"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ABH017

#551 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

sandromen wrote:
ABH017 wrote:Čuj to?
Teško meni veliš.
Pa ja da se plašim ljudi i njihovih riječi, davno bih umro od straha. Ne boj se ti za mene.
Ja znam ko mi je Bog. :wink:
Nego preko čijih riječi došao si do Riječi Boga nego do riječi Poslanika? Oni su ih prenijeli do tebe. Bez njih nikada ne bi znao "tko ti je Bog".
Ili želiš nama ovdje kazati kako primaš same obznane poput Poslanika?

U najmanju ruku ovdje nam se uzidižeš kao sam neki Prorok, Poslanik odabran širiti Riječ, obznanu od strane Allaha.
Kažu istina je srebro. Šutnja je zlato.
Kad si tako oštar, pitat ću te jasno.
Ko ti je Bog?
Je li ti i jedan poslanik preči od tvog Gospodara.
Je li ti ono što je rekao Allahov miljenik Muhammed a.s. preče slijediti od onog što ti je rekao tvoj Gospodar?
Ili ti je, možda, preče slijediti ono što ti govori tvoj šejh, a zanemarivati Allahovu naredbu?
sandromen

#552 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sandromen »

ABH017 wrote:
sandromen wrote:
ABH017 wrote:Čuj to?
Teško meni veliš.
Pa ja da se plašim ljudi i njihovih riječi, davno bih umro od straha. Ne boj se ti za mene.
Ja znam ko mi je Bog. :wink:
Nego preko čijih riječi došao si do Riječi Boga nego do riječi Poslanika? Oni su ih prenijeli do tebe. Bez njih nikada ne bi znao "tko ti je Bog".
Ili želiš nama ovdje kazati kako primaš same obznane poput Poslanika?

U najmanju ruku ovdje nam se uzidižeš kao sam neki Prorok, Poslanik odabran širiti Riječ, obznanu od strane Allaha.
Kažu istina je srebro. Šutnja je zlato.
Kad si tako oštar, pitat ću te jasno.
Ko ti je Bog?
Je li ti i jedan poslanik preči od tvog Gospodara.
Je li ti ono što je rekao Allahov miljenik Muhammed a.s. preče slijediti od onog što ti je rekao tvoj Gospodar?
Sve Poslanikovo dolazi od Boga, jer kada je milošću izabran takav je postao. Šta je to njegovo, a da nije na volju Božju?
Kad bi bilo tako kako sada ti govoriš značilo bi da je Gospodar pogriješio.

Mene pitaš dok na moje pitanje nemaš odgovor. Na koji bi način ti bez Poslanika spoznao Allaha i volju Njegovu? Bez posrednika Poslanika nikako, jedino ako sam nisi Poslanik.
semsasuljakovic

#553 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by semsasuljakovic »

Šta se palite, ABH017 je Reisov bot :D
ABH017

#554 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Ono što hoću da kažem je da velika većina muslimana nije ni pročitala Kur'an a.š., već na osnovu dvije pročitane brošure i par hadisa, za koje mu je šejh rekao da su veoma pouzdani, druge naziva svakakvim imenima i krši direktnu naredbu ili zabranu Milostivog.

I opet ponavljam, Allah se obožava, bez posrednika, sve ostalo se poštuje.
Evo zbog čega ste se upalili k'o kutnjak. Moram se citirati:

Allah se obožava bez posrednika i ne može se obožavati ni preko koga, taman to bio i Njegov poslanik Muhammed a.s.

Jedno je upoznati vjeru, ono što je Allah dostavio, preko svojih poslanika.
Sasvim drugo je obožavati Allaha u njegovoj jednini. Ništa nije preče od Kur'ana jednom muslimanu.
semsasuljakovic

#555 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

ONAJ KO NE SLIJEDI POSLANIKA TAJ NE VOLI ALLAHA:

„Reci: 'Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!' – A Allah prašta i samilostan je.
Reci: 'Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!' A ako oni glave okrenu – pa Allah, zaista, ne voli nevjernike.“(Prijevod značenja Ālu 'Imrān,31,32)

Ibn Kesir, rahimehullahu, te'ala, je rekao:
„Ovaj ajet tvrdi da svako onaj ko kaže da voli Alaha ali ne slijedi put Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, laže u toj svojoj izjavi sve dok ne bude slijedio put ili vjeru Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, u svim svojim riječima i djelima, kao što je potvrđeno u Sahihu da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: 'Ko uvede nešto u ovu našu vjeru što nije od nje, to je odbijeno.'“ Tefsir ibn Kesir, 2/32
ABH017

