Bihać / V Korpus A RBiH

Post Reply
udrch

#551 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by udrch »

anonimus0007 wrote:
Woody wrote:Jo

A crkve? Ma one su same pale. Eno vidi onu Sabornu u Mostaru:

Image

Pala bolan sama od sebe, šta ćeš tak'a ti je ovdje gradnja :lol:

Haj, živi vi meni bili :thumbup:
ptice na grani znaju da su je srušili hrvati.
to zna čak i Glas srpske :D ..samo sad nije moderno pričati o tome, jer se Dodik i Čović zadnjih par godina vole ko rođena braća..
korisnik101

#552 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by korisnik101 »

Hajde da okrenemo pricu na drugu temu.

Evo, naime u ovom video je jasno kako je Krajina napadnuta u operaciji "pauk" od onog najboljeg sto je tadasnja Srbija posjedovala.
Znaci, sve specijalne snage Srbije zajedno sa Legijom, Kobcem, Arkanovcima.
Plus snage Vojske Srpske Krajine,
Abdiceve Snage, i Vojske Republike Srpske.

Mislim da je to tad bilo creme-de-la-creme, srpske vojske.

I opet ih je 5 Korpus porazio. Sigurno za to Buzimljani imaju veliku zaslugu.
Sami Arkanovci kazu da su dozivljeli katastrofu tamo. Od 200 njih, oko dvadeset poginulih i preko 80 ranjenih. Znaci, vec prepolovljeni poslije par mjeseci.
Tu je velika Srbija slomljena.

sulejman1

#553 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

Crvene beretke su brojali cca 2000 ljudi, s tim da je tih 200 prošlo najsloženije obuke, to je u stvari policijska jedinica formirana od vrha srbije kao JSO (jedinica za specijalne operacije). Prema snimljenim dokumentarcima jasno se vidi da je ista imala i takvu ulogu, odnosno, njihove specijalne operacije prvobitno su bile otvaranje sukoba na području Hrvatske, BiH, Kosova, odnosno tamo gdje su planirali ratove, primjer Kninska krajina i balvan revolucija, u BiH Bjeljina, Zvornik snimke svima poznate. Dalje su upotrebljavati u svim kritičnim situacijama, Pauk operacja je bila planirana, kako se u dokumentarcu vidi, u vrhu srbije i cilj je bio povratak Autonomije i slamanje 5 korpusa, što bi trebalo ubrzati i završiti rat, no međutim završili su onako kako su završili, samo bih volio znati iz Srpski izvora koliko ih je stvarno vrisnulo u operaciji Pauk.Zasigurno znam da ih se dosta nije vratilo kući. 8)
Nekako s proljeća

#554 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Nekako s proljeća »

Image
Image
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#555 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Woody »

A ja sam u aprilu '92-e polagao zakletvu sa tekstom:

"Ja ... Zaklinjem se da ću braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost Republike Bosne i Hercegovine, da ću savjesno i disciplinovano izvršavati sve obaveze i dužnosti pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, da ću braniti njenu slobodu i čast i u toj borbi istrajati."

Zar smo u istoj vojsci ja i ova "muslimanska milicija" bili? Kao da nismo? A jesmo :? A možda se već u maju 92-e promijenio i tekst zakletve :-)
Nekako s proljeća

#556 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Nekako s proljeća »

Ja vjerujem da su i oni kao zvaničnu zakletvu imali ovu što si ti ili ja davao. Ipak je u pitanju mjesec Maj, Armija se tek stvarala , znaš i sam koliko smo i kako bili iskidani-nepovezani sa nekim dijelovima teritorije R BiH. S druge strane, po meni nije toliko stvar teksta zakletve , ovi borci su se na ovom području borili za ideju i vrijednosti u koje su vjerovali. I u tom smislu im se samo može reći Aferim. A priča o Huski Miljkoviću ili Muji Hrnjici...to jeste priča sa tog područja, ali ne i vremenskog okvira teme.
sulejman1

