Paradajz sitipiupiu wrote:paraDISE... iliti raj...John Cleese wrote:https://translate.google.com/?hl=bs#bs/ ... 0Aparadajz
...i kliknes na mali zvucnik...![]()
PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
-
John Cleese
#551 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
- wewa
#552 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
John Cleese wrote:Paradajz sitipiupiu wrote:paraDISE... iliti raj...John Cleese wrote:https://translate.google.com/?hl=bs#bs/ ... 0Aparadajz
...i kliknes na mali zvucnik...![]()
![]()
- piupiu
#553 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Đe me nađe! Kakav je bio frajer ovaj Axl, a sad je pravi prasac. Sa dugosiiiiiilaznim aaaaaaa.

Bend za sva vremena!
Bend za sva vremena!
- wewa
#554 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
one biciklisticke, ona kosapiupiu wrote:Đe me nađe! Kakav je bio frajer ovaj Axl, a sad je pravi prasac. Sa dugosiiiiiilaznim aaaaaaa.![]()
Bend za sva vremena!
- hadzinicasa
#555 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
vid' nje gdje se skrila.piupiu wrote:Đe me nađe! Kakav je bio frajer ovaj Axl, a sad je pravi prasac. Sa dugosiiiiiilaznim aaaaaaaa.![]()
true that.
btw, kad smo vec kod Toga....
slomila moja majka kuk u 96 godini i bila kod meine kuci na rehabilitaciji
i sjedimo jedno vece i gledamo TV i Jaser Arafat na TV-u
nagnu se majka u fotelji da poblize osmotri pa upita:
ma jel' ovo onaj Jaser Arafat?
Jest majka
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jest' ostario...
(a ona ga dvajes godina vec gleda na tv-u, pri cemu je njoj u Tom trenutku 96)
elem tako i mi
<3
- hadzinicasa
#556 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
parti puperu, hodera s pipi i ja u klub. dacemo ti i clansku.wewa wrote:one biciklisticke, ona kosapiupiu wrote:Đe me nađe! Kakav je bio frajer ovaj Axl, a sad je pravi prasac. Sa dugosiiiiiilaznim aaaaaaa.![]()
Bend za sva vremena!
- wewa
#557 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
haman si me misanderstendalahadzinicasa wrote:
parti puperu, hodera s pipi i ja u klub. dacemo ti i clansku.
pa vidi

eeee djevojacki snovi pusti
- hadzinicasa
#558 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
lEp pa lEp!
mislim, faca.
malo uhljup s ove distance, al' heej!
mislim, faca.
malo uhljup s ove distance, al' heej!
-
selma 83
#559 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Ma to ti se samo čini. Svaka riječ je naglašena na neki način. Teritorija je naglašena na TO (teriTOrija), televizija je naglašena na VI (teleVIzija). Ne znači da je "i" otegnuto, već jednostavno taj slog jače izgovaramo (govorim o Sarajevu ovdje i našem narodnom govoru). Istovremeno, taj naglasak je nepravilanMišo_Kovač wrote:Dozer wrote:Ja ne znam otkud sad ovo da se u ovim rijecima naglasavaju neki slogovi.... A 45 mi...
Ne sjecam se ovih pravila.
Mozda sam izlapio, ali televizija je uvijek bila televizija. Ni tELevizija, ni teleVIiizija...
Isto tako i teritorija... Nikad, do ovih zadnjih par godina, nije bila teRItorija ili tERitorija ...
-
selma 83
#560 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
upravo kako ti kažeš na Vi je akcent i a na zi je silazni dugi ovo i u zi je malo duži kod naroda a na FtV nije i to je . treba riječ Vizija bez tele izgovoriti i biće jasno a Sarajlije imaju to tačno kako treba ,ovi od prije rata 100%. a danas imamo proooblem, poootpis ,a u pravopisu nbos, nemaveć od 1999. god. nema rijećiuslov, opština, ostrvo, komentarisati(već komentirati) ne operisati već operirirati sve na hrvatski, danas niko od poličara ili novinara neće ili ne zna reći funkcionisati,reagovati već funkcionirati i reagirati ,trebalo je SAMO pobjeći od sličnosti sa Srbima , to je bila intencija , a narod nam sav iz istočnih krajeva
počev od Efendića do Radončića ,svi su sa istoka, ali ne može uslov već uvjet, ne opšti već sve opći itd itd riječ vazduh je skroz izbačena iz govora a u pravopisu čak riječ patos , parče itd itd[/quote]
- Mišo_Kovač
#561 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Opet kažem, pravopisno je ispravno akcentirati riječ televizija na LE slogu. Tako su ljudi sjeli i dogovorili. To što takvo pravilo nema podlogu u svakodnevnom govoru je drugi par opanaka.