#556 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Na kraju, Allah dž.š. je garantovao samo za Kur'an da se neće promijeniti do Dana Sudnjeg.
Nije spomenuo ni Buhariju, ni Muslima, ni Nehdžul Belagu, niti bilo koju drugu knjigu, bilo kojeg autora.
"...Danas sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat
Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam Islam bude vjera...'' (El-Ma'ide, 3)
Zašto mislite da su Kur'anu potrebne dopune, ako je Allah rekao da nam je vjeru usavršio i blagodat Svoju upotpunio?

Pronađite značenje ove dvije riječi.
ABH017

#557 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

semsasuljakovic wrote:ONAJ KO NE SLIJEDI POSLANIKA TAJ NE VOLI ALLAHA:

„Reci: 'Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!' – A Allah prašta i samilostan je.
Reci: 'Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!' A ako oni glave okrenu – pa Allah, zaista, ne voli nevjernike.“(Prijevod značenja Ālu 'Imrān,31,32)

„Ovaj ajet tvrdi da svako onaj ko kaže da voli Alaha ali ne slijedi put Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, laže u toj svojoj izjavi sve dok ne bude slijedio put ili vjeru Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, u svim svojim riječima i djelima, kao što je potvrđeno u Sahihu da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: 'Ko uvede nešto u ovu našu vjeru što nije od nje, to je odbijeno.'“ Tefsir ibn Kesir, 2/32
Op. Op. Zakoči jarane.
Gdje sam ja to rekao da ne slijedim Muhammeda a.s.?
Ako obožavam Allaha bez posrednika, to upravo znači da slijedim Muhammeda a.s.
Ne slijede ga oni, kojima treba posrednik.

Naučite se čitat, prije nego uzmete da pišete.
ABH017

#558 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

semsasuljakovic wrote:Šta se palite, ABH017 je Reisov bot :D
A bot znači šta? :zoka:
semsasuljakovic

#559 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

ABH017 wrote:

Op. Op. Zakoči jarane.

Ključ je u zadnjem dijelu: 'Ko uvede nešto u ovu našu vjeru što nije od nje, to je odbijeno.'

Kad bi počeli nabrajati sve novotarije koje su uvedene a koje IZ praktikuje, ni do sabaha nam ne bi bilo dovoljno vremena. A zagovaraš slijepo slijeđenje Reisa i IZ. Zašto bih ja slijedio Reisa ako je novotar? Ima li ijedan razlog? Osim što ćeš me optužit da se ne držim Allahovog užeta LOL.
ABH017

#560 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

semsasuljakovic wrote:
ABH017 wrote:

Op. Op. Zakoči jarane.

Ključ je u zadnjem dijelu: 'Ko uvede nešto u ovu našu vjeru što nije od nje, to je odbijeno.'

Kad bi počeli nabrajati sve novotarije koje su uvedene a koje IZ praktikuje, ni do sabaha nam ne bi bilo dovoljno vremena. A zagovaraš slijepo slijeđenje Reisa i IZ. Zašto bih ja slijedio Reisa ako je novotar? Ima li ijedan razlog? Osim što ćeš me optužit da se ne držim Allahovog užeta LOL.
Ma vidim ja šta tebi smeta.
Nebitno je sve.
Bitno je da je šejhova riječ preča od ičega.
Sve ostalo zanemaruješ.

Ja zagovaram slijepo slijeđenje reisa? Nije ti dobro, Boga mi. Na osnovu čega si to zaključio?
Jarane, da ne budem previše grub, moj savjet tebi. Nauči se čitati i pisati. To ti Allah naređuje, a ja savjetujem. A to ne znači da samo naučiš slova, i lupat po tastaturi ono što ti je neko utupio u glavu. Trebaš naučiti da pročitaš ono što je napisano.
Last edited by ABH017 on 05/02/2016 00:50, edited 1 time in total.
semsasuljakovic

#561 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

OK, hvala na savjetu brate moj.
ABH017

#562 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Jedino što ja zagovaram je jedinstvo svih koji se nazivaju muslimanima i ne podnosim nikog ko se više bavi tuđim vjerovanjem nego svojim.