#557 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

kada bi Woody pogledao statistiku učinaka 505, mislim da bi se posramio zbog ovih nasrtaja.
Ja nemam zvanične podatke o svim akcijama 505, ali ako slučajno neko ima evidencije o broju uspješnih akcija 505 neka ih stavi, ali u svakom slučuju ja ću po svom sjećanju neke podatke postavljati.
Za početak 505 Bužimska brigada je izvela preko 200 akcija tokom rata, tu računam i sve diverzantske akcije kojih je bilo i najviše.Možda za nekog zvuči previše, ali to je razlog zašto je ova brigada poznata širom BiH, pa čak i van nje. Činimi se da je najbolje poznaju neprijatelji sa kojima se susretala. Akcije su 99% bile potpuno uspješne, znači vrlo mali broj neuspješnih akcija, veliki broj ubijenih neprijateljskih vojnika, značajna materijalno tehnička sredstva su zarobljavata. Akcije su u većini slučajeva izvođene sa relativno malim brojem ljudi, omjeri su znali biti i 1:10, ako ne i više.Većinu akcija su izvodile Četa za specijalne namjene HAMZA i Izviđačko-diverzantski vod GAZIJE (30 ljudi), dakle jedinica Hamza je brojala 90 ljudi do augusta 1995, kada se formira bataljon Hamza u kojeg se uključuje Jurišni bataljon, koji je isto tako djelovaou akcijama kada su bile većih razmjera, također postojali su i bataljonski izviđači koji prerastaju u Izviđačko-diverzantski vod TAJFUN. I da ne zaboravim naše žute mrave čete mladih vojnika koji su obučavani u Nastavno-regrutnom centru i koji su u zadnje dvije godine rata dali ogroman doprinos kako u akcijama tako i u intervencijama za odbranu linija.
Pored velikog broja akcija Bužimljani se ističu u spašavanju Buhaća, Cazina, Kladuše, dijelova Krupske opštine i to kada je bilo najkritičnije, jednostavno brigada koja je dala daleko najveći doprinos na odbrani Bihaćkog okruga.
swanfilter

#558 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by swanfilter »

Woody wrote:Ah, evo i mene, juče sam dokasno replicirao, pa se danas kasno ustao :wink: Ko rakije večera...

Ne sekiraj se ti moj @swanfilter oko moga pranja. Perem ti se ja bar jedanput godišnje, a svake prestupne i dvaput. Ne smrdim bolan, ja tako k'o što se tebi čini.

Što se tiče logora, masovnih i pojedinačnih grobnica... hmmm? Drugi put ću o tome. Važi? A ima. Ima, ima... O protjeranim ti ne trebam elaborirat, jelde? Ili možda treba, samo rekti.:

Woody, buraz, slobodno ti ... Nego, ja mislim na Krajinu, danasnji USK ... Nemoj mi pricu na Mostar seliti, barem meni ne ... Mada, ne kazem da nije neko i kod nas smaknut al ovo sto ti tvrdis ... Stvarno bih molio da argumentujes, elaboriras? Znaci, reci mi nesto o tim logorima, grobnicama i protjeranim NeBosnjacima iz danasnjeg USK? A ja cu ti navesti prilican broj zlocina nad Bosnjacima i Hrvatima na podrucju Bihaca i Bosanske Krupe prije svega. Vjerujem da ce se naci neko ko moze biti svjedok mog pisanja. Na tebi je red ...
dzeronimo

#559 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by dzeronimo »

danas se navršava 19 godina od izvedenog kontranapada 505-e Bužimske brigade na čelu sa HAMZAMA....BREZA'94...
bila je to bitka svih bitaka....šehidima poginulima u istoj neka je rahmet,a preživjelim učesnicima iste srdačni pozdravi i dobro zdravlje,ma gdje god bili...
Bosanski_kralj

#560 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Bosanski_kralj »

Ko god je ratovao protiv 505. bio je razbucan. Naravno, kako bi se ukaljao ugled koji 505. ima, na sve načine im se nastoje prišiti raznorazni ratni zločini. I ne samo samo njima nego cijelom 5. Korpusu. Pa tako imamo da se hapse ljudi jer su dodijelili par plesaka zatvoreniku, a teže oblika zločina ne mogu naći jer isti nisu ni činjeni.
zivco

#561 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by zivco »

Woody wrote:A ja sam u aprilu '92-e polagao zakletvu sa tekstom:

"Ja ... Zaklinjem se da ću braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost Republike Bosne i Hercegovine, da ću savjesno i disciplinovano izvršavati sve obaveze i dužnosti pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, da ću braniti njenu slobodu i čast i u toj borbi istrajati."

