Sramote Kršćanstva i Islama!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
BHCluster

#551 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by BHCluster »

Connaisseur Karlin wrote:
Ne uci se kreacionizam u skolama,ali grupe koje slijede idelogiju kreacinozma prave muzeje ili objekte za sirenje iedologije kreacionizma.
Aha, p ima onaj "muzej" sto ga je Ken Ham napravio gubi lovu. Nakon debate koju je imao sa Bill Nyeom sve krenulo nizbrdo.
Connaisseur Karlin

#552 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by Connaisseur Karlin »

BHCluster wrote:
Ne uci se kreacionizam u skolama,ali grupe koje slijede idelogiju kreacinozma prave muzeje ili objekte za sirenje iedologije kreacionizma.
Aha, p ima onaj "muzej" sto ga je Ken Ham napravio gubi lovu. Nakon debate koju je imao sa Bill Nyeom sve krenulo nizbrdo.
Vecina amrikanaca rolaju oci kad cuju pricu o kreacinonizmu :D
House

#553 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by House »

krscanstvo je nanijelo zla covjecanstvu sto islam nece za milion godina :kravata:
Ludzak

#554 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by Ludzak »

Samom postankom religija nanijeto je zlo čovječanstvu.
rz brzotrz

#555 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by rz brzotrz »

House wrote:krscanstvo je nanijelo zla covjecanstvu sto islam nece za milion godina :kravata:
pa naravno kad je krscanstvo prvo nastalo, a ta zla se i dalje nanose, sto jedni, sto drugi, sto ostale religije
harač

#556 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by harač »

Towelie wrote: Ovo je cisti argumentum ad populum. Ako je istina na njegovoj strani, apsolutno nema veze sto je smrcak15 "sam" kontra ostalih prevodioca.
ciljao sam na argument iz autoriteta, sa pretpostavljenim argumentum ad hominem :D s jedne strane priznati arabisti, s druge polupismeni anonimus s nekog foruma koji još nije naučio pisati negacije na bosanskom, a navodno je svjetski ekspert za arapski :D muslimanska posla
Towelie

#557 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by Towelie »

harač wrote:
Towelie wrote: Ovo je cisti argumentum ad populum. Ako je istina na njegovoj strani, apsolutno nema veze sto je smrcak15 "sam" kontra ostalih prevodioca.
ciljao sam na argument iz autoriteta, sa pretpostavljenim argumentum ad hominem :D s jedne strane priznati arabisti, s druge polupismeni anonimus s nekog foruma koji još nije naučio pisati negacije na bosanskom, a navodno je svjetski ekspert za arapski :D muslimanska posla
Nije smrcak jedini koji tvrdi ono sto tvrdi.
Smrcak15

#558 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:
harač wrote:
Upravo tako, nisam ja sam nadosao na teorije bez da nisam pokupo od drugih ucevnih od mene

Uostalom ko mi nevjeruje nek uzme leksikon pa nek provjerava moje tvrdnje
Connaisseur Karlin

#559 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Ludzak wrote:Samom postankom religija nanijeto je zlo čovječanstvu.
Da li mislis da su relgiije ili bilo koji oblik vjerovanja nastali znatno kasnije,tj. nakon posatnka covjecanstva?

Moja teorije je da vjerovanje u vise sile,figure,Bogove,Boga i sl. postoji od postanka ljudkse svijesti,tj,postanka covjecanstva.
Connaisseur Karlin

#560 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Smrcak15 wrote:
Towelie wrote:
Upravo tako, nisam ja sam nadosao na teorije bez da nisam pokupo od drugih ucevnih od mene

Smrcak,pa vido sa na linkovima koje sam ti postavila da hriscani vjeruju isto sto i musimmani :D Obe grupe imaju svoje vjernike koji pokusavaju predstaviti svijet nauke iz religjskog ugla. Takav potez ipak nije pravilan,iako takve greske su pravili i pismeni ucenjaci,ali to su radili sa relgijskim motivima ,u ime moci religijskih isntitucija. Cilj nije sakupljanje znanja,vec koristenje istog znanja za interese religjskih isntitucija,koje takvo znanje pogresno usmjeravaju svoijm objasnjenjima. Danas su naucna istrazivanja odvojena od religije,i religije neamju vise apsolutnu konrolu u svijetu nauke.
Smrcak15

