Zasto ste napustili BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#551 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Thorgerson »

Jbg ova lutrija je ok, ali je fazon sto koliko sam ja shvatio ti dobijes samo green card i to je to. Mislim i to je super stvar. Ali onda valja doc samo s koferom u ameriku, ni kuceta ni maceta.

Mora se imati fina ustedjevina, da se moze tamo izdrzati dok se ne nadje posao, dok se ne uhodas. A da bi te pare ustedio moras ovdje imati ok neki posao, a odlaskom u USA moras dati otkaz. :-D

Mada citao sam dosta pozitivnih prica sa ovom lutrijom, medjutim vecina raje je vec imala nekoga tamo, pa nisu otisli bas na slijepo. U takvoj sitauciji to je dobra stvar.

A ovako na slijepo otici tek tako, ne znam...

@miki27A, jesi li ti imala nekoga tamo, ili si nasla posao bila prije odlaska?
prog321

#552 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

detroit-mercy wrote:
stakasa wrote:
prog321 wrote:Razlika je kad su u Shveckoj prozori od marmelade, svako radi onoliko koliko hoce i slicne gluposti.
I jedan iz BiH koji hoce da ode.
Treba da ide.
Svako barem na nekoliko godina. Eno ti post od Havane. Potpisujem.
Nemoj iamia ociju ti. Na pogresnom se mjestu dokazujes
Nego Iamia nam nikada ne rece sto se je on vratio :mrgreen: koliko sam ja skontao on je zavrsio skolu u USA ali ga nesto nije islo pa se vrnuo. Znam da je jedno vrijeme tvrdio da nema nase covjeka da zaradjuje preko $10 na sat :mrgreen: ili da je nemoguce imati svoju nekretninu, business i slicno. Ma sega bila, nego kako je promijenio nickname malo se je primirio mada se i sada zna izofirat :mrgreen: .
Taj vas je lik izmutro ko niko do sad. Svaka mu čast. Da sam živio neko vrijeme vani to je svakome očigledno. Ali samo radi studiranja. Ovdje u BiH sam samozaposlen. Nisam ni budzetlija, pa me ne možete ni tu kvalifikovat.
Kako god okrenete morate mene još durati :-D
detroit-mercy

#553 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:
detroit-mercy wrote:
stakasa wrote: Nemoj iamia ociju ti. Na pogresnom se mjestu dokazujes
Nego Iamia nam nikada ne rece sto se je on vratio :mrgreen: koliko sam ja skontao on je zavrsio skolu u USA ali ga nesto nije islo pa se vrnuo. Znam da je jedno vrijeme tvrdio da nema nase covjeka da zaradjuje preko $10 na sat :mrgreen: ili da je nemoguce imati svoju nekretninu, business i slicno. Ma sega bila, nego kako je promijenio nickname malo se je primirio mada se i sada zna izofirat :mrgreen: .
Taj vas je lik izmutro ko niko do sad. Svaka mu čast. Da sam živio neko vrijeme vani to je svakome očigledno. Ali samo radi studiranja. Ovdje u BiH sam samozaposlen. Nisam ni budzetlija, pa me ne možete ni tu kvalifikovat.
Kako god okrenete morate mene još durati :-D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dobar Memo dobar :mrgreen:, nego jel jos uvijek moguce imati preko $10 na cas ili si malo revidirao stavove :mrgreen: .
prog321

#554 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Pričaš gluposti i kreveljiš se na to.
Ja nikad ne bih tako nešto bedasto rekao. Wtf :-)
detroit-mercy

#555 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Pričaš gluposti i kreveljiš se na to.
Ja nikad ne bih tako nešto bedasto rekao. Wtf :-)
Ne bi ti ali onaj tvoj alterego Imaia je lupao takve glupost, zato sam i rekao da si malo revidirao stavove. Mada i sad imas bisera samo takvih :mrgreen: .
Fudo387