Zar smo u istoj vojsci ja i ova "muslimanska milicija" bili? Kao da nismo? A jesmo :? A možda se već u maju 92-e promijenio i tekst zakletve :-)

Haram ti je ovo veliki Woody. Vrijedjas.Ocito nista drugo i neznas nego pljuvati i vrijedjati. Smaras na apsolutno svakoj temi gdje se javis. Jesi ti to veliki borac, patriota,postenjacina,sta si ti to,sta bi ti to? S kojim pravom ti ljude koji se ovdje javljaju da doprinesu temi,upucenijim sigurno daleko vise nego ti, da zasipas supljim moralisanjem? O cemu ti pricas, kakvi zlocini,jel masovni, organizovani,planirani? Naporan si covjece,i sebi si vise naporan. De sjedi, zapali dobar joint, potegni dobro iz flase,jos se nacvakaj medicine pa mi bas onako dobro odgovori. De ti, znas ti plaho bezobrazan biti.Kako neces, moze ti se,ratnik nad ratnicima, najpatriota, najhumaniji ratnik,niko nenajeba ko ti,moralna gromada, ma jebo Isusa sta si ti....
scooby_dooby_doo

#562 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by scooby_dooby_doo »

U Bužimu je u četvrtak obilježena jedna od najvećih operacija i pobjeda 505. Viteške bužimske brigade, ali i Armije R BiH u cijelini - Operacija Breza '94.

Obilježavanje ove velike pobjede počelo je učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na turbetu generala Izeta Nanića i šehida 505. Viteške bužimske brigade.

Na planini Radoč, održan je i historijski čas, a pred mnogobrojnim skupom, borci i starješine Brigade evocirali su uspomene na ovu akciju, kojom je direktno rukovodio Ratko Mladić, koji je u navedenoj akciji i ranjen od strane neustrašivih bužimskih vitezova.
O jednoj od najvećih ofanziva kojom je komandovao haški optuženik Ratko Mladić i u kojoj je učestvovalo oko 9.000 neprijateljskih vojnika, govorili su akteri ratnih dešavanja. U ime Prvog bataljona obratio se komandant Ibrahim Bašić, Trećeg komandant Jusić Sead, Četvrtog komandant Rasim Suljić, u ime Hamzi Niijaz Veladžić - Veljun, u ime Jedinica za podršku Hamdija Dizdarević, Zijad Nanić, pomoćnik komandanta za bezbjednost i Hamdija Mustafić kao zamjenik komandanta brigade, te gost predsjednik Udruženja Zlatnih Ljiljana Bihaća, Edin Kozlica.
korisnik101

#563 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by korisnik101 »

Kada kazete operacija Breza jer mislite na operaciju Pauk ?
dzeronimo

#564 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by dzeronimo »

korisnik101..
NE,breza je bila u vremenu nakon sloma prve i početka druge automije...dakle ona nije dio operacije pauk....mnogo toga je vec napisano o tom kontranapadu 505-e,odnosno o cijelokupnoj situaciji koja je trajala nekih sedam dana...valja napomenuti da je tu bilo oko 9 000 cetnika,akcijom je k-dovao direktno ratko mladic i tu je i ranjen,izvukao se za dlaku,dok mu je ostalo njegovo vozilo,čak i šaplka :lol: ,risto đogo je također tih dana "sletio u nekakvo jezero" itd,itd....
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#565 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Woody »

zivco wrote:

