A naravno da je subjektivni osjecaj u pitanju. Samo si ga bas onako lupio. 'Barem' 8 stepeni moze biti i da je 10 stepeni razlike sto je skoro kao da imas klimu upaljenu u sobi...Eh da je barem tako sa folijama, no dobro nije ni bitnoVladaFBiH wrote:
na žalost ne napisah da je u pitanju subjektivni osjećaj (mislio sam da je ono "barem" dovoljno) - činjenica je da je prije bilo nepodnošljivo u sobama a da je poslije folija postalo skroz ok. jer sunce više ne grije površine u sobi - iste su mlake dok su ranije bile vrele a isto tako osjećaš i na tijelu
Zatamnjivanje stakala ....
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Rugafet
#551 Re: Zatamnjivanje stakala ....
- VladaFBiH
#552 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Rugafet wrote:A naravno da je subjektivni osjecaj u pitanju. Samo si ga bas onako lupio. 'Barem' 8 stepeni moze biti i da je 10 stepeni razlike sto je skoro kao da imas klimu upaljenu u sobi...Eh da je barem tako sa folijama, no dobro nije ni bitnoVladaFBiH wrote:
na žalost ne napisah da je u pitanju subjektivni osjećaj (mislio sam da je ono "barem" dovoljno) - činjenica je da je prije bilo nepodnošljivo u sobama a da je poslije folija postalo skroz ok. jer sunce više ne grije površine u sobi - iste su mlake dok su ranije bile vrele a isto tako osjećaš i na tijelu
-
sekerbay
#553 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Makar da je dozvoljeno da se. prednja stakla zatamne onom malo svjetlijom folijom da štiti od sunca.
Al jok. Ovako, oni koji sjede nazad uživaju, a vozaču i suvozaču gore ruke
-
UmaX
#554 Re: Zatamnjivanje stakala ....
U autu to puno pomaze ako te sunce manje "tuce" kroz prozore. U stanu mozda i nisi na prozoru, al u autu je tesko izbjec. 
-
UmaX
#555 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Kod mene su tvornicki i naprijed i nazad blago zatamnjena stakla, ali ni priblizno koliko bih volio.sekerbay wrote:Makar da je dozvoljeno da se. prednja stakla zatamne onom malo svjetlijom folijom da štiti od sunca.
-
mediumx
#556 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Onda je najbolje zamijeniti stakla pa neka grebu do mile volje.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#557 Re: Zatamnjivanje stakala ....
a ako nema u opciji prozirne zadnje sajbe vec samo zatamnjena?da stavim plexiglass?mediumx wrote:Onda je najbolje zamijeniti stakla pa neka grebu do mile volje.
-
mediumx
#558 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Trebam li se sad smijati?bitanga_sa_otesa wrote:a ako nema u opciji prozirne zadnje sajbe vec samo zatamnjena?da stavim plexiglass?mediumx wrote:Onda je najbolje zamijeniti stakla pa neka grebu do mile volje.
- bitanga_sa_otesa
#559 Re: Zatamnjivanje stakala ....
ja ne vidim nista smijesno u mom pitanju...mediumx wrote: Trebam li se sad smijati?
- Rugafet
#560 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Kakav je ovo 'izum' 11$ kosta. I nije neka pljacka i da je zajeb, a jeste
https://www.ebay.com/itm/Solar-Powered- ... Swq8FbM3sh
https://www.ebay.com/itm/Solar-Powered- ... Swq8FbM3sh
- amar1994
-
mediumx
#562 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Onda ce ti neko sigurno odgovorit.bitanga_sa_otesa wrote:ja ne vidim nista smijesno u mom pitanju...mediumx wrote: Trebam li se sad smijati?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#563 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Ja 9-u godinu vozim auto sa zatamnjenim staklima, preko granice svake godine, nikad me policija nije zaustavila zbog toga, a zaustavljala me poprilixno cesto zbog nekih drugih stvari.....
Ali kad sam ugradjivso, rekao sam momcima iz lumara, nek izgleda ko fabrika.
Ali kad sam ugradjivso, rekao sam momcima iz lumara, nek izgleda ko fabrika.
- Bakir1
#564 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Na berlingu su crna stakla zadnji box citav i sofersajba....
Nije se jos niko ni nasalio pitati za to
- bitanga_sa_otesa
#565 Re: Zatamnjivanje stakala ....
ma meni su par puta kenjali,a fabricka je sajba,nisu folije,reko pisi ,idemo na sudsko odlucivanje,lako ja sajbu skinem i donesem kod sudije ....samo mi vrate dokumenta i kazu u redu je .pitam kako je sad u redu? kao manje price... 