#556 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

jefferson wrote:
Fudo387 wrote:
jefferson wrote:Ja o tome pricam. Ja sam isto otisao na odredjeno vrijeme, ali jbg, stavri su ispale tako da sam ostao. Da li to znaci da bez obzira sto zivim vani trebam zaboraviti BiH, ne. A sto se tice mahale, pa naravno, ja sam to ovdje pricao xxxx puta gdje imas ljude sa daleko sirim pogledima na zivot koji nisu otisli dalje od Makarske, ali nisu zatucani, nego ovdje u SAD (a siguran sam da je tako i u Australiji, njemackoj itd). Ja uvijek akzem, i stojim kod toga da zivim sad dobro jer nisam imao tipicne nase ljude oko sebe. Odem u neki nas restoran kad sam posjecivao neke gradove gdje ima dosta nasih, ili ono nadjem se na nekom "sijelu," poslije kontam da mi treba terapija cega se sve naslusam. To ej samo fizicki otislo iz mahale, ali one mahale u najgorem smislu. "Mozak" je ostao u mahali i nije se nikad ni pomjerio.
A jbi ga sad, treba ti terapija...
Visis na ovom forumu i dan i noc, citas sve moguce i nemoguce nebuloze koje krase jednog prosjecnog Bosnju i onda pricas da ti treba terapija
kad odes medju nas svijet u kafanu. :roll: :lol:
Ma kakvu kafanu. Forum je upravo to forum, zatvoris kompjuter i cao.
Ali kad sjedis sa ljudima koji kazu kako na zelenoj akrti mogu vidjeti suha slova gdje pise, pazi sad, "bjelo roblje" pa ti isti krenu djeliti savjete kako trebas napustiti skolu i voziti kamion i slicne gluposti, fakat se zapitas jesil zdrav.
Kafana je mila majka, ja sam odrastao u kafani :)
:lol:
To su meni super situacije da se dobro nasmijem, najbolja mi je bila kad lik uze, zaoboravio sam jel petaka ili cvanciku, poce da je mota uzduz
i poprijeko i kad je zavrsio pita me sta vidim? Gledam, rekoh, nista, sta treba da vidim? Eeee, jarane, tornjevi u njujorku gore. Fakat izgleda
k'o dvije zgrade iz kojih izbija plamen. :lol: Mrtav ozbiljan me ubjedjuje kako je to neko davnih dana sve isplanirao i na novcanici isprintao.
O masonskim ocima i piramidama da ne pricam, nakon desetak klipaca jebo SNL kakav je to show :lol:
prog321

#557 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Detroit.
Otišao sam da provjerim ko je taj lik. Vidim da je na temi dijaspora imao šta reći. Ima nešto sa čim se slažem ali najmanje polovinu onih stvari ja ne bih nikada rekao.
Imam osjećaj da me podjebavate jer vam se ne sviđa šta ja pišem . Zašto se ne koncetrišeš na moje riječi i objasniš šta sam ja tačno lupio?
Još uvijek vas trese ono što sam rekao o američkim platama u zadnjih 10 god?
Je li zbog toga? :shock:
Fudo387

#558 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:Detroit.
Otišao sam da provjerim ko je taj lik. Vidim da je na temi dijaspora imao šta reći. Ima nešto sa čim se slažem ali najmanje polovinu onih stvari ja ne bih nikada rekao.
Imam osjećaj da me podjebavate jer vam se ne sviđa šta ja pišem . Zašto se ne koncetrišeš na moje riječi i objasniš šta sam ja tačno lupio?
Da sad ne trazim, sta si rekao o americkim platama u zadnjih deset godina?
prog321

#559 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Ma porodili Njemačku i USA . Ja argumentovano dokazao da američke plate stagniraju u zadnjih 10 god dok Njemačke rastu iznad inflacijske norme.
Odmah me desetak proAmera na nož dočekali :-D
detroit-mercy

