Stari dobri Bošnjani.fosna2014 wrote:Kako su se zvali stanovnici Kraljevine Bosne?Atticus wrote:"Bosanac"nije nacija.Država je Bosna i Hercegovina,ne može se,onda,biti Bosnohercegovac.Samo neko ko nema veza šta je nacija,ili namjerno,sa velikosrpskih i velikohrvatskih pozicija(jer njima "Bosanac"dođe ko kec na...)može to potencirati.Kao što nije postojala nacija "Jugosloveni",a postojala je država sa tim imenom,ili Sovjetski Savez.Šta sa njim,nema nacije "Sovjeta",ima Rusa,Bjelorusa,Azera..."Bosanac"je podmetnuto kukavičije jaje Bošnjacima.Kada je postojala,u historiji, nacija "Bosanci"?Nikada.Postojali su Bošnjani.Ali,to je druga tema.
Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
-
Atticus
#551 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
- arzuhal
#552 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Stanovnici Kraljevine Bosne su se zvali, recimo okolina kraljevskog grada Jajca, ovako:
- Stjepaaaneeeeee, ooooo Stjepaaaaneeeeee! Hodi sijdi dolaaaaam kod Dabišeeee!
- Kakav "Dabiša", j... te Dabiša...Reci: kod Turaka!
- Hodiii dolaaaaaaam kooood Turaaakaaaaaaaaaa...
- Stjepaaaneeeeee, ooooo Stjepaaaaneeeeee! Hodi sijdi dolaaaaam kod Dabišeeee!
- Kakav "Dabiša", j... te Dabiša...Reci: kod Turaka!
- Hodiii dolaaaaaaam kooood Turaaakaaaaaaaaaa...
- fosna2014
#553 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Kako se danas zovu stanovnici BiH?Atticus wrote:Stari dobri Bošnjani.fosna2014 wrote:Kako su se zvali stanovnici Kraljevine Bosne?Atticus wrote:"Bosanac"nije nacija.Država je Bosna i Hercegovina,ne može se,onda,biti Bosnohercegovac.Samo neko ko nema veza šta je nacija,ili namjerno,sa velikosrpskih i velikohrvatskih pozicija(jer njima "Bosanac"dođe ko kec na...)može to potencirati.Kao što nije postojala nacija "Jugosloveni",a postojala je država sa tim imenom,ili Sovjetski Savez.Šta sa njim,nema nacije "Sovjeta",ima Rusa,Bjelorusa,Azera..."Bosanac"je podmetnuto kukavičije jaje Bošnjacima.Kada je postojala,u historiji, nacija "Bosanci"?Nikada.Postojali su Bošnjani.Ali,to je druga tema.
-
Atticus
#554 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Piši se ti,jarane kako hoćeš,nemam ništa protiv(a i ko sam ja da imam),kao što su tvoji istomišljenici se i pisali,na prošlom popisu-Bosanci,Hercegovci,Marsovci,Ljuti Krajišnici,Zapadni Bosanci,Muslimani,Mjesečari...i mislili su da je to neka fora...interesantno da su ovi,većina,sa muslimanskim imenima.Samo što nemaju osjećaj za naciju i državu..ebi ga,Tito je sjebo Bošnjake ko niko.Takvi su idealni za KONAČNO REŠENJE.Btw,nikada,ali nikada,nije postojao narod "Bosanci".Ni u historiji,ni u savremenom dobu.Dakle,može se izmišljati nacija,što da ne.Postojala je i država Čehoslovačka,pa nisu postojali Čehoslovaci,kao narod,već SAMO kao državljani.U toj državi su postojali,kao narod,Česi i Slovaci.Malo jasnije?
- fosna2014
#555 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Prc. Vidis sad u cemu je fazon?Atticus wrote:Piši se ti,jarane kako hoćeš,nemam ništa protiv(a i ko sam ja da imam),kao što su tvoji istomišljenici se i pisali,na prošlom popisu-Bosanci,Hercegovci,Marsovci,Ljuti Krajišnici,Zapadni Bosanci,Muslimani,Mjesečari...i mislili su da je to neka fora...interesantno da su ovi,većina,sa muslimanskim imenima.Samo što nemaju osjećaj za naciju i državu..ebi ga,Tito je sjebo Bošnjake ko niko.Takvi su idealni za KONAČNO REŠENJE.Btw,nikada,ali nikada,nije postojao narod "Bosanci".Ni u historiji,ni u savremenom dobu.Dakle,može se izmišljati nacija,što da ne.Postojala je i država Čehoslovačka,pa nisu postojali Čehoslovaci,kao narod,već SAMO kao državljani.U toj državi su postojali,kao narod,Česi i Slovaci.Malo jasnije?