Nazivate se tu nekakvim imenima zbog političkih i nacionalnih sukoba, nekih tamo plemena.
Veličate neke tamo učenjake, koje vam preporučuju nekakvi šejhovi, a zaboravljate naše velikane.
Pa kad su ti arapi tako pametni zašto ratuju između sebe? Zašto ne smiju prdnut bez odobrenja Amerike? Došli su nama, koji smo očuvali Islam 500 godina u kršćanskom okruženju, soliti pamet kako da čuvamo i njegujemo Islam.
Kad spominjete IZ BiH, odmah spominjete nekakve novotarije, ubacujete stvari koje jesu i nisu dio IZ. Islamsku zajednicu Bosne i Hercegovine, trebamo ojačati i očistiti, a ne odvajati se od nje, praveći je babarogom.
nasa

#563 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by nasa »

Kikibombona wrote:[
34 - 22 500
450 - 100 000

Kakvi su tek ovo procenti, a? :D

Odmah da se razumijemo, ne vjerujem u ove cifre, kao ni u one iz arapsko-perzijskog rata.

Jedno je sigurno, Aleksanar je daleko uspjesniji vojskovodja od svih arapskih. Na vojnom planu je napravio neuporedivo vise od Muhameda, pa i sve cetvorice halifa zajedno. Dzingis Kan je isto tako visestruko uspjesniji od svakog islamskog vojskovodje.

Arapi su bili odlicni ratnici. Dobra ideologija i organizacija, izuzetna motivacija. Medjutim, ipak nisu najbolji, nisu nikakvi 'super ljudi'... Bilo je i bolji od njih.

Okrsaji sa Evropom?

Imali su znacajne uspjehe. Bizant su dobro nacepili. Imali su uspjehe protiv Rimljana i na jugu Prineja protiv Vizigota. Medjutim, NIKOGA nisu uspjeli do kraja poraziti. Ostvarili su uspjehe, dobijali su bitke, ali rat na evropskom tlu nikada nisu dobili.

1. Bizant nikada nisu porazili. Dozivjeli su teske poraze u Carigradu.
2. Rimljane nikada nisu porazili. Dozivjeli su teske poraze u Rimu.
3. Franke nikada nisu porazili. Oni su im zadali najteze poraze.

Arapi nisu nikada imali kontrolu nad Evropom. Kontrolisali su male i rubne dijelove Evrope u jednom periodu. Svaki napad na velike evropske centre je zavrsio katastrofalno po njih.

S druge strane, nema ko nije vladao Arapima, nema ko ih nije porazio i kome nisu sluzili. I sada su sluge zapada. Amerika (plus sateliti) je najmocnija imperija ikada. Imaju uticaj na svaki kutak planete. To nikada niko nije imao. Britanci su ranije isto tako imali uticaj na veliki dio BI.

Poenta je da Muhamed, cetiri halife, Emevije i Abasidi nisu bili nista impresivniji od nekih drugih vojskovodja i carstava... stavise...
Pravo su ti priglupi ovu zakljucci, nemoj se ljutiti nije fakat da te provociram ali jednostavo takva historijska analiza je jednako pogresna kao I pocetna teza odnosno to od cega polazis- da su arapi bili najuspjesniji itd.
Kikibombona

#564 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Kikibombona »

nasa wrote: Pravo su ti priglupi ovu zakljucci, nemoj se ljutiti nije fakat da te provociram ali jednostavo takva historijska analiza je jednako pogresna kao I pocetna teza odnosno to od cega polazis- da su arapi bili najuspjesniji itd.
Zanimljivo je da ti kao odredjen autoritet na podforumu ostavljas ovako glupe i beskorisne komentare.

Sta ovaj komentar predstavlja?
Kako doprinosi temi?

Bilo bi puno efektivnije da si napisala zasto su zakljucci priglupi i za kraj ponudila svoje vidjenje date teme.

Ovako, tvoj komentar je smece, potpuno bezvrijedan.
nasa

#565 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by nasa »

Pretpostavljala sam da ces se naljutiti ali gore od toga je da ne vidis da sam ti vec odgovorila zasto je priglupo.
A- glupa je teza da su arapi bili najuspjesnije vojskovodje
B- pobijajuci vec glupu tezu izvodis jos gluplje zakljucke tipa ovaj je bio uspjesniji od onog I sl.