#560 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

prog321 wrote:Detroit.
Jarane, never mind, mozes jednog prevariti ali ako 50 ljudi na forumu tvrdi da ste jedna ta ista osoba, isti stil pisanja, stav, gluposti i sl., onda ima nesto u tome. Obojica iz okoline Banja Luke, preselili u Sarajevo, bili u USA :mrgreen: kaman :mrgreen: .
Nemoj se stidjeti, svi grijese u mladosti :mrgreen:
Fudo387

#561 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:Ma porodili Njemačku i USA . Ja argumentovano dokazao da američke plate stagniraju u zadnjih 10 god dok Njemačke rastu iznad inflacijske norme.
Ne bih rekao da stagniraju i da ne prate inflaciju, i najsmijesniji biznis ima redovnu povisicu koja se zove cost of living raise, plus onu koja
zavisi od poslovanja. Odokativno, u pravu si da kupovna moc opada za obicne smrtnike, samo nema to tolike veze sa inflacijom koliko sa
milijardom gluposti koje se pojavljuju u prodaji. Jebi ga, svako hoce da ima iphone 6 plus, ganc novo auto, vecu kucu...itd.
prog321

#562 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Detroit.
Uvijek na temi o dijaspore spomenu tog lika. Nije 50 nego petsest poznatih kojima se ne sviđa šta pišem. Taj lamua je lupao sve i svašta. Moje riječi su pažljivo birane i tri put provjerene. Jednom sam napisao nešto bez provjere i odmah me uhvatio onaj Saian u raskoraku.
Ja znam kad nešto napišeš da će se razni ljudi zakačiti na to. A mene su kačili od tema na politici do ekonomije i sad dijaspore.
Ali samo na temi o dijaspori se spomene ta osoba. Mora da je tu bilo svašta.
prog321

#563 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Fudo387 wrote:
prog321 wrote:Ma porodili Njemačku i USA . Ja argumentovano dokazao da američke plate stagniraju u zadnjih 10 god dok Njemačke rastu iznad inflacijske norme.
Ne bih rekao da stagniraju i da ne prate inflaciju, i najsmijesniji biznis ima redovnu povisicu koja se zove cost of living raise, plus onu koja
zavisi od poslovanja. Odokativno, u pravu si da kupovna moc opada za obicne smrtnike, samo nema to tolike veze sa inflacijom koliko sa
milijardom gluposti koje se pojavljuju u prodaji. Jebi ga, svako hoce da ima iphone 6 plus, ganc novo auto, vecu kucu...itd.
Je li stvarno hoćeš da ideš u diskusiju sa mnom o ovome?
Pročitao sa desetine raznih članaka o tim stvarima. Evo upravo čitam kako se inflacija u USA obračunava.
Ako stvarno nisi ekspert bolje je da preskočimi tu raspravu.
A iskreno i nemam vremena sad. :-D
Fudo387

#564 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:
Fudo387 wrote:
Je li stvarno hoćeš da ideš u diskusiju sa mnom o ovome?
Pročitao sa desetine raznih članaka o tim stvarima. Evo upravo čitam kako se inflacija u USA obračunava.
Ako stvarno nisi ekspert bolje je da preskočimi tu raspravu.
A iskreno i nemam vremena sad. :-D
Nisam ekspert, jer da sam strucnjak za te stvari sjedio bih u nekoj kancelariji na wall street-u i zajebavao se sa tim sranjima.
Samo nisam ni corav, ni glup da ne vidim sta se desava oko mene, kako ljudi zive, trose, koliko zaradjuju...
Sto, da ti mozda nisi kakav ekspert? :D
detroit-mercy

#565 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by detroit-mercy »