Haram ti je ovo veliki Woody. Vrijedjas.Ocito nista drugo i neznas nego pljuvati i vrijedjati. Smaras na apsolutno svakoj temi gdje se javis. Jesi ti to veliki borac, patriota,postenjacina,sta si ti to,sta bi ti to? S kojim pravom ti ljude koji se ovdje javljaju da doprinesu temi,upucenijim sigurno daleko vise nego ti, da zasipas supljim moralisanjem? O cemu ti pricas, kakvi zlocini,jel masovni, organizovani,planirani? Naporan si covjece,i sebi si vise naporan. De sjedi, zapali dobar joint, potegni dobro iz flase,jos se nacvakaj medicine pa mi bas onako dobro odgovori. De ti, znas ti plaho bezobrazan biti.Kako neces, moze ti se,ratnik nad ratnicima, najpatriota, najhumaniji ratnik,niko nenajeba ko ti,moralna gromada, ma jebo Isusa sta si ti....
Evo me, bolan, tu sam. Šta lupaš na vrata, evo sad ću ti otvoriti. Ja, hajvana... Ili što bi amidža Idriz rekao: Ko je? Ko? Koga vi trebate? A ti si Fuke, a vidim ja glas mi odnekud' poznat... :-)

Jesi li to i ti pozvan da ocjenjuješ moje Bošnjaštvo. Čuj haram? Eto, ti ćeš mi reći šta je haram, astaghfirullah! Vjeruj mi da ja imam harama DAAALEKOOO manje od kompletnog komandnog kadra ARBiH od 1991 do 1995. Pitaj njih šta je haram, pa ćeš vidjeti da sam u pravu.. E, ovdje si potpuno u pravu (pa valjda i neko drugi može biti u pravu - nemam ja tapiju na to da "sam samo ja u pravu"): ja ti bolan samo znam pljuvati i vrijeđati! Šta ću, takav mi karakter i nivo. A nemam ti ni puno škole, haj' ne zahateri mi ;-) Ne morališem ja bolan, odakle ti to. Pa ja ni svojoj djeci ne morališem, a gdje bi ovoj ovdje djeci po forumu. Pa ne mogu ja protiv "herojstava" i "nesutrašivosti" iz priča njihovih očeva/baba. Ne bi ja kvario odnos očeva i djece - ne d'o mi Bog. NIKAD. Bolan, ja samo pokušavam (a vidim i da će to ostati - pokušaj) da razbijem iluzije kojima ovu djecu danas hrane ti i takvi k'o ti. I ponavljam mantru:

ISTINA SE MORA ZNATI I REĆI MA KAKO BOLNA I NEUGODNA BILA. SVOJA GOVNA IZ KUĆE MORAŠ IZNIJETI JER ŠTO VIŠE STOJE - VIŠE SMRDE.

E, sad će ovi Oficiri za Moral i Vjerska pitanja k'o što si i sâm, na mene da navale: Šta ti tu pričaš o istini, kad i sam lažeš. I, eto, ja ti odma' moram pisat': Ja pišem SAMO ono što sam rođenim očima vidio i nogom prošao. Ništa ni više ni manje. Vaše je da me napadate a moje da ja vas napadam. C'est la guerre! Peke!

I da ti odgovorim: NIT' SAM VELIKI BORAC, A JOŠ MANJE POŠTENJAČINA, A PATRIOTA - EEE TO SAM NEKAD BIO, ALI VIŠE NE. Ne, ne, nikad više. E, dobro si me ovo napomenuo za joint. Odo' dok mi se djeca nisu vratila iz škole.

Haj, živ ti meni bio, i ne boj se, neću ja prestat' pisat sve dok imalo migam :thumbup:
korisnik101

#566 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by korisnik101 »

dzeronimo wrote:korisnik101..
NE,breza je bila u vremenu nakon sloma prve i početka druge automije...dakle ona nije dio operacije pauk....mnogo toga je vec napisano o tom kontranapadu 505-e,odnosno o cijelokupnoj situaciji koja je trajala nekih sedam dana...valja napomenuti da je tu bilo oko 9 000 cetnika,akcijom je k-dovao direktno ratko mladic i tu je i ranjen,izvukao se za dlaku,dok mu je ostalo njegovo vozilo,čak i šaplka :lol: ,risto đogo je također tih dana "sletio u nekakvo jezero" itd,itd....
Pa to je Pauk.!
Pocetak druge autonomije.