Kontekst je u ovom slucaju rijec o kojoj trebas razmisliti ubuduce kad se uhvatis historijske analize.

:kakoste:
Tigar77

#566 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Tigar77 »

Gospodin Kiki je iznio sasvim legitimnu tvrdnju, zasnovanu na historijskim činjenicama, i uporedio je ljude koji su se bavili istim vrstama aktivnosti, tako da nema logičke greške u pristupu, a što se tiče kvalitativnih mjerila, tu se otvara mogućnost različitih uglova shvatanja, što naravno podrazumijeva mogućnost pluralizma mišljenja, što je nekim stanovnicima tamnog vilajeta očito nepoznato, sreća pa nemaju realnu moć, inače bi institucija inkvizicije radila punom parom.
Kikibombona

#567 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Kikibombona »

ABH017 wrote: Ma druže, baš me briga ko je hafiz, ko je profesor, magistar, doktor. Ako lažeš ti si lažov, ako jedno misliš, a drugo govoriš, ti si licemjer. Allahemanet, prijatno. Meni je Allah Bog i Gospodar. Svi ostali su robovi.
Ako neko ne može da obožava Allaha, bez nekog posrednika, kojem će se usput diviti i obožavati ga, on ne može ni biti musliman. Allah se obožava bez posrednika i ne može se obožavati ni preko koga, taman to bio i Njegov poslanik Muhammed a.s.
Jedno je Allahova Knjiga i Uputa, a sve ostalo, nekakva robovska tumačenja, su slama.
Mene impresioniraju ljudi, bez obzira na pripadnost, koji znaju koristiti ono što im je Bog dao, po čemu ih je razdvojio od hajvana.
Da nam Kur'an nije dovoljan, Allah bi nam poslao i Buhariju i Muslima i Nehdžul belagu itd.
Zanimljivo je kako selefijski sejhovi pokusavaju promovirati sebe kao nedodirljive za plebs. Tako 'humorista' Elvedin Pezic kaze da svakoga ko komentarise sejha Kuduzovica a nema islamsku naobrazbu treba 'macolom u glavu' jer ucen covjek i zna bolje od obicnog covjeka. Braneci polozaj Kuduzovica on brani i sebe, jer je i on nekakav sejh. Isto tako, cesto govore da treba slusati svoje sejhove, da im ne treba proturjeciti itd. Sanjaju drustvo u kojem ce oni biti kompetentni za sve i sve znati najbolje. Obican covjek nema pravo da ih komentarise.

Pitam se kako se do sada nije pojavio islamski autoritet koji ce postaviti stvari na svoje mjesto i prilagoditi islam vremenu. Muslimani se bave pitanjima o pravojerju i krivovjeru, kao da oni znaju sta je ispravno, ko je vjernik a ko nevjernik. Krscani su taj crni period prevazisli. Ne pamtim da sam cuo protestanta kako govori za pravoslavca da je nevjernik. :-) Ljudi se zabavili sobom, malo uce o vjeri a puno rade na razvoju drustva. Muslimani se ubise pricom o prvim generacijama, o petim, desetim, 150-tim generacijama.... a pravojernik i krivovjernim... pa na kraju, logicno da nemaju vremena za nauku i obrazovanje...

Nevjerovatno je da arapske televizije dan danas u udarnim terminima imaju teme 'Ko je zapoceo sukob 155 po hidzri, Ebu Ferid ili Ebu Suljo'. :D I oni o tome sa nevjerovatnom emocijom i tnenzijom govore, kao da se sukob juceer odigrao. :lol: Pa onda emisije o sektama...

To je u krscanskom svijetu vec odavno nezamislivo. Arapi su zaglibili zestoko. A evo, izgleda da i nama pokusavaju prebaciti gluposti oko kojih se 1 500 godina svadjaju i jos uvijek nista nisu dogovorili. :D
aurora313

#568 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aurora313 »

Kikibombona wrote:... Arapi su zaglibili zestoko. A evo, izgleda da i nama pokusavaju prebaciti gluposti oko kojih se 1 500 godina svadjaju i jos uvijek nista nisu dogovorili. :D
Da je o vjeri do Allaha, On bi to već davno doveo u red. Ali nije... vjera je od čovjeka za čovjeka.
arzuhal

#569 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

Kuduzović, Pezić, Šabar...Iskreno, ja jesam čuo, usput, najviše ovdje na forumu, za ova i slična imena, i znam samo okvirno gdje "pripadaju" al' ja pojma nemam ko su ti ljudi, šta tačno rade, kada bi mi neko pokazao sliku i pitao ko je ovo - ja ne bih znao kazat. Za ovog Šabara saznadoh tek što pogledah onaj video o dr Durakoviću, kontam ko je ovaj lik s ritmičnim pokretom desne ruke, i vidim spominjete nakog Shabara...Jedino onog Bosnića znam jer se na tv-u stalno pojavljivao zbog hapšenja...