#561 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:
Towelie wrote:

Smrcak,pa vido sa na linkovima koje sam ti postavila da hriscani vjeruju isto sto i musimmani :D Obe grupe imaju svoje vjernike koji pokusavaju predstaviti svijet nauke iz religjskog ugla. Takav potez ipak nije pravilan,iako takve greske su pravili i pismeni ucenjaci,ali to su radili sa relgijskim motivima ,u ime moci religijskih isntitucija. Cilj nije sakupljanje znanja,vec koristenje istog znanja za interese religjskih isntitucija,koje takvo znanje pogresno usmjeravaju svoijm objasnjenjima. Danas su naucna istrazivanja odvojena od religije,i religije neamju vise apsolutnu konrolu u svijetu nauke.
nevjeruju , dovoljno je pogledati sta sve pise u bibliji , greske sa naucne strane koje je nemoguce objasniti
Connaisseur Karlin

#562 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Smrcak15 wrote:
Smrcak15 wrote:

nevjeruju , dovoljno je pogledati sta sve pise u bibliji , greske sa naucne strane koje je nemoguce objasniti
Pa koriste i Stari Testament :) Nista ti nisi procitao od sadrzaja -linkova koje sam ti postavila. :)
Smrcak15

#563 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by Smrcak15 »

Pa koriste i Stari Testament :) Nista ti nisi procitao od sadrzaja -linkova koje sam ti postavila. :)[/quote]

Postiras mi pdf fil sa 68 stranica da procitam pored svih obaveza van foruma a jos se moram hrvati intelektualno sa narodom na forumu i ocekujem od mene da ti to procitam.

Ako hoces nesto da naznacis izsijeces fino i postiras i gotova stvar
Connaisseur Karlin

#564 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Smrcak15 wrote:
Pa koriste i Stari Testament :) Nista ti nisi procitao od sadrzaja -linkova koje sam ti postavila. :)
Postiras mi pdf fil sa 68 stranica da procitam pored svih obaveza van foruma a jos se moram hrvati intelektualno sa narodom na forumu i ocekujem od mene da ti to procitam.

Ako hoces nesto da naznacis izsijeces fino i postiras i gotova stvar
Pa ti postavljas preduge psotove sa svojim c/p ,i vjeruj mi,niko ih ne cita. :)

Da si ,ako intelektualac pokusao sazanti nesto novo o doticnoj temi,ti bi procitao,i javio svoje misjenje nakon nekoliko dana. :-D
Ludzak

#565 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by Ludzak »

Da li mislis da su relgiije ili bilo koji oblik vjerovanja nastali znatno kasnije,tj. nakon posatnka covjecanstva?

Moja teorije je da vjerovanje u vise sile,figure,Bogove,Boga i sl. postoji od postanka ljudkse svijesti,tj,postanka covjecanstva.
Vjerovanje u bogove je nastalo prije religija. Nisu religije postojale, ali postojalo je vjerovanje u Bogove. Kasnije se od monoteističkih religija počeo formirati zoroastrizam, pa od toga Judaizam, pa hrišćanstvo, pa Islam kao najmlađa religija. Religija nije vjerovanje, religija je skup pravila koje moraš sprovoditi kako bi te taj bog u kojeg vjeruješ volio.
Connaisseur Karlin

#566 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Ludzak wrote:

Vjerovanje u bogove je nastalo prije religija. Nisu religije postojale, ali postojalo je vjerovanje u Bogove. Kasnije se od monoteističkih religija počeo formirati zoroastrizam, pa od toga Judaizam, pa hrišćanstvo, pa Islam kao najmlađa religija. Religija nije vjerovanje, religija je skup pravila koje moraš sprovoditi kako bi te taj bog u kojeg vjeruješ volio.
Da,djelimo jednako misljenje. :)
patriot_1

#567 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

Connaisseur Karlin
Mišljenje vam je na nuli!
Mi kršćani vjerujemo da nas Bog voli,bez obzira dali vjerujemo u Njega ili ne,živimo li po nekim pravilima ili ne!
Connaisseur Karlin