Sto bi te na noz docekao, ja vidim je li moja raste ili ne raste :mrgreen: . Skocio si na tvrdnju da su za isti posao zarade u USA vece nego u Njemackoj. Onda su krenuli grafikoni, da ne idemo od teme. Opet da ti podvucem, ja radim za njemacku firmu, pitao, cak imao priliku i da vidim brojeve. Razlika u istoj firmi USA i Njemacka, iste pozicije, minimum 15%. Gotova prica, meni ne treba graf je li u Njemackoj plate prate inflaciju ili ne.
I nemoj da se stidis svog alterega, kao sto reko, "svi smo mi bili mladi jednom" :-)
miki27A

#566 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by miki27A »

Thorgerson wrote:Jbg ova lutrija je ok, ali je fazon sto koliko sam ja shvatio ti dobijes samo green card i to je to. Mislim i to je super stvar. Ali onda valja doc samo s koferom u ameriku, ni kuceta ni maceta.

Mora se imati fina ustedjevina, da se moze tamo izdrzati dok se ne nadje posao, dok se ne uhodas. A da bi te pare ustedio moras ovdje imati ok neki posao, a odlaskom u USA moras dati otkaz. :-D

Mada citao sam dosta pozitivnih prica sa ovom lutrijom, medjutim vecina raje je vec imala nekoga tamo, pa nisu otisli bas na slijepo. U takvoj sitauciji to je dobra stvar.

A ovako na slijepo otici tek tako, ne znam...

@miki27A, jesi li ti imala nekoga tamo, ili si nasla posao bila prije odlaska?
Zelena karta je nesto za sto se ceka godinama (ako imas familiju: sestru, onda bar 12-14 godina), ili preko radne vize gdje zavisis od poslodavca ako se smiluje i preda papire za zelenu kartu, tako da kad neko dobije na lutriji mislim da je ludost bar ne probati otici i snaci se u US.
Ja sam imala poznanika, jer sam isla u gradic u kojem sam studirala 3 godine prije. Sve sam sama: nasla sublease na 2 mjeseca, preko skypa sve sa gazdom dogovorila. Posao sam odmah imala part time (u struci) a onda u oktobru 2012 dobijem stalni (opet u struci).

Za temu: jedino sto mi fali su planine i par mojih dobrih prijatelja, ostalo sve ovdje imam.
Fudo387

#567 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

miki27A wrote:Za temu: jedino sto mi fali su planine i par mojih dobrih prijatelja, ostalo sve ovdje imam.
Preseli u Colorado. :D
Anestezija

#568 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Anestezija »

Nisam još al ću uskoro :D
prog321

#569 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Ako vas dvojica bolje znate od statistike onda nema svrhe postavljati grafove. :-D

Iskreno, kraj je radnog vremena. Radnog. 8-) . Odoh vani. Lijep je dan. Poz.
Bluemore

#570 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bluemore »

Image
Bodkin

#571 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

Fudo387 wrote:
Rast plate stagnira. Ne stagniraju plate. Al ajd, nek se vrti prica. Svi su danas makroekonomisti. A prog ispali guposti cesto koje su uzrokovane poluinformacijama ili pogresno shvacenim. Ali cesto ima kulturne postove. Nekad ga ponese sa "djeco jos pure" ali to mu oprastamo :D
jeza u ledja

#572 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jeza u ledja »

Otisao iz BiH na studije. Nisam mislio ostajati, ali kao i mnogim drugim promjeni se nesto u glavi. Sada, iskreno, daleko od toga da je zivotni standard jedini razlog sto ne bih zivio u BiH. Mozda, da je zivotni standard, a s time i neke druge stvari, u BiH svima drasticno visi, ali to je vec sci-fi. Zapad pruza mnogo vise od dobre plate, u tome je poenta.