- Bakir1
#566 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Za berlinga mogu do haga da me gone, dok na kiji i nije bas svejedno 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#567 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Kakvo je stanje u normalnom svijetu, kad su u pitanju folije i stakla????Bakir1 wrote:Na berlingu su crna stakla zadnji box citav i sofersajba....
Cini mi se da nasi nisu uskladili to sa Eu regulativom????
- mayab
#568 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Sa priličnom sigurnoscu znam za Njemačku, tzv zadnji box mozes bukvalno totalno zamraciti certificiranim folijama , dakle max 95%,nakon ljepljenja folije na istoj mora biti vidljiv utisnut broj certifikata i uslov je da auto ima oba vanjska retrovizora!
Prednja šajba smije imati gornji rub od max 10cm zatamnjen
Prednja šajba smije imati gornji rub od max 10cm zatamnjen
- Bakir1
#569 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Evo i ja znam za njemačku zadnji box nema problema dok prednja stakla mogu ali mora biti vidno polje za retrovizore pa to izgleda nikako. Foliatec prodaje te folije sa certifikatom izrezane i oblikovane za aute na mjeru.
Kod nas nije problem sa fabricki crnim staklima, jer zakon kaze dodatno zatamljivati u odnosu na fabriku, policajac moze samo uputiti na vandredni nema on sta grebati ni gledati a tehnicki mjerac prozirnosti nema niti treba imati, pa onda se zavisi od toga koliko je kontrolor pismen ili ne.
Inace pravilnik o certificiranju poznaje ugradnju folija ali ne moze u koliziju sa zakonom sto je glupost...
Ja imam dva auta skroz zatamljena, sa 15% na prednjim staklima i 45% zadnji box. rado bih pogulio folije sa prednjih stakala da mogu upisati zadnju sofersajbu...
Kod nas nije problem sa fabricki crnim staklima, jer zakon kaze dodatno zatamljivati u odnosu na fabriku, policajac moze samo uputiti na vandredni nema on sta grebati ni gledati a tehnicki mjerac prozirnosti nema niti treba imati, pa onda se zavisi od toga koliko je kontrolor pismen ili ne.
Inace pravilnik o certificiranju poznaje ugradnju folija ali ne moze u koliziju sa zakonom sto je glupost...
Ja imam dva auta skroz zatamljena, sa 15% na prednjim staklima i 45% zadnji box. rado bih pogulio folije sa prednjih stakala da mogu upisati zadnju sofersajbu...
- Optimist
#570 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Ovako tj nikako:Bakir1 wrote:Evo i ja znam za njemačku zadnji box nema problema dok prednja stakla mogu ali mora biti vidno polje za retrovizore pa to izgleda nikako. Foliatec prodaje te folije sa certifikatom izrezane i oblikovane za aute na mjeru.

Auto je bilo na austrijskim tablicama.
- Bakir1
#571 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Ima varijacija na temu...
To je jos i dobro za varijantu bumerang
To je jos i dobro za varijantu bumerang
- Optimist
#572 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Gdje je ovo dobro. 
Bolje nikako nego ovako.
Bolje nikako nego ovako.
-
ovo_mi_je_nick
#573 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Razlog zabrane zatamnjivanja bočnih i stražnih stakala je stvar preglednosti situacije saobraćaja ispred auta iza kojeg vozite a također i kad se uključujete na sporedni put ili u nekom križanju.
Nije isto voziti iza teretnog kombija gdje se ne vidi "kroz njega" i iza običnog auta sa providnim staklima.
Nema to veze sa tim da se vidi ko se vozi i šta se vozi.
Nije isto voziti iza teretnog kombija gdje se ne vidi "kroz njega" i iza običnog auta sa providnim staklima.
Nema to veze sa tim da se vidi ko se vozi i šta se vozi.
- Bakir1
#574 Re: Zatamnjivanje stakala ....
A sta ako kombi ima lim umjesto zadnjih stakala?
Treba zabraniti kamione pod ceradom i sve kroz koje se ne vidi?
-
ovo_mi_je_nick
#575 Re: Zatamnjivanje stakala ....
Takva vozila imaju svoju svrhu i razlog zašto je kamion pod ceradom i kombi limar. Zato plaćaju i veću registraciju.Bakir1 wrote:A sta ako kombi ima lim umjesto zadnjih stakala?
Dok je svrha tamnih stakala na autu samo šminka, cooliranje, bolje izgleda, i pichichi se ne vide kad ih voziš do kuće sa
Sunce grije odavno pa i u stojadinima, fićama koji su i bez slova sa klimom.
Danas sva stakla na automobilim imaju UV zaštitu (naravno da prodavači folija naglašavaju da folije štite od UV zraka jer treba prodati artikal), al jbg mora se grijati unutra, jedino ako 80 % auta obložiš alu folijom postižeš smanjenu temperaturu u automobilu.