Oko ovih ostalih primjedbi za općinu, otok, ispravno ijekaviziranje, glagole koji završavaju na -isati, upotrebu da+prezent umjesto infinitiva, nemam objektivan komentar jer govorim hrvatski i sasvim su mi normalne
Oko ovih ostalih primjedbi za općinu, otok, ispravno ijekaviziranje, glagole koji završavaju na -isati, upotrebu da+prezent umjesto infinitiva, nemam objektivan komentar jer govorim hrvatski i sasvim su mi normalne
- zunazu
#562 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Ma pusti Riđanovića, to je potrošena pojava iz koje govore lične frustracije raznih vrsta. To su ljudi koji misle da su Bogom dani da se nečim bave i da ne može neko drugi raditi isti posao na svoj način. Zato pljuje neselektivno i trga svoje labave živce, bez da ikoga stvarno zanima to što on laprda. Samo ignorisati.Laertes wrote:Ja ne kontam zašto ljudi koji nisu jezičari (mislim na struku), imaju potrebu da kritikuju i misle da su oni najjači u tome iako nemaju pojma o stvarnim dešavanjima u oblasti koju kritikuju
Ovom prilikom čestitam ljudima koji su se na konkretan način bavili ovom tematikom, stvarali korisna djela, nadograđivali ih i oblikovali, kao što je i normalno, jer jezik je živa materija koja stalno traži reviziju. Hvala gospodi: Senahid Halilović, Dževad Jahić, Hasnija Muratagić-Tuna, Đenita Haverić, Hadžem Hajdarević, Amela Šehović, Aida Kršo, Amira Turbić-Hadžagić i mnogim drugim. Hvala Institutu za jezik koji postaje ozbiljan faktor u razvoju naše jezičke svijesti. Hvala književnicima koji bosanski jezik čine živim kroz svoja djela. Hvala organizacijama koje su vratile i vraćaju bosanski jezik u školske sisteme susjednih i drugih država.
- ¤ jelena ¤
#563 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Taj čovjek, ovdje nazvan potrošnom pojavom, doktor je lingvistike i to jedan od rijetkih čiji se rad cijeni i van ove ideološki kontaminirane baruštine od društva.
Tačnije rečeno - jedini od svih ovih gore nabrojanih.
Što se tiče televizije, postoje dva ispravna načina akcentovanja ove riječi i to:
sa dugouzlaznim akcentom na drugom vokalu i u sredini riječi (televizija) gdje akcenat zvuči kao onaj u riječi telefonírati i minimalno odstupa od onog koji se često može čuti, a nepravilan je i zvuči kao akcenat u riječi vizija (dugosilazni na prvom slogu, vokalu i).
Odstupanje od uobičajenog uslovljeno je osnovnim pravilima akcentovanja, koja je već postavio @Mišo_Kovač i ne treba ih dodatno objašnjavati, a pogrešan način akcentovanja je nastao, i u narodu ostao, upravo pod uticajem već navedene riječi vizija, kod koje je dugosilazni akcenat ispravno koristiti jer se u ovoj riječi nalazi na prvom slogu.
I... drugi ispravan način je kratkouzlazni akcenat na drugom vokalu e (televizija).
Rasprava o akcentovanju riječi stranog porijekla nije nikakav novitet, kao što ni ovakav način akcentovanja nije nešto novo.
Bila je aktuelna još pedesetih godina prošlog vijeka.
Tačnije rečeno - jedini od svih ovih gore nabrojanih.
Što se tiče televizije, postoje dva ispravna načina akcentovanja ove riječi i to:
sa dugouzlaznim akcentom na drugom vokalu i u sredini riječi (televizija) gdje akcenat zvuči kao onaj u riječi telefonírati i minimalno odstupa od onog koji se često može čuti, a nepravilan je i zvuči kao akcenat u riječi vizija (dugosilazni na prvom slogu, vokalu i).
Odstupanje od uobičajenog uslovljeno je osnovnim pravilima akcentovanja, koja je već postavio @Mišo_Kovač i ne treba ih dodatno objašnjavati, a pogrešan način akcentovanja je nastao, i u narodu ostao, upravo pod uticajem već navedene riječi vizija, kod koje je dugosilazni akcenat ispravno koristiti jer se u ovoj riječi nalazi na prvom slogu.
I... drugi ispravan način je kratkouzlazni akcenat na drugom vokalu e (televizija).
Rasprava o akcentovanju riječi stranog porijekla nije nikakav novitet, kao što ni ovakav način akcentovanja nije nešto novo.
Bila je aktuelna još pedesetih godina prošlog vijeka.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#564 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Čuj "ispravan" način akcentovanja
Zar akcenat nije stvar podneblja . Književni jezik se govori samo na televiziji i neprirodno je
kad ga se forsira na drugim mjestima .
-
zijancer
#565 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
jep, recimo
''zet švicarac'' na mostarskom
i sarajevskom su sasvim razlicite stvari
- Bloo
- Globalna šefica
#566 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Govori se i u školi, fakultetu itd...Nurudin wrote:Čuj "ispravan" način akcentovanjaZar akcenat nije stvar podneblja . Književni jezik se govori samo na televiziji i neprirodno je
Piše se u mailovima...
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#567 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
ne razumijem kako se akcenat može napisati ? možeš li mi to stručno objasniti?Bloo wrote:Govori se i u školi, fakultetu itd...Nurudin wrote:Čuj "ispravan" način akcentovanjaZar akcenat nije stvar podneblja . Književni jezik se govori samo na televiziji i neprirodno je
Piše se u mailovima...