Toliko uleme sam mašio, toliko zaostao, toliko tih dersova i vazi-nasihata, ne znam kako idem kroz život...
arzuhal

#570 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

aurora313 wrote:
Kikibombona wrote:... Arapi su zaglibili zestoko. A evo, izgleda da i nama pokusavaju prebaciti gluposti oko kojih se 1 500 godina svadjaju i jos uvijek nista nisu dogovorili. :D
Da je o vjeri do Allaha, On bi to već davno doveo u red. Ali nije... vjera je od čovjeka za čovjeka.
Vjera u Allaha se zasniva na slobodi čovjeka da vjeruje ili da ne vjeruje, tako veli Kur'an, ne na božanskoj prisili. A Poslanik islama, alejhi-selam, rekao je kako ga Allah poslao da usavrši plemenite ćudi kod ljudi. E sad...Od kad je svijeta i vijeka, kod ljudi prečesto prevladaju one njihove loše osobine i onda se raspadaju društva i države, nestaju narodi, itd. Tako su i muslimani samo ljudi i mogu pristati na neke druge vrijednosti od onih na koje ih Allah i Njegov poslanik, alejhi-selam, pozivaju, mogu se okrenuti od svoje vjere ili, barem, udaljiti...

Otkako je svijeta i vijeka postoje određeni ljudi koji, više i snažnije od ostalih, žele da vladaju na drugima, žele moć i poluge vlasti, i spremni su svašta učiniti na tom putu (od sela i mjesne zajednice do carstava i imperija). Onaj, dakle, ko je spreman sve počiniti i sve uraditi (ili, barem, mnogo više nego bilo ko drugi, onaj koji ima manje moralnih obzira i kočnica koje ga sputavaju u naumu) na tom putu je u prednosti nad onim koji želi da očuva ono zbog čega je poslanik Muhameda, alejhi-selam, i došao, kako nam je rekao: plemenite ljudske osobine. Takvi ljudi, skloni istini, poštenju, miru, skladu, itd. prvi nastradaju.

I Marks je, kako neku noć reče Mujki, kada je govorio o svim onim plemenitim idejama besklasnog i pravednog društva u kojem ljudi neće biti izrabljivani jedni od drugih i time odvojeni od svoje ljudskosti, na umu imao nekog savršenog čovjeka, imao je očito neku skicu u izmaglici, neku predstavu o nekom čovjeku koji bi bio oslobođen svih tih loših osobina koje ga ne bi navodile da čini drugim ljudima što je kadar učiniti zarad vlastitih ciljeva, zamišljao je društvo dobrih, moralnih ljudi, onakvih ljudi koji su bili zadaća i Poslanika, alejhi-selam.

Međutim, otkako je svijeta i vijeka ljudi će - skloniji onim lošim osobinama - napustiti, baciti pod noge, u potpunosti ili djelomično obezvrijediti svaku vjeru, religiju, njena načela, svaku ideologiju, svaki svjetonazor kojeg su se prividno pridržavali ili se i dalje, bajagi, pridržavaju. Bilo da neko vjeruje da je nešto došlo od Boga, bilo da neko smatra kako je čovjek nešto izmislio ali zarad općeg dobra - nikada ne treba potcijeniti ljudsku želju da to nešto što bi trebalo da bude plemenito odbaci zarad nekih svojih ili uskih interesa svoje porodice, dinastije, neke manje skupine prijatelja i istomišljenika, partije, itd.

Jedino što će drugi ljudi, opet iz nekih svojih razloga, ta ljudska, odveć ljudska djelovanja i razloge (koji nekoga pokreću da stvar uzme u svoje ruke i druge ljude iskoristi i potčini sebi, iako se to kosi s njegovom vjerom ili ideologijom) pripisivati upravo pogrešnosti te vjere ili te ideologije u čije ime, bajagi, taj neko djeluje i postupa...

