da je u Lukavicu stiglo samo negdje oko 30 kamiona, ne više. Mislim da bi tim razgovorom potkrijepili tvrdnje Lučarevića o stvarnom broju kamiona, da ne koristim riječ šleper. A samom sadržaju tereta iz tog konvoja , ne znam koliko o tome možemo da prikupimo relevantnih dokaza...
PM72

#566 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by PM72 »

Čitao sam njegovu knjigu "Bitka za Sarajevo" od korice do korice a dao mi je njegov borac koga je zaposlio na benziskoj pumpi koju je on "morao" da je kupi .A onda sam se ja ,zajedno s njim,valjao od šege.I on mi je rekao da je pročitao takvih budalaština da je to za Riplija.

95% opreme iz sarajevskih kasarni je bilo izmješteno do početka rata.Vrlo dobro se sjećam SMB konvoja na Bistriku kako odlaze put Romanije.
PM72

#567 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by PM72 »

IZBRISANO
Nekako s proljeća

#568 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Ok, hvala ti. Čitao sam i ja davno tu njegovu prvu knjigu. Da ne ulazim u parcijalne ocjene sadržaja, nakon što sam je pročitao stekao sam utisak da je većina ljudi koje pominje ubijena tokom rata. Čak mi se javio neki osjećaj tipa ''mrtva usta ne govore'' i sl....kasnije , shvatio sam da su ti njegovi , u knjizi pominjani a ubijeni saborci, njegovo breme koje nosi iz tog izuzetno teškog perioda za nas u Sarajevu. Čak vjerujem da ih je i pominjao, prkoseći zaboravu koji se nametao velikom brzinom . Lučarević je početkom 1993 , kao i čitava ta neka početna garnitura branilaca , nekako gurnut u stranu. U svakom smislu.

Vidim dopunio si se...puno više smo mi zatekli i oružja i municije u kasarni Mašal Tito.
PM72

#569 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by PM72 »

IZBRISANO
Nekako s proljeća

#570 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Da, nakon što smo ušli u kasarnu moralo se raditi velikom brzinom. Ja ti mogu potvrditi da su dolazili borci iz svih dijelova grada da izuzimaju MTS i ostalo iz kasarne , naravno sa predhodno pokazanim ovlaštenjem o kome se radi, mi smo to evidentirali sve, i usmjeravali ih u pravcima kompleksa kasarne koja su ih zanimala, odnosno u ona područja gdje se nalazilo to zbog čega su došli. Istina, one borbene grupe koje su od najranije faze bile uključene u opkoljavanje a zatim i zauzimanje kasarne Maršal Tito, su bile u prioritetu, to je valjda jasno. Ne bih da ulazim u ''preraspodjelu'' onog što smo zatekli u kasarni, ali sam siguran da se niko nije vratio ''praznih ruku'', jer je većina tih sredstava bila upotrebljiva. Bilo da je riječ o naoružanju koje je bilo najdeficitarnije, bilo da je riječ o gorivu (imali su pumpu unutar kasarne) velike zalihe hrane i nastavnih sredstava za vojnu obuku . Tako da je malo degutantno pričati o tim stvarima, jer se okoristio veliki broj štabova.

Da, magacin sa naoružanjem sam gledao i po količini koja se izvukla iz njega, zlata vrijedna je bila za daljnje vođenje odbrane grada. Ponavljam, velike su brzine bile...sve dok su snage bivše JNA, bile unutar ''prstena'' pod našom kontrolom, izuzimanje se moglo raditi. Čim im je kolona stigla stigla na teritirij koji mi nismo kontrolisali, osjetili smo sav njihov bijes, kako mi u kasarni a ono i ostali stanovnici grada Sarajeva.

Ne znam, malo mi je tvoje obezvrjeđivanje Lučarevićevog doprinosa nepotrebno.Neznanje, šta li?
PM72

#571 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by PM72 »

IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:20, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#572 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

U redu ''kajlo stara'', shvatam u potpunosti. Ipak, ja ću u tom smislu ''štamparskih grešaka'' se složiti sa jednim komentarom iz teme, da jedna ''sorta ljudi'' a nisu nam prijatelji ni tada ni danas bili, isto tako čita napisane knjige naših boraca. Čita i zlo misli, a gdje god može i radi. Nažalost, jedan dio nas toga nije svjestan, pa im pomaže u tim perfidnim kombinacijama logike'' zavadi pa vladaj''.

Bogu hvala, to teško vrijeme je iza nas...ali, u pamet.

pozz
zateznistub

#573 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by zateznistub »

PM72 wrote:U pravu si za gornji dio posta i sasvim se slažem s njim.Ja znam da sam onda komentarisao i psovao džuveč i zašto ne uzeše municije i koju zolju jer sam ja to zamišljao kao stovarište MTS-a i uzmi šta ti se sviđa.Nije nas zapalo ništa od oružja mada je i onaj džuveč dobrodošao kad se ogladni.

A za ovaj drugi dio kad mi kažeš da ga omalovažavam.Nemam tu namjeru ali mi laži više pod kožu ne ulaze.Kakvih uništenih 45 tenkova i šleperi...ja sam tog samozvanog doktora jedne prilike upoznao i nimalo nisam sumnjao u njegov patriotizam i želju za borbom ali me razočarao svojim knjigama koje vrve takvim lažima ,kao da mu je recenzent bio Risto Đogo.Ne znam što mu trebaju takve stvari.Svugdje se on borio i svima usta začepljavao pa čak i Aliji.Vikić je za njega bio mala maca a njegovi ljudi supermeni.Ma daj...spustimo se na zemlju.

Ne bi mi padalo na pamet da nekog prozivam i da kažem da bezočno laže da nisam 110% siguran u to.Već sam ti napisao da sam odrastao sa njegovim ljudima iz jedinice tako da ih sve znam " u dušu" ko je i kakav bio.Fantastičnih momaka i osoba je tu bilo i u ratu smo djelili dobro i zlo ,družili smo se i jadali jedan drugom pa bih valjda gdje i kako su uništili 45 tenkova u Sarajevu.
Ne znam sta je razlog tom tvom tolikom animozitetu spram Lučarevića. Nisam citao tu knjigu i vjrujem da ima pretjerivanja. Koju si knjigu procitao ili film gledao a da je 100% tačan? On jue svoju knjgu napisao, napisi ti svoju i iznesi 100% cinjenice i fakte, napisi svoje iskustvo u borbama ali napisi ih istinite bez sekunde pretjrivanaja.

Da se odmah ogradim, nisam bio ni dana u njegovoj jedinici niti mi je rod niti ga znam licno. Da ne bi bilo suvisnih izjava.
PM72

#574 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by PM72 »

IZBRISANO
PM72

#575 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu

Post by PM72 »

IZBRISANO
Post Reply