Sto ne odgovori na pitanje?
-
Atticus
#556 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Pa ja ogovorih,ali ti ne shvati.Ali,evo-u BiH žive Bošnjaci,Srbi,Hrvati i ostali.Među ostale svrstavam i nepostojeće nacije,kao Bosanci,Hercegovci,Džedaji...
- fosna2014
#557 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Nema problema.Atticus wrote:Pa ja ogovorih,ali ti ne shvati.Ali,evo-u BiH žive Bošnjaci,Srbi,Hrvati i ostali.Među ostale svrstavam i nepostojeće nacije,kao Bosanci,Hercegovci,Džedaji...
- General War
#558 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
bravo, samo tako...jos malo pa na pradedovsku veru...ostatak povratak u cvijece.Atticus wrote:Pa ja ogovorih,ali ti ne shvati.Ali,evo-u BiH žive Bošnjaci,Srbi,Hrvati i ostali.Među ostale svrstavam i nepostojeće nacije,kao Bosanci,Hercegovci,Džedaji...
-
PeppermintSA
#559 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ja se recimo uopšte ne poistovjećujem sa nacijom, već isključivo sa geografijom i jezikom.Atticus wrote:Piši se ti,jarane kako hoćeš,nemam ništa protiv(a i ko sam ja da imam),kao što su tvoji istomišljenici se i pisali,na prošlom popisu-Bosanci,Hercegovci,Marsovci,Ljuti Krajišnici,Zapadni Bosanci,Muslimani,Mjesečari...i mislili su da je to neka fora...interesantno da su ovi,većina,sa muslimanskim imenima.Samo što nemaju osjećaj za naciju i državu..ebi ga,Tito je sjebo Bošnjake ko niko.Takvi su idealni za KONAČNO REŠENJE.Btw,nikada,ali nikada,nije postojao narod "Bosanci".Ni u historiji,ni u savremenom dobu.Dakle,može se izmišljati nacija,što da ne.Postojala je i država Čehoslovačka,pa nisu postojali Čehoslovaci,kao narod,već SAMO kao državljani.U toj državi su postojali,kao narod,Česi i Slovaci.Malo jasnije?
Dakle, ja sam prvenstveno Sarajlija, a zatim južni sloven. p.s. nisam jugonostalgičar.
-
Zgoljo
#560 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Glavna balkanska zabluda koju su proizveli velikosrpski i velikohrvatski nacionalizam.Cesto se i njima samima obija o glavu jer su do bola zapetljali.Atticus wrote:"Bosanac"nije nacija.Država je Bosna i Hercegovina,ne može se,onda,biti Bosnohercegovac.Samo neko ko nema veza šta je nacija,ili namjerno,sa velikosrpskih i velikohrvatskih pozicija(jer njima "Bosanac"dođe ko kec na...)može to potencirati.Kao što nije postojala nacija "Jugosloveni",a postojala je država sa tim imenom,ili Sovjetski Savez.Šta sa njim,nema nacije "Sovjeta",ima Rusa,Bjelorusa,Azera..."Bosanac"je podmetnuto kukavičije jaje Bošnjacima.Kada je postojala,u historiji, nacija "Bosanci"?Nikada.Postojali su Bošnjani.Ali,to je druga tema.
U normalnom svijetu nacija je drzava.U slucaju BiH Bosnjaci,Srbi i Hrvati u su nacionalno Bosanci i/ili Hercegovci.I to nije pitanje da li ti to zelis ili ne zelis nego si de facto to samim tim sto si drzavljanin BiH.Namjerno se pravi zavrzlama i oko dva imena drzave pa kao nemoguce se zvati Bosanskohercegovac.
I tu su stvari jednostavne,posto u imenu drzave stoje Bosna i Hercegovina,covjek iz Bosne je nacionalno Bosanac a covjek iz Hercegovine Hercegovac.
U Belgiji si nacionalno Belgijanac a etnicki si Valonac i Flamanac.Jednostavno je.
Etnicka pripadnost i nacionalnost nije jedno te isto.Moze biti tamo gdje etnija ili narod ima drzavu koja se zove istim imenom.