E, zato kod vjernika postoji i vjerovanje u Sudnji dan, pa zagrabi, pošteno, i za veru i za neveru...
Kikibombona

#571 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:Kuduzović, Pezić, Šabar...Iskreno, ja jesam čuo, usput, najviše ovdje na forumu, za ova i slična imena, i znam samo okvirno gdje "pripadaju" al' ja pojma nemam ko su ti ljudi, šta tačno rade, kada bi mi neko pokazao sliku i pitao ko je ovo - ja ne bih znao kazat. Za ovog Šabara saznadoh tek što pogledah onaj video o dr Durakoviću, kontam ko je ovaj lik s ritmičnim pokretom desne ruke, i vidim spominjete nakog Shabara...Jedino onog Bosnića znam jer se na tv-u stalno pojavljivao zbog hapšenja...

Toliko uleme sam mašio, toliko zaostao, toliko tih dersova i vazi-nasihata, ne znam kako idem kroz život...
To su 'novi muslimani' koji su o islamu ucili na izvoru ili blizu izvora. Dakle, zavrsili su fakultete u Arabiji, Jordanu, Siriji...

I naravno, smatraju da o islamu znaju bolje, jer su ucili od Arapa. A ove koji su ucili od sejhova cija prezimena zavrsavaju na 'ić' svakako nemaju pojma. Sve novotari, tradicionalisti i tako to.

Al imaju dobar med sto jes' jes'! :D
jahh

#572 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by jahh »

Oni koji zive OD islama zele da zabrane rad onima koji zive ZA islam.
Kikibombona

#573 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Kikibombona »

nasa wrote:Pretpostavljala sam da ces se naljutiti ali gore od toga je da ne vidis da sam ti vec odgovorila zasto je priglupo.
A- glupa je teza da su arapi bili najuspjesnije vojskovodje
B- pobijajuci vec glupu tezu izvodis jos gluplje zakljucke tipa ovaj je bio uspjesniji od onog I sl.

Kontekst je u ovom slucaju rijec o kojoj trebas razmisliti ubuduce kad se uhvatis historijske analize.

:kakoste:
Ma nisam se naljutio. Ne ljutim se nikada na forumu. Samo eto, opet nisu ponudila nikakav odogovor. Jos jedan uzaludan komentar.

a) slazem se :D

b) zasto je glupo porediti vojskovodje? Naravno da je neko uspjesniji a neko manje uspjesan. Kada se sagledaju cinjenice dolazi se do odredjenog zakljucka. Ako Real Madrid ima najvise trofeja u Ligi prvaka, smatrat cemo da su najbolji klub u Evropi kroz historiju. I tako svi smatraju. Niko ne ulazi u detalje tipa 'a kakav je bio kvalitet njihovih protivnika'. Statistika je neumoljiva. Isto tako, Aleksandar je uspjesnijih vojskovodja od svakog arapskog vojskovodje pojedinacno. Uspjesniji je od Muhameda, Halid ibn Velida ili bilo koga drugog.

Poenta je u tome da tadasnji muslimani nisu bili nikakvi 'super ljudi' kao sto se zeli predstaviti. Najbolji imam, najbolji drzavnik, najbolji vojskovodja, najljepseg morala, najbolji u krevetu, najpravedniji, naj naj naj... Nije to tako. I oni su bili ljudi kao i svi drugi. Moguce je biti bolji covjek od Omera ili Halid ibn Velida. Moguce ih je prestici u necemu ili svemu. Nisu oni nikakav ideal koji vrijedi za sve ljude i za sva vremena. Prica koja je izgradjena oko njih je obicna mitologija.
arzuhal

#574 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote:
arzuhal wrote:Kuduzović, Pezić, Šabar...Iskreno, ja jesam čuo, usput, najviše ovdje na forumu, za ova i slična imena, i znam samo okvirno gdje "pripadaju" al' ja pojma nemam ko su ti ljudi, šta tačno rade, kada bi mi neko pokazao sliku i pitao ko je ovo - ja ne bih znao kazat. Za ovog Šabara saznadoh tek što pogledah onaj video o dr Durakoviću, kontam ko je ovaj lik s ritmičnim pokretom desne ruke, i vidim spominjete nakog Shabara...Jedino onog Bosnića znam jer se na tv-u stalno pojavljivao zbog hapšenja...