Ja na temu odlaska i zivota vani gledam ovako.
Gotovo svi koje znam ovdje (SAD) su dosli odnekud, bilo iz inostranstva, bilo iz drugih gradova. U Americi je sasvim normalno (doduse previse za moj ukus) seliti se za karijerom/skolom. I ovdje, kao i svugdje u svijetu, ljudi sele za boljim sansama u poslu, vecom platom, itd. Ljudi iz manjih mjesta sele u veca. Isti je slucaj i u Njemackoj, isti je slucaj i u BiH. Medjutim, razlika je u tome sto je Njemacka velika, a SAD ogromne, dok je BiH jako mala. Sarajevo je najveca stanica do koje se moze doci, a ono je za mnoge premalo. Za njemacke ili americke prilike to je mali grad sa prosjecnim mogucnostima. I dok jedan Amerikanac ili Njemac ako zeli moze gledati u koji veci grad da se preseli, za jednog Bosanca tu nastaje problem jer sada odjednom selidba za karijerom postaje emigracija, on postaje dio "dijaspore", itd. Hocu reci vani je sasvim normalno da se ljudi sele tamo gdje ce imati vise mogucnosti. Zemlje zapada su takodje medjusobno uvezane komunikacijski, ekonomski, lingvisticki, politicki mnogo vise nego zemlje u nasem okruzenju (osim jezika). Dosta ljudi ne razumije znacaj modernog transporta (ili u slucaju Amerike i jeftinog goriva), brzog interneta i sta to predstavlja za mobilnost ljudi, mjesto zivljenja i mjesto rada.

Previse se ljudi vezu za okruzenje, pogotovo nacionalni identitet i pripadnost njemu i automatski si daju i prihvataju karakteristike i misljenja koja su im nametnuta od tog identiteta. Ja nemam nista protiv vezivanja za lokalnu zajednicu, stvaranja kruga prijatelja, vezanosti za porodicu, ali ne ako te to sprjecava da napredujes. Generalno se ljudi bez potrebe ubacuju u kalup koji im u nasem slucaju pruza vrlo malo (ako nista zbog same velicine). Ljudi se u glavi bespotrebno ogranicavaju granicama drzava ili pripadnosti narodu i van onoga na koliko su primorani, pa onda postoji "mi", "vi" i "oni" i to sta "mi" hocemo i mozemo i sta "oni" rade i misle.

Iz perspektive kruga drustva u kom su cak i granice sta predstavlja pripadnost jednom polu izbrisane, ideja da sam ja Bosanac, Amerikanac ili nesto trece koji nesto nekom duguje jer dijeli sa njim prostor uokruzen granicama mi je toliko rudimentarna da je pocinjem izucavati s fascinacijom. :D Sto se mene tice ja se nadam buducnosti u kojoj granice uopste nece postojati, a pripadnost nekom kolektivnom identitetu vecem od lokalne zajednice (mahale, naselja, mjesta) bi se svodila na povrsne izrazaje kulturnog identiteta, tipa navijanje u sportu ili promocija jezika, knjizevnosti, umjetnosti, itd.

----------

Sto se tice rasprave, zapanjen sam ovako niskim platama u Londonu. :O Evo sad i malo guglam. Znao sam vec da je izuzetno skup, ali sam mislio da je to popraceno vecom kompenazijom, kao u Svici ili Norveskoj. Pa jbt London je dosta skuplji i od New Yorka, a plate za iste poslove manje nego u jednom Houstonu gdje su nekretnine neuporedivo jeftinije.
Zoya

#573 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Zoya »

Anestezija wrote:Nisam još al ću uskoro :D

Trebaš kupovati novi dres onda :D
stakasa

#574 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by stakasa »

Bodkin wrote:
Fudo387 wrote:
Rast plate stagnira. Ne stagniraju plate. Al ajd, nek se vrti prica. Svi su danas makroekonomisti. A prog ispali guposti cesto koje su uzrokovane poluinformacijama ili pogresno shvacenim. Ali cesto ima kulturne postove. Nekad ga ponese sa "djeco jos pure" ali to mu oprastamo :D
Makroekonomisti i selektori :)
Pusti nas da se zabavljamo, bolje i to nego vazda po istom tragu o politici
Rockefeller

#575 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Rockefeller »

Anestezija wrote:Nisam još al ću uskoro :D
Samo bježat'.
Post Reply