Recimo u Njemackoj nacionalno je Nijemac i etnicki Nijemac i etnicki Turcin ili pripadnik bilo koje druge etnije koji je drzavljanin Njemacke.
Na kraju nagradno pitanje,zasto Zinedin Zidane ili Mesut Ozil mogu biti nacionalno Francuz,odnosno Nijemac a Adem Ljajic ne moze biti Srbin?
Ja znam odgovor,gore je.
-
Idriz
#561 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Zasto bi neko htio biti Bosanac ako nije htio biti Jugosloven?
-
Atticus
#562 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Što se meni žališ?PeppermintSA wrote:Ja se recimo uopšte ne poistovjećujem sa nacijom, već isključivo sa geografijom i jezikom.Atticus wrote:Piši se ti,jarane kako hoćeš,nemam ništa protiv(a i ko sam ja da imam),kao što su tvoji istomišljenici se i pisali,na prošlom popisu-Bosanci,Hercegovci,Marsovci,Ljuti Krajišnici,Zapadni Bosanci,Muslimani,Mjesečari...i mislili su da je to neka fora...interesantno da su ovi,većina,sa muslimanskim imenima.Samo što nemaju osjećaj za naciju i državu..ebi ga,Tito je sjebo Bošnjake ko niko.Takvi su idealni za KONAČNO REŠENJE.Btw,nikada,ali nikada,nije postojao narod "Bosanci".Ni u historiji,ni u savremenom dobu.Dakle,može se izmišljati nacija,što da ne.Postojala je i država Čehoslovačka,pa nisu postojali Čehoslovaci,kao narod,već SAMO kao državljani.U toj državi su postojali,kao narod,Česi i Slovaci.Malo jasnije?
Dakle, ja sam prvenstveno Sarajlija, a zatim južni sloven. p.s. nisam jugonostalgičar.
-
Atticus
#563 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Koliko znaš,tako i pišeš.Neda mi se raspravljati sa nekim koji ne zna ŠTA JE PO NACIONALNOSTI.Brkaš nacionalnost i državljanstvo.Dovoljno si rekao.Zgoljo wrote:Glavna balkanska zabluda koju su proizveli velikosrpski i velikohrvatski nacionalizam.Cesto se i njima samima obija o glavu jer su do bola zapetljali.Atticus wrote:"Bosanac"nije nacija.Država je Bosna i Hercegovina,ne može se,onda,biti Bosnohercegovac.Samo neko ko nema veza šta je nacija,ili namjerno,sa velikosrpskih i velikohrvatskih pozicija(jer njima "Bosanac"dođe ko kec na...)može to potencirati.Kao što nije postojala nacija "Jugosloveni",a postojala je država sa tim imenom,ili Sovjetski Savez.Šta sa njim,nema nacije "Sovjeta",ima Rusa,Bjelorusa,Azera..."Bosanac"je podmetnuto kukavičije jaje Bošnjacima.Kada je postojala,u historiji, nacija "Bosanci"?Nikada.Postojali su Bošnjani.Ali,to je druga tema.
U normalnom svijetu nacija je drzava.U slucaju BiH Bosnjaci,Srbi i Hrvati u su nacionalno Bosanci i/ili Hercegovci.I to nije pitanje da li ti to zelis ili ne zelis nego si de facto to samim tim sto si drzavljanin BiH.Namjerno se pravi zavrzlama i oko dva imena drzave pa kao nemoguce se zvati Bosanskohercegovac.
I tu su stvari jednostavne,posto u imenu drzave stoje Bosna i Hercegovina,covjek iz Bosne je nacionalno Bosanac a covjek iz Hercegovine Hercegovac.
U Belgiji si nacionalno Belgijanac a etnicki si Valonac i Flamanac.Jednostavno je.
Etnicka pripadnost i nacionalnost nije jedno te isto.Moze biti tamo gdje etnija ili narod ima drzavu koja se zove istim imenom.
Recimo u Njemackoj nacionalno je Nijemac i etnicki Nijemac i etnicki Turcin ili pripadnik bilo koje druge etnije koji je drzavljanin Njemacke.
Na kraju nagradno pitanje,zasto Zinedin Zidane ili Mesut Ozil mogu biti nacionalno Francuz,odnosno Nijemac a Adem Ljajic ne moze biti Srbin?
Ja znam odgovor,gore je.