- arzuhal
#568 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Dragi Nurko... 
- Bloo
- Globalna šefica
#569 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Pravilno izgovaranje riječi se uči od osnovne škole. Osim štrebanja teoretskog dijela, pomaže i da imaš dobar sluhNurudin wrote:ne razumijem kako se akcenat može napisati ? možeš li mi to stručno objasniti?Bloo wrote:Govori se i u školi, fakultetu itd...Nurudin wrote:Čuj "ispravan" način akcentovanjaZar akcenat nije stvar podneblja . Književni jezik se govori samo na televiziji i neprirodno je
Piše se u mailovima...
Grafički znaci za obilježavanje akcenata su sledeći:
kratkosilazni \\
dugosilazni ^
kratkouzlazni: \
dugouzlazni: /
dugouzlazni: Rúka
dugosilazni: Rȗke
kratkouzlazni: Nòga
kratkosilazni: Nȍge
provòkātor
Također postoje pravila koja se uče na pamet (u linku dolje ispod detaljnije)
Također pogledaj i ovaj rad
http://www.academia.edu/16559277/Silazn ... rno_stanje
- Nurudin
#570 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
a da, sjećam se tih oznaka , često se koriste u transkripciji recimo arapskog jezika na latinicu. Inače se ne koriste, osim vjerovatno
u tom procesu učenja "ispravnog" . Meni je to neprirodno i jedan zaostali konzervativni stav puritanističkog pristupa jeziku.
Daleko više mi se sviđa ono što zastupa lingvistkinja Snježana Kordić , a to je u biti ovo što ja (možda nestručno) hoću da kažem.
u tom procesu učenja "ispravnog" . Meni je to neprirodno i jedan zaostali konzervativni stav puritanističkog pristupa jeziku.
Daleko više mi se sviđa ono što zastupa lingvistkinja Snježana Kordić , a to je u biti ovo što ja (možda nestručno) hoću da kažem.
- Nurudin
#571 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Možda da objasnite amerikancima kako se govori engleski jezik "ispravno" i staviš im te kratkosilazne i uzlazne oznake ili Ircima npr ?
- wewa
#572 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
kao sto postoji standardni bosanski jezik, tako postoji i engleski - sa standardima za podrucje u kojem se engleski govori kao maternji. dva su najznacajnija standarda, britanski engleski i americki engleski, a svakako postoje odstupanja od standarda, bas kao i u nasim regionalnim govorima.
(btw engleski jezik ne raspoznaje akcente kakvi su u nasem jeziku - po akcentima je nas jezik blizi tonskim jezicima (jer postoje rijeci koje se jednako pisu, a zavisno od akcenta mogu imati razlicita znacenja). engleski ima drugacija pravila o distribuciji akcenata, uglavnom zavisno od broja slogova, te vrste rijeci.)
no, jedna stvar je propisati standard prema jednom dijalektu, sociolektu, a druga propisati normu koja nije prisutna nigdje (vidjeti pod pravilom 3 za akentiranje rijeci stranog porijekla u standardnom bosanskom jeziku, preuzeta iz standardnog srpskohrvatskog).
i ne zaboraviti da postoji standardni govor/jezik, a da je knjizevni stil (sto opet moze znaciti mnostvo razlicitih dijalekata, sociolekata, idiolekata).
(btw engleski jezik ne raspoznaje akcente kakvi su u nasem jeziku - po akcentima je nas jezik blizi tonskim jezicima (jer postoje rijeci koje se jednako pisu, a zavisno od akcenta mogu imati razlicita znacenja). engleski ima drugacija pravila o distribuciji akcenata, uglavnom zavisno od broja slogova, te vrste rijeci.)
no, jedna stvar je propisati standard prema jednom dijalektu, sociolektu, a druga propisati normu koja nije prisutna nigdje (vidjeti pod pravilom 3 za akentiranje rijeci stranog porijekla u standardnom bosanskom jeziku, preuzeta iz standardnog srpskohrvatskog).
i ne zaboraviti da postoji standardni govor/jezik, a da je knjizevni stil (sto opet moze znaciti mnostvo razlicitih dijalekata, sociolekata, idiolekata).
-
developer10
#573 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Sta pravopis ima s akcentiranjem? To spada u fonetiku, rekao bih.Mišo_Kovač wrote:Opet kažem, pravopisno je ispravno akcentirati riječ televizija na LE slogu. Tako su ljudi sjeli i dogovorili. To što takvo pravilo nema podlogu u svakodnevnom govoru je drugi par opanaka.
-
John Cleese
#574 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Nemas njima sta objasnjavatiNurudin wrote:Možda da objasnite amerikancima kako se govori engleski jezik "ispravno" i staviš im te kratkosilazne i uzlazne oznake ili Ircima npr ?
Bas po akcentu i prepoznaju (raznorazne) strance.
-
John Cleese
#575 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Haj' reci sasafrasBloo wrote:Pravilno izgovaranje riječi se uči od osnovne škole.