Ali sad sam shvatio.
Operacije kontra-napada 505e su nazvane Breza, dok operacije srpske strane su zvali Pauk.
LBVIEW

#567 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by LBVIEW »

Woody wrote:
zivco wrote:

Evo me, bolan, tu sam. Šta lupaš na vrata, evo sad ću ti otvoriti. Ja, hajvana... Ili što bi amidža Idriz rekao: Ko je? Ko? Koga vi trebate? A ti si Fuke, a vidim ja glas mi odnekud' poznat... :-)

Jesi li to i ti pozvan da ocjenjuješ moje Bošnjaštvo. Čuj haram? Eto, ti ćeš mi reći šta je haram, astaghfirullah! Vjeruj mi da ja imam harama DAAALEKOOO manje od kompletnog komandnog kadra ARBiH od 1991 do 1995. Pitaj njih šta je haram, pa ćeš vidjeti da sam u pravu.. E, ovdje si potpuno u pravu (pa valjda i neko drugi može biti u pravu - nemam ja tapiju na to da "sam samo ja u pravu"): ja ti bolan samo znam pljuvati i vrijeđati! Šta ću, takav mi karakter i nivo. A nemam ti ni puno škole, haj' ne zahateri mi ;-) Ne morališem ja bolan, odakle ti to. Pa ja ni svojoj djeci ne morališem, a gdje bi ovoj ovdje djeci po forumu. Pa ne mogu ja protiv "herojstava" i "nesutrašivosti" iz priča njihovih očeva/baba. Ne bi ja kvario odnos očeva i djece - ne d'o mi Bog. NIKAD. Bolan, ja samo pokušavam (a vidim i da će to ostati - pokušaj) da razbijem iluzije kojima ovu djecu danas hrane ti i takvi k'o ti. I ponavljam mantru:

ISTINA SE MORA ZNATI I REĆI MA KAKO BOLNA I NEUGODNA BILA. SVOJA GOVNA IZ KUĆE MORAŠ IZNIJETI JER ŠTO VIŠE STOJE - VIŠE SMRDE.

E, sad će ovi Oficiri za Moral i Vjerska pitanja k'o što si i sâm, na mene da navale: Šta ti tu pričaš o istini, kad i sam lažeš. I, eto, ja ti odma' moram pisat': Ja pišem SAMO ono što sam rođenim očima vidio i nogom prošao. Ništa ni više ni manje. Vaše je da me napadate a moje da ja vas napadam. C'est la guerre! Peke!

I da ti odgovorim: NIT' SAM VELIKI BORAC, A JOŠ MANJE POŠTENJAČINA, A PATRIOTA - EEE TO SAM NEKAD BIO, ALI VIŠE NE. Ne, ne, nikad više. E, dobro si me ovo napomenuo za joint. Odo' dok mi se djeca nisu vratila iz škole.

Haj, živ ti meni bio, i ne boj se, neću ja prestat' pisat sve dok imalo migam :thumbup:
Po obicaju, kad ga se upita nesto konkretno, slijedi spin u nedogled. :D
Petljas o Mostaru gdje je dokazano HVO srusio pravoslavnu crkvu i organizirao "logorovanja", pa onda malo muljas o Krajini, gdje nije bilo grada/sela s bosnjackim stanovnistvom u krugu od Bihaca, preko Krupe, Novog, Prijedora, Sanskog Mosta, Petrovca, Kulen Vakufa, Ripca ,nazad do Bihaca a da 'rabra srpska vojska i policija nije vrsila masovna ubistva , odvodila u logore, palila i zarila, jednom rijecju pocilina genocid. Veze nemas o desavanjima u tim krajevima i jos bi se k'o raspravljao, a kad te ljudi fino priupitaju za dokaze za tvoje blebetanje, preusmjeravas pricu na drugu stranu, ti jadan, pravedan, neshvacen insan koji bi samo "cistio ispred svog dvorista". :lol:
Tebi i takvima, najbolji odgovor dao je rahmetli Durakovic, kad onomad u "Face-u" onom cetniku i blecku Banjcu skresao u brk, na njegove budalaste i na mitu i lazi utemeljene optuzbe o spaljivanju srpskih leseva u zeljezari Zenica(nakon sto su navodno prosvercovani tunelom iz opkoljenog Sarajeva): "kako ste radili, super ste prosli." :zzzz:
LBVIEW