-
Zgoljo
#564 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Nema tu htio-ne htio,ti zivis u Bosni i Hercegovini koja je medjunarono priznata drzava i ti si nacionalno Bosanac i/ili Hercegovac kad bi se na glavu nadubio.Idriz wrote:Zasto bi neko htio biti Bosanac ako nije htio biti Jugosloven?
Sta pise na pasosu pod nacionalnost?
-
Zgoljo
#565 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ne,ne,ti brkas nacionalnost i etnicku pripadnost,odnosno narod.
Znam da su vam dugo usadjivali u glavu i da je to tesko izbiti ali samo lahkapo.
Molim procitati znacenje rijeci nacionalnost ali da nije iz srpskohrvatskih izvora.
Znam da su vam dugo usadjivali u glavu i da je to tesko izbiti ali samo lahkapo.
Molim procitati znacenje rijeci nacionalnost ali da nije iz srpskohrvatskih izvora.
Last edited by Zgoljo on 23/03/2016 01:12, edited 1 time in total.
-
Idriz
#566 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Sve sto je potrebno da se osnuju Bosanci jeste da se zakupi neki hotel sa konferencijskom salom, mogao bi Holiday inn, da se pozove grupa tzv akademika i kulturnih radnika u svojstvu delegata i da se proglase nacijom.Atticus wrote:Piši se ti,jarane kako hoćeš,nemam ništa protiv(a i ko sam ja da imam),kao što su tvoji istomišljenici se i pisali,na prošlom popisu-Bosanci,Hercegovci,Marsovci,Ljuti Krajišnici,Zapadni Bosanci,Muslimani,Mjesečari...i mislili su da je to neka fora...interesantno da su ovi,većina,sa muslimanskim imenima.Samo što nemaju osjećaj za naciju i državu..ebi ga,Tito je sjebo Bošnjake ko niko.Takvi su idealni za KONAČNO REŠENJE.Btw,nikada,ali nikada,nije postojao narod "Bosanci".Ni u historiji,ni u savremenom dobu.Dakle,može se izmišljati nacija,što da ne.Postojala je i država Čehoslovačka,pa nisu postojali Čehoslovaci,kao narod,već SAMO kao državljani.U toj državi su postojali,kao narod,Česi i Slovaci.Malo jasnije?
-
Idriz
#567 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ja imam americki pasos a ne smatram se amerikancem. Sta sad da radim?Zgoljo wrote:Nema tu htio-ne htio,ti zivis u Bosni i Hercegovini koja je medjunarono priznata drzava i ti si nacionalno Bosanac i/ili Hercegovac kad bi se na glavu nadubio.Idriz wrote:Zasto bi neko htio biti Bosanac ako nije htio biti Jugosloven?
- Danguba
#568 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Rodjen sam kao Jugosloven ali kada sam trebao postati velikosrbin, odnosno kada se ista raspala, postao sam Bosanac.Idriz wrote:Zasto bi neko htio biti Bosanac ako nije htio biti Jugosloven?
Ne vidim u cemu je problem?
Ko je jos Jugosloven?
-
Zgoljo
#569 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ne moras se ti smatrati ali svi te drugi smatraju Amerikancem,nacionalno.Etnicki si nesto drugo.Idriz wrote:Ja imam americki pasos a ne smatram se amerikancem. Sta sad da radim?Zgoljo wrote:Nema tu htio-ne htio,ti zivis u Bosni i Hercegovini koja je medjunarono priznata drzava i ti si nacionalno Bosanac i/ili Hercegovac kad bi se na glavu nadubio.Idriz wrote:Zasto bi neko htio biti Bosanac ako nije htio biti Jugosloven?
-
Idriz
#570 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Nisam ja nista. Ti identiteti su za debile.Zgoljo wrote:Ne moras se ti smatrati ali svi te drugi smatraju Amerikancem,nacionalno.Etnicki si nesto drugo.Idriz wrote:Ja imam americki pasos a ne smatram se amerikancem. Sta sad da radim?Zgoljo wrote: Nema tu htio-ne htio,ti zivis u Bosni i Hercegovini koja je medjunarono priznata drzava i ti si nacionalno Bosanac i/ili Hercegovac kad bi se na glavu nadubio.