To su 'novi muslimani' koji su o islamu ucili na izvoru ili blizu izvora. Dakle, zavrsili su fakultete u Arabiji, Jordanu, Siriji...

I naravno, smatraju da o islamu znaju bolje, jer su ucili od Arapa. A ove koji su ucili od sejhova cija prezimena zavrsavaju na 'ić' svakako nemaju pojma. Sve novotari, tradicionalisti i tako to.

Al imaju dobar med sto jes' jes'! :D
A ako se uči od nekog čije se prezime završava na k? Recimo ja plaho volim Ahmeda ef. Bureka, rahimehullahu te'ala, i njegove metode odgoja i pouke :mrgreen:
aurora313

#575 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aurora313 »

arzuhal wrote:
aurora313 wrote:
Vjera u Allaha se zasniva na slobodi čovjeka da vjeruje ili da ne vjeruje, tako veli Kur'an, ne na božanskoj prisili. A Poslanik islama, alejhi-selam, rekao je kako ga Allah poslao da usavrši plemenite ćudi kod ljudi. E sad...Od kad je svijeta i vijeka, kod ljudi prečesto prevladaju one njihove loše osobine i onda se raspadaju društva i države, nestaju narodi, itd. Tako su i muslimani samo ljudi i mogu pristati na neke druge vrijednosti od onih na koje ih Allah i Njegov poslanik, alejhi-selam, pozivaju, mogu se okrenuti od svoje vjere ili, barem, udaljiti...

Otkako je svijeta i vijeka postoje određeni ljudi koji, više i snažnije od ostalih, žele da vladaju na drugima, žele moć i poluge vlasti, i spremni su svašta učiniti na tom putu (od sela i mjesne zajednice do carstava i imperija). Onaj, dakle, ko je spreman sve počiniti i sve uraditi (ili, barem, mnogo više nego bilo ko drugi, onaj koji ima manje moralnih obzira i kočnica koje ga sputavaju u naumu) na tom putu je u prednosti nad onim koji želi da očuva ono zbog čega je poslanik Muhameda, alejhi-selam, i došao, kako nam je rekao: plemenite ljudske osobine. Takvi ljudi, skloni istini, poštenju, miru, skladu, itd. prvi nastradaju.

I Marks je, kako neku noć reče Mujki, kada je govorio o svim onim plemenitim idejama besklasnog i pravednog društva u kojem ljudi neće biti izrabljivani jedni od drugih i time odvojeni od svoje ljudskosti, na umu imao nekog savršenog čovjeka, imao je očito neku skicu u izmaglici, neku predstavu o nekom čovjeku koji bi bio oslobođen svih tih loših osobina koje ga ne bi navodile da čini drugim ljudima što je kadar učiniti zarad vlastitih ciljeva, zamišljao je društvo dobrih, moralnih ljudi, onakvih ljudi koji su bili zadaća i Poslanika, alejhi-selam.

Međutim, otkako je svijeta i vijeka ljudi će - skloniji onim lošim osobinama - napustiti, baciti pod noge, u potpunosti ili djelomično obezvrijediti svaku vjeru, religiju, njena načela, svaku ideologiju, svaki svjetonazor kojeg su se prividno pridržavali ili se i dalje, bajagi, pridržavaju. Bilo da neko vjeruje da je nešto došlo od Boga, bilo da neko smatra kako je čovjek nešto izmislio ali zarad općeg dobra - nikada ne treba potcijeniti ljudsku želju da to nešto što bi trebalo da bude plemenito odbaci zarad nekih svojih ili uskih interesa svoje porodice, dinastije, neke manje skupine prijatelja i istomišljenika, partije, itd.

Jedino što će drugi ljudi, opet iz nekih svojih razloga, ta ljudska, odveć ljudska djelovanja i razloge (koji nekoga pokreću da stvar uzme u svoje ruke i druge ljude iskoristi i potčini sebi, iako se to kosi s njegovom vjerom ili ideologijom) pripisivati upravo pogrešnosti te vjere ili te ideologije u čije ime, bajagi, taj neko djeluje i postupa...

E, zato kod vjernika postoji i vjerovanje u Sudnji dan, pa zagrabi, pošteno, i za veru i za neveru...
Ne može se bolje sklopiti i sažeti. I svaka ti stoji.
Jer na kraju, sve je to samo o nama.
Post Reply