#568 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by LBVIEW »

dzeronimo wrote:korisnik101..
Kapa do poda ovim momcima. :bih:
dzeronimo

#569 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by dzeronimo »

korisnik 101 ...
nisi druze shvatio...u v.kladusu se uslo 4.avgusta'94-te....i toje bio kraj autonomije...ova operacija cetnika iz vrs,prema zarobljenoj dokumentaciji, pripremana je jos u toku ljeta 94,a otpočela je 5.septembra'94-te na cijelu liniju 505-e,sa glavnim pravcom napada prema križu i sipu...tih 7 dana su neprestanokidisalina taj jedan maliprostor(jer je teren bio takav na tom mjestu),i onda je usljedila kontra....dakle ovdje su ucestvovali samo cetnici,bez autonomasa...druga autonomija otpocela je kasnije,sredinom novembra,tako da je ovo bila priča sama za sebe...eto to je tako,nadam se da ce neko potvrditi,ja bar mislim da je ovako bilo....pozzzzzzzz
korisnik101

#570 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by korisnik101 »

Ne vjerujem da si u pravu Dzeronimo.

Za vrijeme Pauka stvorila se druga autonomija.
Naime, Crvene Beretke (Arkanovci, Legijini ljudi i ostale specijalne snage Jugoslavije) zauzele su Kladusu i predale je Babi.
Gojeni H

#571 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Gojeni H »

Molim vas,

Pisite o neustrasivim borcima iz Buzima. Mene sto se tice pisite o borbama i borcima citavog 5 korpusa.

Woody-a ostavite na miru. Covjek je puk'o k'o sijalica. Ja sam digao ruke od njega davno.
Covjeku treba dobra strucna pomoc. Ovakve se stvari desavaju veteranima rata. Pogotovo onima koji nemaju snage da stvari pojednostave i i razloze na proste razlomke.
scooby_dooby_doo

#572 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by scooby_dooby_doo »

Gojeni H wrote:Molim vas,

Pisite o neustrasivim borcima iz Buzima. Mene sto se tice pisite o borbama i borcima citavog 5 korpusa.

Woody-a ostavite na miru. Covjek je puk'o k'o sijalica. Ja sam digao ruke od njega davno.
Covjeku treba dobra strucna pomoc. Ovakve se stvari desavaju veteranima rata. Pogotovo onima koji nemaju snage da stvari pojednostave i i razloze na proste razlomke.
:thumbup:
dzeronimo

#573 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by dzeronimo »

korisnik101 wrote:Ne vjerujem da si u pravu Dzeronimo.

Za vrijeme Pauka stvorila se druga autonomija.
Naime, Crvene Beretke (Arkanovci, Legijini ljudi i ostale specijalne snage Jugoslavije) zauzele su Kladusu i predale je Babi.