-
PeppermintSA
#571 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Uopšte se ne žalim, već repliciram na tvoju tezu da ''mi'' mislimo da je to neka fora. Nije fora, već je stvar u tome da odbijamo da budemo brojka u kojekakvim nacionalnim programima.Atticus wrote:Što se meni žališ?PeppermintSA wrote:Ja se recimo uopšte ne poistovjećujem sa nacijom, već isključivo sa geografijom i jezikom.Atticus wrote:Piši se ti,jarane kako hoćeš,nemam ništa protiv(a i ko sam ja da imam),kao što su tvoji istomišljenici se i pisali,na prošlom popisu-Bosanci,Hercegovci,Marsovci,Ljuti Krajišnici,Zapadni Bosanci,Muslimani,Mjesečari...i mislili su da je to neka fora...interesantno da su ovi,većina,sa muslimanskim imenima.Samo što nemaju osjećaj za naciju i državu..ebi ga,Tito je sjebo Bošnjake ko niko.Takvi su idealni za KONAČNO REŠENJE.Btw,nikada,ali nikada,nije postojao narod "Bosanci".Ni u historiji,ni u savremenom dobu.Dakle,može se izmišljati nacija,što da ne.Postojala je i država Čehoslovačka,pa nisu postojali Čehoslovaci,kao narod,već SAMO kao državljani.U toj državi su postojali,kao narod,Česi i Slovaci.Malo jasnije?
Ja se osjećam Bosancem jer dolazim iz Bosne, osjećam se Sarajlijom jer dolazim iz Sarajeva i osjećam se južnim slovenom jer pričam jezikom kojim pričam i živim tu gdje živim. Dok sam živio u rahmetli Jugoslaviji smatrao sam se Jugoslovenom jer se moja zemlja tada zvala Jugoslavija. Po etničnosti sam bezbeli Bošnjak, ali me to uopšte ne tangira. Nemam odnos prema toj činjenici i odbijam živjeti i izjašnjavati se po tim parametrima. Zašto? Zato što se time ograničavam. Krleža je dio moje književnosti i Tesla je dio moje nauke. Odbijam mentalnu segregaciju tog tipa.
U najužem smislu sam svoj na svom u Sarajevu, u užem smislu tamo gdje se priča moj jezik ma kako se on zvao, a u širem smislu po cijelom svijetu jer mi je jednako dobro u Parizu, Nikarakvi ili Tešnju.
-
hAZNADAR
#572 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Pa drugovi Bosanci - pretpostavljam da ce te biti nositelji bosanskog nacionalizma - ako vam i to nije primitivno i out. Eto izbacicemo bosnjacki prefiks jer to je kao sto rekoste za skart.
Sta konkretno ocekivati u buducnosti od bosanske nacije? Da li ce napraviti desnicu i ljevicu kao sto imaju sve nacije, stvoriti nacionalizam kao sto imaju sve nacije?
Ili ce se sva prica o vama svoditi na status elite, intelektualne gospode kojih se nista ne tice?
Buduci da Srbi i Hrvati u BiH vec imaju nacionalizam, - ko ce biti nositelj treceg nacionalizma - skart ili cetvrta nacija?
Sta konkretno ocekivati u buducnosti od bosanske nacije? Da li ce napraviti desnicu i ljevicu kao sto imaju sve nacije, stvoriti nacionalizam kao sto imaju sve nacije?
Ili ce se sva prica o vama svoditi na status elite, intelektualne gospode kojih se nista ne tice?
Buduci da Srbi i Hrvati u BiH vec imaju nacionalizam, - ko ce biti nositelj treceg nacionalizma - skart ili cetvrta nacija?
-
Drinski
#573 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Ubijedio si me. Sad ce Dodik da plati izgradnju islamskog (ili bosanskog) kulturnog centra u podrinju, na osnovu popisa.Bodkin wrote:Nema logike. Popis sluzi samo da se popisu etnije. Sto cise to bolje. Na popisubje trebalo biti samo jedno pitanje. B/H/S/O. Sva ostala pitanja nebitnaDrinski wrote:Ima logike, nama zdravstvo u govnima, i sad ce neko ambulantu praviti u nekoj nedodjiji, na osnovu rezultata popisa.
-
Drinski
#574 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Dobro si poentiro.hAZNADAR wrote:Pa drugovi Bosanci - pretpostavljam da ce te biti nositelji bosanskog nacionalizma - ako vam i to nije primitivno i out. Eto izbacicemo bosnjacki prefiks jer to je kao sto rekoste za skart.
Last edited by Drinski on 23/03/2016 11:09, edited 1 time in total.
- sinuhe
#575 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice
Bosnjacka politika se odredjuje i prema medjunarodnoj zajednici. Igra se na sigurno.