#568 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

patriot_1 wrote:Connaisseur Karlin
Mi kršćani vjerujemo da nas Bog voli,bez obzira dali vjerujemo u Njega ili ne,živimo li po nekim pravilima ili ne!
A zasto bi Bog nekoga mrzio. :D :lol:
patriot_1

#569 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by patriot_1 »

Ovo je bio osvrtna upis "luđaka" s kojim si ti bio oduševljen:
"Religija nije vjerovanje, religija je skup pravila koje moraš sprovoditi kako bi te taj bog u kojeg vjeruješ volio."
Dakle,po njemu Bog voli one koji nešto moraju!
Connaisseur Karlin

#570 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

patriot_1 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: A zasto bi Bog nekoga mrzio. :D :lol:
Ovo je bio osvrtna upis "luđaka" s kojim si ti bio oduševljen:
"Religija nije vjerovanje, religija je skup pravila koje moraš sprovoditi kako bi te taj bog u kojeg vjeruješ volio."
Dakle,po njemu Bog voli one koji nešto moraju!
Sumnjam da Ludzak posmatra Boga kao sto si ti objasnio. :)

Naravno da je Ludzak u pravu,vjerovanje jeste postojalo znatno prije formiranja vjerskih grupa,a kasnije religija. Religija jeste skup pravila. :)
Smrcak15

#571 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by Smrcak15 »

a zasto nebi mrzio osobu koja cini zlo, naprimjer nekog tipa Hitlera, arogantnog Milosevica, arogantnog Arkana, ili arogantnog par exelance Mladica
koji su pocinili mnogo zla na balkanu, a da napericam o drugim ljudima koji su zli kao Fritz koji je silovao kcerke mnogo Godina u podrumu itd

Jasno nam je iz Kurana i hadisa da Allah mrzi i voli zavisi kako koga, kako ko zasluzi svojim postupcima.
asurbanipal

#572 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by asurbanipal »

Samo oštro i na prvu... :mrgreen:

rika

#573 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by rika »

asurbanipal wrote:Samo oštro i na prvu... :mrgreen:

Mislim da ce se uvazeni Prof.dr prvi prikljuciti Mehdijinoj vojsci...
:D
chupacabra

#574 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by chupacabra »

Smrcak15 wrote:
Jasno nam je iz Kurana i hadisa da Allah mrzi i voli zavisi kako koga, kako ko zasluzi svojim postupcima.
I njih je po vasoj logici bog stvorio, a posto je svemocan, znao je unaprijed sta je njihova sudbina, a to je da budu zlocinci. Zasto bi ih mrzio kad ih je on napravio kakvi jesu, a svakako je sve i znao sta ce uraditi. Mrznja je ljudska osobina. Ljudi su izmislili bogove po svojim osobinama.
Smrcak15

#575 Re: Sramote Kršćanstva i Islama!

Post by Smrcak15 »

chupacabra wrote:
Smrcak15 wrote:
I njih je po vasoj logici bog stvorio, a posto je svemocan, znao je unaprijed sta je njihova sudbina, a to je da budu zlocinci. Zasto bi ih mrzio kad ih je on napravio kakvi jesu, a svakako je sve i znao sta ce uraditi. Mrznja je ljudska osobina. Ljudi su izmislili bogove po svojim osobinama.
Zasto bi ih mrzio kad ih je on napravio kakvi jesu
nije to tacno tako kao sto ti mislis, jer Bog je dao izbor svima, nije Mladic silom natjeran da bude zao, jeli mu ko branio da cini dobra djela, nije, znaci imao je izbor tako da on svojim izborom djela prouzrokuje Allahovu srdzbu.

A ne kao sto ti mislis da ga Allah stvorio zao pa ga odjednom poceo mrziti, ne niposto.
Mrznja je ljudska osobina. Ljudi su izmislili bogove po svojim osobinama
nezamislivo je da se odsijecu sve osobine od BOga, da ne voli da ne mrzi, da nije ovo da nije ono, poslije bi to bice bilo nista.
Samo sto njegova mrznja nekoga nije kao nasa mrznja, on ima mrznju koja njemu kao BOgu dolikuje a ne ljudska mrznja, gdje se ispoljava bijes i nekotrolisano psovanje i ostale radnje koje ne dolikuju Bogu.
Locked