ok...naravno,i nemoras mi vjerovati....ali sve dok se prepisujemo na određenom nivou kulture dijaloga,dobroje,jel...
napisao sam već kad je završila prva autonomija i kad je bila breza...s tim se očigledno slažeš,a ima se i naći na 100 mjesta te ćeš lahko utvrditi istinu...moraš znati da je između ovo dvoje bila jedna žestoka akcija cetnika,i to zajednicka akcija ovih iz rs-a i onih iz sao krajine...radnja se odvijala dole na kladuskom terenu,oko crkve na ahovu(siri reon radica mosta)između buzima i vrnograca....e vidi i tu su hamze(opet oni :-) ),naravno i sa drugom elitom 505-e,rasprsali sve ovo i cetnike vratili tamo gdje im je mjesto,pri tome im nanjevsi velike gubitke u zivoj sili i tms-u...zasto nisu i tu upotrijebili autonomase,ako znamo da je to njihov teren i odlicno ga pšoznaju????...a sam PAUK...e on je nastao otprilike tamo negdje u beogradu i bilo bi sad puno za pisati,sta mu je sve bio cilj,puno toga...uglavnom,kada su fikretove snage ponovo sa teritorije hrvatske,gdje su bili u izbjeglistvu,ponovo presle u bih i otpocele sa b/d,to je KONKRETAN,početak realizacije pauka...tada su u napad isle samo ap j-ce,dakle muslimani,ali pod k-dom kobca i legije...nijue to bio ni toliki prostor,pa da su trebale neke bas tako brojne j-ce,a drugo,zasto bi oni dali guzana kad je bilo "turaka",pa na kopjoj gud strani da neki pogine,oni su bili u plusu...nažalost... u prvoj autonomiji,sva babina vojska je bila spremljena bas onako kako jedna vojska i treba da izgleda od cizme do kape...ovaj put su bili u onim smb cetnickim uniformama,šinjeli i ostala glupost...ocajno su izgledali...fikret je umjesto da njih oprema odlucio da placa uslugu srpske pameti u vojevanju,dvojac kobac legija...kasnije su se tu ubacili arkanovci,panteri,specijalci iz jugoslavije itd,itd....eto neznam jesam li uspio malo to rasčlaniti,ali ovako je nekako bilo....opet svako zadrzava svoje pravo,hoće li to prihvatiti ili ne,a ima vjerovatno ovdje i ucesnika svega ovog,koji ovo mogu potvrditi ili negirati..pozzz svima i drzite se teme....teme i ISTINE, naravno 8) ...
korisnik101

#574 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by korisnik101 »

Dzeronimo,
Pa ti si upravo rekao ono sto sam ja i govorio.
Znaci, sa strane Armije BiH, odbrana i akcija kontranapada se zove Breza-94.
A sa strane srpskih snaga, citava akcija se zove Pauk.
Znaci, te dvije akcije podudaraju jednu drugu.

Pozdrav.
sulejman1

#575 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

korisnik 101, nisi shvatio šta ti džeronimo pisao, srpska operacija Pauk (čitaj početak druge autonomije) nema veze sa drugom srpskom operacijom Breza 94, vidiš obje su četničke i svaka ima svoj naziv, kao drugo breza 94 je predvođena od strane Mladića sa vojskom iz republike srpske, u toj operaciji niko tačno nezna koliko je učestvovalo četnika, ali se zna da je bila 5 Kozaračka, 6. Sanska, Novigradska brigada, policijska četa iz Banjaluke, razne artiljerijske i tenkovske jedinice, Panteri kao specijalna jedinica koja je također imala ogromne gubitke u ovim okršajima, postojale su razne informacije da je četnika učestvovalo od 2-3000 pa do 9000, moje mišljenje i ocjena je da četnika njima nije moglo manjkati, jer je 5. korpus bio okružen sa pet srpskih korpusa, odnosno sa preko 60000 vojnika, i da je kojim slučajem 505 poklekla svašta bi bilo.Operaciju pauk predvodi vrh srbije, znači druga komanda druge jedinice i drugo vrijeme i mjesto. Između ove dvije operacije je bila jedna njihova akcija iznad Vrnograča za koju neznam šta joj je bio cilj i zašto vezana, upala je 43 Banijska brigada iz Hrvatske i u kontranapdu ČSN HAMZA i IDV GAZIJE ubijeno je za pola sahata 39 četnika i mislim da je jedan zarobljen, dakle vraćeni su nazad i nisu više pokušavali
Last edited by sulejman1 on 13/09/2013 22:48, edited 1 time in total.
Post Reply